Sofia Nygård

sofia.nygard@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Tom från Jungsund startade musikföretag – sprider finlandssvenska låtar på nordiska radiokanaler

KORSHOLM I april, mitt under brinnande coronapandemi, startade musikern Tom Håkans ett företag. När han får en idé väntar han inte.

Nyhetsbild

VIDEO: Byborna räddar bönehuset i Keskis – Holger, 70: "Viktigt att det finns kvar"

ORAVAIS Förr användes det flitigt, men på sistone har bönehuset i Keskis farit allt mer illa. Så kan vi inte ha det, tänkte Bo-Greger Nygård. Han delade ut lappar i postlådorna – och byborna ställde upp.

Nyhetsbild

Oklart hur det blir med Arbis och Opisto – nämnden vill veta vad språksektionerna tycker

VASA Utbildningsnämnden i Vasa vill höra vad de svenskspråkiga och finskspråkiga sektionerna tycker innan den fattar beslut om Arbis och Opistos framtid.

Nyhetsbild

Sommaren är ett stort frågetecken för Vasahotellen – kommer folk våga turista?

VASA Folk har börjat röra på sig mer, men det är fortfarande omöjligt att säga hur hotellsommaren blir. På Astor i Vasa har man sett en ny trend: gästerna vill ha jordgubbar, champagne och jacuzzi.

Nyhetsbild

I Jakobstad står biosalongerna tomma ett bra tag till

JAKOBSTAD Landets biografer fick öppna igen på måndag. I Jakobstad väntar man med att göra det till veckan efter midsommar.

Nyhetsbild

Osålda biobiljetter drabbade även filmleverantörerna – Vasaföretag: "Inte så roligt"

VASA

Också företaget Future Film i Vasa förlorade inkomster när biograferna stängde i mars. Men innan det hann man få ut succéfilmen "Parasite", som Lars Backlund köpte i Cannes i fjol.

Nyhetsbild

Snart öppnar Vasabiograferna igen – Jessica på Ritz: "Roligt, men inte självklart"

VASA

Biograferna öppnar igen efter två tunga månader utan inkomster. Men Bio Rex har haft tur i oturen – de skulle överleva ett år till med stängda dörrar. Även Ritz hade en buffert att spela med.

Nyhetsbild

Skönhetsprodukter på nätet gick åt som smör i april – österbottningarna köpte mest

Försäljningen av skönhetsprodukter på nätet har ökat med hela 48 procent sedan februari, meddelar företaget Klarna. Allra flitigast shoppade österbottningarna.

Nyhetsbild

Många restauranger tvingas byta koncept – krögaren Saku: "Är bufféerna borta för alltid?"

VASA På Bank i Vasa börjar lunchen serveras till borden. Bufféer är förbjudna när restaurangerna öppnar igen. Inte optimalt, säger krögaren Saku Railio, men kanske något vi måste vänja oss vid.

Nyhetsbild

Liten ekorre föll ner genom rör i Vasa – räddades med hjälp av pinne

VASA En liten ekorrunge fastnade i ett regnvattenrör i Gerby på onsdagseftermiddagen. Den fick hjälp av räddningsverket.

Nyhetsbild

Närpesbon Mari-Anne, 68, vandrade från Karleby till Vasa: "Äntligen i mål!"

ÖSTERBOTTEN Hon gick vilse och fick lifta med en traktor, men annars har det gått över förväntan för Mari-Anne Lindfors från Närpes. Hon är den första som vandrat längs det som kan bli Österbottens pilgrimsled.

Nyhetsbild

Patricia slog sig in i tuff bransch – nu vill hon etablera sitt företag i Österbotten

VASA Nedervetilbon Patricia Brännkärr flyttade till Åbo och startade företaget Brändivaate. Nu satsar hon på Österbotten tillsammans med Anna Fanth. De har stora förhoppningar, särskilt på Närpes.

Nyhetsbild

Annika från Ytterjeppo driver lyxresebyrå i Stockholm: "Suget efter resor finns kvar"

När Annika Björkroth lämnade Ytterjeppo på 80-talet hade hon inte en tanke på att jobba med turism. I dag säljer hon lyxresor över hela världen. Hon tror coronan förändrar vårt sätt att resa.

Nyhetsbild

Förslag: Återkalla permitteringarna i Vasa kyrkliga samfällighet

VASA När restriktionerna har lättat finns det inte längre någon orsak att permittera personalen. Det menar ledningsgruppen i Vasa kyrkliga samfällighet, som föreslår att beslutet upphävs.

Nyhetsbild

Maviko vill bygga hall mitt i energiklustret – vd:n: "Väldigt stor investering för oss"

VASA Maviko är redo att växa. Nu vill företaget bygga en hall i Runsor. Målet är att flytta in i slutet av året, säger vd:n Kimmo Autio.

Nyhetsbild

LISTA: Se de billigaste och dyraste sommarstugorna i Österbotten just nu

På jakt efter sommarstuga? Här är de fem billigaste och dyraste objekten till salu just nu i de österbottniska kommunerna.

Nyhetsbild

Intresset för sommarstugor verkar öka i Österbotten – men köparna har blivit mer kräsna

Gert Dalkarl i Vörå har sålt fler sommarstugor än vanligt i vår. Andra mäklare har också märkt ett sug. När Jan Snickars la ut en annons på en stuga i Österhankmo blev han nedringd direkt.

Nyhetsbild

Juha Häkkinen om företagsstöden: Glad att de kommer, men mycket är oklart

Det är positivt att företagen äntligen får besked, säger Juha Häkkinen, vd för Österbottens handelskammare. Men det finns fortfarande många frågetecken kring stöden.

Nyhetsbild

Kommunerna var oeniga om deadline för välfärdsområdet – lyckades nå kompromiss

Några kommuner ville skjuta fram beslutet om Österbottens välfärdsområde till hösten, andra ville inte vänta en minut till. Alla fick som de ville.

Nyhetsbild

Anställd på ABB: Personalen är positiv till febermätningarna

VASA Personalen på två av ABB:s enheter i Vasa får sin kroppstemperatur mätt före varje arbetsskift. Det har de inget emot, säger en anställd.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet