Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

19.1.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

Afrikas rikaste kvinna plundrade bolag på hundratals miljoner

Den angolanska miljardären Isabel dos Santos har gjort sig skyldig till att plundra den lokala mobiloperatören Unitel på miljonbelopp. Det visar en granskning av det internationella journalistnätverket ICIJ, rapporterar SVT Nyheter.

Nyhetsbild

Kanadensare kämpar med snö "upp till halsen"

Invånare i Newfoundland och Labrador på Kanadas ostkust kämpar för att gräva fram bilar och ploga vägar efter en av de värsta snöstormar som drabbat området. Mer än 75 centimeter snö föll i fredags i provinsens huvudstad S:t John's.

Nyhetsbild

Pia från Vasa filmade två flyktingfamiljers sökande efter trygghet – kan vinna nordiskt filmpris

Dokumentärfilmen "Idomeni" är nominerad till ett prestigefyllt nordiskt filmpris. Filmens huvudfotograf Pia Lehto reste till flyktinglägret för att visa människorna i lägret, och ge dem en röst.

Nyhetsbild

Matchstraff ställde till det för Sport – Pauliina Suoniemi avgjorde i förlängning

ISHOCKEY Sport spikade snabbt upp 4–0 på tavlan hemma mot RoKi. Men gästerna kämpade sig i kapp och såg till att det blev en spännande avslutning på matchen.

Minister Kiuru anklagas för undermåligt svar om räddningshelikoptrar

Riksdagsledamot Pauli Kiuru (Saml) anser att minister Krista Kiuru (SDP) inte har svarat ordentligt på hans skriftliga spörsmål och ber riksdagens talmän att ingripa.

Nyhetsbild

Kina börjar förbjuda engångsplast i år

Redan senare i år ska alla plastpåsar i Kinas storstäder ha fasats ut, enligt nya direktiv från landets ledande myndighet för ekonomisk planering, NDRC.

Nyhetsbild

Häst gick ner sig i dike – räddningsverket använde kran för att få upp djuret

Räddningsverket fick lov att använda en kran för att få upp en häst som hade fastnat i ett dike.

Nyhetsbild

Finländarna vill hålla den kommunala lönenivån oförändrad – men vårdare och städare borde få mer

Enligt en undersökning vill största delen av finländarna att sjukskötare, barnskötare och städare ska få högre lön.

Nyhetsbild

RECENSION: Kaxigt var ordet – aktörerna bär upp årets revy i Böle

RECENSION Publiken har inte sett en nyskriven revy på Böle UF:s scen sedan 2016. Så hur ser en Bölerevy ut efter så lång uppladdning?

Nyhetsbild

Fourcade sopade rent i Ruhpolding – Seppälä sjabblade i sista skyttet

SKIDSKYTTE Det blev Martin Fourcades vecka i Ruhpolding. Tre lopp gav tre segrar för fransmannen som var prickfri i dagens jaktstart.

Nyhetsbild

Alexander Ståhlberg tog sig till sprintfinal i ungdoms-OS

LÄNGDSKIDOR Alexander Ståhlberg nådde finalen i fristilssprinten i ungdoms-OS i Schweiz. Väl där räckte inte farten till längre.

Nyhetsbild

Finländare i 40-årsåldern död i vindkraftspark i Norge

En finländare uppges ha fallit och dött i en vindkraftspark som är under konstruktion i Norge.

Nyhetsbild

Utryckning till Kittilä flygplats – flygplan landade ändå utan problem

Ett plan med över hundra passagerare larmade om ett möjligt roderfel på söndagen.

Nyhetsbild

Mängden sex påverkar kvinnans klimakterium

Det tycks finnas ett direkt samband mellan mängden sex och sannolikheten för när en kvinna kommer i klimakteriet. Ju mer sex, desto senare går kvinnan in i övergångsåldern.

Nyhetsbild

Pohjalainen: Någon smygfilmade i toalett på Vamk

VASA Under lördagen hittades en liten kamera på en toalett på Vasa yrkeshögskolas campus i Vasa. Det rapporterar Pohjalainen.

Nyhetsbild

Trubbel med skidorna fällde Niskanen i jaktstarten: "Hade en straffspark med öppet mål, sköt förbi"

LÄNGDSKIDOR Iivo Niskanen gick ut som andra i jaktstarten i Nove Mesto. Men när striden om pallplaceringarna hettade till tvingades Niskanen släppa i väg norrmännen.

Nyhetsbild

Iran försöker avläsa svarta lådorna på plats – "Viktig information riskerar att försvinna"

Irans haveriutredare säger att de ska försöka avläsa det nedskjutna flygplanets svarta lådor på plats i Iran, enligt iranska medier. Peter Swaffer på Statens haverikommission (SHK) i Sverige varnar för att informationen på färdskrivarna kan förstöras om avläsningen sker utan rätt kompetens.

Nyhetsbild

Svensk succé i jaktstarten – Mäkäräinen klättrade starkt

SKIDSKYTTE Svenskan Hanna Öberg blev tredje i söndagens jaktstart i Ruhpolding. Bakom henne såg jätteskrällen Johanna Skottheim och Linn Persson till att förgylla den svenska insatsen.

Nyhetsbild

Undanskuffade minoriteter uppmärksammas i forskningsprojekt om småhandel

Den kulturella mångfalden i 1800-talets småhandel i Finland har osynliggjorts i den nationella historieskrivningen. Det hävdar tre historiker som har forskat i den småskaliga handeln.

Iranska medier: Iran undersöker färdskrivarna

UTRIKES Iranska myndigheter uppger att de undersöker det nedskjutna passagerarflygplanets färdskrivare, de så kallade svarta lådorna, rapporterar den iranska nyhetsbyrån Irna.

Nyhetsbild

Pärmäkoski knäckte svenska på upploppet – segrande Johaug: "Bra träning"

LÄNGDSKIDOR Krista Pärmäkoski försökte haka på i striden om pallplaceringar i världscupjaktstarten i Nove Mesto.

Nyhetsbild

Världsledare på plats i Berlin för fredssamtal

UTRIKES Flera av världens mäktigaste ledare är på plats när Tysklands förbundskansler Angela Merkel i dag håller en fredskonferens för att få till en vapenvila i Libyen. Kaosets pris, i form av vapen, terrorism och migrantströmmar i Afrika och Europa, börjar bli för högt.

Nyhetsbild

VIDEO: Tre saker som kan hända om du sover för mycket

Att sömnbrist kan ha allvarliga konsekvenser på hälsan vet vi sedan länge. Men hade du koll på att det inte är särskilt nyttigt att sova för mycket heller? Här är några saker som kan ske om du sover för mycket.

Nyhetsbild

Joel Kiviranta skickas tillbaka till farmarligan

ISHOCKEY Tidigare Sport-yttern Joel Kivirantas första sejour i NHL tog slut efter sju matcher.

Nyhetsbild

McGregor blixtvann i Las Vegas: "Blir en rejäl dagslön"

KAMPSPORT 40 sekunder. Så lång tid tog det för 31-åriga irländaren Conor McGregor att vinna på teknisk knockout mot Donald "Cowboy" Cerrone i återkomsten till UFC.

Nyhetsbild

Vandra på dramatiska La Palma – "Det är kontraster så att det står härliga till här"

RESFEBER. La Palma är en av Kanarieöarnas mer underskattade öar. Här väntar ett dramatiskt landskap med höga berg och djupa raviner, gröna lagerskogar och svarta vulkan­stränder – och runt 1000 kilometer vandringsleder.

Nyhetsbild

Leif Westerlund: Du behöver ett sammanhang för att må bra

SAMLEVNAD. Trots allt finns det något som är som förr och det är behovet av att känna att det är nån mening med det man är och gör. För att vi ska må bra behöver vi uppleva en känsla av sammanhang.

Nyhetsbild

De investerar miljonen i ny verkstadshall – "Mångsidighet nyckeln till framgång"

Snart är den klar – verkstadshallen som Tobias Kronqvist och Markus Eriksson låtit bygga för deras gemensamma bolag TM Bil och Maskinservice Ab.

Nyhetsbild

Makarna Nyman driver metallföretag vid vägens slut

Där allmän väg upphör i Aspnäs driver makarna Nyman sedan tio år Metallföretaget Aspnäs Metall Ab, ett företag som föddes som bisyssla och som i dag sysselsätter tre personer.

Nyhetsbild

De unga ger byn nytt liv – "Pensala fullt fungerande Gambämark"

För tio år sedan drogs skolan i Pensala in. Då var antalet elever i skolan 16. De senaste åren har byn ändå fått ett rejält uppsving då 90-talister i bästa barnafödarålder etablerat sig i byn.

Nyhetsbild

Bokrecension: Unik skildring om när fienden kom till Umeå

För drygt trehundra år sedan var nästan alla österbottningar flyktingar. År 1714 fanns det över 8 000 flyktingar från Finland i Västerbotten.

Nyhetsbild

Brittiska medier: Harry och Meghan på väg ut

UTRIKES Förhoppningen var en friare roll med kungliga förmåner. Resultatet blev i det närmaste klippta band. Beskedet att prins Harry och Meghan inte får använda sina titlar får stor uppmärksamhet, men brittiska hovreportrar hävdar att många frågetecken återstår kring arrangemanget.

Nyhetsbild

Bränderna i Australien kan påverka vinet

UTRIKES De omfattande bränderna i Australien har även påverkat en del av landets vinodlare. Några vingårdar har helt gått upp i rök medan andra kan få tampas med rökskadade druvor när skördetiden kommer.

Nyhetsbild

Konst är en hälsobomb, men skolan har nästan inga kurser – "Eleverna behöver konst mer än någonsin"

Konst får oss att må bra – men i skolorna är bildkonst, musik och drama allt oftare något eleverna aktivt måste välja. Öviselever talar om en ond spiral där läsämnena mejar ner bildkonsten.

Nyhetsbild

Kim's Comics: Världens problem

Folk i alla länder har sina orsaker att protestera.

Nyhetsbild

KP: Terjärv Frys bryter foderkontrakt med kinesiska farmägare

KARLEBY Inom loppet av tre veckor kommer foderleveranserna från Terjärv Frys till de kinesiska farmägarna i Vittsar att upphöra. Det skriver tidningen Keskipohjanmaa.

Nyhetsbild

Syns den inte så finns den inte – se till att registrera defibrillatorn

"Jag vill inte tro på att det inte finns någon hjärtstartare på Replot eller det bara finns två i Malax kommun och att bägge finns i Petalax", skriver Josefin Torrkulla efter att Vasbladet räknat hur många av defibrillatorerna på defi.fi som finns i svenska Österbotten

Nyhetsbild

Fler sjuka i mystiskt Kina-virus

UTRIKES Ytterligare 17 personer har insjuknat i den mystiska lungsjukdom som sprids i Kina, enligt landets myndigheter. För tre av patienterna är tillståndet allvarligt.

Nyhetsbild

Initiativ: Utrusta alla skolor i Malax med hjärtstartare – rör fler än bara elever

Defibrillatorer finns oftast på arbetsplatser, i köpcentrum och i hobbylokaler. I Malax funderar man på att utrusta alla skolor med en hjärtstartare.

Nyhetsbild

Stad i Newfoundland begravd i snö

UTRIKES Invånare i Newfoundland och Labrador på Kanadas ostkust kämpar för att gräva fram bilar och ploga vägar efter den värsta snöstormen hittills.

Nyhetsbild

Japanska pass resevänligaste i världen – Finland på fjärde plats

UTRIKES Det japanska passet är världens mäktigaste resedokument, enligt en ny rankning, rapporterar CNN. Finland kommer på delad fjärde plats.

Nyhetsbild

LISTA: Här hittar du hjärtstartare i Österbotten

Hur många registrerade hjärtstartare finns det i svenska Österbotten? Det har vi tagit reda på. Här kan du se var hjärtstartare finns i din kommun.

Nyhetsbild

Vasa får nya bostäder också i år – men byggtakten minskar

För tillfället byggs nästan hundra nya bostäder i eller nära Vasa centrum. Och under det här året inleds bygget av lika många till.

INSÄNDARE Kanske Rurik i Nestorskrönikan var Pörtombo?

Förra sommaren gjorde tio äventyrare från Sverige och Ryssland en färd med en knappt tio meter lång vikingabåt från södra Ukraina till Göteborg i den berömde Ruriks spår –  i omvänd riktning.

INSÄNDARE Hamnvägsproblematiken - här några förslag

Eftersom hamnvägen till Vasklot  diskuteras igen, vill jag här komma med några synpunkter och förslag.

KOLUMN Kvinnligt i toppen

Let’s face it. Klart det finns en hel del som inte gillar de "kvinnliga" trender som råder. Halla-aho vinner på det här. Tro mig.

INSÄNDARE Oljepipelines och spårvagnslinje?

Hela diskussionen om hamnvägen har startat med att centrumbefolkningen i Vasa vill flytta bullerproblemet till Sundom.