Heidi Kojonen

heidi.kojonen@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Tusentals bin på rymmen i Sundom – "De är inte farliga"

Flera Sundombor såg en bisvärm med tusentals bin sväva förbi på fredagen. Bina tillhör Anders Lindman som slutligen hittade bina i ett ödehus skorsten. Nu hoppas han att hans trick lyckas och att han fångar in dem.

Nyhetsbild

VIDEO: Vägarbeten orsakar långa bilköer norr om Vasa

En vägsträcka på riksåttan strax söder om Kvevlax centrum får ny asfalt och ena körfilen är avstängd - vilket i sin tur leder till långa och långsamma bilköer.

Nyhetsbild

Vasakrögare flyttar ut på gatan igen – "Vi vill skapa traditioner"

VASA Smaka på de lokala restaurangernas utbud för en liten peng. Det är tanken bakom Street Food, evenemanget som nu ordnas för tredje året i rad. – Målet är att skapa årligen återkommande traditioner, säger Max Jansson på Visit Vaasa.

Nyhetsbild

Vörå vill få stopp på ofog på skolcentret – ber om hjälp på Facebook

Nu har Vörå kommun fått nog av krossade fönster, uppbrutna dörrar och bänkar som försvinner – eller bärs upp på taken. För att få stopp på skadegörelsen ber kommunen invånarna om hjälp.

Nyhetsbild

Vasabo fotade misstänkta tjuvar mitt i inbrottet

UPPDATERAD Tidigt på tisdagsmorgonen tittade en Vasabo ut genom fönstret och fick syn på två misstänkta inbrottstjuvar som försökte bryta sig in genom en dörr på Brändövägen. –Jag ringde polisen och det blev en jäkla jakt, säger hen.

Nyhetsbild

Nu kan Oravaisborna hämta grillmat igen – grillvagn rullar in i hamnen

Oravaisborna har väntat flera år på att kunna hämta grillmat i byn och på lördag är väntan över. Xia Tran och Mai Nguyen öppnar grillvagn i hamnen och menyn består av traditionell grillmat, men: – Vi lagar biffarna själva, i stället för att köpa djupfrysta.

Nyhetsbild

Vasa får Pride nästa år

Det blir regnbågsflaggor och folkfest i Vasa nästa år. Föreningen Seta har lanserat idén om Pride och hoppas nu att fler vill vara med och dela på ansvaret. – Sannolikt vill Vasa stad vara med som arrangör, säger föreningens ordförande Saana Lind.

Nyhetsbild

Vasa elektriska höjer elpriset för första gången på fem år

Enligt Vasa Elektriska motsvarar prishöjningen ett par koppar kaffe på torget för den som bor i ett eluppvärmt egnahemshus eller en glasstrut för den som bor i höghus.

Nyhetsbild

Tusentals finländare lurade – Ikea delar inte ut 15 000 euros presentkort

Facebook-kontot Ikea Finland lottar ut 15 000 euros presentkort bland 15 000 euros presentkort till alla som gillar och delar deras inlägg. Problemet är bara att kontot är falskt – och dessutom är man ute efter bankkortsuppgifter.

Nyhetsbild

Över 350 förslag kom in – nu har fåren i Gamla Vasa fått sina namn

Fårskötaren som tar hand om de fem fåren vid ruinerna i Gamla Vasa fick den stora äran att välja ut namnen bland de hundratals förslagen som kom in.

Nyhetsbild

1500 svenskar landstiger i Vasa på torsdag – "Hujsig grej"

På menyn står bland annat tomatsoppa gjord på tomater från Närpes och kött marinerat i Kyrögin. M/S Birka kommer lastad med 1500 svenskar och många av dem hoppar i bussar som tar dem på utflykter runtom i Österbotten.

Nyhetsbild

Dj-grupp i Österbotten nobbar skivbolagen – ger ut sin musik gratis

Kim Söderman, Janiel Mickelsson och Oliver Moilanen ger ut sin musik helt gratis. Men de hade inte räknat med vilken fart musiken skulle få – en låt fick 100 000 lyssningar på mindre än en månad.

Nyhetsbild

Gunnar Bäckman fotar med 150 år gammal teknik: Det är spännande

Detaljerna ska klaffa när man fotograferar med våtplåtsteknik. – Sällan blir det helt perfekt men en liten miss betyder inte att det är helt förstört, säger fotografen Gunnar Bäckman som blivit biten av våtplåtsfotografering.

Nyhetsbild

Rockklubb i Vasa: Hos oss blir det varmt på midsommar

Bara för att det är midsommar måste du inte sitta på sommarstugan och frysa. Fira i värmen på något av Vasas uteställen i stället! Ari Rintamäki på WS Arena lovar varmt och regnfritt - men kan inte garantera solsken. Däremot garanterar han stjärnglans.

Nyhetsbild

Internets bästa tips: Så tar du den perfekta selfien

I dag är det internationella selfiedagen! Men hur tar man den perfekta selfien? Ska armen synas eller inte? Läs tipsen här och ta sedan ditt livs bästa selfie.

Nyhetsbild

Nu kan Kvevlaxborna gymma utomhus

KVEVLAX Det nya utegymmet i Kvevlax är gratis för alla och öppet dygnet runt. Det gäller bara att klä sig efter väder – och ha med sig smarttelefonen.

Nyhetsbild

Småföretagare i Vasa: Det går inte att sälja billigt utan att någon annan betalar priset

Rebecka Erlands och Cecilia Antfolk driver butiken Verket i Vasa, som bland annat säljer lokalproducerade kläder. De svarar på tre frågor om appar som Wish.

Nyhetsbild

Finländare klickar gärna hem varor från Kina – en del är rent av farliga

Shoppingappar som Wish har blivit väldigt populära bland finländare - främst för de absurt låga priserna. Men det finns en baksida. Varorna följer inte europeiska lagar och exempelvis kosmetikaprodukter kan orsaka allvarliga reaktioner.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet