Björn Stenbacka

bjorn.stenbacka@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Japanska LNG–färjor får teknik från Wärtsilä och Vasa

Wärtsilä har fått en betydande beställning från Japan. Färjebolaget Ferry Sunflower bygger två nya färjor för trafik mellan Osaka och Beppu. Wärtsilä levererar bland annat motorer och LNG–lösning.

Saga Furs samarbetsförhandlar – igen

Saga Furs inleder samarbetsförhandlingar. Nu ska rörelsekostnaderna skäras med en tredjedel.

Nyhetsbild

OP:s Reijo Heiskanen: "Stegvis uppgång i ekonomin redan nu"

Ekonomin har nått och passerat botten. En stegvis vändning och uppgång har startat. Det visar OP:s färska konjunkturprognos.

Nyhetsbild

ABB i Vasa har stor roll när Metsä Fibre bygger fabrik

När Metsä Fibre bygger en fabrik i Kemi är det ABB som står för elektrifieringen. Det har ABB och Metsä Fibre kommit överens om. ABB i Vasa har stor roll.

Nyhetsbild

Wärtsilä i unikt samarbete med Vanda energi

Energi ur avfall. Det är vardag i Westenergys anläggning i Korsholm. Nu ska Wärtsilä tillsammans med Vanda energi undersöka hur avfall ska omvandlas till syntetisk biogas.

Nyhetsbild

Wärtsilä och Uniper bygger stort kraftverk i Tyskland

Wärtsilä och Uniper bygger ett 105 megawatts kraftverk i Bremen i Tyskland. Som drivkälla används Wärtsiläs 31 SG gasmotorer.

Nyhetsbild

Puuilo öppnar i Klemetsö i Vasa – Waasa Kiinteistöt bygger nytt

VASA Ett år efter att Puuilo öppnade i Karleby är det dags för en etablering i Vasa. Kedjan öppnar i Klemetsö i början av 2021. Butiken sysselsätter 17-20 personer.

Nyhetsbild

SEB: Finlands ekonomi tappar 9 procent, Sveriges 6,5

Svenska ekonomin tar inte lika mycket stryk som Finlands. Det förutspår den svenska bankkoncernen SEB. När Sverige tappar 6,5 procent tappar Finland 9. Efter tuff höst vänder det upp 2021.

Björn Stenbacka: Vasa kan bli en vinnare när Wärtsilä möblerar om

Det finns en anledning till att Wärtsilä möblerar om i företagsstrukturen. Indelningen av Marine i tre affärsområden är på många sätt smart. Vasa kan bli en vinnare.

Nyhetsbild

KWH:s Kjell Antus om 2019: "Vi tog vara på många nya affärsmöjligheter"

Det var ett år när vi tog tillvara på många nya affärsmöjligheter. Så beskriver KWH-koncernens vd Kjell Antus fjolåret. Årets tillväxt är däremot en gåta.

Nyhetsbild

Japansk restaurangkedja använder kött från Österbotten

Japanska Bikkuri Donkey börjar servera kött från Österbotten. Det är Atria som levererar antibiotikafritt kött till den japanska kedjan.

Nyhetsbild

700 Wärtsiläjobb hotade när Marine omorganiseras – 300 nya jobb skapas globalt

Wärtsilä inleder samarbetsförhandlingar. Globalt ska 700 arbetstillfällen bort. I Finland är 220 jobb hotade. Samtidigt öppnas 300 nya positioner inom den nya omstrukturerade marina affärsverksamheten. Här är tre nya direktörer.

Nyhetsbild

Huvudförtroendemannen Ralf Holmlund: "Tufft för de anställda på Wärtsilä"

Omstruktureringar, permitteringar, samarbetsförhandlingar, uppsägningar och en stor marknadsoro. Wärtsiläs huvudförtroendeman Ralf Holmlund säger att Wärtsiläs anställda är hårt utsatta.

Nyhetsbild

Wärtsilä samarbetsförhandlar inom Marine – 220 jobb hotade i Finland

Wärtsilä inleder samarbetsförhandlingar. Globalt ska 700 arbetstillfällen bort. I Finland är 220 jobb hotade. Samtidigt öppnas 300 nya positioner inom den nya omstrukturerade marina affärsverksamheten.

Nyhetsbild

Aktias Stefan Grönholm: "Många kunder ansökt om amorteringsfritt"

Kundmöten på distans och högst fem kunder inne i banksalen samtidigt. Det är några av de specialarrangemang som Aktia introducerat under coronakrisen.

Nyhetsbild

Aktias Mikko Ayub: "Undantagstillståndet bör inte fortsätta längre än absolut nödvändigt"

Aktias jämförbara rörelseresultat sjönk kraftigt under det första kvartalet. Bankkoncernens vd Mikko Ayub hoppas att undantagstillståndet inte fortsätter längre än absolut nödvändigt. Både företag och privatpersoner påverkas.

Nyhetsbild

Bilhandeln återhämtar sig efter första chocken

Att bilhandeln sakta börjar återhämta sig syns framför allt i försäljningen av begagnade bilar. Nybilsförsäljningen förväntas minska kraftigt.

Nyhetsbild

Wärtsilä servar kraftverk i tuffa förhållanden i Argentina

Hårda vindar, kallt vintertid och outhärdligt varmt sommartid. Det är förhållandena på det oljefält i Argentina som Wärtsilä levererar ett kraftverk till. Serviceavtalet löper på 10 år.

LEDARE: Hammare krävs för att rädda företagen

Stödmiljonerna rullar in, men riktas de rätt och når de alla krisdrabbade företag? Många företag har akuta problem som kräver snabba åtgärder.

Nyhetsbild

Peab bygger tre nya höghus i Vöråstan

Peab bygger nytt i Vöråstan. Byggbolaget har köpt tomten på Långviksgatan och planen är att bygga 115 bostäder.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet