Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

16.1.2021

En dag framåt
Nyhetsbild

Högerextrem nätkändis gripen efter stormning

En mediepersonlighet i högerextrema nätkretsar har gripits efter att ha direktsänt sitt deltagande i stormningen av USA:s kongress.

Nyhetsbild

Ännu ett utbrott av fågelinfluensa i Skåne

En gård i Skåne har avlivat 2 200 kalkoner efter ett nytt utbrott av fågelinfluensan. Det är den andra skånska gården som drabbas på kort tid.

Nyhetsbild

Trump lämnar Vita huset på installationsdagen – närvarar inte vid Bidens ceremoni

När Joe Biden svärs in som USA:s 46:e president på onsdag den 20 januari klockan 12 kommer hans företrädare på posten att vara långt därifrån.

Sju döda i helikopterkrasch i Filippinerna

En militär helikopter har störtat i Filippinerna och samtliga sju personer ombord har omkommit, rapporterar filippinska medier.

Nyhetsbild

IL: Musikern "Pave" Maijanen är död

Pekka Juhani "Pave" Maijanen har avlidit, skriver flera finländska medier.

Nyhetsbild

Utbrott på svenska äldreboenden – efter första sprutan

Coronaviruset har lyckats ta sig in på flera äldreboenden i Sverige, mitt under vaccinationen. Det är osäkert hur lång tid det tar för kroppen att utveckla antikroppar efter den första sprutan. – Det kan ta längre tid för äldre, säger professor Ali Mirazimi.

Nyhetsbild

Gina vill sälja sin tomt men Vasa ger inte undantagslov – "Det vore tjänstefel"

MARKPOLITIK Ingen vill köpa en tomt där man inte får bygga. Gina Sandqvist är offer för ett beslut från 2016, då Vasa stramade till reglerna för nybyggen på oplanerade områden.

Nyhetsbild

Andra muterad virusvariant i Danmark

Ytterligare en mutation av coronaviruset har upptäckts i Danmark, den som först noterades i Sydafrika. En annan mutation som upptäcktes för några veckor sedan har spridit sig till fler än 250 personer.

Nyhetsbild

Ilska mot dubbning av Pixarfilm i Danmark

Den danska versionen av Pixars senaste film "Själen" har väckt kritik för att man har låtit en vit röstskådespelare göra huvudrollen, när rollfiguren är svart och i originalversionen görs av Jamie Foxx.

Nyhetsbild

Carl I Hagen ensam 70-plussare inför nästa Norge-val

Den 76 år fyllda ex-ledaren för norska Fremskrittspartiet (FRP), Carl Hagen är den enda kandidaten över 70 år som har en reell chans att ta plats i stortinget efter höstens val.

Nyhetsbild

Textilarbetare hårt drabbade av pandemin

Pandemin gör att vi köper mindre kläder, och klädföretagen beställer i sin tur mindre från fabrikerna där kläderna sys. Nyligen sade exempelvis klädföretaget H&M upp en sjättedel av sina anställda i Bangladesh. Den andra och tredje vågen av nedstängningar drabbar tillverkningsländerna hårt.

Nyhetsbild

LISTA: Här kan du vinterbada i Österbotten

Är du sugen på att vinterbada? Vi har listat några platser längs den österbottniska kusten där du kan ta dig ett iskallt dopp.

LEDARE: Sätt stopp för satellitaffären

Brasiliens flygvapen vill använda en finländsk satellit för att övervaka skogsavverkning i Amazonas.  Det verkliga syftet kan i stället vara att dölja skogsavverkning.

Nyhetsbild

Varje amerikansk delstat är på sin vakt

Det är inte bara i Washington DC som amerikanska myndigheter är på sin vakt. I samtliga delstaters huvudstäder har säkerheten skärpts med barriär och militär vid de folkvalda församlingarnas pampiga säten.

Nyhetsbild

Nepaleser först att nå K2:s topp på vintern

Nepalesiska klättrare har blivit de första att nå toppen på berget K2 i Pakistan på vintern, enligt ett företag som lett en av expeditionerna.

Nyhetsbild

FC Sport-j krossades – segersviten bruten efter mörka minuter: "Verkligen inte på väg att ge upp"

FUTSAL FC Sport-j kunde inte ta en sjätte raka seger i futsalligan då Ylöjärven Ilves avgjorde tidigt i andra halvlek.

Nyhetsbild

Saudiarabien öppnar ambassaden i Qatar igen

Saudiarabien väntas öppna sin ambassad i Qatar någon gång under de närmaste dagarna, uppger landets utrikesminister, prins Faisal bin Farhan.

Nyhetsbild

Michaela och Fredrik vinterbadar flera gånger i veckan – lovordar hälsoeffekterna

Intresset för vinterbad ökar. Det har de lokala vinterbadssällskapen i både Vasa och Karleby märkt. Dessutom håller det på att ske en generationsväxling i isvakarna.

Nyhetsbild

Huvudsponsor hoppar av om VM hålls i Belarus

ISHOCKEY Om herr-VM i ishockey hålls i Belarus hoppar en av huvudsponsorerna av.

Nyhetsbild

Unga i Vörå mår oroväckande dåligt – "Sociala medier påverkar mer än man tror"

Svår ångest, ensamhet och fysiskt våld i hemmet. Många Vöråungdomar kämpar med sitt mående. Nu ska kommunen ta tag i det här.

Nyhetsbild

VIDEO: Jättetunnel för hundar klar i Karleby – "Den enda i världen"

KARLEBY Lite galen måste man vara, erkänner Pekka Puolimatka. Han är mannen bakom en unik jättetunnel för hundar i Karleby.

Nyhetsbild

Eric Storvall: Som att åka skidor på sandpapper

LÄNGDSKIDOR Eric Storvalls debut i Visma Ski Classics gav en 45:e plats La Diagonela på lördagen. Han kände också av kölden, men tycker att den var värre för glidet än för kroppen.

Nyhetsbild

Pfizer och Biontech lovar uppta den planerade leveranstakten för coronavacciner ännu i januari

Minskningen i produktionen av coronavirusvacciner förväntas pågå endast en vecka, uppger läkemedelsbolagen Pfizer och Biontech.

Nyhetsbild

Överesse skola drabbat av covid-19 – två klasser i karantän

En person som testats positivt för coronaviruset har rört sig i Överesse skola. Därför sätts nu en del av skolan i karantän.

Nyhetsbild

Viktor Mäenpää om premiären: Mera överlevnad än tävling på slutet

LÄNGDSKIDOR – Jag har inte varit med om någonting liknande. Det säger Viktor Mäenpää efter säsongspremiären i Visma. Det schweiziska långloppet La Diagonela bjöd på temperaturer ner mot 25 minusgrader.

Nyhetsbild

42 kandidater från tre partier klara inför valet i Närpes

SDP i Närpes har hela 7 kandidater klara inför kommunalvalet. SFP har hittills 34 på listan. Och KD siktar på comeback. Här är alla namn.

Nyhetsbild

Fyra barn befaras döda i stugbrand i Norge

Fem personer saknas efter en stugbrand i norra Norge, fyra av dem barn. Polisen misstänker att de omkommit.

Nyhetsbild

Ny fin insats i skidspåret – Herola och Hirvonen på pallen i lagsprint

NORDISK KOMBINATION Ilkka Herola och Eero Hirvonen hade en lyckad dag i såväl backen som spåret och klättrade från nia till trea.

Nyhetsbild

Tvåvåningshus bredvid Riksåttan fattade eld – "Det kommer brinna ner till grunden"

VÖRÅ Ett tvåvåningshus började brinna på lördagseftermiddagen. Rökutvecklingen var enorm.

Nyhetsbild

ÅU: Test att leverera varor med miniflygplan inleds i skärgården

Pilotprojektet med obemannat miniflygplan som levererar varor i den åboländska skärgården inleds i vår, skriver Åbo Underrättelser.

Nyhetsbild

Iran testsköt robotar till havs

Iran har testskjutit ballistiska robotar mot mål i Indiska oceanen i slutfasen av en två dagar lång militärövning, meddelar statliga medier.

Nyhetsbild

Sports fina takter fick bittert slut – kollapsade på Kopparön: "Har inte råd att ge bort poäng"

ISHOCKEY Sport och Kuortane kämpar om samma slutspelsplats. För hemmalaget Sport var lördagens förlust därför en bitter nöt att smälta då laget tappade sin tvåmålsledning.

Nyhetsbild

Kina stärker sina positioner i Latinamerika – Biden försöker kontra

Joe Biden har lovat att stärka USA:s inflytande i Latinamerika. Men den tillträdande presidenten möter svår konkurrens från Kina – som flyttat fram sina positioner ytterligare under Donald Trumps tid vid makten.

Nyhetsbild

Branschorganisationer: Trygga företagens livskraft och stärk markägarnas rättigheter

Hur den pågående reformen av markanvändnings- och bygglagen förverkligas har en avgörande betydelse för i vilken verksamhetsmiljö Finlands företag och näringsliv möter sina framtida utmaningar och möjligheter, anser bland andra Finlands Näringsliv EK.

Nyhetsbild

Svenska kungaparet kritiseras för vaccinering – Kungens läkare: Den var lämplig

Svenska kungaparet kritiseras för att gå före i kön i vaccineringen mot covid-19, berättar Kungahuset. Men enligt kungens läkare är beslutet i linje med vaccinationsplanen.

Nyhetsbild

Video: Riksrätt i USA – så går processen till

Riksrättsåtal, eller impeachment, är ett sällan använt verktyg för att få bort en sittande amerikansk president från makten. Så här går processen till.

Nyhetsbild

Coronan stoppar pidroturneringen

Det blir ingen pidroturnering i vinter. I stället hoppas SÖU kunna ordna en mindre turnering senare i vår.

Nyhetsbild

Han kan bli Europas mäktigaste

Tyska Kristdemokraterna (CDU) har valt Armin Laschet till ny ordförande vid en digital partistämma. Efter höstens val kan han efterträda Angela Merkel som förbundskansler – men vägen dit är kantad av frågetecken.

Nyhetsbild

Vaccinationsgraden diskuteras och sprejvaccin saknar finansiering – professor: "Vill vi bara sitta och vänta?"

Ett vaccin i form av nässprej utvecklas – men saknar finansiärer. Hur ser Orion på en egen produktion? Diskussionen om vaccin pågår på många plan – inte minst när det gäller vaccinationsgraden.

Nyhetsbild

Yasmine pärlar för cancersjuka – säljer tavlor för att donera pengar

PEDERSÖRE Yasmine Bodbacka började sälja sina pärltavlor till förmån för barncancerfonden för tre år sedan. Med erfarenhet av en cancersjuk familjemedlem insåg hon att den här sjukdomen inte är något som barn ska behöva genomlida.

Nyhetsbild

Nya coronafall i Vasa och Jakobstad – en av de smittade kan bära på muterat virus

De nya coronafallen finns i Jakobstad och Vasa. Fallen i Vasa har koppling till utlandet och ett av testen analyseras ytterligare eftersom det finns risk för att den smittade bär på en muterad virusvariant. Heikki Kaukoranta är oroad.

Nyhetsbild

Institutet för hälsa och välfärd: 190 nya fall av covid-19

Finland har nu över 40 000 bekräftade fall av sjukdomen covid-19, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Nyhetsbild

Kårkulla hoppas på särställning i vårdreformen – anhöriga oroar sig för kundgruppens rättigheter

Regeringen föreslår att tjänster för personer med funktionsvariation överförs till välfärdsområdena. Intresseorganisation och anhöriga ser både stora fördelar och utmaningar med förslaget.

Nyhetsbild

Coviddöda i Sverige kan ha avlidit av andra orsaker

Äldre på särskilda boenden i Sverige har drabbats särskilt hårt av pandemin, inte minst i Stockholm. Regionens granskning visar däremot att i 8 procent av fallen var covid-19 inte den direkta orsaken till att personen avled.

Nyhetsbild

Sista avrättningen under Trump verkställd

Den trettonde och sista federala avrättningen under president Donald Trumps tid i Vita huset har verkställts, bara dagar innan hans efterträdare Joe Biden tillträder på presidentposten.

Nyhetsbild

Nytt "Star wars"-spel görs i Malmö

Den Malmöbaserade spelutvecklaren Massive Entertainment ska göra ett påkostat "Star wars"-spel.

Nyhetsbild

Professor Olli Vapalahti till Yle: Fortfarande möjligt att stoppa smittkedjor med den nya virusvarianten

Professor Olli Vapalahti säger till Yle att nya analysmetoder kan underlätta spårningen av den variant av coronaviruset som spridits från Storbritannien.

