Vivian Johansson

vivian.johansson@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Agnes och Olivia har haft en bra sommar – nu är Hamnboden stängd för i år

REPLOT. Hamnboden i Replot hamn har stängt för den här gången. Agnes Fogelberg och Olivia Nabb tycker det var kul att sommarjobba i eget företag.

Nyhetsbild

Resebyrå i Vasa stänger – Tournee har lagt lapp på luckan

VASA Nu har ännu en resebyrå med kontor på gatuplan försvunnit i Vasa. Vasa semester- och affärsresor Tournee har stängt sina dörrar.

KOLUMN: "Finländaren hatar att pruta"

Även om dagens konsumenter kanske inte prutar så ofta så jämför de desto mer.

Nyhetsbild

Korsholmarna kan få eget evenemang – kommunen låter invånarna avgöra

Borde Korsholm ha sina egna "dagar", exempelvis som Vörå, Nykarleby och Jakobstad har sina? Den frågan ställer kultur- och fritidsnämnden till kommuninvånarna just nu.

Nyhetsbild

Nu välkomnar Steinerskolan sina elever till nyrenoverade lokaler – rektor Juhani Mäkinen: "Här finns goda möjligheter att växa"

VASA Ungefär hundra elever får börja läsåret i Steinerskolans nya fräscha utrymmen i Vöråstan. I år får eleverna vara med och fira att det är 100 år sedan den allra första Waldorfskolan grundades.

Nyhetsbild

Michelle och Robin odlar gourmetsvamp i Österhankmo – "Få är lika galna som vi"

KORSHOLM Svampodlarna Michelle Ferm och Robin Libäck har bråda dagar, alla dagar. En omfattande renovering är på gång på Näckrosgården samtidigt som svamparna växer och att skörda dem är tidskrävande.

KOLUMN: Svårt med skräp

Hur ska vi få alla att ta hem sitt eget skräp?

Nyhetsbild

Ska du ut och leta nya smultronställen? Så här gör du på strandhugget

Vi kan vara glada för allemansrätten, och att vi får slå oss ner på nästan vilken strandkant som helst. Men allt är inte tillåtet.

Nyhetsbild

Flera EU-länder har begränsat eller förbjudit användningen av glyfosat

Debatten om växtgiftet glyfosat är tudelad. Förespråkarna hittar inget lika effektivt bekämpningsmedel mot ogräs och motståndarna hävdar det är cancerframkallande.

Nyhetsbild

Farligt att röja vass med giftigt bekämpningsmedel – Marinbiolog: "Vansinnigt"

En del använder bekämpningsmedel som innehåller glyfosat för att få bort vass vid sommarstugorna. "Det är direkt förbjudet att använda det nära vattendrag", säger marinbiologen Vincent Westberg.

Nyhetsbild

Finlandssvenskarna i fokus på Protestfestivalen i Norge – festivalen vill väcka diskussion om ensidigt debattklimat

Vad har Kjell Westö, Mark Levengood, John Wikström, Désirée Saarela, Pär Stenbäck, Fredrik Furu, och Peter Sandström gemensamt? Ja, de är finlandssvenskar – men de är också alla på väg till Norge på Protestfestivalen.

Nyhetsbild

Vivian Johansson: Är demokratin verkligen utdöende?

Protestfestivalen i Kristiansand räknas i dag som ett viktigt debattforum –  i Norge och i Norden (VBL 22.7). I festivalprogrammet, en diger lunta på 63 sidor, ställer Svein Inge Olsen frågan "Er demokratin döende?". Det är en fråga som engagerar fler än norrmannen.

Nyhetsbild

"Orimligt komplicerat" när Korsholm vill köpa Fjärdskär av staten

I princip är Korsholms kommun och NTM-centralen överens. Kommunen kunde ta över Fjärdskär rastplats. Men i praktiken är försäljningen och köpet inte alls så enkelt.

KOLUMN: Nej, dra mig i svansen!

Aporna vi har vårt ursprung i, har tydligen haft mer problem med sina svansar än nytta av dem.

Nyhetsbild

Vivian Johansson: Tystnad genom förtäckt våld

För några år sedan kom trenden att sluta träffa människor som stjäl ens energi. I dag tycks trenden ha stramat till sig och målet är att tysta alla som tycker "fel".

Nyhetsbild

Agnes och Olivia startade eget i sommar – öppnade hamnbod i Replot hamn

REPLOT Agnes Fogelberg och Olivia Nabb säkrade sommarjobben i år med att starta eget företag. Nu har de öppnat Hamnboden där de ska skopa glass och grilla hamburgare hela sommaren.

Nyhetsbild

22 moduler plockades ihop till ny skola i Smedsby under onsdagen

KORSHOLM Innan onsdagen är slut ska en splitterny, 1500 kvadratmeter stor skolbyggnad stå bredvid finskspråkiga Keskuskoulu i Smedsby centrum. Heikius Hus-talo plockar ihop skolan på en dag.

Nyhetsbild

Stig-Görans mark ligger under vatten efter skogsdikning: Jag känner mig helt överkörd

KORSHOLM Stig-Göran Nessler i Iskmo känner sig uppgiven. På delar av hans skogsskifte dör träden på grund av att det är så vått i markerna.

Nyhetsbild

En del har redan tagit första doppet – men alla stränder är ännu inte redo för badarna

Ännu är det tre veckor tills den officiella badsäsongen i regionen börjar men en del har redan tagit sitt första dopp. I Korsholm börjar badstränderna vara i skick.

Efter markbrand i Sundom påminner räddningsverket: Elda inte!

Någon eldade ris och löv vid stranden vid en sommarstuga i Sundom skärgård på lördagen. Elden spred sig och blev till markbrand. Man får inte elda nu, påminner Österbottens räddningsverk.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet