Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

11.10.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Man sköt annan man på gatan i Björneborg

Det utbröt skottlossning utanför en restaurang i Björneborg på fredag kväll.

Malax IF segrare hemma mot KoMu HT - Aaron Nässlin matchvinnare

Malax IF besegrade KoMu HT på hemmaplan i fredagens match i division 2 i ishockey. 7–5 (1-2, 5-2, 1-1) slutade matchen. Aaron Nässlin gjorde två mål, ...

Nyhetsbild

Terrorrörelsen IS tar på sig bombdåd – Spär på farhågor om att IS-medlemmar rymmer som följd av turkisk offensiv

Den islamistiska terrorrörelsen IS tar på sig en bilbombattack i staden Qamishli i Syrien som hittills krävt sex dödsoffer. En stor del av befolkningen i staden är kurder.

Mycket mål då Malax IF vann derbyt mot KoMu HT

ISHOCKEY De 263 åskådarna i Targahallen bjöds på målkalas och ett hett derby då Malax IF och KoMu HT drabbade samman på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Hundra år mellan två pärmar – Wasa Teaters historik är klar

VASA När Elisa Makarevitch besökte Wasa Teater för första gången såg hon "Sound of Music" och blev hänförd. Nu är hon en av skribenterna för teaterns 100-årshistorik.

Nyhetsbild

Ett tredje vindkraftsbolag kikar på Purmoskogen: "Pedersöre är intressant"

PEDERSÖRE Nu visar också vindkraftsbolaget WPD intresse för skogsområdet mellan Lillby och Åvist. Bolaget har varit i kontakt med markägare på området.

Nyhetsbild

Erholtz var överallt när Sport A vann på staffar

ISHOCKEY Att representationslagets Eemil Erholtz och Santeri Haarala hittar tillbaka till matchform med A-juniorerna är något laget drar stor nytta av. Mot Ilves kom Erholtz att vara matchavgörande.

Nyhetsbild

Alessandro Tarantola applåderar lyxmodegigantens tydliga markering för päls

Nyheter om modehus som vänt pälsen ryggen har avlöst varandra de senaste åren. Låt vara att många av modehusen knappt använt någon päls alls. Det mediala genomslaget har ändå varit enormt.

Nyhetsbild

Syriska kurder håller andan i Korsnäs – Pappan Khaled: "Erdogan vill förinta oss"

– Min kropp är här i Korsnäs, men min själ är hos alla dem i Syrien, säger Khaled Hussein som är syrisk kurd.

Nyhetsbild

IK Myran möter TPS på konstgräset i Kronoby

FOTBOLL Laura Wentjärvis knäskada var precis så illa som man befarade i Myranlägret efter ligamötet med Ilves. Jessica Ayers har däremot tränat i veckan och lär kunna spela mot TPS.

Nyhetsbild

Finland och Turkiet leder gemensam arbetsgrupp som ska främja fredsmedling – mitt under pågående krig i Syrien

Turkiets krigföring i norra Syrien och den humanitära krisen i de kurdiska områdena tvingar nu Finland att se över sitt samarbete med den turkiska regimen också inom FN.

Nyhetsbild

Fredspris gav Hilina gladchock – "Premiärministern får energi att göra ännu mer"

VASA Ett drygt år med färska Nobels fredpristagaren Abiy Ahmed vid makten har gett etioperna en helt ny tro på att man kan förenas som ett folk, säger Hilina Gizaw Derese.

Nyhetsbild

Ny samlingslista för kyrkomötesvalet i Borgå stift – "Vi vill försvara jämställdhet"

Den 11 februari nästa år väljs kyrkomöte och stiftsfullmäktige i den evangelisk-lutherska kyrkan för fyra år framåt. I Borgå stift har kandidatlistorna hittills bildats på regional bas, nu läggs en samlingslista med kandidater från alla prosterier fram.

Nyhetsbild

Förste rymdflanören har gått bort

Den ryske kosmonauten Aleksej Leonov, som den 18 mars 1965 var den absolut första människa som genomförde en rymdpromenad, har avlidit i en ålder av 85 år.

Nyhetsbild

Brexitförhandlingarna: "Vi behöver vaksamhet, beslutsamhet och tålamod"

"Intensiva förhandlingar" väntar under helgen för att få EU och Storbritannien att hitta rätt väg om brexit. Både tunnlar och berg tycks stå i vägen.

Nyhetsbild

Researrangörer: "Det är tryggt att resa till våra destinationer i Turkiet"

Hur märker finländska turister i Turkiet av invasionen i Syrien? Inte så mycket alls, enligt researrangörer. Utrikesministeriet ger råd: Var försiktiga.

Nyhetsbild

Förslag: 50 euros böter för uteblivna vårdbesök inom psykiatrin

VASA Många psykiatriska patienter kommer inte till polikliniken på avtalad tid – i år blir närmare 6000 besök outnyttjade. Patienterna kan i framtiden komma att straffas med böter på 50 euro.

Nyhetsbild

Viking Line prickas för mutförseelse

Två fartygsinspektörer och en befälhavare på Viking Line döms till dagsböter för mutförseelse. Huvudförhandlingen fördes i Stockholms tingsrätt för två veckor sedan.

Nyhetsbild

Nobelpristagarnas titlar åter i bokhandeln

Just nu är det skralt i hyllorna, men inom några veckor kommer flera titlar av årets Nobelpristagare i nytryck.

Nyhetsbild

Luukas gillar ny terrängcykelbana – "Roligt med många gupp"

VASA Tack vare talkoarbete och stadens hjälp står nu Trail Riders Vaasas pumptrackbana klar och till terrängcyklisternas förfogande.

Nyhetsbild

Träskelin fick ge bort armbandet i hinderbane-VM: "Dödade armarna totalt"

HINDERBANELOPP Joakim Träskelins huvuddistans i VM var dagens trekilometerslopp med 24 hinder. Halva vägen gick det bra, men sedan kom ett obekant hinder som förstörde hans tävling.

Nyhetsbild

Representanter för partierna överens om hur glesbygden ska stärkas – skärgårdstrafiken förblir avgiftsfri

Finansieringen av de fyrtio förslagen i riksdagsledamöternas rapport är en öppen fråga. Regeringsprogrammet beaktar ändå en stor del av dem.

Nyhetsbild

ÅA-forskaren Siv Sandberg fick svenskt pris

Forskaren Siv Sandberg, som är projektledare i samhällsvetenskaper vid Åbo Akademi, har fått Förvaltningshögskolans pris i Sverige.

Nyhetsbild

RECENSION: Ingen girlpower i ny inhemsk ungdomsfilm

RECENSION "Diva of Finland" kunde ha varit en film med girlpower, men halvvägs tar krutet slut.

Nyhetsbild

Nästa vecka ska båda filerna på Korsholmsvägen vara öppna – men kallt väder kan försena arbetet

KORSHOLM Ännu under början av nästa vecka kommer den ena körriktningen vara stängd på Korsholmsvägen i Smedsby, sedan ska den öppnas igen. Nu hoppas entreprenören att vintervädret håller sig borta.

Nyhetsbild

Weekend Snacks kan återuppta produktionen på söndag

KASKÖ Branden i Weekend Snacks produktionshall i Kaskö på onsdagen orsakade några dagars avbrott i produktionen. På söndag väntas tillverkningen vara igång igen.

Nyhetsbild

Elisabeth och Suvi: Alla i huset har nytta av hiss

VASA I Vasa kan bostadsbolag som installerar hiss i huset räkna med att staten och staden betalar mera än hälften av kostnaderna.

Nyhetsbild

Bildväv från Trefaldighetskyrkan i Vasa visas på konstmuseum i Helsingfors

VASA Bildväven "Golgata" av Birger Carlstedt visas i konstmuseet Amos Rex, i Helsingfors. "Golgata" finns vanligtvis i Trefaldighetskyrkans krypta.

Nyhetsbild

Finavia samarbetsförhandlar – 30 personer kan förlora jobbet

Finavia ska omorganisera bolagets administrativa uppgifter och experttjänster och inleder samarbetsförhandlingar.

Nyhetsbild

Skada på vattenledning i Malax åtgärdad – hann aldrig bli avbrott

MALAX Uppdaterad: Ett läckage på en av huvudledningarna gjorde att Malax vatten gick ut med en varning om att avbrott kan uppstå. Men felet visade sig vara litet.

Nyhetsbild

Skolappen Wilma från Vasa belönades

Skolappen Wilma är en av de bästa mobilapplikationerna i Finland. Tjänsten utvecklades för 18 år sedan i Vasa.

Nyhetsbild

RECENSION: "Orfeo" är en konstnärlig fullträff – och sångarna visar verkligen sin klass

RECENSION "Tänka sig, att man i lilla Vasa, får uppleva tidernas första stora opera stiltroget och mästerligt framförd!" skriver Vbl:s recensent om "Orfeo".

Nyhetsbild

Kvinnliga och manliga beväringar ska sova tillsammans

FÖRSVARSMAKTEN Män och kvinnor som gör militärtjänst ska kunna inkvarteras i samma stugor i garnisonerna från och med nästa år. Försöket bygger på frivillighet.

Nyhetsbild

Tjäreborg har fått ett första bud

RESEINDUSTRIN Det har kommit in ett första bud på Thomas Cooks nordiska verksamhet där Ving ingår. Bolaget har också säkrat en förlängning av resegarantin.

Nyhetsbild

Röda Korset i Österbotten redo för en ny flyktingström – beredskapen bättre än 2015

Kriget i Syrien är en katastrof, säger Ricky Berglund på Röda Korset. Hjälparbetarna är däremot redo att rycka in om situationen kräver det. Börjar flyktingströmmarna röra sig mot Europa är vi redo, säger Berglund.

Nyhetsbild

Fem skadade i knivdåd i Manchester – en gripen

UPPDATERAD Fem personer har skadats i ett knivdåd i ett köpcentrum i Manchester i Storbritannien. Larmet nådde polisen strax före klockan 11.30 på fredagen.

Nyhetsbild

Nu grävs det i gropen efter Centrumhuset – inom en månad börjar de gjuta

VASA Det brummar och låter i gropen i hörnet av Vasaesplanaden och Storalånggatan. Nu har YIT påbörjat det ett och ett halvt år långa projektet med att täppa igen hålet efter Centrumhuset.

Nyhetsbild

Klicka i mobilen för att donera din lever

Efter en tids paus finns nu organdonationskortet som mobilapplikation igen. I Finland är du automatisk donator om inget annat uppgetts.

Nyhetsbild

Centralsjukhuset: "Tvåspråkigheten väldigt viktig för oss"

Det är olyckligt att man inte blivit förstådd på svenska i telefonrådgivningen. Men det är ett sällsynt problem som genast rättas till, menar överskötaren Saija Seppelin.

Nyhetsbild

Nu ska trafiken öka ännu mera på Kasköbanan – satsning på lastplats för virke

Massaved kan köras med tåg från skogarna i Sydösterbotten till fabriker i övriga landet. Nu satsas pengar på att förbättra lastplatsen i Teuva.

Nyhetsbild

Logsets hybrid vann pris i Österrike

Logsets hybridskördare har vunnit ett innovationspris i Österrike. Maskinens effektivitet och miljövänlighet tilltalade juryn.

Nyhetsbild

Afrikas yngste ledare får Nobels fredspris

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris 2019.I motiveringen uppmärksammas särskilt hans arbete för att skapa fred med grannlandet Eritrea. – Jag föreställer mig att resten av Afrikas ledare kommer att ta det som en positiv signal för att fortsätta arbeta för fredsprocessen på vår kontinent, säger Abiy Ahmed.

Nyhetsbild

Skytten i Halle har erkänt dådet

Den man som misstänks för skotten mot en synagoga i den tyska staden Halle i onsdags har erkänt dådet och uppgett att hans motiv var antisemitiskt, meddelar åklagarmyndigheten.

Nyhetsbild

Stadsorkestern blåser i gång oktoberfest – spelar ingenjörens klassiska toner och hitlåtar

VASA. Finska schlagerdängan "Sata salamaa" avfyras då stadsorkestern har oktoberfest. Även musik av en rysk ingenjör finns på repertoaren.

Nyhetsbild

Snart säsong för snöskoter – det här ska du tänka på

Vinterhalvåret står för dörren och snart inleds snöskotersäsongen. Men vad ska man tänka på när det kommer till snöskotrar, både vid ett eventuellt köp och vilka regler som gäller när man väl sitter på snöskotern? Mats Carlson på Hydrolink Snowcenter vet.

Nyhetsbild

Årets polis är ett tryggt ansikte för förortens ungdomar

Åbopolisen Vesa Jauhiainen har valts till årets polis. Jauhiainen beröms speciellt för sitt arbete i förorterna.

Nyhetsbild

Hon mötte 23 Förintelseöverlevande – vill påverka framtiden med hjälp av dåtiden

De som överlevt Förintelsen försvinner, och med dem deras berättelser. Det ville fotografen Sanna Sjöswärd, med rötterna i Österbotten, förhindra. Nu är hon aktuell med utställningen "Fading stories - pass them on".

Nyhetsbild

Explosion ombord på iransk oljetanker

UTRIKES En iransk oljetanker har exploderat utanför den saudiska hamnstaden Jidda. Tankern uppges ha träffats två gånger.

Nyhetsbild

Handgranat detonerade utanför butik i Kristianstad

SVERIGE En handgranat detonerade under natten utanför en butikslokal i Kristianstad.

Nyhetsbild

Pikkarainen platsar i landslaget men inte i KPV

FOTBOLL Fastän Juhani Pikkarainen inte har platsat i KPV sedan den 4 augusti spelade mittbacken hela matchen när U21-landslaget besegrade Malta med 4–0.

Nyhetsbild

Finland firar 10 år av öppna data: "Data är råvara för tillväxt"

Det sägs att data är den nya oljan. Men enligt en del forskare har öppna data inte uppfyllt alla förhoppningar om att skapa nya jobb.

Nyhetsbild

Barn bland dödsoffren i Syrien – 70.000 ska ha flytt området

En turkisk soldat har dödats av kurdiska styrkor under Turkiets offensiv i norra Syrien, enligt försvarsdepartementet. Det är det första turkiska bekräftade dödsfallet. Ytterligare tre turkiska soldater har skadats, skriver departementet.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Har du koll på Aleksis Kivi?

Han anses vara en av den finskspråkiga litterära traditionens grundläggare, kanske den viktigaste av dem. Men vad vet du om Aleksis Kivi?

Nyhetsbild

Fyra vänner sitter i samma båt – styr nygrundad Vasaförening mot framgång: "Vi deltar inte för att förlora"

SEGLING WaWe Sailing Academy är ett av två Vasalag som deltar i helgens final i finska Seglingsligan. Finalplatsen kom oväntat, och nu ska laget överraska även där.

Nyhetsbild

Wasa Segelförening siktar på Europa – först ska finalen i seglingsligan avklaras: "Blir en tuff tävling"

SEGLING En tävling över tre dagar. Tolv båtlag, varav två från Vasa. Finska seglingsligans final i Mariehamn denna helg blir högintressant.

Nyhetsbild

VM-trean Belgien först till EM

FOTBOLL Seger mot San Marino räckte – men Belgien levererade mer än så. Efter 9–0 i Bryssel blev VM-bronsmedaljören första nation att bli klart för nästa års EM.

Nyhetsbild

Iransk besvikelse: Biljetterna tog slut – många kvinnor får fortsätta drömma om att få gå på fotboll

FOTBOLL Efter internationella påtryckningar tilläts kvinnor för första gången sedan 1981 gå på fotboll i Iran. Men trots att stora delar av den gigantiska Azadi Stadium gapade tomma i VM-kvalmatchen mot Kambodja släpptes inte fler biljetter till kvinnor än de på förhand bestämda 3 500.

Nyhetsbild

Klimatförändringen hotar flickors rättigheter – FN:s flickdag firas för sjunde gången

Flickor är världens största diskriminerade grupp. På grund av sitt kön, sin ålder och fattigdom blir flickor i utvecklingsländer utsatta för en trippeldiskriminering.

Nyhetsbild

För Wasa Dredging är tuffa förhållanden vardag

Jättegrävmaskiner på 250–360 ton och mudderverk stora som hus. När Vasaföretaget Wasa Dredging jobbar är uppdraget att flytta tusentals kubikmeter material. Förhållandena är tuffa, arbetet sker nämligen både på och under vattenytan.

Nyhetsbild

Greta Thunberg och Abiy Ahmed hetast inför fredspris

En svensk 16-åring? En afrikansk premiärminister? Eller blir det en organisation igen?Gissningarna om Nobels fredspris är återigen många – men med Greta Thunberg och Abiy Ahmed som klara favoriter på förhand.

Nyhetsbild

Torvalds: Ett misstag att rösta ner Goulard

EU Enligt Nils Torvalds spelar EPP och den gröna gruppen ett oansvarsfullt spel.

Nyhetsbild

Forskare: Kvinnor och män jobbar olika – förklarar delvis löneskillnader

ARBETE Män lägger mer tid på sina egentliga arbetsuppgifter enligt Statens ekonomiska forskningscentrals rapport.

Nyhetsbild

Ortoped i Vasa: De diskbråck vi opererar är toppen av isberget

VASA Symtom, inte magnetröntgenbilder, är det som styr när läkarna avgör om ett diskbråck ska opereras. Man kan ha diskbråck utan att känna av det.

Nyhetsbild

Miljökämpen Julia kastar zero waste-burken – "känns jättebra"

Julia Degerth i Åbo levde så skräpfritt hon kunde och sparade allt skräp i en glasburk. Efter drygt tre år fick hon nog – men hon fortsätter kämpa för miljön.

Nyhetsbild

INSÄNDARE "Naturälskare" försvårar livet för kustbefolkningen

I Korsnäsnytt skrev kommundirektör Christina Båssar en intressant ledare i det senaste numret. Alla varg- och skarvfantaster borde läsa ledaren som är en utmärkt allegori på deras svärmeri.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Maktmissbruk inom psykiatrin

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Jag vill vara katalan, bara katalan

Nu kräver många katalaner sin rätt att få vara katalaner. Bara katalaner.

Nyhetsbild

INSÄNDARE: Bra grundläggande färdigheter är en förutsättning för sysselsättning

Operation Anka är en kampanj för läskunnighet, och dess mål är att uppmuntra barn att läsa. För närvarande pågår dess svenska del. Men varför oroar sig Finlands Näringsliv EK för läskunnigheten?

Nyhetsbild

LEDARE Vi har rustat upp Turkiet militärt

Statsministern stoppar vapenexport till Turkiet. Men enligt gällande regeringsprogram borde exporten inte varit möjlig före denna veckas händelser heller.

Nyhetsbild

KOLUMN: Antisemitiskt attentat skakar Tyskland

För första gången sedan 1970 angrips en synagoga i Tyskland med dödlig utgång. Tyskland är djupt skakat över terrordådet.

Nyhetsbild

LISTA: Gasbussar och cykelvägar – så här satsar städer på klimatsmart åkande

Vasa bygger nya cykelvägar. I Åbo kan man åka buss med teaterbiljetten. Kolla VBL:s lista med olika sätt att främja klimatsmart åkande.