Sofie Sergelius

sofie.sergelius@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Favorit i repris: Bullar på tre sätt

Karantänbakningen fortsätter med recept på bullar: en traditionell kanelbulle och en äppelvariant samt en salt smaksatt bulle.

Nyhetsbild

Vardagen i ett igenbommat Spanien – till och med solen försvann

Jag och min familj har tillbringat en månad i en by utanför Alicante i Spanien. Vi kom hit i slutet av februari och skulle flyga hem till Vasa i början av maj. När spanska regeringen införde undantagstillstånd den 16 mars och det blev tal om att stänga landsgränserna gjorde vi valet att stanna där vi är.

Nyhetsbild

Bakverk att fördriva tiden med

En läcker lingonpaj, ett nytt sätt att använda färdig croissantdeg, och bakverk gjort på mogna bananer. Tillbringa karantäntiden med att baka något trevligt till kaffet.

Nyhetsbild

Mina käraste matminnen från barndomen

Alla har vi maträtter vi associerar med barndomen. Det kan vara en rätt som sticker ut ur mängden, en vars doft får oss att tänka tillbaka på ett visst skede av livet. Då associationen är positiv lovar vi att aldrig glömma rätten utan fortsätta tillreda den då vi lämnar boet.

Nyhetsbild

Fem köksredskap som underlättar i vardagen

Vilka köksredskap behöver varje amatörkock i sitt kök? Svaret beror lite på vem du frågar, men med följande redskap kan du inte gå fel. 

Nyhetsbild

Enkla räddare i nöden – pasta på två sätt

En hektisk vardag är ingen orsak att äta dålig mat. Pasta är ofta både lätt och snabbt att laga och går att servera varm eller kall. Varför inte prova på en lätt bolognese eller en enkel kycklingpasta i kväll?

Nyhetsbild

Vasabon Sarianna blev vardagsvegetarian: "Jag har ätit kött mindre än tio gånger sedan september"

MAT & DRYCK. Vasabon Sarianna Salo tog beslutet att försöka minska både sin och familjens köttkonsumtion. Genom att byta ut köttprodukter mot vegetariska substitut har småbarnsfamiljen huvudsakligen ätit vegetariskt sedan september 2019.

Nyhetsbild

Reflektioner från en småbarnsförälder

Hur gör jag som förälder livet lättare för mig själv? Jag prioriterar, skriver Sofie Sergelius.

Nyhetsbild

Blodapelsin – citrusfrukten som passar både i söta och salta maträtter

Blodapelsinen har ett kusligt namn men är inget annat än skrämmande god. Denna frukt har fått sitt namn från det röda fruktköttet som kommit till då apelsinen utsätts för stora temperaturskillnader.

Nyhetsbild

Spara pengar genom att veckohandla – här kommer de bästa tipsen

Genom att planera hela veckans måltider på förhand och handla en gång i veckan kan du minimera både tiden som går till handlandet samt tiden som tillbringas framför spisen.

Nyhetsbild

Kickstarta januari med smaker från det asiatiska köket

En mattrend för 2020 är att äta asiatiskt. Här kommer två recept att kickstarta januari med!

Nyhetsbild

Minska på matsvinnet – gör nya rätter av resterna

Har du kvar matrester som inte känns lockande att äta som de är? Utnyttja öppnade förpackningar och gör en pasta eller en låda!

Nyhetsbild

Mätta magen med en smakrik gryta

En mättande gryta med goda råvaror och smakrika kryddor mättar hela familjen.

Nyhetsbild

Avsluta året med en smakupplevelse

Nyhetsbild

Julens söta bakelser – satsa på säkra kort

Baka dina egna tilltugg till kaffe- och glöggserveringen! Smaker som pepparkaka, vitchoklad och polkagris är alltid ett säkert kort.

Nyhetsbild

Klassiska köttbullar med en tvist

Vem har sagt att det bara är de klassiska köttbullarna som hör hemma på julbordet? Med rätt ingredienser kan du göra dem både vegevänliga och mer spännande.

Nyhetsbild

Baka eget bröd till helgen

Finns det något bättre än varmt och gott hembakat bröd? Det kan du äta både till morgon, lunch och middag!

Nyhetsbild

Karelska piroger på brunchbordet

Få saker slår en plåt med hemgjorda karelska piroger. Det är lättare än du tror att göra dem själv från grunden.

Nyhetsbild

Får vi fresta med en frestelse?

Gratängen är en favorit hos många. Du kan dessutom göra den några veckor i förväg och frysa in för att grädda innan servering!

Nyhetsbild

Piffa upp dina vegetariska grytor med favoritkryddorna

Under kalla höstkvällar är smakrika grytor den perfekta middagen. Krydda med dina favoritkryddor och boosta kroppens immunförsvar!

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet