Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

13.7.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

Håll ut – snart är värmen här igen

Ännu några dagar av kyla och regn – men sen kommer värmen tillbaka. Veckoslutet ser ut att bli riktigt fint, speciellt längs den österbottniska kusten.

Nyhetsbild

Beväpnad man jagas i tysk skog av 100 poliser

En intensiv polisinsats i skogarna i sydvästra Tyskland för tankarna till filmen "Rambo". Omkring 100 poliser, helikoptrar och spårhundar jagar en 31-årig man – som övermannade fyra poliser och stal deras tjänstevapen.

Nyhetsbild

Bil började brinna i Korsholm

KORSHOLM På måndagskvällen fick räddningsverket in ett larm om en bil som börjat brinna i Vikby i Korsholm.

Nyhetsbild

Kropp hittad där "Glee"-stjärnan försvann

Polisen i Ventura i Kalifornien meddelar att en kropp har hittats vid Lake Piru där "Glee"-stjärnan Naya Rivera försvann förra veckan.

Nyhetsbild

Nicklas Storbjörk är ny vd på Fontana Media: "Jag är en bra utvecklare men en dålig upprätthållare"

Titlarna är sekundära. Nicklas Storbjörk, ny vd på Fontana media och ansvarig redaktör för Kyrkpressen, ser uppdraget som viktigt och uppgifterna som roliga.

LEDARE: Förpassa spelen dit de hör hemma

För många finländare är det inget konstigt med att mötas av penningautomater när man går till butiken. Så normaliserad är spelkulturen här.

Nyhetsbild

Polisen: Branden i Jyväskylä startade i ett ljus på balkongen

Personen som tände ljuset misstänks för vållande av allmän fara.

Nyhetsbild

EU-ländernas utrikesministrar möttes i Bryssel – Haavisto kommenterar inte inhemska brottsmisstankar

EU-ländernas utrikesministrar samlades fysiskt för första gången sedan början av mars. Måndagens möte i Bryssel innehöll diskussioner om coronaläget i Latinamerika, EU:s relation till Turkiet och situationen i Hongkong.

Nyhetsbild

Diabetessjuka NHL-spelare väntar med spelbesked – Kaapo Kakko en av dem: "Har testats och mår bra"

ISHOCKEY Nu inleds träningslägren för NHL-lagen inför Stanley Cup-slutspelet som inleds om knappt tre veckor. Men det är oklart om spelare i riskzonen, till exempel de med diabetes typ 1, kommer till spel.

Nyhetsbild

Jan-Olof Svarvar skickade hotfulla och kränkande meddelanden till annan filmregissör

Språkbruket var grovt då Jan-Olof Svarvar väckte filmkollegan Tobias Ahlgren mitt i natten. "Det jag skrev var fullständigt vansinnigt och osakligt. Jag har mina problem som jag ska ta itu med", säger Svarvar.

Nyhetsbild

Annika från Närpes talar på klimatkonferens – "Vill inspirera unga att göra skillnad"

Annika Lepistö från Närpes brinner för biodiversitet och jämlikhet. Nu har hon fått äran att hålla tal på en internationell klimatkonferens.

Munskydd och plasthandskar förorenar floder

Flera av Europas största floder har förorenats med munskydd och plasthandskar som invånarna i de olika länderna har använt för att skydda sig mot coronaviruset, enligt forskningsorganisationen Tara Ocean Foundation.

Nyhetsbild

Vasakvinna länsade sin fars dödsbo och snuvade äldre par – nu får hon skärpt straff

I RÄTTEN Hon tömde hela dödsbokontot och försatte ett äldre par i ekonomisk knipa. Nu skärper hovrätten den 60-åriga kvinnans straff.

Nyhetsbild

Flera byggnader ska rivas på Smulterö: "Vi vill förbättra säkerheten"

VASA Tre tillbyggnader och betongpelarna ner till stranden kommer att rivas på Smulterö. Rivningstillståndet är klart och arbetet kan börja nästa år.

Nyhetsbild

Sjukhusbesök tillåts utan karantän för resenärer från länder med få fall av covid-19

För resenärer från drygt 20 europeiska länder är det nu tillåtet att besöka sjukhuset utan frivillig karantän. Men onödigt resande utomlands bör fortfarande undvikas, rekommenderar Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Emil Johansson bäst på söndagens långdistans

ORIENTERING "Armeklassen" H20 kan betecknas som liten. Men det blev ändå en naggande god seger för Brahes Emil Johansson på söndagens långdistans i Lappo.

Nyhetsbild

Stökig helg för polisen – speciellt vid torget i Vasa

Inget märkvärdigt – förutom brand och bilolycka – men mycket störande beteende har polisen fått jobba med i helgen.

Nyhetsbild

VIDEO: Tromb i Malax skärgård – "Ingen av oss har sett något liknande"

MALAX När Tia-Maria Myllykoski och hennes vänner tittade ut genom fönstret på söndagsmorgonen fick de se en tromb röra sig på havet utanför sommarstugan. Tromben både fascinerade och skrämde dem.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar kraftverk till Sydamerika

I juni skrev Wärtsilä under ett viktigt kontrakt. Bolaget ska leverera ett kraftverk på 200 megawatt till ett land i Sydamerika.

Nyhetsbild

Hoplop-besökare i Rovaniemi bör kontakta hälsovården – karantän väntar

Kunder som besökt inomhuslekparken Hoplop i Rovaniemi i onsdags bör så fort som möjligt kontakta sin hälsovårdscentral.

Nyhetsbild

Över 10 000 coronafall bland vårdpersonal i Sverige

Många läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som har arbetat i frontlinjen under pandemin i Sverige har själva insjuknat i covid-19.Flera har intensivvårdats och några har avlidit, enligt vårdpersonal.

Nyhetsbild

Blixt orsakade brand i hus i Maxmo – tapeten började brinna

MAXMO Strax efter klockan halv tre på måndagseftermiddagen fick Österbottens räddningsverk in ett larm om en brand i ett hus i centrum av Maxmo.

Nyhetsbild

Körförbud och dryga böter för förare som körde 143 km/h i Kronoby

JAKOBSTAD Polisen ingrep i fortkörningar och störande beteende i Jakobstadsregionen under veckoslutet. I Kronoby togs en person som körde 143 km/h på 100-väg på fredag kväll.

Nyhetsbild

Christoffer Envall sprang årsbästa i "fel" heat

FRIIDROTT Christoffer Envall sprang i B-heatet i söndagens tävlingar i Alajärvi, men var ändå snabbast på 200 meter. Segertiden 21,86 var personligt årsbästa.

Nyhetsbild

Ytterligare en coronabegränsning slopas – nu får restauranger fylla alla sittplatser igen

Från och med i dag, måndag, får restauranger åter ta emot det normala kundantalet inomhus. Den fram till i dag tillåtna 75 procenten av det normala har ändå inte skapat större problem, anser restaurangägare.

Nyhetsbild

Bokrecension: Medan decennierna rinner undan

I sin senaste roman lockar Bengt Ohlsson oss både att tycka synd om gestalterna och inse att vi själva kanske är likadana.

Nyhetsbild

Wasaline välkomnar nytt stöd: "Ytterst få resenärer, men frakten bättre än vanligt"

ÖSTERBOTTEN Inom Kvarkenrederiet är man sedan länge van att hålla i pengarna. Därför klarar man coronastiltjen. Nytt stöd välkomnas av vd Peter Ståhlberg.

Tottenhamstjärnans bror skjuten till döds

Tottenhamstjärnan Serge Auriers lillebror Christopher sköts till döds utanför en nattklubb i Toulouse i natt, enligt fransk polis.

Nyhetsbild

Se video: 200 sångare sjunger "Den blomstertid nu kommer"

Svenskfinlands största virtualkör sjunger "Den blomstertid nu kommer". Videon släpptes idag.

Nyhetsbild

Ett nytt coronafall – totalt 7 295 insjuknade i Finland

Uppskattningsvis 6 800 personer har tillfrisknat från sjukdomen covid-19, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

Nyhetsbild

IL: Sjukvårdsdistrikten har inte betalat coronatillägg till vårdpersonalen

Vårdpersonalen har fått övertidsersättning och tillägg för ändrade arbetsuppgifter under coronavirusepidemin, men separata coronatillägg har inte erbjudits, rapporterar Iltalehti.

Nyhetsbild

Grundlagsutskottet börjar behandla Haavisto-fallet

Om grundlagsutskottet anser att det finns orsak att gå vidare med fallet blir det riksdagens uppgift att fatta beslut om att väcka åtal.

Nyhetsbild

Manchester City slipper Europa-avstängning

FOTBOLL Idrottens skiljedomstol (Cas) mildrar domen mot Manchester City. Premier League-klubben slipper därmed avstängning från europeiskt cupspel.

Nyhetsbild

Blixten tände eld på hus i Vörå

UPPDATERAD. Vid 11.30 kom larmet om en brand i Komossa. Det var en utebyggnad och en lada intill ett egnahemshus som brann.

Nyhetsbild

Coronaläget i Österbotten: Inga nya fall under helgen

ÖSTERBOTTEN Under helgen har 88 personer testats för coronaviruset inom Vasa sjukvårdsdistrikt och samtliga test var negativa. Läget är lugnt även i de andra sjukvårdsdistrikten.

Tioårige Jere Murto överträffade Kimmo Kinnunens världsrekord

FRIIDROTT Det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli. Tioårige Jere Murto är ett exempel så gott som något. I söndags kastade han spjutet längre än vad Kimmo Kinnunen gjorde i samma ålder.

Nyhetsbild

Sommarpasset i Vexala erbjuder natur och hembygdskunskap

NYKARLEBY Sommarpasset är en möjlighet att ge sig ut i naturen och samtidigt lära sig något om hemtrakterna. Orienteringsbanan startar vid Brännskata fiskehamn i Vexala och rymmer 30 kontroller.

Nyhetsbild

Junibacken tar emot besökare igen – "Vi har analyserat varje kvadratmeter"

Med digitalt bokningssystem, färre besökare och noggrann städning öppnar Junibacken i Stockholm efter en historiskt lång stängning. – Det känns jättekul men vår situation är fortfarande ganska oviss, säger vd Kajsa Medin Hansen.

Nyhetsbild

Heta ämnen på första EU-mötet

Nyhetsbild

ÖID-juniorer på frammarsch i helgens orientering – Vasaorienteraren Christian Kronberg diskad

ORIENTERING

ÖID:s juniorer vann fyra klasser, och nådde tre övriga pallplatser i Lappo på lördagen. Men det stora kapet av rankingpoäng uteblev för de flesta.

Nyhetsbild

Fästingbussen rullar genom Österbotten i september – om coronaläget är oförändrat

Det kan bli möjligt att vaccinera sig mot TBE i höst. Om coronaläget är oförändrat kör Fästingbussen genom Österbotten i september.

Nyhetsbild

Jeanine Nygård grejade "skamgränsen" i udda gren

FRIIDROTT Det är inte alla dagar Jeanine Nygård löper 300 meter. Därför passade det extra bra att löpa personligt rekord med 39,69 och ta hem segern i Borgå i söndags.

Nyhetsbild

Kris i nordiska relationer oroar rikssvensk minister

UTRIKES Gränser har stängts. Hårda ord har sagts. Det nordiska samarbetet gnisslar. – Jag är orolig. Det här måste vi ta tag i nu, säger Sveriges Nordenminister Anna Hallberg (S).

Nyhetsbild

Börslyft på bred front i Asien

Ledande börser i Asien inleder handelsveckan med kraftiga kurslyft på bred front.

Nyhetsbild

Efter protesterna mot rasism – Washingtons NFL-lag byter namn

AMERIKANSK FOTBOLL NFL-laget Washington Redskins kommer att byta namn. Det uppger flera amerikanska medier, som skriver att laget under måndagen officiellt ska ta bort den för ursprungsbefolkningen nedsättande delen ur sitt namn.

Nyhetsbild

Roland Junell gör skiva med svensk visdiktare – de träffades på en fest

När Roland Junell flyttade till Saltsjöbaden med sin familj blev han granne med visdiktaren Mats Paulson. Nu samarbetar de musikaliskt.

Nyhetsbild

FSS: Vi vill se en skola där alla har lika möjlighet att lära sig

Finlands Svenska Skolungdomsförbund vill rikta fokus mot skolungdomar och deras inlärning. De vill skapa ett diskussionsutrymme för hur en jämlik och jämställd skolmiljö kan förverkligas.

Nyhetsbild

Mexiko går om Italien i antal virusavlidna

Mexiko passerar Italien på listan av länder med flest registrerade avlidna i covid-19. Det latinamerikanska landet har i absoluta tal därmed det fjärde högsta dödstalet i världen, efter USA, Brasilien och Storbritannien.

Coronaläget – följ direkt

Kom ihåg vår liverapportering kring viruset. Här hittar du senaste nytt.

Nyhetsbild

Gröna riksdagsledamöter vill att staten ger bidrag för elcyklar

Juha Sipiläs regering försökte införa ett anskaffningsbidrag för elassisterade cyklar men backade efter att förslaget stötte på utbrett motstånd. Nu försöker riksdagsledamöterna Outi Alanko-Kahiluoto och Tiina Elo värma upp frågan på nytt.

Nyhetsbild

Nystart för Fredrik Norrenas tränarkarriär: "Vill jobba mig uppåt"

ISHOCKEY Målvakten Fredrik Norrena blev kanske föga överraskande målvaktstränare. Men nu, efter ett halvt dussin år som tränare för burväktarna i TPS, sadlar han om.

Nyhetsbild

Rekordmånga nya smittade i världen – 230 000 fall det senaste dygnet

Allt fler människor smittas av coronaviruset. På söndagen rapporterade Världshälsoorganisationen WHO att drygt 230 000 nya fall registrerats under dygnet. Det är den högsta dygnssiffran i världen hittills.

Knapp ledning för president Duda i Polen

Det är mycket jämnt i det polska presidentvalet. Den första rösträkningen tycks visa på en knapp ledning för den sittande presidenten Andrzej Duda, som står nära det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

Nyhetsbild

Afghanska flyktingbarn väntar på att skickas vidare till asylmottagningen i Oravais

Alla förberedelser är klara på Vörå Migrationscenter i Oravais. De första minderåriga flyktingbarnen väntas i slutet av juli.

Nyhetsbild

Ny mottagning i Vasa vill vara första steget på väg mot hjälp – "Du ska bli sedd och hörd"

VASA Anonymt, gratis och med ett varmt bemötande av en erfarenhetsexpert. Så ska ett besök på en ny mottagning för personer som har problem med missbruk eller psykisk ohälsa vara.

Nyhetsbild

LISTA: Natursköna vandringsleder i Österbotten – från Kristinestad i söder till Karleby i norr

I sommar semestrar vi runt knuten. Passa på att utforska någon av de närmare hundra vandringsleder som finns runtom i Österbotten – kolla in vår sammanställning här.