Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

5.3.2021

En dag framåt
Nyhetsbild

Tusen ekar ska återskapa Notre-Dame

Den första eken för rekonstruktionen av eldhärjade Notre-Dame i Paris har valts ut från Bercéskogen nära Le Mans omkring 20 mil västsydväst om huvudstaden.

Nyhetsbild

EMA öppnar för nytt covidläkemedel i nödläge

Den europeiska läkemedelsmyndigheten European medicines agency (EMA) öppnar för nationell användning av det nya läkemedlet bamlanivimab i behandling av covid-19.

Nyhetsbild

Peking kopplar ytterligare grepp om Hongkong

Peking justerar Hongkongs valsystem, det står klart efter den inledande dagen av folkkongressens möte i Kina. De Pekingtrogna väntas få mer inflytande – ytterligare ett hårt slag mot regionens demokratirörelse.

Nyhetsbild

VIDEO: 6–1-seger för Sport – se höjdpunkterna från utklassningen på Kopparön

ISHOCKEY Sport gästades av HPK i en viktig match i slutspelsstriden. Och hemmalaget bjöd på ett rejält målkalas. Höjdpunkterna från matchen hittar du här!

Nyhetsbild

EMA godkänner covidläkemedel vid nödläge

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkänner användandet av läkemedlet bamlanivimab i behandling av covid-19.

Nyhetsbild

Sport körde över HPK: "Vi kan bli ännu aggressivare"

ISHOCKEY Sport stod för en snudd på felfri insats då man krossade formstarka HPK. Gästerna hade aldrig riktigt någon chans.

Nyhetsbild

Läget i Tjeckien allt mer desperat – ber grannländer om vårdhjälp

Tjeckien vädjar till Tyskland, Polen och Schweiz om att ta emot tjecker med covid-19 som är i behov av sjukhusvård.

Nyhetsbild

Rullma flyttar in i nytt – Sami Harju: "De första maskinerna redan på plats"

VASA De första maskinerna är på plats. Under mars månad ska resten packas och transporteras från Fredsgatan till Skolhusgatan. Rullma öppnar den nya butiken i april.

Nyhetsbild

Ultravåldsam inbrottstjuv bestal äldre Vasapar på 40.000 euro

Han kom över värdeföremål för enorma summor. Allt för att betala drogskulder och köpa mera narkotika. Men nu sitter han inne för allvarligare brott än den grova stöld det här handlar om.

DEBATT: Vargen tar alltid väl hand om sin flock

POLITIK Vargjämförelsen passar väl in på sannfinländarna, skriver Micael Westerholm, för liksom vargen vill sannfinländarna försvara reviret – fosterlandet.

Nyhetsbild

Finland fyllde inte kvotflyktingkvoten under fjolåret

Coronaepidemin ledde till att urvalet av kvotflyktingar försvårades i fjol. Finland lyckades inte fylla sin flyktingkvot.

Nyhetsbild

Åtta år senare: Lokal gymnasieannons skapar uppståndelse i Sverige

Det handlar om en ÖT- och VBL-annons som väckt en del fniss och bestörtning i Sverige. De lokala gymnasiernas slogan i sin annons för att locka studeranden uppmärksammades av opinionsredaktören för den svenska tidningen Dagen.

LEDARE: Statsministern tar till munkavlen för att bekämpa pandemin – det är onödigt

Statsminister Sanna Marin (SDP) kan nu sätta munkavle på sina ministerkollegor och myndigheter i coronafrågor. Det är oerhört.

Nyhetsbild

Möcs om det skedda: "Mycket beklagligt"

KARLEBY Det som hänt familjen Hyytinen ska aldrig få hända och är väldigt beklagligt, säger chefsöverläkare Pirjo Dabnell på Mellersta Österbottens centralsjukhus.

Nyhetsbild

Svärfar låg död i fyra dagar – anhöriga kontaktades inte

KARLEBY/JAKOBSTAD I över fyra dygn låg Marja-Leena Hyytinens svärfar död på sjukhuset i Karleby utan att hans närmaste anhöriga kontaktades. Det känns obehagligt och hemskt, säger hon.

Nyhetsbild

Nya coronabegränsningar i Sydvästra Finland – besökarsantalet begränsas också i privata lokaler

Det förvärrade coronaläget leder till flera nya begränsningar i såväl Egentliga Finland som Satakunta.

Nyhetsbild

Kommunalvalet flyttas troligen till juni – orsaken det allvarliga coronaläget

UPPDATERAD. Besked om när kommunalvalet ska hållas väntas på lördagen. Alla partier är ännu inte med på en flytt.

Nyhetsbild

Starka jobbsiffror från USA

De amerikanska jobbsiffrorna för februari överträffade förväntningarna. 379 000 jobb kom till, medan förväntningarna låg på 182 000 nya arbetstillfällen.

Nyhetsbild

"Hela Sverige bakar"-profilen Birgitta Rasmusson död

Bakboksförfattaren och domaren i "Hela Sverige bakar", Birgitta Rasmusson, har avlidit. Det uppger en familjemedlem för Bohusläningen.

Nyhetsbild

Coronavaccinets biverkningar visar att immunförsvaret jobbar

Myndigheterna har fått in många anmälningar om biverkningar av coronavaccinerna. De vanligaste är trötthet, huvudvärk och ömhet i armen.

Nyhetsbild

Antalet personer som behöver sjukvård på grund av corona har minskat en aning

Institutet för hälsa och välfärd meddelar om 704 nya coronafall på fredagen. Det innebär att sammanlagt 60 904 personer i Finland testats positivt sedan epidemins början.

Nyhetsbild

LIVE: Målkalas på Kopparön – Sport utklassar HPK

ISHOCKEY Streckmatch mot ett lag som hittat formen. Då imponerade Sport och smällde in sex mål.

Nyhetsbild

Påven fördömer våld mot minoriteter i Irak

Påven Franciskus historiskt viktiga besök i Irak inleds med ett fördömande av hur den yazidiska minoriteten utsatts för fruktansvärd grymhet av terrorgruppen IS.

Nyhetsbild

Coronaåret tungt i församlingarna – "Många har haft det obarmhärtigt tufft"

VASA Ensamhet och brist på gemenskap har präglat mångas liv det senaste året. Anders Olin, föreståndare för Sion i Vasa, ser vaccinet mot covid-19 som ett bra vapen mot viruset. "Jag hoppas att så många som möjligt i Sionförsamlingen tar vaccinet", säger han.

Nyhetsbild

Forskning: En hund gör hemmets bakterieflora rikligare och mångsidigare

I de hem där det bor en hund finns proportionellt sett fler bakterier, enligt en ny undersökning. Detta kan minska riskerna för astma och allergier.

Nyhetsbild

Avstängd polis i USA får jobbet tillbaka – efter 121 år

År 1900 anklagade en vit tonårig flicka en svart polis i Los Angeles för sexuella trakasserier. Nu har Los Angeles poliskommission beslutat att postumt ge tillbaka poliskonstapeln Robert William Stewart sin polisbricka, rapporterar The New York Times.

Nyhetsbild

Hög tid att söka fram Virias pappersaktie – 180 euro i utdelning väntar

En gammal pappersaktie i Vasa läns telefon motsvarar cirka 100 aktier i Viria. Nu är det hög tid att söka fram pappret. Viria betalar 1,80 euro per aktie, cirka 180 euro per pappersaktie, i dividend för 2020.

Nyhetsbild

Kampen inför nästa riksdagsval i Sverige har börjat – L vill ingå i borgerlig regering 2022

Liberalerna vill ingå i en borgerlig regering efter nästa val i Sverige. L accepterar dock inte en regering där SD ingår. Partiet vill avveckla januarisamarbetet efter nästa budget i höst.

Nyhetsbild

Läckberg släpper kortromaner

Camilla Läckberg släpper två nya kortromaner i vår.

Nyhetsbild

Japan förlänger nödläge i Tokyo

Japan förlänger ett coronarelaterat nödläge i Tokyoområdet med två veckor, meddelar premiärminister Yoshihide Suga. Beskedet kommer mindre än fem månader före OS, som skjutits upp på grund av pandemin.

Nyhetsbild

Fyra av beredskapslagens paragrafer tas i bruk – regeringen förtegen om utegångsförbud

I det här skedet anser regeringen att paragraf 86, 88, 106 och 107 i beredskapslagen behöver tas i användning för att tygla smittspridningen i landet. Samtidigt förbereds ett eventuellt utegångsförbud, men detaljerna är regeringen förtegen om.

Nyhetsbild

Iivo Niskanen höll bra fart i VM-stafetten – Joni Mäki orkade inte hänga på i striden om bronset

LÄNGDSKIDOR Herrarnas stafett i Oberstdorf avgjordes i eländigt före. Förhandsfavoriten Norge höll för trycket efter en stark start av Ryssland. Finland var till slut långt efter.

Nyhetsbild

Ekonomidirektörstjänsten i Kaskö lockade sju sökande

Sju personer söker tjänsten som ekonomidirektör i Kaskö. Staden har varit utan ekonomidirektör sedan våren 2019. Bland de sökande finns personer som flera gånger sökt jobb i regionen.

Nyhetsbild

Bernadottestipendium gick till Jakobstadsbo

JAKOBSTAD En av årets Bernadottestipendiater bor i Jakobstad. Han kommer nu att forska i idrottsföreningars sång- och musikkultur vid Umeå universitet.

Nyhetsbild

Vasas kommunteknik vill spara miljoner och miljö med förslag om batterifabriksplanen

Att forsla bort jordmassor från batterifabriksområdet kostar staden miljoner. Kommuntekniken har ett förslag som blir billigare.

Nyhetsbild

Belarus begär utlämning av oppositionsledare

Regimen i Belarus meddelar att den begärt utlämning av oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som befinner sig i exil i Litauen.

Allvarligt coronaläge på Åland ställer in lagting

Ålands lagting minskar på antalet lagtingsplenum de närmaste veckorna.

Nyhetsbild

Orbán-utfall mot "HBTQ-galenskap"

Ungerska regeringspartiet Fidesz lämnade i onsdags kristdemokratiskt konservativa EU-parlamentsgruppen EPP efter en mångåriga konflikt. Nu skapas ny grupp.

Nyhetsbild

"al-Baba" på historiskt Irakbesök

UTRIKES Påven Franciskus har landat på Bagdads flygplats för sitt första besök i utlandet sedan pandemin bröt ut, enligt nyhetsbyrån AFP.

Nyhetsbild

Svårt skydda samhället mot vansinnesdåd med slumpvis utvalda offer

Grova våldsdåd av ensamagerande gärningsmän, mot slumpmässigt utvalda offer, är nästan omöjliga för samhället att skydda sig ifrån. Den misstänkte gärningsmannen i Vetlanda tycks ha uppvisat tecken på psykiska problem.

Nyhetsbild

Dagens Soitefall hör inte till någon känd smittkedja – "Läget är under kontroll"

Dagens tre coronafall i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt är helt nya fall, som inte hör till någon känd smittkedja.

Nyhetsbild

Regeringens paragrafförslag får tummen upp av Kinnunen – "Vi måste tänka på hela landet"

Beredskapslagens paragrafer som regeringen vill ta i bruk behövs, säger sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen. Trots att coronaläget i Vasa sjukvårdsdistrikt för tillfället är lite bättre.

Nyhetsbild

22-åring häktad för Vetlandadådet

UTRIKES 22-åringen som misstänks för knivdramat i Vetlanda, Sverige, har nu häktats för sju mordförsök.

Nyhetsbild

Kina vill ha handlingsplan om virus, försvar och utsläpp

En handlingsplan för utsläppstopp år 2030, satsningar på försvar – och utveckling av vaccin mot stora infektionssjukdomar. Det är några av löftena då tusentals delegater samlats i Peking för folkkongressens årliga möte.

Nyhetsbild

Striden om slutspelsplats tätnar – nyförvärvet med då Sport gästas av HPK i spännande streckmatch

ISHOCKEY Sport har spelat bra mot topplagen på sistone och i kväll väntar en viktig match i kampen kring det nedre slutspelsstrecket. För motståndet står FM-ligans formstarkaste lag.

Nyhetsbild

Regeringen: Fyra paragrafer i beredskapslagen ska ge nödvändiga befogenheter att hantera coronaviruset

Regeringen har i dag gett ibruktagningsförordningar om fyra paragrafer i beredskapslagen. Ärendet går nu vidare till riksdagen.

Nyhetsbild

Hemlig superseglare byggs vid Baltic Yachts – designad av en finländare

JAKOBSTAD Ett kortfattat pressmeddelande är det enda som Baltic Yachts säger i nuläget om det superhemliga projektet med en 34 meter lång ultrasnabb-seglare.

Nyhetsbild

Över hälften av dagens nya coronafall finns i Vasa

De strängare coronarestriktionerna som kommer nästa vecka behövs för att få bukt med epidemin och de muterade virusen säger Heikki Kaukoranta.

Nyhetsbild

22-åring häktad för Vetlandadådet

Den 22-årige mannen som misstänks för knivdramat i Vetlanda i Sverige har nu häktats för att ha försökt mörda sju personer. Mannen var upprörd under häktningsförhandlingen och nekade till brott.

Nyhetsbild

Exportföretag tror på EU:s återhämtningspaket

Enligt Centralhandelskammarens enkät tror nästan hälften av Finlands exportföretag att coronastimulansen kommer att skapa nya affärsmöjligheter för dem.

Nyhetsbild

THL: 704 nya coronafall i Finland

Åland fortsätter att toppa statistiken för flest coronafall i relation till befolkningen. Nyland är tvåa.

Nyhetsbild

Sveket mot Jemens hungrande barn: Mindre stöd

De är hundratusentals, barnen som sakta tynar bort i krigets helvete i Jemen. Nu blir bristen på mat än mer akut. Omvärldens snåla bidrag på veckans givarkonferens innebär att fler kommer att dö, konstaterar chefen för FN:s utvecklingsprogram.

Nyhetsbild

Även Danmark ger Astravaccin till äldre

Astra Zenecas vaccin mot covid-19 ska ges även till personer som är 65 år och äldre i Danmark, enligt Sundhetsstyrelsens nya rekommendation.

Nyhetsbild

Wärtsilä höll bolagsstämma – slog fast utdelning och styrelse

Wärtsiläs bolagsstämma slog fast utdelningen och efter stämman samlades styrelsen för att välja Tom Johnstone till styrelsens ordförande.

Nyhetsbild

Regeringen vill ta i bruk fyra paragrafer i beredskapslagen – Marin vill inte spekulera om utegångsförbud

Regeringen informerade på fredagen om aktiveringen av beredskapslagens paragrafer. Här kan du läsa vår direktrapportering från presskonferensen.

Nyhetsbild

RFV: Distansundervisning i högstadierna nödvändig för att stoppa smittspridningen

Sjukvårdsdistriktets coronagrupp rekommenderade distansundervisning i två veckor. Skolor ett av de ställen där viruset sprids.

Nyhetsbild

15 nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Incidenstalet är nu 103.

Nyhetsbild

VPS ställs mot ligalag i cupen – matchen spelas i Vasa

FOTBOLL Åttondels- och kvartsfinalerna i Finlands cup är lottade. VPS tränare är nöjd med hur lotten föll.

Nyhetsbild

Problem med fetma ökar – pandemin kan förvärra

UTRIKES Fetma bland ungdomar fortsätter att öka. Uppluckrade rutiner i vardagen under pandemiåret kan ytterligare förvärra situationen.

Nyhetsbild

Havator etablerar sig i Kaskö hamn – containertrafik blir nästa steg

Internationellt verksamma Havator etablerar sig i Kaskö hamn genom ett köp av Revisols hamnkransverksamhet. Nyinvesteringar utlovas och det kan bli aktuellt att importera vindkraftverksdelar via Kaskö. Bolaget har beredskap även till containtertrafik.

Nyhetsbild

Många österbottningar har studerat i Åbo – Österbottniska Nationen efterlyser minnen

När man flyttar långt hemifrån är det skönt att få tala dialekt ibland. Det är en av många fördelar med Österbottniska Nationen. Nu ska föreningen skriva en 100-årshistorik.

Nyhetsbild

Kinas politiska höjdpunkt har inletts – "Lämpliga" födslotal i siktet

UTRIKES Tusentals delegater från olika delar av Kina har samlats för det årliga mötet i Peking med Kinas folkkongress.

Nyhetsbild

VATT: Välfärdsstaten lindrar pandemins ekonomiska följder

VATT, statens ekonomiska forskningscentral, har analyserat hur hushållen påverkats ekonomiskt av coronapandemin.

Nyhetsbild

Veckans quiz: Sommarstugestatistik

Veckans quiz handlar om många finländares favoritplats under sommaren – sommarstugan.

Nyhetsbild

Hotell- och restaurangbranschens anställda har allt svårare att klara sig

Andelen anställda inom hotell- och restaurangbranschen som har fått svårt att klara sig på grund av coronakrisen har ökat sedan i höstas. Nu uppger nästan hälften att de har betydande problem med att försörja sig.

Nyhetsbild

Coronasmitta i Borgaregatans skola

39 personer har satts i karantän.

Nyhetsbild

Nya Zeeland klarade sig undan en tsunami

UTRIKES Tsunamivarningen efter jordbävningarna norr om Nya Zeeland har nergraderats, men myndigheterna uppmanar fortfarande folk att ta hårda strömmar i vattnen på allvar.

Nyhetsbild

VM I DAG: Blir det en till stafettmedalj för Finland?

LÄNGDSKIDOR Efter damernas stafett med Finlands skrällbrons och Sveriges platt fall så känns det svårt spekulera i hur det ska gå i herrstafetten. Men statistiken är glasklar: Norge har vunnit alla VM-guld på 2000-talet.

Nyhetsbild

Händer i dag: Regeringen fattar beslut om beredskapslagen

Beredskapslagen är ett lagpaket som kan användas för att upphäva vissa av medborgarnas grundlagsenliga rättigheter under undantagsförhållanden.

Nyhetsbild

Anne-Maj Salin vill att Kuntsis konstverk ska nå publiken – "Det finns ett museum som byggdes med tanke på samlingen"

VASA – Det är kanske inte alla som känner till varför Kuntsis museum finns just i Vasa, säger Anne-Maj Salin. Är det någon som vet är det hon.

Nyhetsbild

MTV: Ryssland erbjöd Halonen Sputnik-teknik

Ryssland har erbjudit president Tarja Halonen teknik för att tillverka det ryska coronavaccinet. Halonen säger att hon för ärendet vidare.

Nyhetsbild

Nergraderade varningar om tsunami

Tsunamivarningen efter den kraftiga jordbävningen norr om Nya Zeeland har nergraderats, men myndigheterna varnar fortsatt för höga vågor och uppmanar folk att inte bege sig ut i vattnen. – Tsunamis är farliga. Vi pratar inte om skvalpande vågor i en bris här, säger Graham Leonard vid landets geovetenskapliga institut.

Nyhetsbild

Kinas politiska höjdpunkt har inletts

Tusentals delegater från olika delar av Kina har samlats för det årliga mötet i Peking med Kinas folkkongress. Premiärminister Li Keqiang höll ett långt inledningstal, som fick många ämnen. Den heta potatisen runt Hongkongs framtid berörde han dock inte med mer än några ord om att staden ska bevara "en hög grad" oberoende från Peking.

Nyhetsbild

DEBATT: Nordiskt vaccinprogram skulle kunna vara nästa steg

CORONA Pandemin har inte lett till något nordiskt samarbete fast det skulle finnas stora möjligheter, skriver Pohjola-Nordens Markus Lyyra.

Nyhetsbild

DEBATT: Hellre politik som bygger upp än som river ner

För mig är den utveckling vi genomgår just nu skrämmande lik den vi hade på 1930-talet i Europa, skriver Anders Norrback.

DEBATT: Skänk bort Strömmenaktierna

EKONOMI

DEBATT: Tack för vaccinet!

CORONA

Nyhetsbild

Korsholm ritar om styrkartan – resultatet: en koncentrerad maktelit eller bättre samarbete?

KORSHOLM Förändringar i kommunens stadga ska göras. En ordförandemodell är ett alternativ. Det ska göra att styrelsen får mer insyn i nämndernas arbete. Men det kan också koncentrera makten.

DEBATT: Också en förkylning kan vara ödesdiger

DEBATT: Det har jag inte skrivit

Nyhetsbild

Konsult anlitas för att styra upp psykiatrin i Vasa sjukvårdsdistrikt

Nu tar Vasa sjukvårdsdistrikt hjälp av en utomstående konsult för att styra upp och utveckla psykiatrin. Docenten Samuli Saarni besöker psykiatriska enheten nästa vecka.

Nyhetsbild

Sjuk Paul Rey missade repen inför Andra chansen på lördag

Paul Rey skulle ha repat ändringar i sitt nummer inför Andra chansen. I stället har han fått repa sig från magsjuka. – Det har varit intensiva timmar, säger han.

Nyhetsbild

Indisk ko hade 71 kilo skräp i magen

71 kilo. Så mycket plats, spikar och skräp hittade indiska veterinärer i magen på en påkörd ko.