Kenneth Myntti

kenneth.myntti@vasabladet.fi

LEDARE: Nu måste västvärlden skärpa sig

Kina kommer att svara på behovet av en stark världsledare om inte vi i de västerländska, demokratiska staterna nu tar oss samman och börjar samarbeta.

LEDARE: Vägspärrar kan förhindra massdöd

Det finns gott om argument för varför landskapet med mest smittade ska isoleras, men samtidigt kommer begränsningen att göra de som vistas där ännu mer utsatta för viruset.

LEDARKOMMENTAR: Dålig tajmning av Alerte

De kommersiella restaurangerna är inte betjänta av någon konkurrens från offentliga sektorns sida just nu.

LEDARE: Inkonsekvens i Corona-Finland

För regeringen gäller det att hitta den där gyllene medelvägen som ger maximalt sparade människoliv till minsta möjliga kostnader och med så långt bevarad, fri rörlighet som möjligt.

LEDARE: Kollaps för globaliseringen

Coronaviruset är den senaste i en samling starka krafter som just nu isolerar nationalstaterna. Det finns ingen garanti för att världen blir det den var före viruset.

LEDARE: Nu är vi vår egen lyckas smed

Coronakrisen har tydligt blottat hur viktigt det är med en god självförsörjningsgrad. Speciellt som virushotet trappas upp och allt flera länder stänger sina gränser.

LEDARE: Äldre måste skyddas från smitta

Åtgärden med hemkarantän för seniorer är en förebyggande samhällsåtgärd, men tillika en insats för var och en av de äldre.

LEDARE: Regeringen grep till tunga artilleriet

Nu är det kollektiva samhällsintresset i fokus. Redan om en liten del av beredskapslagen utnyttjas har enskilda medborgare och näringsidkare inte mycket att säga till om.

Kenneth Myntti: Det har blivit lättare påverka lokala beslut

Rädda Tornberget-aktionen i Pedersöre är ett skolexempel på att möjligheterna för lokaldemokratisk påtryckning är betydligt mer avancerade i dag än tidigare. För den som behärskar verktygen.

LEDARE: Corona bekämpas med avstånd och närhet

President Sauli Niinistö har rätt – vi är alla i det här tillsammans. Också läkare och generaldirektörer är människor.

LEDARE: Barnen var också en krigsförlust

Den time out som det finländska samhällslivet är tvingad till som en följd av det nya coronaviruset är en stilla bris i förhållande till det stormiga undantagstillstånd som rådde under vinterkriget.

LEDARE: Olika odds för Fennovoima

Vem har rätt? Outokumpu skriver ner värdet på sina andelar i Fennovoima medan SSAB laddar upp för en konvertering som kraftigt kommer att öka stålindustrins elektricitetsbehov.

LEDARE: Nu gäller det att hålla huvudet kallt

Produktionstakten inom industrin kommer framöver att vara hårdare än den var innan coronaviruset kom och satte käppar i hjulet.

LEDARE: Folkförflyttning för att motverka urbaniseringen?

Förslaget om att bostadsbidrag kan konverteras till en statlig bostadsrätt i glesbygden borde  – för att lyckas – bygga på frivillighet.

LEDARKOMMENTAR: Kyrkpressen i otakt med tiden

Kyrkpressen kan nog existera som en sammanhållande länk även om den inte bärs hem i pappersform.

LEDARE: Digitala samhället alienerar

Digitaliseringen delar in människor i två läger. De som kan tillgodogöra sig all ny teknik och de som inte kan göra det.

LEDARE: En dåligt tajmad antivaccinturné

I synnerhet då det handlar om smittosamma sjukdomar har vi alla ett ansvar att försöka förhindra spridningen av irrläror.

LEDARKOMMENTAR: Partiledare ska åtnjuta förtroende

Susanna Koski borde nog börja med att vinna väljarnas förtroende innan hon propsar på att leda ett helt parti.

LEDARE: Digitala rånare i farten

De äldre är lätta offer för den digitala brottsligheten, i synnerhet om den kombineras med telefonförsäljare som ringer upp och bryter tristessen.

Nyhetsbild

LEDARE: Stefan Löfven hänger löst

Som en följd av januariavtalet kan Stefan Löfven inte återskapa den trygghet som svenska folket saknar. Men han skyddas ännu av en bunkermentalitet.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet