Sofia Nygård

sofia.nygard@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Närpesbon Mari-Anne, 68, vandrade från Karleby till Vasa: "Äntligen i mål!"

ÖSTERBOTTEN Hon gick vilse och fick lifta med en traktor, men annars har det gått över förväntan för Mari-Anne Lindfors från Närpes. Hon är den första som vandrat längs det som kan bli Österbottens pilgrimsled.

Nyhetsbild

Patricia slog sig in i tuff bransch – nu vill hon etablera sitt företag i Österbotten

VASA Nedervetilbon Patricia Brännkärr flyttade till Åbo och startade företaget Brändivaate. Nu satsar hon på Österbotten tillsammans med Anna Fanth. De har stora förhoppningar, särskilt på Närpes.

Nyhetsbild

Annika från Ytterjeppo driver lyxresebyrå i Stockholm: "Suget efter resor finns kvar"

När Annika Björkroth lämnade Ytterjeppo på 80-talet hade hon inte en tanke på att jobba med turism. I dag säljer hon lyxresor över hela världen. Hon tror coronan förändrar vårt sätt att resa.

Nyhetsbild

Förslag: Återkalla permitteringarna i Vasa kyrkliga samfällighet

VASA När restriktionerna har lättat finns det inte längre någon orsak att permittera personalen. Det menar ledningsgruppen i Vasa kyrkliga samfällighet, som föreslår att beslutet upphävs.

Nyhetsbild

Maviko vill bygga hall mitt i energiklustret – vd:n: "Väldigt stor investering för oss"

VASA Maviko är redo att växa. Nu vill företaget bygga en hall i Runsor. Målet är att flytta in i slutet av året, säger vd:n Kimmo Autio.

Nyhetsbild

LISTA: Se de billigaste och dyraste sommarstugorna i Österbotten just nu

På jakt efter sommarstuga? Här är de fem billigaste och dyraste objekten till salu just nu i de österbottniska kommunerna.

Nyhetsbild

Intresset för sommarstugor verkar öka i Österbotten – men köparna har blivit mer kräsna

Gert Dalkarl i Vörå har sålt fler sommarstugor än vanligt i vår. Andra mäklare har också märkt ett sug. När Jan Snickars la ut en annons på en stuga i Österhankmo blev han nedringd direkt.

Nyhetsbild

Juha Häkkinen om företagsstöden: Glad att de kommer, men mycket är oklart

Det är positivt att företagen äntligen får besked, säger Juha Häkkinen, vd för Österbottens handelskammare. Men det finns fortfarande många frågetecken kring stöden.

Nyhetsbild

Kommunerna var oeniga om deadline för välfärdsområdet – lyckades nå kompromiss

Några kommuner ville skjuta fram beslutet om Österbottens välfärdsområde till hösten, andra ville inte vänta en minut till. Alla fick som de ville.

Nyhetsbild

Anställd på ABB: Personalen är positiv till febermätningarna

VASA Personalen på två av ABB:s enheter i Vasa får sin kroppstemperatur mätt före varje arbetsskift. Det har de inget emot, säger en anställd.

Nyhetsbild

Rasmus började sälja bilar som hobby – nu är han årets nyföretagare i Vasaregionen

VASA Först hade Rasmus Lönnqvist en bil, sedan fem och nu sjuttio. Vasaföretaget Prestige Car Center har växt kraftigt på kort tid och belönas nu med ett pris: "En jätterolig överraskning."

Nyhetsbild

Sommaren kan bli okej om folk får börja röra på sig – Max Jansson: "Jag förordar bilturism i Vasaregionen"

Få gruppresor och utländska gäster, men fler som upptäcker hemlandet. Så blir sommaren i Österbotten, tror turismaktörer. Men just nu är det osäkert om någon alls kan komma hit.

Nyhetsbild

Ingen vanlig studentfest i vår – trist tycker Cilla i Vasa, men: "I bästa fall får vi fira tre gånger"

I vår får Vasastudenterna sätta på sig mössorna framför datorn, men i augusti blir det fysisk fest. I Korsholm har man hopp om att kunna ordna en riktig studentfest redan i maj.

Nyhetsbild

Fondis vd är glad att staten ger restaurangerna stödpengar – men en del saker förbryllar

VASA Susanna Tuohiniemi, vd på Fondis, är tacksam över att restaurangerna får stöd. Men hon ser också några problem.

Nyhetsbild

Välkommet besked, säger SLC om att fler säsongsarbetare släpps in – men varför bara 3000, undrar odlare i Pörtom

Ytterligare 3000 säsongsarbetare får komma till Finland. Positivt, säger SLC. Anders Lång i Pörtom tycker kvoten kunde skippats. I Österhankmo hoppas paret Björk få hit sina anställda som de redan fått grönt ljus för.

Nyhetsbild

Vasakrögaren Staffan om restaurangstöden: Helt omöjligt att veta hur mycket vi får

VASA Det är svårt att planera för framtiden när vi inte vet hur mycket stöd vi får, säger Staffan Rönn på restaurang Ett rum och kök i Vasa. Han är också kritisk till ovissheten kring öppningen i juni.

Nyhetsbild

Ny läkarstation öppnar i Smedsby: "Vi vill att människor ska må bra"

KORSHOLM Vasabon Marta Backlund vill inte att folk ska hamna i kläm i vården. Nu öppnar företaget Wellmedic, där hon är vd, en läkarstation i Smedsby där människovärdet ska vara i fokus.

Nyhetsbild

Elinor och Christine börjar sälja barnkläder på nätet: "Måste chansa för att komma någonstans"

Sönerna ville klä sig i färger, men i butikerna fanns bara svart och grått. Elinor Cederberg och Christine Karp tröttnade och började sy egna, ekologiska barnkläder. Nu öppnar de webbutik.

Nyhetsbild

Tom blir däckhandlare i Helsingby – tar över efter Bjarne som går i pension

KORSHOLM Tom Svarvars har tagit över däckfirman i Helsingby som Bjarne Storm hade i nästan femtio år. Det är en barndomsdröm som går i uppfyllelse: "Jag har varit bilgalen sedan jag låg i vaggan."

Nyhetsbild

Handelskammaren: Så här kan vägen ur krisen se ut

Nu måste samhället börja öppna upp, annars får vi se en väldig kollaps i höst. Det säger österbottniska företag i en färsk enkät. Handelskammaren har förslag på hur exit-strategin skulle kunna se ut.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet