Anders Eklund

anders.eklund@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Unikt rättsfall: Man misshandlades svårt – dog tio dygn senare kvävd av en köttbit

En man och en kvinna från Vasa åtalas för dråp. De misshandlade en 48-årig man från Vasa så att han fick hjärnskador. Han dog senare på sjukhuset. Av en köttbit.

Nyhetsbild

Åklagaren yrkar på tio års fängelse för Laihelakvinnan

LAIHELADRÅPET. Laihelarättegången avslutades på fredag eftermiddag. Efter fyra rättegångsdagar och enorma mängder vittnen och bevisföring yrkar åklagaren på tio års fängelse för dråp.

Nyhetsbild

Vasakille bands fast i stol och hotades med lemlästning: "Jag var fullkomligt livrädd"

Tre män åtalas för grovt rån och grovt frihetsberövande. Enligt åklagaren misshandlade de en 20-årig Vasabo och höll honom fånge i närmare 12 timmar. De hotade bland annat skära tungan av honom.

Nyhetsbild

Vittnen om Laihelakvinnan: "Hon var inte lika glad som hon brukade vara"

Flera vittnen såg den åtalade Laihelakvinnan en kort stund efter att hon ska ha dödat den 60-åriga kvinnan. De tyckte att hon inte betedde sig riktigt som vanligt.

Nyhetsbild

Laiheladråpet påminner allt mer om fallet Auer – åtalade elvabarnsmamman är kolugn

Är en 47-årig elvabarnsmamma en kallblodig dråpare eller dog offret i Laihelafallet av naturliga orsaker mitt bland märkliga sammanträffanden? Det handlar Laihelafallet i grunden om.

Nyhetsbild

Vasamän utgav sig för att vara unga flickor på nätet – skickade barnporrbilder och pressade män på pengar

I RÄTTEN. De sade sig fiska efter pedofiler och straffa dem. Men i stället var allt de gjorde olagligt. Två män från Vasa åtalas nu för närmare 80 fall av utpressning.

Nyhetsbild

Laihelakvinnans bråda natt: såg en fotbollsmatch, dräpte, fixade syndabock, bytte skor och for på karaoke

Den åtalade kvinnan i Laiheladråpet är ett brottsligt unikum om allt skedde enligt åtalet. Hon kunde blixtsnabbt använda oväntade händelser till sin fördel under gärningsnatten och anpassa sina planer.

Nyhetsbild

Åklagaren i Laiheladråpet: Det var en kallblodig kvävning

En hel del klarnar redan under de inledande minuterna av rättegången i Laiheladråpet. Dådet verkar alldeles exceptionellt kallblodigt.

Nyhetsbild

Österbotten väntar på fler poliser – oklart hur många och när det sker

I våras gavs ett löfte om 300 nya poliser till polisväsendet. Inrättningarna väntar ivrigt, men statsminister Antti Rinne (SDP) lät i veckan förstå att tillskottet inte kanske kommer riktigt ännu.

Nyhetsbild

Cannabisbröderna från Korsholm får villkorligt fängelse

I RÄTTEN Två bröder, födda 1986 och 1991, döms till villkorligt fängelse för ett antal narkotikabrott. De odlade cannabisplantor hemma och försökte göra legitim business av det.

Nyhetsbild

Vasapolisen: "Om Borgåfallet var planerat bakhåll så finns det mycket att fundera på"

Om det som hände i Borgå faktiskt var en planerad dödlig polisfälla kan det ge skäl att se över verksamheten på fältet och hur man ger sig in i situationer. Så säger biträdande polischef Kari Keski-Opas i Vasa.

Nyhetsbild

Här är de fem Onecoin-åtalade – rättsbehandlingen börjar i november

Fem personer – fyra män och en kvinna – åtalas i Onecoinhärvan. Vi har nu kartlagt dem närmare. Rättegången mot dem inleds i november.

Nyhetsbild

Bröder odlade cannabis i Korsholm – försökte få lån från banken för odling

I RÄTTEN. Drogodlare brukar ligga lågt. Inte "Frank" från Korsholm. Han kontaktade både banken och utvecklingsbolag innan han började odla cannabis. "Jag skulle ju göra business på det", säger Frank som nu åtalas för grovt narkotikabrott.

Nyhetsbild

Hovrätten trodde inte på målsägandens berättelse – friar två män från våldtäktsdom

Vasa hovrätt har förkastat alla åtal mot två män som i tingsrätten dömdes för våldtäkt. Hovrätten fann inte målsägandens berättelse mer trovärdig än de åtalades.

Nyhetsbild

Travbanebranden ännu olöst – okänd person som sprang från branden enda ledtråden

VASA Tidigt på morgonen den 9 augusti är det stora häststallet övertänt. En och en halv vecka senare är det fortfarande ont om spår efter förövaren.

Nyhetsbild

Åtal väcks i mystiska Laihelafallet - kvinna åtalas för dråp

En 47-årig kvinna åtalas för dråp i det märkliga fallet där en kvinna hittades död utan yttre spår av våld i sitt hem i Laihela i juli 2018. Rättegången hålls om två veckor.

Nyhetsbild

Fuskskötare avslöjad – kvinna vårdade äldre i åratal i Kristinestad utan utbildning

I över tre års tid arbetade en kvinna som sjukskötare på en vårdinrättning i Kristinestad. Problemet är att hon inte hade legitim utbildning för arbetet. Och ingen kollade upp det heller.

Nyhetsbild

Stöldliga gick genom väggar för att stjäla koppar – fimp i nyckelroll

En utländsk professionell tjuv undvek rättvisan i sex års tid för grova stölder som begicks i Vasa. Han åkte fast för en månad sedan – i boardingkön på flygplatsen. På grund av en cigarettfimp.

Nyhetsbild

Vasa stad i utdragen busstvist – hovrätten nästa anhalt

Ett bussbolag har dragit Vasa stad inför rätta för kontraktsbrott. Det gäller några bussar som skulle trafikera för Vasa stad under åren 2015–2016. Det gick åt skogen.

Nyhetsbild

Ibland hotar mörkret att sluka Aria – då söker hon desperat en väg ut

VASA Aria är en helt vanlig 17-årig Vasatjej. Förutom att hon har något inom sig som inte lämnar henne i fred. Som gör att hon ibland skadar sig själv. Och det är svårt att få rätt hjälp.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet