Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

15.11.2019

En dag framåt
Nyhetsbild

Kallela nära att sitta på läktaren mot Lukko – gjorde hattrick: "Har varit svårt"

ISHOCKEY Chefstränaren Ari-Pekka Pajuluoma var nära att låta Toni Kallela sitta på läktaren mot Lukko. Han valde ändå att ge yttern chansen, och tur var väl det.

Nyhetsbild

Nu är det fest, fotbollsfest – Markku Kanerva: "Jag är väldigt lycklig"

FOTBOLL Det var länge som hugget i sten att Finland aldrig vinner Eurovisionen eller når ett slutspel inom herrfotbollen. Men nu har Lordi och ”Perus-Markku” Kanerva visat att allt är möjligt.

Nyhetsbild

Teemu Pukki: "Det här är så stort"

FOTBOLL Det hann aldrig bli riktigt nervöst. Finland tog tag i saken direkt från början mot Liechtenstein och säkrade EM-biljetten utan att darra det minsta.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Vasabor studsar av glädje på torget – "Det här är fenomenalt!"

"Nu tar vi i – som vi aldrig har gjort förut!" ropar den som drar i gång firarna som samlats på torget bredvid frihetsstatyn.

Kronan fick ge sig i toppmötet med Virkiä på hemmaplan

På fredagen mötte Kronan Virkiä i ett riktigt toppmöte i division 2 herr i ishockey. Matchen slutade med seger för bortalaget Virkiä, 5–6 (1-2, 1-2, 3...

Efter förlustraden: Seger igen för Sport - 3–2 mot Lukko

Nio förluster i rad i Liigan runkosarja Runkosarja herr i hockey fick vara nog. Hemma mot Lukko bröts den tuffa sviten för Sport. Det blev 3–2 (0-0, 1...

Nyhetsbild

Elefanter slipper kånka på tempelturister i Kambodja – "Inte lämpligt längre"

Kambodja kommer att förbjuda alla elefantturer vid den berömda ruinstaden Angkor i början av nästa år. Det lovar en talesperson för den myndighet som ansvarar för platsen.

Nyhetsbild

Nödläge i Venedig: "Vatten når upp till vaderna"

Den ikoniska Markusplatsen har stängts för allmänheten medan nya, höga vattennivåer uppmätts i Venedig.– Turisterna tar selfies medan lokalbefolkningen försöker leva sina liv, säger svenske Christian Carrwik som är på plats.

Nyhetsbild

Kallela matchhjälte när Sport tog sin första seger på tio försök

ISHOCKEY Sport kunde ha rott i hamn sin första seger sedan 10 oktober på ordinarie matchtid. Men en sen kvittering såg till att drabbningen gick till förlängning – där Toni Kallela avgjorde.

Nyhetsbild

Zelenskyj och Putin ska försöka uppnå fred för östra Ukraina

Rysslands president Vladimir Putin ska träffa sin ukrainske motsvarighet Volodymyr Zelenskyj den 9 december för att försöka uppnå fred i östra Ukraina.

Nyhetsbild

Donald Trump i utfall mot viktigt vittne i riksrättsutredningen i USA

USA:s förra Ukrainaambassadör Marie Yovanovitch vittnade om att hon manövrerades ut från sin post av bland andra president Donald Trumps advokat, när hon tog tog plats i vittnesbåset under de tv-sända riksrättsförhören i det amerikanska representanthuset.

Nyhetsbild

Jona Nyström: En av våra största idrottsledare någonsin är en lärare som heter Markku

FOTBOLL Många är de som försökt. Både inhemska och utländska förmågor har gått bet i jakten på att lotsa Finlands herrlandslag till ett mästerskap. Men en 55-årig lärare från Helsingfors – han lyckades.

Nyhetsbild

Liechtenstein en munsbit – Finland klart för EM

FOTBOLL Finlands målspottare Teemu Pukki stängde matchen med två mål i andra halvlek. Festen är i gång i Helsingfors.

Nyhetsbild

Fullt ös på sportbaren när Finland spelar kvalmatch – "Historiskt!"

På Vasa torg är det halvtomt och halvrått på fredagskvällen. På Office Sports Bar & Restaurant tvärtom: packat med folk, trångt och svettigt. "Det är en historisk kväll", säger de som är på plats.

Nyhetsbild

Mål i första halvlek – Finland har greppet om EM-biljetten

FOTBOLL Finland har ledningen mot Liechtenstein i halvtid. Tim Sparv var med och bäddade för öppningsmålet.

Nyhetsbild

Krista Siegfrids släpper klädkollektion – "Den är kvinnlig och sensuell"

Det är paljetter och sammet och slitsar som visar lite ben när Krista Siegfrids släpper en festlig klädkollektion som hon själv designat.

Nyhetsbild

Trump avsatte Ukrainaambassadör – nu vittnar hon i riksrättsförhör

Den förra Ukrainaambassadören Marie Yovanovitch har tagit plats i vittnesbåset under andra dagen av tv-sända riksrättsförhör i det amerikanska representanthuset.

Nyhetsbild

Nya ledaren i Bolivia: Evo Morales ska ställas till svars

Bolivias interimsregering och avgångne presidenten Evo Morales socialistparti Mas har kommit överens om att samarbeta för att nya val ska kunna hållas och att den pågående politiska krisen ska lösas.Den nya interrimspresidenten vill samtidigt att Morales ställs inför rätta.

Nyhetsbild

BILDSPEL: Se några av Kristas scenkläder genom åren

Krista Siegfrids släpper en klädkollektion som hon beskriver som sin klädstil. Men hur ser hennes stil ut – eller framför allt, hur har den sett ut?

Nyhetsbild

Ingen lösning i postförhandlingarna: "Allt står från och med måndag"

Postförhandlingarna forsätter på söndag, men om parterna inte heller då når en lösning står posttransporten i hela landet från och med måndagsmorgonen.

Nyhetsbild

Kulturkarnevalen tuffar på – nytt för i år är besökshundar och Flamenco

I år deltar 450 skolungdomar från hela Svenskfinland för ett veckoslut fyllt av kultur, upplevelser och nya vänner. – Man får en otrolig energikick av alla leenden man möter, säger Kulturkarnevalens producent Eva-Helén Ahlberg.

Nyhetsbild

VIDEO: Fansen klara för avspark – kvalyra i Helsingfors

FOTBOLL Stämningen är hög när avsparken mot Liechtenstein närmar sig. Många är de finländska fotbollssupportrar som har väntat länge på den här dagen.

Nyhetsbild

Bybor oroliga för avfolkning om dagis försvinner – Josefine Sand valde Petsmo för att bo nära skola och dagis

Vill kommunen vara en attraktiv landsbygdskommun med service och inflyttning? Då borde man agera därefter. Det anser delägarna bakom ett nytt radhusområde i Petsmo. De delar oron över inflyttning med Josefine Sand som själv flyttade hit för sju år sedan.

Nyhetsbild

Klart vem som ska leda Finland till EM-slutspelet

FOTBOLL Tre platser var öppna i Markku Kanervas förväntade startelva mot Liechtenstein. Nu vet vi vilka som fyller dem.

Nyhetsbild

Datumet är spikat: Vasa stad ställer till med dillmakaronifest

Artisterna är bokade och snart ska makaronerna kokas. Österbottningarna får fira Vasa stad med dillmakaroner, glögg och testa att fickparkera ett båtsläp.

Nyhetsbild

Ingen lösning i postförhandlingarna i dag – fortsätter på söndag

Fackorganisationen Finlands post- och logistikunion PAU och servicebranschens arbetsgivarförbund Palta nådde ingen lösning på fredagen. Förhandlingarna leds av riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala.

Nyhetsbild

Mathias Eklund fajtas i Polen: "Ung hunger mot äldre vishet"

BOXNING Vasaboxaren Mathias Eklund har bokat sin nästa match. Den 30 november går han åtta ronder i Polen mot en 23-åring som aldrig förlorat.

Nyhetsbild

Ännu ett vildsvin sköts i Närpes – den här gången i Nämpnäs

För ett par veckor sedan sköts ett vildsvin i Finby. Nu har ett till blivit fällt i Närpes.

Nyhetsbild

Korsholmstyrelsens ordförande Samuel Broman: Därför ska styrelsen behandla dagvårdsfrågan

Varför tar styrelsen över beslutet om framtiden för daghemmen i Kvevlaxområdet? Det frågar vi styrelseordförande Samuel Broman, som också berättar vad styrelsen kan fatta beslut om.

Nyhetsbild

Strejkhot upprör Wasalines vd – "Svensk flagg är attraktiv i dag"

Wasalines vd Peter Ståhlberg är inte glad över den stödstrejk som Sjömansunionen aviserat. – En strejk borde drabba alla fartyg lika, oberoende av flagg, säger han.

Nyhetsbild

Vänsterförbundet väljer partiledning – ingen utmanar Li Andersson

Valet om partisekreterare för Vänsterförbundet står mellan Joonas Leppänen och Mikko Koikkalainen. Leppänen har lett partiet till valframgångar under sina tre år på posten, medan Koikkalainens trumfkort är kontakten med fältet.

Nyhetsbild

Recension: Ypperlig udda kammarmusik

Recension Åtta av stadsorkesterns musiker bjöd på en fantastisk konsert i torsdags. Sällan händer det att man får bekanta sig med totalt okända tonsättare från 1800- och 1900-talen.

Nyhetsbild

Jona Nyström: EM-kvalet visar vad man kan åstadkomma tillsammans – det är för stort för att slarvas bort

FOTBOLL Våra idrottsledare är bevisligen bra på att bygga ihop lag. Det har betytt framgång, och det är en självklarhet som är lätt att glömma bort.

Nyhetsbild

AKT stöder de strejkande postanställda – medlingen pågår under fredagen

Bil- och transportbranschens arbetarförbund (AKT) inleder en sympatistrejk på måndag. Strejken pågår i en vecka.

Nyhetsbild

Julin öppnade säsongen i Olos – de ryska längdåkarna dominerade

LÄNGDSKIDOR Vid den klassiska FIS-sprinten i Olos dominerade Ryssland totalt, men det blev två finländska pallplatser för damerna. Andrea Julin var nionde.

Nyhetsbild

Efter domstolsbeslutet: Tjänsten som miljö- och hälsoskyddschef i Korsholm måste ledigförklaras på nytt

Västkustens tillsynsnämnd valde fel person till jobbet som miljö- och hälsoskyddschef, det slog förvaltningsdomstolen fast. Nämnden väljer att inte överklaga beslutet.

Nyhetsbild

Polisen använde elchockvapen i Vasa – ryckte ut efter att beväpnad man synts utanför krog

VASA En man plockade fram ett vapen efter att ha blivit utslängd från en krog i Vasa under natten till fredagen. Då polisen något senare grep mannen och dennes sällskap tvingades man använda ett elchockvapen.

Niklas Wahlström ny utbildningsansvarig på Svenska Folkskolans vänner

Sammanlagt 82 personer visade intresse för tjänsten.

Nyhetsbild

Höjt frontmannatillägg för krigsveteraner

INRIKES Alla riksdagsgrupper beslutade på fredagen att höja krigsveteranernas frontmannatillägg från 50 euro till 125 euro.

Nyhetsbild

Nostalgi för de som var med – skolplanscher tar besökarna vid Österbottens museum till en svunnen tid

VASA Många gamla skolplanscher är vackra och detaljerade konstverk. Samtidigt speglar de sin tids värderingar och ideal. Drygt hundra gamla planscher visas nu upp på Österbottens museum.

Nyhetsbild

Snökaos i södra Frankrike – 300 000 strömlösa

En man har dött i ett oväntat kraftigt snöfall i sydöstra Frankrike.

Nyhetsbild

Pajuluoma möblerar om – Erholtz in, Erkinjuntti degraderas till fjärdekedjan

ISHOCKEY Efter nio raka matcher utan seger vill Sport undvika att förlustraden blir tvåsiffrig mot Lukko.

Nyhetsbild

VR-teknologi från Åbo ska förbättra sjösäkerheten – prisas av internationella experter

En ny programvara som baseras på virtuell verklighet, VR, har utvecklats i Åbo. Programvaran ska testa beredskapen för farliga situationer till sjöss.

Nyhetsbild

Marknadsföringschef på Logset: "Vi tar kritiken på allvar – men videon är inte allvarligt menad"

Kia Lettelin är marknadsförings- och kommunikationschef på Logset. Det är hon själv som medverkar i den video som Joachim Östergårds reagerat på.

Nyhetsbild

Joachim häpnar efter kritik mot hans reaktion på Logset Girls: "Man har bett mig dra åt helvete"

"Vilket otroligt förlegat sätt att visa sina produkter!" skrev Joachim Östergårds om skogsmaskinsförsäljaren Logsets reklamsatsning i ett inlägg på Facebook. Och fick massiv kritik av manliga bekanta.

Nyhetsbild

SFP-minister Thomas Blomqvist vill öronmärka en större del av familjeledigheten för pappor

Enligt Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, måste fler månader öronmärkas för papporna för att främja jämställdhet.

Nyhetsbild

Se statistiken: så många viltolyckor inträffade i din kommun i fjol

Enligt Statistikcentralens uppgifter inträffar cirka 12 000 viltolyckor på de finska vägarna varje år. I Österbotten toppar Korsholm statistiken över älgolyckor.

Nyhetsbild

Iltalehti: Jari Sillanpää åtalad för sexuellt utnyttjande av barn

Helsingfors tingsrätt behandlar frågan den 26 februari.

Nyhetsbild

Friends & Brgrs öppnade i Seinäjoki

SEINÄJOKI Den nyaste restaurangen öppnade i Ideapark i Seinäjoki. Kedjan Friends & Brgrs har nu tio restauranger totalt.

Nyhetsbild

Kina hotar Sverige inför prisutdelning

Kinas ambassadör i Sverige uppmanar Svenska Pen-klubben att ställa in prisutdelningen av Tucholskypriset till den fängslade förläggaren Gui Minhai.Priset ska delas ut av kulturminister Amanda Lind (MP).

Nyhetsbild

Det blir visst julfest i Kvevlax lärcenter

KORSHOLM Barnen snuvas inte på traditionell julfest i Kvevlax. Både föräldrar och barn ska få fira i lärcentret.

Nyhetsbild

Tyskland inför krav på mässlingsvaccinering

VACCIN Från och med i mars nästa år måste barn i Tyskland vara vaccinerade mot mässling när de börjar i förskola eller skola.

Nyhetsbild

NFL-match urartade – spelare svingade hjälm i huvudet på motståndare

AMERIKANSK FOTBOLL Endast åtta sekunder återstod av matchen mellan Cleveland och Pittsburgh i NFL när den fick ett våldsamt slut.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Nu flyter trafiken på bron över Alskatvägen

VASA Brobyggets chef är nöjd. Öppningen gick enligt plan och trafiken löpte väl vid bygget i korsningen av Alskatvägen och Brändövägen. Vägmarkeringarna i korsningen ska ännu att kompletteras.

Nyhetsbild

Brandkåren ryckte ut till Vasa centralsjukhus

VASA På fredagsmorgonen ryckte räddningsverket ut till Vasa centralsjukhus. Ismo Ojala, jourhavande brandmästare på Österbottens räddningsverk berättar vad utryckningen handlade om.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Vad vet du om Liechtenstein?

Den lilla alpnationen Liechtenstein är på tapeten nu, åtminstone i Finland och åtminstone bland alla vänner av finländsk landslagsfotboll.

Nyhetsbild

Skolornas julfirande i kyrkan skapar debatt – österbottniska skolor vill inkludera alla på julfesterna

Skolorna i Vasaregionen och Sydösterbotten ordnar sina julfester i skolan. Julkyrkan ordnas som separat och frivillig tillställning.

Nyhetsbild

TUI satsar på nya rutter från Vasa flygplats – flyger till New York

Researrangören TUI öppnar för fyra nya destinationer med avfärd från Vasa i vinter.

Nyhetsbild

Patrik Laine på magiskt spelhumör i NHL– tre målgivande passningar: "Något av en kapellmästare"

ISHOCKEY Patrik Laine har nu spräckt 200-poängsgränsen i NHL – som 21-åring.

Nyhetsbild

Vi slänger årligen 71 miljoner kilogram kläder – klädbytardag vill lyfta fram hur man shoppar hållbart

PETALAX Det finns mycket man kan göra om man vill konsumera kläder på ett hållbart och ekonomiskt sätt. Till exempel kan man delta i en klädbytarda som ordnas i Petalax på lördag.

Nyhetsbild

Yle: En tredjedel av alla högskolestuderande slutför aldrig sina studier

I synnerhet de som studerar inom it-branschen blir ofta utan en examen.

Nyhetsbild

Lagkamraterna förklarar Sparvs storhet: "Tim är vår stabilisator"

FOTBOLL När Tim Sparv spelar brukar det gå bra för Finland. Tre av hans lagkamrater förklarar varför.

Nyhetsbild

Pelosi: Trump har redan erkänt mutor

Donald Trump får Richard Nixons brott att blekna vid jämförelse och presidenten har redan erkänt brott. Det säger toppdemokraten Nancy Pelosi inför den andra dagen av tv-sända förhör i USA:s riksrättsprocess.

Nyhetsbild

Jonna Ahkila-Niemi och Tiina Haapala är logistikens lejonmammor

VASA Jonna Ahkila-Niemi och Tiina Haapala ser sig själva som lejonmammor. De jobbar med logistikprojekt på den globala marknaden, ett jobb som handlar om att lösa problem och bära ansvar.

Nyhetsbild

Två döda i skolskjutning i Kalifornien

Två elever dödades och tre skadades när en 16-årig pojke öppnade eld på en gymnasieskola i Santa Clarita utanför Los Angeles i USA.

Nyhetsbild

Landslaget har laddat med vanliga rutiner och lekt svärdfäktning – Tim Sparv vill gråta glädjetårar i Helsingfors

FOTBOLL I sin största match någonsin möter Finlands herrlandslag en av världens minsta nationer. Fotbollshysteri råder, och i stormens öga står lagkaptenen Tim Sparv och ler – brett.

Nyhetsbild

Poststrejken katastrof för Ålandstrafiken

Den pågående poststrejken hotar stoppa färjtrafiken till och från Åland.

Nyhetsbild

INSÄNDARE En balans mellan djur och människan eftersträvansvärd

Nyhetsbild

INSÄNDARE Klimathysterin går för långt

Nyhetsbild

Så kan batterifabriken i Karleby se ut

KARLEBY Vasa gick bet på Teslas batterifabrik men i Karleby tror man hårt på en egen gigafactory. Plats att bygga på finns reserverad på Kronobyåsen.

Nyhetsbild

Tillsammans vill de ge Petalax bränsle igen – ”Jag skulle helst tanka här på julafton”

PETALAX Fyra månader utan bensinstation och lunchcafé. Så vill man inte ha det i Petalax. Nu finns aktiebolaget Petalax Proina med bränsle som första prioritet.

KOLUMN: ”Jag har en kappsäck i Berlin”

Nyhetsbild

LEDARE Francos skugga har växt till sig

Spanska extremhögern har gått från 0,2 till 15 procent i understöd på tre år.