Mayvor Stagnäs

mayvor.stagnas@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Palliativa vården är svagt utvecklad i svenska Österbotten – nu ska den bli bättre

Vård i livets slutskede borde bli bättre i Vasa sjukvårdsdistrikt. Den ligger under ribban, som Social- och hälsovårdsministeriet har satt i alla tretton kommuner. Här kan du läsa hur den ska förbättras.

Nyhetsbild

Pappan trodde sonen var kvar inne i det brinnande huset – kröp in för att rädda honom

Tjock svart rök vällde ut från huset då Malaxbon Andreas Björkholm kom hem. Tre månader senare berättar han om branden som förändrade familjens liv.

Nyhetsbild

Doktorsavhandling: Få unga ingenjörer vill bli förmän

VASA Roger Nylunds doktorsavhandling i ledarskap vid Vasa universitet visar att unga ingenjörer vill ha utmanande arbetsuppgifter, men vill sällan bli förmän.

Nyhetsbild

Vasaforskare: Integrering är mer än en språkkurs för nyanlända

VASA Många tror att porten till himlen öppnas när man gått på språkkurser, men så enkelt är det inte. Det är bara första steget i integrationsprocessen, säger Mahdi Hamidi, invandrare och forskare vid Vasa universitet.

Nyhetsbild

15-årige Leo: "Det är tråkigt att läsa – det händer ingenting"

Leo Lahtinen, 15, tycker det är långtråkigt att läsa böcker. Han läser sina läxor och det får räcka. Klasskompisen Jens Wester är av annan åsikt.

Nyhetsbild

Låna en griptång eller rollator – Här finns hjälpmedel som underlättar vardagen för Vasaborna

Behöver du en griptång för att plocka upp en sak som fallit på golvet? En rollator för att kunna uträtta ärenden på stan? Det kan du låna från centralen med hjälpmedel på Dammbrunnsvägen 2.

Nyhetsbild

Huvudförtroendeman: Brev och paket sorteras och delas ut på torsdag

Postutdelarna väntas börja sortera brev och paket på torsdagsmorgonen. "Det blir säkert en rusch i centralerna när all post körs till Österbotten."

Nyhetsbild

Poststrejken: En miljon bankkort outdelade

Över en miljon nya bankkort ska distribueras till Andelsbankens kunder i höst. En del hann skickas i väg med posten före strejken men långtifrån alla. Läs här vad som händer med dem.

Nyhetsbild

Sjömansunionen stoppar frakten med färjorna tidigt på torsdagsmorgonen

Inga lastbilar, långtradare, lösa släp eller andra frakttransporter tas ombord på Wasaline på torsdag. Stoppet gäller alla fartyg som seglar under finländsk flagg.

Nyhetsbild

Patienter kan nå läkare på centralsjukhuset från sin hälsocentral – behöver inte köra till Vasa

De som behöver träffa en läkare på Vasa centralsjukhus kan snart göra det på hälsovårdscentralen i hemkommunen i stället för att köra till Vasa. Kontakten kan skötas med videosamtal.

Nyhetsbild

Inbrottstjuvarna som slår till mot egnahem fortfarande på fri fot – polisen ber om tips

Brottslingarna som bryter sig in i egnahem är fortfarande på fri fot. Hittills kopplas inbrott i Seinäjoki, i Kauhajoki och i Uleåborg till den landsomfattande inbrottshärvan.

Nyhetsbild

Vörå söker skolpsykolog igen – brist på svenskspråkiga psykologer i Österbotten

Skolorna i Vörå behöver en skolpsykolog. Bildningsdirektören Helena Emaus hoppas någon söker trots bristen på psykologer.

Nyhetsbild

Risk för snöras från nybygge på Skolhusgatan i Vasa

Snön ligger tät på de stora fasadfönstren i det nya bostadshuset Solsidan i hörnet av Sandögatan och Skolhusgatan. Disponenten säger sig vara medveten om risken för snöras och att man följer med läget.

Nyhetsbild

Barnen snuvas på traditionell julfest i Kvevlax lärcenter

KORSHOLM Det blir ingen traditionell julfest vid Kvevlax lärcenter. I stället blir det en invigningsfest men till den inbjuds endast en förälder per skolelev och förskolebarn och hela kommunens fullmäktige.

Nyhetsbild

Bernice har vårdat och tröstat när livet gått mot sitt slut

VÖRÅ Vöråbon Bernice Suikkanen har varit ett ytterst värdefullt stöd inför det oundvikliga slutet. Hon har lindrat smärta, tröstat och stöttat. Nu går hon i pension och ger glimtar ur vårdarbetet.

Nyhetsbild

Det tog bara en vecka: Över 2000 har skrivit på för Vasa – makaronifest på torget före julen

Fler än tvåtusen personer har skrivit på Vasa stads namninsamling för gator som bär Vasas namn. Staden ordnar fest på torget och bjuder på dillmakaroner före julen.

Nyhetsbild

Korsholm hemlighåller förslaget till ny kanslichef

Det finns ett förslag på vem som blir ny kanslichef i Korsholm, men namnet hålls hemligt fram till att kommunstyrelsen behandlar ärendet nästa vecka.

Nyhetsbild

Svårt för äldre bedöma när det är dags parkera bilen för gott

Körkort och bil betyder frihet för många. Att kunna köra vart som helst, när som helst, höjer livskvaliteten. Men, för de flesta kommer det en dag när körförmågan sätter stopp och körkortet tas ifrån en.

Nyhetsbild

Makaronifest på Vasa torg om imagekampanj lyckas bra

VASA Vasa ska göras mera känt bland finskspråkiga i landet. Arrangörerna vill ha hjälp av Vasabor och Vasasinnade. Fest på dillmakaroner utlovas på torget om kampanjen lyckas.

Nyhetsbild

Immunterapin på Vasa centralsjukhus blev Bror-Erics räddning när cancern slog till

Bror-Eric Sahlström är lycklig över immunterapin på Vasa centralsjukhus. Den bet på hans cancertumör och alla metastaserna. Han var en av de första som fick medicinen som i folkmun också kallas Nobelmedicinen.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet