Sofia Nygård

sofia.nygard@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Magnus, 30, växte upp på Odenplan i Stockholm – nu fäller han träd i Österbotten

För några år sedan levde Magnus Rådström storstadsliv i Stockholm. Nu bor han i lugna Maxmo och sysslar med något som få i Österbotten gör: klättrar upp i träd och sågar ner dem.

Nyhetsbild

Energibranschen lockar mest män – fler kvinnor behövs, tycker folk på Energy Week

VASA

Det finns plats för fler kvinnor i branschen, säger Gulcin Gezgin. Hon är själv ingenjör och en av utställarna på Energy Weeks fjärde och sista dag, som handlade om gas. 

Nyhetsbild

Brokig palett ska blåsa igång Wärtsiläs nya satsning: "Vi vill bidra till en bättre värld"

VASA Wärtsilä har valt sitt första team av samarbetspartner till den nya innovationsplattformen på Vasklot. En bred mix av spelare, säger vd:n Vesa Riihimäki, men det är också meningen.

Nyhetsbild

Sandra och Andreas från Volvo skapade bil av återvunnen plast: "Ett lyckoprojekt"

VASA På bara sex månader byggde Volvo en bil av 60 kilogram använd plast. Sandra Tostar och Andreas Andersson – som deltar i Energy Week i Vasa – berättar hur det gick till.

Nyhetsbild

Tyskarna Jan-Benjamin och Mathias reser runt i världen med en grön soffa – nu är det Vasabornas tur att slå sig ned

VASA Frankrikes president Emmanuel Macron är en av 3000 som har suttit i den. Nu finns den världskända gröna soffan i Vasa. Tyskarna som reser med den hoppas på många diskussioner.

Nyhetsbild

Holländare ger gammal elektronik nytt liv – och vill att Vasaföretagen hakar på

VASA Varför köpa ny elektronik när den gamla går att återanvända? Så tänker det holländska företaget JC Electronics. Nu vill de hjälpa företagen i Vasa att bli mer cirkulära.

Topplista: Här röstade korsholmarna ja och nej

KORSHOLM Åsikterna om en fusion går tydligt isär i Korsholmsbyarna. I Björköby röstade bara 13,4 procent ja medan hela 59,1 procent sa ja i Smedsby.

Se lista: Så här många sa varken ja eller nej till en fusion

KORSHOLM Två procent av korsholmarna ville inte ta ställning till en fusion med Vasa. Så här fördelade sig rösterna i byarna.

Se grafik: Så här högt var valdeltagandet i byarna

KORSHOLM

I röstningsområdet Brändövik-Söderudden på Replot var det bara 17 personer som lät bli att rösta. I Smedsby var det desto fler.

Nyhetsbild

Folk röstar nonstop i Smedsby – Arrangörer: "Så här livligt har det aldrig varit förr"

KORSHOLM Det har inte varit paus en enda minut i röstningslokalen i Korsholms ämbetshus. Ett tecken på att folk verkligen bryr sig, säger valarrangörer.

Nyhetsbild

Energiveckan i Vasa lockar folk från hela världen – Arrangörer: "Vi verkar ha extra flyt i år"

VASA Flera föreläsningar är fullbokade och hotellrummen är slut. Årets Energy Week i Vasa blir den bästa någonsin, tror arrangörerna – och avslöjar att en grön soffa lär bli en snackis på Twitter.

Nyhetsbild

Fixura nådde milstolpe – Vd:n: "Det är för att vi inte lånar ut pengar till vem som helst"

VASA På tio år har Fixura lånat ut 100 miljoner euro. Men Vasaföretaget säger faktiskt nej till de flesta som vill ha lån.

Nyhetsbild

Martina driver kampanj för svenskan: "Vi är inte många, men våra behov är legitima"

VASA Många finskspråkiga talar inte svenska, fast de har lärt sig språket i skolan. Det vill Martina Harms-Aalto göra något åt – med hjälp av klistermärken och pins.

Nyhetsbild

Aktias chefsekonom Heidi Schauman: Bra att ha två månadslöner på sparkontot

VASA Alla borde ha en buffert, säger Aktias chefsekonom Heidi Schauman. Då klarar man sig även om räntorna stiger. I Vasa börjar tjugo kunder spara pengar varje månad.

Nyhetsbild

Osannolikt att biogasbussarna i Vasa exploderar – Vd för bussbolag: "Chaufförerna ska köra där vi har bestämt"

VASA En biogasbuss exploderade i Stockholm på söndagen. Risken för att samma sak ska hända i Vasa är liten, säger Wasabus vd Patric Wiik, men: "Det finns skäl att se över rutinerna."

Nyhetsbild

Tullen stoppade bara de utländska spelarna i VPS – Lagkapten Strandvall: "Jag skäms"

VASA När fotbollslaget VPS klev av båten i Vasa på lördagskvällen möttes de av Tullen. Men det var bara spelare med utländsk bakgrund som stoppades. "Vi blev alla chockade", säger lagkaptenen Sebastian Strandvall.

Nyhetsbild

Stora delar av Malax utan vatten

MALAX På söndagen slutade vattnet plötsligt rinna i Ytter- och Övermalax. "Vi letar febrilt efter felet", säger Bo-Ingmar Ahlström, direktör för Malax vatten.

Nyhetsbild

De flesta röstar på någon från hemorten – kandidater från Sydösterbotten kan ha fördel

SFP:s riksdagskandidater är rätt jämnt fördelade på kartan. Konkurrensen kan ändå vara minst söder om Malax, säger statsvetaren Claus Stolpe.

Nyhetsbild

Ingvalds idé tog honom från 40 till 2400 kvadrat: "Hade aldrig kunnat tro det"

VÖRÅ Ingvald Heinull i Vörå hade egentligen tänkt jobba ensam. Men så började kunderna banka på dörren. Trettio år senare är han förvånad över att företaget blev så stort som det är i dag.

Nyhetsbild

Från världens ände till Österbotten – sydamerikaner gillar våra energilösningar

En grupp från Eldslandet – sista anhalten före Antarktis – är i Österbotten den här veckan. De vill samarbeta med företagen i regionen: "Ni har mycket att lära oss".

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet