Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

10.9.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Nya elektriska ålar ger stöt genom forskarvärlden

Electrophorus electricus har fått sällskap av Electrophorus voltai och Electrophorus varii. Efter bland annat dna-analyser har forskarna kommit fram till att det finns ytterligare två arter av elektrisk darrål i Sydamerika – och en av dem är riktigt rejält laddad.

Nyhetsbild

Köerna har kortats – nu får äldre snabbare plats på vårdhem i Korsholm

KORSHOLM Genom att bygga ut Helmiina och Aspgården samt satsa på hemservicen har kommunen kortat köerna. Men de är ännu för långa.

Nyhetsbild

Då lanseras Apples nya tv-tjänst

TV-TJÄNST Apple ger sig in i strömningskriget och utmanar jättar som Amazon, Netflix och Disney när det kommer till att leverera strömmade tv-serier och filmer till konsumenter hemma i sofforna.

Nyhetsbild

LEDARE: Urpilainen fick en tung EU-post

EU-kommissionens blivande ordförande Ursula von der Leyen erbjuder Jutta Urpilainen från Karleby en inflytelserik post i sitt kabinett.

Nyhetsbild

På menyn: blues med indiska kryddor – i år byter festivalen Halloween Blues tidpunkt

VASA Det är inte längre allhelgonahelgen som gäller för Halloween Blues. I stället hålls festivalen det sista veckoslutet i oktober.

Nyhetsbild

Kyrö Destillery dumpar namnet Napue – "Receptet ändras inte"

Den gin som blivit känd under namnet Napue, börjar nu marknadsföras under etiketten Kyrö Gin.

IF Hoppet säkrade avancemanget efter seger

Matchen hemma mot Sepsi-78 i division 5 Vasadistriktet i fotboll slutade 10–1 (5–1). Det gör att IF Hoppet är klart för avancemang. Pontus Bergström, ...

Nyhetsbild

Italiens regering klarade förtroenderöstning

Efter att föregående dag ha godkänts av underhuset vann Italiens nya koalitionsregering även tisdagens förtroendeomröstning, nu i parlamentets överhus.

Två pansarfordon krockade – fem beväringar fördes med ambulans till sjukhus

Uppdaterad. Klockan 18 på tisdagskvällen inträffade en allvarlig olycka under arméns skjutövning Pohjoinen 19.

Nyhetsbild

IF Hoppet stiger till division 4 – lagledaren: "Det här var en revanschsäsong"

FOTBOLL Med en brakseger i säsongens sista match står det klart: IF Hoppet stiger till division 4. Men det lär vara en lagom nivå för laget med sin hemmabas i Helsingby, menar lagledaren och eldsjälen Simon Grannas.

Nyhetsbild

JO granskar inte höjningen av fastighetsskatten i yttre skärgården – Skärgårdsborna: "En stor besvikelse"

Chockhöjda fastighetsskatter i Åbolands yttre skärgård blir ingen sak för JO. Åbolands Skärgårdsstiftelse reagerar med ett ställningstagande.

Nyhetsbild

Malax vill se fler alternativ för Vasa hamnväg

MALAX I förslaget till Österbottens landskapsplan 2040 finns bara ett alternativ för Vasa hamnväg. Där vill Malax se en ändring.

Nyhetsbild

Granlund glad över att vara del av ett team

LÄNGDSKIDOR Förra vintern var Jonas Granlund något av en ensamvarg i långloppscirkusen. Nu är det slut med det. Nybildade Team Minken ger 21-åringen en fast adress i Visma Ski Classics.

Nyhetsbild

Team Minken från Nykarleby startar i Visma Ski Classics

LÄNGDSKIDOR Två österbottniska team ställer sig på startlinjen i Visma Ski Classics i vinter.  Team Minken med Nykarleby som bas gör redan etablerade Ski Team Mäenpää sällskap.

Nyhetsbild

Richardsson fyra i kampen mellan USA och Europa – nu står VM på tur

FRIIDROTT Camilla Richardsson fick ge sig i slutspurten mot ungerska Viktória Wagner-Gyürkes. Därmed blev det en fjärdeplats för Vasalöparen i den sista tävlingen innan VM.

Nyhetsbild

Byborna trivs i Rejpelt: "Familjärt och tryggt"

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET. En somrig augustidag samlas några Rejpeltbor i hembygdsföreningens hus på Storberget. Äldst är Ulla Fors, åttio plus, yngst är barnbarnet Lycke, tre år. Saft och kex dukas fram, Ulla visar foton, gamla minnen och historier börjar höras.

Nyhetsbild

Nätverket Svenska nu till regeringen: Öka svenskundervisningen

Nätverket Svenska nu vill öka antalet timmar till svenskundervisningen. Nätverket föreslår också att valfria kurser i det andra inhemska språket skrivs in i den nationella läroplanen.

Nyhetsbild

Charmoffensiver och jävlar anamma ska främja svenskans ställning

Diskrepansen mellan lag och verklighet stod i fokus på Folktingets och den åländska landskapsregeringens gemensamma seminarium i Helsingfors på tisdagen.

Nyhetsbild

Målet för skjutningarna vill inte ha skydd

Två mordförsök på en dryg vecka – ändå vill mannen som var måltavla för skotten i Nacka och Råcksta inte ha skydd från polisen. Frågan är hur den som råkar finnas i hans närhet ska tänka.

Nyhetsbild

Man misstänks ha misshandlat kvinna upprepade gånger – försökte gömma sig bakom tvättmaskin då polisen kom

NYKARLEBY Kvinnan lyckades fly och sökte hjälp vid Glasbruket i Vexala efter att ha utsatts för timmar av misshandel. Polisen hittade mannen bakom en tvättmaskin.

Nyhetsbild

Mycket varmt för årstiden – I Villmanstrand uppmättes 26,2 grader

Tisdagen var en av de varmaste septemberdagarna någonsin. Men de sista sommardagarna är nu, skriver Meteorologiska institutet på Twitter.

Nyhetsbild

Pajuluomas Sport ska ta nästa steg – en plats i topp tio

ISHOCKEY Ari-Pekka Pajuluomas debutsäsong som tränare i FM-ligan slutade nästan i slutspel. Sport förlänger kontraktet med honom och ambitionerna höjs.

Nyhetsbild

Vasakille bands fast i stol och hotades med lemlästning: "Jag var fullkomligt livrädd"

Tre män åtalas för grovt rån och grovt frihetsberövande. Enligt åklagaren misshandlade de en 20-årig Vasabo och höll honom fånge i närmare 12 timmar. De hotade bland annat skära tungan av honom.

Nyhetsbild

Uppgifter: USA hämtade hem rysk spion

USA USA förde ut en spion med kopplingar ända till Vladimir Putin, enligt amerikanska medier.

Nyhetsbild

Trump sparkar sin nationelle säkerhetsrådgivare

USA USA:s president Donald Trump sparkar sin nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton, som haft posten sedan i mars 2018.

Nyhetsbild

Grundstenen för Wärtsiläs teknologicenter är murad – Koncernchefen: "Det är en historisk dag"

VASA Lovorden haglade när grundstenen för Wärtsiläs teknologicenter murades. "Det är en betydande investering för Finland och Europa", säger Ilona Lundström, Arbets- och näringsministeriets överdirektör.

Nyhetsbild

824 ljus tändes för de som tagit sitt eget liv – ett för varje offer

VASA Med en ljusmanifestation vill föreningen Suicide Zero Finland konkret visa hur många som varje år begår självmord.

Nyhetsbild

Vesa Riihimäki: "Vi utmanar andra företag att utnyttja den nya fraktlinjen"

Den nya fraktlinjen mellan Vasa och Antwerpen är skräddarsydd för Wärtsilä, men det finns plats för andra kunder också. Linjen ska vara inkörd när Wärtsilä öppnar Smart Technology Hub 2021.

Nyhetsbild

Anna Granér hyllar nya Vasasajten – "Ger svar på frågor jag inte visste att jag hade"

"Det är ju oerhört intressant med information. Om lite vad som helst faktiskt. Så ni kan tänka er som jag gått loss på Vasa stads nya sajt. För här finns det information", skriver HSS Medias sajtchef Anna Granér i sin recension av Vasas nya webbplats.

Nyhetsbild

Te med cancerframkallande ämne dras tillbaka från Flying Tiger Copenhagen

HÄLSA Ett te med för höga halter av ett cancerframkallande ämne har sålts i butikerna som finns i Sverige och Finland.

Nyhetsbild

Ny sajt vill göra det lätt att surfa i Vasaregionen – "Den enda i sitt slag"

Vasaregionen Vasa och Vasaregionen har fått en ny webbsajt där invånare, turister och företagare hittar allt de behöver på ett och samma ställe.

Nyhetsbild

UPM:s nedskärning i Raumo är ett bakslag för Sydösterbotten

UPM stänger en av sina tre pappersmaskiner i Raumo. Det är dåliga nyheter även för skogsägare i Sydösterbotten.

Nyhetsbild

VEO köpte företag med 20 anställda i Sverige – "Vi får viktig lokal expertis som behövs för att växa"

VEO har förvärvat ett konsultföretag i Sverige. Företaget, som heter Tech Team 360, har specialiserat sig på transmission, distribution och projektering inom elkraftsbranschen.

Nyhetsbild

Byyri: President Niinistö hyllar Karlebyspelare

FOTBOLL Den finländska fotbollssajten Byyri har publicerat en intervju med Sauli Niinistö. Republikens president hyllar bland annat KPS-fostrade Petteri Forsell.

Nyhetsbild

Bilförare körde om långtradare – krockade med mötande motorcykel

En personbil och en motorcykel krockade på stamväg 67 i Ilmola vid 12-tiden på tisdagen. Olyckan inträffade då bilföraren körde om en långtradare på en raksträcka där sikten är god.

Nyhetsbild

Anna Kotka-Bystedt gläds över nya jobbet i Nykarleby

NYKARLEBY I april började Anna Kotka-Bystedt jobba som kommunikationssekreterare i Nykarleby - en tjänst hon varit glad i. Den glädjen överträffas av hennes nya tjänst som förvaltningschef.

Nyhetsbild

Henriksson: "Grundlagen har fortfarande en oerhört viktig roll i vårt samhälle"

Finlands regeringsform fyller hundra år. Politikerna hyllar grundlagen och demokratin, men säger att vi måste slå vakt om det vi uppnått.

Nyhetsbild

EK: Företagare litar inte på regeringens sysselsättningspolitik

Företagens tilltro till regeringens sysselsättningspolitik har rasat. Det visar en panelundersökning som Finlands Näringsliv, EK, har låtit göra.

Nyhetsbild

Ny kommissionär vill få Trump att byta kurs – "Hoppas han avstår från sitt vårdslösa beteende"

EU kommer att försöka få USA:s president Donald Trump att överge delar av sin "vårdslösa" handelspolitik, säger irländaren Phil Hogan, som just har utnämnts som ny handelskommissionär.

Nyhetsbild

Flislager fattade eld i Yttermark

Uppdaterat. Vid tvåtiden på tisdag eftermiddag började det brinna i ett flislager invid ett egnahemshus i östra Yttermark. Det visade sig att branden hade startat från pannan, och därifrån hade elden spridit sig till flislagret.

Nyhetsbild

Många får vackra titlar i Ursula von der Leyens EU-kommission

Klimatet och digitaliseringen blir som väntat extra tunga frågor när tyskan tar över i Bryssel. Och en irländare får sköta handelsförhandlingarna efter brexit.

Nyhetsbild

Vasasimmaren Nader Khalilis VM över – stannade två sekunder från OS-gränsen

PARASIMNING VM i parasimning i London har en Vasadeltagare – Nader Khalili i S14-klassen. Hans VM-äventyr är nu över.

Nyhetsbild

Kostsam fortkörning för brittisk bilist

BÖTER Hur långt är man beredd att gå för att få rätt gällande fortkörningsböter? Väldigt långt i alla fall, enligt en brittisk bilist.

Nyhetsbild

Rotaryklubbens medlemmar rustar upp stuga i Vinlax – "Området är en riktig pärla sommartid"

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET Det råder en munter talkoanda vid Vinlax friluftsområde. Medlemmar i Rotaryklubben i Oravais har samlats för att tillsammans piffa upp utsidan av stugan som finns på området. Det är välbehövligt, för stugan är gammal.

Nyhetsbild

Jutta Urpilainen ska bli kommissionär med ansvar för internationella partnerskap: "Fantastisk möjlighet"

Finlands kommissionär Jutta Urpilainen (SDP) har erfarenhet av utrikesfrågor. Den nya kommissionen måste ännu godkännas av EU-parlamentet.

Nyhetsbild

Staten vill grunda bolag för planeringen av Finlandsbanan – kan tas i bruk tidigast 2030

Ännu grundas inget bolag för Östbanan – först behövs utredning.

Nyhetsbild

Jarl Sundqvist från Kronoby flyghangar: Hoppas att första elflygplanet landar nästa år

Flygplatserna i Vasa och Kronoby är med i en rask förstudie om elflygplan som en framtidslösning. Dessutom ingår fem orter i Sverige.

Nyhetsbild

Peter Östman kritiserar planerad höjning av bränsleskatten

Peter Östman (kd) är bekymrad över den höjning av bränsleskatten som regeringen aviserat.

Bluff–sms i postens namn – "Radera dem utan att öppna"

Just nu cirkulerar en del falska sms- och e-post-meddelanden i postens namn. Posten varnar själva för dessa och skriver på sin webbsida att man ska radera dem utan att öppna.

Nyhetsbild

Klart: Wasacon bygger nya gymnasiet i Petalax

Upphandlingen av entreprenörer för gymnasiebygget i Petalax är klar. Byggstarten sker senare i höst.

Nyhetsbild

Jutta Urpilainen ska bli kommissionär med ansvar för internationella partnerskap

Finlands kommissionär Jutta Urpilainen har erfarenhet av utrikesfrågor.

Nyhetsbild

Ny fraktlinje från Vasa hamn – Wärtsiläs motorer levereras direkt till Antwerpen

Det svenska rederiet Wallenius Sol öppnar en ny fraktlinje från Vasa hamn direkt till Mellaneuropa. Beslutet innebär att Wärtsiläs motorer kan transporteras direkt från den nya fabriken i Vasklot till Antwerpen.

Nyhetsbild

UPM stänger pappersmaskin i Raumo – säger upp 179 anställda

Efterfrågan på grafiskt papper har minskat en lång tid, enligt bolaget.

Nyhetsbild

Sport förlänger med tränaren – bra fjolårssäsong fjäder i hatten för Pajuluoma

ISHOCKEY Sport förlänger kontraktet med tränaren Ari-Pekka Pajuluoma.

Nyhetsbild

Equity-utställningen får nytt hem på Tottesunds herrgård

ARTIKEL FRÅN KOMMUNBLADET Tottesunds herrgård bär på en lång och spännande historia, som blivit ännu mera spännande efter att Eija och Jussi Mendelin donerat Equity-utställningen till Maxmo hembygdsförening.

Nyhetsbild

Malax har valt ny fastighetschef

Sex personer sökte jobbet som fastighetschef i Malax kommun. Nu har tekniska nämnden valt vem som får tjänsten.

Nyhetsbild

Aktias huvudförtroendeman: "Förhandlingarna lägger sordin på organisationen"

Samarbetsförhandlingarna lägger sordin på hela organisationen. Det säger Aktias huvudförtroendeman Marit Leinonen. Regiondirektör Stefan Grönholm kan inte kommentera samarbetsförhandlingarna.

Nyhetsbild

En till stiftelsedonation till Åbo universitet – anställer ny arbetslivsprofessor i barnskydd

Tre stiftelser i Åbo donerar sammanlagt 640 000 euro till Åbo universitet för utveckling av barnskyddsarbetet i Finland.

Nyhetsbild

Kritiserat vårdbolag får vd med rötter i Karleby

Stefan Wentjärvi är ny vd för Esperi Care. Wentjärvi som har föräldrar från Karleby sade nyligen upp sig från Pihlajalinna.

Nyhetsbild

Olivia Newton-John säljer Sandys skinnjacka från "Grease"

Olivia Newton-John slog igenom i rollen som Sandy i "Grease". Nu berättar den 70-åriga skådespelaren och sångerskan att hon säljer kläderna från filminspelningen, inklusive skinnjackan som hon bar i avslutningsscenen mot John Travolta.

Nyhetsbild

Anna Kotka-Bystedt valdes till ny förvaltningschef i Nykarleby

NYKARLEBY På måndagen valde stadsstyrelsen i Nykarleby vem som ska efterträda Tomas Knuts.

Nyhetsbild

Staten, storföretag och universitet startar projektet Index – satsar på 65 000 nya jobb inom dataindustrin

En stor del av de data som produceras utnyttjas inte. Bland annat SSAB, Konecranes och Nokia deltar i ett projekt för gemensamma lösningar.

Nyhetsbild

Unga vuxna får sina nyheter genom tidningarnas digitala gratistjänster – Google klår Yles tv-nyheter

Pålitlighet är nyhetskanalernas viktigaste egenskap, speciellt enligt 18–24-åringarna.

Nyhetsbild

Aktia samarbetsförhandlar – 110 jobb hotade

Aktia inleder samarbetsförhandlingar. Förhandlingarna omfattar 380 anställda och 110 jobb är hotade. Samtidigt uppdaterar banken sin strategi och kontorsnätet ska ses över.

Nyhetsbild

En död och flera skadade i sjukhusbrand i Tyskland

En person har dött och sju har livshotande skador efter en brand på ett sjukhus i Düsseldorf i Tyskland.

Nyhetsbild

Bakslag för Boris Johnson – nytt nej till nyval i Storbritannien

Storbritanniens parlament röstade som väntat nej till att utlysa nyval den 15 oktober – och tvingas nu till en kontroversiell stängning i fem veckor. – Den här regeringen kommer inte att försena brexit mer, sade Boris Johnson efter nederlaget.

Nyhetsbild

Konstmuseet Amos Rex hade en halv miljon besökare under sitt första år

Det hajpade konstmuseet har presenterat bland annat Teamlab, René Magritte och Ars Fennica-kandidaterna.

Nyhetsbild

Samfund delar ut 200 000 euro för en idé som överraskar – en vecka återstår av ansökningstiden

ÖSTERBOTTEN Svensk-österbottniska samfundet delar ut 200 000 euro för en idé som överraskar och gynnar Österbotten. Kriteriet är att det ska handla om konst, kultur eller vetenskap.

Nyhetsbild

Rektorn om debattstormen kring Övis köttbeslut – "Skolans uppgift att lyfta fram det som intresserar unga"

VASA "Vi väljer alltid ett tema som är aktuellt i samhället", säger Elisabet Backlund-Kärjenmäki, rektor på Vasa övningsskola. Både hon och restaurangchefen är överraskade över den enorma debatt som följt skolans beslut att under sex veckor inte servera rött kött.

INSÄNDARE Marknadsekonomin är hotad

Marknadsekonomin försvagas om dess ledare agerar kortsiktigt egoistiskt, och följden är då att både de och vi andra är förlorare på längre sikt.

Nyhetsbild

INSÄNDARE "Klimatsmart" tvångsmatning

Skolans uppgift är inte att ta ställning till och pracka på eleverna möjliga lösningar på ett aktuellt problem, utan att belysa problemet på ett mångsidigt sätt.

INSÄNDARE Torggatan blev farligare med sänkt hastighet

Om någon bilist dristar sig att köra i närheten av 30 kilometer i timmen blir denna oftast omkörd av någon stressad person, som tycker att det går alldeles för långsamt.

Nyhetsbild

INSÄNDARE Har övis helt tappat perspektivet?

Det pågår en massiv propaganda mot köttproduktion och -konsumtion, mestadels baserat på känslor och inte på fakta. Vi behöver inte utbildningsenheter som går med i det drevet.

 

Nyhetsbild

Elflyg över havet nästa mål för Kvarkenrådet: "Strategiskt viktigt att vara pionjärer"

I framtiden kan det gå att flyga reguljärt mellan Kvarkenregionens flygplatser – på el. Kvarkenrådet hoppas utföra tester redan nästa år.

Nyhetsbild

Språkkolumnen: I kläm mellan TE och arbets- och näringsbyrån

I den bästa av världar skulle alla offentliga institutioner och myndigheter i ett land med två nationalspråk ha bra namn på båda språken.

Nyhetsbild

LEDARE: Fler kvinnor tar makten

Finland har kommit långt i jämställdheten, men det finns en del kvar att göra. Centern fick sin tredje kvinna till ordförande i lördags.