Lokalt 28.2.2021

Statens coronastöd visade sig vara generöst – kommunerna i Svenskösterbotten går 58 miljoner på plus

Bokslutsprognoser visar att Svenskösterbottens kommuner vänder ett underskott på nästan 20 miljoner euro till ett överskott på drygt 58 miljoner. – Jag har aldrig upplevt något liknande, säger kommundirektör Gun Kapténs.

Inrikes 25.2.2021

Henriksson förklarar undantagstillståndet: "Behövs för att kunna stänga restauranger"

Undantagstillstånd ja, men ingen beredskapslag nu. Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) förklarar skillnaden och varför det naturliga är att utlysa undantagstillstånd.

Lokalt 23.2.2021

Jussi Halla-aho gör video på svenska – "Jag har märkt att det finns en felaktig bild av Sannfinländarna"

I en ny video riktar sig Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho till finlandssvenskarna. – Ingen ska behöva rösta på SFP av rädsla, säger Halla-aho och förklarar att han vill räta ut missförstånd om hur det egna partiets förhåller sig till svenskan.

Lokalt 23.2.2021

Brist på praktikplatser hotar studerandes examensplaner – "Det blir en fullspäckad vår"

Coronapandemin har inte bara fört med sig distansstudier. Den gör också att studerande som behöver praktik för sin examen kanske inte blir klara inom utsatt tid.

Lokalt 18.2.2021

Henriksson om THL:s stängningsiver i huvudstadsregionen: "Den lagstiftningen finns inte nu"

Institutet för hälsa och välfärd, THL, rekommenderar stängningar i huvudstadsregionen. Det överraskar justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Lokalt 15.2.2021

Presskonferensen i S:t Petersburg: Lavrov skyllde dåliga relationer på EU – Haavisto tog upp utvisade diplomater

Det blev ett relativt artigt ställningskrig när Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto möttes.

Lokalt 12.2.2021

Vasabon Riikka längtar till kontoret – unga och ensamboende lider av påtvingat distansarbete

Mindre lust att arbeta och större risk för utmattning syns klart bland unga och ensamboende. Pandemins påtvingade distansarbete passar inte alla.

Lokalt 9.2.2021

Ultranationalistisk rörelse ledd av utslängda Sannfinländare får forskare att reagera – "De vill göra Finland till ett Nordkorea

Sinimusta liike vill ha ett register på alla som bor i Finland med personens etniska tillhörighet, modersmål och religion. Rörelsen samlar in namn för att bli ett parti som kan påverka finländsk politik.

Lokalt 8.2.2021

Vasakrögare nära bristningsgränsen efter regeringens tal om ännu striktare regler – "Jag blir så trött och arg"

På ett år har Saku Railios restauranger gått från att klara sig bra till att stå helt utan pengar. Orsak? Coronapandemin och de restaurangbegränsningar den fört med sig. – Det är helt sjukt, säger krögaren Railio.

Lokalt 3.2.2021

Österbottning leder EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik – "Enigt EU är ett budskap till demonstranterna i Ryssland"

EU har hela vägen klart fördömt Rysslands agerande i fallet Aleksej Navalnyj.  Det är ett tydligt budskap till människorättskämparna i landet, säger Sofie From-Emmesberger.

Lokalt 3.2.2021

Österbottens välfärdsområde har en spindel i nätet – så få som möjligt ska veta om det

Päivi Berg är nöjd om hennes arbete inte syns. För det betyder att hon skött sitt jobb utmärkt.

Lokalt 2.2.2021

Klimatmål ska ge över 25 000 elbilar i Österbotten inom några år – bilexperter befarar dyr nota

Strängare klimatmål beräknas ge 700 000 elbilar i Finland redan om nio år. Av dem borde över 25 000 hitta sin ägare i Österbotten. Men är det rätt väg att gå? VBL/ÖT har frågat några experter.

Lokalt 1.2.2021

Mäkynen leder SDP:s näringspolitiska arbetsgrupp – vill använda Vasaregionen som exempel

SDP:s vice ordförande Matias Mäkynen tycker vi ska sluta se offentliga sektorn som ett hinder för tillväxt. Men vad tycker Vasas stadsdirektör Tomas Häyry, Wärtsiläs vd Hannu Mäntymaa och näringsminister Mika Lintilä?

Lokalt 29.1.2021

Årets häst piper innan han lämnar arenan – NK Unique har underhållit många dressyrälskare genom åren

Han bor i Kronoby men har representerat Korsholm under alla sina stora tävlingar. Efter 16 år går en av Österbottens mest framgångsrika dressyrhästar i pension.

Lokalt 24.1.2021

Sanna Marin är hans senaste tillskott – Vasabon Tero har fem böcker fulla med autografer

På femton år har Tero Seulanto lyckats samla autografer av många politiker, artister och andra kända finländare. Hans egen favorit kom för drygt två år sedan i hemstaden Vasa.

Lokalt 19.1.2021

Expert på högerextremism om maktskiftet i USA – "Extremt oroväckande att de har så dålig koll"

På bara några år har miljontals amerikaner radikaliserats, mycket på grund av Donald Trump och ryggradslösa republikaner. Det säger Lisa Bjurwald, prisbelönt journalist som skrivit flera böcker om högerextremism.

Lokalt 18.1.2021

Marin lovar inga EU-miljoner men lovordar Vasaregionen – "Kan vara förebild i hela Finland"

Statsminister Sanna Marin (SDP) ger inga löften om pengar, men hon konstaterar att de österbottniska utvecklingsprojekten håller måttet.

Lokalt 18.1.2021

Anna Sourander: Sanna Marins besök i Vasa – tillfällighet eller resultatet av goda kontakter?

I dag, måndag, besöker statsminister Sanna Marin (SDP) Vasa. Det kan vara en tillfällighet att just Vasa står i tur. Statsministrar gör vanligtvis så kallade landskapsturnéer med jämna mellanrum.

Lokalt 15.1.2021

Ny förordning träder i kraft – VCS förlorar runt hundra operationer

En uppdaterad centraliseringsmodell för den specialiserade sjukvården betyder att Vasa centralsjukhus mister en del operationer. Men sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen är nöjd. Den nya modellen är bättre än den gamla.

Lokalt 15.1.2021

Sanna Marin kommer till Vasa – blir årets första inrikesbesök

VASA Statsminister Sanna Marin (SDP) besöker Vasa på måndag. På agendan står framför allt det lokala näringslivet.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet