Anna Sourander

anna.sourander@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Danmark skippar vårdregioner – vill ha samma modell som Finland

Den danska regeringen vill skippa regioner och ge distrikt och kommuner större ansvar för vården. Det ger Finland orsak att tänka om i vissa frågor som gäller vårdreformen, säger forskaren Siv Sandberg.

Nyhetsbild

Fixu är Vasaregionens enda frivilliga räddningshund – Se video: Så hittas en försvunnen person

VASA På en timme söker hunden Fixu igenom ett lika stort område som 50 människor tillsammans. Med matte Ida Ehnström deltar han i Frivilliga räddningstjänsten.

Nyhetsbild

WHO listar vaccinmotstånd som hälsofara

HÄLSA Vaccinmotståndet riskerar den framgångsrika bekämpningen av smittosamma sjukdomar, bedömer WHO. De senaste åren har mässlingsfallen ökat med nästan en tredjedel.

Nyhetsbild

Ny avstamp för vårdsamarbete – träff i Åbo nästa vecka

Det blev inget universitetssjukhus i Västra Finland. Men planerna på ett sjukhusbolag som inkluderar Seinäjoki och ett kirurgiskt andelslag norröver, har fått Vasa sjukvårdsdistrikt att samla grannarna till diskussion.

Nyhetsbild

Björn Boucht ny förvaltningsdirektör för Vasa sjukvårdsdistrikt

VASA Sjukvårdsdistriktets styrelse valde enhälligt Björn Boucht till ny förvaltningsdirektör. Pia Haglund blir ny IT-direktör.

Nyhetsbild

Sociolog och riksdagsledamot Anna Kontula: Folks uppfattning om våldtäkt baserar sig på film

Det arbete som på riktigt rår på våldtäkter är osexigt. Därför haltar den politiska viljan att utföra det, säger Anna Kontula som arbetat 20 år med frågor kring sexuellt våld.

Nyhetsbild

Många aktörer vill se sysselsättningsmål på 75 procent – Forskare: Vi borde se varför sysselsättningen är låg

Hur kan vi sysselsätta unga män bättre? Den frågan borde vi ställa oss i stället för att blint fixera på en viss procent när det gäller sysselsättningsgraden, säger forskaren Rita Asplund.

Nyhetsbild

Många Vöråföretagare gav fyra timmar av sitt liv för näringslivet

VÖRÅ Företagarna tackade och tog emot när kunskap om näringslivstrender och arbetskraftsutbildning erbjöds i Vörå. Kommunens näringslivsseminarium drog fullt hus.

Nyhetsbild

Företagarnas Pentikäinen: Vi borde harmonisera lagarna i Finland och Sverige

VÖRÅ Lagstiftningen som gäller företagande borde harmoniseras i Finland och Sverige, anser Företagarna i Finlands vd Mikael Pentikäinen.

Nyhetsbild

Finlandssvenska pengar placerar Novia och Arcada i topp

Av alla yrkeshögskolor lyckades svenskspråkiga  Novia och Arcada överlägset bäst med medelinsamlingen. En stor del av pengarna kommer från de finlandssvenska fonderna och stiftelserna.

Nyhetsbild

KKV: Omöjligt säga hur jättars dominans påverkar priset på livsmedel

På Konkurrens- och konsumentverket bekräftar man att dagligvaruhandeln i Finland är ytterst koncentrerad. Men det betyder inte att handeln rakt av kontrollerar prissättningen.

Nyhetsbild

Minister Virolainen efter besök i Vasa: "Finns orsak att se över företagsstöd för internationalisering"

Behovet av stöd till företag som vill ut på den internationella marknaden diskuterades under utrikeshandelsminister Anne-Mari Virolainens (Saml) besök i Vasa. – Siffrorna talar för sig sig själva, säger hon om Vasaregionens betydelse för utrikeshandeln.

Nyhetsbild

Handelns prispålägg på köttprodukter kan vara nästan 70 procent

Skinkpålägg kan kosta nästan 70 procent mer i butikshyllan än vad affären betalat i inköpspris.  Handelns prispålägg på köttprodukter är rejält, visar uppgifter som VBL/ÖT fått ta del av.

Nyhetsbild

Två av tre vill påverka vem som blir nästa statsminister

Allt fler väljare vill att deras röst i riksdagsvalet ska ha effekt på vem som blir statsminister. Orsaken är missnöjet med regeringen Sipiläs sätt att göra politik, tror statsvetare.

Nyhetsbild

Ny teknologirevolution står för dörren – ÅA och Novia med i unikt projekt

Om något år är mobilnätet 5G en del av vardagen. Då blir teknik nu som testas på ÅA och Novia vardag för alla.

Nyhetsbild

Läkarförbundet står upp mot onödiga ögonskador

Ögonskador som är relaterade till fyrverkerier är onödiga och går att undvika. Därför står Läkarförbundet bakom medborgarinitiativet som vill förbjuda privatpersoner att skjuta fyrverkerier.

Nyhetsbild

Unga politiker vill man ska kunna röka gräs ostraffat

Mer än var tredje ung vuxen har prövat cannabis. Nu vill majoriteten av de politiska ungdomsförbunden i Finland avkriminalisera användning och innehav.

Nyhetsbild

Toppmöte gav Finland toppbetyg – men hettan tog musten ur befolkningen

ÅRSKRÖNIKA Vad har Donald Trump, Vladimir Putin och Barack Obama gemensamt? Alla besökte Helsingfors under 2018, skriver Anna Sourander i sin årskrönika om Finland.

Nyhetsbild

Österbotten har fastlandets lägsta arbetslöshet – också unga hittar jobb

I november fanns det nästan 20 procent färre arbetslösa i Österbotten jämfört med vid samma tidpunkt i fjol. Endast Åland har lägre arbetslöshet.

Nyhetsbild

Kristliga folkhögskolan och Folkhälsan får pengar för att integrera vuxna invandrare

Utbildningsstyrelsen ger fria bildningen två miljoner euro för stärka integration. Tanken är att integrera de fler än 2 000 invandrare som befinner sig utanför arbetslivet.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet