Kultur 13.1.2021

Pandora och 78-åring i UMK-final – här är artisterna som tävlar om en Eurovision-biljett

Aksel segrade i UMK 2020, men fick aldrig tävla i Eurovisionen song contest på grund av coronapandemin. Nu har han en ny chans – men Aksel måste först besegra bland andra en 78-årig legendar och en eurodance-ikon från Sverige.

Kultur 12.1.2021

Världsstjärna kommer till Vasa då ny festival lanseras – "Staden behöver den här festivalen"

"Vi ungdomar måste tro på framtiden och satsa hårt" säger Herman Hagnäs om Bigday summer festival. Första artistnyheten bekräftar den ambitiösa satsningen: stjärn-dj:n Martin Jensen.

Kultur 11.1.2021

Hans Martin om Thorleif Torstensson: "Han tog sig tid att prata med alla"

"En av de absolut största dansbandsmusikerna" säger Hans Martin om Thorleif Torstensson, som dött i covid-19. Sångarna tillbringade en vecka i Spanien för några år sedan. "Vi hade väldigt roligt tillsammans".

Kultur 9.1.2021

Hundratusen euro har gått förlorade och musikerhjärtan lider – men Tommys ger inte upp

"Jag är optimist, men jag måste även vara realist. Om verksamheten inte kommer i gång i år så vet jag inte hur vi ska kunna hålla igång", säger Tom Käldström i dansbandet Tommys.

Kultur 9.1.2021

Dansbandsmusikern Tomas Fant: "Jag vill tro att det ska vara möjligt att göra spelningar i sommar"

"Man får vara beredd på att veckan före blir spelningar annullerade", säger Tomas Fant som befarar att coronarädslan lär prägla dansbandens tillvaro även då det är möjligt att bjuda upp till dans igen.

Kultur 8.1.2021

LYSSNA: Pausen blev nästan 20 år men nu är metalbandet tillbaka – "Låten är till och med radiovänlig" 

Det är "ett evigt fnittrande" då Kurator samlas, men den musikaliska ambitionsnivån är hög.  Nu släpper det österbottniska metalbandet återkomstsingeln "Black from ashes".

Kultur 31.12.2020

Vrickade "Tjikälbein" blev något av ett österbottniskt "hall of fame"

Kulturredaktionen avslutar 2020 genom att lyfta fram personliga favoriter från året som gått. Kulturchefen Patrik Back har skrattat åt en "höögfäälsdetetektiv från Essi".

Kultur 30.12.2020

LISTA – 25 bästa: Briljant korsholmare, corona – och sju KAJ-minuter – präglade det kaotiska men samtidigt briljanta musikåret

Coronapandemin kastade in musikbranschen i en kris. Men allt var inte totalt mörker – för de österbottniska musikerna har gett ut fantastisk musik 2020. Patrik Back listar 25 lysande låtar.

Kultur 26.12.2020

Radioprofilen från Vasa prisas – "Arbetar för att publiken ska få ta del av nya upplevelser"

Anssi Marttinen belönas för engagerad och långvarig bevakning av Vasas kulturliv. "Jag trodde att de ringde från Ritz för att fråga om jag kan komma på pressinfo", säger pristagaren.

Kultur 20.12.2020

45-åriga manliga punkare och 70-åriga kvinnor gillar Kaain – "Vi vill undvika 'singer/songwriter-flicka med gitarr'-stilen"

"Det är kanske läge att ta Kaain till nästa nivå", säger systrarna Annika och Julia Åman i Kaain. Duon är aktuell med albumet "Black Waves arising".

Kultur 19.12.2020

Ur dödlig synvinkel – Nils Erik Forsgård visar livets kraft i bok om döden

En bok om döden känns kanske inte så lockande coronaåret 2020, men "Dödsmasker" är både lärorik och ofta humoristisk.

Kultur 13.12.2020

"En ingenjör beter sig systematiskt i livet alla lägen"  – skrivglädjen tar Kurt Nordman till Komossa och 1600-talets London

"Jag har varit en väldigt flitig och envis person", säger Kurt Nordman. Coronatiden har han ägnat åt att skriva om en dramatisk engelsk era, växternas evolution och 1940-talets Komossa.

Kultur 12.12.2020

Utställningschefen Maaria Salo: Jag utmanar Vasaborna att besöka stadens museer

Maaria Salo är inte rädd för att sticka ut hakan. En del Vasabor är lite lata, säger hon och hoppas att museibesökarna återvänder 2021.

Kultur 11.12.2020

"Helst ska det vara en så liten klubb som möjligt – med så mycket publik som möjligt" – I stället blir det en strömmad julklapp

VASA Strömmande konserter har blivit coronatidens melodi – eftersom musiker och publik inte kunnat mötas särskilt ofta. Nu bjuder Vasa Jazz Club på spelning med Mikael Jakobsson Trio.

Kultur 10.12.2020

Tommi Mäki om Vasa festival: "Det är ännu större artister på gång"

"Vi tar ett stort strategiskt steg och tar festivalen till en högre nivå" säger Tommi Mäki, promotor för Vasa festival. "Miriam Bryant, en av Sveriges största popstjärnor, och brittiska legendaren Bonnie Tyler är klara för festivalen 2021."

Kultur 10.12.2020

Väntan på pophjältinnorna har börjat – Bonnie Tyler och Miriam Bryant klara för sommarfestival

VASA. Tomas Ledin och J Karjalainen var klara för Vasa festival sedan tidigare.  Nu är flera namnstarka artister presenterade – framför allt två utländska stjärnor.  "Äntligen får vi Miriam Bryant till Vasa", säger Tommi Mäki, promotor för Vasa festival. 

 

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet