Sofie Sergelius

sofie.sergelius@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Sommarfrukost med guldkant

MAT & DRYCK Vackra blomsterplättar och en fylld croissant ger även regniga sommarmorgnar en guldkant. Prova tillreda plättar med ätbara blommor i smeten och fyll färdiga croissanter med en fiskröra gjord på sik.

Nyhetsbild

Låt ärten lysa på sommarbordet

MAT & DRYCK Ärter hör till sommaren, de håller väl alla med om? Doppa årets ärter i smör och ät som så eller laga en risotto med ärter och citron.

Nyhetsbild

Glutenfria läckerheter från morgon till kväll

Trött på traditionell ugnspannkaka eller sugen på lite annorlunda plättar? Prova på något nytt och gör dem glutenfria!

Nyhetsbild

Tiramisu med finländsk twist och traditionell senapssill – duka upp med gott och blandat på midsommarbordet

MAT & DRYCK Har du luckor i midsommarmenyn? De fyller du lätt med en sill, potatissallad och en rabarber-tiramisu.

Nyhetsbild

Förvara maten rätt

MAT & DRYCK Att öppna kylskåpet och se att de färska livsmedlen du köpt i veckan har farit illa gör de flesta av oss riktigt besvikna. Varför blev avokadon brun så fort och hur blev det där köttfärspaketet oanvänt igen? Hur ska vi förvara maten för att undvika onödigt svinn?

Nyhetsbild

"Får det vara ett drakägg till frukost?" – testa äggrätter med en twist i sommar

RECEPT Ägg är en klassiker att äta till frukost eftersom de innehåller mycket protein vilket i sin tur håller hungern borta. Prova på två tuffa nya äggrätter denna sommar och börja dagen fylld av energi!

Nyhetsbild

Varma semlor till frukost – här är enkla recept du kan förbereda redan kvällen före

Förbered frukosten dagen innan och njut av hemgjord granola och varma semlor på morgonen.

Nyhetsbild

Trött på äpple och kanel? – Här kommer nya spännande smakkombinationer

Trött på de välbeprövade klassiska smakkombinationerna såsom äpple och kanel eller körsbär och vanilj? Då kan det vara dags att prova något nytt och exotiskt! Vad sägs till exempel om vattenmelon och feta eller banan och bacon? Kolla in veckans spännande smakkombinationer med frukt.

Nyhetsbild

Oväntad smakkombination: Kan glass med gorgonzola verkligen vara gott?

MAT & DRYCK Efter flera veckor i karantänliknande förhållanden är de flesta vanliga maträtter och desserter redan prövade. Lösningen på idétorkan är rätt enkel: sök efter inspiration från matlagningsprogram och våga prova på något nytt.

Nyhetsbild

Laga nytt på rester – du sparar på både plånbok och miljö

Att använda upp rester är bra för både plånboken och miljön. Minska på svinnet genom att vara kreativ med resterna i stället för att slänga bort dem.

 

Nyhetsbild

Fira valborg hemma med en munk – eller två

Valborg firas med social distansering i år, men det betyder inte att man ändå inte kan avnjuta en munk eller två. Fira valborg med hemgjorda munkar eller churros och tala med dina nära och kära via videolänk!

Nyhetsbild

En chokladkaka och en plåt browniekex – här är baket som barnen gillar

Choklad, ägg och smör är huvudingredienserna i veckans recept. Med nästan identiska ingredienser kan du välja att slänga ihop en maffig kladdkaka eller kladdiga browniekex. Dessutom är de så enkla att barnen kan vara med och baka.

Nyhetsbild

Enkel kyckling på två sätt

Söker du efter nya vardagsfavoriter med kyckling? Prova på en enkel örtkyckling eller kryddstark kycklinggryta.

Nyhetsbild

Påskens restmatlagning – memma i våfflor minskar på svinnet

Resterna från påskbordet ska absolut inte slängas. Minska på svinnet genom att använda rester av lammkött i en pasta och memma i en våffelsmet.

Nyhetsbild

Mat med spenat – för att få lite färg på tallriken

Behöver du lite färg på tallriken? Prova med spenat på gröt eller våfflor – snyggt och smakrikt på en och samma gång.

Nyhetsbild

Favorit i repris: Bullar på tre sätt

Karantänbakningen fortsätter med recept på bullar: en traditionell kanelbulle och en äppelvariant samt en salt smaksatt bulle.

Nyhetsbild

Vardagen i ett igenbommat Spanien – till och med solen försvann

Jag och min familj har tillbringat en månad i en by utanför Alicante i Spanien. Vi kom hit i slutet av februari och skulle flyga hem till Vasa i början av maj. När spanska regeringen införde undantagstillstånd den 16 mars och det blev tal om att stänga landsgränserna gjorde vi valet att stanna där vi är.

Nyhetsbild

Bakverk att fördriva tiden med

En läcker lingonpaj, ett nytt sätt att använda färdig croissantdeg, och bakverk gjort på mogna bananer. Tillbringa karantäntiden med att baka något trevligt till kaffet.

Nyhetsbild

Mina käraste matminnen från barndomen

Alla har vi maträtter vi associerar med barndomen. Det kan vara en rätt som sticker ut ur mängden, en vars doft får oss att tänka tillbaka på ett visst skede av livet. Då associationen är positiv lovar vi att aldrig glömma rätten utan fortsätta tillreda den då vi lämnar boet.

Nyhetsbild

Fem köksredskap som underlättar i vardagen

Vilka köksredskap behöver varje amatörkock i sitt kök? Svaret beror lite på vem du frågar, men med följande redskap kan du inte gå fel. 

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet