Senaste nytt

Här listas alla artiklar som publicerats det valda datumet. Bläddra bland de senaste datumen eller välj ett datum i kalendern för att se vilka artiklar som publicerades då.

En dag bakåt

26.9.2021

En dag framåt
Nyhetsbild

SPD leder knappt i tyska valet – större rysare än väntat

Tyska valet är en verklig nagelbitare. Socialdemokraterna leder knappt framför Kristdemokraterna. I partihögkvarteret Willy-Brandt-Haus utbröt öronbedövande jubel då de första vallokalsundersökning presenterades. Men: – Det kommer att bli en lång valkväll, den saken är säker, säger den socialdemokratiske kanslerkandidaten Olaf Scholz.

Nyhetsbild

Nya fabriker kräver bättre transportvägar i norra Sverige

Regeringen vill snabba på redan beslutade infrastruktursatsningar i norra Sverige. Orsaken är de stora industriinvesteringar som nu pågår eller planeras i Norrbotten och Västerbotten.

Nyhetsbild

VIDEOR: Fallskärmshoppare över Vasa – här ser du deras perspektiv

På söndagen gjorde 24 fallskärmshoppare i Vasa ett historiskt hopp från Finlands äldsta passagerarplan. Här kan du se några videor som de filmade under hoppet.

Nyhetsbild

Joe Bidens stöd lägre än någonsin

Stödet för USA:s president dalar. För första gången sedan tillträdet anser mer än hälften av Joe Bidens landsmän att han gör ett dåligt jobb.

Nyhetsbild

"Lång kväll väntar" – jämnt mellan de två största

Enligt de första vallokalsundersökningarna är det just nu jämnt mellan de två största partierna i tyska valet. Socialdemokratiska SPD får omkring 25–26 procent och kristdemokratiska CDU ser ut att få 24–25 procent, skriver AFP.

Nyhetsbild

Häftigt sade Emil Lindholm efter att ha gjort som pappa och vunnit Karlebyrallyt

RALLY Sådan far, sådan son. Då FM-rallyt arrangerades i Karleby 1997 hette segraren Sebastian Lindholm. På söndagen kopierade sonen Emil den bedriften när han vann kungsklassen FM1.

Nyhetsbild

Försökte våldta – tvingas tvätta och stryka kvinnors kläder

En man i Indien som misstänks för våldtäktsförsök har beviljats borgen. Men han undgår inte straff.

LEDARE: Det lilla ordet "tillräcklighet" kan betyda mycket när världen ska bli fossilfri

Ingen människa behöver välja mellan hundratals Halloweenkuddar, det är ingen mänsklig rättighet eller något tecken på en god levnadsstandard.

Nyhetsbild

Bristen på lastbilschaufförer är akut i Storbritannien

Flera bensinmackar har tvingats stänga sedan leveranserna uteblivit och transportminister Grant Shapps kan tänka sig att be militären om hjälp med körningarna.

Nyhetsbild

BILDER: Historiskt fallskärmshopp i Vasa på söndagen – "Det känns nästan som att övervinna döden"

En dröm gick i uppfyllelse för 24 fallskärmshoppare i Vasa på söndagseftermiddagen. De fick chansen att åka med – och hoppa ut ur – Finlands äldsta passagerarplan.

Nyhetsbild

Rysligt jämnt i tyska valet

Enligt de första vallokalsundersökningarna är det just nu jämnt mellan de två största partierna i tyska valet. Socialdemokratiska SPD och kristdemokratiska CDU ser ut att få 25 procent vardera, skriver Reuters.

Nyhetsbild

Karibisk diktator ska störtas i "Far cry 6" där humorn får plats

En karibisk önation där tiden stått stilla. En karismatisk diktator som måste störtas. Det är tid för revolution i "Far cry 6".

Nyhetsbild

VIDEO: Så minskar du din skärmtid

Vi tillbringar allt mer tid med näsan i våra mobiltelefoner, men det äter vår tid och kan göra oss stressade. Lyckligtvis finns det några enkla tips för hur man kan skära ner på skärmtiden!

Nyhetsbild

Sports damer hade en tuff helg i södra Finland: "Visst märktes klasskillnaden"

ISHOCKEY Nio insläppta mål i två matcher i rad var Sports saldo under helgens bortaturné.

Nyhetsbild

Okänt rött pulver trycktes in genom brevinkast till hundhushåll i Lieksa

En hund i Lieksa har spytt och haft diarré efter att ett okänt rött ämne trycktes in i lägenheten hunden bor i, meddelar Polisinrättningen i Östra Finland.

Nyhetsbild

VIDEO: Se och hör rallyförarna gasa fram på vägarna i Purmo

RALLY Emil Lindholm och övriga rallyförare gasar fram på vägarna i Purmo.

Nyhetsbild

Designer med Vasarötter på modevecka: "Mitt mål är att skapa kollektioner som inte skadar jorden"

En av dem som deltog i modeveckan i Stockholm var designern Charlott Vasberg som har sina rötter i Vasa och Jakobstad. "Det är svårt att inte tänka på hållbarhet i dag", säger Vasberg.

Nyhetsbild

Kraft körde över JBK i Närpes: ”Sett till chanserna var vi överlägsna”

FOTBOLL Det var stundtals pojkar mot män på Mosedal då Kraft tog revansch mot JBK. Nu är Närpeslaget mycket nära förnyat seriekontrakt.

Nyhetsbild

Nu har Lewis Hamilton vunnit hundra gånger

FORMEL 1 Lewis Hamilton nådde den magiska siffran 100 segrar i formel 1 när han vann Rysslands GP i Sotji.

Nyhetsbild

Förundersökningen av skottlossningen i Tavastehus har påbörjats – polisen utreder händelsernas gång

Centralkriminalpolisen utreder fredagens skottlossning i stadsdelen Kettumäki.

Nyhetsbild

Vasa IFK rår inte på OLS – släppte in fem mål i Uleåborg: "De straffade oss till hundra procent"

FOTBOLL Tre matcher återstår för Vasa IFK. För att få till en lyckad avslutning på säsongen behöver laget höja sig i försvarsspelet, tycker tränaren.

Nyhetsbild

Bidenstyret kan tvingas stänga myndigheter

Inställda betalningar, stängda myndigheter och en potentiell finanskris. Så ser hoten ut om Bidenregeringen i Washington inte får mer finansiellt svängrum.Republikanerna i kongressen är än så länge inte intresserade av att hjälpa till.  Men stalltipset är att det kommer att lösa sig.

Nyhetsbild

Netflix spände musklerna i lång webbsändning

Netflix visade med sin webbsändning "Tudum" upp vad kunderna har att vänta den närmaste tiden. Här är några av de största nyheterna från strömningsjättens sändning.

Nyhetsbild

Emil Lindholm höll stilen – körde hem FM-titeln i Purmo

RALLY Emil Lindholm höll stilen när årets FM-rally avslutades i Purmo. Han vann tre av helgens tio specialsträckor och det räckte inte bara till seger i jubileumsrallyt utan också till totalsegern i kampen om FM-titeln.

Nyhetsbild

Soligt höstväder i hela Finland på måndag – upp till 16 grader i Österbotten

I västra Finland kan temperaturen vara upp till 16 grader på måndag, förutspår Meteorologiska institutet.

Nyhetsbild

SFP:s Wickström: Flytta den svenskspråkiga räddningsutbildningen från Kuopio till huvudstadsregionen

En flytt av den svenskspråkiga räddningsutbildningen skulle öka intresset för svenskspråkiga att gå brandmannautbildningen.

Nyhetsbild

Veckans bil: Premiärbilar och pariserhjul om vartannat när bilsalongen äntligen slog upp dörrarna

Bayerns huvudstad är världskänd för alla sina fester – nu har de en alldeles egen Autofest. IAA Mobilty bjöd på nytänkande fast i betydligt mindre skala. 400 000 kvadratmeter har nämligen bytts mot 200 000.

Nyhetsbild

Världsartister samlas för global klimatkonsert

Billie Eilish, Andrea Bocelli, Coldplay och Elton John är bara några av de över 70 världsartister som deltar i den globala klimatkonserten som startade under lördagskvällen och pågår under ett dygn med spelplatser på sju kontinenter världen över.

Nyhetsbild

Rungande ja till homoäktenskap i Schweiz

Nyhetsbild

Afghanistan ber flygbolag återvända till Kabul

Talibanregimen i Afghanistan uppmanar internationella flygbolag att återuppta trafiken till och från flygplatsen i Kabul. De lovar fullt samarbete och att problemen på flygplatsen är lösta.

Nyhetsbild

Island först med kvinnlig majoritet

Nyhetsbild

Norge firade slopade restriktioner med besked – folk svimmade i trängseln

Under lördagskvällen kom omfattande rapporter om både fylla och slagsmål. Landets biträdande hälsodirektör varnar för att festandet kan leda till fler smittofall bland yngre.

Nyhetsbild

Våghalsiga terrängcyklister susar utför Öjberget: "Banorna är faktiskt farliga"

TERRÄNGCYKEL Swisch, låter det. Sedan har han susat förbi. Heikki Korpi är en av 27 terrängcyklister som tävlar på Öjberget på söndagen och alla har de en sak gemensamt: de älskar fart och fläkt.

Nyhetsbild

Coronafallen koncentreras nu till Larsmo – överläkare Nieminen: "Största delen är familjesmittor"

Trots att söndagens coronasiffror var lite högre verkar trenden nu peka neråt, säger Peter Nieminen om coronaläget. – Vi hoppas det håller i sig.

Nyhetsbild

HS: Finland erbjöd distansundervisning för finska barn i al-Hol

Utrikesministeriet och Folkupplysningssällskapet arrangerade distansundervisning för finländare i lägret al-Hol utan att underrätta de kurdiska styrkorna som kontrollerar lägret, rapporterar Helsingin Sanomat.

Nyhetsbild

En österbottnisk klassresa vars pris sönerna betalat i form av blåmärken – Henrik Jansson följer huvudstråket i ny roman

Henrik Janssons "Vi åkte för att träffa farsan" har ett snyggt och effektivt upplägg, men recensenten Anders Sjögren hoppades på fler stopp längs mindre upplysta vägsträckor.

Nyhetsbild

Institutet för hälsa och välfärd: 827 nya fall av covid-19 under veckoslutet

På lördagen visade Institutet för hälsa och välfärds statistik över nya fall av covid-19 att inga nya smittfall skulle ha konstaterats under det senaste dygnet. På söndagen var antalet nya smittfall däremot 827.

Nyhetsbild

KBL: Historikern Herman Lindqvist berättar om Vörå och Österbottens historia

KOMMUNBLADET

Nyhetsbild

Tyska vallokalerna öppna – Merkel på väg bort

Vallokalerna har öppnat i Tyskland, där drygt 60 miljoner röstberättigade ska säga sitt om vem som ska styra landet när förbundskansler Angela Merkel går i pension.

Nyhetsbild

Flera döda i eldstrider på Västbanken

Skottväxling och strider rapporteras ha brutit ut på den ockuperade Västbanken, bland annat vid staden Jenin och nära Jerusalem.

Nyhetsbild

Vitt snus kan ha mer nikotin än vanlig prilla

Det vita snuset som lockar framför allt unga och kvinnor kanske känns fräschare. Men nikotinhalten i det helt oreglerade tobaksfria snuset är ibland långt högre än i vanligt snus.

Nyhetsbild

Coronaläget söndag: tolv nya fall i Österbotten

Incidensen fortsätter sjunka på söndagen.

Nyhetsbild

Människor i Amerika tusentals år tidigare än man tidigare trott

Fossiliserade fotspår i New Mexico visar att människor befunnit sig i Amerika betydligt tidigare än man tidigare trott.

Nyhetsbild

Familj som pekades ut efter coronasmitta ifrågasätter okunskapen: "Folk ryggade tillbaka"

Efter tio dagar i coronaisolering fick Patricia klartecken för att söka sig ut i samhället igen. Det gjorde hon också, men möttes av rädsla och exkludering.

Nyhetsbild

#dagenshållbarhetsoutfit uppmanar till österbottnisk catwalk – gissa hur mycket kläderna på bilden kostade!

Under Hållbarhetsveckan uppmanar föreningen Omställning Österbotten folk att dyka in i garderoben och leta efter plagg som kvalar in som hållbara.

Nyhetsbild

Pampasquiz 69: "Tjyss me åp uöra" sa man i Sydösterbotten, men i vilken sinnesstämning?

I veckans Pampasfrågor finns både en jurist från Pörtom och en känd sagobjörk. Kan du svaren?

Nyhetsbild

Kim's Comics: Coronapass

Se veckans seriestripp.

Nyhetsbild

Legendarisk Berlinklubb öppnar igen

Efter 19 månader öppnar technoklubben Berghain i Berlin igen.

Nyhetsbild

Persontåg spårade ur – minst tre döda i tågolycka i USA

Minst tre personer har omkommit och fler skadats i samband med att ett persontåg spårat ur i den amerikanska delstaten Montana, uppger den lokala polisen.

Nyhetsbild

Islands styrande koalition går mot valseger

Islands brokiga storkoalition, som leds av statsminister Katrín Jakobsdóttir från Gröna vänstern, ser ut att behålla sin majoritet i alltinget. Men Jakobsdóttirs parti tappar i opinionen och hennes framtid som statsminister är inte självklar.

Nyhetsbild

Tidigare skidåkaren Jan-Ove Sundgren tävlar på fondmarknaden: "Det måste finnas hårda fakta"

Jan-Ove Sundgren från Jakobstad måste avsluta sin skidkarriär abrupt. Nu tävlar han med Odins fonder i stället. Hur försöker Odin prestera?

Nyhetsbild

Larm om radhusbrand i Solf i natt – var "knackkorv och mos"

KORSHOLM Räddningsverket fick larm om en medelstor byggnadsbrand i Solf i natt. Det visade sig ändå inte vara någon brand.

Nyhetsbild

Hjärnan bakom folkmordet i Rwanda har dött

Théoneste Bagosora, omtalad som hjärnan bakom folkmordet i Rwanda 1994, har avlidit i fängelse i Mali, 80 år gammal.

Nyhetsbild

Prisbelönta Hållbarhetsveckan är tillbaka – här hittar du program för hela veckan

Hållbarhetsveckan i Österbotten återkommer för en andra gång med syftet att inspirera och bidra till en mera hållbar livsstil. På programpaletten finns ett brett urval som påminner oss om de positiva fördelarna med hållbarhet.

Nyhetsbild

DEBATT: Ros och ris för satsningar på infrastrukturen

INFRASTRUKTUR Statens planerade investeringar det här decenniet ser överlag bra ut. Men till exempel projekt som stöder batteristrategin borde tillfogas, anser Österbottens handelskammare.

DEBATT: En tredje vaccindos – för vem och varför?

VACCIN

Nyhetsbild

Trygga Räkan blir mobil – fiskebod på hjul rullar norrut

I veckan utvidgar fiskboden Trygga Räkan i Nykarleby sitt revir. Då börjar den mobila fiskeboden trafikera Jakobstad, Karleby och Kaustby.

Nyhetsbild

Fågelinfluensa bland fasaner i Salo – risk att tamhöns smittas

Om fågelinfluensa sprids till en gård med fåglar måste alla gårdens fåglar dödas, varnar Livsmedelsverket.