Tom Forsman

tom.forsman@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Pälsnäringen i djup kris – jämförs med mardrömmen i slutet på 1980-talet

Fler kommer att sluta. En del kommer att gå i konkurs. Nykarleby och Korsnäs kommer att drabbas. Pälsnäringen är i djup kris.

Nyhetsbild

Nio dömdes till fängelse i massiv narkotikahärva i Österbotten

På onsdagen kom nya domar för personer inblandade i amfetaminhärvan som kretsat kring Vasa och Jakobstad. Nio personer döms till olika grader av fängelsestraff.

Nyhetsbild

Farmarna i Finland är i beredskapsläge efter corona bland nederländska minkar

Covid-19 tycks ha överförts mellan minkar och människor i Nederländerna. I Finland är pälsnäringen redo. Vi tar inga risker, säger forskningschefen Jussi Peura.

Nyhetsbild

Också Nykarlebys fullmäktigebas vill leda SFP-kretsen

Mikael Lindvall i Nykarleby är kandidat till posten som kretsordförande för SFP i Österbotten. Och det är han inte på grund av egna politiska ambitioner säger han.

Nyhetsbild

I Närpes fick fotbollsdamerna hälften av pengarna – kämpar fortfarande med ekonomin

FOTBOLL Krafts damlag får i år hälften av Närpes stads marknadsföringspengar till representationslagen. Men det är ändå kämpigt ekonomiskt för laget som nu ska spela i division 2.

Nyhetsbild

Efter nya beskedet om max 500 personer – fotboll och sommarteater ska spelas

Det blir möjligt att ordna evenemang med högst 500 personer i juni, så länge försiktighetsåtgärder vidtas. Och det är fullt möjligt enligt några föreningar i Österbotten.

Evenemang med upp till 500 personer möjliga i juni – med specialanvisningar

UPPDATERAS. I princip gäller fortfarande gränsen om högst 50 personer för allmänna tillställningar och evenemang i juni. Men samtidigt är evenemang med upp till 500 personer möjliga.

Nyhetsbild

Väntar på snart besked om bärplockare – jobb och investering på spel

KORSHOLM Tjugo jobb och en stor investering i utbyggnad står på spel. Korsholmsföretaget Marja Bothnia Berries väntar på snart besked om thailändska bärplockare.

Nyhetsbild

Kraftverk brände mer träflis – men importerade bränslet

Helt enligt klimatmålen ökar kraftverkens användning av träflis. Men importerad flis står för ökningen och mer därtill. Branschen kräver mer stöd till skogsägarna.

Nyhetsbild

Bäddat för Kristinestads privatiserade öppenvård i nya välfärdsområdet

KRISTINESTAD Börsbolaget Pihlajalinna är välkommet in i Österbottens välfärdsområdes vårdtjänster via Kristinestad. En tidigare lokalpolitiker har bett ministeriet utreda lagligheten i staden beslut om privatisering.

Nyhetsbild

VIDEO: Torn på väg – de första delarna till vindkraftverken i Kalax anlände

Sju och en halv meter i diameter, cirka 25 meter långa och 80 ton tunga. De första delarna till vindkraftverken anlände till Kalax i Närpes på torsdagen.

Nyhetsbild

Om några veckor gäller nya lagar i trafiken – både på land och till sjöss

Det gäller allt från nya trafikskyltar till vem som är chef ombord på båten. Nya trafiklagarna träder i kraft den 1 juni. Här är några av förändringarna.

Nyhetsbild

Beväringar verkar nöjda med längre pass – och längre permission

De nya perioder inom militärtjänstgöringen som införts på grund av coronaepidemin har inte orsakat fler avhopp än vanligt. Tvärtom verkar en del österbottniska värnpliktiga gilla nyordningen.

Nyhetsbild

Siffror visar: Gurkorna växer bäst i världen i Närpes

Ingen annanstans i världen skördas fler gurkor per kvadratmeter än i Finland – där i sin tur de flesta gurkorna odlas i Närpes. Hur kan det komma sig?

Nyhetsbild

Ett skepp kom lastat med olja – saknar tillstånd för lagring i Kanäs

Tankerfartyget Seamullet lär ligga kvar några dagar till utanför Kristinestad. Tillstånd för att lagra oljan i Nykarleby saknas.

Nyhetsbild

De som lagrar olja kan tälja guld – unikt läge säger expert

Företag som kan lagra olja kan tjäna stora summor för tillfället. Svenska experten Samuel Ciszuk förklarar varför lager som de i Kristinestad och Nykarleby är intressanta.

Nyhetsbild

Närpes söker fler som vill bli stadsdirektör – hoppas kunna välja i juni

Planen är att fullmäktige i Närpes ska välja en ny stadsdirektör den 15 juni. Men då ska antalet sökande helst vara fler än fyra.

Nyhetsbild

Lantbrukare kritiska mot regeringen: Har allt gjorts för att få hit arbetskraft?

Beskedet om att inga fler ukrainska säsongsarbetare kommer till Finland mottas med skepsis av odlare och MTK. Frågor riktas till regeringen.

Nyhetsbild

Norrskogen i Närpes blir nästa vindkraftsbygge för EPV

NÄRPES EPV Vindkraft kan besluta i år, elva år efter lansering, att Norrskogens vindpark i Närpes ska byggas. Detta är historien om en ovanligt besvärlig vindkraftspark.

Nyhetsbild

Nu vill många jobba inom lantbruk – "Fler jobbsökande än odlare hör av sig"

Kampanjen för att hitta inhemsk arbetskraft till bärplockning och annat jordbruksarbete verkar ha lyckats. Men om de får ett jobb är en annan fråga.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet