Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Josefin Torrkulla

josefin.torrkulla@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Oklart varför Petalaxbarin började brinna – polisen tar ännu emot tips om stölden

PETALAX Det går inte att säga om det ligger något brott bakom branden vid servicestationen i Petalax i somras. Men det begicks brott där samtidigt – stöld och grov skadegörelse.

Nyhetsbild

Mer till fritid och kultur och mindre till räddningsväsendet – det här är bakgrunden till Malax beslut

MALAX Malax väntar sig minskade kostnader för räddningsväsendet nästa år. Hur det blir avgörs när Österbottens räddningsverk spikar sin budget i december.

Nyhetsbild

Tillsammans vill de ge Petalax bränsle igen – ”Jag skulle helst tanka här på julafton”

PETALAX Fyra månader utan bensinstation och lunchcafé. Så vill man inte ha det i Petalax. Nu finns aktiebolaget Petalax Proina med bränsle som första prioritet.

Nyhetsbild

Malax röstade om äldrevård – men höll budgeten på plus och inkomstskatten oförändrad

Fritids- och kulturnämnden får mer pengar och personalen får sin jullunch. Fullmäktiges budgetbehandling handlade ändå mest om äldrevården i Malax.

Nyhetsbild

Nästan alla i Malax ungdomsfullmäktige är från samma kommundel – bättre spridning efterlystes igen

Ärendet har dröjt, men nu är Malax ungdomsfullmäktige utsett. Det har varit svårt att hitta medlemmar. Därför är alla kommundelar inte representerade och ersättarna nu färre.

Nyhetsbild

Snart stämplar också Malaxborna in sina barn på dagis

Nästa år börjar man registrera vilken tid barn är i dagvård elektroniskt i Malax. Samtidigt blir avgifterna för småbarnspedagogiken timbaserade.

Nyhetsbild

Nu har första vindkraftverket i Malax fått vingar – när de snurrar får Ikea el

Långmossa fick ett nytt landmärke i måndags. Då restes det första vindkraftverket. Det ska bli elva till i Långmossa och Ribäcken. I april kan möbeljätten Ikea få grön el härifrån.

Nyhetsbild

Korsnäs rör inte tomtpriserna – hoppas att tomterna inte blir orörda

Tomtpriserna är förmånliga i Korsnäs och riktlinjer finns för markpolitiken framöver. Korsnäs fullmäktige godkände också en familjevänligare kommunstrategi.

Nyhetsbild

Korsnäs ändrar inte inkomstskatten – men höjer fastighetsskatten

KORSNÄS Inför det här året höjde Korsnäs inkomstskatten. Nu låter fullmäktige inkomstskattesatsen vara orörd inför 2020, men justerar den allmänna fastighetsskatten.

Nyhetsbild

Carola möblerar gärna om för evenemang i Korsnäs bibliotek – "För oss är det inget nytt"

KORSNÄS Nya konstutställningar varje månad, regelbundna teaterresor och evenemang med lokal prägel. Carola Bäckström är chef för ett bibliotek med brett kulturutbud.

Nyhetsbild

Malaxstyrelsen röstade om cykelvägar – nu går budgeten vidare till fullmäktige

MALAX Budgetförslaget fick grönt ljus i kommunstyrelsen i Malax. Styrelsen kände av trycket och vill höja anslaget för planering av cykelvägar, men utan att budgeten växer.

Nyhetsbild

Bergöfärjan blir fråga för ministerium – ännu oklart vem som sköter trafiken efter årsskiftet

Vem som ska sköta fjärtrafiken till Bergö 2020–2031 väntades bli klart i oktober, men ännu finns inget svar. Nu går frågan till Kommunikationsministeriet.

Nyhetsbild

Korsnäs redo för byggandets och boendets år – nu finns riktlinjer för markköp

Var lönar det sig för kommunen att satsa på bostadstomter? Det ska Korsnäs första markpolitiska program ge svar på.

Nyhetsbild

Bjarne i Korsnäs dagdrömmer om rymden – en av få i Svenskfinland som skriver science fiction

Hur kan livet se ut i framtiden, i rymden? Den frågan intresserar Bjarne Ismark. Men hans romaner bygger inte bara på fantasi – naturlagar och historia är minst lika viktigt.

Nyhetsbild

Allt du behöver veta om budgeten finns i din ficka – följ kommunalpolitiken i en mobilapp

Hur följer du med vilka beslut som tas om ekonomin i din kommun? I Malax kan man göra det på ett nytt sätt, med en mobilapp. Malax är pilotkommun för appen Pocket Democracy som lanserades i dagarna.

Nyhetsbild

Jenny Malmsten: Jag är jättenöjd att vi lyckats få budgeten i balans utan skattehöjningar

MALAX Strama tyglar gäller i Malax efter flera år med stora investeringar. I kommundirektörens budgetförslag finns ändå något nytt. Det gäller daghem, psykolog och cykelväg – och en ny inkomst.

Nyhetsbild

Förlängd ansökningstid gav inte resultat – Malax ungdomsfullmäktige kan krympa

Det är svårt att hitta 14 personer till ungdomsfullmäktige i Malax. För att komma igång med den här mandatperioden funderar man på att minska antalet ersättare.

Nyhetsbild

Det kan bli dyrare att ansluta sig till avloppet i Korsnäs – men en tidsfrist ska locka fler

Förslag: höj avgiften, men låt pump eller borrning ingå i priset. Det handlar om anslutningsavgiften till det kommunala avloppsnätet i Korsnäs.

Nyhetsbild

Läsare varnar: Fortfarande halt på riksåttan

Vinterhastigheterna är här, men också vinterföret. På riksåttan norr om Vasa växlade väglaget mellan torrt och glashalt långt in på onsdagen.

Nyhetsbild

Hem och Skola drar fullt hus – kölista både i Malax och Jakobstad

Hem och skola fyller 50 år. Det firar förbundet med regionala evenemang för föräldrar. I Österbotten är det redan fullsatt.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet