Karin Sundström

karin.sundstrom@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Kommunpolitiker i Korsholm åtalad för misshandel – "Jag känner mig inte skyldig"

En man slog Korsholmspolitikern i ansiktet så att näsan började blöda och en kvinna sparkade honom på örat. Då svarade kommunpolitikern med att vrida upp mannens hand bakom ryggen. Nu har alla tre åtalats för misshandel.

Nyhetsbild

Lågt flygande helikopter hjälper Vasa Elnät inspektera ledningar

En blå helikopter som flyger ovanligt nära marken har siktats på flera håll i dag, onsdag. Det rör sig om Vasa Elnät som inspekterar elledningarna och kontrollerar var röjning behövs.

Nyhetsbild

Åbo testar gratis bussresor för passagerare med rollator

Stadsbussarna i Åbo erbjuder passagerare som använder rollator att åka gratis mellan klockan 9 och 12.59 på vardagar. Försöket ska pågå i ett års tid.

Nyhetsbild

Rar härfågel sökte mask utanför Andkil byagård – "Den gick knyckigt"

VÖRÅ Vid lunchtid på måndagen började informationen snabbt spridas i fågelskådarkretsar: det fanns en härfågel på Torrkullavägen i Vörå. Olav Westlin är en av dem som for dit för att ta sig en titt. – Den gick på gårdsplanen utanför byagården i Andkil och hackade i gräsmattan, säger han.

Nyhetsbild

Nya 100- och 200-eurosedlarna får ny storlek och fiffiga säkerhetsdetaljer

Europeiska centralbanken har presenterat de nya 100- och 200-eurossedlarna. Sedlarna får nya och innovativa säkerhetsdetaljer: ett satellithologram och en förnyad smaragdgrön siffra. De sätts i omlopp den 28 maj 2019.

Nyhetsbild

Brexit kan påverka handeln med växter och virke – regler ännu oklara

Det är ännu inte säkert hur handeln med växter påverkas av brexit, men det står klart att kraven kommer att ändras. Det väntas bli svårare att köpa exempelvis frön från Storbritannien, eller att exportera virke dit.

Nyhetsbild

Polismän misstänkta för misshandel och missbruk av tjänsteställning – åtalas inte

Poliser i Vasa misstänktes för missbruk av tjänsteställning, misshandel och brott mot tjänsteplikt. Men åklagaren beslöt att inte väcka åtal i dessa fall. Däremot åtalas en överkonstapel för att ha ljugit.

Nyhetsbild

Taket på Botniahallen läcker – renovering 2022 föreslås

Botniahallens tak läcker på minst tio olika ställen. I kontorslokalerna läcker vatten in i innerkonstruktionerna när det regnar. Vasaregionens arenor har visserligen försökt lappa taket, men det räcker inte.

Nyhetsbild

CPC Finland bekräftar att Google köper el från vindkraft i Storå

CPC Finland har undertecknat ett långvarigt elleveransavtal med teknologiföretaget Google. Avtalet gäller de vindkraftverk som ska byggas i Storå i Södra Österbotten. Byggnadsarbetena inleddes i juli 2018 och planen är att kraftverken tas i bruk hösten 2019.

Nyhetsbild

Kvarkentrafiken jubilerar – firar med att blicka både framåt och bakåt

Det har gått 70 år sedan Kvarkentrafiken inleddes och 5 år sedan Umeås och Vasas gemensamma rederi NLC Ferry grundades. För att uppmärksamma detta ordnas i dag ett seminarium ombord på Wasa Express.

Nyhetsbild

Matolja fattade eld i höghuslägenhet – slocknade då oljan tog slut

Det gick inte riktigt som planerat för den kock som skulle tillreda mat i en höghuslägenhet på Fasangatan på onsdagskvällen. Matoljan fattade eld. Kocken lyckades inte själv släcka branden utan var tvungen att ringa efter hjälp.

Nyhetsbild

Österbottningar stormsäkrar huset inför Florence – "Orkanen är skrämmande"

Marina och Peter Nielsen i Wilmington i North Carolina bor precis där orkanen Florence väntas slå till på torsdag. Familjen har beslutat sig för att stanna hemma, spika för fönstren och försöka förbereda sig på ett oväder av oanad kraft. – Det är skrämmande, säger Marina Nielsen.

Nyhetsbild

Fritt fram att välja sophämtare själv – Stormossens önskemål fick inget gehör

Fastighetsägare i Vörå, Korsholm, Vasa, Storkyro, Malax och Korsnäs får själva välja vem som ska hämta soporna. Vasaregionens avfallsnämnd var enhällig i sitt beslut på tisdagskvällen. – Jag hoppas verkligen att inga besvär ska lämnas in, säger nämndens ordförande Michael Luther.

Gastrokirurgen Mikael Victorzon avled oväntat i lördags

Mikael Victorzon, gastrokirurg på Vasa centralsjukhus, avled plötsligt under en seglats i lördags. Enligt tidningen Pohjalainen hölls en kort minnesstund på VCS på måndagen.

Nyhetsbild

Jet Time och Norwegian tar över TUI:s service – 150 jobb hotade

Resebyråjätten TUI stänger sina kontor på flygplatserna i Helsingfors, Malmö och Oslo. I stället ska trafiken skötas av samarbetsparterna Jet Time och Norwegian.

Nyhetsbild

Risk för stor flygstrejk i slutet av september

Fackföreningar i fem olika länder hotar flygbolaget Ryanair med strejk under den sista veckan i september. Orsaken är att fackföreningarna kräver bättre arbetsvillkor för de anställda.

Nyhetsbild

Ceremoni för McCain, mode, sport och översvämning – se bilder från världen i dag

Fredagen den sista augusti bjuder på en stor variation av händelser från olika delar av världen. Här är några av de bilder som Lehtikuva visar denna dag.

Nyhetsbild

Sommaren 2018 var gynnsam för algerna i Finlands havsområden

Giftiga blågröna alger (cyanobakterier) har siktats på 35 ställen i havet utanför Korsholm och Vasa den här veckan. Också i Larsmosjön och Ähtärinjärvi har observationer gjorts. En ovanlig röd blomning påträffades i en flada i Korsholm i mitten av augusti.

Nyhetsbild

Fyra av fem vill slopa byte mellan sommar- och vintertid

Att flytta fram visarna på våren och skjuta tillbaks dem på hösten är något som många irriterat sig på under åren. Nu har EU-kommissionen utrett vad EU-medborgarna verkligen tycker. Och resultatet är entydigt.

Nyhetsbild

60 miljoner euro går till EU-ordförandeskapet

Finland är EU-ordförande från den 1 juli till den 31 december 2019. För budgeten innebär det här ett anslag på 60 miljoner euro. Men då är kostnaderna för säkerhetsåtgärderna inte medräknade.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet