Karin Sundström

karin.sundstrom@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Sällsynt sega alger i höst – har siktats både runt Replot och långt ute till havs

NTM-centralen har fått in algobservationer från bland annat Gerby-Västervik skärgård, Replotfjärden, Köklot och Vallgrund. Alger har också noterats långt ut till havs.

Nyhetsbild

Alla Korsholms bibliotek är stängda i en vecka

Biblioteken i Korsholm håller sina dörrar stängda från den 23 november till den 2 december på grund av att lånesystemet byts ut. Bokbussen kör inte heller under denna tid.

Kråkbacken utan vatten – ska snart vara fixat

Vattendistributionen är bruten på delar av Kråkbackenområdet, meddelar Malax kommun på sin hemsida. Reparationsarbeten pågår och beräknas vara avslutade vid 18-tiden.

Nyhetsbild

Verso Food ska göra färs av bondbönor i ny fabrik – skapar 20 nya jobb i Kauhava

Verso Food och Kauhava stad bygger en ny 4000 kvadratmeter stor fabrik för 10 miljoner euro. När den tas i bruk i början av 2019, får 20 personer jobb där.

Vilsen vit hamster hittad utanför simhallen

Vem saknar en vit hamster? En sådan har hittats utanför simhallen i Vasa.

Nyhetsbild

Olika lön för lika arbete kostar Vörå en kvarts miljon

Vörå kommuns inkomster går ner och verksamheten som helhet väntas gå 0,9 miljoner euro på minus för hela 2018. En bidragande orsak är att Vörå inte betalt lika lön för lika arbete.

Nyhetsbild

Skarvarnas fel att vattenledningarna började läcka

KORSNÄS Vattenledningen läckte i både Träskvik, Bjurbäck och Smedback. Enligt Roland Westerback, vattenskötare på Korsnäs kommun, var orsaken skarvar som inte höll tätt. – Anfrätning och materialtrötthet är orsaken, säger han.

Nyhetsbild

Vörå: "Förhandla med markägarna – låt bli tvångsinlösning"

MAXMO NTM-centralen vill inrätta fyra naturskyddsområden i skärgården utanför Österö och Västerö, utan markägarnas medgivande. Men så ska NTM-centralen inte bete sig, anser Vörå kommunstyrelse.

Nyhetsbild

Ingen skattehöjning i Vörå – "Det blir kanske en minusbudget"

Skattesatserna i Vörå ändras inte, om fullmäktige godkänner kommunstyrelsens förslag. Inkomstskatten hålls på 21 procent, medan fastighetsskatten för stadigvarande boende är 0,50 procent.

Konstsnöspåret i Vörå fixas till

Konstsnöspåret i Vörå skidcentrum är stängt tisdagen den 6 november mellan klockan 7 och 18 på grund av underhållsarbete.

Nyhetsbild

Juha Rantala fortsätter leda Sannfinländarna i Vasa

Juha Rantala omvaldes enhälligt till ordförande för Sannfinländarna i Vasa för 2019. Rantala är stadsfullmäktigemedlen i Vasa. Han är även kampanjchef och informatör för partiet i Södra Österbottens distrikt.

Nyhetsbild

Vasaborna får säga vad de tycker om närbibliotekens service

Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster vill veta vad Vasaborna anser om Brändö bibliotek och Träffpunkt Huudis i Roparnäs. Enkäten gäller servicen, tillgängligheten och bibliotekets roll i området.

Nyhetsbild

Korsholms och Vasas skillnader i bygglov ska jämkas samman

Styrgruppen som ska ta fram en fusionsavtal för Vasa och Korsholm ägnade på fredagen flera timmar åt att diskutera byggnadslov. – Vi fattade inga beslut, men vi är nära en lösning. Det här är en stor sak, säger Lars-Erik Gästgivars.

Nyhetsbild

Två av tio utomhusljus var farliga – släck inte med vatten

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har undersökt säkerheten hos utomhusljus. Två av de tio som testades orsakade fara.

Död man hittades i vattnet invid sin båt

Vid 11-tiden på torsdagen fick nödcentralen larm om att en tom båt körde runt på sjön Kuorasjärvi i Alavo. Räddningsmanskapet hittade en man död i vattnet invid båten.

Nyhetsbild

Snart dags för förhandsröstning i församlingsvalet

Förhandsröstningen i församlingsvalet inleds på tisdag den 6 november och avslutas lördagen den 10 november. Den egentliga valdag är den 18 november.

Nyhetsbild

Mats Hägglund och Micaela Nykvist får behålla sina tjänster

VÖRÅ Flyktingnämndens beslut blev överraskande när det gäller vilka ledande tjänstemän som ska sägas upp inom flyktingverksamheten i Vörå kommun. Också nämndens medlemmar togs på säng.

Nyhetsbild

Myndigheter stoppar skarvgryta i Malax

Lagen förbjuder innehav av skarv, slår överinspektör Ritva Kemppainen på Egentliga Finlands NTM-central fast. Att fågeln är lagligt skjuten och tillredd på Åland spelar ingen roll. Därför serveras ingen skarvgryta på Lunchdisken i Malax på fredag.

Nyhetsbild

Auvo Rauhala blir arbetslivsprofessor på Åbo Akademi

Åbo Akademi har utsett sin första arbetslivsprofessor. Det är pensionerade chefsöverläkaren vid Vasa centralsjukhus, Auvo Rauhala som är knuten till ämnet vårdvetenskap vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier.

Nyhetsbild

Viktigt att välja rätt plats om vilda djur utfodras på vintern

Genom att förse vilda djur – exempelvis små hjortdjur – med extra föda under vintern, minskar skadorna på skogen. Men det är viktigt att välja utfodringsplatsen rätt, för att minimera risken för trafikolyckor.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet