Malin Bylund

malin.bylund@vasabladet.fi

Nyhetsbild

De gröna fingrarna är ett släktdrag – "Det är någonting speciellt med att påta i jorden"

TEMA: Inför skörden. Våren 1978 satte Hans Wickman sina första sticklingar i Övermarkjorden. Sedan dess har mycket förändrats på plantskolan.

Nyhetsbild

Ser till att fladdermössen får trygga bon

SOMMARLÄSNING – UR SYDINS ARKIV. Av en slump korsade sig deras vägar, biologens och finsnickarens. Med gemensamma krafter hjälper de fladdermössen att få trygga daggömslen.

Nyhetsbild

Ny plan verktyg i arbetet med att förebygga ungas användning av rusmedel

Hur ska skolpersonalen ingripa om en elev använder sig av rusmedel – och hur kan man försöka förhindra rusmedelsanvändningen bland eleverna? Bland annat det framgår i planen för förebyggande av och ingripande i rusmedelsanvändning.

Nyhetsbild

Pricksäkra skyttar i Närpes högstadieskola – bästa skola i årets Jaktlerduvan

På tisdagen gick tävlingen Jaktlerduvan – "stafettkarnevalen" för elever med jakt, viltvård och sportskytte som intresse – av stapeln. Eleverna i Närpes högstadieskola visade framfötterna.

Nyhetsbild

Efter 33 år i församlingens tjänst blir Sam Lindén pensionär – "Men jag ska hålla koll på kollegorna"

Över 3 000 gudstjänster och förrättningar och 150 lördagskvällar kantade av aftonmusik. Kantorn Sam Lindén har hunnit med mycket under sin tid i Närpes församling. Nu har han gått i pension – men lär inte bli utan att göra. Missa inte heller videon där Sam Lindén spelar  Imperial March från Stjärnornas krig.  

Nyhetsbild

Närpes vill följa upp skolket – "Vi vill hitta orsaken till frånvaron och reda ut den"

Närpes Genom en så kallad plan för ingripande i oroväckande frånvaro ska det bli lättare att kartlägga och i längden också minska skolfrånvaron bland Närpeselever.

Nyhetsbild

Bildningsdirektören om arbetskraftsinvandringen: Att vi har resurser är A och O

Det här är frågor som vi bollar med dagligen, säger bildningsdirektör Åsa Snickars om den nya vågen av arbetskraftsinvandring som av allt att döma är att vänta i Närpes.

Nyhetsbild

Barnomsorgschefen: Vi står inför en enorm utmaning

Situationen skulle underlättas om arbetsgivarna i ännu högre grad än i dag skulle föra dialog med staden så snart de vet vem som flyttar hit och när. Det anser barnomsorgschef Ann-Christin Häggblom.

Nyhetsbild

Närpesungdom vald till första vice förbundsordförande i skolungdomsförbund

Alexandra Wegelius är ny första vice förbundsordförande i Finlands svenska skolungdomsförbund. Förhöjd läroplikt var ett av de ämnen som diskuterades då elevriksdagen slöt samman i veckoslutet.

Nyhetsbild

Nu har förhandsröstningen inletts – en jämn ström av väljare till valbåset i Pörtom

En timme efter att förhandröstningen inletts i Pörtom hade 13 personer använt sin rösträtt där – en av dem var Åke Dunder. Valfunktionärerna tycker sig se att allt fler väljer att förhandsrösta.

Nyhetsbild

Nu inleds förhandsröstningen i EU-valet

På onsdagen drar förhandsröstningen i Europaparlamentsvalet i gång. Nyfiken på hur sydösterbottningarna röstade i förra EU-valet 2014? Kolla in vår karta.

Nyhetsbild

Fyra personer samsas om mindre än 30 kvadratmeter – drömmen är en lägenhet med egen dusch

För fyra personer på 28 kvadratmeter finns inte mycket utrymme för privatliv. Mai Thi Hang drömmer om en större lägenhet med flera rum och en dusch som de inte behöver dela med grannarna.

Nyhetsbild

Stor byggboom inom växthusnäringen – Beviljade bygglov på 16 hektar sedan 2016

Närpes Växthusföretagarna i Närpes fortsätter att satsa. Sedan 2016 har staden beviljat bygglov för växthus på hela 16 hektar och snart kommer bygglov för ytterligare 6 hektar att kunna beviljas.

Nyhetsbild

Bostadsbristen bedöms som akut – billiga bostäder planeras

Arbetskraftsinvandrare är redan nu i behov av bostäder som inte finns, säger integrationskoordinatorn Lilian Ivars. Nu planeras billigare husrum åt de som flyttar hit för jobb då växthusarealerna växer. Det råder nämligen brist på hyresbostäder i Närpes.

Nyhetsbild

Jaktchef om vitsvanshjort: Kust-Österbotten inget problemområde

De starkaste stammarna i Kust-Österbotten ligger på mindre än omkring tio vitsvanshjortar per tusen hektar. Det är lite i jämförelse med läget längre söderut, säger jaktchefen Stefan Pellas med anledning av utspelet om att slopa licensförfarandet vid vitsvanshjort.

Nyhetsbild

Önskemål: "Fri" jakt på vitsvanshjort på samma sätt som på rådjur

Vitsvanshjortarna blir allt fler och ställer till med problem i trafiken och i jord- och skogsbruket. Nu hoppas jägare och markägare på förändring för att tillväxten ska begränsas. Att slopa licenssystemet vore den snabbaste lösningen, anser ÖSP.

Nyhetsbild

Rondeller och sänkta hastigheter – det är några av förslagen i uppdaterad trafiksäkerhetsplan

En rondell i den så kallade Dynamokorsningen i Näsby, rondeller på bägge sidor om stadsbron i Kristinestad och sänkt hastighet i Kaskö. Det är exempel på föreslagna åtgärder i städernas uppdaterade trafiksäkerhetsplan.

Nyhetsbild

I hans verkstad är utseende viktigare än funktion

Det roliga är att se helheten växa fram tycker Matias Nygård som mekar med det mesta på hjul. Själva körandet, det kommer i andra hand.

Nyhetsbild

Lågstadieelever sprang till förmån för sjuka barn – "Roligt men lite tungt"

VIDEO. På fredagen sprang barn i hela Norden för välgörande ändamål: att hjälpa sjuka barn. Bästisarna Emma Sandgren och Emma Svedström var två av de många elever som deltog i skolloppet från Mosebacke skola.

Nyhetsbild

Närpes stads webbkoordinator och dataskyddsombud ser till att lagarna följs

För webbkoordinatorn, dataskyddsombudet och tillika dataföretagaren Jens Westling tenderar det – föga förvånande – att bli rätt mycket skärmtid.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet