Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

28.11.2020

En dag framåt
Nyhetsbild

Ljusfenomen över Västsverige – en bolid

Många personer i Västsverige såg ett mystiskt ljusfenomen strax före klockan 19 på lördagen. Flera beskrev även att de hörde ett mullrande ljud eller en kraftig smäll.

Nyhetsbild

Drabbningar vid Parisprotester mot polisvåld – över hundratusen samlade

Fler än hundratusen människor har demonstrerat för pressfrihet och mot polisvåld över hela Frankrike. En ny lag befaras göra det olagligt att ta och sprida bilder på poliser, medan en debatt om polisövervåld rasar.

Nyhetsbild

Wilton Gregory första afroamerikanen bland påvens kardinaler

Påve Franciskus har utsett 13 nya kardinaler inom den romersk-katolska kyrkan. Bland dem finns den amerikanske ärkebiskopen Wilton Gregory, som tidigare i år tog till orda mot presidenten Donald Trump. Han är den förste afroamerikanen i kollegiet.

Nyhetsbild

Andra raka hemmasegern för Sport: "Vi är inne på rätt väg"

ISHOCKEY Halvvägs in i andra perioden var uppförsbacken både lång och brant. Men Sport kämpade sig i kapp och besegrade till slut Pelicans.

Nyhetsbild

Få ensamföretag ansökte om coronastöd – "Många klarar krisen bättre än väntat"

Kommunerna i Vasaregionen hade 4,7 miljoner euro att dela ut till ensamföretag, men färre än väntat ansökte om coronastöd. Nu skickas drygt 3 miljoner euro tillbaka till staten.

Nyhetsbild

Oturen fortsätter för Skrabb – har covid-19

FOTBOLL Orsaken till att Simon Skrabb inte har spelat för Brescia på sistone är att han har testat positivt för covid-19.

Nyhetsbild

EU-förslag skapar strid i Sverige – vattenkraft ses inte som hållbar

Vattenkraft riskerar att klassas som icke hållbar i EU-kommissionens regelverk för godkända gröna investeringar. Opposition och elbolag manar Sveriges regering att vakna.

Nyhetsbild

Etiopiens premiärminister: Vi är inne i Mekele

Etiopiska arméstyrkor har gått in i Tigrayregionens huvudstad Mekele, meddelar premiärminister Abiy Ahmed på sin officiella Facebooksida.

Ryck i sista perioden avgjorde för Hokki hemma mot IPK

En jämn match mellan hemmalaget Hokki och gästande IPK avgjordes först i tredje perioden. Då drog Hokki ifrån och vann matchen i Mestis herr i ishocke...

Nyhetsbild

RECENSION: "Nattexpressen" är en resa utan återvändo – Karin Erlandsson fixar julspänningen

Röda marschaller på snötäckt mark, ångvisslor och det pulserande ljudet av tåghjul mot rälsen – Karin Erlandsson bjudet läsaren på en spännande adventsresa med  "Nattexpressen".

Nyhetsbild

Fullt på nya daghemmet i Gerby – lång kö till barndagvården

Efter nyår behöver 144 barn plats inom dagvården i Vasa. Nya daghemmet i Gerby är fullt men en ny avdelning för svenskspråkiga småbarn öppnas i Malmögården.

LEDARE: Marken skälver under Löfven

Många europeiska länder, men i all synnerhet Sverige, har nu all orsak att skapa bättre beredskap för pandemier. I ett nödläge är det viktigt att veta var ansvaret ligger.

Nyhetsbild

Mäki flög fram genom Rukaterrängen – folk i skogen hejade på: "Åkningen kändes så lätt"

LÄNGDSKIDOR Trots att dagens klassiska distanslopp avgjordes inför tomma läktare hade en och annan kotte irrat ut i skogen. "Det hördes en del hejarop," säger Joni Mäki.

Nyhetsbild

Kampanjen "Fiskare sökes" speglar vardagen för en viktig men åldrande yrkeskår

Österbottens Fiskarförbund vill berätta om fisket och hur det är att arbeta som fiskare. Den nya kampanjen "Fiskare sökes" riktar sig också till beslutsfattare.

Nyhetsbild

Kritiskt läge för EU:s migrationspakt – Länder i öst säger nej

Det räcker inte, anser länderna i Sydeuropa om EU-kommissionens nya migrationspakt. Mer solidaritet krävs – trots rejält motstånd från öst.

Stark defensiv när Hermes vann mot RoKi

Fyra egna mål – men inte ett enda för RoKi. Hermes tog en klar seger hemma mot RoKi i Mestis herr i ishockey. Slutresultatet blev 4–0 (2–0, 1–0, 1–0)....

Nyhetsbild

London: 60 gripna i protest mot restriktioner

Fler än 60 personer har gripits i London i samband med protester mot de brittiska restriktionerna för att hejda coronapandemins framfart.

Nyhetsbild

Motorcykeltjuv i Torneå fångad med hjälp av övervakningskamera

En man stal en motorcykel av märket Harley-Davidson i Torneå. Polisen genomförde en husrannsakan och hittade hojen.

Straffar avgjorde när Jokerit förlorade mot Vityaz

Jokerit mötte Vityaz borta i en match som båda lagen kunde ha vunnit. Vid ordinarie matchslut var det oavgjort, och inte heller i förlängningen kunde ...

Nyhetsbild

Afrikaexperten Michael Ståhl från Vasa: "Starka politiska krafter vill slita sönder Etiopien"

Michael Ståhl hade ledande funktioner i det svenska biståndsarbetet i Etiopien under många år. Nu följer han med oro en avgörande tid i Etiopiens historia.

Storförlust när Sport B föll mot Lukko i Vaasa hh 2

Sport B hade en riktigt tung match hemma mot Lukko, och förlorade med hela 2–9 (1–2, 0–3, 1–4) i B-juniorer, FM-ligan herr i ishockey. Målgörare f...

Nyhetsbild

Näthandeln ökade med 25 procent jämfört med fjolårets svarta shoppingvecka

Finländarna har näthandlat ivrigt den senaste veckan.

Nyhetsbild

Hanna Rajs Lara rimmar om kärlek, tsunami och antisemitism

Hanna Rajs Lara rimmar – om arvet, stor kärlek, tsunami och sorg. Läsaren blir också varse den judiska gruppens utsatthet här och nu. Eller som hon själv formulerar det: "bara en goy e förvånad".

Nyhetsbild

VIFK-tränaren Huckstepp stolt över laget – framtiden oviss: "Har varit underbart"

FOTBOLL VIFK avrundade ligakvalet med oavgjort i Jyväskylä. Tränaren Kris Huckstepp var en stolt man efteråt, men hans framtid i klubben är oviss.

Nyhetsbild

LIVE: Thriller på Kopparön – Sport avgjorde i straffläggningen

ISHOCKEY Sport plockade andra raka hemmasegern i en spännande match mot Pelicans.

Nyhetsbild

Falskt covid-brev skickas till Luleåbor

Ett förfalskat brev som påstår att mottagaren utsatts för covid-19 har skickats till personer i Luleå. Region Norrbotten går nu ut med en varning, skriver NSD.

Nyhetsbild

Politiker kräver strängare straff för sexualbrott mot barn

Det pågår en reform av sexualbrottslagstiftningen. Kristdemokraternas partifullmäktige har tagit ställning för att personer som begår sexualbrott mot barn borde dömas till strängare straff.

Nyhetsbild

Lyckopsykologen: Så håller du humöret uppe i jul

Mycket kommer inte att bli som vanligt den här julen. Firandet med släkten och älskade traditioner har fått anpassas. Men det finns fortfarande mycket du kan göra för att få en strålande jul.

Flera döda i oväder på Sardinien – "Vi försöker hålla allmänheten säker"

Flera personer har omkommit i samband med översvämningar på Sardinien.

Nyhetsbild

Forskare kritiserar studie om matproduktionens koldioxidavtryck: "Fokusera på hur jordbruket kan vara en del av lösningen"

Organisationsforskaren Maria Ehrnström-Fuentes säger att det lätt blir missförstånd när vi endast mäter koldioxidavtrycket. Hon efterlyser en mera nyanserad debatt.

Nyhetsbild

Fem nya coronafall i Södra Österbotten – 130 fall den här månaden

I Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har fem nya coronafall konstaterats. I nuläget vårdas åtta personer på sjukhus.

Nyhetsbild

Demonstranter fintar makten i Thailand – "som en orgasm"

Regeringen har försökt med skrämsel, nödläge och gripanden. Men Thailands frihetstörstande proteströrelse låter sig inte kuvas.Så här gör de unga demonstranterna för att gäcka myndigheterna.

Nyhetsbild

Buttra miner färgade Kopparön – ny storförlust för Sports damer: "Vi blickar framåt"

ISHOCKEY Sports förlustsvit ger inte med sig. Insatsen mot Kiekko-Espoo visade att vägen till framgång fortfarande är lång och snårig.

Nyhetsbild

Den sista Mannerheimriddaren Tuomas Gerdt har begravts i Villmanstrand

Mannerheimkorsets riddares tid är förbi men deras arv lever kvar, sade president Sauli Niinistö i sitt tal på Tuomas Gerts begravning.

Nyhetsbild

Coronaläget i Mellersta Österbotten: Sex nya fall

På lördagen meddelade Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt att flera nya coronafall har bekräftats. Den regionala covid-19-myndighetsgruppen sätter nu in ett extra möte.

Nyhetsbild

Malax IF nätade med två man mindre på isen – störtskön seger borta mot KoMu HT

ISHOCKEY Malax IF låg under inför tredje perioden. Då klev Markus Nässlin fram och gjorde ett viktigt mål.

Tung förlust för Sport hemma mot K-Espoo

Det blev en riktig storförlust för Sport hemma mot K-Espoo i FM-ligan dam i ishockey. Matchen slutade 0–8 (0–1, 0–3, 0–4). Annina Rajahuhta 2, Tea...

Nyhetsbild

SE BILDER: Glögg, bröd och marknad hör lillajulen till – även i coronatider

KORSHOLM Får det vara lite julstämning? Smedsbyborna samlades på torget för att fira lillajul på lördagen. Barnfamiljerna – och hundarna – stortrivdes.

Nyhetsbild

Joni Mäki gjorde sitt livs lopp – besviken Niskanen kroknade: "Ofattbart svagt"

LÄNGDSKIDOR Johannes Hösflot Kläbo var förkrossande överlägsen på 15 kilometer klassiskt i Ruka på lördagen. Den finska skidkungen Iivo Niskanen blev utanför pallen – samtidigt som Joni Mäki gjorde sitt livs lopp.

Nyhetsbild

Inblick: Miljökrav fäller skorsten – Ett stålbad för den tunga industrin

JAKOBSTAD Det är svårt för att inte säga omöjligt att helt ensam förbättra världen. Proportioner och realism måste finnas med om det inte ska gå helt på tok.

Nyhetsbild

Eldsvåda bröt ut i Terjärv – ingen skadades

KRONOBY Brandkåren ryckte ut till centrum av Terjärv på lördagen då det började brinna i en skorsten. Brandkåren fick läget snabbt under kontroll.

Nyhetsbild

Ohisalo: Inte aktuellt att stänga Nylands gränser

UPPDATERAD Beredskapslagen ska endast användas som sista utväg, anser inrikesminister och partiordförande Maria Ohisalo (Gröna).

Nyhetsbild

Saarikko i sitt linjetal: Argumenten för centralisering sviktar

Centerns ordförande Annika Saarikko ser stora möjligheter med distansarbete.

Nyhetsbild

Bogvisiret granskat på nytt

Estonias bogvisir har undersökts på nytt av Statens haverikommission i Sverige.

Nyhetsbild

Korsnäs kommungård kan flytta till andra sidan Strandvägen – snart avgörs det

KORSNÄS Bygga nytt eller flytta? De alternativen har man bollat med för kommungården i Korsnäs. Snart klarnar det vilket alternativ det blir.

Nyhetsbild

Uppgifter om flygbombningar i Tigray

Den etiopiska regimen har inlett flygbombningar mot Tigrayregionens huvudstad Mekele, uppger ledaren för Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF). Enligt Billene Seyoum, talesperson för landets premiärminister, kommer styrkorna inte att bomba civila områden.

Nyhetsbild

Stubb ställer inte upp som borgmästarkandidat i Helsingfors

Alexander Stubb skulle ha varit en passlig borgmästarkandidat, anser helsingforsarna enligt en undersökning.

Nyhetsbild

541 nya coronafall i Finland

Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat klart de senaste veckorna. Smittläget är värst i Nyland.

Nyhetsbild

Nytt nyförvärv i ny förstakedja – Sport roterar även på målvaktsposten

ISHOCKEY I torsdags tog Sport sin första hemmaseger för säsongen och bröt en lång förlustsvit. Tränaren Risto Dufva gör ändå två stora ändringar i laguppställningen. VBL rapporterar live i kväll.

Nyhetsbild

Klart: Arenan döps om efter Maradona

FOTBOLL Det som många antog var självklart är nu bekräftat: Napolis hemmaarena döps om till Stadio Diego Armando Maradona. Neapels borgmästare Luigi De Magistris bekräftar beslutet i italiensk radio.

Nyhetsbild

Agatha Christie spelas in på det åländska kryssningsfartyget Birka Stockholm

Kryssningsfartyget Birka Stockholm, som är upplagd och till försäljning på Åland, kommer att fungera som inspelningsplats i december.

Nyhetsbild

Pärmäkoski floppade – blev utan världscuppoäng på klassiska tian: "Träningen varit usel"

LÄNGDSKIDOR Den 29-åriga finländskan var ljusår från pallen då andra nordbor – och en ryska – gjorde upp om pallplaceringarna på tio kilometer klassiskt.

Nyhetsbild

Pandemins dödligaste vecka hittills i Europa

Drygt 36 000 människor har dött med covid-19 i Europa den senaste veckan – kontinentens dödligaste sjudagarsperiod sedan pandemins utbrott, enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning.

Nyhetsbild

Coronaläget just nu: andra dagen i rad utan nya fall

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar att antalet smittade med coronaviruset är oförändrat.

Nyhetsbild

Arga bönder försöker sätta Delhi i blockad

Nya sammandrabbningar befaras i Indien, där tusentals bönder protesterar mot en avreglering av jordbruket genom att blockera viktiga vägar till huvudstadsområdet Delhi.

Nyhetsbild

Rohani: Israel bakom mord på kärnfysiker

Irans president Hassan Rohani anklagar Israel för mordet på den framstående iranske kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh, enligt statlig tv.

Nyhetsbild

Hamilton ryter till mot sportswashingen: "Behöver göra mer"

FORMEL 1 Bahrain, nästa anhalt för formel 1-cirkusen, anklagas för sportswashing. Det får den redan klara världsmästaren Lewis Hamilton att reagera. "Vi i idrotten måste göra mer för mänskliga rättigheter", säger han.

Nyhetsbild

Byahistoria möter nutid i Murmursunds Allehanda – senaste upplagan av Sundombornas egen årsbok är klar

Ibland överträffar verkligheten dikten. Det påståendet stämmer väl in på sjömannen Einar Söderholm från Sundom som var med om dramatiska händelser.

Nyhetsbild

Skärpta restriktioner i Los Angeles

Från och med måndag blir alla sammankomster förutom religiösa samt protester förbjudna i USA:s näst största stad Los Angeles i syfte att minska spridningen av covid-19.

Nyhetsbild

Årets Jeppobo är företagsam och snäll – "Klart det känns gott"

NYKARLEBY Håkan Cederström är VVS-företagare och Jeppobo, något som präglar hans identitet. Utmärkelsen årets Jeppobo får han dock också för sin vänlighet och omsorg.

Nyhetsbild

FRP-ledare i Oslo: USA-valet var riggat

Fremskrittspartiets ledare i Oslo är övertygad om att presidentvalet i USA var riggat.

Nyhetsbild

Alex från Jakobstad ställer ut på tunnelbanan i Stockholm

JAKOBSTAD Alex Backlund från Jakobstad har en utställning på tunnelbanans perrong vid Odenplan i Stockholm. Under sitt artistnamn Alex Rosa.

Nyhetsbild

Dödsriket nästa kapitel för World of warcraft

Döden är livet och livet är döden. I "Shadowlands", den senaste expansionen till "World of warcraft", har gränsen mellan liv och död suddats ut.– Det här är ett nytt kapitel för spelarna, säger produktionschefen Patrick Dawson.

Nyhetsbild

Skolorna satsar på digitalt julfirande i år – men stämningen är ändå på topp

Eleverna är lika ivriga som vanligt, men arrangemangen har krävt mycket planering av lärarkårerna. – Vi är inne på plan C, säger en rektor.

Nyhetsbild

Mike Tyson har gått ner 45 kilo inför comebacken: "Trodde inte att jag skulle leva så här länge"

BOXNING Femton år efter pensionering är det åter dags för boxaren Mike Tyson att äntra ringen då han på lördag, amerikansk tid, möter Roy Jones Jr.

Nyhetsbild

Expresident stoppades med kontanter

Honduras tidigare president Manuel Zelaya stoppades på Toncontin-flygplatsen med en väska full av kontanter motsvarande över 150 000 kronor.

Nyhetsbild

Christian Sund hade inte fortsatt i VPS även om han fått chansen: "De frågade aldrig men svaret hade varit nej"

FOTBOLL Christian Sunds kontrakt gick ut och det blev ingen fortsättning i VPS efter en och en halv säsong som chefstränare. När han blickar tillbaka konstaterar han att årets slutplacering var realistisk.

Nyhetsbild

Raketattack från Tigray mot Eritrea

På fredagskvällen avfyrades minst en raket från Tigrayregionen i Etiopien mot grannen Eritrea i norr, uppger flera diplomatkällor för nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbild

Sjukvårdsdistriktet saknar plan för vaccinering – tillräckligt med sprutor och kanyler i lagret

Infektionsläkare Juha Salonen säger att Österbotten materialmässigt är redo att börja vaccinera mot covid-19. Men Finland står inte först i kön när vaccinerna delas ut.

Nyhetsbild

Lyckad start för backen Tony Sund i KHL – får mycket istid i Dinamo Riga

ISHOCKEY Tony Sund har acklimatiserat sig snabbt i KHL. Den förra Sportspelaren anslöt sig till Dinamo Riga i mitten av september och är den back som får mest istid i laget. Hockeyproffset från Sandsund snittar tjugo minuter per match.

Nyhetsbild

Det blir två kvinnliga finalister i "Idol"

Nova Luther och Caspar Camitz fick lämna "Idol" och därmed står det klart att vinnaren av "Idol" 2020 blir en kvinna. Nadja Holm och Paulina Pancenkov kommer att mötas i finalen.– Om jag ska vara helt ärlig så är det här bättre. Jag tycker det. För mig så betyder det här inte lika mycket, sade Caspar Camitz i programmet efter att ha blivit utröstad.

Nyhetsbild

DEBATT: Haltande logik i fiskodling 

Det är ohållbart att föreställa sig att man genom utspädning kan ta hand om miljöbelastande utsläpp från fiskodlingar, skriver Håkan Forss. Det är "de höga skorstenarnas politik".

DEBATT: Märkligt arrangemang i Nykarleby

Av en ny direktör är vi vana att förvänta oss en 150-procentig arbetsinsats, minst. Så hur ska Mats Brandt kunna vara både stadsdirektör och vårddirektör, undrar Mats Weckström.

DEBATT: Ellys torg är ett utmärkt namnförslag

Torsten Onnela berömmer idén om att uppkalla torget i Smedsby efter Elly Sigfrids.

DEBATT: Avgiftsfritt andra stadium har sina risker

När den studerande/vårdnadshavaren satsar ekonomiskt i utbildningen lär man sig ta ansvar för läromedlen och delta i undervisningen på ett helt annat sätt, anser Kristdemokraternas österbottniska krets.

Nyhetsbild

DEBATT: All vård måste vara under samma hatt – streta emot meningslöst

Det finns ännu någon enstaka mindre kommun i Österbotten som spjärnar emot välfärdsområdet, men de kommer att få böja sig, förutspår Jan-Erik Frostdahl.

Joakim Strand: Äntligen vettigare vargpolitik

Efter debatten i onsdags känns det äntligen som att vi är på väg att ta ett rejält kliv mot en vettigare vargpolitik i detta land, skriver Joakim Strand i sin riksdagskrönika.

Nyhetsbild

Tvist vid Höga Kusten – Process pågår om saneringen av stängda fiskodlingar

Efter en lång kamp mot fiskodlingarna vid Höga Kusten kom beslutet att de ska bort. Kassarna är borta men nu pågår striden om saneringen av botten.

Nyhetsbild

Så vill staden styra byggandet i Sundom centrum – se planutkasten

Skolan kan byggas ut, daghemmet likaså. Och Sundom får ett eget torg oavsett vilket utkast till centrumplan som går vidare. Se alternativen här.