Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

21.4.2021

En dag framåt
Nyhetsbild

Stalker bröt sig in hos Taylor Swift

En man som stalkar popstjärnan Taylor Swift har brutit sig in i hennes lägenhet i New York, uppger polisen.

Nyhetsbild

"A-ha – The movie" får världspremiär i juni

A-ha, Norges största popsuccé genom tiderna, porträtteras i en ny norsk dokumentärfilm. "A-ha – The movie" handlar om en framgångssaga som inte alltid varit enkel.

Nyhetsbild

Svensk studie: Lättläst främjar inte läslust mest – Unga vill diskutera innehållet i böckerna

I läsfrämjandets namn anpassas fler barnböcker nu efter nybörjare, med enkla och korta historier. Men de böckerna kan missa målet, enligt forskaren och läraren Katarina Rejman. Hon menar att skolan måste mäta mindre och fokusera mer på lust i läsningen.

Nyhetsbild

Oklar framtid för rörpost i Rosenbad – kan bli kulturmärkt

Regeringskansliet i Stockholm är fortfarande utrustat med så kallad rörpost – ett kommunikationssätt som uppstod för att snabbt kunna transportera pappersdokument mellan olika delar av stora byggnader.

Nyhetsbild

Brand i Jyväskylä i juli 2020: Brister i seniorboendets fasadkonstruktioner gjorde att elden spred sig

Olycksutredningscentralen uppger att branden i seniorboendet i Jyväskylä spred sig snabbt på grund av brister i fasadkonstruktionerna. – De hade inte planerats som en helhet och genomfördes också av flera olika underentreprenörer, säger direktör Veli-Pekka Nurmi.

Nyhetsbild

Dubbel kritik mot hållbarhet i EU – frågetecken kring kärnkraft och naturgas

Kärnkraft och naturgas får vänta på besked när EU-kommissionen tassar försiktigt fram i sin klassificering av hållbara investeringar. För stora eftergifter till kritikerna, tycker vissa. För få, anser andra.

Nyhetsbild

Forskare om EU:s nya klimatlag: Ambitionen räcker inte

Att EU-parlamentet och medlemsländerna till sist har enats om en klimatlag är ett viktigt steg framåt för hela världen, menar klimatforskaren Johan Rockström. Men samtidigt varnar han för att ambitionen inte räcker, så som lagen är skriven i dag.

Nyhetsbild

"Historisk vändpunkt" med klar klimatlag i EU – Miljörörelsen missnöjd

En historisk vändpunkt, en bebis som ska växa sig stark. Så tycker förhandlarna själva om den klimatlag som medlemsländerna och EU-parlamentet har enats om. Miljörörelsen talar om ett "fiasko".

Nyhetsbild

Kyrkoherden om byggnadsunderstödet: "Större summa än förväntat"

NYKARLEBY Kyrkoherde Mia Anderssén-Löf är nöjd med byggnadsunderstödet som beviljats Nykarleby församling.

Nyhetsbild

Mathjälp till barn släpps in i Venezuela

Venezuela och FN:s livsmedelsprogram WFP är överens om att förse 185 000 skolbarn med mat i år.

Nyhetsbild

Explosion vid lyxhotell i Pakistan – flera döda

Nyhetsbild

Sörjande drottning firar sin 95:e födelsedag ensam

"Jag har, med anledning av min 95:e födelsedag, mottagit många lyckönskningar, vilket jag innerligt uppskattar." Det hälsar Storbritanniens regent drottning Elizabeth II som under onsdagen firades på distans.

Nyhetsbild

Folkhälsomyndigheten i Sverige hade fel om Astra Zeneca-fall – också några över 65 har blivit sjuka

Folkhälsomyndigheten i Sverige har tidigare sagt att det saknas inrapporterade fall bland 65-plussare av den sällsynta blodbiverkningen från Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Men påståendet stämmer inte.

Nyhetsbild

Damernas hockey-VM ställs in: "En stor besvikelse"

ISHOCKEY Pandemin slår hårt mot hockeyn. För andra året i följd ställs damernas VM in. Värdstaden Halifax säger nej på grund av smittspridningen.

Nyhetsbild

Polis granskas i Minneapolis efter morddom

Den före detta polisen Derek Chauvins fällande morddom är ett första steg att granska polisen i Minneapolis. USA:s justitiedepartement inleder en undersökning om poliskårens arbetsmetoder. Minneapolis välkomnar granskningen.

Nyhetsbild

Söder ger upp – Nye kanslerkandidaten manar till enighet i Tyskland

CSU-ledaren Markus Söder ger upp striden om att bli Tysklands nästa förbundskansler. Därmed blir CDU:s Armin Laschet den kristdemokratiska unionens kandidat till posten.

Nyhetsbild

Danmark öppnar igen – "Skål för livet!"

Fyra danska sjuksköterskor skålar i vitt vin: – Skål för livet! För första gången på mer än fyra månader får danska restauranger ta emot gäster. Under parasollet på uteserveringen vid kanalen i Nyhavn i Köpenhamn är lyckan påtaglig.

Nyhetsbild

Putin varnar för reaktion på "provokationer"

Ryssland kommer att slå tillbaka hårt mot varje "utländsk provokation", säger president Vladimir Putin i ett tal till nationen, efter att ha klagat på "fientligt" beteende från omvärlden.

Nyhetsbild

Unga sprängde hemmagjorda flaskbomber i S:t Karins

Enligt polisen handlar det om ett större problem som har drabbat flera orter i Egentliga Finland.

Nyhetsbild

Joakim Strand om britternas satsning: "Vasa får central roll inom batteriernas värdekedja"

ÖSTERBOTTEN Det är ingen slump att Johnson Matthey valde Vasa. Enligt SFP:s Strand får alla som satsar i energiklustret mycket "på köpet".

LEDARE: Kulturen krisar – vad hade Claes Andersson gjort?

Det är torftigt av en kulturminister att engagera sig starkt i torvfrågan när det egna ansvarsområdet kämpat för sin överlevnad i ett års tid.

Nyhetsbild

Vattenskadan har granskats – "Inget tyder på att kyrkans verksamhet måste pausas"

PEDERSÖRE Under onsdagen gjorde en skadegranskare en utvärdering av vattenskadan på vinden i Pedersöre kyrka. Fastighetschef Krokvik är näst intill säker på att verksamheten kommer kunna återupptas.

Nyhetsbild

Öppet över Tasmanhavet på över ett år – "Dags att dricka öl"

För första gången på över ett år kan Australiens invånare lämna landet – och återvända – via reguljära flyg. – Vi har väntat så länge på den här bubblan, säger Te Tai, som fick plats på första planet som lyfte från Sydney.

Nyhetsbild

Kvinnliga backhoppare i upprop mot tävlingsförbud

BACKHOPPNING Skidflygningsförbudet för kvinnor står fast. Nu släpper 21 kvinnliga backhoppare en video där de protesterar mot beslutet. "Vi trodde att vi skulle slippa att publicera den", säger den norska stjärnan Maren Lundby.

Nyhetsbild

FN-experter fruktar för Navalnyjs liv

Fyra experter utsedda av FN:s människorättsråd bedömer att den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs liv är i fara, och att han behöver få vård utomlands. Flera av Navalnyjs nära allierade greps inför landsomfattande demonstrationer till stöd för den fängslade regimkritikern på onsdagen.

Nyhetsbild

Finlands olympiska kommitté missnöjd med regeringens exitstrategi

Kommittén vill tidigarelägga avvecklingen av restriktionerna för idrottssektorn.

Nyhetsbild

Visit Vasa tipsar österbottningar: Hyr ut sommarstugan åt turister

Turister vill allt mer ha alternativt boende. Då kan det vara läge att tjäna en liten hacka genom att hyra ut sommarstugan.

DEBATT: Basinkomsten är en utopi

EKONOMI Ett system med basinkomst går inte att förverkliga, skriver Per Lindeberg. Det visar både teori och praktik.

Nyhetsbild

Emil är nöjd med andraplatsen – och att det blev bara några blåmärken

MOTORSPORT Säsongen är över och snowcrossföraren Emil Hertén kan kasta en belåten blick i backspegeln. Han slutade tvåa i Finlands Cup och grejade tävlingscirkusen utan motgångar.

Nyhetsbild

Draghi stärker Italien inom EU – men hur länge?

Super-Mario är kompromissen som ska göra Italien till en europeisk maktfaktor igen. Om inte coronapandemin och partipolitisk rivalitet sätter käppar i hjulen.

Nyhetsbild

Nytt stödpaket till kultur- och idrottssektorn – garanti ska täcka kostnader om evenemang måste ställas in

Kulturbranschen får enligt regeringens förslag den största potten på 127,4 miljoner euro.

Nyhetsbild

Presidentson i Tchad anklagas för kupp

Mahamat Idriss Déby Itno tar över presidentposten i Tchad, sedan hans far Idriss Déby avlidit av skador han ådragit sig i strid.

Coronaläget just nu – följ vår direktrapportering

Nyhetsbild

"Vi har inga planer på att ställa in festivaler" – Tommi Mäki tror att utländska artister gör spelningar i Österbotten i sommar

"Nu hoppas jag att linjen håller – att vi modigt följer exitstrategin", säger Tommi Mäki, promotor för bland annat Karleby vinfest och Vasa festival.

Nyhetsbild

Fler avhopp – superligan stoppas: "Beundransvärt att erkänna ett misstag"

FOTBOLL Planerna på att bilda en superliga stoppas. Juventus ordförande Andrea Agnelli säger att det inte går att gå vidare med projektet efter att nio av tolv klubbar hoppat av.

Nyhetsbild

Rina dammar av Villa Sandviken: "Ett av Finlands finaste ställen att ordna sommarfester"

VASA Snart öppnar restaurangen Villa Sandviken upp med ny krögare vid rodret. Rina Hirviniemi sprudlar av idéer – hon vill blåsa liv i parken och den historiska byggnaden från 1845.

Nyhetsbild

Två experter spekulerar: "Ett utbyggt Gigavasaområde påverkar hela Österbotten"

ÖSTERBOTTEN Vasaregionen borde redan nu planera för inflyttare: bostäder, skolor och dagis. Det blir dyrt och ökade skatteinkomster kommer först senare.

Nyhetsbild

En är sjuk – 46 i karantän på grund av virusrisk i Vasadagis

VASA En person i en av förskolegrupperna vid Isolahden päiväkoti i Vasa har drabbats av covid-19. Sammanlagt 46 personer kan ha exponerats för coronaviruset.

Nyhetsbild

Vårddistriktet beaktade inte rapport om slitage på Carola Lithéns rullstol

Slitage på utrustningen nämns som orsaken till rullstolsolyckan som Carola Lithén råkade ut för i fjol. Men det beaktar inte sjukvårdsdistriktets styrelse.

Nyhetsbild

Hankmo skola blir daghem för småbarn – "Hårt tryck på daghemmen i Kvevlaxområdet"

Behovet av dagisplatser är skriande i Kvevlaxområdet. En dagisgrupp ska placeras i Hankmo skola och i Petsmo görs daghemsgården om för yngre barn.

Nyhetsbild

Svenska Teatern öppnar i september med en diger repertoar – "Vi tål inte fler smällar"

Kulturen är i en katastrofal situation och fältet får inte de svar de behöver av Undervisnings- och kulturministeriet, säger Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin. Teatern öppnar på ett försiktigt och ansvarsfullt sätt i början av hösten, men är beredd på fortsatta restriktioner.

Nyhetsbild

Finska viken är isfri – i Bottenviken är det ännu vinter

I Bottenviken och på Saimen fortsätter vintern.

Nyhetsbild

VIDEO: En båt för vida vatten – Path är gjord för att finna egna vägar

LARSMO Superyachten Path grötade till trafiken längs Strandvägen och i Larsmo verkar man nästan gått man ur huse för att se den mäktiga transporten.

Nyhetsbild

Yle: EU:s vaccinintyg kan vara tillgängligt vid midsommar

Genom att logga in i Mina Kanta-tjänsten ska man som resenär kunna visa att man vaccinerats, skriver Svenska Yle.

Nyhetsbild

Åtal för misshandeln av tidigare statsminister Juha Sipilä

Mannen som misstänks ha angripit Juha Sipilä, riksdagsledamot och tidigare statsminister, utanför Riksdagshuset i vintras åtalas för misshandel.

LEDARKOMMENTAR: Svarta amerikaner andas ut

KOMMENTAR: Hoppas Centern slutar tala för döva öron

Lagom inför regeringens halvtidsöversyn insinuerar Centerns ordförande Annika Saarikko att partiet kan lämna regeringen.

Nyhetsbild

Regeringen ser över sysselsättningen – Österbotten behöver åtgärder som får fram "rätt typ" av arbetskraft

Det finns inga lätta lösningar på bordet när regeringen samlas till halvtidsöversyn, bedömer Eva Österbacka, professor i nationalekonomi. För Österbotten vore det viktigt med lösningar som stärker arbetskraften inom exportindustrin.

Nyhetsbild

Lågstadiernas företagarutbildning i Vasa belönas – "Visst är det roligt", säger rektor

VASA Samtliga lågstadier i Vasa har företagsamhet på schemat. Det belönas nu av föreningen Ung Företagsamhet. Rektor Inger Nabb är nöjd.

Nyhetsbild

En ny form av industri lockar nya arbetstagare och företag – Rurik Ahlberg: "Vi utvidgar kunskapspaletten"

Korsholm ska planera vägar och infrastruktur till fabriken. Men det viktigaste är att en ny form av industri attraherar arbetstagare som inte lockats av energiklustret, säger Rurik Ahlberg.

Nyhetsbild

16-åring gripen för knivdåd vid Helsingfors centralstation

Polisen misstänker en 16-årig pojke för knivdådet i Helsingfors i måndags. Sex tidigare gripna har släppts.

Nyhetsbild

Regeringens halvtidsöversyn började med presentationer – dessa sakkunniga lyssnade politikerna på

Tre medlemmar i Finlands hållbarhetspanel kom till tals inför regeringen i Ständerhuset på onsdagen.

Nyhetsbild

I juni skippas tvåmeterskravet vid evenemang

Om allt går enligt exitstrategin kan stora festivaler vara möjliga i slutet av sommaren.

Nyhetsbild

Snart öppnas grupphobbyer utomhus för unga

Regeringen presenterade sin exitstrategi, där man först lättar på restriktionerna för barn och unga.

Nyhetsbild

Putin i sitt tal till den vaccinskeptiska befolkningen: Gå och vaccinera er

Med anledning av den eskalerande konflikten med Ukraina har förväntningarna varit höga inför den ryske presidenten Vladimir Putins årliga tal till nationen. Men början av talet ägnar han åt inrikespolitiska frågor.

Nyhetsbild

Tiia, Celina, Olivia och Alisa har företagandet i blodet – på Vamia är man stolta över sina ungdomar

VASA Nu är det dags för finaldagar i Ung företagsamhet, och i år är Österbotten rejält representerat med företag från Vasa, Jakobstad och Kristinestad. Vi tar en titt bakom kulisserna då ungdomarna förbereder sig.

Nyhetsbild

Institutet för hälsa och välfärd: 296 nya fall av covid-19

Över 1,3 miljoner personer i Finland har fått åtminstone en dos coronavirusvaccin, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar navigering till 10 isbrytande LNG-fartyg

Wärtsilä levererar navigeringssystem till 10 stycken LNG-tankfartyg. Fartygen ska färdas i arktiska vatten och är isförstärkta.

Nyhetsbild

Sörjande drottning Elizabeth firar födelsedag ensam

Storbritanniens regent drottning Elizabeth II fyller under onsdagen 95 år, en bemärkelsedag som går i svart då hennes make prins Philip begravdes i slutet av föregående veckan.

Nyhetsbild

Regeringen inleder sin halvtidsöversyn – lovar besked i morgon

Regeringskvintetten gav få kommentarer inför halvtidsöverläggningen som inleddes i dag. Bland annat sysselsättningen, torven och tillväxten står på agendan.

Nyhetsbild

Dagens fall från Närpes till Jakobstad – "Nu hoppas vi incidensen fortsätter sjunka"

Infektionsöverläkaren Juha Salonen känner ingen direkt oro över dagens sex fall efter två dagar med noll. – Läget är stabilt, säger han.

Nyhetsbild

Vasa sjukvårdsdistrikt i dag: Sex nya coronafall

Efter två dagar med inga nya fall meddelar sjukvårdsdistriktet om sex nya coronafall på onsdagen.

Nyhetsbild

Stadsstyrelsens ordförande Maria Tolppanen om batterifabriken: Vasa kommer att växa

Batterifabriken Maria Tolppanen, stadsstyrelsens ordförande, säger att invånarantalet i Vasa kommer att öka i takt med att batterifabriksområdet byggs ut.

Nyhetsbild

Derek Chauvin kan få fängelse livet ut

USA:s president Joe Biden säger att domen som fastslår att polisen Derek Chauvin dödade George Floyd är ett stort steg framåt.

Nyhetsbild

Utrikesministeriet: Finland satte 1 119 miljoner euro på utvecklingssamarbete i fjol

Finland kanaliserar en stor del av pengarna till utvecklingssamarbete genom Europeiska unionen eller Förenta nationerna, meddelar Utrikesministeriet.

Nyhetsbild

Rekordstor smitta i Indien – syrgasen tar slut på sjukhus

Virusets framfart i Indien resulterade under onsdagen i ett dystert rekord – över 2 000 döda inom loppet av ett dygn – den högsta dygnssiffran i landet sedan pandemin bröt ut.

Nyhetsbild

Elsa Kemppainens debut är en berörande och bitvis mycket mörk roman om jagets olidliga tyngd

"När det gör ont vet Iris i alla fall att hon lever" skriver Maria Kallio om huvudpersonen i Elsa Kemppainens "Riesling och mjölk".

Nyhetsbild

Popup-testningen kommer till Korsnäståget

Den mobila enheten för coronatest kommer till Korsnäståget på torsdag.

Nyhetsbild

Till fredag vänder vädret rejält – det kan bli regn, snöslask och snö

Väglaget kan bli dåligt eller riktigt dåligt mot slutet av veckan när Österbotten förutspås få flera centimeter med snö.

Nyhetsbild

Regeringen om exitplanen: Snart möjligt ordna evenemang för 50 personer

Regeringen berättar om exitplanen och öppnar upp för möjligheten att ordna evenemang för 50 personer, eller till och med 100 personer.

Nyhetsbild

Avhoppen skakar superligan: "Ett misstag"

FOTBOLL De tolv storlagen i nybildade superligan i fotboll blev elva, sedan sex och under natten fem. I ett uttalande efter avhoppen skriver ligan att "under rådande förutsättningar kommer vi att omvärdera vilka steg som måste tas för att omforma projektet".

Nyhetsbild

Professor om domen: En enorm lättnad

Domen mot expolisen Derek Chauvin är en lättnad för Black lives matter-rörelsen, enligt två historiker. Men hur stor påverkan den får är svårt att säga. – Jag tror inte att någon av organisatörerna känner att allt är klart nu, säger forskaren Ashley Howard.

Nyhetsbild

Digital folkbildare får pris: "Se möjligheter i stället för att stigmatisera skärmtid"

Det började med en Commodore 64. Nu får digitaliseringsexperten Linda Mannila från Kristinestad pris för sina insatser som folkbildare.

LIVE: Senaste nytt om coronaläget i Österbotten, Finland och världen

Vi sammanfattar de senaste coronanyheterna från lokalt, nationellt och internationellt. Liverapporteringen är öppen för alla.

Nyhetsbild

Derek Chauvin skyldig – sådana är reaktionerna efter domen

Ett steg framåt, men inte slutet. Många reagerar med lättnad och beslutsamhet efter domen mot Derek Chauvin, som dömts för att dödat George Floyd. "I dag gjorde juryn det rätta. Men sann rättvisa kräver mycket mer", säger USA:s tidigare president Barack Obama i ett uttalande.

Nyhetsbild

Pandemin höll isär Giovanna och Tatiana i elva månader – nu har de återförenats i Molpe

I nästan ett år väntade Giovanna Flório Silvestre på att få hem sin fru Tatiana Silvo Flório från Brasilien. Nu bor paret i Molpe och följer förfärat med hur coronaviruset rasar i deras forna hemland.

Nyhetsbild

Biden: "Floyd-domen ett steg framåt – det var ett mord i fullt dagsljus"

USA:s president Joe Biden säger att domen som fastslår att den tidigare polisen Derek Chauvin orsakade George Floyds död är ett stort steg framåt. – Det var ett mord i fullt dagsljus och det slet bort skygglapparna för hela världen. Strukturell rasism är en fläck på nationens själ, säger Biden.

Nyhetsbild

DEBATT: Vi är lurade på energibesparingar och miljövinster

ENERGI Fortfarande använder man i Finland gammal, förbjuden gatu- och vägbelysning, till och med mitt i energiklustret, skriver Kenneth Henriksson.

Nyhetsbild

DEBATT: Vindkraft till havs kan vara bättre än alternativen

ENERGI Kanske vi får acceptera att solen för en eller några generationer framåt sänker sig i havet mellan vita vindkraftstorn, skriver Viking Högnäs.

Nyhetsbild

Juryn: Derek Chauvin skyldig till George Floyds död – "En vändpunkt i USA:s historia"

Juryn finner Derek Chauvin skyldig till att ha orsakat George Floyds död. Han befinns skyldig på alla tre åtalspunkter. Fallet i Minneapolis är det mest uppmärksammade när det gäller polisvåld i USA på årtionden.

DEBATT: Korsnäs står inte utanför välfärdsområdet

VÅRDPOLITIK Kanske det är enklast att varje kommun äger sina egna vårdfastigheter, skriver tre kommunpolitiker i Korsnäs.

DEBATT: Jag är ingen byapolitiker

POLITIK

DEBATT: Vanvettig politik

SAMHÄLLE

Nyhetsbild

Riitta Björkenheim om britternas besök i Vasa i höstas: "De var väldigt imponerade"

ÖSTERBOTTEN Folket från Johnson Matthey gillade alldeles särskilt att staden är så mogen för en fabrik inom batterisektorn.