Jonna Granqvist

jonna.granqvist@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Johanna flyttade från Sverige till Österbotten – "Regnbågsfrågor mycket osynligare i Finland"

Johanna Sjöberg har rötterna på Bergö men är född och uppvuxen i Sverige. 2015 flyttade hon till Vasa. Efter två veckor visste hon att det är i Finland hon hör hemma.

Nyhetsbild

Köpfritt år kan ge ringar på vattnet – jag slutade slentrianshoppa

I sociala medier syns det tydligt att många valt att låta 2019 bli ett köpfritt år för klimatets skull. Jag bestämde mig för att inte köpa nyproducerade kläder under 2016 och lyckades förändra min då rätt så ohållbara konsumtion.

Nyhetsbild

Busschauffören var beredd på dåligt före – "Rejäl vindpust tog bara tag i bussen"

VÖRÅ Bussen som blåste i diket i Vörå hade bra vinterdäck. Busschauffören körde också försiktigt eftersom han visste att föret var dåligt. – Det gick allra högst 60 kilometer i timmen, säger han.

Nyhetsbild

Petalax församling har problem med klockringningen

PETALAX Kyrkklockorna i Petalax har tystnat. Först trodde man att det berodde på elavbrotten under stormen, men orsaken verkar ligga annanstans.

Nyhetsbild

Kotipizza stänger i Minimani – Paninis kitchen flyttar in

VASA Snart öppnar Paninis kitchen en ny restaurang i Minimani. Ägaren Ossi Harju tror på konceptet med lunchcafé vid en matbutik.

Nyhetsbild

Björköbo tar över butiken i Björköby – "Det ska bli roligt"

BJÖRKÖBY Det blir inte lång väg till jobbet för Camilla Storsjö som tar över butiken i Björköby. Hon bor 250 meter från affären.

Nyhetsbild

Familjen West är glad att de har vatten – "Vi klarar oss"

Många hushåll på Bergö har varit utan ström sedan tiotiden på tisdagskvällen. – Vi klarar oss bra tack vare vedspisen, men efter 36, 37 timmar utan ström börjar man nog ha lite "leidon", säger Linda West.

Nyhetsbild

Färjeförarna fick sköta bommarna till Bergöfärjan manuellt

BERGÖ De omfattande strömavbrotten gjorde att bommarna till Bergöfärjan inte funkade som normalt – eftersom de går med el. Ännu på torsdagsmorgonen fungerade inte bommen på Molpesidan.

Nyhetsbild

Vasa elektriska: Den fasta bosättningen får tillbaka elen i dag

De flesta inom Vasa elnäts distributionsområde borde få tillbaka elen i dag torsdag, meddelar Vasa elektriska.

Nyhetsbild

Bergöborna länge utan el i stormen – äldreboende och dagis fick mat tack vare gaskök

BERGÖ På äldreboendet på Bergö kom strömmen lyckligtvis tillbaka vid tiotiden i går kväll efter att ha varit borta i ett dygn. – Skolans vaktmästare hämtade ett gaskök i onsdags så de äldre fick varm mat, säger närvårdaren Tina Östling.

Nyhetsbild

Skogsvårdsföreningen: Hemförsäkring täcker inte stormskador på skog

Många träd har vält i skogarna under stormen. Men för att få ersättning från försäkringsbolag krävs en skogsförsäkring som täcker stormskador, säger fältchef Anders Hjortman på Skogsvårdsföreningen.

Nyhetsbild

Ändringar i avtalet och nytt datum för avgörande beslut i fusionsfrågan

VASA/KORSHOLM Fusionsförhandlarna i Korsholm och Vasa möttes på nyårsaftonen och gjorde en del förändringar i fusionsavtalet. Bland annat förändrades antalet ledamöter i den så kallade sammanslagningsstyrelsen.

Nyhetsbild

VIDEO: Se till att fyrverkerigrytorna har tillräckligt med stöd

VIDEO Fyrverkerigrytor hör till favoriterna på nyårsafton. Men små och lätta grytor kan välta och orsaka både bränder och allvarliga skador på åskådare. Säkerhets- och kemikalieverket har gjort två instruktionsvideor inför nyår.

Nyhetsbild

Jonna Granqvist: Önska dig en stilla natt

I vår uppskruvade värld är vi många som skulle behöva en stund av sinnesro. En stund där allt är okej och där du duger precis som du är.

Nyhetsbild

Allt klart för sammanslagning av laboratorieverksamheten i Vasa och Jakobstad

I början av 2018 slogs Vasa sjukvårdsdistrikts och Jakobstads social- och hälsovårdsverks röntgenfunktioner ihop. Nu är det laboratorieverksamhetens tur.

Novia får donation på 10 000 euro

KWH-koncernen donerar 10 000 euro till teknikområdet på Yrkeshögskolan Novia.

Nyhetsbild

Förvaltningsdirektör Olle Gull går i pension

Vasa sjukvårdsdistrikts förvaltningsdirektör Olle Gull går i pension nästa år. Men han har redan lämnat jobbet på sjukvårdsdistriktet.

Nyhetsbild

Drogpåverkade rattfyllerister fast i Vasa

VASA Två kvinnor misstänks för rattfylleri och straffbart bruk av narkotika.

Nyhetsbild

Vasa vaccinerar vuxna vid allmänna tillfällen – elever kan gå till skolhälsovårdaren

VASA Vid två tillfällen nästa vecka kan vuxna som inte fått MPR-vaccin ta det vid den egna hälsovårdscentralen utan tidsbeställning. Skolhälsovårdarna i Vasa ger vaccin åt de elever som behöver.

Nyhetsbild

Nu erbjuds invånare i Malax och i Korsnäs MPR-vaccinet

MALAX/KORSNÄS På tisdag nästa vecka kan Malax- och Korsnäsbor få MPR-vaccin utan tidsbeställning i Malax. – Vi hoppas att de som saknar skydd kommer och tar vaccin, säger hälsovårdaren Venla Appel.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet