Vivian Johansson

vivian.johansson@vasabladet.fi

Nyhetsbild

"En god, vanlig och flitig finländare" – Pälsnäringen vill påminna om att pälsfarmaren är en vanlig människa

I söndags möttes Vasabladets läsare av en annons på första sidan med rubriken "En god vanlig och flitig finländare". Varför betalar pälsnäringen för en sådan helsidesannons?

Nyhetsbild

Mer på svenska för cancerpatienterna – "Det finns hur mycket som helst att göra"

Nu ska situationen för de svenskspråkiga cancerpatienterna få ett lyft. "Det viktigaste är att vården fungerar men på andra plats kommer språket", säger Hanna Ölander-Nilsson på Österbottens Cancerförening.

Nyhetsbild

Vill inspirera alla att se det vackra i Sundom – tidigare rektorn ger ut lärobok

SUNDOM Det är ett levande, varmhjärtat och färgglatt Sundom som Anders Lindman beskriver i sin nya bok om byn. "Att barnen får en känsla för sin egen by, lär känna den och bryr sig om den – det är det viktigaste för mig", säger han.

Nyhetsbild

Läckage i vattenledningarna i skärgården

Ungefär klockan 14 på fredagen upptäckte man att det läckte stora mängder vatten någonstans i Replot-Björköby. Vattenverket har nu hittat läckan.

Nyhetsbild

Med darrande ben och applåder – nu är trappan vid Öjberget officiellt öppnad

"Jag är jätteglad över att vi har fått trappan. Alla kan använda den oberoende av ålder, kondition eller kön. Den passar för vem som helst", sade Mika Lehtonen, idrottschef i Vasa när trappan vid Öjberget invigdes på onsdagen.

Nyhetsbild

"Livet slutar inte när man fyller 65" – Nästa vecka drar Armas-festivalen i gång

Alla seniorer i regionen kan proppa nästa veckas kalender full med evenemang och upplevelser. På måndag startar Armas-festivalen, som bjuder på kultur i alla dess former.

Nyhetsbild

Alla bokade evenemang i Bertby uf inställda – brandskadade lokalen kommer att återuppstå

VÖRÅ Det tar länge innan ungdomslokalen i Bertby är uppbyggd igen. Det säger ordförande Gustav Ollus en knapp månad efter branden.

Nyhetsbild

Befolkningen minskar också i Österbotten – "Vi ligger inte direkt dåligt till"

Österbottningarna blir färre visar den senaste befolkningsprognosen. "Det var ingen direkt överraskning, men vi ligger inte direkt dåligt till", säger landskapsdirektör Kaj Suomela.

Nyhetsbild

Inför Rosa bandet: Så går en bröstcancerscreening till

VASA Varje år hittas 5000 nya bröstcancerfall. Av dem upptäcks 2000 vid screeningen för bröstcancer för kvinnor som är 50–69 år. "Jag rekommenderar alla kvinnor att delta. Ju tidigare man hittar cancertumörer desto mildare är det att behandla sjukdomen", säger Päivi Rahko på Terveystalo.

Nyhetsbild

Systrarna i grönt ställer till med jubileumskonsert – Vasa Soldathemsförening firar 100 år

Trots att det inte bor några beväringar på Kasernområdet längre betyder det inte att ingen jobbar för dem. Vasa soldathemsföreningen är långt ifrån nerlagd och hoppas nu på fler medlemmar.

Nyhetsbild

Mobbningen minskar – Hem och Skola: "Det skulle vara konstigt om det inte gjorde det"

Under de senaste tio åren har mobbningen minskat i skolorna. – Det är fint att trenden är att det minskar, säger Micaela Romantschuk på Hem och Skola.

Nyhetsbild

Maria och Jens är nästan lika flitiga som sina bin – i år producerar deras biodling tre ton honung

KORSHOLM Hösten innebär bråda dagar för alla som äger en biodling. Hemma hos Österåkers i Veikars går den mesta tiden just nu åt till att slunga honung och förbereda bikuporna inför vintern.

Nyhetsbild

Agnes och Olivia har haft en bra sommar – nu är Hamnboden stängd för i år

REPLOT. Hamnboden i Replot hamn har stängt för den här gången. Agnes Fogelberg och Olivia Nabb tycker det var kul att sommarjobba i eget företag.

Nyhetsbild

Resebyrå i Vasa stänger – Tournee har lagt lapp på luckan

VASA Nu har ännu en resebyrå med kontor på gatuplan försvunnit i Vasa. Vasa semester- och affärsresor Tournee har stängt sina dörrar.

KOLUMN: "Finländaren hatar att pruta"

Även om dagens konsumenter kanske inte prutar så ofta så jämför de desto mer.

Nyhetsbild

Korsholmarna kan få eget evenemang – kommunen låter invånarna avgöra

Borde Korsholm ha sina egna "dagar", exempelvis som Vörå, Nykarleby och Jakobstad har sina? Den frågan ställer kultur- och fritidsnämnden till kommuninvånarna just nu.

Nyhetsbild

Nu välkomnar Steinerskolan sina elever till nyrenoverade lokaler – rektor Juhani Mäkinen: "Här finns goda möjligheter att växa"

VASA Ungefär hundra elever får börja läsåret i Steinerskolans nya fräscha utrymmen i Vöråstan. I år får eleverna vara med och fira att det är 100 år sedan den allra första Waldorfskolan grundades.

Nyhetsbild

Michelle och Robin odlar gourmetsvamp i Österhankmo – "Få är lika galna som vi"

KORSHOLM Svampodlarna Michelle Ferm och Robin Libäck har bråda dagar, alla dagar. En omfattande renovering är på gång på Näckrosgården samtidigt som svamparna växer och att skörda dem är tidskrävande.

KOLUMN: Svårt med skräp

Hur ska vi få alla att ta hem sitt eget skräp?

Nyhetsbild

Ska du ut och leta nya smultronställen? Så här gör du på strandhugget

Vi kan vara glada för allemansrätten, och att vi får slå oss ner på nästan vilken strandkant som helst. Men allt är inte tillåtet.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet