Ida Erikson

ida.erikson@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Företagare vill hjälpa utsatta – står för ingredienser till gratis matportioner

Företagare i Korsholm och Vasa vill hjälpa mindre bemedlade människor att äta sig mätta i coronatider. Nu efterlyser de en matlagningskunnig eldsjäl.

Nyhetsbild

Vasa stadsbibliotek delar ut bokkassar – så långt lagret räcker

Personalen vid Vasa stadsbibliotek vill förse sina kunder med läsupplevelser trots låsta dörrar. I dag börjar man dela ut avskrivna böcker.

Nyhetsbild

Nu finns tid att läsa – här är de bästa boktipsen för barn

Ett lässug kan i bästa fall skapas på bara några minuter. Det hävdar bibliotekspedagogen Lena Sågfors. Hon hoppas att mer tid hemma innebär mer tid i böckernas värld.

Nyhetsbild

Odling kan lugna stressade själar – "Det är som terapi"

Blir du överväldigad av alla coronanyheter? Gå ut och påta i trädgården eller förvandla din balkong till en grön oas. Trädgårdsentusiasten Ulrica Taylor tänker i alla fall odla som aldrig förr.

Nyhetsbild

Musik och dans på distans – så här ordnas konstundervisning i Österbotten

Distansundervisning har oundvikligen blivit trendigt i Finland. Även inom den grundläggande konstundervisningen tvingas man ta till kreativa lösningar för att se till att eleverna inte går miste om undervisning.

Nyhetsbild

Relativt snäll säsongsinfluensa i år – "Den kryper i stället för att springa"

I coronavirusets skugga pågår säsongsinfluensan. Hittills har färre än i fjol insjuknat och WHO:s vaccinationsrekommendationer verkar ha lyckats. I Vasa stiger antalet influensafall just nu.

Nyhetsbild

Regeringsbeslut skapade trend – rusning efter motionsredskap

Coronaviruset stänger gym och försvårar även möjligheten att utöva andra former av idrott. Nu hamstrar finländarna motionsredskap i stället.

Nyhetsbild

Li Andersson: För inte era barn till skolan om det inte är absolut nödvändigt

Undervisningsminister Li Andersson publicerade i går ett inlägg på sociala medier. I det vädjar hon till föräldrar med barn i årskurserna 1–3 att välja distansundervisning om möjlighet finns.

Nyhetsbild

Harry Österman tar ut det sista av isfisket – snart är isen borta

VASA Många har sett dem från Myrgrundsbron: pimplarna som sitter på till synes bladtunn is. Pimplarna själva är inte oroliga. Isen den håller – men inte så länge till.

Nyhetsbild

Knivman gripen i Vasa – polisen ber allmänheten om tips

UPPDATERAD Strax efter klockan 9 på lördagsmorgonen tog nödcentralen emot flera anmälningar om en man som uppträdde hotfullt. Mannen rörde sig i Vasa centrum utrustad med en lång kniv.

Nyhetsbild

Gabriella Åkers skrev fem studentprov på fem dagar – "Det är skönt att allt är över"

Vårens studentskrivningar är över. Coronaviruset kryddade skrivningarna med mer spänning än vanligt och både studerande och lärare drar en lättnadens suck.

Nyhetsbild

Rusning i biblioteket – Jani lånade 69 böcker

Regeringen beslutade på måndagen att biblioteken ska stängas i flera veckor. Nyheten orsakade rusning i Vasa stadsbibliotek – extra personal kallades in.

Nyhetsbild

Distansundervisning blir tufft tror expert – "Vi är väldigt oförberedda på det här"

Regeringen stänger skolorna på grund av coronaviruset och under tiden ska undervisningen ske på distans. Det ställer stora krav på både lärare och elever – och på tekniken.

Nyhetsbild

SE BILDER: 105 ljus tändes till minne av vinterkriget

På fredagen tändes ljus vid hjältegravarna i Vasa. Ljusen tändes för att uppmärksamma att det nu har gått 80 år sedan vinterkrigets slut.

Nyhetsbild

Församlingar ställer in nästan all verksamhet – gudstjänster hålls i nuläget

Församlingar i Vasa och Korsholm stoppar de flesta av sina samlingar på grund av coronaviruset. Gudstjänster firas tills vidare, men säkerhetsåtgärderna trappas upp.

Nyhetsbild

Arrangörer för Skolmusik och Stafettkarnevalen diskuterar coronaviruset – "Vi håller koll på läget"

Coronaviruset har satt stopp för flera stora evenemang runtom i världen. Vi frågade verksamhetsledarna för Stafettkarnevalen och Skolmusik hur de resonerar kring riskerna.

Nyhetsbild

Se bilder: Bröllopstrender visades upp på bröllopsmässan i Vasa

Bröllopsmässan firar 25 år. Under helgen har jubileet firats med sirliga klänningar, fint uppsatta frisyrer och luftiga buketter.

Nyhetsbild

Peter Holm i Karleby fick utmärkelse – av kung Carl XVI Gustaf

Sveriges konsul i Karleby, Peter Holm, har fått en hög svensk utmärkelse. Han har mottagit kommendörstecknet av Nordstjärneorden för sitt arbete att fördjupa relationerna mellan Sverige och Finland.

Nyhetsbild

Skidåkare genom isen på Bergö – helikopter från Umeå tillkallades

Flera enheter ryckte ut till Bergö för att rädda en person som gått genom isen på lördagseftermiddagen. Personen blev nedkyld och vårdas nu på sjukhus.

Nyhetsbild

Ilkka-Pohjalainen: Stort polispådrag i Lappo – person gripen

Polisen omringade en bostad i Lappo under natten till lördag. Uppdraget pågick i många timmar innan det till sist fick sin lösning.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet