Ekonomi Igår 20:00

Året har varit tufft men David på Urban Pasta tänker inte ge upp: "Vill göra det jag älskar" 

VASA David Ortiz driver en liten pastarestaurang i Vasa. Han förstår att regeringen vill allas bästa, men visst blir det tufft att hålla stängt i tre veckor. Han hoppas åtminstone att det blir bättre efteråt.

Ekonomi Igår 17:00

Taxibilar börjar köra ut pizzor från O Sole Mio: "De kan åka 50 kilometer om det behövs"

VASA Ingeborg Sjöblom-Kakkuri och maken Raimo ville ge kunder utanför Vasa möjlighet att beställa hem mat från pizzerian O Sole Mio. Då kom de på att taxibilarna har ont om körningar nu.

Ekonomi 25.2.2021

Vasakrögare om stängning av restauranger: "Totalt klåperi"

VASA Regeringen vill stänga restaurangerna i tre veckor. Orättvist, tycker Staffan Rönn på Ett rum och kök. Kenny Sundqvist på Loftet i Vasa skulle ändå hållit stängt för att fixa en vattenskada, men han lider med kollegorna i branschen.

Ekonomi 24.2.2021

Folk vänder sig om när de ser Kajsas och Tommis nya mopedbil: "Den är fulgullig"

VASA Kajsa och Tommi Kronqvist på bilskolan Traffic Studio har något som få i världen äger: en eldriven mopedbil av märket Citroën Ami. Förrförra veckan kom den till Vasa från fabriken i Frankrike.

Lokalt 22.2.2021

Janne Käpylehto ska bygga världens största iskarusell: "En rysligt bra start"

Janne Käpylehto, som har kopplingar till Vasa, ska försöka slå ett världsrekord i veckan. Rysligt spännande, säger han själv. På måndagen sågade han en testkarusell på sjön i Lappajärvi.

Ekonomi 19.2.2021

Bank-vd:n Ulf Nylund låg nästan sömnlös men kan nu pusta ut lite grann – året blev bättre än han befarade

VASA Pandemin satte spår hos Vasa Andelsbank, men vd:n Ulf Nylund är ändå nöjd med året. Många företag hade det tufft, men flera fick också ett uppsving, säger bankdirektören Lasse Mäkynen.

Ekonomi 19.2.2021

Svårt få tag på delar till cyklar – Jan Peter på Tähtipyörä i Solf: "Stort dilemma"

KORSHOLM Pandemin gör att folk köper cyklar som aldrig förr. Nu är det brist på reservdelar och komponenter. Jan Peter Bonn, fabriksdirektör på Tähtipyörä i Solf, har aldrig varit med om något liknande.

Ekonomi 17.2.2021

Peter Ståhlberg om nya reglerna: Steg i rätt riktning

VASA Logiskt och lite efterlängtat. Så säger Wasalines vd Peter Ståhlberg om att rederierna börjar kräva negativa coronatester.

Ekonomi 16.2.2021

Louise och Jonny på familjeföretaget Netticket i Vasa: "Varit ett utmanande år"

VASA Paret Mandell trodde de var i en idiotsäker bransch. Så blev det mars 2020. När arrangörerna inte kan sälja biljetter får inte heller Netticket några pengar. Men Louise och Jonny ger inte upp.

Ekonomi 16.2.2021

Farzad i Vasa tröttnade på stress och långa arbetsdagar: "Jag vill leva ett enkelt liv – det räcker för mig"

VASA Vasabon Farzad Moghaddam Pour lämnade till slut den tuffa restaurangbranschen för att göra det han älskar: fixa trasiga maskiner. Pandemin gav den knuff han behövde.

Ekonomi 15.2.2021

Stort sug efter sommarstugor i fjol – Vasamäklare tror det blir så även i år: "Rätt tid att sälja"

Sommarstugorna och strandtomterna sålde som smör under coronasommaren – ett mirakel, enligt Lantmäteriverket. Mäklare i Vasa tror att trenden fortsätter i vår, men då behövs fler objekt.

Ekonomi 13.2.2021

Rebecca i Vasa har alltid älskat färger och former – nu har hon startat eget företag: "En dröm"

VASA När Rebecca Sjöblom, 24, har det fint omkring sig blir hon lugn i själen. Nu vill hon hjälpa andra att trivas med inredningen. Egna företaget Sense Studio i Vasa är en vision hon haft i flera år.

Ekonomi 11.2.2021

Polkagrisar från Närpes och ekologiskt diskmedel från Vasa – ungdomar tävlade med sina företag i virtuell semifinal

Lina Stenholm, Elvira Wikström och Jenny Liljedal från Närpes saknade polkagrisarna från barndomen, så de började göra egna. På torsdagen tävlade de med nästan 70 andra företag.

Ekonomi 11.2.2021

LISTA: De här ungdomarna gick vidare till final

VASA Åtta företag representerar Österbotten och Mellersta Österbotten i Våga vara företagsam-finalen i april. Här är listan.

Ekonomi 7.2.2021

Reza i Vasa har älskat mattor sedan han var liten: "Det är som ett id-kort för oss iranier"

VIDEO När Reza Effati, 61, växte upp fanns ingen soffa i huset. Han satt på en matta. Den har han fortfarande kvar. Äkta persiska mattor håller i generationer, säger Reza, som haft affär i Vasa i 16 år.

Ekonomi 5.2.2021

På Aawa i Vasa behöver ingen jobba 12 timmar: "Går att vara både advokat och mamma"

VASA Kan man jobba på advokatbyrå och ändå hinna hämta barnen på dagis? Linda Björkstrand tvivlade. Cheferna Kirsi Hägglund och Heidi Patronen på byrån Aawa i Vasa bevisade att hon hade fel.

Lokalt 3.2.2021

Barnholken i Sundom får fortsätta: "Det var ingen diskussion om saken"

VASA Förslaget var att Barnholken i Kronvik ska stängas. Men nämnden för fostran och undervisning tyckte annorlunda. "Vi var ovanligt eniga", säger vice ordförande Ulla Granfors.

Ekonomi 2.2.2021

Vasaföretaget C2 Advertising byter namn: "Känner inte längre igen oss i det gamla"

VASA Företaget C2 Advertising har blivit tonåring och börjat granska sin identitet. Det gamla namnet känns inte längre rätt. Nu har man hittat ett nytt som passar med företagets syfte: att vilja väl.

Ekonomi 2.2.2021

KPO öppnar matbutik i gamla Halpa-Halli: "Det har saknats en S-Market i Vasa centrum"

VASA I vår öppnar S-Market i fastigheten där Halpa-Halli tidigare fanns. Det blir KPO:s största matbutik i Vasa centrum. Plats finns för fler hyresgäster, säger Anna-Lena Back på Wasa Group.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet