Mayvor Stagnäs

mayvor.stagnas@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Företagare i Vasa ger studieförmåner via ny tjänst

Studerande i Vasa får i höst tillgång till förmåner via tjänsten Slice. Via tjänsten ger närmare hundra företag i Vasa rabatter till studerande. "En fördel att man binder sig för ett år i taget", säger företagaren Ingeborg Sjöblom-Kakkuri.

Nyhetsbild

Nu kan Maria gå igen – efter fem år i rullstol

VIDEO Äntligen! Maria Lindell kan gå, till och med i trappor. Efter fem år i rullstol känns det overkligt både för henne och hennes närmaste. I augusti fyller hon 50 år och då ska hon fira med dans i Nämpnäs paviljong.

Nyhetsbild

Elisa tar bort trådtelefoner på vissa orter – men inte överallt

Elisa fortsätter upprätthålla sitt nät för trådtelefoner, men på vissa områden tas de bort. Elisas regiondirektör Niklas Granholm förklarar varför.

Nyhetsbild

Skottet i Sunnanvik var polisens första i år i Österbotten

Polisen använder skjutvapen i snitt tio gånger under ett år. I Österbotten använde polisen skjutvapen endast en gång i fjol. Förra veckans skott mot den aggressiva Sunnanviksbon var det första i år.

Nyhetsbild

Granne ifrågasätter polisens agerande i Sunnanvik i söndags

VASA En Sunnanviksbo i 40-årsåldern häktades på tisdagen för bland annat mordförsök. Polisen i Inre Finland utreder vad som hände eftersom en av Vasapoliserna sköt mannen i foten.

Nyhetsbild

Involverade tiger om Wasa station – dagsläget presenteras om ett par månader

Arbetet med Wasa Station på gamla busstationsområdet fortsätter. I slutet av augusti lovas en presentation av läget.

Nyhetsbild

Stormossen bildar nytt bolag för att serva näringslivet

Mera utredningar behövs innan Stormossen bildar ett nytt avfallsbolag. En extra bolagsstämma skickade ärendet tillbaka till styrelsen och begär att flera alternativ utreds.

Nyhetsbild

Mentalvårdsstationen Horisont flyttar tillfälligt

Horisonten, Vasas mentalvårds- och beroendecenter, flyttar till hälsovårdsstationen på Kyrkoesplanaden 26 den första juli. Den nya adressen är tillfällig.

Nyhetsbild

Video: Miran upptäckte en skogsbrand med sin drönare

På en film över hav, holmar och skog i Maxmo skärgård såg Miran Dennerqvist en grå fladdrande skugga. Han zoomade in och såg rök mitt i skogen. Då blev det bråttom. Här kan du se hans filmer.

Nyhetsbild

Färre klarar körkortet på första försöket

Nästan hälften underkänns första gången i teori- och körprovet. Tero Uusihakala, besiktningsförman på Ajovarma, ser en tydlig förändring efter reformen i fjol.

Nyhetsbild

Fler röntgenskötare behövs för att köra PET-kameran flera dagar i veckan

Fler röntgenskötare behövs för att använda PET-CT-anläggningen två dagar i veckan på Vasa centralsjukhus. Överläkaren Antti Jekunen hoppas att fler än sex patienter undersöks per vecka.

Nyhetsbild

Kyrklig sal söker ny ägare

VASA Luthersalen på Skolhusgatan 20 är till salu. Ägaren har flyttat sin verksamhet till annan adress och behöver den inte längre.

Nyhetsbild

Vasa ska spara en miljon med kortare sjukhusvård för äldre

En miljon euro kan sparas på att Vasa centralsjukhus skriver ut Vasabor fortare från sjukhuset nästa år. Det är Vasas social- och hälsovårdsnämnds förhoppning, säger ordförande Thomas Öhman.

Nyhetsbild

Bilist körde undan polisen i hög fart genom Smedsby – körde mot rött och gjorde farliga omkörningar

KORSHOLM En bilförare drog på i en hiskelig fart genom Smedsby på måndagseftermiddagen. Han gasade på i en topphastighet på 196 kilometer i timmen längs gamla riksåttan i Smedsby.

Nyhetsbild

XR-aktivister klimatstrejkar och färglägger Vasa

VASA Vasabon Liza Lahtinen, 38, har tagit den internationella proteströrelsen Extinction Rebellion (XR) till Vasa. Nu förbereds klimatstrejk på torget och staden färgläggs lite här och där.

Nyhetsbild

Pendlare får vänta på bidrag medan Vörå sparar – flera projekt läggs på is

Pendlande Vöråbor kunde ha fått ett bidrag för arbetsresor i år, men det läggs på is ett par år. Också skolor och daghem får vänta på pengar.

Nyhetsbild

Tre vill vikariera Ollikainen – nu ska Vöråfullmäktige känna dem på pulsen

VÖRÅ Alla tre som vill vikariera kommundirektör Mikko Ollikainen i Vörå kallas till intervju.

Nyhetsbild

Spara eller skära ner – det är Maria Tolppanens dilemma

Jobben står i fokus när Maria Tolppanen leder Vasas stadsstyrelse. Hon vill undvika permitteringar och vill hitta jobb åt arbetslösa.

Nyhetsbild

Tre företag får tävla om vårdens stora datainvestering

VASA Ett stort steg mot ett nytt patientdatasystem inom Vasa sjukvårdsdistrikt tas i sommar. I juli kan anbud begäras av tre företag, ett amerikanskt, ett brittiskt och ett finländskt.

Nyhetsbild

Biluthyrning kan spara parkeringsplatser i Smedsby

KORSHOLM När antalet parkeringsplatser blir för få kan lösningen vara att bostadsbolaget köper en bil och hyr ut den till de som bor i huset. Det kan testas i ett planerat bostadsområde i Smedsby.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet