Patrick Sjöholm

patrick.sjoholm@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Finländsk forskare tillverkade bränsle av vatten och solenergi

Arto Hiltunen på Tammerfors universitet är något unikt på spåren. Kombinationen av vatten, solenergi och cellulosa ger helt miljövänlig vätgas som kan användas som bilbränsle.

Nyhetsbild

Nu får 70-plussare röra sig friare – "Men vi måste fortsätta vara försiktiga"

Om man träffas ska det vara utomhus och hålla minst två meters avstånd till varandra. I allmänhet ska äldre likt alla andra vara måna om god handhygienen.

Nyhetsbild

HSS Media tar steget ut i radioetern – börjar direktsända lokalradio

Den tvåspråkiga radiokanalen Radio Vasa är nu en del av HSS Media. – Vi vill bli mer relevanta i de tvåspråkiga hushållen, säger HSS Medias vd Niklas Nyberg.

Nyhetsbild

Flygplatserna är stängda – men flyg- och resebolag säljer biljetter

Det är knäpptyst på flygplatsen i Vasa, och så har det varit sedan det sista flyget lyfte i slutet av mars. Flygtrafiken återupptas småningom, men frågan är hur och när.

Nyhetsbild

Rektor om yrkesskolornas arbetspraktik i coronatider: "Det har gått förvånansvärt bra"

Majoriteten av yrkesskolornas praktikperioden har gått att genomföra trots coronakrisen. Undantag finns och svårast är det inom servicebranschen.

Nyhetsbild

Fysiska avstånd utmaning i stora högstadier – "En extrem situation"

Två av traktens största högstadier förbereder vårterminens sista dagar. Ett jättepussel av specialarrangemang ska trygga återgången till närundervisning.

Nyhetsbild

Tre finländska läkemedelsstudier tar upp kampen mot covid-19

Nyligen godkände Fimea en studie som testar reumamedicin på covid-19-patienter. Den finländska läkemedelsmyndigheten följer noggrant den inhemska vaccinforskningen.

Nyhetsbild

Finländska forskare kan ha coronavaccin klart för testning i sommar

Professor Kalle Saksela tror inte att det tar år att få fram ett coronavaccin. Ett finländskt coronavaccin kan testas redan i juni.

Nyhetsbild

Så var vargvintern 2020 – fler observationer men färre gårdsbesök

Antalet vargobservationer ökade något vintern 2020 jämfört med året innan. Men mängden är ändå långt ifrån rekordåret 2018.

Nyhetsbild

Kyla inleder försommaren – "Något kallare än normalt i Vasatrakten"

Räkna med några kalla veckor innan det småningom blir varmare, det konstaterar meteorologer på Foreca och FMI. Och nej, en mild vinter leder inte till varm sommar.

Nyhetsbild

Bönder direktsänder livet på gården i nytt projekt

Avståndet mellan barn och finländsk matproduktion växer. Projektet Farmertime Finland vill på ett enkelt sätt ge barn möjlighet att ta del av bondens vardag.

Nyhetsbild

Vårbruket i full gång – sockerbetor allt populärare i Österbotten

På många håll i Österbotten är vårbruket i full gång och i år är sockerbetsodlingen på frammarsch. Tommy Hägglund i Övermark debuterar med sockerbetor i år.

Nyhetsbild

Ny ersättningsform för gråsälar väcker kritik – "Problemet kvarstår"

Tanken med förordningen är god. Men det egentliga problemet kvarstår. Gråsälsstammen hotar kustfisket, säger fiskerirådgivaren Jonas Harald.

Nyhetsbild

Utredning: En miljon resor per år med duospårvagn Vasa–Seinäjoki

Pendling med duospårvagn till Vasa och Seinäjoki är en ny möjlighet för kollektivtrafiken. Trafiken kan komma i gång om 4–6 år, men då måste kommunerna öppna plånböckerna.

Nyhetsbild

Chefsöverläkaren på VCS: "Samhället måste öppnas steg för steg"

Tf chefsöverläkare Christian Kantola på Vasa centralsjukhus berömmer Finlands coronastrategi och förespråkar att stegvis öppna upp samhället.

Nyhetsbild

FMI: Rekordmild vinter och minsta istäcket på över 100 år

Den årliga maximala isutbredningen i Östersjön har aldrig varit lika låg som i år. Det visar en rapport från de meteorologiska instituten i Finland och Sverige.

Nyhetsbild

Sjörövare i Korsholm och tsarens onda planer för Österbotten – lyssna på VBL Historia

Sjörövare härjade på Korsholms slott, Finlands styrdes från Vasa 1918 och landets värsta flygolycka inträffade i Kvevlax. Regionen är fullspäckad med historia och dramatik.

Nyhetsbild

Brändös mytomspunna arbetarkvarter var hem åt hundratals bomullsänglar

VASA Kapernaum, Jerusalem och Betlehem var Brändös arbetarkvarter. De blev symboler för stadsdelens fattiga bostadsförhållanden och gäng.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus i full beredskap – alla smittkedjor inte kända

ÖPPEN. Inom Vasa sjukvårdsdistrikts område kan man inte längre bekräfta alla smittkedjor. Sjukhuset vårdar en del av patienterna med covid-19 på intensiven.

Nyhetsbild

Fem nya coronafall i Vasa sjukvårdsdistrikt

ÖSTERBOTTEN Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar om en ökning av covid-19 i regionen. Totala antalet fall är nu 42. Samtidigt passerar testmängden 700.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet