Mayvor Stagnäs

mayvor.stagnas@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Vörå vill förbättra lärmiljön för finskspråkiga elever

VÖRÅ De finskspråkiga skolorna i Oravais och i Pettersbacka har för få elever. Nu vill Vörå kommun förbättra den pedagogiska miljön, slå ihop skolorna och placera den nya i Rejpelt.

Nyhetsbild

Stränga besöksregler upprör i Malax – ingen ändring den här veckan

Flera anhöriga är upprörda över att Malax inte tillåter äldre på boenden att besöka sina anhöriga. Chefen för äldreomsorgen är orubblig trots hård kritik.

Nyhetsbild

Appen för smittspårning behöver utvecklas mer

Appen som ska hjälpa till att spåra coronavirussmittan är lätt använda men tekniken behöver utvecklas. Det visar utvärderingen av pilotförsöket på Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Äldre på boenden får hälsa på hos sina anhöriga i vissa kommuner

Nu öppnar äldreboenden stegvis. Besök inomhus på boenden tillåts inte men här kan du läsa vad ni kan göra tillsammans.

Nyhetsbild

Se upp med den starka junisolen – hudläkare ger goda råd om hur man skyddar sig

VASA Njut av sol och värme men skydda dig mot solens ultravioletta strålar. Här ger hudläkaren Ida Knutar goda råd om vad man ska tänka på.

Nyhetsbild

Slösa inte med vattnet – vattenverkens chefer manar till återhållsamhet

Vattna inte gräsmattan och trädgårdslandet om det inte är absolut nödvändigt. Det önskar de som ansvarar för vattenförsörjningen i kommunerna.

Nyhetsbild

Kyrkan står inför mer än sju svåra år. Kan lokaler hyras ut?

Ska församlingarna äga skog, mark och fastigheter? Kan kyrkans lokaler hyras ut åt andra? Linus Strålman, notarie i Borgå stift, efterlyser ett nytänkande för evangelisk-lutherska kyrkans framtid.

Nyhetsbild

Biskopen: Kyrkans attityd till sina medlemmar måste förändras

Evangeliska-lutherska kyrkan står inför många svåra år. Bo-Göran Åstrand, biskop i Borgå stift, säger att många svåra beslut måste tas och attityden till medlemmarna förändras.

Nyhetsbild

Fannys stiftelse har gett stöd till mer än tvåhundra studerande

Vöråbon Fanny Smeds ville tacka tre Oravaisbor. Resultatet är en stipendiefond som delat ut mer än 500 stipendier. Marita Bagge presenterar några av mottagarna i sin nya bok.

Nyhetsbild

Blodtjänst behöver blod i alla blodgrupper till sjukhusen

Just nu råder det brist på nästan alla blodgrupper. Sjukhusen har återupptagit sina operationer och då behövs mera blod.

Nyhetsbild

Blodtjänst behöver blod i alla blodgrupper till sjukhusen

Just nu råder det brist på nästan alla blodgrupper. Sjukhusen har återupptagit sina operationer och då behövs mera blod.

Nyhetsbild

Många vill arbeta med indrivningen hos nya Utmätningsverket i Vasa

VASA Den nya statliga myndigheten, Utsökningsverket, söker ett tjugotal inspektörer  i Vasa. Hälften av dem förväntas vara svenskspråkiga. Intresset för att driva in skulder av privatpersoner är stort.

Nyhetsbild

Bostäder inredda för att ta emot flyktingbarn i Oravais

ORAVAIS Allt är så gott som klappat och klart för nya flyktingbarn i Oravais. Vörå migrationscenter väntar på statens meddelande om hur många barn som kommer och vilka de är.

Nyhetsbild

Orapac har producerat 1,5 miljoner skyddsvisir till finländska sjukhus

Skyddsvisir blev ingen guldgruva men har gett en betydelsefull kick för flera österbottniska företag. Orapac tillverkade 1,5 miljoner visir under några intensiva veckor i mars-april.

Nyhetsbild

Tommi Mäki satsar på nytt koncept i Inre hamnen

vASA Företagaren Tommi Mäki äger nu majoriteten av bolagen bakom Inre hamnens terrass. Han förnyar terrassen och satsar på eget koncept. Kritiken bemöter han med jämnmod.

Nyhetsbild

Ungdomar konfirmeras senare än vanligt i sommar – förutom i Vörå församling

Församlingarnas skriftskola, skriftskolläger och konfirmation ordnas senare i år. I Vasaregionen är det endast Vörå församling som ordnar konfirmation i juni.

Nyhetsbild

Läkare och sjukskötare behöver kristelefon för tunga vårdupplevelser

Ett avlastande nätverk av psykologer, terapeuter och psykiatrer behövs för dem som arbetar med sjuka i covid-19. Det anser psykologen Sture Enberg.

Nyhetsbild

Att åldras på 2020-talet blir fyra avsnitt i Agendas händer

Diskussioner om hur det är åldras på 2020-talet spelas in i Vasa och visas på sociala medier. De ersätter Agendas diskussionsturné som ställdes in på grund av pandemin.

Nyhetsbild

Tio anställda testar virusappen Ketju på Vasa centralsjukhus

Tio anställda på akuten vid Vasa centralsjukhus testar virusappen. Om den fungerar till belåtenhet och vad som behöver utvecklas blir klart till midsommar.

Nyhetsbild

Biblioteken förbereder sig på att låna ut reserverade böcker de närmaste dagarna

Biblioteken för låna ut böcker och annat material, men det görs med specialarrangemang. Lokalerna får inte ha öppet för allmänheten före 1 juni.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet