Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

18.9.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Förhandlingar väntar efter ovisst Israelval

Efter det jämna valresultatet i Israel, där varken Benjamin Netanyahu eller utmanaren Benny Gantz har kunnat utropa sig till segrare, öppnar båda premiärministerkandidaterna för samtal. – Vi kommer att inleda förhandlingar och vi kommer att prata med alla, säger Gantz.

Nyhetsbild

Föräldrar och bybor vädjar om tilläggstid för skolan i Hirvlax

Som väntat fyllde föräldrar och bybor  i västra Munsala den stängningshotade skolan i Hirvlax där staden bjöd in till information och diskussion om indragningen av skolan.

Nyhetsbild

Bo Kaspers-sångaren om Vasaminnet: "Jag var så lycklig den kvällen"

Bo Sundström gör en solospelning i Vasa på fredag. "Det blir inte alltid bra – ibland blir det ganska uselt" säger den albumaktuella Bo Kaspers-sångaren om sitt låtskrivande.

Nyhetsbild

Nytt larm om älgsjukdom – förekommer i både Finland, Sverige och Norge

Ett nytt misstänkt fall av avmagringssjuka hos älg har upptäckts i Sverige, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Nyhetsbild

VIDEO: Se höjdpunkterna från Sports målkalas mot KooKoo

ISHOCKEY Sport smällde in sju mål mot KooKoo på onsdagskvällen. Se video från säsongens andra match här.

Nyhetsbild

Maire passade på att njuta under må bra-dag på Vamia: "Det här känns så lyxigt"

Österbottens Minneslots firade minnesveckan med en må bra-dag på Vamia, där besökarna fick ta del av massage, kompisfotografering och blodtrycksmätning.

Nyhetsbild

Väntad räntesänkning av Fed – rådande ovisshet är orsaken

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) sänker som väntat styrräntan – med hänvisning till rådande ovisshet.

Nyhetsbild

Sport tog segern i Kouvola: "Gör man sju mål behöver man inte leta fel"

ISHOCKEY Sport öppnade segerkontot för säsongen och det med besked i bortamötet med KooKoo. Segern var Sports första någonsin under ordinarie matchtid i FM-ligan i Kouvola.

Nyhetsbild

Äldre kvinna fast på toalett i sex dagar

Syskonbarnet till en 83-årig kvinna i Dinan i nordvästra Frankrike blev orolig när hon inte hört av sin äldre släkting på flera dagar, och larmade polisen som tog sig in i lägenheten för att undersöka saken.

Nyhetsbild

Samtyckeslagen debatterades i riksdagen: "Sex utan samtycke är våldtäkt"

Debatten var stundvis frän när riksdagen diskuterade samtyckeslagen i plenisalen i onsdags. Debatten handlade främst om vad som är det största problemet när det gäller sexualbrott.

Nyhetsbild

Åklagare: "Nu känns samtyckeslagen självklar"

I Sverige har samtyckeslagen lett till att fler brott bedöms som våldtäkt, och straffen är strängare. "Vi har fått en helt ny spelplan", säger åklagaren Christina Voigt.

Målfest när Sport besegrade KooKoo i Kouvola

Sport hade inga problem med KooKoo i Liigan runkosarja Runkosarja i ishockey, och vann borta med utklassningssiffrorna 7–2 (1-0, 5-2, 1-0). Målskyttar...

Nyhetsbild

Korsholm vill snabbt ha säkrare korsning i Kvevlax – trafikljus ett sista alternativ

KORSHOLM Samhällsbyggnadsnämnden i Korsholm vill att NTM-centralen skyndsamt utreder vilka möjligheter det finns att få trafiken i Kvevlaxkorsningen att löpa smidigare och säkrare.

Nyhetsbild

Ha åkern i skick – släpp ut mindre näring i vattendrag

För att granska åkerns skick gäller det att gå under ytan. Det ska göras i ett nytt projekt för att minska näringsutsläppen i vattendragen.

Nyhetsbild

Kommundirektörer försiktigt nöjda med statsbudgeten: "Många saker är ljusare"

ÖSTERBOTTEN Kommunerna ser ut att få det lite enklare framöver. Men utmaningar finns kvar, säger Jakobstads Kristina Stenman och Jenny Malmsten i Malax.

Nyhetsbild

Sport krossade KooKoo – tog säsongens första seger

ISHOCKEY Der hör inte till vanligheterna att Sport gör sju mål i en match. Förra säsongen förlorade laget med sådana siffror i några matcher – men nu var det KooKoo som åkte på storstryk.

Nyhetsbild

Statsminister Rinne och president Macron diskuterade klimatet och rättsstaten

Finlands EU-ordförandeskap och brexit var i fokus när statsminister Antti Rinne och Frankrikes president Emmanuel Macron träffades i presidentens residens Élyséepalatset i Paris på onsdagen.

Nyhetsbild

Analytiker: Finland bidrar indirekt till illegal handel med mänskliga organ i Kina

Tiotusentals olagliga transplantationer av mänskliga organ sker varje år i Kina. Organen har ofta skurits ur avrättade politiska fångars kroppar, uppger en grupp experter som besökte Helsingfors på onsdagen.

Nyhetsbild

Tio fastigheter överförs till YIT:s och Ålandsbankens samföretag

Tio flervåningshus under byggnad, som färdigställs 2020–2021, överförs till ett nytt företag med Ålandsbanken som majoritetsägare. Byggkoncernen YIT äger 40 procent.

Nyhetsbild

Österbottens tingsrätt tar sig an unikt fall – ska avgöra om en ko kan begå hemfridsbrott

I RÄTTEN. Kan en helt vanlig ko faktiskt begå ett hemfridsbrott? Eller ska – kan – djurägaren ställas till svars? Ibland har Österbottens tingsrätt knepiga frågor på bordet.

Nyhetsbild

Caroline brinner för folkdans – nu kör hon igång med ett nytt folkdansgille

Caroline Doktar var åtta år när hon började dansa i Vestersundsby folkdanslag. Det kom att bli startskottet för en passion som fortfarande håller i sig.

Nyhetsbild

4H utsåg fyra hjältar – tre österbottningar fick stor utmärkelse

Då 4H firar 90 år slår de på stort. Under jubileumsseminariet på onsdagen utsåg organisationen fyra 4H-hjältar som representerade de fyra h:na huvud, hjärta, hand och hälsa.

Nyhetsbild

Kuluttaja: Adlibris publicerade nazistvänlig text på sin webbplats

Nordens största bokhandel på nätet Adlibris publicerade en text med nazistiska sympatier i augusti.

Nyhetsbild

Futuristen Niko Herlin: 16-åringar borde få möjlighet att arbeta vid sidan av studierna

Hur mycket vi än drömmer och fantiserar krävs det handling för att förändring ska ske. Och förändring måste ske, speciellt inom utbildningsvärlden, anser futuristen Niko Herlin.

Nyhetsbild

VCS får inte bara en, utan tre miljoner – Henriksson: "Har betydelse vem som sitter med vid borden"

Vasa centralsjukhus får totalt tre miljoner euro i tre år för att finansiera omfattande jour på två språk. Enligt SFP-ordförande Anna-Maja Henriksson innehåller stadsbudgeten många små men för Österbotten viktiga satsningar.

Nyhetsbild

Hemmaförarna Ahlnäs och Hertén favorittippade i Rapakungen

MOTORSPORT Lägg namnen Fredrik Hertén och Robin Ahlnäs på minnet. Bägge tillhör kategorin favoriter när förarna trampar gasen i botten på Måtarsberget på söndag.

Nyhetsbild

Olycksplanet var för tungt lastat – orsaken till kraschen är ändå oklar

Det flygplan med fallskärmshoppare som kraschade utanför Umeå var både för tungt och för baktungt när det lyfte, enligt Statens haverikommission. Myndigheten har nu presenterat sin statusrapport efter olyckan den 14 juli.

Nyhetsbild

Wärtsiläs koncernchef Jaakko Eskola: ”Enskilda projekt drar ner vinsten”

Wärtsilä gick ut med en resultatvarning sent på onsdag eftermiddag. Orsaken är enskilda projekt, säger koncernens vd Jaakko Eskola.

Nyhetsbild

Bokrecension: ”Man vill inte bli gammal men heller inte låta bli att bli det”

Beate Grimsruds nya roman är en djupdykning i människans utsatthet och hjälplöshet inför potentiellt dödliga sjukdomar.

Nyhetsbild

Stabilt förlustpris på minkskinn även i Vanda

Inte heller Saga Furs lyckades vända priset på minkskinn uppåt på säsongens sista minkauktion som avslutades i Vanda på onsdag.

Nyhetsbild

Polislärare misstänkt för sexuella trakasserier

En lärare vid Polisyrkeshögskolan i Tammerfors misstänks för två fall av sexuella trakasserier och för missbruk av tjänsteställning. Fallet går vidare till åtalsprövning.

Nyhetsbild

Wärtsilä resultatvarnar – aktien faller

Wärtsilä gick ut med en resultatvarning sent på onsdag eftermiddag.

Nyhetsbild

Bränsleskatten höjs i augusti 2020 – Höjningen tar oss till toppen av alla länder i Europa

JAKOBSTAD Skärpt skatt från augusti på bland annat fossila bränslen svider förstås i bilisternas plånbok.  Men det är ännu värre om du är en storrökare.

Nyhetsbild

Direktrapportering: Haverikommissionen i Sverige presenterar rapport om flygkraschen i Umeå

I somras omkom nio personer från en fallskärmsklubb i en flygkrasch i Umeå. I dag presenterar svenska haverikommissionen en preliminär rapport om olyckan. Följ TT:s direktrapportering från presskonferensen! 
 
 

Nyhetsbild

Bättre järnväg Vasa-Seinäjoki kostar 65 miljoner – "Planeringspeng bra början"

STATSBUDGETEN Tero Voldi, trafikexpert på Österbottens förbund, var beredd att börja tjata om planeringspengar för järnvägen. "Det var en överraskning att de var med i budgeten."

Nyhetsbild

Statsbudgeten kan leda till persontrafik med tåg ända ut till Vasklot

TRAFIK Wärtsiläs nybygge, den nya färjan, en nystartad utredning och nu regeringens budgetförslag. Allt talar för regional och lokal persontrafik på räls.

Nyhetsbild

Jukka Mäkynen om statsbudgeten: Högre bränslepriser straffar landsbygden

Sannfinländarnas Jukka Mäkynen tycker statsbudgeten ser bra ut överlag, men anar oråd. Han menar att regeringen hade för bråttom.

Nyhetsbild

Räcker regeringens 25 sysselsättande åtgärder till? Arbetsbyrå lovordar – ekonomer ifrågasätter

På tisdagen presenterade regeringen sina metoder för att uppnå en högre sysselsättning. Vad säger de högljuddaste kritikerna nu och vilka åtgärder funkar bäst?

Nyhetsbild

Rasmus Teir: "Marina marknaden är mogen för gasmotorn Wärtsilä 31SG"

Nu lanseras Wärtsiläs 31:a som gasmotor för den marina marknaden. Motorn, som fått beteckningen 31SG, lämpar sig speciellt bra också för hybridlösningar. Tillverkningen sker i Vasa.

Nyhetsbild

Händer i morgon: Korsholmspolitiker tar ställning till småbarnspedagogikens framtid

KORSHOLM Ska kommunen gå inför centralisering eller decentralisering. Det är frågor som bildningsnämnden ska avgöra. I morgon får de råd på vägen när Korsholmsfullmäktige fattar beslut om hur man väljer var enheter finns i framtiden.

Nyhetsbild

Ingves vill reformera orättvis bostadspolitik

Dagens bostadsmarknad präglas av de som har och de som inte har. Allt för lite har gjorts av politikerna för att bryta mönstret av insiders och outsiders, sade Sveriges riksbankschef Stefan Ingves.

Nyhetsbild

Annika Saarikko har fått en pojke – "En förtjusande och lugn typ"

Riksdagsledamot Annika Saarikko (C) födde en pojke natten till onsdagen.

Nyhetsbild

Steen får sina första ligaminuter när Sport gästar KooKoo i kväll – se laguppställningen här

ISHOCKEY Sport har bortamatch i kväll och på fredag innan hemmapremiären mot Jukurit på lördag. Svenske Stefan Steen gör debut mellan stolparna i kväll när örnarna landar i Kouvula.

Nyhetsbild

Mikko Ollikainen om att Riksåttan får omkörningsfiler: "En riktig glädjens dag"

Den här tiden nästa år börjar arbetet med att förbättra sträckan Vassor-Ölis. Det här är bara början, enligt SFP:s Ollikainen.

Nyhetsbild

RECENSION: Portförbud på livstid, mordhotad och utbränd – Krista Siegfrids bjöd på den ocensurerade versionen av sitt liv

Recension Krista Siegfrids är en chosefri naturbegåvning på scenen. Hon är slagfärdig och humoristisk – och sjunga kan hon också, skriver Patrik Back i sin recension av "Krista Siegfrids – Ett ocensurerat liv".

Nyhetsbild

Riksåttan får pengar i statsbudgeten: "Mycket glädjande", säger Kim Berg

Förbättringen av sträckan Vassor-Kärklax kommer att genomföras åren 2020-2021. Detta enligt ett pressmeddelande från SDP.

Nyhetsbild

Juncker hoppas på lösning om brexit

Vi väntar på skriftliga förslag om brexit, framhåller ledningen i EU.Vi har sådana – men ni får dem inte än, kontrar London. Hoppet om en lösning i tid lever ändå vidare.

Nyhetsbild

Jyrki Kaiponen: Budgetförslaget rätt bra för landskapet

T.f. landskapsdirektör Jyrki Kaiponen säger att budgetförslaget ser rätt bra ut för Mellersta Österbotten.

Nyhetsbild

Danfoss i Vasa har gjort årets lean-bedrift – "Blicken är alltid framåt"

Danfoss i Vasa har gjort årets lean-bedrift. Priset, som delas ut av Lean-föreningen i Finland, delas med Nokia i Uleåborg.

Nyhetsbild

Vasarestaurangen Vegoshi öppnar i Helsingfors – ägaren Hoang: "Känns spännande"

VASA När Hoang Le öppnade Vegoshi i Vasa hade hon aldrig jobbat med mat. Men hennes koncept var unikt – ingen annan i landet serverar vegansk, asiatisk mat. Nu utvidgar hon till Helsingfors.

Nyhetsbild

Peter Östman och Janne Sankelo om statsbudgeten – vem ska betala kalaset?

Kommer pengarna att räcka? Oppositionens Peter Östman (KD) och Janne Sankelo (Saml) är inte övertygade efter att ha bekantat sig med regeringens statsbudget. Östman saknar också en analys av utbildningssatsningarna.

Nyhetsbild

Folktinget får mer pengar igen: "Ingen självklarhet att man får använda svenska i Finland"

Svenska Finlands folkting hör till vinnarna i årets budgetmangling. Budgetanslaget för Folktinget höjs med cirka 35 procent.

Nyhetsbild

Haverikommissionen i Sverige släpper rapport om flygolyckan i Umeå

Nio personer omkom när ett mindre flygplan störtade på en ö utanför Umeå den 14 juli i år. I dag presenterar svenska statens haverikommission en första rapport om olyckan.

Nyhetsbild

Ski Team Mäenpää krympte truppen men tävlar som i vintras

LÄNGDSKIDOR Ski Team Mäenpää har krympt såväl budgeten som truppen, men kommer ändå att delta i lika många deltävlingar i Visma Ski Classics som förra säsongen.

Nyhetsbild

Jean-Claude Juncker: Verklig risk för avtalslös brexit

Inget vet när eller hur Storbritannien lämnar EU. Men läget ser inte lovande ut, konstaterar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Nyhetsbild

Händer i dag: Samtyckeslagen diskuteras i riksdagen

På onsdag eftermiddag för riksdagen en remissdebatt om medborgarinitiativet om att definiera våldtäkt utifrån avsaknad av samtycke.

Nyhetsbild

Ny film berättar om Korsholmsfotografen Eero Murtomäki

Eero Murtomäki, naturfotograf och författare från Korsholm, är dubbelt aktuell. Han ger ut en ny bok samtidigt som en film om honom har världspremiär.

Nyhetsbild

Så många Närpesbor svarade på fusionsenkäten

Forskarna har nu fått svarskuverten av alla Närpesbor som tog sig tid att fylla i enkäten om en fusion med Kaskö. Svarsprocenten blev inte så hög som man hoppats på.

Nyhetsbild

Vasa stad har cykel- och promenadkampanj – delar ut cykellampor och reflexer

Under hela veckan ordnar staden jippon som främjar smarta sätt att färdas på – exempelvis är bussbiljetten gratis under en dag.

Nyhetsbild

Har du ryggproblem? Svara gärna på vår enkät!

Flera läsare har redan fyllt i Vasabladets och ÖT:s enkät om ryggproblem. Vill du också delta? Här hittar du enkäten.

Nyhetsbild

Mathias Eklund boxas mot 21-årig bosnier i Tyskland: "Man kan inte hurra i förväg"

BOXNING Det är ett halvår sedan Mathias Eklund senast var uppe i boxningsringen. Han är taggad för sin tredje match utomlands och sin andra i Tyskland. Målsättningen är såklart seger – men matchen handlar också om att visa upp sig.

Nyhetsbild

Skadedrabbat Sport tar en match i sänder – möter KooKoo i kväll: "Vapnet är ett snabbt anfallsspel"

ISHOCKEY Vasa Sport inledde ligasäsongen i lördags med förlust mot Kärpät. I kväll står KooKoo för motståndet på bortais. "Vi siktar på att göra en bra match, sen ser vi vad resultatet blir", säger chefstränare Ari-Pekka Pajuluoma.

Nyhetsbild

Maskerade personer i en lägenhet i Tammerfors – polisen misstänker grov misshandel och rån

Polisen grep tre personer på onsdagskvällen i Tammerfors. Tre målsägande och ett vittne följde också med polisen till polisstationen.

Nyhetsbild

RECENSION: Med hänsynslös ärlighet lyfter Henrik Jansson sin lyrik till hög och distinkt nivå 

I ”Jag kan inte skriva om nånting som inte är sant” är balansen snudd på perfekt. Här hyllas det självupplevda, skriver Crister Enander om Henrik Janssons nya bok.

Nyhetsbild

Tuff fotbollshöst väntar Uotinen när han ska rädda KPV

FOTBOLL Det sker en diger statistikföring av ligalagens matcher. Den avslöjar flera orsaker till att KPV nu kämpar om nytt seriekontrakt. Nya tränaren Jani Uotinen ger sin syn på de dystra siffrorna.

Nyhetsbild

INSÄNDARE Gå ut med en åldring

INSÄNDARE: Vargen hot mot pälsdjursfarmer

Norrman stal vin för 6000 euro från norska Vinmonopolet

En 28-årig norsk vintjuv siktade in sig på vinflaskor värda cirka 444 euro när han steg in i norska motsvarigheten till Alko.

Antti Rinne träffar Emmanuel Macron i Paris

Det är bråda tider för statsministern, först presenterade han statsbudgeten och nu ska han på ett besök i Frankrike.

Nyhetsbild

INSÄNDARE Klargörande om fastighetsskatten i skärgården

Nyhetsbild

Finland tar emot minst 850 kvotflyktingar nästa år

Finland tar emot fler kvotflyktingar än tidigare. Det blev klart på tisdagen.

Nyhetsbild

Nu har Dragnäsbäck FBK en ny brandstation – "Vi är väldigt nöjda"

VASA Frivilliga brandkåren i Dragnäsbäck kan se fram emot något så ovanligt som att inviga en splitterny brandstation. Historiskt, säger kårchef Tom Lindell.

Nyhetsbild

Orkanen Humberto närmar sig Bermuda

Orkanen Humberto ökar i styrka, och har nu uppgraderats till en kategori 3-orkan.

Saudiarabien: Vi har bevis på att Iran attackerade

Saudiarabien hävdar att landet har bevis för att Iran var inblandat i helgens attacker mot saudiska oljeanläggningar.

Nyhetsbild

Fans kan hyra rum på "Downton Abbey"-slottet

Uthyres: Ett av de 300 rummen på slottet Highclere Castle, där den populära serien spelades in.

Nyhetsbild

Greta Thunberg hyllas av Barack Obama: "Vi är ett team"

USA:s förre president Barack Obama hyllar svenska klimataktivisten Greta Thunberg efter deras andra möte.

Nyhetsbild

Så jobbar kommunerna för digitaliseringen bland äldre – "Viktig fråga som inte ska nonchaleras"

Medborgarinstituten och biblioteken spelar huvudrollen när kommunerna i Österbotten lotsar sina äldre i digitaliseringen. Ingen övergripande plan finns men orterna är medvetna om ansvaret. De äldre förväntas också vara aktiva.

Nyhetsbild

Pensionärsförbundet: Kommunerna behöver en praktisk plan för digitaliseringen

Pensionärsförbundet vill ha en starkare styrning från statligt håll för att få äldre att greppa pekplattan, datorn och mobilen. "Att vänta på att situationen löser sig med tiden är att komma undan för lätt."

Nyhetsbild

KOLUMN: Vården är ingen löpande band-produkt

Kauppalehti: Världen är fortfarande oljeberoende

DN: Iranavtalet var bättre än alternativet

Nyhetsbild

LEDARE: Så blev det ett nytt parti i alla fall

Harry "Hjallis" Harkimo skulle skapa något nytt och skaka om. Men nu kryper han i alla fall in i partifållan.