Ida Erikson

ida.erikson@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Långtradare och personbil kolliderade i Vasa – ingen skadades

På tisdagsmorgonen inträffade en trafikolycka i Vasa. Tre personer var inblandade i krocken, men alla klarade sig utan skador.

Nyhetsbild

Snöskulpturtävling fick oväntad vändning – snö byts ut mot sand

Varje år ordnar studerande i Vasa en snöskulpturtävling på torget. Då snön lyser med sin frånvaro tvingas de nu att ta till en kreativ lösning.

Nyhetsbild

ÅA deltar i internationellt projekt – samarbetar med universitet i Spanien och Cypern

Digitala verktyg används i undervisningen i Finland, Spanien och Cypern. Nu vill forskare ta reda på om lärarna kan använda verktygen för att främja inklusion.

Nyhetsbild

Närmare hundra körsångare ger andlig konsert i Vasa och Närpes

Under helgen för dirigenterna Sören Lillkung och Marcus Söderström samman sina körer. Tillsammans framför de psalmer och sånger – som klätts i ny dräkt av Patrick Wingren.

Nyhetsbild

Wasa Team Skaters en pigg tioåring – firar jubileum med fartfylld show i Vasa ishall

KONSTÅKNING Föreningen Wasa Team Skaters vill synliggöra grenen synkroniserad konståkning. På lördag firar föreningen sina tio år med en historisk tillbakablick.

Nyhetsbild

Prisbelönte journalisten Kari Lumikero: Journalistiken har blivit ytligare

VASA I över fyrtio år har Kari Lumikero bevakat krig, katastrofer och människoöden och när tsunamin inträffade 2004 var han den första finländska reportern på plats. Han ser med oro på hur mediebranschen utvecklas.

Nyhetsbild

Idrottshall i skärgården intresserar – men många frågor kräver svar

REPLOT

Skärgårdsborna vill gärna ha en egen idrottshall. Däremot anser de att det finns många frågetecken som måste rätas ut innan man går vidare med planerna.

Nyhetsbild

Pararyttaren Sanna Koskiluhta skördar dressyrframgångar i Moskva

PARARIDSPORT De senaste dagarna har Vasabon Sanna Koskiluhta deltagit i internationella tävlingar i pararidning i Moskva. Koskiluhta och hästen Liptona III har tillsammans nått strålande resultat.

Nyhetsbild

Unga läkare prisar Vasa centralsjukhus – Chefsöverläkare: "Det känns bra"

Vasa centralsjukhus är en femstjärnig utbildningsplats enligt unga läkare. Samma betyg får även hälsocentralerna i Vasa – och det är inte första gången staden hyllas.

Nyhetsbild

Vasabor räddade 21 000 kilogram mat förra året – "Det är underbart att se"

VASA Vasaborna gör gärna en insats för att minska matsvinnet och de räds inte att göra insatsen via nätet. Det här visar färska siffror från nätbutiken Matsmart.

Nyhetsbild

Hemvården testar robot – ska dela ut läkemedel

VASA Rätt medicin på rätt tid kan vara en utmanande uppgift inom hemvården. Nu testar Vasa stad ett nytt sätt att dela ut läkemedel.

Nyhetsbild

Till Annas familj hör man och två barn – och tiotals djur

Anna Salmi har alltid drömt om ett liv på landet och genom djurgården Aava Kertun Kotitila förverkligades drömmen. Hon tackar en gnutta galenskap för det.

Nyhetsbild

Alicia i Koskö ser sitt forna hemland brinna – "Det känns hopplöst"

För ett år sedan reste Alicia Trezise-Segervall till Australien med sin familj. Nu är platser de besökte drabbade av de pågående skogsbränderna – och läget i landet ser ut att förvärras.

Nyhetsbild

Popcornhjärna listas som nyord – bra anser psykiatern Hassan Jaghoory

Ordet popcornhjärna ligger rätt i tiden, anser psykiatern Hassan Jaghoory. Han är en av dem som hjälpt till att ge ordet luft under vingarna.

Nyhetsbild

Snart kallar kyrkklockorna till julbön och julotta – här är programmet

Att gå i kyrkan på julen är en tradition för många österbottningar, men programmet varierar i församlingarna. I Maxmo kan man till exempel besöka kyrkan mycket sent och i Petalax väldigt tidigt.

Nyhetsbild

De firar fredagskväll tillsammans – "Det är en fin atmosfär"

Röda Korset och Folkhälsan vill motarbeta ensamhet. Därför har de tillsammans startat en verksamhet som för samman dem som söker sällskap.

Nyhetsbild

Endast halva utbudet blåräv gick åt – "Farmare har ringt och sagt att de avslutar produktionen"

På fredagen fortsatte rävauktionen i Vanda och den blev ingen munter historia. Resultatet från säsongens första auktion skapar stor osäkerhet hos pälsuppfödarna.

Nyhetsbild

Vägbelysning slocknade – delar av motorvägen mörklades

VASA Det uppstod problem med vägbelysningen på delar av motorvägen på söndagen. I dag kunde reparatörerna lokalisera och åtgärda felet.

Nyhetsbild

GALLUP: När klär du julgranen?

Det närmar sig jul och för många är julgranen en viktig del av firandet. VBL frågade österbottningar när granen ska kläs om de får bestämma.

Nyhetsbild

Ronja och Simon har redan klätt granen – "Den tillför mys och julkänsla"

Julgranen klär man dagarna kring jul. Eller? Hos Ronja Strömvall och Simon Martelin står granen redan grön och grann i stugan – det har den gjort länge.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet