Sofia Nygård

sofia.nygard@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Petalaxbarin söker ny ägare: "Vi har tappat gnistan"

PETALAX Efter 16 år säljer Mikaela Ahlbäck och Tom Nylund servicestationen i Petalax. De hoppas att någon vill ta över: "Det behövs en servicepunkt i byn."

Nyhetsbild

Skådespelaren Johan Aspelins bastu började plötsligt brinna: "Vi hade tur i oturen"

VASA Huset som brann i Dragnäsbäck på onsdagskvällen tillhör skådespelaren Johan Aspelin och hans familj. De hade tur i oturen. Alla hann ut – även ödlan Gandalf.

Nyhetsbild

Kulturutövare säger ja till Vasa som kulturhuvustad – men inte 2026

VASA Vasa får gärna bli europeisk kulturhuvudstad, men det blir bråttom att hinna till 2026. Det säger två kulturaktörer i staden.

Nyhetsbild

Umeå var kulturhuvudstad 2014: "Det krävs ett starkt politiskt intresse för att lyckas"

VASA Det kostar att bli kulturhuvudstad, men det lönar sig också. Saknas en genuin politisk vilja är det ändå bättre att inte ansöka, säger Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för Umeå 2014.

Nyhetsbild

Michael och Pernilla Ekman är årets företagare: "Roligt att få ett erkännande"

VASA Michael och Pernilla Ekman har gjort stora satsningar på restaurang Faros i Vasa. Nu belönas de av Kust-Österbottens Företagare för sin vilja att växa.

Nyhetsbild

Vi frågade och ni svarade – här är de tio värsta språkfelen

Vi bad läsarna skicka in ord och uttryck som irriterar dem. Massor av svar kom in. Här kommenterar HSS Medias språkstöd Charlotta Svenskberg tio av de värsta språkfelen ni vet.

Nyhetsbild

Språkvårdare: Det finns en fara med att skriva dåligt

Språket är en viktig del av vår identitet. Därför blir vi irriterade när det används fel, säger språkvårdaren Charlotta Svenskberg.

Nyhetsbild

SLC uppmanar kommunerna: Stöd bönderna genom att upphandla finländskt

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, vill att kommunerna och städerna ger tillräckliga anslag för upphandling av mat till de offentliga köken.

Nyhetsbild

Vattnet tillfälligt borta i delar av Yttermalax

MALAX Vattendistributionen är bruten på delar av området Köpingsvägen, Norrängsvägen, Malmgatan och Malmgränd i Yttermalax centrum. Orsaken är ett läckage.

Nyhetsbild

Färre än vanligt förhandsröstade i Vasa

VASA Förhandsröstningen till församlingsvalet inleddes på tisdagen. I Vasa svenska församling avlades betydligt färre röster än för fyra år sedan.

Nyhetsbild

Henriksson: Nästa regering behöver ministrar som bryr sig om svenskan

Anna-Maja Henriksson, riksdagsledamot och ordförande för Svenska folkpartiet, ogillar starkt kulturminister Sampo Terhos inställning till svenska språket i landet.

Nyhetsbild

Initiativtagarna till #övistoo får Svenska natten-medaljen

VASA Svensk Ungdom ger årets Svenska natten-medalj till initiativtagarna bakom uppropet #övistoo. Ellen Sahlström, Alma Lüttge, Bella Paasimäki, Elin Enqvist, Fanny Kesti och Fanny Willman får priset för sitt engagemang mot sexuella trakasserier.

Nyhetsbild

Språkpolisen Ruben är inte rädd för att ryta till: "Värnar vi inte om svenskan dör den ut"

ORAVAIS Det finns inget som irriterar Oravaisbon Ruben Anderson, 85 år, mer än språkfel. Den som gör sig skyldig till sådant får också höra det. Svenskan överlever inte annars, säger han.

Nyhetsbild

Korsnäsbo får medalj av Folktinget: "Jag är envis och pratar svenska överallt"

KORSNÄS Det är viktigt att vi pratar svenska i alla sammanhang, annars överlever inte språket. Det säger Anna-Lena Kronqvist från Korsnäs, som får pris för sitt engagemang för svenskan.

Nyhetsbild

Upprört efter flyktingnämndens beslut – Ledamot: Det är omoraliskt

VÖRÅ Micaela Nykvist behåller jobbet medan Ulrika Staffans förlorar sitt. Det beslöt flyktingnämnden i Vörå i onsdags. Men sista ordet är inte sagt. "Ärendet kommer med stor sannolikhet upp igen", säger Vörås förvaltningsdirektör Markku Niskala.

Nyhetsbild

Nyhet: nu går det att lösa korsordet i e-tidningen

Hittar du ingen penna men är sugen på att lösa korsord? Ingen fara, det är numera möjligt att lösa VBL:s och ÖT:s lördagskryss digitalt i e-tidningen.

Nyhetsbild

Landskapets samarbetsgrupp: Höj anslagen för vägnätet

I de österbottniska landskapen sjunker anslagen för vägnätet nästa år från 60 miljoner till 40 miljoner euro. Det leder till en ohållbar situation, anser landskapets samarbetsgrupp.

Nyhetsbild

Trafiken på Alskatvägen styrs om på torsdagsnatten

VASA På natten mellan torsdag och fredag stängs korsningen vid Alskatvägen och Brändövägen. Trafiken leds till omvägen vid Alskatvägen, som används medan arbetet pågår.

Nyhetsbild

Vasas personal erbjuds vegetariskt lunchalternativ – ska gynna klimatet

VASA I november gör man ett försök med att servera vegetarisk mat i Vasa stads personalmatsal. Det här gör man med tanke på Vasa stads mål att vara en kolneutral stad senast år 2035.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet