Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

8.8.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

Andrea Pirlo ny tränare i Juventus

FOTBOLL Italienske fotbollslegendaren Andrea Pirlo tar över som ny tränare i Serie A-klubben Juventus. 41-åringen ersätter Maurizio Sarri som, trots att han nyligen förde storklubben till sin nionde raka ligatitel, fick sparken efter Champions League-uttåget mot Lyon.

Nyhetsbild

Taivassalo vald till ny ordförande för Författarföreningen

Finlands svenska författarförening har fått en ny ordförande.

Nyhetsbild

Tikkala femma, Rönnskär sjua

Friidrott Krafts Johanna Tikkala knep en femteplats i kulringen i 17-årsklassen. I längdgropen hoppade Andrea Rönnskär personligt och slutade sjua.

Nyhetsbild

Skön stämning på Vasa Festival på lördagen – "Det är kul att det ordnas något roligt här i Vasa"

VASA Besökarna uppskattar det havsnära läget och det fina sommarvädret och tycker att man med hjälp av det på riktigt borde kunna konkurrera med Provinssirock i Seinäjoki.

Nyhetsbild

Ida-Maria Skytte vågar tro på en ljusare framtid – "Vi måste hjälpa varandra oavsett kris"

Coronakrisen kommer visa vägen mot en fungerande globalisering. Det här enligt Korsholms yngsta fullmäktigeledamot som nu vill fokusera på den internationella politiken.

LEDARE: Svart rök i äktenskapsfrågan

Vad ska kyrkan lära ut i skriftskolan om äktenskapet om kyrkan både betonar äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna och samtidigt viger personer av samma kön?

Nyhetsbild

Våldsamt i Beirut – departement stormat

En grupp demonstranter i Libanons huvudstad Beirut har stormat utrikesdepartementet. Tidigare under dagen avfyrade kravallpolis tårgas mot demonstranter som försökt bryta sig genom en avspärrning för att ta sig in i parlamentsbyggnaden.

Nyhetsbild

Adrian Björkgren suverän dubbelmästare i Bennäs

Friidrott Löftet Adrian Björkgren infriade förväntningarna under den andra FM-dagen. Drottaren knep mästerskapet i både längdhopp och 110 meter häck och var suveränt överlägsen i båda.

Nyhetsbild

Heidi Kuuttinen strålande i FM i rullskidskytte – guldmedalj och dagens snabbaste dam

RULLSKIDSKYTTE Närpestjejen vann 22-årsklassen, men prestationen var så bra att hon hade slagit alla damer om hon tävlat i damklassen.

Nyhetsbild

Microsoftbedragare orsakar huvudbry för polisen – tiotal fall i Österbotten

Bedragaren följer ett väl inrutat spår – ringer ett samtal, säger sig arbeta för Microsoft och att det är något fel på kundens dator. Faller kunden för bedragarens charm blir det snart tomt på kontot, säger kommissarie Eero Välimäki.

Nyhetsbild

Sakfrågor blandat med umgänge på FSD:s sommarfest – "Partiet har medvind"

NYKARLEBY Det stundande kommunalvalet, coronaviruset och SDP:s väljarstöd berördes under Finlands svenska socialdemokraters sommarfest.

Nyhetsbild

14 nya fall av coronaviruset i Finland – var tredje resenär på flyget från Bukarest vägrade ta coronavirustest

Sammanlagt har 7 568 personer i Finland bekräftats smittade av coronaviruset.

Nyhetsbild

Valtteri Bottas firade nyskrivet kontrakt genom att vinna F1-kvalet – Kimi Räikkönen sist

Mercedesföraren Valtteri Bottas tog pole position inför 70-årsjubileumstävlingen på Silverstone. Alfa Romeos Kimi Räikkönen var sist av alla i kvalet.

Nyhetsbild

Föreningshusen i kläm under epidemin – "I många byar är det här den enda samlingsplatsen som finns kvar"

Vad händer när föreningshusen är stängda? Utgifterna tickar på, men inkomstkranarna är stängda. Det är inte allt. Det är också en social förlust för byn.

Nyhetsbild

Eld i grillen hotade tända eld på sommarstuga i Närpes

NÄRPES Brandkåren fick rycka ut när det brann lite för bra i en gasgrill.

Nyhetsbild

FC Kiisto fortfarande jumbo i division 2 – härnäst väntar viktigt derby mot Vasa IFK

FOTBOLL Jan-Christian Westermarks mannar lyckades inte få hål på JBK i Jakobstad.

Nyhetsbild

Hoppmedaljer för Vasa IS – Siegfrids i höjd och Olli i längd

Friidrott Hopparna från Vasa IS trivdes på pallen i lördagshettan. Benjamin Olli hoppade hem FM-bronset i längd medan Janna Siegfrids drygade ut klubbens medaljskörd med silver i höjd.

Nyhetsbild

Allvarlig båtolycka utanför Hangö – en person har avlidit

Uppdaterad. Två båtar kolliderade på lördag eftermiddag i samband med motorbåtstävlingen Poker Run 2020.

Nyhetsbild

Nästan 50 gripna efter HBTQ-protest i Polen

Polisen i Polen uppger att man gripit 48 personer som demonstrerat mot att en HBTQ-aktivist som anklagas för att ha hängt regnbågsflaggor över statyer i Warszawa har gripits.

Nyhetsbild

Arrangörerna nöjda med första dagen på Vasa Festival – 4 700 besökare på en dag

VASA Idag siktar man på att nå cirka 5 000 besökare, vilket är möjligt tack vare ett program som började redan klockan tre på eftermiddagen.

Närpes Kraft förlorade mot TPV i division 2 zon A dam

Det blev en uddamålsförlust för hemmalaget Närpes Kraft i lördagens match i division 2 zon A dam i fotboll mot TPV på Konstgräs, Närpes. Laget förlora...

Nyhetsbild

Joanna och Pihla vandrar runt Vasa: "Jag längtar efter känslan vi kommer ha efteråt"

I helgen ordnas Vasa Marsch och för Joanna Lindström och Pihla Nikula är det ett lite annorlunda sätt att upptäcka Vasa. I dag ska de vandra 42 kilometer.

Nyhetsbild

Charlotta Sandkulla: Silver är alltid silver

Friidrott Leendet är inte så brett när hon kommer ut från innerplan. Det är lite blandade känslor för Charlotta Sandkulla fastän hon grejade en FM-medalj i slägga.

Nyhetsbild

Vasa IFK:s B-flickor kämpade tappert, men föll: "TPS tränare bad om ursäkt för resultatet"

FOTBOLL Efter en dålig första halvek tog sig Vasa IFK:s B-flickor samman i andra och började skapa målchanser. Men det räckte inte till poäng.

Nyhetsbild

Adrian Björkgren spräckte drömgränsen – 7,19 och guld

Friidrott Nerver av stål är guld värda. Fråga bara Adrian Björkgren – han vet. I den sista omgången i längd flög han hem mästartiteln med resultatet 7,19.

Nyhetsbild

Vindkraftverk i Munsala blir större än väntat – kontrollsystem ska minska skuggeffekter

NYKARLEBY Arbetet med Sandbacka vindkraftpark i Gunilack, Munsala, påbörjades 2013. Fem år senare beviljades Svevind Ab bygglov. Nu planeras vindkraftverken bli större och effektivare än det ursprungligen var tänkt.

Nyhetsbild

Modeskaparen Lars Wallin fyller 50: Jag är inte lika osäker nu

Fram till nu har hans glamorösa klänningar fått stå i strålkastarljuset, men 2020 är året då designern Lars Wallin själv träder fram.

Nyhetsbild

Yle: THL utreder Danmarks modell att coronatesta befolkningen

Det är ingen billig lösning, men att stänga ner samhället igen är mycket dyrare, säger Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd.

Matilda Rosenlöf och Elina Saulo matchvinnare borta mot Esse IK

En resultatmässigt jämn match slutade till slut med seger för VIFK/2 som vann matchen borta mot Esse IK i division 2 zon C dam i fotboll på lördagen. ...

Nyhetsbild

Olycka på sjön i Malax – båt körde på grund

En båt med sex passagerare gick på grund utanför Åminne vid lunchtid på lördagen. Två räddningsbåtar ryckte ut.

Nyhetsbild

Trångt i kön till Vasa Festival på fredagen – ökade säkerhetsåtgärder på lördagen

På fredagen bildades en 200 meter lång kö in till festivalområdet i Inre hamnen. Besökaren Susanne Liljeström vände på klacken och slängde biljetten.

Nyhetsbild

Brand i Tervajoki – lagerutrymme totalförstördes

Räddningsverket ryckte ut till Tervajoki på lördagen. Efter två timmar konstaterade man att branden förstört både bilar och ett lagerutrymme.

Nyhetsbild

Dalsbruk reser sig efter konkursen – framtidstron har återvänt

Åtta år efter katastrofen vågar Dalsbruksborna se försiktigt positivt på framtiden igen. När FN Steel gick i konkurs 2012 avslutades en flera hundra år lång historia av metallindustri. Nu reser sig den gamla bruksorten på Kimitoön sakta men säkert och hittar nya ben att stå på.

Nyhetsbild

Guld till Länkens Emmanuela Koomson i dramatisk släggfinal

Friidrott Lördagens första FM-guld i Bennäs togs av Länkens Emmanuela Koomson efter en mycket dramatisk upplösning på släggfinalen.

Nyhetsbild

Duktiga muspappor väcker frågor om faderskap

Muspappor är bättre på att ta hand om sina ungar än råttpappor. Enligt en ny studie kan detta spåras till en gammal del av hjärnan, hypotalamus.Fynden leder till nya frågor om vad som kan få en pappa mer eller mindre intresserad av sina barn.

Nyhetsbild

Efter explosionerna i Beirut: presidenten vill inte ha internationell utredning

Libanons president Michel Aoun säger att han inte vill ha en internationell utredning om vad som orsakade explosionerna i Beiruts hamn.

Nyhetsbild

Hollywood anklagas för undfallenhet mot Kina – "Skräddarsyr filmer"

Hollywoodjättar skräddarsyr filmer för att passa in på den lukrativa kinesiska filmmarknaden, skriver amerikanska Pen i en ny rapport.

Nyhetsbild

Trafikolycka i Vasa: Husbil gick itu i tunnel

Under lördagsmorgonen ryckte räddningsverket ut till Sunnanvik. Ett husbilstak fastnade i en tunnel och slet av bilens bakre del.

Nyhetsbild

Danmark skjuter på öppning av samhället – krav på munskydd kan bli aktuellt

Smittspridningens utveckling i Danmark är så allvarlig att man måste skjuta på nästa fas av öppningen av samhället, säger statsminister Mette Frederiksen.

Nyhetsbild

Leif Blom kan bli sista pälsdjurkonsulenten i Korsnäs: "Lite vemodigt"

KORSNÄS Pälsdjursnäringen har haft stor betydelse för Korsnäs och man har haft en egen pälsdjurskonsulent sedan 1970-talet. Men behovet av tjänsten har minskat i takt med att farmer lagts ner.

Nyhetsbild

Inflyttade Österöbor: "Det är så jädrans varmt mottagande här"

MAXMO Vill du träffa människor i Österö är det butiken du ska gå till. Fast en solig lördag är det nästan trafikstockning i byns lilla, lilla centrum.

Nyhetsbild

Kanada ger igen när USA återinför tullar

President Donald Trump säger att USA kommer att återinföra tullavgifter på aluminium från Kanada. Kanadas biträdande premiärminister Chrystia Freeland lovar att svara med tullavgifter.

Nyhetsbild

Selena Gomez i komediserie med Steve Martin

Popstjärnan och skådespelaren Selena Gomez är klar för strömningstjänsten Hulus nya komediserie "Only murders in the building".

Nyhetsbild

Fler vill ha nyckeln i hand – Kiiruna Hus till Jakobstad

Det finns en stor efterfrågan på modulhus i Österbotten. Kiiruna Hus har kommit in på Österbottens marknad med Alexia som återförsäljare.

Gabrielle Nyholm: Slå sönder spegeln och njut av träningen

Vi måste få ett slut på hälsohetsen som värderar en ytlig fasad av välmående framför ett mer äkta välbefinnande som kommer inifrån.

Nyhetsbild

DEBATT: Riksdagens tafatthet

LAGSTIFTNING Jag tycker att det är dags för riksdagen att sluta leka nu, skriver Stig-Göran Lassas i sitt debattinlägg.

Nyhetsbild

Ovanligt mycket vattenväxter har flutit upp på Köklotstränderna

KORSHOLM En ovanligt mild vinter kan ha gett nateväxterna extra ljus och värme, vilket har gett en kraftig tillväxt.