Björn Nyberg

bjorn.nyberg@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Dessutom har vi tur med vädret

En turnering där segern är bärgad innan den startar. Det kan man säga om U19-EM i fotboll, som sparkas i gång i Vasa på måndag.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Gratis import av kunskaper i språk

I år blir antalet helsingforsare med främmande modersmål fler än 100 000. De är många i Österbotten också, och ger samhället gratis språkkunskap.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Trump får det hett om öronen

Njut av den sköna värmen! Men önska gärna samtidigt att det ska vara kallt som i Sibirien i Sibirien.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Om problem som inte finns

Det lönar sig att ta reda på. Vasa stad har tagit reda på, och det visar sig att in- och utflyttare i Vasa tycker att tvåspråkigheten är en bra sak.

Nyhetsbild

Björn Nyberg: Vattengräns är också en gräns

Att ta bort öronmärkta EU-pengar för samarbete över Kvarken vore korkat, särskilt ur EU:s synvinkel.

Nyhetsbild

Vasa och regionen byter färg – får en ny visuell framtoning

VASA Vasa, Visit Vasa och Vasaregionen håller på att få en gemensam visuell framtoning. Vasas vågor i orange från 2009 byts ut mot bokstäver som kan ersättas med symboler. Se exempel på hur det kan se ut här:

Nyhetsbild

Steinerskolan flyttar till Vöråstan

VASA Steinerskolan och en del av Steinerdaghemmet flyttar till Vöråstan. En gammal industrifastighet i hörnet av Fiskaregatan och Olympiagagatan renoveras.

Nyhetsbild

Nöjesparksbolaget vill fortsätta arrendera Wasalandiatomten

VASA Före detta Wasalandia får fortsätta förfalla. Asprokoncernen har meddelat att man vill fortsätta arrendera marken. Arrendekontraktet gäller till 2037.

Nyhetsbild

500 fick finskt medborgarskap i Österbotten i fjol

Det blev rekord i nya finländska medborgare i fjol. Över 12 000 utlänningar blev finländare. I Österbotten fick 499 personer finländskt pass.

Nyhetsbild

Lax, nypotatis och jordgubbar – det går att få lokalproducerat på midsommarbordet

Midsommaren är räddad. Österbottnisk nypotatis är på väg ut i butikshyllorna och det kommer bra med lax i Kvarken. Till och med frilandsjordgubbarna tycks mogna i tid.

Nyhetsbild

Staden vill hugga i Gerby skärgård – 82 personer protesterar

VASA "Katastrofalt för naturen och oss som har sommarstugor där", säger Hanna Möuts, som samlat in namn. "Det kan inte finnas sagoskog överallt", säger stadens grönområdeschef Timo Jousmäki.

Nyhetsbild

Tvålfabriken får nådatid – besvär har lämnats in

VASA Det har kommit in ett besvär mot planen som gör det möjligt att riva Tvålfabriken i Vasa. En byggnadshistorisk förening anser att fabriksbyggnaden borde skyddas.

Nyhetsbild

Korsholm: Styrelseledamöter ska sitta med på ungdomsfullmäktiges möten

KORSHOLM Det blir en uppryckning i Korsholmspolitiken när det gäller att beakta vad de unga tycker. Nämnderna ska höra ungdomsfullmäktige oftare och styrelseledamöterna turas om att delta i ungdomarnas möten.

Nyhetsbild

Vasapolitiker beredda ge mer till hemvård och barnskydd

FULLMÄKTIGE Hemvården och barnskyddet ligger bra till för att få mer pengar av Vasafullmäktige i höst. Om det finns några pengar att dela ut, vill säga.

Nyhetsbild

Djur på gågatan, stora julbollar på torget – Vasa förnyar sin julbelysning

VASA Mitt i sommaren förnyar Vasa julbelysningen. Eller i alla fall ska det fattas beslut. Centrum får en mer enhetlig julbelysning och den gamla flyttas till Brändö.

Nyhetsbild

SDP pratar kunnande och rättvisa i Vasa i augusti

VASA Socialdemokraternas riksdagsgrupp håller årets sommarmöte i Vasa i augusti. En orsak är det goda exemplet; tillväxt genom kunnande och välmående finns på riktigt i Österbotten och är en strävan hos SDP.

Nyhetsbild

Gropen vid Vasaesplanaden ligger kvar – därför dröjer byggstarten

VASA Det närmar sig bygglovsansökan för de sista husen i teaterkvarteret i Vasa. Byggstart för det första av fyra nya hus blir det i slutet av året.

Nyhetsbild

Espen nästan fullt – se var butikerna placeras

VASA Det nyrenoverade köpcentret Espen kommer att stå klart till julhandeln. Men i praktiken tas affärslokalerna i bruk en efter en.

Nyhetsbild

Ryktet om Vasa centrums död är betydligt överdrivet

KOMMENTAR Vasa centrum mår bra, har börjat må ännu bättre och kommer snart att må strålande. Det är onödigt att tjata om någonting annat.

Nyhetsbild

Vasa redo skriva avtal för transporter på nya Sidenvägen

TRANSPORT Även produkter från Vasaregionen har tagit den nya, långa tågresan från Finland till Kina. Det går snabbare än med båt och billigare än med flyg. Men än återstår jobb för att få logistiken smidig.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet