Lokalt kl. 9.12

Heidi i Vasa: "Lär barnen lösa problem" – också 4-åringar kan börja träna på matte

VASA Att räkna är viktigt men ännu viktigare är att kunna förstå och använda matematisk information. Det säger Heidi Hellstrand som disputerar i specialpedagogik vid Åbo Akademi.

Lokalt 29.4.2021

Femtioåringar vaccineras inom maj i Österbotten – Vasa redan på gång, Korsholm och Vörå om ett par veckor

Nu börjar 50-plussarna vaccineras på allvar i Österbotten. Vasa räknar med att de flesta är vaccinerade före mitten av av maj. Vasa sjukvårdsdistrikt diskuterar också med privata vårdcentraler om vaccineringar.

Lokalt 26.4.2021

Risken för covid-19 större under pollensäsongen

VASA Risken att insjukna i covid-19 är större när det är mycket pollen i luften. Det gäller alla, oavsett om du är pollenallergiker eller inte.

Lokalt 24.4.2021

Webbinarium om förändringar i livet – Kaj Kunnas delar med sig av sina erfarenheter

Är du i brytningsskedet mellan arbetslivet och pensioneringen? Förändringar i livet är temat i en digital föreläsning som Folkhälsans förbund ordnar.

Lokalt 23.4.2021

Vasa först med gentest som minskar cancerdödlighet – "Vi är jättestolta"

Med ett nytt gentest kan man avgöra om de som behandlas för cancer i bröst, mage och tarmar tål ett visst cellgift. Vasa centralsjukhus var först i landet med testet och nu införs det som rutin på andra sjukhus.

Lokalt 17.4.2021

Doktorand presenterar nytt verktyg för cancerbehandling

Rasheed Alabi har utarbetat ett nytt verktyg för cancerbehandling. Med hjälp av robotteknik ska det bli lättare att avgöra hur effektiva olika behandlingar är för enskilda patienter.

Lokalt 16.4.2021

Vaccinexpert: Tryggt vaccinera en person med olika coronavacciner

Inget tyder på att det skulle vara otryggt att vaccinera en person med olika vacciner. Det säger Emma Kajander, sakkunnig läkare på Institutet för hälsa och välfärd.

Lokalt 8.4.2021

Vasa vaccinerar också på lördagar de närmaste veckorna

Vasa får mer än tretusen doser coronavaccin den där veckan. Det innebär att Vasabor vaccineras också på lördagar, åtminstone den här och nästa vecka.

Lokalt 4.4.2021

Bröstcancer kan förebyggas med låg dos medicin

Ny studie visar att bröstcancer som är känslig för hormoner kan förebyggas med en liten dos Tamoxifen. Medicinen har använts i fyrtio år men har så svåra biverkningar att många slutar ta den.

Lokalt 1.4.2021

Kaj Lahtis hjärta klappar varmt för diabetesvård och gamla kameror

Kaj Lahti brinner för att utveckla vården. Han är eldsjälen bakom diabetesmottagningen, hemsjukhuset och den palliativa vården i Vasa stad. Han är också en passionerad fotograf som restaurerar gamla kameror.

Lokalt 29.3.2021

Många köar till protesoperation i Vasa – överläkare medger: "Kön är för lång"

VASA Den som behöver en ny knä- eller höftled på Vasa centralsjukhus kan fortfarande få vänta längre än sex månader. Likaså de som behöver få sina ögon undersökta.

Lokalt 25.3.2021

Cancerskötare tackar för sig och blir pensionär – får tid för barnbarn och fåglar

VASA Margita Strandberg-Heinonen, ansvarig skötare på Österbottens cancerförening, blir pensionär och ger över till sjukskötare Jenni Paloniemi. Nu får Maggi, som hon ofta kallas, mera tid för familj, barnbarn och fåglar.

Lokalt 20.3.2021

Läkare får förbättra sin svenska på Vasas vårdcentraler

Annika Lehmusvuo och Julia Sokolova, specialiserande läkare, är glada för att få lära sig svenska också i arbetet. På Vasa stads läkarmottagningar får de lära sig svenska på ett ovanligare sätt.

Lokalt 19.3.2021

Ny cancerklubb bildas i Korsholm – blir del av Österbottens cancerförening

Nu tas nya tag för att bilda en cancerklubb i Korsholm. På lördag inleds evenemanget "Skida för nån" i skidspåren i Hankmo.

Lokalt 12.3.2021

Österbottningar körde in fin summa pengar till cancerföreningen

Kampanjen "Vi kör mot cancer" gav bra resultat också i år. Markku Suoranta, verksamhetsledare vid Österbottens cancerförening är glad över donationen.

Lokalt 12.3.2021

Teologen Mårten Björkgren från Petsmo tar över i österbottniskt samfund

Teologie doktor Mårten Björkgren, 60, är ny ledare för Svensk-Österbottniska samfundet. Han vill att samfundet fortsätter stödja enskilda och grupper men också tar upp egna teman.

Lokalt 6.3.2021

Ny tavla i ungdomslokalen ramar in stupade Smedsbybor

KORSHOLM Hardy Karlsson, Mikael Gädda och Tore Westergård vill hedra dem som gav sitt liv för Finlands självständighet. De har samlat information och porträtt inom glas och ram i ungdomslokalen i Smedsby.

Lokalt 5.3.2021

Konsult anlitas för att styra upp psykiatrin i Vasa sjukvårdsdistrikt

Nu tar Vasa sjukvårdsdistrikt hjälp av en utomstående konsult för att styra upp och utveckla psykiatrin. Docenten Samuli Saarni besöker psykiatriska enheten nästa vecka.

Lokalt 3.3.2021

De ringde flera hundra samtal för vaccination – fick inget riktigt svar

VASA I tre dagar har Bror-Eric och Christine Sahlström i Sundom ringt flera hundra samtal till hälsostationen för att boka tid för vaccinering. Än har de inte fått svar. Det visar sig finnas två flaskhalsar i Vasa stads organisation.

Lokalt 2.3.2021

Svenska Yle: Staten gick miste om 14 miljoner euro på dataaffär – "Ingen vilja att styra om affären", säger Viktor Kock

Staten kunde ha fått 14 miljoner euro när Vasa sjukvårdsdistrikt och tre andra köpte nytt patientdatasystem. Att staten gick miste om det beror på att affären gjordes med Cerner-koncernens irländska dotterbolag i stället för med dess finska bolag. Det visar Svenska Yles granskning av affären.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet