Jonna Granqvist

jonna.granqvist@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Wärtsilä valde samarbetspartner till Smart Partner Campus på Vasklot

I november i fjol bjöd Wärtsilä in företag och forskare inom industrin att utveckla verksamhetsmodellen för Smart Partner Campus som byggs i Vasa. Över 200 aktörer anmälde intresse. Nu har Wärtsila utsett de första samarbetspartnerna.

Nyhetsbild

Wärtsilä levererar motorer till nya Kvarkenfärjan

VASA Wärtsilä bygger motorerna till Wasalines nya färja. Fartygsmotorerna ska göra Kvarkenfärjan till ett av de mest miljövänliga fartygen i världen.

Nyhetsbild

Vasas stadsdirektör: "Resultatet var väntat"

VASA Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa, är inte besviken på resultatet i den rådgivande folkomröstningen i Korsholm. Däremot är han besviken på processen.

Nyhetsbild

Kim Berg: "Det finns fortfarande chans till fusion"

VASA Med det här valresultatet finns fortfarande möjlighet att det blir ett ja till fusion i Korsholms fullmäktige. Det tror Kim Berg (SDP), stadsstyrelseordförande i Vasa och ordförande i arbetsgruppen som gjort upp förslaget till fusionsavtal.

Nyhetsbild

Låt jämställdheten bli en punkt på föredragningslistan

Föreningsliv är en stor del av mångas vardag i Österbotten. Därför är det viktigt att vi jobbar för jämställdhet även där.

Nyhetsbild

Alicia Trezise-Segervall årets kulturperson i Korsholm

KORSHOLM Alicia Trezise-Segervall driver Koskö Mill, ett ullspinneri, i Koskö gamla skola. Nu har hon utsetts till årets kulturperson 2018 i Korsholm.

Nyhetsbild

Nyrenoverade Tottesunds herrgård tillgänglig för alla

MAXMO Utsidan ska målas och hissen som just nu ligger i lådor på gården ska monteras. Men i övrigt är renoveringen av Tottesunds herrgård i Maxmo så gott som klar.

Nyhetsbild

Vägarna försämras mer än någonsin – "Vi kan inte reparera så mycket som vi skulle vilja"

Enligt Trafikledsverket kommer vägarna i Finland att försämras under 2019. – Ur vår synvinkel är utsikterna skrämmande, säger Kari Wihlman, generaldirektör på Trafikledsverket.

Nyhetsbild

Johanna flyttade från Sverige till Österbotten – "Regnbågsfrågor mycket osynligare i Finland"

Johanna Sjöberg har rötterna på Bergö men är född och uppvuxen i Sverige. 2015 flyttade hon till Vasa. Efter två veckor visste hon att det är i Finland hon hör hemma.

Nyhetsbild

Köpfritt år kan ge ringar på vattnet – jag slutade slentrianshoppa

I sociala medier syns det tydligt att många valt att låta 2019 bli ett köpfritt år för klimatets skull. Jag bestämde mig för att inte köpa nyproducerade kläder under 2016 och lyckades förändra min då rätt så ohållbara konsumtion.

Nyhetsbild

Busschauffören var beredd på dåligt före – "Rejäl vindpust tog bara tag i bussen"

VÖRÅ Bussen som blåste i diket i Vörå hade bra vinterdäck. Busschauffören körde också försiktigt eftersom han visste att föret var dåligt. – Det gick allra högst 60 kilometer i timmen, säger han.

Nyhetsbild

Petalax församling har problem med klockringningen

PETALAX Kyrkklockorna i Petalax har tystnat. Först trodde man att det berodde på elavbrotten under stormen, men orsaken verkar ligga annanstans.

Nyhetsbild

Kotipizza stänger i Minimani – Paninis kitchen flyttar in

VASA Snart öppnar Paninis kitchen en ny restaurang i Minimani. Ägaren Ossi Harju tror på konceptet med lunchcafé vid en matbutik.

Nyhetsbild

Björköbo tar över butiken i Björköby – "Det ska bli roligt"

BJÖRKÖBY Det blir inte lång väg till jobbet för Camilla Storsjö som tar över butiken i Björköby. Hon bor 250 meter från affären.

Nyhetsbild

Familjen West är glad att de har vatten – "Vi klarar oss"

Många hushåll på Bergö har varit utan ström sedan tiotiden på tisdagskvällen. – Vi klarar oss bra tack vare vedspisen, men efter 36, 37 timmar utan ström börjar man nog ha lite "leidon", säger Linda West.

Nyhetsbild

Färjeförarna fick sköta bommarna till Bergöfärjan manuellt

BERGÖ De omfattande strömavbrotten gjorde att bommarna till Bergöfärjan inte funkade som normalt – eftersom de går med el. Ännu på torsdagsmorgonen fungerade inte bommen på Molpesidan.

Nyhetsbild

Vasa elektriska: Den fasta bosättningen får tillbaka elen i dag

De flesta inom Vasa elnäts distributionsområde borde få tillbaka elen i dag torsdag, meddelar Vasa elektriska.

Nyhetsbild

Bergöborna länge utan el i stormen – äldreboende och dagis fick mat tack vare gaskök

BERGÖ På äldreboendet på Bergö kom strömmen lyckligtvis tillbaka vid tiotiden i går kväll efter att ha varit borta i ett dygn. – Skolans vaktmästare hämtade ett gaskök i onsdags så de äldre fick varm mat, säger närvårdaren Tina Östling.

Nyhetsbild

Skogsvårdsföreningen: Hemförsäkring täcker inte stormskador på skog

Många träd har vält i skogarna under stormen. Men för att få ersättning från försäkringsbolag krävs en skogsförsäkring som täcker stormskador, säger fältchef Anders Hjortman på Skogsvårdsföreningen.

Nyhetsbild

Ändringar i avtalet och nytt datum för avgörande beslut i fusionsfrågan

VASA/KORSHOLM Fusionsförhandlarna i Korsholm och Vasa möttes på nyårsaftonen och gjorde en del förändringar i fusionsavtalet. Bland annat förändrades antalet ledamöter i den så kallade sammanslagningsstyrelsen.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet