Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

23.5.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

Parlamentariker hittad död i Ukraina

En ukrainsk parlamentariker har hittats död på sitt kontor med en skottskada i huvudet, uppger vice inrikesminister Anton Gerasjtjenko.

Nyhetsbild

Ex-premiärminister förhörs i Papua Nya Guinea

Papua Nya Guineas tidigare premiärminister Peter O'Neill har tagits in för förhör.

Nyhetsbild

SFP:s Wickström hoppas på 275 miljoner euro för Esbostadsbanan

Henrik Wickström vill stimulera ekonomin genom investeringar i järnväg.

Nyhetsbild

Svenska regeringen: Ingen informerade om bajsvattnet

Stora mängder orenat avloppsvatten från Danmark ska släppas ut i Öresund under fem dagar med start på söndagen.Varken Sveriges regering eller svenska myndigheter har underrättats om utsläppet.

Nyhetsbild

Lägsta dödssiffran på länge i New York

Delstaten New York har registrerat 84 nya dödsfall kopplade till covid-19 det senaste dygnet.

Nyhetsbild

Vaccin mot coronavirus säkert i första provfas

Ett vaccin mot coronavirus har genomgått en första provfas på människor. Vaccinet gav få biverkningar och framkallade ett snabbt immunförsvar, enligt kinesiska forskare som publicerar resultatet i tidskriften The Lancet.

Nyhetsbild

Vissa blir riktigt sjuka men många klarar sig undan det värsta

En del måste vårdas på sjukhus, andra inte och barn verkar ofta klara sig undan det värsta. Vi vet att åldern spelar in, men vi inte varför, säger Heikki Kaukoranta, överläkare på Vasa stad.

Nyhetsbild

Färre intensivvårdas i Italien

Antalet nyregistrerade dödsfall i Italien med koppling till coronaviruset uppgick till 119 på lördagen, att jämföra med 130 fall föregående dygn.

Nyhetsbild

Annika från Ytterjeppo driver lyxresebyrå i Stockholm: "Suget efter resor finns kvar"

När Annika Björkroth lämnade Ytterjeppo på 80-talet hade hon inte en tanke på att jobba med turism. I dag säljer hon lyxresor över hela världen. Hon tror coronan förändrar vårt sätt att resa.

LEDARE: Livräddning med olagliga metoder?

Vad är värre – att en regering inte gör allt som står i dess makt för att skydda sin befolkning från ett dödligt virus eller att en regering tillgriper olagliga medel för att göra det?

Nyhetsbild

Handelssanktioner för övergrepp i Xinjiang

USA belägger åtta kinesiska företag och en kinesisk säkerhetsmyndighet med sanktioner med hänvisning till rapporter om övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i Xinjiang i nordvästra Kina.

Nyhetsbild

282 nya dödsfall i covid-19 i Storbritannien

Antalet döda till följd av covid-19 i Storbritannien uppgår nu till 36 675. Det är en ökning med 282 dödsfall sedan i fredags.

Nyhetsbild

Vackert väder – mer jobb för sjöbevakningen

Den som råkar i sjönöd kan använda 112-appen för att ringa nödsamtal. Appen förmedlar positionsdata.

Nyhetsbild

Boningshus blev lågornas rov – elden bröt ut i Korsholm på lördagen

Ett egnahemshus brinner på Villvallvägen i Toby. Branden började vid 17.21-tiden på lördagen.

Nyhetsbild

Vasaunga skriver coronadagbok – "Vill ge läsarna inspiration"

VASA Fyra ungdomar från Vasa skriver om sina tankar och hur de klarar sig under undantagstiden till följd av coronaviruset.

Nyhetsbild

Id firas i Pakistans moskéer – trots smittvåg

Vanligtvis firas slutet på ramadan storslaget av världens muslimer. I år väljer dock en del länder att skärpa virusrestriktionerna ytterligare under id al-fitr. Men i Pakistan vill religiösa ledare kunna fira fritt – trots ett fyrfaldigat antal virusfall under fastemånaden.

Nyhetsbild

Vårens varmaste dag – över 20 grader i Norra Österbotten

Under lördagen var Finlands varmaste platser Ylivieska och Haapavesi i Norra Österbotten.

Nyhetsbild

Flygplan cirklade över Vasa – 77-årigt plan testflögs

UPPDATERAD Vid 11-tiden på lördagen cirklade ett flygplan över Vasa och Korsholm i cirka en timme. Flygplanet visade sig vara en DC-3:a från 1942.

Nyhetsbild

Grönt ljus för La Liga-start i början av juni

FOTBOLL Herrarnas La Liga kan återupptas den andra veckan i juni. Från och med måndagen den 8 juni är det grönt ljus för tävlingsmatcher, meddelar Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.

Nyhetsbild

Spanien välkomnar turister i juli

Spanien öppnar åter för internationell turism i juli, meddelar premiärminister Pedro Sánchez.

Nyhetsbild

Svindlande villaaffär: Oslos dyraste hus sålt

Affärsmannen Thor Johan Furuholmens villa kostade 120 miljoner att bygga. Men det visade sig vara en lysande affär – nu är den Norges dyraste bostad genom tiderna, efter att ha sålts för sisådär 250 miljoner norska kronor, skriver Dagens Næringsliv.

Nyhetsbild

Yle: Tiotals kommuner har centrerat makten med stöd av beredskapslagens paragraf som aldrig tillämpades

Kontroversiella beslut om att till exempel inleda samarbetsförhandlingar kan vara ogiltiga i kommuner där beredskapslagen använts fel, skriver Yle.

Nyhetsbild

Ytterligare 67 nya döda i covid-19 i Sverige

Totalt 3 992 personer har avlidit i Sverige med bekräftad covid-19, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik.

Nyhetsbild

31 nya bekräftade coronafall – inga nya dödsfall

Antalet personer som vårdas på sjukhus har sjunkit till 104.

Nyhetsbild

Henriksson till HS: Finland bör klara nästa epidemivåg utan beredskapslagen

Aki Lindén, riksdagsledamot och tidigare vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, frågar varför delar av beredskapslagen som inte används fortfarande är i kraft.

Nyhetsbild

Medicin som kortar covidvård – ny studie

Det experimentella läkemedlet Remdesivir förkortar vårdtiden för covidpatienter, enligt en preliminär studie i New England Journal of Medicine.

Nyhetsbild

Fisknät på vift – så kallade spöknät blir lätt en dödsfälla för många djur

JAKOBSTAD Förlorade fiskeredskap fortsätter fånga fiskar och andra djur i många år. Dagens nät är gjorda av syntetmaterial som inte bryts ner.

Nyhetsbild

STT: Statsrådets kansli hemligstämplar coronadokument

Riksdagsledamöter kräver transparens av regeringens arbetsgrupp. Statsminister Sanna Marin (SDP) lovar att handlingarna ska bli offentliga.

Nyhetsbild

Guvernör: Hongkongs folk har blivit förrått av Kina

Kina har förrått Hongkong och västvärldens företrädare måste sluta lura sig själva. Det är budskapet från Hongkongs siste brittiske guvernör, Chris Patten.

Nyhetsbild

Författare dyker ner i Lappos folksjäl – "Det är hem, religion och fosterland"

Lappo dyker upp i det mesta Taina Latvala gör. Författaren hyser blandade känslor för hemtrakterna och de stolta, envisa Lappoborna som vill göra allting rätt.

Verklighetens "Flugornas herre" blir långfilm

En över 50 år gammal händelse som innefattar sex skeppsbrutna pojkar på en öde ö har åter väckts till liv. Och nu har Hollywood lagt vantarna på berättelsen.

Nyhetsbild

Världen öppnar upp – du som är österbottning utomlands, hur har du det?

CORONA Land efter land, åtgärd efter åtgärd lättar världen på coronarestriktionerna. Vi vill gärna höra hur österbottningar i olika länder upplever situationen.

Nyhetsbild

Hård trafik hotar Östersjöns tumlare

Den akut hotade tumlaren får inget skydd i havet söder om Gotland, trots att området utnämnts till naturskyddsområde. Östersjöns mest trafikerade fartygsled fortsätter att gå rakt igenom och fisket pågår som förut.

Nyhetsbild

43 nya coronatest tagna i Vasa sjukvårdsdistrikt – alla negativa

Vasa sjukvårdsdistrikt meddelar att inga nya coronafall har bekräftats. Samma meddelar Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Överlevare om flygkraschen i Pakistan: Allt jag såg var eld

Två passagerare uppges mot alla odds ha överlevt flygkraschen i Pakistan. Muhammad Zubair berättar från sjukhussängen om skräcken. – Allt jag kunde se runt mig var rök och eld, säger han till Geo News.

Nyhetsbild

Nu frontar Mathias från Jakobstad black metalbandet – och går rakt upp mot toppen på listan

... and Oceans släppte nyss sin första fullängdare på 18 år. Den landade på tredje plats på Finlands officiella topplista för fysiska album.

Nyhetsbild

"Avatar"-uppföljaren återupptar inspelningen

Inspelningen av regissören James Camerons nästa "Avatar"-film kommer att sätta i gång på nytt nästa vecka efter att produktionen varit stoppad sedan mars.

Nyhetsbild

Kims Jong-Uns låga profil – bara corona-hänsyn?

Frågetecknen kring Kim Jong-Uns hälsa dröjer kvar. Under april och maj rapporteras den nordkoreanske diktatorn bara ha framträtt offentligt fyra gånger, en väldigt låg siffra jämfört med tidigare år. Men kanske är han bara corona-försiktig.

Nyhetsbild

I Malax hittade Mikael och Venla Appel tillbaka till friidrotten: "Alla runt oss är eldsjälar"

FRIIDROTT Makarna Appel friidrottade mycket som unga, men lämnade löparbanorna för studier och arbete. I dag är de verksamma inom friidrottssektionen i Malax IF – och stormtrivs.

Nyhetsbild

Osäkert om andelen smittade i Stockholm

Enligt Folkhälsomyndighetens matematiska modell skulle 17 procent av befolkningen i Stockholm ha smittats av coronaviruset den 11 april, men en ny antikroppsstudie visar betydligt lägre siffror.

Nyhetsbild

HD släpper Bolsonaro-inspelning

Brasiliens högsta domstol har offentliggjort en inspelning där president Jair Bolsonaro antyder att han vill möblera om inom rättsväsendet för att hindra pågående utredningar mot hans familj.

Coronaläget just nu – följ vår direktrapportering

Här hittar du det senaste om coronaläget, både lokalt och i världen.

Nyhetsbild

Scandi Yachts sjösätter – ny modell efter många år som enbart underleverantör

NYKARLEBY Efter många år som underleverantör för andra varv tar Scandi Yachts i Nykarleby fram även en ny egen modell. Det blir en segelbåt på 42 fot med däckssalong.

Nyhetsbild

Lundvik och Eriksson till "Let's dance"-final

Det blir John Lundvik och Sussie Eriksson som ställs mot varandra i finalen av "Let's dance" sedan Anders Svensson åkte ur en mycket jämn semifinal. – Jag faller med flaggan i topp, säger Svensson.

DEBATT: Genmäle till Tarja Hautamäki

Finlands konst- och kulturpolitik borde reformeras som en helhet, skriver Paula Tuovinen, direktör för Centret för konstfrämjande.

Nyhetsbild

Lappo gör som Lappo vill – rörelsen som klyver sin stad ännu efter 90 år

Ättlingen till Lapporörelsens grundare skrubbar köttfabrikens golv rena från blod varje natt. Samtidigt blomstrar ett kreativt kollektiv i det som finns kvar av den gamla patronfabriken. Dagens Lappo förenar och separerar – 90 år sedan den ökända Lapporörelsen.

DEBATT: Om snuset, igen

Man kan enligt min åsikt fritt injicera snus eller snorta cannabis, så länge man inte låter aktiviteten irritera eller skada någon annan.

DEBATT: Vihriäläs arbetsgrupp tänkte fel

Det som borde sysselsatt Vihriäläs arbetsgrupp är hur man kan skapa arbetsplatser åt alla så att alla kan betala in till sin egen kommande pension.

I RIKSDAGEN: Snart öppnar caféer och restauranger

Vi har levt i undantagsförhållanden nu i drygt två månader. Många börjar bli hjärtligt trötta på coronaviruset och vad det medför.

Nyhetsbild

DEBATT: Regeringen glömmer de arbetsföra riksgrupperna

Det finns en stor samhällsgrupp som det inte pratas om och som totalt glömts bort i regeringens coronastrategi nu då Finland öppnas upp stegvis: de arbetsföra riskgrupperna.

Nyhetsbild

Annika sadlade om och blev socionom på mindre än två år: "Man måste våga för att vinna"

VASA Vasabon Annika Honkakangas insåg att hon behövde förändring. Två år senare blir hon socionom. På vägen har hon axlat rollen som tonårsförälder och besegrat cancer.