Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

14.4.2021

En dag framåt
Nyhetsbild

Turkisk domstol friger Ahmet Altan

Den turkiske författaren Ahmet Altan ska enligt ett turkiskt domstolsbeslut friges efter att ha suttit fängslad i mer än fyra år för sin påstådda inblandning i det misslyckade kuppförsöket 2016.

Nyhetsbild

Försvarssidan: George Floyd led av hjärtproblem

Rättegången i Minneapolis mot polismannen Derek Chauvin gick in i en ny fas på tisdagen, då Chauvins försvarsadvokater inledde granskningen av gripandet som ledde till George Floyds död. Ett vittne hävdade att Floyds död kan ha berott på hjärtproblem.

Nyhetsbild

Polis frihetsberövad efter skjutningen – "Herrejävlar, jag sköt honom"

Polisen som sköt ihjäl 20-åriga Daunte Wright har frihetsberövats, misstänkt för brott i samband med skjutningen. USA:s expresident Barack Obama kräver att man går till botten med händelsen. Men de bitvis våldsamma protesterna fortsätter.

Nyhetsbild

Polisen stoppade sammankomst i Esbo – understryker: "Det handlade inte om att begränsa utövande av religionsfrihet"

Polisen ingrep i en religiös tillställning på ett allmänt torg i Alberga i Esbo i söndags.

Nyhetsbild

Öppna restauranger, återgå till närundervisning eller tillåta utlandsresor och konserter – vilken restriktion vill du ändra på?

Till och med fredag kan vem som helst kommentera regeringens förslag till exitstrategi. Vi ställde en del av frågorna till personer i olika delar av Svenskfinland och frågade vad de prioriterar när restriktionerna och rekommendationerna hävs.

Nyhetsbild

Oviss framtid när soldater lämnar Afghanistan

En växande skara Nato-länder drar tillbaka sina soldater från Afghanistan efter uppgiften om att USA drar tillbaka sina trupper före den 11 september. Mycket är ännu oklart vad som väntar Afghanistan efter att styrkorna lämnat landet.

Nyhetsbild

Iran: Ökad anrikning svar på "atomterrorism"

Irans beslut att börja producera uran anrikat till 60 procent är ett direkt svar på Israels "atomterrorism" enligt presidenten. Tre ledande europeiska länder ser utvecklingen som "farlig", men varnar också utländska aktörer för agera inne i Iran.

Nyhetsbild

EU:s låneplan: 150 miljarder om året

EU laddar för att bli storlånare. Fram till 2026 ska 150 miljarder euro om året lånas upp till unionens gemensamma coronastöd.

Nyhetsbild

Restauranger får öppna nästa vecka – men ingen vet hur: "De slaktar restaurangbranschen"

Om stränga villkor väntar blir lönsamhet en raritet för landets restauranger. – I slutet av veckan får vi veta vad som gäller. Det är mycket sent, säger MaRa:s vd Timo Lappi.

Nyhetsbild

Taloustutkimus och statsvetare skeptiska till regeringens exitenkät: Resultatet blir inte representativt

Taloustutkimus vd Jari Pajunen och Kim Strandberg, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, befarar att regeringens enkät om exitstrategin kan leda till ökad polarisering.

LEDARE: Jag studerade en gång vid en underbar institution

Med varje professur som försvinner krymper Svenskfinland, och med tanke på den unikt livskraftiga litteraturen vore det en stor förlust.

Nyhetsbild

Professor om kioskhyrorna: "De som ger sådana anbud vet exakt vad de gör"

– Läget, läget, läget. Det betyder oerhört mycket, säger Malin Brännback, professor i internationell företagsverksamhet vid Åbo Akademi.

Nyhetsbild

RECENSION: Tankeväckande men spretig pamflett vill famna lite för mycket

Erkki Tuomioja blickar bortom coronapandemin och kastar fram ett förslag om ett nytt storparti i Finland.

Nyhetsbild

400 nya coronafall i Finland – ytterligare fyra personer har avlidit

Incidensen fortsätter att sjunka i Finland och är nu 103,9.

Nyhetsbild

Vörå börjar bygga tandklinik trots besvär – "Bygget är inte belagt med verkställighetsförbud"

Det finns två besvär mot den planerade tandkliniken i Vörå. Trots det drar Vörå igång byggprojektet. Större risk om vi inte inleder bygget, säger tf kommundirektör.

Nyhetsbild

Finland får sin andra upplaga av nationalspråksstrategin

I enlighet med regeringsprogrammet ska den nuvarande nio år gamla nationalspråksstrategin förnyas. Senast i höst hoppas Justitieministeriet kunna presentera en ny nationalspråksstrategi med en högre ambitionsnivå än den nuvarande.

Nyhetsbild

Nykarlebypar i 70-årsåldern misstänks ha hållit dygnet runt-snusbutik i garaget

I RÄTTEN I nästan fyra år misstänks Nykarlebyparet ha smugglat och sålt snus i sitt garage. Åklagaren yrkar på minst fyra års fängelse för grovt skattebedrägeri och smuggling.

Nyhetsbild

THL-läkare till HS: Villiga personer under 65 kan eventuellt få Astra Zenecas vaccin

Institutet för hälsa och välfärd beslutade på onsdagen att Astra Zenecas coronavaccin ska ges enbart till personer över 65 år.

Dan Ekholm: Tyskan och franskan öppnade Europa för mig

Finländarnas språkkunskaper blir allt smalare. Allt färre väljer läsa främmande språk i studentexamen vid sidan av engelskan.

Nyhetsbild

Nytt rekord igen för Närpes – miljoner rasade in till staden

För ett år sedan hade ingen kunnat föreställa sig de siffror som Närpes stad presenterar nu. Helt fantastiskt säger ordförande om sitt sista bokslut.

Nyhetsbild

Long Vans glasskiosk flyttar från Fängelsestranden – "Vi hade ingen chans att hänga med i budgivningen"

Auktionen är över och Long Vans glasslag flyttar nu från Fängelsestranden till Storvikens badstrand. – Vi hade ingen chans att hänga med i budgivningen, säger företagaren Chau Tran.

Nyhetsbild

FHM: Sverige stoppar Johnson & Johnsons vaccin

Sverige stoppar vaccinationerna med Johnson & Johnsons vaccin mot covid-19 innan de ens påbörjats, efter beslut av Folkhälsomyndigheten.

Nyhetsbild

Vaccinfrågor dominerar regeringens möte i kväll – ministrar gläds åt sjunkande coronasiffror

Leveransproblem och eventuella risker kring en del coronavaccin väcker oro inom regeringen. Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru betonar ändå inför onsdagens förhandlingar i Ständerhuset att hälsosäkerheten är ett område man inte kan pruta på.

Nyhetsbild

Finland fortsätter att ge Astra Zenecas vaccin bara åt äldre – vaccinationerna försenas med en månad

Vaccinationerna försenas ytterligare på grund av att Institutet för hälsa och välfärd har beslutat att fortsätta att inte ge Astra Zenecas vaccin till personer under 65 år.

Nyhetsbild

K-Citymarkets nya köpmän tror på Vasa centrum: "Det finns livskraft och energi"

Efter drygt 20 år som köpmän växlar paret Titta och Markku Jussila ner. Växlar upp gör i stället Lena och Tomi Nordin som är nya köpmän på K-Citymarket i Vasa.

Nyhetsbild

Finlands linje står fast: Astra Zenecas vaccin ges inte till dem som är under 65 år

Astra Zenecas coronavaccin ska fortfarande inte ges till personer under 65 år, uppger Institutet för hälsa och välfärd på onsdagen.

Nyhetsbild

Pfizer levererar 50 miljoner vaccindoser snabbare än planerat – nu vill EU förhandla om ny miljardleverans

EU-kommissionen får 50 miljoner vaccindoser från Pfizer snabbare än planerat – och förhandlar nu om nya miljardleveranser under kommande år. Däremot blir det inga förlängda kontrakt med Astra Zeneca.

Nyhetsbild

Vaccinationstakten i Finland kan avta och förskjutas med en månad – "Men alla som vill ha vaccin kommer att få det"

Social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd och Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet (Fimea) höll en presskonferens om vaccinationsläget i Finland. Här kan du läsa vår direktrapportering från tillfället.

Nyhetsbild

Totalstopp i Danmark för Astravaccin

Danmark överger helt Astra Zenecas vaccin mot covid-19 och de levererade doserna hänvisas nu i stället till papperskorgen.Samtidigt stoppar landet Janssens vaccin i väntan på utredning.

Nyhetsbild

IL: Finland erbjuder sig att agera värd för Bidens och Putins nästa möte

Republikens presidents kansli vill inte uppge var i Finland Rysslands och USA:s presidenter kunde mötas, men bekräftar att landet är redo att ta emot de två presidenterna, rapporterar Iltalehti.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Norrgård en lyckoträff för Sverige – nu står Finland utan joker på hand

KRÖNIKA Med tio månader kvar till vinter-OS i Peking tappar Finlands skidlandslag sitt kanske starkaste trumkort, som nu flyttar över till blågult.

LEDARKOMMENTAR: Några dåliga äpplen skämmer Vasa som studiestad – och visar att de behöver vaccin

CORONA Varje månad som äts upp av coronaviruset, och ersätts med distansstudier och ensamhet, kommer aldrig tillbaka. Ge studerande vaccin.

Nyhetsbild

Helsingforsregionen har bråttom – "Ge oss mer vaccin redan innan riskgrupper skyddats överallt"

Helsingforsregionen vill gå längre än regeringen. Samtidigt får Vasa sjukvårdsdistrikt stöd av många som är emot att vacciner omfördelas.

Nyhetsbild

Martin Norrgård tillbaka som vallare för svenska landslaget: "Mitt sätt att arbeta passar bättre in där"

LÄNGDSKIDOR Sundombon Martin Norrgård går från att vara servicechef i Finland till att bli vallare i Sverige – igen.

Nyhetsbild

THL: Coronatest som görs hemma ersätter inte sjukvårdens test

Institutet för hälsa och välfärd uppmanar finländare att fortsättningsvis kontakta sjukvården för att få ett coronatest om symtom på coronaviruset dyker upp.

Nyhetsbild

Tom Bergström efter köpet av Lännen Ohutlevy: "Vi behövde mera kapacitet och de har ett fantastiskt kunnande"

Vasaföretaget Veslatec har köpt ett tunnplåtsföretag i Björneborg. Det är Lännen Ohutlevy som blir en del av Veslatec.

Nyhetsbild

Norge öppnar – förutom i Oslo

Norge kommer att tillåta restauranger och barer att servera alkohol som ett led i ett stegvis lyftande av coronarestriktionerna, enligt regeringen. Men Osloborna får vänta med ölen tills smittoläget förbättras.

Nyhetsbild

Polisen varnades: Kapitolium är måltavlan

Bristfälligt ledarskap och undermålig utrustning gjorde att polisen var dåligt förberedd när USA:s kongress stormades. Detta trots underrättelseuppgifter som varnade för våld från anhängare till Donald Trump, enligt en rapport.

Nyhetsbild

Nykarlebyvargen har troligen sökt sig vidare – "Så mycket uppståndelse i går"

NYKARLEBY Vargen i Nykarleby tvingades troligen upp från isen och in mot bebyggelsen. Johan Kniivilä har inte hört att den skulle ha observerats igen.

Nyhetsbild

Uppgift: EU förlänger inte Astrakontrakt

Leveransproblem och svårigheter att möta nya muterade varianter av coronaviruset gör att EU väljer att inte förlänga vaccinkontrakt.

Nyhetsbild

Södra Österbotten: Tolv nya fall i dag – tio av dem har smittkälla utomlands

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har hela tolv nya coronafall det senaste dygnet. De allra flesta smittkällor finns utanför Finlands gränser.

Nyhetsbild

400 nya coronafall i Finland

Finlands coronaincidens fortsätter att sjunka, och är nu 103,9.

Nyhetsbild

Påminnelse till studerande: Återbetala felaktigt studiestöd inom april

Studerande som under 2020 har lyft studiepenning i fler månader än vad ens årsinkomst tillåter måste betala tillbaka de felaktiga stöden under april. Betalas summan inte i tid höjs beloppet med 7,5 procent.

Nyhetsbild

K-Citymarket i centrum byter köpmän – Tomi och Lena Nordin tar över

K-Citymarket i centrum av Vasa byter köpman, eller köpmän. Tomi och Lena Nordin tar över efter Titta och Markku Jussila.

Nyhetsbild

Nu finns många lediga vaccinationstider i Vasa – "Folk är kanske lite överraskade"

Vasa har också börjat ge coronavaccin till friska 60-åringar för att fylla alla vaccinationstider.

Nyhetsbild

Glädjebeskedet: Inga nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt i dag

Vasa sjukvårdsdistrikt kommer med glada besked i dagens coronarapport. Inga nya fall har rapporterats in det senaste dygnet. Vasa återupptar testerna i Korsnäståget.

Nyhetsbild

HS: Matställen kan få hålla öppet längre än barer då restaurangstängningen är över

Regeringen diskuterar för tillfället en modell där barer i de värst virusdrabbade områdena skulle tvingas stänga klockan 18, medan matställen fick hålla öppet en timme längre, skriver Helsingin Sanomat.

Nyhetsbild

Unga oroar sig för att välfärden inte räcker till – hälften av dem i arbetslivet oroar sig för utmattning

Enligt en ny undersökning oroar sig nästan hälften av alla finländska arbetstagare för att bli utmattade.

Nyhetsbild

THL:s experter besvarar frågor om coronavaccin – skicka in din fråga på förhand

Under en timmes tid kommer Institutet för hälsa och välfärds experter att besvara vaccinrelaterade frågor via nätet på torsdagskvällen.

Coronaläget just nu – följ vår direktrapportering

Här hittar du nyheter om corona.

Nyhetsbild

De här fyra Vasadaghemmen blev utvalda – barn får testa tvåårig förskola

Från och med i höst ska ett antal Vasabarn delta i ett statligt försök som gäller tvåårig förskoleverksamhet. Nu vet vi vilka daghem som deltar.

Nyhetsbild

Nykarlebypar åtalas för snussmuggling – åklagaren yrkar på minst fyra års fängelse

I RÄTTEN

Under minst tre års tid misstänks ett äldre par i Nykarleby ha smugglat snus och sålt det vidare. Åklagaren yrkar på minst fyra års fängelse för grovt skattebedrägeri och smuggling. 

 

Nyhetsbild

Sven-Erik Klinkmann: Blir Paul Simon en fotnot i musikhistorien?

Kommer Bruce Springsteen och Neil Young att vara bortglömda om tvåhundra år? Vilka artister lyssnar den tidens publik på?

Nyhetsbild

Efter rekordsäsong: Nu planerar Simpsiö äventyrspark, terrängcykling och stor restaurang

LAPPO. Simpsiö planerar en ny restaurang, äventyrspark och terrängcykling. Hälften av skidcentrets besökare är från Svenskösterbotten – och de väntas bli fler.

Nyhetsbild

Regeringen sammanträder för att diskutera coronaläget

Många tillfälliga lagar som stiftats med anledning av epidemin slutar gälla i sommar.

Nyhetsbild

Carinas fantasi om en hälsooas i Vöråstan blev verklighet – hon och de sexton kollegorna siktar nu på minst tio år till

VASA Ryggproblemen fick Carina Granö-Träskelin att byta bana i livet. Hon förvandlade Harjus bastu i Vöråstan till hälsocentret Wasa Wellness. Tio år senare har hon och kollegorna hjälpt tusentals österbottningar att må bättre – nu behövs det mer än någonsin.

Nyhetsbild

Så tränar du bort risken för svår covid

Fysisk inaktivitet ökar risken för svår sjukdom och död på grund av covid-19. Bara ålder eller en tidigare organtransplantation utgör ett större hot, visar forskning.

Nyhetsbild

Coronasmittan på ny rekordnivå i Indien

Massbad i floden Ganges. Trängsel vid politiska massmöten. Indien klättrar på listan över värst virusdrabbade länder och har nu näst flest antal fall av covid-19 i världen.

Nyhetsbild

Robin hoppas att festivalen i Jakobstad kan bli av – "Jag är optimistisk inför hösten"

JAKOBSTAD Robin Käldström känner sig optimistisk inför hösten. Då borde tillräckligt många ha vaccinerats mot coronaviruset för att det ska gå att ordna en festival i Jakobstad.

DEBATT: Varför sprids smittan fortfarande från utlandet?

CORONA Det är viktigt att följa föreskrifterna om karantän, poängterar riksdagsledamot Kim Berg.

Nyhetsbild

Drygt 2000 minkar nu coronatestade – farmarna ska bekosta vaccinet själva

ÖSTERBOTTEN Tre självdöda minkar ska skickas in från varje farm var tredje vecka – oklart hur länge. Oklart är också om det finns ett vaccin i sommar.

Nyhetsbild

Polischef och polis säger upp sig i Minnesota

Polischefen i Brooklyn Center i Minnesota säger upp sig, liksom den polis som sköt ihjäl 20-årige Daunte Wright vid ett ingripande. Barack Obama kräver att man går till botten med händelsen.

Nyhetsbild

ARTIKEL: Läroplikten 100 år – dess betydelse kan inte överskattas

UTBILDNING Läroplikten förlängs i år till 18 års ålder. Det är en fortsättning på den lag som trädde i kraft den 15 april 1921. Finland har läroplikten att tacka för mycket av vår framgång, skriver Karl-Gustav Jossfolk.

Nyhetsbild

USA skickar inofficiell delegation till Taiwan

USA:s president Joe Biden skickar en inofficiell delegation till Taiwan, som består av tidigare högt uppsatta personer.

Nyhetsbild

Tropisk avskogning kopplas till EU-import

EU är näst efter Kina världens största importör av jordbruksvaror som enligt en ny rapport har direkt koppling till förlusten av känsliga skogsområden i tropikerna.

Nyhetsbild

Vasaregionen i siffror – så många jobb finns det i kommunerna

Blir jobben fler eller färre i din kommun? Kolla statistiken för sysselsättning och företagande från Vörå i norr till Korsnäs i söder.