Nyhetsbild

Karleby sticker ut med få coronafall – "Tur och skicklighet"

KARLEBY Antalet coronafall är väldigt lågt i Karleby, jämfört med i Jakobstadsregionen och i hela Finland. Hur kan en så pass stor stad ha kommit så lindrigt undan hittills?

Nyhetsbild

Fyra nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

ÖSTERBOTTEN Incidenstalet i Vasa sjukvårdsdistrikt fortsätter att stiga.

Nyhetsbild

Allt svartnade när Nina förde barnen till förskolan – nu vill hon hjälpa andra att må bra

VASA Vasabon Nina Granmo levde ett hektiskt småbarnsliv – tills hon föll ihop på skolgården. Hon insåg att hon behövde förändra något. Räddningen blev mental träning. Nu hjälper hon andra.

Nyhetsbild

Coronafallen ökar i Södra Österbotten – 13 nya fall

På lördagen rapporterar Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt att 13 nya coronafall bekräftats det senaste dygnet.

Nyhetsbild

Stig Snickars har varit en dansbandsmusikens eldsjäl i 60 år: "Jag fortsätter så länge fingrarna och huvudet fungerar"

Allt började med tramporgeln i farmors lillkammare. Nu belönas Stig Snickars med titeln director musices för sina insatser på musikens område under mer än sex årtionden.

Nyhetsbild

Statsminister Sanna Marin oroar sig över coronan, ekonomin och ungdomarna – "Varje dödsfall är ett för mycket"

En stimulerande finanspolitik kommer oundvikligen att betyda anpassningsåtgärder i framtiden. Enligt statsminister Sanna Marin (SDP) är det alltid frågan om politiska övervägningar som kan göras rättvist.

Nyhetsbild

De gör kläder för träning och fritid

JAKOBSTAD Idén har de haft cirka 10 år och för drygt 1,5 år sedan bestämde sig de fyra vännerna att tiden var mogen för lansering av Pipalüük.

Nyhetsbild

Migrationen minskar under pandemin

Under coronapandemin har färre människor bytt hemland. Den globala migrationen gick ner med nästan 30 procent mellan 2019 och 2020, enligt en ny FN-rapport.

Nyhetsbild

Nancy Pelosi: Ledamöter som bistod mobben bör åtalas

Folkvalda politiker i USA anklagas för att ha hjälpt upprorsmakarna att storma landets kongress. Om det visar sig att kongressledamöter hjälpte Trumpanhängare att utföra attacken bör de åtalas, säger demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset.

Nyhetsbild

Flera säkra namn, några frågetecken – så här ser värvningen av kandidater till kommunalvalet ut i Malax

Två partier har bestämt sig för valförbund. Ett parti planerar att grunda en lokalförening i Malax. För alla påverkar coronapandemin valarbetet.

Nyhetsbild

ÖIDM i Vörå blir av: "Vi fick klartecken den här veckan"

LÄNGDSKIDOR Coronapandemin har stoppat många idrottsevenemang. Vörå IF går mot strömmen och ska med hjälp av en restriktiv covidplan genomföra ÖID-mästerskapen om två veckor.

Nyhetsbild

Video: Talajas dubbelsalva och Keränens silkeslena passningar – Sport föll knappt mot KooKoo

ISHOCKEY Roope Talaja stod för 2+0 och Michael Keränen för 0+3 i fredagskvällens match mot KooKoo i Kouvola. Se sammandrag från matchen i artikeln!

Christer Lindholm: Ett osäkert nytt år

Coronapandemin, det politiska läget i USA, följderna av brexit och regeringskrisen i Italien gör prognoserna för 2021 mycket osäkra.

Nyhetsbild

Upprörd pappa om svordomar på Yle Extrem: "Jag överväger att förbjuda min tioåriga son att lyssna"

Isa Mårtenson, ansvarig producent för Yle Extrem och ung, svarar på kritiken: – Ibland tar känslorna över.

Nyhetsbild

Svordomsforskare tror på medelvägen: "Vi borde ta vara på svordomarnas kraft"

Svordomar är vanliga ord. – Men de har en speciell laddning, säger Kristy Beers Fägersten som har en akademisk bakgrund i svordomar.

Nyhetsbild

Unikt samprojekt ska utvinna väte ur vindkraft och el ur väte i Vasa

Wärtsilä Finland, Vasa Elektriska, EPV och Vasa stad ska utvinna väte ur vindkraft och elektricitet ur väte. En anläggning planeras till Vasklot.