Björn Stenbacka

bjorn.stenbacka@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Österbottnisk elmotorcykel ska serietillverkas i Seinäjoki

En elmotorcykel som byggs i Seinäjoki låter kanske oväntat, men förhandsbeställningar tas redan emot. Målsättningen är att bygga 4 000 motorcyklar 2025.

Nyhetsbild

Harri Suistio: "Det blir en unik färja för unika förhållanden"

Nya Kvarkenfärjan blir skräddarsydd, säger Harri Suistio från Raumo Marine Constructions. Vi kan vara stolta, det blir det första fartyget i sitt slag, tillägger Peter Ståhlberg.

Nyhetsbild

Skellefteå växer kraftigt efter Northvolts etableringsbeslut

Skellefteå växer kraftigt. Arbetslösheten har sjunkit till tre procent och det byggs bostäder som aldrig förr. Orsaken? Northvolts beslut att etablera en batterifabrik där.

Nyhetsbild

Northvolts Martin Anderlind: "Det kommer att byggas ett stort antal batterifabriker i Europa"

Martin Anderlind på Northvolt berättar att man fört bra diskussioner i Vasa. "Jag är imponerad över det arbete som görs i Vasa", säger han.

Nyhetsbild

Maria Landtman: "Allt vanligare att el från vindkraftverk säljs med långa avtal"

Det blir allt vanligare att vinkraftsparker som är under uppbyggnad ingår avtal för att sälja sin el redan innan en enda turbin har rests. Advokatbyrån Hannes Snellman har specialiserat sig på att göra upp avtalen.

Nyhetsbild

Staffan Asplunds Etha Wind tror på vindkraft utan stöd

Vasaföretaget Etha Wind har ett finger med i spelet i de de flesta stora vindkraftsprojekt i Finland. I fortsättningen produceras vindel utan stöd, säger Staffan Asplund.

Nyhetsbild

Tuuli Sarvilinna: "Finland är supernation inom kraftelektronik"

VASA Finland är en supernation inom kraftelektronik och Vasa har en nyckelroll. Det säger Tuuli Sarvilinna, som sitter i danska Danfoss Drives ledningsgrupp.

Nyhetsbild

Wärtsilä: Vindkraft och värmepumpar kan ersätta kolkraft i Helsingfors

Wärtsilä har analyserat fjärrvärmeproduktionen i Helsingfors och kommit fram till att kolkraften kan ersättas med vindkraft och värmepumpar.

Nyhetsbild

Hans Nikula: "En robot kostar lika mycket, oberoende av om den står i Peking eller Terjärv"

I Terjärv har företaget Robotion utvecklat robotteknik sedan 1996. Efterfrågan på företagets kunnande är så stort att kapaciteten att ta hand om förfrågningar inte räcker till.

Nyhetsbild

Karperöbon Adrian Taylor har det gröna Formel 1 passet

Karperöbon Adrian Taylor har rätt att traska in på vilken Formel 1-depå som helst i världen. Han har det eftertraktade gröna F1-passet efter nästan tio års jobb i sporten.

Nyhetsbild

Inte många andra butiker än Jääskeläinen som firar 120 år

VASA Det finns inte många företag i Vasa som kan fira 120 år. Det kan klädaffär Jääskeläinen. På fredag är det 120 år sedan herrekiperingsaffären grundades.

Nyhetsbild

Wärtsilä säger upp 78 i Finland – Huvudförtroendeman: "Det är för mycket"

Wärtsiläs samarbetsförhandlingar avslutades i dag. Resultatet är att 78 sägs upp i Finland – över hälften av dem i Vasa.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar ett kraftverk till Bahamas – underhåller ett annat i Myanmar

Wärtsilä levererar ett kraftverk till Bahamas i Västindien. Bolaget ska även sköta underhållet av ett kraftverk i Myanmar.

Nyhetsbild

Wärtsilä tar hem verksamhet från Indien – snart finns all masterdata i Vasa

Wärtsilä centraliserar finansiella funktioner och stödfunktioner till Vasa. Huvud- eller masterdata som upprätthålls i Indien överförs till Runsor. Det betyder flera nya jobb i Vasa.

Nyhetsbild

ABB tar hem produktion till Vasa – investerar i ny linje

ABB flyttar produktion från Östeuropa hem till Vasa. Poler till lastbrytare ska i fortsättningen tillverkas vid en ny automatiserad linje, som består av åtta robotar, i Vasa.

Nyhetsbild

Kaj Ritala ny försäljningsdirektör på HSS Media

Efter att ha jobbat med att utveckla den så kallade läsaraffären får Kaj Ritala ett nytt uppdrag inom HSS Media. Nu ska han som försäljningsdirektör hjälpa annonsörer att välja rätt. Han lovar nya digitala produkter och lösningar.

Nyhetsbild

Risto har jobbat i akvarieaffären i snart 40 år

VASA Harry Tuomis kvintett var ett populärt band i slutet av 1950-talet, men det var svårt att livnära sig på jazzen och musiken. För att dryga ut kassan grundade bandledaren Tuomi en akvarieaffär.

Nyhetsbild

En fjärdedel är kvinnor i småföretagens styrelser

En fjärdedel är kvinnor i de små- och medelstora företagens styrelser i Österbotten, visar en styrelsebarometer sammanställd av handelskammaren.

Nyhetsbild

Monika Mangs ny vd för Närpes sparbank – Niklas Näsman byter bransch

Närpes sparbanks vd Niklas Näsman har sagt upp sig. Ny vd är Monika Mangs.

Nyhetsbild

Mikael Lilius leder Wärtsiläs styrelse

Mikael Lilius valdes till ordförande när Wärtsiläs styrelse samlades till konstituerande möte efter torsdagens bolagsstämma.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet