Anna Sourander

anna.sourander@vasabladet.fi

Nyhetsbild

VCS får inte bara en, utan tre miljoner – Henriksson: "Har betydelse vem som sitter med vid borden"

Vasa centralsjukhus får totalt tre miljoner euro i tre år för att finansiera omfattande jour på två språk. Enligt SFP-ordförande Anna-Maja Henriksson innehåller stadsbudgeten många små men för Österbotten viktiga satsningar.

Nyhetsbild

Peter Östman och Janne Sankelo om statsbudgeten – vem ska betala kalaset?

Kommer pengarna att räcka? Oppositionens Peter Östman (KD) och Janne Sankelo (Saml) är inte övertygade efter att ha bekantat sig med regeringens statsbudget. Östman saknar också en analys av utbildningssatsningarna.

Nyhetsbild

Kö till posten som Samlingspartiets bas i Österbotten – två Vasabor bland de intresserade

Tommi Mäki, Susanna Koski och sittande viceordföranden Jesse Luhtala vill alla lotsa Samlingspartiet i Österbotten i ny riktning. Och flera kandidater väntas anmäla sig.

Nyhetsbild

Susanna Koski vill leda Samlingspartiet i Österbotten

Det var i slutändan ett lätt beslut, säger Susanna Koski. Efter att ha tagit sig en allvarlig funderare och fått bekräftat att hon har ett brett stöd siktar Koski nu på att bli ordförande för Samlingspartiet i Österbotten.

Nyhetsbild

Riksdagsledamot Anders Norrback om Övis köttbeslut: Att minska köttet överlag hade varit okej

VASA Sex veckor med mindre kött på menyn i Vasa övningsskola hade inte fått Anders Norrback (SFP) att reagera. Men att endast utesluta rött kött är ett politiskt ställningstagande som inte passar en skola, anser han.

Nyhetsbild

Forskare om Finlands klimatansvar – "Vi kan hitta de nya lösningarna"

Globalt är Finlands klimatavtryck försvinnande litet. Men ser man på utsläpp per person hör finländarna till de som påskyndar klimatförändringen mest.

Nyhetsbild

Landsbygdsprofil om energianvändningen : "Vårt jordbruk har aldrig varit så ineffektivt som nu"

Hur hållbar är vår matproduktion? Thomas Snellman är köttproducenten som tycker att vi ska äta mindre kött. SLC:s Mats Nylund tvivlar på nyttan med detta.

Nyhetsbild

Rektorn om debattstormen kring Övis köttbeslut – "Skolans uppgift att lyfta fram det som intresserar unga"

VASA "Vi väljer alltid ett tema som är aktuellt i samhället", säger Elisabet Backlund-Kärjenmäki, rektor på Vasa övningsskola. Både hon och restaurangchefen är överraskade över den enorma debatt som följt skolans beslut att under sex veckor inte servera rött kött.

Nyhetsbild

Fem månader efter valet – så lever de före detta riksdagsledamöterna i dag

En tjänar nästan 10 000 euro i månaden. Andra lyfter anpassningspeng. VBL/ÖT har kollat vad tidigare riksdagsledamöter gör i dag.

Nyhetsbild

Nykarleby, Vörå och Kaskö vill ha mer pengar av staten – "Läget har varit exceptionellt svårt i Vörå"

EKONOMI Nästan en tredjedel av landets kommuner vill ha höjd statsandel på grund av dålig ekonomi. Bland de sökande finns flera österbottniska kommuner.

Nyhetsbild

De lär sig leda människor - stort intresse för Novias nya utbildning

Personlig utveckling och mer kunskap om hur man leder ett arbetsteam. Det står på önskelistan när Novias ledarskapsutbildning på engelska sparkar igång.

Nyhetsbild

Anna Sourander: De 60 000 icke-existerande jobben blir höstens thriller

Vem ska jobba var och under vilka premisser? Den frågan måste regeringen svara på, annars väntar skampålen lagom till jul, skriver Anna Sourander i sin kommentar om den politiska hösten.

Nyhetsbild

Medicinalrådet Timo Keistinen om att fler sjukhus vill ha omfattande jour: "Det var väntat"

Kritiken och kraven i utlåtandena om Vasas omfattande jour överraskar inte medicinalrådet Timo Keistinen. Superstatusen blir föremål för diskussion när regeringens vårdreform går vidare, tror han.

Nyhetsbild

Historiker ser hotbild 80 år efter krigsutbrottet: "Vi måste hålla tillbaka nationell egoism"

Aldrig sedan andra världskrigets början har nationalismen varit så stark som nu. Det får pensionerade historikern Bengt Kummel att skaka på huvudet.

Nyhetsbild

Peter Östman om en rikspolitik utan Kristdemokraterna: "Det kommer aldrig att ske"

KD-profilen Peter Östman ser en utveckling som begränsar åsikts- och religionsfriheten. Det bekymrar den nyvalda vice ordföranden för landets kristdemokratiska parti.

Nyhetsbild

Från lilla Skåne till Manchester Arena och palatset i Dubai – Tobbe Larssons hästintresse växte fram redan i ung ålder

Madonna har bett om audiens hos hans häst. Kungahuset flög honom till Dubai för att fira nyår. För Tobbe Larsson, känd för många från tv-programmet Ponnyakuten, har hästarna öppnat många dörrar.

Nyhetsbild

Allt fler sällskapsdjur far illa – de grova fallen har också ökat

Sällskapsdjuren är betydligt oftare utsatta för dålig behandling än vad produktionsdjuren är. Statistiken visar att antalet allvarliga fall är tre gånger fler bland sällskapsdjuren.

Nyhetsbild

SE VIDEO: Över 40 hemlösa kattungar i Vasatrakten, nu vädjar de frivilliga till kattägare: "Sterilisera era katter!"

Över 40 hemlösa kattungar är för tillfället utplacerade i fosterhem omkring Vasa. Och nya kattungar hittas varje dag.

Nyhetsbild

Endast var tredje finländare tror på Antti Rinnes regering – statsvetare är förvånad

Drygt en tredjedel av finländarna tror att Antti Rinnes (SDP) regering kan sköta landet. Förtroendet för Juha Sipiläs (C) regering var större för fyra år sedan.

Nyhetsbild

Anna Sourander: Dags för EU att spräcka glastaket

De nya styrkeförhållandena inom EU ser ut att leda till oväntade utnämningar till toppjobben. Förvirringen kan föra en banbrytande sak med sig, nämligen en kvinnlig kommissionsordförande.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet