Björn Stenbacka

bjorn.stenbacka@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Alucar samarbetsförhandlar – 7 jobb hotade

Marknaden viker och orderstocken minskar. Alucar i Maxmo tvingas till samarbetsförhandlingar. Sju jobb är hotade.

Nyhetsbild

Nytt miljonresultat av Wasaline – Bolaget skuldfritt

Det fanns förutsättningar för ännu bättre, men drygt 2 miljoner euro plus är klart godkänt. Peter Ståhlberg, vd för Wasaline, är nöjd med fjolåret. Färjebolaget betalade tillbaka lån på 4 miljoner euro.

Nyhetsbild

Irländska Irish Ferrier köper bokningssystem från Vasa

Det irländska färjebolaget Irish Ferries köper ett bokningssystem utvecklat av Hogia Ferry Systems på Cirkelvägen i Vasa.

Nyhetsbild

Små och medelstora företag i Österbotten fortsatt positiva

De allmänna konjunkturutsikterna har försämrats, men i Österbotten har de små och medelstora företagen en fortsatt stark framtidstro. Bristen på arbetskraft är ett hinder för tillväxt.

Nyhetsbild

Nokia och Ericsson i stormens öga – 5G har blivit världspolitik

Den omdiskuterade 5G-tekniken rullas ut globalt inom de närmaste åren. Kinesiska Huawei vill tävla om miljardavtalen på samma villkor som Nokia och Ericsson. Kampen hårdnar när 5G blivit politik.

Nyhetsbild

Wärtsiläteknik till Finnlines nybyggen och till kraftverk i Myanmar

Tre nybyggen som byggs vid varvet Nanjing Jinling i Kina för Finnlines ska få en hybridlösning levererad av Wärtsilä. Till Myanmar ska Wärtsilä leverera två kraftverk och 16 motorer.

Nyhetsbild

Ålandsbanken firar med extra utdelning – vinsten verkar växa i år

Det bästa rörelseresultatet någonsin. Det blev en bra avslutning på Ålandsbankens jubileumsår. Extra utdelning till ägarna.

Nyhetsbild

Bästa året någonsin för Neste – extra utdelning väntar

Neste redovisar ett år som är det bästa någonsin. Det jämförbara rörelseresultatet steg till närmare 2 miljarder euro. Bolagets styrelse föreslås nu en extra utdelning.

Nyhetsbild

XXL fortsätter tappa – rear ut vinterlagret

Norska sportkedjan XXL har det tufft. Resultatet för det fjärde kvartalet är en besvikelse och kedjan tappar marknadsandelar. Bolaget lanserar nu en massiv reakampanj.

Nyhetsbild

Fortum nådde de ekonomiska målen

Starkt operativt resultat. De ekonomiska mål som sattes upp för 2019 uppnåddes. Fortum tuffar på och fortsätter prestera bra.

Nyhetsbild

Sampo delar ut 2,20 euro per aktie till ägarna

Sampo sänker utdelningen från 2,85 euro till 2,20 euro per aktie. Av resultatet försvann en halv miljard jämfört med 2018.

Nyhetsbild

Nordea avslutade året starkt – utdelning 0,40 euro

Nordea presterade ett bra sista kvartal. Kostnaderna sjunker och lönsamheten förbättras. Styrelsens förslag till utdelning är 0,40 euro.

Nyhetsbild

Nokia avslutade starkt – ingen utdelning, men justerar upp målen

Ett starkt avslut på ett utmanande år. Så sammanfattar Nokias vd Rajeev Suri 2019. Nu börjar Nokia få ordning på kassan och justerar upp målen.

Nyhetsbild

Kommentar: Investor flyttar fram positionerna i Wärtsiläs styrelse

Ett år av utmaningar. Svenska Investor och familjen Wallenberg är en långsiktig ägare, men det ställs fortsatt höga krav på avkastning och utdelning.

Nyhetsbild

ABB:s Pekka Tiitinen om 2019: "Vi har haft fullt upp"

Pekka Tiitinen, ansvarig för ABB i Finland, medger att fjolåret var händelserikt – ett av de mest händelserika under de 30 år han jobbat inom bolaget.

Nyhetsbild

Handelsbanken: "Historiskt bra resultat"

Ett rörelseresultat som förbättrades med 32 procent. Handelsbanken Finland hade ett bra fjolår. Även utlåningen ökade.

Nyhetsbild

ABB:s fjolår innehöll det mesta – Björn Rosengren vd från mars

ABB kan lägga bakom sig ett år som innehöll det mesta. Avyttringen av divisionen Power Grids inleddes samtidigt som koncernen justerade strategin och fick se sig om efter en ny vd. Marknaden drog inte speciellt bra i fjol, orderingången var oförändrad.

Nyhetsbild

OP:s intäkter ökade och kostnaderna sjönk

OP-gruppen lyckades höja intäkterna med 10 procent i fjol. Samtidigt sjönk kostnaderna. Även det jämförbara resultatet förbättrades.

Nyhetsbild

Nu föll också Icon Wasa Bond: Skulle bygga bostäder i Gerby – ansöker om konkurs

VASA En efter en har de olika Icon-bolagen lämnat in ansökningar om konkurs. Ett av de bolag som, enligt ägarna, ansågs ha en chans att stå på egna ben var Icon Wasa Bond. Men även det bolaget har nu tvingats kasta in handduken.

Nyhetsbild

Logset kallar till samarbetsförhandlingar – högst nio jobb hotade

KVEVLAX Skogsmaskinstillverkaren Logset i Kvevlax inleder samarbetsförhandlingar. Efterfrågan har inte nått upp till förväntningarna efter årsskiftet och det tvingar bolaget att se över verksamheten, säger Tapio Nikkanen.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet