Mayvor Stagnäs

mayvor.stagnas@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Hav och vita vidder ger Kjell Heir en känsla av frihet

Han trivs bäst i öppna landskap. På vardagar dyker han ner i förvaltningens paragrafer eller svingar klubban på kommunala möten, men när han vill koppla av drar han ut till havs. I dag fyller Kjell Heir 60 år.

Nyhetsbild

Maiju Björkqvist tar emot drottning Silvias stipendium

Vasabon Maiju Björkqvist fick ta emot drottning Silvias stipendium i dag. Hon får det för sin idé om ett aktivitetsrum för äldre som lider av minnessjukdomar.

Nyhetsbild

Anna K Forsman forskar i seniorers psykiska hälsa: Dra inte alla äldre över samma kam

VASA Krossa din stereotypa bild av äldre. Det uppger forskaren Anna K Forsman som säger att det inte är schysst att generalisera åldersgrupper och att alla är unika oberoende av ålder.

Nyhetsbild

Forskare: Superbakterier ett allvarligt hot mot folkhälsan

Tarmbakterier som är motståndskraftiga mot nästan all antibiotika bekymrar forskarna. Det som bekymrar mest är motståndskraftiga tarmbakterier, som vanligen förorsakar urinvägs- och tarminfektioner men också mycket allvarliga infektioner.

Nyhetsbild

Resistenta bakterier ökar kraftigt i Österbotten

Bakterier som är svåra att behandla ökar i Österbotten.  Inom Vasa sjukvårdsdistrikt noteras en ökning som är betydligt större än de tidigare åren.

Nyhetsbild

Ny modell utreds för vårdsamarbetet på västkusten

Hur kan sjukhusen i Vasa, Björneborg och Åbo samarbeta så att alla tre kan fortsätta med sin verksamhet? Det är en av frågorna som har diskuterats den här veckan på ett seminarium i Åbo.

Nyhetsbild

Upp till tre månaders väntetid till läkare på Vasas hälsostationer

VASA Se lista: Så här långa är väntetiderna till läkare på Vasa stads sex hälsostationer.

Nyhetsbild

Vasaborna får längre kö till läkare på hälsostationerna – Överläkare är bekymrad

Väntetiden till läkare på hälsostationerna i Vasa blir längre i år. En av orsakerna är svårigheten att rekrytera läkare.

Nyhetsbild

Färre äldre får service dygnet runt då Vasa stad sparar

VASA Äldre Vasabor som behöver plats på ett boende med service dygnet runt får vänta längre i år. Stadens minskar antalet platser för att spara pengar.

Nyhetsbild

Första patienterna undersöks med PET-CT:n – "Det känns pirrigt i väntrummet"

VBL:s och ÖT:s reporter Mayvor Stagnäs: "Jag är en av de fyra första patienterna. Vi fungerar som testgrupp för personalen som finslipas i hur den används."

Nyhetsbild

Socialhandledare: Mobbning ligger bakom många ungas ångest och depression

VASA Mobbningen bland barn och unga blir allt grymmare, särskilt den via sociala medier. Socialhandledare Cecilia Flygar får ibland kalla kårar av det ungdomarna berättar.

Nyhetsbild

Psykiater varnar för ny folksjukdom: popcornhjärna

VASA Bildskärmen är som kokain för hjärnan. Hjärnan blir nöjd utan större ansträngning och blir lätt beroende. Psykiatern Hassan Jaghoory varnar för det som ser ut att bli en ny folksjukdom: popcornhjärna.

Nyhetsbild

Vägglöss gav Vasa stad problem med husförsäljning

VASA Trevåningshuset på Gamla Vasagatan 38 kan inte säljas. Stadsstyrelsen hävde försäljningen i måndags. Orsaken är att bostadshuset länge haft problem med ohyra, främst vägglöss.

Nyhetsbild

Julmat, julkaffe och julklappar för ensamma och fattiga i Vasa

VASA Församlingarna delar med sig till fattiga och ensamma i julhelgen. Det bjuds på julbord, julkaffe med smörgåstårta, matkassar och julklappar. Här kan du läsa vem som ger vad.

Nyhetsbild

Första PET-bilden tas i januari på Vasa centralsjukhus

Den första PET-CT undersökningen görs den sista januari nästa år på Vasa centralsjukhus. Under en inkörstid undersöks sex patienter varje torsdag.

Nyhetsbild

Marias stamceller renades och återanvänds – "Jag har fått livet tillbaka"

Vasabon Maria Lindell har fått sitt liv tillbaka. Så känner hon det efter att ha genomgått stamcellsbehandling i Sheffield, England. Här kan du läsa om resultatet efter den tuffa behandlingen.

Nyhetsbild

Yrkeshögskolan Novia gav fel information till studerande

Lina Sjöskog får upprättelse. Yrkeshögskolan Novia gav fel information om rätten till studieledighet. Det visar skolans interna utredning.

Nyhetsbild

Lina tog en paus i studierna – förlorade nästan studieplatsen på kuppen

Vasa Lina Sjöskog var väldigt nära att förlora sin studieplats på Yrkeshögskolan Novia i Vasa. Orsaken är den information skolan har gett henne om frånvaro. Rektor har begärt en intern utredning i brådskande ordning.

Nyhetsbild

Ledande överläkare: Vaccinera dig mot mässling – risken att insjukna är inget skämt

Risken för att någon insjuknar i mässling också i Sydösterbotten är påtaglig. Ledande läkaren Peter Riddar uppmanar ovaccinerade att göra det nu. Rådgivningsbyråerna har vaccin.

Nyhetsbild

Marlene blev pensionär och öppnade egen mottagning

VASA Små droppar urin kan verka harmlöst men läckaget kan vara nog så besvärande för både män och kvinnor. Marlene Matikainen ger hjälp som gör musklerna starkare och dropparna färre.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet