Josefin Torrkulla

josefin.torrkulla@vasabladet.fi

Nyhetsbild

VIDEO: Så här funkar en hjärtstartare – och så här gör du om ett hjärta stannat

Nästan alla, 94 procent av finländarna, vet vad en hjärtstartare är. Låt oss ändå repetera så att vi är bättre förberedda på en nödsituation.

Nyhetsbild

Snart hittas hjärtstartare i 112-appen – "Ett viktigt, stort steg"

Registret över hjärtstartare tas med i nödcentralens 112-app i vår. Men än är det inte aktuellt för nödcentralerna att börja använda registret.

Nyhetsbild

Kenneth och Anders vill visa var de har hjärtstartare – problemet är att så få känner till att det finns ett register

MALAX Glappet är stort mellan det faktiska antalet hjärtstartare och antalet hjärtstartare i det nationella registret. Det beror på att bara var femte finländare känner till registret.

Nyhetsbild

Hur ska en förtroendevald uppföra sig? – nu tar Korsnässtyrelsen upp frågan

Polisanmälan mot en fullmäktigeledamot och skrivelser till kommunen gör att Korsnäs kommunstyrelse agerar. "Den första riktiga diskussionen blir nu på styrelsemötet", säger ordförande Sven-Erik Bernas (SFP).

Nyhetsbild

Klart: Skolorna i Malax får hjärtstartare

MALAX Yttermalax skola, Övermalax skola och Petalax skola ska få varsin defibrillator. Då kommer alla skolor i Malax att ha tillgång till en hjärtstartare.

Nyhetsbild

Fullmäktigeledamot misstänkt för ärekränkning – tvisten i Korsnäs blir rättssak

KORSNÄS Var fullmäktigeledamotens grova språk på Facebook och i textmeddelanden ärekränkning? Det ska tingsrätten avgöra.

Nyhetsbild

Syns den inte så finns den inte – se till att registrera defibrillatorn

"Jag vill inte tro på att det inte finns någon hjärtstartare på Replot eller det bara finns två i Malax kommun och att bägge finns i Petalax", skriver Josefin Torrkulla efter att Vasbladet räknat hur många av defibrillatorerna på defi.fi som finns i svenska Österbotten

Nyhetsbild

Initiativ: Utrusta alla skolor i Malax med hjärtstartare – rör fler än bara elever

Defibrillatorer finns oftast på arbetsplatser, i köpcentrum och i hobbylokaler. I Malax funderar man på att utrusta alla skolor med en hjärtstartare.

Nyhetsbild

LISTA: Här hittar du hjärtstartare i Österbotten

Hur många registrerade hjärtstartare finns det i svenska Österbotten? Det har vi tagit reda på. Här kan du se var hjärtstartare finns i din kommun.

Nyhetsbild

Korsnäs femmor blev kändisar i Hajbo – "Vi filmade i timmar, men bara femton minuter kom med"

Femmorna i Korsnäs kyrkoby skola har under hela hösten berättat om sin vardag i Yle:s Hajbo Mix. Tittarna får veta mycket, men inte allt.

Nyhetsbild

En herde i tre församlingar bara tillfälligt – i år ska församlingarna i Malax hitta en lösning för framtiden

Petalax och Bergö församlingar har haft en tillfällig lösning för kyrkoherdetjänsten sedan hösten. När en lösning för framtiden ska hittas är också Malax församling med.

Nyhetsbild

Minimimått ska stärka sikstammen – "Så här små sikar är inget att ta"

Låt sikar som är mindre än 30 centimeter växa till sig. Södra Kust-Österbottens fiskeriområde vill införa ett minimimått. Begränsningen skulle främst påverka pimpelfisket.

Nyhetsbild

Lovisa lämnade aldrig Bergö – hon vet hur det är att vara frisör på en ö

På en ö är kundkretsen trogen. Dessutom har de förståelse för logistiken. Men Lovisa Nordlund-Östberg har under sina 35 år aldrig missat färjan till jobbet på Bergö.

Nyhetsbild

JO: Bergöfärjans vajerlösning leder inte till åtgärder – "Utslaget var ganska väntat"

BERGÖ Var det rätt att låta Bergöfärjan trafikera så länge utan fysisk styrvajer? Nu har Justitieombudsmannen sagt sitt i den frågan.

Nyhetsbild

Folkes första låt spelas på radio – det kan bli fler om han blir hundra

Video. Folke Engblom i Petalax har alltid spelat, men aldrig skrivit egen musik. Han prövade på att skriva en låt och gav den till Tomas Fant. Resultatet blev en singel som nådde radion.

Nyhetsbild

Studier kräver rörelse – Gymnasiet i Petalax hittade rum för det här

I flera år har man jobbat med att öka den fysiska aktiviteten och minska stillasittandet i de finländska grundskolorna. Nu gör man det också i gymnasier och yrkesskolor.

Nyhetsbild

Magdalena tipsar om hur du ger hjärnan en paus – här vinner du på att förlora

Energin och koncentrationen minskar. Det känns som om din hjärna maler på i samma spår. Då kan det vara läge för en "brain break".

Nyhetsbild

Karl och Rose gjorde en omvänd emigrantresa – "Vi satsade allt för att flytta hit"

Från Portland till Petalax. Finland fanns hela tiden med som ett alternativ för emigrantens barnbarn. Nu bygger Karl och Rose Wright upp sin fårfarm här.

Nyhetsbild

Petalax "Väggaanack" är resultatet av en MI-kurs – tioårsjubileet samsas med bokdrömmar

I almanackan 2020 kan man läsa om gamla folkskolor i Petalax. Gruppen Aktiv Närkultur jobbar också med andra gårdar än skolgårdar. Det ska bli en bok om 30- och 40-talet.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet