Mayvor Stagnäs

mayvor.stagnas@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Risto Jussila brinner för att hjälpa hjärtsjuka runtom i världen – "Pandemin ställer till det ordentligt"

Kardiologen Risto Jussila var 5 år då han skrev ut sitt första recept – till marskalk Mannerheims livmedikus. Nu reser han runt världen och öppnar tilltäppta artärer hos hjärtsjuka människor.

Nyhetsbild

Nu fyller Vasakrögaren Stefan Asplund 50 – "Jag har gjort en värdelös karriär, men visst har jag drömmar"

Han gillar kriser och säger sig vara en obotlig optimist. Dallas-pizzeriaägaren Stefan "Appla" Asplund fyller 50 och drömmer om att resa ut i världen och hjälpa människor som drabbats av katastrofer.

Nyhetsbild

Inga östrogenplåster på apoteken – frustrerande för kunderna

Östrogenplåster, som behövs för att förebygga benskörhet och mildra klimakteriebesvär, är slut på apoteken. Frustrerande, säger Eva-Maria Strömsholm som väntat i flera månader.

Nyhetsbild

Kaukoranta: Låt förnuftet avgöra var du använder munskydd

Munskydd kan vara bra när man åker tåg, men inte nödvändigtvis i lokala bussar med 5–6 passagerare i Vasaregionen. Det säger Heikki Kaukoranta, ledande överläkare i Vasa.

Nyhetsbild

Han avstod affärerna och valde tänderna i stället

Kaj Finne kunde ha tagit över pappans butiker i Vasa. I stället valde han tandvården och byggde upp polikliniken för munsjukdomar vid Vasa centralsjukhus. Nu fyller han 80 år och kopplar av med golf.

Nyhetsbild

Nytt företag förmedlar hjälp – vill göra livet lättare för seniorer

Ett nytt företag lanserar en ny serviceform för dem som bor i Smedsby Stjärna. Seniorer får beställa städhjälp, fönstertvätt och myndighetshjälp via en handledare i bostadshuset.

Nyhetsbild

Handsprit och små grupper skolornas vapen mot viruset

Handsprit, lunch i små grupper och raster utomhus är tre vapen som skolorna använder i kampen mot coronaviruset. Den som kommer snuvig till skolan skickas hem.

Nyhetsbild

Förkylda vårdare testas i Korsholm, Vörå och Malax

Vårdarna som arbetar i Korsholm, Vörå och Malax ska testa sig för coronaviruset två gånger på en vecka om influensasymtomen håller i sig. Efter två negativa svar och ingen feber kan de gå på jobb.

Nyhetsbild

Vasa stad avviker från sjukvårdsdistriktets regler för förkylda vårdare – anses för hårda

VASA Vårdare som har minsta lilla symtom på förkylning uppmanas stanna hemma. Vasa sjukvårdsdistrikt rekommenderar två coronatester på fem dagar men för vårdare i Vasa stad räcker det med ett.

Nyhetsbild

Granlunds drev barnhem i Tanzania i fyrtio år – "Du kan aldrig tro hur det känns att få rädda liv"

Lisbeth och Daniel Granlund har räddat livet på hundratals barn i Tanzania. I februari överlämnade de sitt livsverk, ett barnhem på Victoriasjöns strand, till staten och blev pensionärer.

Nyhetsbild

Fästingbussen rullar genom Österbotten i september – om coronaläget är oförändrat

Det kan bli möjligt att vaccinera sig mot TBE i höst. Om coronaläget är oförändrat kör Fästingbussen genom Österbotten i september.

Nyhetsbild

Afghanska flyktingbarn väntar på att skickas vidare till asylmottagningen i Oravais

Alla förberedelser är klara på Vörå Migrationscenter i Oravais. De första minderåriga flyktingbarnen väntas i slutet av juli.

Nyhetsbild

Få humlor oroar pensionerad jordbrukare – omfattande kartläggning pågår i landet

Vart har humlorna försvunnit? Det undrar Folke Ahlholm i Malax. Finlands miljöcentral har inlett en pilotstudie för att kartlägga förekomsten i landet.

Nyhetsbild

Vörå vill förbättra lärmiljön för finskspråkiga elever

VÖRÅ De finskspråkiga skolorna i Oravais och i Pettersbacka har för få elever. Nu vill Vörå kommun förbättra den pedagogiska miljön, slå ihop skolorna och placera den nya i Rejpelt.

Nyhetsbild

Stränga besöksregler upprör i Malax – ingen ändring den här veckan

Flera anhöriga är upprörda över att Malax inte tillåter äldre på boenden att besöka sina anhöriga. Chefen för äldreomsorgen är orubblig trots hård kritik.

Nyhetsbild

Appen för smittspårning behöver utvecklas mer

Appen som ska hjälpa till att spåra coronavirussmittan är lätt använda men tekniken behöver utvecklas. Det visar utvärderingen av pilotförsöket på Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Äldre på boenden får hälsa på hos sina anhöriga i vissa kommuner

Nu öppnar äldreboenden stegvis. Besök inomhus på boenden tillåts inte men här kan du läsa vad ni kan göra tillsammans.

Nyhetsbild

Se upp med den starka junisolen – hudläkare ger goda råd om hur man skyddar sig

VASA Njut av sol och värme men skydda dig mot solens ultravioletta strålar. Här ger hudläkaren Ida Knutar goda råd om vad man ska tänka på.

Nyhetsbild

Slösa inte med vattnet – vattenverkens chefer manar till återhållsamhet

Vattna inte gräsmattan och trädgårdslandet om det inte är absolut nödvändigt. Det önskar de som ansvarar för vattenförsörjningen i kommunerna.

Nyhetsbild

Kyrkan står inför mer än sju svåra år. Kan lokaler hyras ut?

Ska församlingarna äga skog, mark och fastigheter? Kan kyrkans lokaler hyras ut åt andra? Linus Strålman, notarie i Borgå stift, efterlyser ett nytänkande för evangelisk-lutherska kyrkans framtid.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet