Lotta Lappinen

lotta.lappinen@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Tufft för bildningssektorn i Jakobstad – 730 000 euro ska bort

JAKOBSTAD Indragna skolskjutsar, obesatta tjänster, höjda Arbisavgifter? Många bäckar små gäller då bildningssektorn ska nå effektiveringskravet på 730 000 euro.

Nyhetsbild

Nu föds det friska kalvar hos Nybackas i Esse igen

PEDERSÖRE När det var som värst tvingades Marlene och Anders Nybacka avliva tolv kor samma dag. Efter nästan ett halvår av salmonellasanering är gården äntligen friskförklarad.

Nyhetsbild

Salmonella drabbade nötgårdar – dramatisk ökning senaste året

En drastisk ökning av antalet fall av salmonella hos mjölk- och köttproducenter i Nykarleby, Pedersöre och Kronoby senaste höst och vinter bekräftas av länsveterinär Matti Nyberg.

Nyhetsbild

Anlagd brand försenade öppningen – men till midsommar är Macken igång

JAKOBSTAD Mackenägarna Johan Forsman och Nilla Granholm åkte på lite oplanerad renovering på grund av ofog under skolavslutningsveckoslutet. Men nu öppnar Macken.

Nyhetsbild

Fusksköterska i Kristinestad dömd till ett år villkorligt fängelse

I RÄTTEN Den kvinna som utgav sig för att vara sjukskötare och jobbade på ett vårdhem i Kristinestad i tre år dömdes på onsdagen till ett års villkorligt fängelse av Österbottens tingsrätt.

Nyhetsbild

Mässkärsolyckan: De dömda överklagar inte domen

I RÄTTEN Varken skepparen som dömdes till villkorligt fängelse, eller representanten för ägaren som dömdes till böter kommer att överklaga domen i Mässkärsfallet.

Nyhetsbild

Bautas har blivit Alexia och erbjuder skräddarsytt byggande

JAKOBSTAD Skräddarsydda lösningar och måttbeställda byggdetaljer är det nya byggvaruföretaget Alexias affärsidé. På lördag har de sommaröppning i Jakobstad.

Nyhetsbild

Valet av Cronhjelmsrektor görs om – men bara beslutet med ursprunglig beredning

LARSMO Det ser ut som om långdansen kring valet av rektor till Cronhjelmskolan snart kan få ett slut. Valet görs om, men bara själva beslutet, på svenska skolsektionens nästa sammanträde.

Nyhetsbild

Pia Grankvist: "Känn inte ångest över plasten, Finland har system som fungerar"

JAKOBSTAD Sorterar man sitt plastavfall och lägger det med energiavfallet, eller för det till ekopunkten, så har man gjort allt rätt. På onsdagen kunde man också föra hårdplast till återvinning i Jakobstad och i Terjärv.

Nyhetsbild

Nu hoppas Ewa Wenelius få tid att ägna sig åt litteraturen

JAKOBSTAD Kärleken till litteratur gjorde henne till lärare. Nu går Ewa Wenelius i pension från Jakobstads gymnasium med en oro över att ungdomar inte läser böcker längre.

Nyhetsbild

Hovrätten befriar inte Martyrkyrkan från kvarstad – 2,5 miljoner fortfarande frysta

I RÄTTEN Johan Candelin och Martyrkyrkans vänner r.f. försattes i kvarstad motsvarande ett belopp på 2,5 miljoner euro i mars. Vasa hovrätt fastställde domen på onsdagen.

Nyhetsbild

Polisen och socialen delar ut kondomer och godis under skolavslutningshelgen

KARLEBY/JAKOBSTAD Ungdomar som blåser noll får godis, kondomer och klistermärken som tack. Polisen och socialen har satt in extra resurser under skolavslutningsveckoslutet.

Nyhetsbild

Larsmo valde 14 nya lärare

LARSMO Skolorna i Larsmo får 14 nya lärare i höst. Tjänsterna lockade många sökande.

Nyhetsbild

Kvinna använde sin frus kreditkort och nätbank – paret levde över sina tillgångar

I RÄTTEN Två kvinnor levde ett utsvävande liv med resor, husköp och ett stort och dyrt bröllop. Efter skilsmässan kröp det fram att den ena kvinnan tagit snabblån för tusentals euro i den andra kvinnans namn.

Nyhetsbild

After Eight-unga hjälper missbrukare – planterade bärbuskar, äppelträd och syrenhäck

JAKOBSTAD En lite mysigare trädgård som som de boende i missbrukarhemmet Jakobin tupa kan umgås och trivas i. Det ville After eight-ungdomarna fixa när de fick välja vem de ville hjälpa.

Nyhetsbild

Snustjuv från Nykarleby inför rätta på Åland

NYKARLEBY Åtal är väckt, men rättegångsdatum är inte bestämt. Mannen från Nykarleby togs på bar gärning efter att ha stulit snus på Ålandsbåten för drygt två år sedan.

Nyhetsbild

Lotta Lappinen: Skoja inte bort det som händer i Alabama

Sociala medier fylls av memes som driver med de konservativa krafterna som fått igenom den drakoniska abortlagen i Alabama. Det kan vara ett stort misstag att skämta om det här.

Nyhetsbild

Walbergs blockad hävd - är nu överens med Elektrikerförbundet

JAKOBSTAD Elektrikerförbundet har nu hävt den blockad det försatte Sähköpalvelu Walberg i för ett halvår sedan.

Nyhetsbild

Bildningschefen: Det var därför jag lämnade in avvikande åsikt till protokollet

LARSMO Bildningschefen Carola Holm-Palonen är lättad efter Förvaltningsdomstolens besked gällande rektorstjänsten i Cronhjelmskolan.

Nyhetsbild

Cronhjelmsrektorn fick rätt – valet av ny rektor gick lagstridigt till

LARSMO Förvaltningsdomstolen har upphävt valet av Ben Snellman till rektor för Cronhjelmskolan i Larsmo. Åsa Laxåback-Nyman är klart mera meriterad, konstaterar FD.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet