Kultur 16.4.2021

Juli riskerar att bli en förlorad festivalmånad – "Skulle vara tacksamt att få besked om restriktioner" säger arrangör i Vasa

De senaste dagarna har negativa besked gällande festivalsommaren duggat tätt, men Bigday summer festival-arrangören i Vasa har ännu inte gett upp hoppet om musikfesten i juli.

Kultur 15.4.2021

KAJ:s nya musikal framkallar framtidshopp – inledningen av biljettförsäljningen överträffar "Gambämark"-rusningen

Coronaläget skapade ovisshet före biljetterna till KAJ:s musikal "Botnia Paradise" släpptes. Några timmar senare var ovissheten borta.

Kultur 13.4.2021

"Våra studerande har samarbetat med världsstjärnor" – Kvarkenområdet ska bli ett begrepp då musiken går på export

Det sitter inte folk i Nashville, Los Angeles och London och frågar efter musik från det här området. Men jag tror att detta är en möjlighet att att skapa ett begrepp, säger Ulla Sjöström om projektet "Songwriters of Kvarken".

Kultur 9.4.2021

Från "Voice of Finland" till lastbilshytten – "Situationen blev ohållbar" säger Patrick Linman som blir långtradarchaufför

Jag kanske kan göra som Bruce Dickinson, som både är sångare i Iron Maiden och pilot, säger musikern Patrick Linman som drabbats hårt av coronapandemin.

Kultur 9.4.2021

Hockeyfrilla och "Dirty dancing" i efterlängtad premiär – dessutom gör Vasas nya superhjälte entré på Wasa Teater

VASA Nu skickar Wasa Teater ut Kapten Vasa och Talkomannen för att ge publiken – eller rättare sagt tittarna – orsak att skratta efter ett bedrövligt scenår. Teaterpersonalen spänner musklerna i "Ernst Underbar", som strömmas live.

Kultur 8.4.2021

"Den största fördomen är att jag gör allt i Photoshop" – Erik Johansson tar sina skruvade bilder till Vasa

– Jag var inte tillräckligt bra på att teckna dem, men med digitalkameran hittade jag det rätta verktyget för att förverkliga mina idéer, säger Erik Johansson.

Kultur 19.3.2021

Humorfestival lanseras i Vasa – "Det finns ingen bättre stad i Svenskfinland för en sådan festival"

Svenskfinland saknar en humorfestival. Det ska Daniel Lindholm ändra på – så han startar Vasa humorfestival. Dessutom flyttar han Augustinatten till Inre hamnen.

Kultur 15.3.2021

Jannes japanska pop är glödhet – imponerande siffror då ny Hyöty-låt toppar försäljningslistan

Tio år efter att Kat-tun tog Janne Hyöty till poptoppen i Japan upprepar sig historien. "Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig – men det är överraskande försäljningssiffror" säger Hyöty.

Kultur 13.3.2021

Unik svenskspråkig utbildning planeras i Österbotten – "Jag ser många arbetsplatser"

Dansutbildning som grundexamen på andra stadiets yrkesutbildning erbjuds inte på svenska i Finland i dag. Det vill Yrkesakademin i Österbotten (YA) ändra på.

Kultur 11.3.2021

Promotorn Tommi Mäki om festivalläget: "Möjligt att vi snart får fler negativa besked"

Festivaler som ska arrangeras i juni är i farozonen. Däremot utgår Tommi Mäki från att hans evenemang i Vasa och Karleby genomförs som planerat.

Kultur 25.2.2021

Sundombon som har chansen att göra giganterna sällskap – "Det känns verkligen ärofyllt"

"Yes, är detta boken jag skrivit", tänker Heidi von Wright då hon läser juryns motivering. Hennes senaste bok är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2021.

Kultur 12.2.2021

LYSSNA: Stridsropet ljuder i Malax — bygdens metalexport är tillbaka med ny musik

"Vi är som fem bröder som bråkar om vem som får sin röst hörd", säger medlemmarna i Tombstone. Nu ger gruppen ut ett stridsrop till låt.

Kultur 8.2.2021

Ytterligare en världsstjärna klar för ny festival i Vasa – "coronaläget är oroväckande men vi ser lite ljus i tunneln"

Det svåra coronaläget oroar arrangören för Bigday Summer Festival. Men samtidigt offentliggörs nya världsnamn inför festivalpremiären i Vasa.

Kultur 24.1.2021

"Jag har hållit på med detta hela livet och nu märks det hur oskyddat det är" – Charles Plogman har funderat på att byta yrke

"Det är inte panik, men det har varit ett hårt slag. Så jag går omkring i ett Pompeji och funderar på vad ska jag göra nu" säger Charles Plogman som hoppas kunna fira ett försenat 40-årsjubileum.

Kultur 13.1.2021

Pandora och 78-åring i UMK-final – här är artisterna som tävlar om en Eurovision-biljett

Aksel segrade i UMK 2020, men fick aldrig tävla i Eurovisionen song contest på grund av coronapandemin. Nu har han en ny chans – men Aksel måste först besegra bland andra en 78-årig legendar och en eurodance-ikon från Sverige.

Kultur 12.1.2021

Världsstjärna kommer till Vasa då ny festival lanseras – "Staden behöver den här festivalen"

"Vi ungdomar måste tro på framtiden och satsa hårt" säger Herman Hagnäs om Bigday summer festival. Första artistnyheten bekräftar den ambitiösa satsningen: stjärn-dj:n Martin Jensen.

Kultur 11.1.2021

Hans Martin om Thorleif Torstensson: "Han tog sig tid att prata med alla"

"En av de absolut största dansbandsmusikerna" säger Hans Martin om Thorleif Torstensson, som dött i covid-19. Sångarna tillbringade en vecka i Spanien för några år sedan. "Vi hade väldigt roligt tillsammans".

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet