Marcus Lillkvist

marcus.lillkvist@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Minister Li Andersson i vår intervju: "På måndag berättar vi hur det blir med skolorna"

Skolorna öppnar knappast om två veckor som det var tänkt. Eventuellt hålls de stängda tills epidemin nått sin kulmen. Och det sker i maj, enligt Li Andersson.

Nyhetsbild

Justitieministern: "Står vi ut en tid nu så kan vi gå en ljusare sommar till mötes"

ÖSTERBOTTEN Nyland isoleras. Men fler begränsande åtgärder planeras inte. Det säger Anna-Maja Henriksson som dock spår att skolornas stängning förlängs.

Nyhetsbild

Nytt krav på alla som kommer från Nyland: "Två veckors isolering när ni kommer hem"

ÖSTERBOTTEN Studerande, beväringar och alla andra som kommer hem till Österbotten från Nyland bör isolera sig i två veckor. Det säger chefsöverläkaren i Vasa.

Nyhetsbild

Till helgen stängs restaurangerna, Nyland väntas försättas i karantän

Ytterligare åtgärder krävs för att bromsa epidemin. Restauranger stängs, enbart uthämtning av mat tillåts. Goda skäl väntas vara ett krav för de som vill lämna Nyland.

Nyhetsbild

Partitoppar efter mötet: "Folkets rörelsefrihet begränsas redan under den här veckan"

ÖSTERBOTTEN Ännu i dag väntas regeringen enas om att inom kort isolera Nyland. Restauranger och barer lär också stänga snart. Det avslöjade Antti Lindtman, SDP, och Antti Kurvinen, C.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson vill stänga nattklubbar, drar sig för att tvingas isolera Nyland

Jurister söker nu lagstöd för att stänga nattklubbarna, säger justitieminister Henriksson. Hon ser inte att det finns fakta för att isolera hela Nyland.

Nyhetsbild

Stängda skolor kan ge problem i många familjer: "Vi kan få en allvarlig situation"

ÖSTERBOTTEN Nya samhällsordningen slår värst mot utsatta familjer. Det säger experter på Hem och Skola, Utbildningsstyrelsen och Mannerheims barnskyddsförbund.

Nyhetsbild

Susanna Koski överväger att utmana Petteri Orpo – Vill även stärka Finskhetsförbundet

VASA Susanna Koski har tung post i Finskhetsförbundet. Vill själv göra skolsvenskan frivillig men säger att hennes Samlingsparti har viktigare frågor.

Nyhetsbild

Regeringens krispaket är värt 15 miljarder euro – så ska massarbetslöshet stoppas

ÖSTERBOTTEN Det kraftigt nedstängda samhället har redan lett till vågor av permitteringar. Men nu lovar regeringen göra allt att inga företag ska gå i konkurs på grund av coronakrisen.

Nyhetsbild

Var femte vårdanställd på Vasa centralsjukhus är nu hemma: "Ovisshet är största oron"

ÖSTERBOTTEN Ett hundratal vårdanställda sitter just nu isolerade hemma av smittskäl. Vissa har kommit hem från utlandet, andra har förkylningssymtom.

Nyhetsbild

Hem och Skola om familjernas nya vardag: "Ta en dag i taget och sänk ambitionsnivån"

ÖSTERBOTTEN Hur ska familjerna klara sin vardag med jobb och skolarbete hemma? Hem och Skolas Micaela Romantschuk bjuder på några goda råd, som att kamrater visst bör umgås.

Nyhetsbild

Li Andersson redde ut begreppen kring skola och dagis – tackade lärarna

ÖPPEN ARTIKEL. Dagvården är fortsatt öppen för alla som inte kan ordna vård hemma. Så gör vi för att far- och morföräldrar inte ska smittas, förklarade Li Andersson.

Nyhetsbild

Statsrådets första åtgärd redan i kraft: Läkemedelsförsäljningen begränsad

ÖPPEN ARTIKEL. Statsrådet har enats om två förordningar som bestämmer vilka delar av beredskapslagen som nu tas i kraft. Skolor stängs som planerat.

Nyhetsbild

Oklart vilka barn som får fortsätta i skola: Vilka yrken är samhällskritiska?

ÖSTERBOTTEN Skolornas årskurs 1-3 viks nu till barn vars föräldrar har samhällskritiskt jobb. Exempel är vårdpersonal, poliser, brandmän och de som håller igång el- och vattenverk.

Nyhetsbild

Skolor, dagvård, äldre: Alla berörs nu då beredskapslagen börjar tillämpas

ÖPPEN ARTIKEL. Sanna Marins regering kommer med nitton åtgärder som aldrig förut har införts i Finland under fredstid. Bland annat stängs skolorna på onsdag.

Nyhetsbild

Andra coronafallet i Österbotten: En kvinna med viruset samt sex till i karantän

VASA En kvinna från Vasaregionen testades positivt för coronaviruset i lördags. Hon hade besökt Mellaneuropa förra veckan och är i hemmakarantän.

Nyhetsbild

Justitieminister Henriksson: "Utesluter inte att beredskapslagen kan behövas"

ÖSTERBOTTEN Finlands beredskapslag har aldrig använts i fredstid. Snart kan det ändå bli aktuellt att ta den i bruk för att stoppa coronaviruset.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus rekommenderar: Ingen föreningsverksamhet i mars

ÖSTERBOTTEN Undvik all form av föreningsverksamhet i Österbotten resten av den här månaden. Den rekommendationen går nu ut från Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Myndighet mildrar regeringens bud om folksamlingar på 500: Förbjuder dem bara en månad

ÖSTERBOTTEN Regeringen gick i torsdags ut med att evenemang som samlar 500 eller fler ska ställas in till slutet av maj. Nytt slutdatum är trettonde april.

Nyhetsbild

Coronafallet i Vasa – Kvinna sjuk efter Italienresa, isolerade sig vid hemkomst

VASA Den kvinna som insjuknat hade besökt Italien förra veckan tillsammans med sin man. Chefsöverläkaren uppskattar parets ansvarsfulla agerande.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet