Anders Bergvik

anders.bergvik@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Vindkraftspark med 26 turbiner planeras i Tjöck

Norra Kristinestad och södra Närpes blir minst sagt vindkraftstätt om samtliga projekt förverkligas – totalt 67 turbiner planeras i Tjöck, Böle och Pjelax. I dag snurrar fem i Svalskulla.

Nyhetsbild

Nytt daghem största investeringen i Kristinestad 2019

Gamla daghemmet i Kristinestad rivs, det nya byggs. Åldersro förstoras och idrotten får sitt. Investeringarna landar på drygt 7,35 miljoner euro netto i samhällsbyggnadsnämndens budgetförslag för nästa år.

Nyhetsbild

Monolas planer på kaffekiosk prövas i högsta rättsinstans

Milla och Petri Monolas planerade kaffekiosk söder om strandpromenaden i Kristinestad prövas av Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Staden vidhåller att det var rätt och riktigt att hyra ut marken.

Nyhetsbild

CPC fick förlängt bygglov i Kstad

CPC Finland har beviljats två års förlängning för byggloven på åtta vindkraftverk i de östra delarna av Kristinestad.

Nyhetsbild

Kristinestad kräver att riksväg 8 ingår i stomnätet

Kristinestad sällar sig till kommunerna som kräver att Riksåttan mellan Björneborg och Nykarleby ska ingå i stomnätet. Därtill bör två trafikfarliga korsningar i kommunen åtgärdas, omedelbart.

Nyhetsbild

Kristina Medi får uppskov på återbetalning av lån igen

Kristinestad beviljar förlängning på delägarlånet till Kristina Medi för andra gången. Bolaget visar nu också plussiffror för första gången.

Nyhetsbild

Biblioteket tillbaka i Lappfjärds centrum – "Hoppas platsbristen är löst för all framtid"

På måndagen återöppnade biblioteket i Lappfjärd, hemma i centrum igen efter tio år inhyst i skolan. Carita Nygren prisar närheten till annan service och rymligheten på den nya adressen.

Nyhetsbild

Öppnar upp nytt bostadsområde öster om inre hamnen

Nitton småhustomter och fyra radhustomter öppnas efter årsskiftet öster om inre hamnen i Kristinestad. Det här det första skedet – detaljplanen ger möjlighet till närmare 60 tomter för egnahemshus.

Nyhetsbild

Staden tackade nej - nu är idrottsplanen i Dagsmark till öppen försäljning

Nej, Länken har ingen förståelse för stans agerande att vägra köpa och äga sportplanen i Dagsmark, i likhet med övriga planer i kommunen. Nu lägger föreningen ut den till allmän försäljning.

Nyhetsbild

Polis jagade mopedist vid skolcentrum – jakten avbröts på skolbacken

NÄRPES På måndagen flydde en mopedist undan polisen bland lekande förskolebarn vid Mosebacke skola i Finby. Polisen avbröt jakten på skolbacken. Incidenten aktualiserar på nytt frågor kring mopedkörande på området under skoltid.

Nyhetsbild

Fem inblandade i slagsmål i Fagerö – flera fick uppsöka sjukhus

Under 80-talskvällen på Fagerö på lördagen inträffade ett större slagsmål, med åtminstone fem inblandade. Flera av dem tvingades uppsöka sjukhus.

Nyhetsbild

K5 avvaktar kring enhet i Kristinestad - "Försöker rasera istället för att bygga upp"

Samkommunen K5 avvaktar med att överföra regionala uppgifter till geriatriska kunskapscentret. Det blev omröstning i styrelsen med Kristinestad och Kaskö på ena sidan, Närpes, Malax och Korsnäs på den andra. Bara politik och ett sätt för Närpes att försöka säkra framtiden om vårdsreformen förverkligas, säger medlemmen Ingmar Rosenback i Kristinestad.

Nyhetsbild

Varg bet ihjäl två rävar på farm i Pörtom

PÖRTOM UPPDATERAD. Natten mellan söndag och måndag bet en varg ihjäl två rävar vid en farm i Pörtom. Händelsen är anmäld till polisen. Det var ganska våldsamt, säger rovdjurskontaktpersonen Rickard Bäck.

Nyhetsbild

Varg bet ihjäl två rävar på farm i Pörtom

UPPDATERAD. Natten mellan söndag och måndag bet en varg ihjäl två rävar vid en farm i Pörtom. Händelsen är anmäld till polisen. Det var ganska våldsamt, säger rovdjurskontaktpersonen Rickard Bäck.

Nyhetsbild

Ny ordförande: Vi behöver inte fler tomma hus i Kristinestad

Att bygga ut finska lågstadieskolan i Kristinestad när man inte vet hur länge asylsökande finns kvar är oförnuftigt. Det anser Mats Ingves, ny ordförande för samhällsbyggnadsnämnden. Han ser inte heller orsak att skapa mer tomma fastigheter genom ett gemensamt skolcampus.

Nyhetsbild

Kristinestad tar hand om skötseln av Storholmen - "Färre eldsjälar, fler besökare"

Besökarna på Storholmen i Perus blir fler och fler, vilket sliter. Stadens friluftsmuseum ser ut som en vildmark, konstaterade Ingmar Rosenback och antalet frivilliga som åtar sig att sköta holmen sinar. Nu tar Kristinestad över underhållet.

Nyhetsbild

Granö får inte chefa över Kristinestad från Korsholm

Kristinestads stadsjurist Niklas Granö får fler arbetsuppgifter och leder nu även serviceområdet får livskraft och är ställföreträdande för stadsdirektör Mila Segervall. Men den senare uppgiften går inte att sköta från Korsholm.

Nyhetsbild

Havre exporteras från Kristinestad – tre eller fyra fartyg lastas nästa år

I mitten av november lägger första fartyget som ska lastas med havre till i Björnöhamnen i Kristinestad. Destination är Tyskland och bolaget Ingrain hoppas på tre, fyra fartyg årligen.

Nyhetsbild

Ingves tar över samhällsbyggnadsnämnden

Skaftungbon Mats Ingves, SFP, tar klivet upp och blir ny ordförande för samhällsbyggnadsnämnden efter Mila Segervall.

Nyhetsbild

Beslut: Kristinestad ger gratis preventivmedel åt unga

KRISTINESTAD Från och med 2019 får Kristinestads unga gratis preventivmedel, beslöt fullmäktige på måndagskvällen. Kristinestad blir därmed först av kommunerna i Sydösterbotten att ta steget.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet