Lokalt I går 18.00

Ohisalos hälsning till ressugna österbottningar: "Vi måste vänta lite till med resor till Sverige"

VASA Finlands reserestriktioner är hela tiden föremål för utvärdering, lovar inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna). Men för österbottningar som vill fira sommaren med släktingar från Sverige är läget knepigt.

Lokalt 6.5.2021

Österbotten bland de positivaste till vårdreformen – "De som väntar på den statliga reformen är mer skeptiska"

Majoriteten av kommunerna tvivlar på att målen med vårdreformen uppfylls, visar en undersökning. Men i Österbotten är misstron inte alls lika stor.

Lokalt 4.5.2021

Nu öppnar vi kandidattestet för kommunerna i svenska Österbotten – hitta din kandidat här

Vet du vem du ska rösta på i kommunalvalet? Vårt kandidattest hjälper dig hitta den kommunalvalskandidat som tycker mest som du.

Lokalt 4.5.2021

Nu öppnar vi kandidattestet för kommunerna i svenska Österbotten – hitta din kandidat här

Vet du vem du ska rösta på i kommunalvalet? Vårt kandidattest hjälper dig hitta den kandidat som tycker mest som du.

Lokalt 4.5.2021

Nu öppnar vi kandidattestet för kommunerna i svenska Österbotten – hitta din kandidat här

Vet du vem du ska rösta på i kommunalvalet? Vårt kandidattest hjälper dig hitta den kommunalvalskandidat som tycker mest som du.

Lokalt 28.4.2021

Henriksson: "Det var fem lättade partiordförande som samlades i Villa Bjälbo"

Tillväxt, högre sysselsättning, mera arbetstillfällen och en miljövänlig politik på ett sätt som värnar om landets konkurrenskraft. Så beskriver justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) innehållet i regeringens uppgörelse.

Lokalt 28.4.2021

Göran Djupsund om Centerns våghalsiga spel: "De går så här långt för att de måste"

Statsvetaren Göran Djupsund säger att Centern aldrig på allvar varit ute efter att fälla regeringen. Det handlar om att tvätta bort stämpeln som de rödgrönas stödparti.

Lokalt 27.4.2021

Är Finlands ekonomi ute på sju famnars vatten? – Veteranekonomer från Vasa oense om statsskuldens betydelse

Vasabördiga Ralf Sund och Johnny Åkerholm har ägnat mer tid åt ekonomi än vad SDP:s och Centerns partiledare har år på nacken. Men precis som regeringspartierna har också de olika åsikter om hur allvarligt Finland ska förhålla sig till den växande statsskulden.

Inrikes 25.4.2021

Henriksson lättad, men: "Vi har ännu en god bit att gå innan det finns samsyn"

– Det har inte rört på sig så mycket, men det är värdefullt att förhandlingarna och diskussionerna fortsätter. Så kommenterar justitieminister och SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson dagens långa session i Ständerhuset.

Lokalt 24.4.2021

Torven tvingar företagare i Södra Österbotten på knä – "Det hinner bli väldigt kallt innan vi hittat ett annat levebröd"

Det senaste året har Jussi Harju i Östermark tvingats lägga ner en tredjedel av sin torvproduktion. Han hör till de lyckligt lottade.

Lokalt 21.4.2021

KOMMENTAR: Hoppas Centern slutar tala för döva öron

Lagom inför regeringens halvtidsöversyn insinuerar Centerns ordförande Annika Saarikko att partiet kan lämna regeringen.

Lokalt 21.4.2021

Regeringen ser över sysselsättningen – Österbotten behöver åtgärder som får fram "rätt typ" av arbetskraft

Det finns inga lätta lösningar på bordet när regeringen samlas till halvtidsöversyn, bedömer Eva Österbacka, professor i nationalekonomi. För Österbotten vore det viktigt med lösningar som stärker arbetskraften inom exportindustrin.

Lokalt 20.4.2021

Vasas enda egyptolog ser fram emot att besöka 3 000 år gammal stad som legat dold under sanden – "Ett spektakulärt fynd"

En hel stad är den senaste arkeologiska upptäckten i Egypten. Den kan ge oss kunskap om annat än mumier, tempel och pyramider. Staden kan visa hur vanliga egyptier levde, säger Sofia Häggman, egyptolog med rötterna i Vasa.

Lokalt 19.4.2021

Lintilä bekräftar: Staten går inte in som delägare i fabriksbygget

Vasa stads långsiktiga arbete, Finlands batteristrategi och tillgången till mineraler är några orsaker till att  brittiska börsbolaget Johnson Matthey bygger en batterimaterialsfabrik i Vasa. Det bedömer näringsminister Mika Lintilä (C).

Lokalt 19.4.2021

Unga politiker vill ha transvänligt Vasa – "Simhallen borde ha könsneutrala omklädningsrum

Unga transpersoner ska inte behöva uppleva att deras mänskliga rättigheter ifrågasätts. Därför har unga Vasapolitiker förbundit sig till en lista med fem mål som ska förbättra vardagen för könsminoriteter.

Lokalt 11.4.2021

Engelskan har tagit över i det österbottniska näringslivet – men att kunna andra språk är fortfarande en fördel

Tidigare var det närmast ett krav att kunna flera språk om man ville jobba inom det exportdominerade näringslivet i Österbotten. I dag kommer man långt med engelska.

Lokalt 10.4.2021

Vasa övningsskola bryter katastrofal trend – här läser eleverna både tyska och franska

Antalet finländska ungdomar som läser främmande språk har minskat i rasande takt. Men på Vasa övningsskola har ungdomarna intresse för tyska och franska.

Lokalt 9.4.2021

KD:s Östman vill ha mer än endast en plan ut ur coronarestriktionerna – "Bakom knuten väntar utmaningarna med ekonomin"

Inga större fel på regeringens plan för hur coronarestriktionerna ska avvecklas. Men var dröjer planen för att få igång ekonomin, säger riksdagsledamot Peter Östman.

Lokalt 9.4.2021

SDP:s Mäkynen skeptisk till vaccinpass – kan slå hårt mot unga

Ett finländskt vaccinpass skulle äventyra jämlikheten samtidigt som nyttan är osäker. Den bedömningen gör Matias Mäkynen, riksdagsledamot från Vasa och en av SDP:s vice ordförande.

Ekonomi 8.4.2021

Österbottens landskap ogillar flygutredning – försämrar regionens tillgänglighet

En utredning om flygtrafiken får landskapen, däribland Österbotten och Mellersta Österbotten, att ställa sig på bakhasorna. Orsaken är att utredningen inte beaktar hur regionernas tillgänglighet ska tryggas.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet