Mayvor Stagnäs

mayvor.stagnas@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Siv hade en olidlig resa med bårtaxi från Åbo till Dagsmark – FPA: Resan ska omfatta god service

KRISTINESTAD Siv Lindfors i Dagsmark hoppas att ingen ska behöva uppleva en sådan taxiresa som hon gjorde från sjukhuset i Åbo i somras. Nej, det ska ingen behöva, säger Susanna Bruun förmånschef på FPA.

Nyhetsbild

Blomkrukor ska förhindra terrorattacker på gågatan

VASA Fartdårar som försöker köra in i folkmassor eller meja ner flanörer på gågatan och torget ska förhindras av nya stora blomkrukor som utplacerats strategiskt runt Vasa torg.

Nyhetsbild

Läkare vägrar skriva ut mera psykoterapi till Sonja – "Känns tungt att protestera när man mår dåligt"

Vasa Sonja Nyström känner sig lämnad vind för våg av den psykiatriska vården. Hon är bestört över att hon inte får mera terapi vid Vasa centralsjukhus och inte heller betalningsförbindelse för terapi inom den privata sektorn.

Nyhetsbild

Experter: Strider mot etiken att patienten inte får träffa läkaren

Vasa Det hör till en patients rättighet att träffa läkaren som tar beslut om ens vård. Det är experter överens om och ger råd hur Sonja Nyström borde gå vidare.

Nyhetsbild

Djurexperten svarar – därför är vi rädda för vargen

Mycket osannolikt att vargen går till attack mot barn, men kommunerna kan ordna skolskjutsar om föräldrarna känner sig lugnare. Det anser Henrik Ekman som producerat två filmer och skrivit en bok om vargen. Han ser flera orsaker till varför vi är rädda för vargen.

Nyhetsbild

Filosofen: Debatten om vargen är väldigt osaklig

Vargdebatten har tappat sin trovärdighet. Det anser filosofen Hannes Nykänen. Parterna använder enbart fakta som passar dem själva och tar inte till sig motpartens argument. Typiskt för ideologiska debatter.

Nyhetsbild

Bankdirektören bytte jobb, språk, make och hemort – nu promoveras hon

MALAX Bankdirektören Anne Söderman tröttnade på att sälja kunders hus och egendom under lågkonjunkturen i Kauhava. Hon började studera ekonomi vid Vasa universitet, bytte arbete och gifte om sig. Hon flyttade till Malax, lärde sig svenska och doktorerade i strategiskt ledarskap. På fredag promoveras hon tillsammans med 76 doktorer och 9 hedersdoktorer.

Nyhetsbild

Försiktigt positivt till egen regional vårdreform – om äldreomsorgen lämnas bort

VASA En egen vårdreform för Österbotten är bättre än att staten tvingar fram den, men lämna äldreomsorgen utanför. Det anser Michael Luther (SFP), ordförande för vårdnämnden i Korsholm. I Vörå och Malax är tongångarna tveksammare.

Nyhetsbild

Seniorer får välja var och hur de tränar sitt minne

Vasa Vasabor som lider av minnessjukdomar får större frihet att välja vart de åker för att delta i olika aktiviteter för att träna minnet.

Nyhetsbild

Maria blir operatör på nödcentralen efter 20 år i olika företag – "Det här är väldigt intressant"

VASA Vasabon Maria Teräs är politices magister med inriktning på nationalekonomi. Efter tjugo år inom administration och personalförvaltning vill hon bli nödcentralsoperatör. Hon är en av sexton på den tvåspråkiga kursen i Vasa.

Nyhetsbild

Regionförvaltningsverket: Patienters säkerhet har inte skadats när Vasa haft för få vårdplatser

VASA Bisten på vårdplatser inom Vasa stads social- och hälsovård har inte skadat patienternas säkerhet. Det slår Regionförvaltningsverket fast efter att ha utrett läget på uppmaning av riksdagens justiteombud, JO.

Nyhetsbild

Maria Tolppanen ställer inte upp i riksdagsvalet

VASA Vasabon Maria Tolppanen (SDP) kandiderar inte i nästa riksdagsval. Beslutet motiverar hon med sin ålder och att partikamraten Jutta Urpilainen ställer upp.

Nyhetsbild

Alla samlingspartister är inte missnöjda med partiet i Vasa

VASA Anne-Marie Viinamäki, första vice ordförande i stadsfullmäktige, är irriterad på partikollegor som hackar ner på andra. Marko Heinonen, första vice ordförande i stadsstyrelsen, tycker att Samlingspartiet mår bra.

Nyhetsbild

Villasäsongen är slut – Ulla-Maj Jern packar ner sin gäststuga

KORSHOLM När andra stänger dörren till sin sommarstuga monterar Ulla-Maj Jern ner sitt afrikanska tält. Det tar ungefär 1,5 timme att ta ner det, paketera det och lägga det under en presenning där det vilar under vintern.

Nyhetsbild

Arkitekt Johan Bäckman: Konserthus och bostäder passar bra vid Metviken

VASA Metviken är ett spännande område för en konsertsal blandat med boende och affärer. Det tycker Vasaarkitekten Johan Bäckman. Kulturhus, konsertsal, museer, utställningshallar, butiker, kontor och bostäder finns i gamla restaurerade fabriksbyggnader runtom i världen.

Nyhetsbild

Aija Ström fick nog av övervakningen – blir företagare och öppnar barnskyddshem

VASA "Jag har gjort det jag kan göra. Då verktygen för övervakning tas ifrån oss inspektörer vill jag inte vara med längre." Så säger Aija Ström som har sagt upp sig som överinspektör och chef för social- och hälsovårdsenheten på regionförvaltningsverket för Västra och Inre Finland.

Nyhetsbild

Platser i privata barndaghem finansieras nu med Vasa stads servicesedlar

VASA Nu används servicesedlar också inom dagvården i Vasa stad. Föräldrarna betalar som vanligt en dagvårdsavgift baserad på sin inkomst och staden ger en servicesedel som finansierar resten av dagvårdsplatsen.

Nyhetsbild

Byggnadsarbetet med Fiskets hus inleds om några dagar – först byggs ett skyddsstaket

VASA Arbetet med Fiskets hus inleds i slutet av veckan eller senast på måndag. Först byggs ett skyddsstaket och därefter börjar grunden pålas. I november börjar Vasa stad bygga ut kajen. Huset ska vara klart och överlämnas till ägaren sista april.

Nyhetsbild

Ny plats sökes för museernas dyrgripar – samlingarna kräver lokal på 4000 kvadratmeter

VASA Vasa stads museisamlingar ska få en ny ändamålsenlig lagerhall. Efter sju års planering har stadsstyrelsen gett grönt ljus för ett nybygge. Det beräknas kosta 7–9 miljoner euro.

Nyhetsbild

Nytt daghem för 200 barn byggs i Gerby

VASA Om två år väntas ett nytt stort daghem slå upp sina dörrar i Gerby. Samtidigt stängs de nuvarande fem svenskspråkiga daghemmen i området och verksamheten koncentreras till en adress.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet