Jonna Granqvist

jonna.granqvist@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Yannika, 17, är projektledare när ungdomsorganisation samlas i Vasa – simulerar hur det går till i EU-parlamentet

Ungdomsorgansationen EYP har verksamhet i 40 länder i Europa. Yannika Rönnqvist är spindeln i nätet när EYP ordnar session i Vasa i helgen.

Nyhetsbild

Nytt privat vårdbolag i Vörå fokuserar på att jobba hälsofrämjande

VÖRÅ Anna Nordmyr fick en idé. Hon tog kontakt med Malin Pärus, som inte var sen att hänga på. Nu har de grundat ett helt nytt vårdbolag där förebyggande hälsovård är grundpelaren.

Nyhetsbild

Cecilia från Jeppo kan bli Finlands lucia – "Det är en jättefin tradition"

NYKARLEBY Cecilia Back är den enda österbottniska kandidaten till Finlands lucia i år. Och hon har luciavanan inne sedan tidigare.

Nyhetsbild

Alexandra Sjöblom är brandman – vill inspirera unga som drömmer om yrket

NÄRPES Alexandra Sjöblom från Nykarleby jobbar som brandman på Södertörns brandförsvarsförbund i Stockholm. Nu är hon med på Österbottens räddningsverks ungdomsläger i Närpes för att berätta om sitt jobb.

Nyhetsbild

Larmet kan gå när som helst – Ungdomar från hela Österbotten övar i Närpes

NÄRPES Från lördag till söndag håller ett gäng ungdomar från hela Österbotten till i brandstationen i Närpes. De bekantar sig med brandkårens uppgifter och kan bli tvungna att åka på utryckning.

Nyhetsbild

Femmor dansar på modersmålstimmarna – "De frågar efter dansen om vi hoppar över en vecka"

KORSHOLM Kan man lära sig om verb genom att dansa? Eller adjektiv? Och på vilka sätt kan man tolka en dikt genom dans? Sådana här saker funderar femmorna i Norra Korsholms skola på. De deltar i ett projekt som integrerar dans i modersmålsundervisningen.

Nyhetsbild

Elever från Korsholms gymnasium besöker Suomussalmi – ska berätta om finlandssvenskhet

KORSHOLM Vid 12-tiden på måndagen startade en delegation bestående av sex elever och finskläraren Terho Jalkanen från Korsholms gymnasium mot Suomussalmi. På svenska dagen på tisdag ska de bekanta sig med gymnasiet där – och berätta om finlandssvenskarna.

Nyhetsbild

Störningar i vattendistributionen i Taklax – minst tre vattenläckor det senaste dygnet

Vid fyratiden på söndagsmorgonen upptäcktes problem med vattendistributionen i Taklax. I söndags lappades två olika läckor och just nu söker man efter en tredje – eller fler.

Nyhetsbild

Ny konsultbyrå fokuserar på kundinsikt – "Vi försöker göra det lättare att förstå kunder"

VASA För ett år sedan kände inte Saga Storbacka, Erica Hjerpe och Emma Buss och varandra. Nu driver de företag tillsammans.

Nyhetsbild

Fiskets hus får väggar – aktörerna bjöd in till rundvandring på bygget

VASA Fiskets hus i Vasa börjar ta form. Fiskdiskens och Österbottens fiskarförbunds lokaler har fått väggar, medan restaurangdelen ännu bara består av en grund. Sommaren 2019 ska allt vara klart.

Nyhetsbild

Korsnäståget firade sin egen dag – med kompishundar, Lilliputti och spindelutställning

VASA Korsnästågsdagen brukar vara ett välbesökt evenemang – så även i år. Gullmo byacenter fylldes av ortsbor som ville umgås.

Nyhetsbild

Före detta stadsdirektör i Vasa vill bli vd för Kommunförbundet

Sex personer sökte tjänsten som vd för Kommunförbundet inom utsatt tid. En tidigare stadsdirektör i Vasa finns bland de sökande.

Nyhetsbild

VIDEO: Det blev vinter på Replot

REPLOT Den som körde över Replotbron på fredagseftermiddagen kom till en vintervärld. På fastlandet är det fortfarande snöfritt.

Nyhetsbild

Över 150 nya rum inom två år – hur många hotell finns det plats för i Vasa?

VASA Scandics nybyggda hotell öppnade i april i år. Bygget av kedjan Greenstars hotell har precis kommit i gång. Senast 2021 vet vi om Wasa Station-projektet blir av. Hotellmarknaden i Vasa växer så det knakar.

Nyhetsbild

Intresset för ny bybutik utreds i Pörtom – enkät delades ut till alla hushåll

PÖRTOM Pörtom uf och byarådet i Pörtom vill utreda om det finns intresse för att öppna en ny butik i byn. I enkäten får man bland annat svara på om man kan tänka sig att köpa andelar i en butik och vad man önskar att butiken skulle erbjuda.

Nyhetsbild

Vårdare städar mer än vanligt – "Klienterna märker att vi har mindre tid för dem"

VASA Största delen av Teese Botnias städpersonal strejkar under måndagen och tisdagen. Det innebär att bland annat vårdarna på servicehemmen måste städa lite mer än de brukar.

Nyhetsbild

Roger hade problem med svenska tv-kanaler i ett år – Elisa: "Alla kanaler ska fungera lika bra"

VASA Roger Stenros i Sundom har fått höra att hans långvariga problem med de svenska tv-kanalerna berodde på att Elisa gett finska kanaler bättre frekvenser än svenska kanaler. – Så är det inte, säger Niklas Granholm, regiondirektör på Elisa.

Nyhetsbild

Ingen omröstning i år – Brages lucia är redan vald

VASA Brages luciakommitté fick bara in en nominering till årets luciaomröstning och valde den personen till lucia. Nu söker man åtta frivilliga tärnor.

Nyhetsbild

Ny konstgräsplan snart klar – med lite tur hinner du spela fotboll på Kasernområdet innan vintern kommer

VASA Stora rullar med konstgräs ligger och väntar på grusplanen mellan Kaserngatan och ortodoxa kyrkan och staketet är redan på plats. Nu hänger tidtabellen på vädret.

Nyhetsbild

Emelie Svenlin drabbades av sömnparalys – "Det kändes som att något tryckte ner mig"

En sömnparalys är ofarlig men kan vara fruktansvärt obehaglig eftersom du är vaken i huvudet men inte kan röra kroppen. Ofta hallucinerar du samtidigt. Emelie Svenlin har råkat ut för det flera gånger.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet