Lokalt Igår 22:30

Gammal tradition återupplivad

JAKOBSTAD Skridskoåkarna har hittat till Gamla hamnviken där det för första gången på många år finns en  plogad bana. Det är en inofficiell skridskobana som man använder på eget ansvar.

Lokalt 22.1.2021

Hela stan ska lysa upp i ett leende – ljusfestivalen Jeppis Lux är snart här

JAKOBSTAD De som kör in i staden via Storgatan möts av ett stort leende. Förberedelserna för ljusfestivalen Jeppis Lux är i full gång.

Lokalt 22.1.2021

Nya bryggor vid fiskhamnen

JAKOBSTAD Allt fler båtägare väljer hamnen ute på Ådön som bryggplats. Speciellt intressant är hamnen för dem som har lång båtväg till stugan.

Lokalt 21.1.2021

Stor markaffär i hamn – Jakobstad förvärvar del av bangården

JAKOBSTAD Affären mellan staden Jakobstad och Senatsfastigheter är nu slutförd. Det betyder att staden kan börja planera det dryga 6,6 hektar stora området.

Sport 21.1.2021

Segervalls löprundor bildar mönster – skrev god jul i centrum av Jakobstad: "Jag tycker om att studera kartor"

LÖPNING När Markus Segervall i Jakobstad antog utmaningen att springa en adventskalender ville han göra rundorna lite mer utmanande än att bara räkna antal kilometrar.

Lokalt 19.1.2021

Nyanställningar övervägs noga i Jakobstad

JAKOBSTAD

Lokalt 19.1.2021

Stiftelse får skjuta upp amorteringar

JAKOBSTAD

Lokalt 17.1.2021

Erik har varit Veganas stamgäst i 20 år – "Jag har blivit salladsberoende"

JAKOBSTAD I över 20 år har Erik Johansson ätit lunch på Vegana. Den veganska kosten gör att han mår bra och känner sig pigg hela dagen.

Lokalt 17.1.2021

30 år med vegansk kost i kyrkan

JAKOBSTAD Restaurang Vegana i Jakobstad är unik på många sätt. Troligen är det landets äldsta veganska matservering. Dessutom sitter matgästerna på kyrkans läktare.

Ekonomi 16.1.2021

De gör kläder för träning och fritid

JAKOBSTAD Idén har de haft cirka 10 år och för drygt 1,5 år sedan bestämde sig de fyra vännerna att tiden var mogen för lansering av Pipalüük.

Ekonomi 15.1.2021

Cyklande bröder vill sprida intresset för pedalkraft

JAKOBSTAD Allt fler upptäcker glädjen i att ta sig fram med pedalkraft. I ett garage på Hällan har bilarna fått flytta ut för att ge plats för ett företag med cyklar i fokus.

Lokalt 11.1.2021

Nytt intresse finns för Ristikari – lokal aktör har hört sig för

JAKOBSTAD Anrika Ristikarifastigheten hör till de objekt som staden Jakobstad hoppas kunna sälja. Den före detta skolan har bjudits ut via en nätauktion och då kom ett bud på 4 000 euro, men budgivaren presenterade inte någon konkret plan för huset.

Lokalt 7.1.2021

Pialina är tillbaka där allt började: "Det är här mitt hjärta finns"

JAKOBSTAD Som att komma hem. Så beskriver Pialina Ainasoja sitt nya jobb som restaurangchef på Pavis. Stället är bekant för henne sedan barndomen och det var också där hon inledde sin yrkesbana.

Lokalt 3.1.2021

Ett livsöde på en liten pärtbit – Erik hittade ett stycke släkthistoria på vinden

JAKOBSTAD En ung man i militärkläder blickar stadigt in i kameran. Bilden föreställer Edvin Nyberg från Hakkas i Terjärv. Han blev offer för en smittsam sjukdom i en tid då inga vacciner fanns.

Lokalt 26.12.2020

Strömberg och Jonasson – ett skrivande par som kompletterar varandra

JAKOBSTAD I den trevliga lägenheten samsas två som skriver och två som mest spinner. En av skribenterna har numera ett arbetsrum i ett kulturkollektivhus.

Lokalt 25.12.2020

Vinvänner testade viner på distans – "Det är ett riktigt bra sätt att ha kalas"

JAKOBSTAD Många föreningar har pausat sin verksamhet på grund av pandemin. Vinsällskapet Botnia bestämde sig för att testa en middag med vinprovning via webben.

Lokalt 22.12.2020

Hos familjen Snellman börjar myset redan på lillajul – "Skönt att ha det mesta färdigt när julen närmar sig"

JAKOBSTAD Stjärnorna lyser i fönstren i det stora timmerhuset uppe på berget. Här har man skogen alldeles in på husknuten. Det syns också i juldekorationerna.

Lokalt 21.12.2020

Lär dig trivas hemma – webbkurs lär dig rensa i röran

JAKOBSTAD Var ska man börja röja, och hur ska man orka slutföra projektet? Att ta hand om sitt hem kan ibland kännas ganska övermäktigt. Men det finns hjälp att få.

Lokalt 20.12.2020

Skejtparken dubbelt så dyr som budgeterat

JAKOBSTAD Det ursprungliga beslutet var att anläggningen skulle kosta 80 000 euro varav hälften bestod av statsbidrag. Slutpriset är nästan dubbelt så högt.

Lokalt 18.12.2020

Gator i Jakobstad byter namn

JAKOBSTAD Vissa gator har aldrig byggts som planerat, andra har huggits av och fått nya sträckningar. Gatunamnskommittén föreslår ändringar på flera ställen.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet