Björn Nyberg

bjorn.nyberg@vasabladet.fi

Nyhetsbild

SÖS Talks: Claus Stolpe berättar allt om amerikanska presidentval på tio minuter

FORSKNING Det drar ihop sig till presidentval i USA. Kampen är redan i gång, och i SÖS Talks förklarar forskaren Claus Stolpe vad som är vad.

Nyhetsbild

Claus Stolpe: Mycket kan hända – vem kände till Clinton ett år innan han blev vald?

FORSKNING Som sittande president är Donald Trump förhandsfavorit i höstens presidentval. Men förändringar kan ske snabbt i den amerikanska politiken.

Nyhetsbild

Nyheterna blir fler – nu kommer VBL Måndag

NYHETER HSS Medias tidningar förbättrar sitt digitala nyhetsutbud. Nu dyker det upp färska nyheter i appen eVBL varje måndag.

Nyhetsbild

Nyheterna blir fler – nu kommer ÖT Måndag

NYHETER HSS Medias tidningar förbättrar sitt digitala nyhetsutbud. Nu dyker det upp färska nyheter i appen eÖT varje måndag.

Nyhetsbild

VIDEO: Nya Wärtsilä reser sig snabbt på Vasklot – 120 jobbare blir snart fler

INVESTERINGAR Ett halvår efter att grävmaskinerna körde in är Wärtsiläs Smart Technology Hub på god väg. Vädret har gynnat byggarna på Vasklot.

Nyhetsbild

SFP i Vasa vänder blicken mot klimatet – "Här skulle Greta bli på gott humör"

VASA Som största parti i Vasa kallar SFP till en satsning för klimatet. Man vill förankra det som redan görs hos invånarna och hitta fler idéer – men inte skuldbelägga.

Nyhetsbild

Stadsstyrelsens ordförande manar till lugn: "Ingenstans har det fattats beslut om permitteringar"

EKONOMI Permitteringar är inte aktuella nu. De kräver i så fall samarbetsförhandlingar och beslut i stadsstyrelsen, säger Maria Tolppanen.

Nyhetsbild

Kaskö i fjol: En föddes – tjugo dog

Österbotten krympte litet 2019. Det beror på utflyttningen. Men regionalt har skillnaden mellan antalet födda och döda stor betydelse.

Nyhetsbild

Förslag i Vasa: Lärare och daghemspersonal permitteras tre dagar

SPARANDE Trots sparåtgärder och eventuella permitteringar räcker pengarna inte till för skolorna och daghemmen. De behöver tilläggsanslag i år.

Nyhetsbild

Svårt få personnamn på gator i Vasa – "Det är ju en sorts historielöshet"

GATUNAMN Vasas socialdemokrater fick inget gehör för initiativet att namnge en gränd efter lantdagsmannen Viktor Blomqvist. Tröskeln är hög för att använda personnamn på gator.

Nyhetsbild

Ingen garanti för att akutens problem inte återkommer – "Lättare med en enda arbetsgivare"

VASA Paradoxalt nog ledde åtgärderna för att trygga akutens resurser under jul och nyår till att akuten inte klarade av det ovanligt stora antalet patienter.

Nyhetsbild

Först ut i SÖS Talk: Ehrnström-Fuentes om omställningen till det hållbara

FORSKNING Hankendoktorn Maria Ehrnström-Fuentes gjorde en poddserie om människor som ställt om sitt liv. I SÖS Talks berättar hon varför.

Nyhetsbild

År 1920 hade Harry Schauman en dröm – år 2020 får alla del av den i form av SÖS Talks

FORSKNING Populära TED Talks är förebilden när Svensk-Österbottniska Samfundet lanserar SÖS Talks, österbottniska forskare berättar populärvetenskapligt om sin forskning.

Nyhetsbild

De här Vasanyheterna lästes mest 2019 – Val, färja och utryckningar förstås

NYHETER Den 3 oktober 2019 var en dramatisk dag i Vasa. Då inträffade de händelser som gav upphov till årets två mest lästa VBL-artiklar om Vasa.

Nyhetsbild

Fyrverkeri över Vasa centrum – och Dragnäsbäck

NYÅR Det blir traditionsenligt fyrverkeri från Skräddargrund i Vasa på nyårsnatten. Det kostar 3 000 euro, meddelar staden.

Nyhetsbild

2019 i Österbotten: Stormar och bränder och en vårdskandal – men Österbotten tror på framtiden

ÅRSKRÖNIKA Året började våldsamt och tragiskt. Men ser man över hela 2019 träder ett optimistiskt Österbotten fram, ett landskap som bygger för framtiden och försöker förbättra världen.

Nyhetsbild

Österbotten minskade i år – men inte överallt

BEFOLKNINGSUTVECKLING Under millenniets två första decennier har Österbotten vuxit. Men de regionala skillnaderna är enorma, två kommuner har minskat med en femtedel, en har vuxit med en tredjedel.

Nyhetsbild

Nyhet i Vintervasa: Ny funktion visar i realtid var det går att skida och åka skridskor

VASA Det hör redan till de mest eftersökta på Vasas webbplats. Nu lanseras en ny funktion med färsk och riklig information för vintersportarna.

Nyhetsbild

Wow, nu är det jul!

Fina berättelser vill vi alla ha. Julen är som gjord för berättelser, den är själv en berättelse, och den skapar nya berättelser

Nyhetsbild

Trots högre kvot är det brist på flyktingar nästa år – igen

Österbotten fick flest kvotflyktingar i landet i år. Ändå fylldes bara hälften av platserna. Landskapet vill att Finland tar emot fler, men att någon annan än staten skulle betala har inte diskuterats.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet