Jonna Granqvist

jonna.granqvist@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Österbottningar överlämnade skrivelse om Riksåttan till Anne Berner

På fredagen överräcktes en gemensam skrivelse från fem landskap plus handelskamrar till trafikminister Anne Berner (C). Skrivelsen innehåller sakargument för varför hela riksväg 8 ska vara en del av stomnätet i Finland.

Nyhetsbild

820 plättar serverades i Borgaregatans skola

VASA I Borgaregatans skola firade man Hem och skola-dagen en vecka i förväg. På fredagsmorgonen bjöd föräldraföreningen hela skolan på plättar med sylt och grädde.

Nyhetsbild

Varför blir vissa lättare förkylda än andra? Finns inget enkelt svar, säger läkare

Det finns inga mirakelkurer som gör att man helt kan undvika förkylningar. Överläkarens tips är en klassiker: c-vitamin hjälper immunförsvaret.

Nyhetsbild

Forskare: Klimatförändringen syns i dämpad landhöjning i Kvarken

VASA Vädret i regionerna kring Bottniska viken och Östersjön är omväxlande i sig själv. Det gör det svårt att enkelt sätta fingret på exakt vilka väderfenomen som beror på klimatförändringen och vilka som är normala vädervariationer. Det säger klimatforskaren Anna Rutgersson från Uppsala universitet.

Nyhetsbild

Nymålade trähus med spännande historia välkomnar folk till Vasa

VASA Under senaste tio åren har de som äger lägenheterna sett till att husen på Handelsesplanaden 42, byggda i slutet av 1800-talet, fräschats upp från rören till fasaden. Gården bär på många historier: den har nästan köpts upp av bulvaner, blivit av med ett hustak och fått halva uthuset uppbränt.

Nyhetsbild

Hussektorn i Vasa utreder vilka byggnader som ska sättas högst på renoveringslistan

VASA Vasa stads hussektor har reserverat 6,2 miljoner för grundrenoveringar, men de vet inte ännu exakt hurdana åtgärder pengarna ska gå till. Först måste de gå igenom 3000 rader med förslag på saker som borde åtgärdas i stadens byggnader.

Nyhetsbild

Sidobrandstation planeras söder om Vasa

VASA I Vasa hussektors planer för framtida investeringar finns en sidobrandstation – en filial till huvudbrandstationen, komplett med brandbilar och beredskap. Den ska placeras någonstans i närheten av Liselund och Risö.

Nyhetsbild

Renoveringen av Styrelsegården inleds i höst – efteråt har färre egna rum

VASA Under hösten flyttar Vasa stads anställda ut ur Styrelsegården, som ska genomgå en omfattande renovering. När den är klar vid årsskiftet 2020–2021 har Styrelsegården förvandlats till ett aktivitetsbaserat kontor, där inte speciellt många av de anställda har förutbestämda arbetsstationer utan kan sätta sig lite var de vill.

Nyhetsbild

VIDEO: Här går doktorerna

Se video från doktorernas parad genom staden här.

Nyhetsbild

Nu styrs Kvarkens världsarvsdelegation av lokalsamhället

Hittills har Kvarkens världsarvsdelegation styrts ganska hårt av Forststyrelsen, på uppdrag av Miljöministeriet. På onsdagskvällen godkände delegationen nya stadgar som ger över makten till lokalsamhället. John Erickson är ny ordförande och två medlemmar ska väljas utgående från frivilligas egna ansökningar.

Nyhetsbild

Varmast i Vasa i somras – 33,7 plusgrader i Klemetsö blev rekord för hela landet

Torka, värmebölja och skogsbränder präglade sommaren 2018. Juli och augusti var i år cirka två grader varmare än normalt i Finland. Om man räknar med medelvärdet för maj slår sommaren 2018 rekord som den varmaste sommaren någonsin under den tid man mätt temperaturen i Finland.

Nyhetsbild

Förseningar i betalningar till OP-gruppens konton

OP-gruppen meddelade på måndagsmorgonen på Twitter att en del betalningar från andra finansinstitut till kunders konton var försenade. Förseningen gällde även löner och pensioner.

Nyhetsbild

Föräldrar: Gör det lättare att ordna språkundervisning för barn med flera modersmål

VASA Föräldrar till barn med som har ett annat modersmål utöver svenska eller finska önskar att Vasa stad – och finska staten – skulle satsa mer på att hjälpa barn att upprätthålla det andra hemspråket. – Det pratas så fint om vikten av mångkultur, och då tycker vi att man borde börja bland barnen, säger Heidi Hintermeyer, vars barn har franska som sitt andra hemspråk.

Konstklubbar för barn ordnas på Kuntsi

VASA Under hösten och vintern ordnas konstklubbar för barn på Kuntsi museum för modern konst. På klubbarna får barnen producera konst och bekanta sig med museets utställningar.

Nyhetsbild

Kim Berg kandiderar i riksdagsvalet

VASA Vasa stadsstyrelses ordförande Kim Berg (SDP) ställer upp i riksdagsvalet 2019. Han vill bland annat fortsätta jobba för Vasa centralsjukhus och för att stoppa nedmonteringen av den offentliga sektorn.

Nyhetsbild

Vasabördig utvecklade bilder som hjälper barn förstå det som sker på sjukhus

Sjukhusbesök kan vara obehagliga för vem som helst, men lite lättare blir det om man vet vad som ska hända. Ett nytt material utvecklat av Vasabördiga Cecilia Linnanen innehåller bilder som hjälper barn att gå igenom olika moment inför till exempel en operation.

Nyhetsbild

Affärslokal i Pörtom utsatt för skadegörelse – polisen ber om tips

PÖRTOM Byggnaden där Pörtom handlin tidigare verkade har stått tom sedan affären stängde 2016. Nu har någon eller några brutit sig in via en dörr, tömt skumsläckare i byggnaden och haft sönder ett vattenrör så att vatten sprutat in i byggnaden och runnit ner i källaren.

Nyhetsbild

Nästa vecka öppnar Friends & Burgers i Vasa: "Roligt att äntligen vara där"

VASA Fredagen den 24 augusti är det dags. Då slår hamburgerkedjan Friends & Burgers upp dörrarna till sin Vasarestaurang. – Vi är entusiastiska, vi sökte länge efter ett bra läge i Vasa och hittade till sist ett riktigt bra, säger vd:n Peter Fagerholm.

Nyhetsbild

Stadsstyrelsen godkände förslag om preventivmedel – men tilläggsanslag i år blir det inte

VASA Preventivmedlen blir inte gratis för alla Vasabor under 25, men de som redan har rätt till gratis preventivmedel ska få dem under längre tid och kondomer ska bli lättare att få tag på, enligt det förslag som stadsstyrelsen i Vasa godkände på måndagskvällen.

Nyhetsbild

Fusionsutredningen i gång efter sommaren – nu ska för- och nackdelar med fusion identifieras

VASA/KORSHOLM Ledningsgruppens möte på måndagen var startskottet för höstens fusionsutredningar i Vasa och Korsholm. På mötet presenterades de utredningar som arbetsgrupperna gjort hittills i ett utkast till mellanrapport.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet