Lokalt 28.2.2021

Vasabon Mia Lucas träffade en giftig man som slog ihjäl henne – för de anhöriga är vägen tillbaka till livet lång

REPORTAGE. Mia Lucas pojkvän tömde henne på glädje. Han tog kontrollen – och till slut hennes liv. För Mias anhöriga känns det som om de bär på ett livstidsstraff.

Lokalt 26.2.2021

Byggarbetare föll från sex meter – nu döms två företag för arbetarskyddsbrott

Olyckan som inträffade i Vasa centrum i september 2016 orsakade byggarbetaren svåra skador. Nu döms två företag och deras vd för bland annat arbetarskyddsbrott.

Lokalt 26.2.2021

Laihelakvinnans dom står sig – Vasa hovrätt fastställer tio år för dråp

Åttabarnsmamman dömdes till tio års fängelse för att ha dödat sin älskares fru men överklagade. Vasa hovrätt förkastar nu hennes överklagan och slår fast att det var hon som dödade den 60-åriga kvinnan.

Lokalt 25.2.2021

Man och kvinna från Vasa får skärpt straff för dödlig misshandel – offret kvävdes av en köttbit

Våldet var exceptionellt grovt. Offret fick svåra hjärnskador och avled senare på sjukhuset. Han kvävdes av en köttbit på grund av hjärnskadan.

Lokalt 24.2.2021

Vasabo åtalad för att ha hjälpt gravid och sjuk kvinna komma till Finland

En 38-årig man från Vasa åtalas för ordnande av olaglig inresa. Han hjälpte sin frus gravida syster att ta sig till Finland för att träffa sin man.

Lokalt 22.2.2021

Österbottnisk utmätningsman döms för bedrägeri och avskedas

En utmätningsman döms till fängelse för att ha kommit över pengar han inte hade rätt till inom ramen för sitt jobb. Fifflet pågick i nästan nio år. Nu mister han jobbet.

Lokalt 9.2.2021

Närpesbo åtalas för grovt narkotikabrott – men han är inte överens med åklagaren

En man från Närpes åtalas för att ha sålt stora mängder marijuana. På kort tid gick han från småskalig försäljare till att ha stora partier.

Lokalt 8.2.2021

Vasa hovrätt sänkte straff för kvinnomisshandlare

Vasa hovrätt mildrar straffet för mannen som brutalt misshandlade en kvinna på strandpromenaden i Vasa julen 2019. Kvinnan minns fortfarande inget av händelsen.

Lokalt 5.2.2021

Vasa sjukvårdsdistrikt fälls i hovrätten – tvingas betala ersättning till mentalvårdare

VASA Sjukvårdsdistriktet förlängde arbetstiden för nio mentalvårdare. Men deras löner höjdes inte. Nu döms sjukvårdsdistriktet att betala ut stora lönepotter retroaktivt.

Lokalt 4.2.2021

Tulpanliga sålde droger för 20 miljoner – härvan har kopplingar till Kristinestad

Finländsk polis har sprängt en nederländsk liga som smugglade tunga droger också till Finland. Barnfamiljen i Lappfjärd som i fjol dömdes för amfetaminhandel var några av ligans underhuggare. Drogerna gömdes bland tulpaner.

Lokalt 1.2.2021

Vöråbo döms för att ha förskingrat pengar av studentkår

I RÄTTEN. Han missbrukade sin ställning som verksamhetsledare när han plockade ut extralöner. Nu döms Vöråbon till villkorligt fängelse.

Lokalt 28.1.2021

Byggarbetare från Vasa föll från sex meter – driver nu rättsprocess mot arbetsgivaren

I RÄTTEN Byggställningen gav vika och arbetaren drämde ner på asfalten. Han fick men för livet och kräver nu upprättelse. Och att någon ska stå till svars.

Lokalt 27.1.2021

Vasabo döms för spridning av en porrvideo – tingsrätten gick emot praxis

Vasabon delade en video av en naken minderårig tjej i sociala medier. Många tingsrätter väljer att inte straffa någon för det. Men Österbottens tingsrätt gör det.

Lokalt 27.1.2021

Polisutredningen är klar – fallet med överläkare Markku Eronen är nu hos åklagarna

Polisutredningen av överläkare Markku Eronens misstänkta överfaktureringar och misstänkta oskäliga kilometerersättningar är klar. Ärendet går nu till åklagaren, rapporterar Ilkka-Pohjalainen.

Lokalt 26.1.2021

Två Vasabor får ovillkorligt för grovt rån – bröt sig in i lägenhet och misshandlade man med stekpanna

Brottsligheten i Vasa får allt fler kreativa inslag. Nu döms två Vasabor till ovillkorliga straff för bland annat nyskapande användning av stekpanna.

Lokalt 25.1.2021

Slarv med byggställningar i Vörå – bolaget och vd:n döms i tingsrätten

Ett företag och dess vd straffas för slarv med arbetssäkerheten. Slarvet ägde rum under ett byggprojekt i centrala Vörå. Det blir ordentliga böter.

Lokalt 24.1.2021

Sagan om Qanon – eller hur hela världen styrs av satanistpedofiler

Styrs världen av en kabal som förgriper sig på barn? Eller är Qanon-rörelsen trams från början till slut? Oavsett är Qanon ett politisk maktverktyg – och en samling förvirrade och farliga konspirationsteorier.

Lokalt 22.1.2021

Vasabo blev uthängd som pedofil på nätet – ryktesspridaren får några dagar fängelse

En 48-årig Vasabo döms till fängelse för att ha hängt ut någon på nätet som han ansåg vara pedofil. Men så kan man inte riktigt göra. Inte ens fastän det skulle vara sant.

Lokalt 15.1.2021

Röda Korset i Österbotten fälls för olaglig uppsägning

En ogenomtänkt uppsägning står Röda Korsets svenska distrikt i Österbotten dyrt. Den ex-anställda går segrande ur rättstvisten.

Lokalt 12.1.2021

Två misstänkta för Gerbydråpet är nu frisläppta

En man född 1975 är nu huvudmisstänkt för dråpet på Klamydias ex-trummis och den enda som fortfarande sitter häktad. Nu har polisen några gåtor att lösa.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet