Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Anna Sourander

anna.sourander@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Minister Hanna Kosonen i Vasa: "Vi kommer att satsa mycket på teknologikunnandet"

Österbotten drar säkert nytta av regeringens satsningar på teknologikunnande. Det säger forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C).

Nyhetsbild

Hemma hos familjen Asplins i Tölby är det lässtund nästan varje kväll: "Det är roligt för både flickorna och mamma"

Ofta blir det "Världens viktigaste bok" som läses högt hemma hos familjen Asplin i Tölby. Yngsta dotterns val är böckerna om Ingrid. VBL/ÖT:s undersökning visar att det är mysigt att läsa och barnen får ett bättre språk.

Nyhetsbild

Svenska dagen till ära – VCS-jouren fick grönt ljus i utskottet

Den omfattande jouren på Vasa centralsjukhus är nu ett steg närmare verklighet. På onsdagen sade riksdagens social- och hälsovårdsutskott enhälligt ja.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson om uteblivna skatteuppgifter – "Jag tycker personligen det är en problematisk situation"

VASA Politiskt sett är det problematiskt att höginkomsttagares skatteuppgifter inte skickas till medierna, anser justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), som besökte Vasa i går. Men frågan ligger inte på justitieministerns bord.

Nyhetsbild

Avgående FSD-ordföranden Viktor Kock är stolt över sin partiorganisation – men nästa år väljer han att jaga älg

PEDERSÖRE Han har lovat att inte delta när Finlands svenska socialdemokrater samlas i Helsingfors nästa år. Men att inte blanda sig i rikspolitiken kommer Pedersörebon Viktor Kock knappast att kunna låta bli att göra.

Nyhetsbild

25-årige Henrik Wickström styr Ingå kommun – nu vill han ha fler unga i politiken

Hur få unga människor att engagera sig i politiken? Det är egentligen enkelt. Tala med de unga, säger Henrik Wickström, kommunstyrelseordförande i Ingå och SFP:s vice ordförande.

Nyhetsbild

Litteraturdidaktikforskare Heidi Höglund: "Dagens bilderböcker skapar diskussion"

Bilderböcker är väl för små barn som inte kan läsa? Absolut inte, säger Heidi Höglund. I dag är många bilderböcker en konstform som fordrar eftertanke.

Nyhetsbild

Ramieza Mahdi har bott 20 år i Finland – "Jag blir fortfarande sårad av hur vi talar om invandrare"

En ny undersökning visar att en majoritet av finländarna inte accepterar nedvärderande prat om invandrare. Men enligt Ramieza Mahdi ligger problemet i hur vi talar om själva invandringen.

Nyhetsbild

Katrin har burit döda syriska barn till turkiska gränsen – "Vi talar absolut om en humanitär katastrof"

Katrin Kisswani är bland de sista som lämnar kris- och krigsdrabbade områden. VBL/ÖT fortsätter kasta ljus på den humanitära katastrofen i Syrien och har talat med internationella hjälparbetare.

Nyhetsbild

Kurdiska Vasabor flydde turkiska förtrycket i Syrien – "De tycker inte vi är värda att leva"

VASA Ismail talar kurdiska men kan varken läsa eller skriva språket. Zeinads bror undervisade henne i hemlighet. Kurderna är ett folk utan land och rätt till sin kultur och identitet.

Nyhetsbild

"Det blir stökigt i klassen " – lärarna Rebecca och Mikael godkänner inte ursäkten under pulshöjande pauser

KORSHOLM Fyra minuter rörelse räcker för att väcka hjärnan. Korsholmslärarna Rebecca Siegfrids och Mikael Wallsten är övertygade om ett lek och rörelse ger läsro.

Nyhetsbild

Undervisningsminister Li Andersson om psykisk ohälsa i skolmiljö: "Måste finnas alternativ för de som inte passar in"

Alla barn och unga går där. Därför är skolan en ypperlig möjlighet att ta tag i psykisk ohälsa, säger undervisningsminister Li Andersson (VF).

Nyhetsbild

Torvalds om sannolikheten att brexitavtalet godkänns – "Britterna har inte huvudet inställt på att tänka kompromisser"

Om Boris Johnson inte får majoritet för brexitavtalet i brittiska parlamentet så måste han bara låta det smälla, säger EU-parlamentariker Nils Torvalds.

Nyhetsbild

Vasa sjukvårdsdistrikt måste jaga ny chefsöverläkare – Autio riktar in sig på röntgen

VASA Reijo Autio, Vasa sjukvårdsdistrikts chefsöverläkare, vill bli överläkare på centralsjukhusets röntgenavdelning. Han har varit chefsöverläkare sedan mars förra året.

Nyhetsbild

Prisad svensklärare varnar för konsekvenser: "Sämre läsförmåga skapar klasskillnader"

Vi måste ta elevernas försämrade läsförmåga på allvar, säger Jenny Edvardsson. – Det är faktiskt en fara för hela samhället.

Nyhetsbild

Orpo till attack mot vad han anser är regeringens oansvariga slösande: "Senast i vår är festen slut"

Som att ta snabblån utan att ha en susning om hur man ska betala tillbaka. Så beskriver Samlingspartiets Petteri Orpo programmet som styr Finland.

Nyhetsbild

Kommunministrar på kant – "Centern har inte gett mandat att påskynda kommunsammanslagningar"

Kommunminister Sirpa Paatero (SDP) har kört igång ett massivt arbete som kan utmynna i kommuner med olika uppgifter eller kommunsammanslagningar. Det retar hennes föregångare Anu Vehviläinen (C), som kräver förklaringar.

Nyhetsbild

Professor om könsskillnader i läskunnighet: "Det finns ett visst motstånd mot att tala om pojkar och flickor i skolan"

I Finland tenderar vi att inte uppmärksamma skillnader mellan flickor och pojkar i skolan så som vi kanske borde, säger Mia Heikkilä. Hon forskar i bland annat genus- och jämställdhetsutmaningar i daghem och skola.

Nyhetsbild

Bibliotekspedagog efterlyser läsande förebilder – "Barnen kan tro att ni spelar Candy Crush"

Bibliotekspedagogen Lena Sågfors uppmanar föräldrar och vuxna att läsa mer inför barn. Hon tror på förebildens kraft också när det gäller läsning.

Nyhetsbild

Fredspris gav Hilina gladchock – "Premiärministern får energi att göra ännu mer"

VASA Ett drygt år med färska Nobels fredpristagaren Abiy Ahmed vid makten har gett etioperna en helt ny tro på att man kan förenas som ett folk, säger Hilina Gizaw Derese.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet