Björn Stenbacka

bjorn.stenbacka@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Stefan Damlin: "Energilagret i Vasklot erbjuder flexibilitet och optimering"

VASA Befintliga grottor under kraftverket i Vasklot utnyttjas och återanvänds när EPV Energi och Vasa Elektriska investerar fem miljoner euro i ett underjordiskt energilager. Lösningen erbjuder flexibilitet, stabilitet och optimering.

Nyhetsbild

Björn Stenbacka: En smäll på 150 miljoner kräver åtgärder från Wärtsiläs sida

Wärtsiläs aktie fortsatte att vara under hård press under torsdagen. Aktiekursen vände upp på eftermiddagen, men frågan är nu vilka åtgärder koncernen vidtar för att rätta till de problem som orsakat bolaget kostnader på 150 miljoner euro.

Nyhetsbild

Fransk hotellkedja sneglar mot Vasa

Franska B & B Hotels har undersökt den finländska marknaden och Vasa är en av städerna som intresserar kedjan med över 500 hotell.

Nyhetsbild

Wärtsilä betalar ut den andra dividendraten

Wärtsilä fullföljer den plan om utdelning som bolagsstämman slog fast i mars 2019. Enligt beslutet betalas dividenden ut i två rater, sammanlagt 0,48 euro.

Nyhetsbild

Wärtsiläs nya fabrik i Vasklot har inspirerats av isblock – "En helhet som ska fungera så effektivt som möjligt"

VASA Wärtsiläs nya jättesatsning i Vasklot ska anpassas till en gammal industrimiljö och till hamnområdet. Det blir ett landmärke med inslag av isblock, säger Anita Höttönen som är arkitekten bakom Smart Technology Hub.

Nyhetsbild

Tio fastigheter överförs till YIT:s och Ålandsbankens samföretag

Tio flervåningshus under byggnad, som färdigställs 2020–2021, överförs till ett nytt företag med Ålandsbanken som majoritetsägare. Byggkoncernen YIT äger 40 procent.

Nyhetsbild

Wärtsiläs koncernchef Jaakko Eskola: ”Enskilda projekt drar ner vinsten”

Wärtsilä gick ut med en resultatvarning sent på onsdag eftermiddag. Orsaken är enskilda projekt, säger koncernens vd Jaakko Eskola.

Nyhetsbild

Wärtsilä resultatvarnar – aktien faller

Wärtsilä gick ut med en resultatvarning sent på onsdag eftermiddag.

Nyhetsbild

Rasmus Teir: "Marina marknaden är mogen för gasmotorn Wärtsilä 31SG"

Nu lanseras Wärtsiläs 31:a som gasmotor för den marina marknaden. Motorn, som fått beteckningen 31SG, lämpar sig speciellt bra också för hybridlösningar. Tillverkningen sker i Vasa.

Nyhetsbild

Danfoss i Vasa har gjort årets lean-bedrift – "Blicken är alltid framåt"

Danfoss i Vasa har gjort årets lean-bedrift. Priset, som delas ut av Lean-föreningen i Finland, delas med Nokia i Uleåborg.

Nyhetsbild

Ålandsbankens Lars Söderfjäll: "Vi valde att sälja Wärtsilä efter andra kvartalet"

Tålamod, uthållighet och tolerans. Det är tre ledord som varje aktieplacerare bör hålla i minnet när marknaden svajar kraftigt. Ålandsbanken valde att sälja Wärtsilä efter det andra kvartalet.

Nyhetsbild

Joel Sunabacka: "Ålandsbanken i Vasa vuxit kraftigt"

VASA Ålandsbanken i Vasa har vuxit kraftigt under de senaste åren. I kontoret jobbar för närvarande 14 anställda, av vilka fem är specialiserade på placeringskunder med förmögenhetsförvaltning.

Nyhetsbild

Tony och William tar resenärer till de stora sportevenemangen – Tony: "Formel 1 är det jag brinner för"

I Monzaparken norr om Milano körs en av de mest legendariska F1-deltävlingarna. I år tog österbottningen Tony Svartsjö och William Hancock över 200 finländare till Monza. Det är nytt rekord för företaget Event Travel.

Nyhetsbild

Aktia satsar på Vasa – men oklart vad som händer med de små kontoren på landsbygden

VASA Aktia ska fokusera resurser på starka tillväxtcentrum. Vasa hör till de prioriterade städerna. De övriga är Uleåborg, Tammerfors, Åbo och huvudstadsregionen.

Nyhetsbild

Danfoss fortsätter samarbeta med Sport

ISHOCKEY Danska Danfoss, med Danfoss Drives i Vasa, har undertecknat ett tvåårigt samarbetsavtal med FM-ligalaget Sport.

Nyhetsbild

Nya Wasaline navigeras med Wärtsiläs system

VASA Nya Wasaline utrustas med ett navigations- och kommunikationssystem som levereras av Wärtsilä. Varvet Rauma Marine Constructions anlitar Wärtsilä också för bland annat motorer och propulsionssystem.

Nyhetsbild

Rovios vinstvarning fick kursen att störtdyka

Rovio vinstvarnar. Bolaget sänker förväntningarna på omsättning och rörelseresultat. Det fick de arga fåglarna att störtdyka på börsen när handeln öppnades på torsdag morgon. Kursen föll med 20 procent i den inledande handeln.

Nyhetsbild

Småföretagen tror på sämre tider – många företag i Österbotten lider brist på kunnig arbetskraft

De små och medelstora företagen har under de senaste månaderna börjat inse att tillväxten avtar. Även om konjunkturutsikterna har försämrats lider många företag av brist på kunnig arbetskraft, speciellt i Österbotten.

Nyhetsbild

Vesa Riihimäki: "Vi utmanar andra företag att utnyttja den nya fraktlinjen"

Den nya fraktlinjen mellan Vasa och Antwerpen är skräddarsydd för Wärtsilä, men det finns plats för andra kunder också. Linjen ska vara inkörd när Wärtsilä öppnar Smart Technology Hub 2021.

Nyhetsbild

VEO köpte företag med 20 anställda i Sverige – "Vi får viktig lokal expertis som behövs för att växa"

VEO har förvärvat ett konsultföretag i Sverige. Företaget, som heter Tech Team 360, har specialiserat sig på transmission, distribution och projektering inom elkraftsbranschen.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet