Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

13.8.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

Raggande ledde till larm – brandkåren ryckte ut till Kvevlax

En person larmade om en brand i Kvevlax efter att ha sett rök och trott att det kom från en byggnad. Det visade sig vara rök och avgas från en bil som slirade.

Nyhetsbild

Se bilder från årets båtmässa – elbåtar, retrofärger och nya modeller

Både bättre och sämre, säger utställarna på Båtmässan Uiva 2020 Flytande i Helsingfors om båtförsäljning i coronatider. Men då de egna modellerna ska visas upp är det idel glada miner.

Nyhetsbild

"Historiskt fredsavtal" mellan Israel och UAE

Israel och Förenade arabemiraten (UAE) har undertecknat ett fredsavtal som av USA:s president Donald Trump beskrivs som "historiskt". Avtalet kritiseras av palestinska organisationer.

Nyhetsbild

Fler kejsarpingviner än man tidigare trott

Med hjälp av satelliter har brittiska forskare kommit fram till att det finns betydligt fler kejsarpingviner än man trott tidigare. Men klimatförändringar innebär att världens största pingvin står inför en oviss framtid.

Sandra Bergqvist vill fortsätta som SFP:s vice ordförande

Två av Svenska folkpartiets tre vice ordföranden har nu meddelat att de ställer upp för omval på partidagen i september.

Nyhetsbild

Sju mål då KoFF slog Sporting: "Jag trodde vi dödat matchen"

FOTBOLL Korsnäs FF såg ut att gå mot en komfortabel seger mot Sporting som dock kämpade sig tillbaka i ett målrikt derby.

Nyhetsbild

Frantz Kruger kan bli äldst att vinna FM – tog sig till final med ett kast

FRIIDROTT Om Vasa IS-kastaren Frantz Kruger vinner fredagens diskusfinal blir han den äldsta idrottaren någonsin att ta FM-guld i friidrott.

Nyhetsbild

Vasa IFK såg rött i Sandviken – besegrade ändå rivalen inför rekordpublik

FOTBOLL Efter utvisningen på VIFK:s Junior Oyono tog FC Kiisto över spelet i andra halvlek, utan att leverera.

Nyhetsbild

Motorcykel krockade med personbil i Vasa

Klockan 19 på torsdagskvällen kom det in ett larm om en trafikolycka som hade inträffat i närheten av Högbacken i Vasa.

Nyhetsbild

Kaukoranta: Låt förnuftet avgöra var du använder munskydd

Munskydd kan vara bra när man åker tåg, men inte nödvändigtvis i lokala bussar med 5–6 passagerare i Vasaregionen. Det säger Heikki Kaukoranta, ledande överläkare i Vasa.

Nyhetsbild

Portin och Sandler hoppade av 10 000 meter – Kaas nöjd med 13:e plats: "Alla är så bra"

FRIIDROTT 21 startade och 15 kom i mål på herrarnas 10 000 meter. Jan Kaas, GIF, var den enda ÖID-löparen som tog sig i mål – och han var nöjd med sin prestation.

Nyhetsbild

Sani åker buss varje dag – "Jag kommer att använda munskydd, men hoppas de blir billigare"

Passagerare rekommenderas använda munskydd i lokaltrafiken. – Många kommer nog vara utan, men inte jag, säger Sani Karhunen från Gerby.

Nyhetsbild

Frustration på Kommunförbundet - ingenting om kommunernas uppgifter i budgetförslaget

Inga överraskningar, men en källa till frustration. Så beskriver Minna Punakallio, chefekonom på Kommunförbundet, finansministeriets förslag till statsbudget.

Nyhetsbild

Turbulensen i KPV: Hur blir det med den lånade serielicensen?

FOTBOLL Föreningen KPV har lånat ut serieplatsen åt Matti Laitinens bolag. Hur blir det i fortsättningen?

Nyhetsbild

Johan Hedman förverkligade sin dröm: "Ovissheten var stor i början – nu funderar vi på att testa marknaden i Sverige"

Dollan & Friends testade om det fanns publik för Eagles-hyllning. Efter den inledande succén i Österbotten tog de konceptet till andra delar av landet – och har fått stående ovationer.

Nyhetsbild

Mer pengar för forskning och utveckling – "Super", säger Joakim Strand

STATSBUDGETEN Mer forskning och utveckling i företagen. Det ska rädda Finland ur coronaträsket, hoppas Arbets- och näringsministeriet.

LEDARE: Tre kvinnor lämnar Vasapolitiken

rasism Vasa stadsfullmäktige blir färglösare då tre unga kvinnor lämnar staden. En anger strukturell rasism som orsak. Det är beklagligt.

Nyhetsbild

Jeanine Nygård har mer att ge än vad säsongsbästat visar: "Funkar allt kan allt hända"

FRIIDROTT Jeanine Nygård var trea i mål i kvalet på 400 meter i kväll. Hon säger att vad som helst kan hända om hon får allting att stämma i finalen.

Nyhetsbild

Wasa Group och Airaksinen Invest bygger affärsområde i Klemetsö: "Kommer röra sig tusentals människor där"

VASA

Lidl, McDonalds och Neste blir hyresgäster i Klemetsö där Wasa Group snart börjar bygga ett affärscentrum. Det finns plats för fler aktörer. Airaksinen Invest ska bygga nytt på samma tomt.

Nyhetsbild

Statistikettan Filiph Johansson enkelt till final på 400 meter – på fredag kör han för sitt första FM-guld

FRIIDROTT Gamlakarleby IF:s Filiph Johansson tog sig kontrollerat till final på 400 meter på torsdagskvällen. Nu gäller det att återhämta sig så bra som möjligt på ett dygn – på fredag kväll väntar final.

Nyhetsbild

Miika Juntunen: Fult maktspel bakom ryggen

FOTBOLL Den sparkade KPV-tränaren Miika Juntunen säger att han blev offer för ett fult maktspel bakom ryggen av sin egna stab. Därtill blev mediatrycket på ägaren Matti Laitinen för stort.

Nyhetsbild

Budgetförslaget: Sänkt elskatt och extra skatteavdrag för företag positivt för Österbotten

Det kommer att behövas ytterligare stöd för att hålla industrin på fötter, säger Juha Häkkinen på Österbottens handelskammare. Men både han och landskapsdirektör Kaj Suomela hittar små ljusglimtar för Österbotten i förslaget till stadsbudget.

LEDARKOMMENTAR: Diktatorn klamrar sig fast

Vitryssland Det är lika långt från Helsingfors till Minsk som det är från Helsingfors till Äkäslompolo.

Coronan drabbade båtexporten men stimulerade det inhemska båtlivet

Båtexportens värde sjönk med 4,9 procent under perioden januari–maj. Samtidigt registrerades 22 procent fler båtar i Finland jämfört med samma tid i fjol.

Nyhetsbild

Soite: inga nya coronafall i Mellersta Österbotten sedan den 20 juli

Coronasituationen i Mellersta Österbotten har varit lugn och beredskapen är enligt schemat meddelar Soite i sitt pressmeddelande.

Nyhetsbild

Rondellen vid Smedsby skolcentrum är klar – "Korsningen borde vara säkrare nu"

Rondellbygget i korsningen av Bölesundsvägen och Matildavägen är klart. Samtidigt har man skurit av trafiken till Almavägen.

Nyhetsbild

Polisen varnar – kramande tjuvar i farten i Östra Nyland

I södra Finland tar ficktjuvar till ett förrädiskt knep. Polisen varnar för kvicka och skickliga tjuvar som kramar sina offer för att samtidigt kunna stjäla offrens smycken.

Nyhetsbild

Trygg skolstart i Smedsby-Böle skola – rektor: "Vi kommer tvätta händerna många gånger i dag"

Det är med glädje man kan ordna en trygg skolstart i Smedsby-Böle skola. – Jag litar på alla vuxna i skolan och vet att alla våra elever är bra på att följa instruktioner, säger rektor Lena Sjöholm-Fahllund.

Video: Så här använder du munskydd på rätt sätt

Men anledning av de nya rekommendationerna gällande munskydd är det på sin plats att återvända klippet där Elina Välivainio, hygienskötare på Vasa centralsjukhus visar oss hur man använder ett muskydd på rätt sätt.

Nyhetsbild

Blågröna alger på flera ställen i Österbotten

Precis som vanligt har mängden blågröna alger ökat mot sensommaren. NTM-centralen varnar om alger i Larsmo, Korsholm och utanför Jakobstad.

Nyhetsbild

Smittskyddsläkare till Yle: "Liten risk att andra på Power Park smittats"

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt kommer inte att försöka spåra och kontakta de som möjligtvis exponerades för coronaviruset på nöjesfältet Power Park i början av förra veckan. Det bekräftar smittskyddsläkare till Yle.

Nyhetsbild

Munskydd i kollektivtrafik rekommenderas – men det är inte trångt på bussen

CORONA Än så länge är det ovanligt med munskydd på bussarna i Vasaregionen. Wasabus har i alla fall skaffat skydd till chaufförerna.

Nyhetsbild

Massgripanden i Belarus för fjärde kvällen

Hundratals människor greps under den fjärde kvällens protester i Belarus på onsdagen.I dag samlas vitklädda människor för andra dagen i rad för fredliga protester mot våldet.

Nyhetsbild

Lidl i Vasa centrum flyttar

Det kunde anas redan i mars. Nu bekräftar Lidl att deras mataffär i Vasa centrum ska flytta in i nya lokaler något stenkast bort.

Nyhetsbild

Danfoss Drives med verksamhet i Vasa klarade våren bättre än koncernen som helhet

Coronapandemin påverkade också Danfoss resultat negativt. Men Vesa Laisi, vd för Danfoss Drives menar att hans avdelning med verksamhet i Vasa klarat sig bättre i krisen än koncernen som helhet.

Nyhetsbild

Regering och myndigheter rekommenderar munskydd och mera distansarbete

Coronaepidemin riskerar att ta ny fart. Regeringen och Institutet för hälsa och välfärd ger därför nya rekommendationer.

Nyhetsbild

Pérez coronafri – redo för Spaniens GP

FORMEL 1 Mexikanen Sergio Pérez har testats negativt för covid-19 och kan därför delta i helgens formel 1-tävling i Spanien.

Nyhetsbild

Rekommendationen: Använd munskydd i dessa situationer

Rekommendationen berör de sjukvårdsdistrikt där coronasmitta bekräftats under de senaste två veckorna – bland annat Vasa sjukvårdsdistrikt. Däremot berörs inte Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

41 nya fall av coronasmitta – epidemin verkar ta fart igen

UPPDATERAD Under den senaste sjudagarsperioden har 139 coronafall konstaterats i Finland, vilket är en märkbar ökning i jämförelse med siffrorna i slutet av juli.

Nyhetsbild

Nu är det klart: Sundom skola får fyra nya klassrum – "Vi är lättade över beskedet"

Lågstadiet i Sundom har länge haft utrymmesbrist. Under läsåret 2019–2020 hade skolan 250 elever trots att maximiantalet elever i skolan är 219.

Nyhetsbild

Realia köpte Buma Team

Disponentföretaget Buma Team i Vasa blir en del av Finlands största företag i branschen.

Nyhetsbild

Regeringen förordar munskydd – läs direktrapporteringen från dagens presskonferens

Här kan du läsa direktrapporteringen från presskonferensen med regeringen och Institutet för hälsa och välfärd tidigare i dag.

Nyhetsbild

Stark månad för Kaskö hamn – export av järnskrot och torv ökar volymen ytterligare

Augusti blir ännu en stark månad för Kaskö hamn – den femte i rad med över 100 000 ton gods.

Nyhetsbild

Ny Trumpbok avslöjar brevväxling med Kim Jong-Un

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un har i brev till USA:s president Donald Trump beskrivit deras relation som en fantasyfilm. Det uppger förläggarna till en ny bok om den amerikanska presidenten.

Nyhetsbild

Mindre pengar för väghållning nästa år – "Man kunde ha utnyttjat det låga oljepriset"

De helt nya trafikledsprojekten är få i regeringens budgetförslag. Men pågående österbottniska vägar är ändå med i budgetluntan.

Nyhetsbild

Inga nya coronafall i dag

Varken Vasa eller Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har några nya fall av coronasmitta att rapportera på torsdagen.

Nyhetsbild

En spännande muminvärld visas på Nationalmuseet med mod, kärlek och frihet i fokus

Tove Janssons berättelser från Mumindalen finns nu att ta del av som en utställning. Utställningen Mod, kärlek och frihet förmedlar de vita trollens livsfilosofi och värderingar.

Nyhetsbild

Förundersökningen om båtolyckan i Hangö fortsätter – också en tredje båt utreds

En båtförare som strax innan olyckan kört på farleden misstänks också för äventyrande av trafiken, dödsvållande och vållande av personskada.

Nyhetsbild

Nya KPV-tränaren Miika Juntunen får gå – efter tio dagar

FOTBOLL Det blev en kort tränarperiod för Miika Juntunen i Karlebylaget KPV.

Nyhetsbild

Plocka hjortron kräver framförallt tålamod

ÖVERMARK Man ska ge det tid, gå en hel del och vara beredd på att leta. Då är det möjligt att få ihop en riktigt bra hjortronskörd.

Nyhetsbild

Marimekko inleder samarbetsförhandlingar – vill spara 1,5 miljoner euro på årsnivå

I Finland omfattar samarbetsförhandlingarna hela Marimekkos verksamhet med undantag för de anställda inom detaljhandeln och vid textiltryckeriet i Hertonäs.

Nyhetsbild

Veckans recept: Festa på sommarens goda bär – ät dem färska, frys in eller torka

Bärens tid är här. Smultron, hallon, vinbär, körsbär, krusbär, blåbär och lingon … Passa på att festa på säsongens sötsaker så ofta du hinner. I morgon kan det vara för sent.

Nyhetsbild

Power Truck Show i Härmä ersätts med minievenemang

Den stora bilutställningen i Kauhava blir inte av på grund av coronapandemin. Något avskalat lovas istället.

Nyhetsbild

Harry och Meghan flyttar till Santa Barbara

Hertigen och hertiginnan av Sussex, brittiske prins Harry och hans hustru Meghan, har flyttat till en ny bostad i Kalifornien i USA.

Nyhetsbild

Ärterna går bra men kornet är en besvikelse – årets skörd blir sämre än normalt

Sommarens väderväxlingar mellan varmt och kallt har påverkat spannmålsskörden negativt. Speciellt kornet bekymrar.

Nyhetsbild

Infektionsläkare i HS: 15 år möjlig åldersgräns för ansiktsskydd

Barn drabbas oftast lindrigt av coronaviruset och verkar sprida viruset i lägre grad än vuxna. Barn kunde ändå använda ansiktsskydd i vissa situationer, säger en infektionsläkare till Helsingin sanomat.

Nyhetsbild

Ytterligare fem resenärer från Skopje testade positivt för coronaviruset

Fem personer som anlänt med flyg från Skopje till Åbo har testat positivt för coronaviruset.

LIVE: Senaste nytt om coronaläget

Här hittar du liverapporteringen om coronaläget i Österbotten, Finland och världen.

Nyhetsbild

Frågor och svar om obligatorisk karantän, coronatester och skärpta gränskontroller

Vilka är kriterierna för att sättas i karantän? Hur övervakas gränserna? Kan man tvingas göra ett coronatest? De flesta nya coronafall kommer från utlandet och regeringen och myndigheterna utarbetar skärpta regler för att stoppa resenärer från att sprida smittan i Finland.

Nyhetsbild

Vasa får en ny friluftsbutik – vd:n Nina Ehrnrooth: "Känns som att vi återvänder hem"

VASA Butikskedjan Partioaitta öppnar i Vasa centrum i höst. Vd:n Nina Ehrnrooth säger att man har letat efter en lokal i flera år. Märket Fjällräven, som ägs av moderkoncernen, tillverkades förut i Vasa.

Nyhetsbild

Kandidatduon Biden och Harris angriper Trump: "Misslyckat styre"

Demokraternas nyutsedde vicepresidentkandidat Kamala Harris presenterades formellt av Joe Biden i hans hemdelstat Delaware. De två enades i hårda angrepp på president Donald Trump, när valkampanjen inleddes på riktigt i USA. – USA skriker högt efter ledarskap, sade Harris under framträdandet.

Nyhetsbild

DEBATT: Pensionsfakta är lätta att bestyrka

Riksdagen har försämrat indexjusteringarna sex gånger och varje gång emot de grundlagsexperter som hörts, skriver Bo Holmberg i sitt svar till Bo-Erik Johansson angående pensionssystemet.

Nyhetsbild

DEBATT: Såg du båten i bokstavskonstverket?

Vi hoppas att insikten om den tvåspråkiga tanken bakom verket ger upphov till en aha-upplevelse, skriver Leena Forsén och Eevamaria Paasikari på Vasa stad.

UNG TORSDAG: Har vi alla "daddy issues"?

Det är ett problem att vi automatiskt utgår från att yngre kvinnor som lever i relationer med äldre män är passiva offer, skriver Lotta Storbacka i sin kolumn.

Nyhetsbild

Nu ska Koskövägen fixas till – arbetet inleds i början av nästa vecka

KORSHOLM Koskövägen har länge varit en nagel i ögat för bilisterna. Nu ska den äntligen fixas till. Destia är entreprenör för vägbygget som ska pågå flera månader.