Mona Söderman

mona.soderman@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Michaela tävlar framgångsrikt med sina vallhundar – hund och får lyder blint

Ligg, Erik! Höger, Erik! Vänster, Erik! Taklaxbon Michaela Wikberg delar ut kommandon till höger och vänster. Vid fårvallning är det lika mycket samspel mellan hund och människa som mellan hund och får. Och träningen har gett fina tävlingsframgångar.

Nyhetsbild

Närpes grönsaker planerar ny kontorsbyggnad

Kontorsbyggnaden vid Närpes grönsaker har kommit till vägs ände. Den ska enligt planerna rivas för att ge plats för ett nybygge. Under tiden finns kontoret i baracker.

Nyhetsbild

Nu kommer biskopen på nytt besök till Korsnäs

Biskopsvisitationen i Korsnäs i mars blev annorlunda än planerat. Nu återkommer biskopen med följe till Korsnäs på ett mera inofficiellt besök.

Nyhetsbild

Hälften blir kvar på tallriken – patient beklagar matsvinnet

Pjelaxbon Boris Sjögård är för tillfället patient på Närpes hvc-sjukhus. Han har ingenting att klaga på vare sig då det gäller vården eller maten där – förutom att matportionerna är för stora, vilket leder till onödigt matsvinn.

Nyhetsbild

Staden tar inte emot några praoelever i höst – "Vi måste hastigt hitta ersättande platser"

Den här veckan är niorna i Närpes högstadieskola ut på prao. De har som vanligt fått praoplatser hos olika företag medan staden inte tar emot några praoelever. Inte en enda niondeklassare får prova på att jobba i skolor, daghem eller på vårdinrättningar.

Nyhetsbild

Loppisfynd kan bidra till att mätta hungrande – "Vi är tacksamma och glada över det som kommer in"

På torsdag och fredag kan de som besöker Röda Korsets loppis i Närpes slå två flugor i en smäll. Samtidigt som de kan ha turen att hitta det riktiga loppisfyndet bidrar de till årets hungerdagsinsamling. Det är 40 år sedan Hungerdagen startade.

Transportföretag får lov att ta jord på gammal åkermark

Sabine Nygrund har anhållit om marktäktstillstånd för att ta jord på en del av en fastighet de äger i Korsbäck, Korsnäs. Området, som har varit gammal åkermark, är cirka 2,5–3 hektar stort.

Nyhetsbild

Pörtom fick ny rink efter flera års väntan – "Det är bra att vi fått en ny rink närmare skolan"

I lördags var det full aktivitet vid skolan i Pörtom. Då färdigställdes den nya rinken, som eleverna knappt hunnit prova ännu. Nu ska mera utrustning skaffas.

Stenbrytning får ske i Övermark

Det är aktuellt med marktäktsverksamhet i Övermark.

Regionförvaltningsverket får marktäkt på sitt bord

Det finns planer på fortsatt marktäkt på ett område i närheten av Korsbäck vattentäkt i Kristinestad. Miljösektionen hänför nu ärendet till Regionförvaltningsverket.

Nyhetsbild

Växthusarbetare blev utan hem – "En del pass har brunnit upp"

Sju växthusarbetare blev utan hem då bostadshuset i två våningar brann i Pörtom centrum sent på fredagskvällen. De har lyckats hitta nya hyresbostäder i byn.

Flyttbar tork fattade eld i Pörtom

En flyttbar spannmålstork, som stod inne i en hall, fattade eld i Pörtom vid 2-tiden natten mot måndagen.

Nyhetsbild

De är inne på andra dygnet utan el: "Det är skandalöst att det får fortgå så här"

Christer Norrgård, som bor på Kolheden i Nämpnäs, är uppgiven. Han och sambon Lena Jansson har varit utan el i drygt ett och ett halvt dygn. Till råga på allt ligger en nerriven, strömförande kabel på deras gård.

Nyhetsbild

Fiskföretag bland dem som drabbades av elavbrott – störst problem med frysarna

Elavbrottet som följde i stormens spår ställde till det för fiskgrossistföretaget Polar Filé i Nämpnäs. Där stod produktionen stilla på torsdagseftermiddagen och fiskbutiken var stängd.

Nyhetsbild

Vindkraft tar ny fart i Korsnäs – två områden kan planeras på nytt

Planläggningen av tre vindkraftsparker i Korsnäs avslutas, men det betyder inte att planerna skulle ha skrinlagts. Nu är förslaget i stället att planeringen för betydligt större vindkraftverk på samma områden i kyrkbyn respektive Molpe inleds.

Nyhetsbild

Nya pastorskansliet blir dyrare än beräknat – kravet på ett brandsäkert arkiv en av orsakerna

Det behövdes bland annat ett mera brandbeständigt arkiv i anslutning till det nya pastorskansliet i Närpes. Tilläggsåtgärderna och de anskaffningar som gjorts till församlingens nya lokaliteter i Torghuset gör att det hela blir över 10 000 euro dyrare än beräknat.

Nyhetsbild

Staden sparar när äldre får mat från restauranger i stället för stadens kök – men det blir dyrare för klienten

Sedan några veckor tillbaka får ett 50-tal äldre i Närpes inte längre sin mat från stadens kök. I stället gäller utkörd mat från restauranger. Det privata alternativet blir dyrare för klienten medan staden väntas spara både tid och pengar.

Nu får Henrik hem mat endast fem dagar i veckan: "Jag måste köpa lådor till veckoslutet"

91-åriga Henrik Jossfolk är en av dem som inte längre får matservice från Närpes stad. Han tycker det är synd då kommunen behandlar "gammalt folk" på det här viset.

Nyhetsbild

Övermark begravningsplats förstoras och får minneslund – samma önskas i Pörtom

En utvidgning av Övermark begravningsplats har länge varit aktuell. Nu har det också kommit initiativ om att anlägga en minneslund på det förstorade området. Den förverkligas först av allt.

Nyhetsbild

Ny krögare till restaurangen i Korsnäs kyrkby – "Jag tror att det ska räcka med två anställda där"

En ny krögare från Närpes tar över ruljangsen i före detta restaurang Stenbrytarens lokal i Korsnäs. Inom en månad ska enligt planerna verksamheten vara igång i ny regi.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet