Marcus Lillkvist

marcus.lillkvist@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Keistinen: "Jag uppmanade inte Vasa att kringgå lagar"

VASA Medicinalrådet Timo Keistinen tycker i stället att Vasa sjukvårdsdistrikt kunde gå samma väg som man gjort i Karleby.

Nyhetsbild

Medicinalrådets råd till Vasa i jourfrågan: "Fråga inte utan agera i stället"

VASA Timo Keistinen kom med en ovanlig uppmaning till Vasahåll under Sjukhusdagarna som pågår i Helsingfors. "Säger en del om honom som person", kommenterar Hans Frantz.

Nyhetsbild

Dyr diesel ett globalt fenomen: "Inte statens fel", säger expert

ÖSTERBOTTEN Det råder brist på diesel i hela världen och därför lär dieseln vara dyr också i framtiden.

Nyhetsbild

Mikko Ollikainen ogillar dyr diesel – en av 90 000 som protesterar mot dieselskatt

VÖRÅ Dyr diesel fick över 90 000 att snabbt skriva under kravet på slopad dieselskatt. Men Finansministeriet ger tummen ned, argumentet håller inte.

Nyhetsbild

Kravet från över 80 000 bilister: Slopa dieselskatten

Efter bara ett dygn stod det klart att frågan om slopad dieselskatt ska tas upp i riksdagen. Det stora intresset förvånade Tuulikki Paavola från Haapavesi som startade ett medborgarinitiativ.

Nyhetsbild

Kommunförbundet om Peters snusbod och Vasa: "Försäljningen inte olaglig"

VASA Juristen Ida Sulin likställer försäljningen i Peters Snusbod med den alkoholförsäljning som kommuner runtom i landet är inblandade i på kursgårdar.

Nyhetsbild

SFP föreslår 6000 euro i stöd till elbilsköp – bilbranschen bara delvis övertygad

Elbilarnas intåg går för långsamt och stödet måste höjas kraftigt, anser Svenska riksdagsgruppen. Bra, säger bilförsäljarna medan Bilförbundet är skeptiskt.

Nyhetsbild

Lukes nya vargprognos säger inget om läget i Österbotten – kan ändå vara till viss nytta

ÖSTERBOTTEN Vi kan ha upp till 300 vargar i Finland just nu, enligt Lukes matematiska modell. Men prognosen säger inget om Österbotten och därför ger den knappt någon hjälp till de som vill se åtgärder.

Nyhetsbild

Jaktchefen om vargprognosen: "Inte konstigt att vargarna blir fler"

ÖSTERBOTTEN Jaktchef Stefan Pellas i Österbotten är inte alls förvånad över att Lukes nya prognos visar på en kraftig ökning av vargpopulationen.

Nyhetsbild

Lukes nya siffror: Vargarna kan vara över 300 i Finland

ÖSTERBOTTEN Enligt en ny prognos från Naturresursinstitutet Luke har vargarna nu ökat med 50 procent sedan mars i år. Orsaken är lyckad valpning. Kraftig tillväxt också i Österbotten.

Nyhetsbild

Centern i Österbotten kritiserar egna partiet: "Vargen inte längre utrotningshotad"

ÖSTERBOTTEN Peter Albäck går hårt ut mot Centerledningen som borde se till att skarven blir jaktbar och att vargens skyddsstatus sänks två steg. Men rödlistning är inte politik, påpekar forskare.

Nyhetsbild

Hundratals kilometer väg klassas upp i Österbotten – plogas och sandas bättre

ÖSTERBOTTEN Snart klassas riksåttan söder om Vasa upp, samt pendlingsvägarna till Jakobstad, Vasa och Karleby. Frågan är om österbottningarna nu blir nöjda med vinterunderhållet.

Nyhetsbild

Vägunderhållet – missnöjet är störst i hela landet just här

ÖSTERBOTTEN Missnöjet med vägunderhållet har vuxit kraftigt de senaste åren, och i Österbotten är trafikanterna mest kritiska i hela landet.

Nyhetsbild

Allt över två dosor skulle vara smuggling – Inte helt genomtänkt, säger Henriksson

ÖSTERBOTTEN Ett ministerieförslag kan göra många finlandssvenska snusare till brottslingar. "Förbud är sällan bästa vägen framåt", kommenterar Anna-Maja Henriksson (SFP).

Nyhetsbild

Nya vargplanen: Skyddsvästar för jakthundar en del av ministeriets strategi

ÖSTERBOTTEN Den här tiden nästa år ska nya vargförvaltningsplanen stå klar. Stamvårdande jakt utreds. Liksom möjligheten att få stöd för hundvästar. Men okunskapen är stor om hundskydden.

Nyhetsbild

Ministerium nobbar utredningskrav, hoppet ute för en läkarhelikopter till Vasa

VASA Det ansvariga ministeriet säger nej till fler utredningar om en läkarhelikopter i Vasa i stället för Seinäjoki. Det var väntat, säger SFP-basen Anna-Maja Henriksson.

Nyhetsbild

Skärgårdsförening efter JK-kritik: "Man ville avsiktligt fördröja skarvåtgärder"

NTM-centralen såg till att de österbottniska besluten dröjde. På det sättet fick man se skarvstammen växa vidare. Det menar Lasse Skog på Intresseföreningen för en levande skärgård.

Nyhetsbild

Tretton euro mindre i österbottnisk snittlön oroar inte Hankenprofessor

ÖSTERBOTTEN Den österbottniska löntagaren fick i snitt ut tretton euro mindre i fjol. Professor Kenneth Högholm ser det inte som oroande, tvärtom glädjer han sig åt att fler har arbete.

Nyhetsbild

Byggaren Magnus från Solf hamnade högt på skattelistan: "Det var ett misstag"

KORSHOLM Magnus Nyberg som driver ett byggföretag i Solf hamnade nästhögst på listan över förvärvsinkomster i Österbotten. Nu berättar han varför.

Nyhetsbild

Här är Österbottens största skattebetalare

Det var än en gång företagarna som betalade mest skatt i Österbotten. De allra flesta på tio-i-topp-listan har höga kapitalinkomster.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet