Sofia Nygård

sofia.nygard@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Mirkas vd Stefan Sjöberg om brexit: Osäkerheten stiger för varje dag

Storbritannien är en viktig marknad för Jeppoföretaget Mirka. Men just nu råder stor osäkerhet kring brexit. "Vi hoppas på det bästa men planerar för det värsta", säger vd:n Stefan Sjöberg.

Nyhetsbild

Malaxföretagare skänker 90 kilo kött till mindre bemedlade – uppmanar andra att göra samma sak

MALAX Jouni Pajuluoma, vd för Malax kött, ger bort 90 kilo överbliven kalkon till människor som har det sämre ställt. Han uppmanar andra företag att göra likadant: "Det är dags att vakna nu".

Nyhetsbild

Kaffehuset August stänger – Pub Niska tar över verksamheten

VASA Kaffehuset August finns snart inte mer. Ägaren Mårten Berg går i pension och har sålt verksamheten till åländska Pub Niska. "Vi har tittat länge på Vasa", säger Thomas Strandvik, vd för Niska Export.

Nyhetsbild

En epok går i graven när Kaffehuset August stänger dörrarna: "Känns vemodigt"

VASA I 36 år har de jobbat tillsammans: makarna Mårten och Britt-Mari och barnen Mikaela och Peter. Men den sista februari är sagan slut. Då stänger familjen sitt kära kaffehus för gott.

Nyhetsbild

Kompisarna sörjer André Stenfors som omkom i lavinen: "Vi hördes nästan varje dag"

VASA

Tre kompisar startade ett crossfitgym i Vasa våren 2015. Nu finns bara två av dem kvar. André Stenfors, som omkom i lavinen, har lämnat ett stort tomrum efter sig.

Nyhetsbild

Löpgrupper i hela Norden håller tyst minut för Mikael Sten: "Han hade alltid ett leende på läpparna"

VASA Malaxbon Mikael Sten, som omkom i lavinen i Tamokdalen, är djupt saknad av vännerna i Team Nordic Trail. Alla löpgrupper i Norden håller en tyst minut för honom med start i Vasa i kväll.

Nyhetsbild

Martti Niemelä säljer sin restaurang – men helst inte till någon som gör pizza

VASA Martti Niemelä är redo att gå i pension. Nu hoppas han att någon vill ta över den lilla kvarterskrogen Martin Baari på Hovrättsesplanaden i Vasa.

Nyhetsbild

Patient fick överdos av morfin och dog – sjukskötare får böter

En manlig patient dog på en bäddavdelning i Österbotten när en sjukskötare av misstag gav honom för mycket morfin. I december dömdes hon till böter av tingsrätten.

Nyhetsbild

Vargfrågan diskuteras i EU-domstolen på onsdag

Högsta förvaltningsdomstolen i Finland vill höra EU-domstolens tolkning om vargjakt. Frågan behandlas i Luxemburg på onsdag.

Nyhetsbild

Vaasan Maila i konkurs – men har inte haft verksamhet på flera år

VASA Bobollsklubben Vaasan Maila går i konkurs, men i praktiken betyder det ingenting. Verksamheten lades ner redan för två år sedan när man stängde bingohallen i posthuset.

Nyhetsbild

Rapport: Livskraften i Vasa sjönk en aning – färre butiker har öppet på lördagar

VASA Tomma lokaler och fler butiker som har lördagsstängt. Det är orsakerna till att Vasas livskraft har sjunkit något jämfört med i fjol. Men vi ligger bra till jämfört med många andra städer.

Nyhetsbild

Dieter är en växande trend i Österbotten – många unga kvinnor avstår från kött

De flesta österbottningar äter all sorts mat, men specialdieterna ökar – särskilt bland unga kvinnor. Många har slutat äta kött av omsorg för klimatet, säger sociologen Kjell Herberts.

Nyhetsbild

Vid centralsjukhuset kokas hundratals portioner dietmat – "Spisen är full av kastruller"

VASA I köket vid Vasa centralsjukhus lagar kockarna dietmat till ett hundratal patienter och anställda varje dag. Och specialdieterna har ökat – allt fler äter glutenfri och vegansk mat.

Nyhetsbild

Bakslag för mänskliga rättigheter i Europa – attityderna hårdnade mot flyktingar och aktivister

ÅRSKRÖNIKA Tittar man på Europa genom människorättsglasögon ser året riktigt dystert ut. Flyktingarnas rättigheter försämrades och medborgarorganisationerna fick allt svårare att verka, skriver Sofia Nygård i sin årskrönika om Europa.

Nyhetsbild

Skräpet samlas på hög under julen – så här sorterar du rätt

KORSHOLM När julen är över finns bara avfallet kvar. Vad ska man egentligen göra med granen, presentpappret och skinkfettet? Anne Teir-Siltanen, kommunikatör på Stormossen, tipsar.

Nyhetsbild

Christer Bogren fick hederstitel av presidenten: "Jag är väldigt glad"

MALAX På onsdagen tilldelades 61 finländare en hederstitel av president Sauli Niinistö. En av dem är kommunpolitikern Christer Bogren från Malax. Han kan numera titulera sig sockenråd.

Nyhetsbild

Vöråfullmäktige om budgeten: "Den andas framtidstro"

VÖRÅ Stora investeringar sätter press på ekonomin i Vörå. Men de är helt nödvändiga, anser fullmäktige som också funderar på att överge ämbetshuset.

Nyhetsbild

Sexton idrottare fick pris av Vörå kommun – har framgångsrikt år bakom sig

VÖRÅ Vörå kommun delade ut pris till sexton duktiga idrottare på onsdag kväll. Bland dem fanns FM-guldmedaljören i minigolf, Carina Smeds, och femtonåriga utförsåkaren Fanny Rintanen.

Nyhetsbild

Hjördis från Sundom handlar bara mat hon tycker om: "Jag har tagit det jag velat och lever än"

SUNDOM Österbottningarna handlar helst hälsosam och närproducerad mat, visar undersökningen Min mat. VBL åkte till lokalbutiken i Sundom och tog en titt i kundernas varukorgar.

Nyhetsbild

Molpeborna ställde Elisa mot väggen – Regiondirektör: "Vi är jätteledsna över störningarna"

MOLPE Internet krånglar titt som tätt i Molpe. Nu har invånarna fått nog. På onsdag kväll mötte de representanter från Elisa.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet