Ida Erikson

ida.erikson@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Skolresor finansieras på olika sätt i kommunerna – alla ordnar inte resor

Utbildningsstyrelsens direktiv om skolresor tolkas olika kommunerna. I Vasa och Petalax ordnas olika typer av resor i högstadierna – i Vörå har resorna slopats helt.

Nyhetsbild

De skulle åkt på skolresa i går – nu är den lagd på is: "Det känns orättvist"

Förbundet Hem och Skola vill att Korsholms kommun ser över hur pengar samlas in till skolresor. Ärendet ligger hos bildningsnämnden – nu tvingas elever vänta med sina skolresor.

Nyhetsbild

Nu flyttar Vasas rådgivningsverksamhet till Dammbrunnen

VASA Vasas mödra- och familjeplaneringsrådgivning och centrumområdets barnrådgivning flyttar från Sandviken till Dammbrunnens hälsostation. Personalen är glad för nya utrymmen – och frisk luft.

Nyhetsbild

Beteendevetare: Vår analoga hjärna kämpar i den digitala tiden

Anna Tebelius Bodin ser det som sin livsuppgift att sprida kunskap om psykologin bakom inlärning. Hon marinerar gärna kunskapen i oxytocin och uppmanar lärare att göra det också.

Nyhetsbild

Wasa Teater stängd på Konstens natt – Chef: "Det är jättesynd"

VASA Att besöka Wasa Teater på Konstens natt är en tradition för många Vasabor, men i år kan teatern inte ta emot folk: Den är fortfarande en byggarbetsplats.

Nyhetsbild

Mycket arbete återstår på Wasa Teater innan premiär – "Det blir bråda veckor"

VASA Intresset för musikalen "Spelman på taket" på Wasa Teater är stort: 6500 har redan köpt en biljett. Den 21 september är det premiär och nu börjar slutruschen med renoveringen.

Nyhetsbild

Brödköerna blir allt längre – på sommaren köar även barn

Behovet av mathjälp växer i Vasa med omnejd. Mathjälp Vasa uppskattar att de hjälper cirka 650 personer varje vecka. Föreningen har noterat att nöden växer bland barnfamiljer på sommaren.

Nyhetsbild

De bjuder in till musik i augustiskymningen

Skymningsmusik i Kvevlax har blivit en tradition. Nytt för i år är att konsertserien utökas från tre till fyra konserter. Therés Holmgren från Stockholm inleder säsongen.

Nyhetsbild

Kevin, 1 år, är en på miljonen – har en sällsynt sjukdom

KORSHOLM Alla barn är unika, men Kevin Yli-Kätkä i Smedsby är bokstavligen en på miljonen. När han var fyra veckor gammal upptäcktes det att han har en mycket ovanlig njursjukdom. Den gör honom extremt törstig.

Nyhetsbild

Ida Erikson: Jag glömmer aldrig terrordåden i Norge

Det är åtta år sedan reporter Ida Erikson skickades till Norge för att rapportera från Norge och terrordåden i Oslo och på Utøya: "Det är händelser som Norge aldrig glömmer. Det är händelser som jag aldrig glömmer."

Nyhetsbild

Vasabördig fotograf fotade för tidningen The New York Times

En dag fick frilansfotografen Thomas Ekström ett överraskande jobberbjudande. The New York Times behövde hans tjänster. Han var inte sen att tacka ja.

Nyhetsbild

I Vasas unika biblioteksmuseum hålls de farliga böckerna inlåsta – här finns litteratur som tidigare gömdes bort för besökare

VASA I Vasa gömmer sig Finlands enda biblioteksmuseum. Här hittas det giftiga skåpet – ett skåp fullt med farliga och förbjudna böcker.

Nyhetsbild

Psykiatern Hassan Jaghoory ser sömnrytmen som viktig för barn på sommaren – "Många barn hinner inte återhämta sig"

Behöver barn vara konstant sysselsatta på sommarlovet? Absolut inte hävdar barn- och ungdomspsykiatern Hassan Jaghoory. Barn behöver återhämtning och lära sig att ha tråkigt, menar Jaghoory.

Nyhetsbild

Efterfrågan på ekologisk mat ökar – Producent i Vörå: "Det känns bra"

Framtiden ser ljus ut för de ekologiska producenterna. Allt fler konsumenter väljer ekologisk mat i butikerna och den nya regeringen innebär nya löften.

Nyhetsbild

Forskare vill begränsa strömmingsfisket – Fiskare: "Det är bara att skrota allt då"

Forskare i Sverige vill stoppa trålfisket av strömming i Ålands hav och delar av Bottenhavet under vissa perioder. Det skulle ha förödande konsekvenser för yrkesfiskarna.

Nyhetsbild

Nu får Idriss åka på sitt livs resa – med miljoner andra

Idriss Omgamala Ahmad har ett stort äventyr framför sig. Hon blir snart en pilgrim med Mecka som mål. Innan dess har hon mycket att göra – som att skaffa skor utan snören.

Nyhetsbild

Hvc-läkare i Korsholm om serverhaveriet: Patientärenden kan ta onormalt lång tid

Serverproblemen i Korsholms kommun ger ringar på vattnet. Korsholms hälsovårdscentral har plötsligt fått mycket extra arbete, som påverkar både personal och patienter.

Nyhetsbild

Vindkraftverket i Sundom får inte störa invånarna

VASA Byggnads- och miljönämnden vill få ner bullernivån som vindkraftverket i Sundom orsakar. Senast 15 juli måste Mervento åtgärda problemet.

Nyhetsbild

Byggnadsnämnden: Dags att städa upp Wasalandiaområdet

VASA Byggnadsnämnden vill att Puuharyhmä städar upp resterna av Wasalandia redan i sommar. Puuharyhmäs vice vd, Petteri Järvenpää är mycket överraskad. – Ingen har informerat oss.

Nyhetsbild

Wärtsilä får grönt ljus – nu kan byggandet börja på Vasklot

VASA Wärtsilä har beviljats bygglov för sitt teknologicenter på Vasklot. – Jag är mycket glad, säger verkställande direktören Vesa Riihimäki.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet