Lokalt 13.5.2021

Nu är vårbruket i gång – bönderna: "Var varsam i trafiken!"

I de södra delarna av Österbotten är vårsådden i full gång medan många bara börjat längre norrut. "Jämfört med de senaste åren är vi cirka en vecka senare", säger Fredrik Grannas på Österbottens Svenska Producentförbund.

Utrikes 28.4.2021

Desperation på sjukhusen, akut syrebrist – Saara från Vasa bor i New Delhi: "Vi lever lite i vår egen bubbla"

Den eskalerande smittspridningen i Indien har resulterat i desperation på sjukhusen, vädjande patienter och akut syrgasbrist. I New Delhi där Vasabon Saara Oinonen nu bor har man just förlängt utegångsförbudet med en vecka till.

Lokalt 27.4.2021

Bilmuseet öppnar på första maj – satsar på rekordmånga besökare också i år

BILDER. Vasa bil- och motormuseum startar säsongen på första maj. I år bjuds det på en hel del nytt och många rariteter, som en Porsche 356 och mikrobilen FMR 500 Tiger.

Lokalt 10.4.2021

Österbottningarna drack minst i landet under coronaåret

Finländarna drack mindre i fjol än 2019. Minst mängd alkohol såldes i Österbotten. I landskapet såldes mest alkohol i Vasa och Jakobstad och minst i Larsmo och Pedersöre.

Ekonomi 7.4.2021

Abborrvägens studentby på tapeten igen – Voas vd: Jag förväntar mig intressant diskussion

VASA Det är snart tio år sedan projektet med att förnya studiebostäderna i Brändö startade. Nu hoppas man ta ett steg närmare en detaljplan för området.

Lokalt 7.4.2021

Se upp och titta neråt! – Nu är det tätt mellan bajskorvarna

Man ska inte sätta näsan alltför högt i vädret när man promenerar i Vasa nu i vår. Det gäller att hålla ögonen på marken om man vill undvika att trampa i hundbajs.

Utrikes 29.3.2021

Petra Ingvesback från Vasa i Italien: Kanske man kan öppna upp i höst

Sjukhuset i Turin, Italien, där läkaren Petra Ingvesback jobbar är numera ett covidsjukhus. Paradoxalt nog är det lugnt och tyst i väntrum och korridorer. – Det är nästan surrealistiskt, säger hon.

Lokalt 28.3.2021

Avfallslagen förnyas – nästa sommar införs de första förändringarna

Det är ett bra tag tills den nya avfallslagen träder i kraft men förändringarna blir stora. I höghusen blir det obligatoriskt att lägga kartong och plast i separata kärl och i småhus ska bioavfall separeras från brännbart.

Lokalt 28.3.2021

Inga påskbrasor för allmänheten i år heller – coronarestriktionerna sätter stopp

Vi man uppleva en påskbrasa i år är det säkrast att samla ihop en egen rishög och elda den. Blir den stor vill Österbottens räddningsverk att man gör en anmälan för att undvika onödiga utryckningar.

Lokalt 24.3.2021

Sju vargar fastnade på bild i norra Pörtom

I norra delen av Pörtom är det vanligt med vargobservationer. "Folk ids inte ringa varje gång de ser en varg eller spår av varg", säger Bertil Stormblad, rovdjurskontaktperson i Malaxnejdens jaktvårdsförening.

Ekonomi 23.3.2021

Krögarna vill öppna sina restauranger – "Hoppas de tänker förnuftigt"

Restaurangerna borde få vara öppna för matgästerna – åtminstone i Österbotten, tycker krögarna i regionen. "Tålamodet börjar vara slut", säger Stefan Asplund på Dallas Pizza Palazzo i Gerby.

Lokalt 15.3.2021

Anhörigföreningen jobbar på trots coronan – "Vi har kanske till och med lyckats nå fler"

De som har närstående som har problem med den psykiska hälsan har inte haft det lätt det senaste året. "Man har blivit mera ensam", säger Eva Hanses, anhörigrådgivare på Finfami Österbotten.

Ekonomi 8.3.2021

Lika lön diskuterades redan på 1880-talet – "Arbetet går riktigt långsamt"

INTERNATIONELLA KVINNODAGEN Arbetet för kvinnors rättigheter har naturligtvis förändrats sedan Kvinnoorganisationernas Centralförbund grundades 1911. Men en del är sig tröttsamt likt. – Det känns lovande, även om många saker är frustrerande, säger Terhi Heinilä.

Ekonomi 7.3.2021

Rekordlågt antal kongresser i fjol – I Vasa lyckades man ändå bra jämfört med andra städer

Drygt hälften av de internationella kongresserna som planerades i Finland i fjol blev av. Det var 220 stycken jämfört med 2019 då 833 arrangerades. I Vasa lyckades man förverkliga 19 kongresser, vilket gav staden en tredjeplats nationellt.

Lokalt 5.3.2021

Coronaåret tungt i församlingarna – "Många har haft det obarmhärtigt tufft"

VASA Ensamhet och brist på gemenskap har präglat mångas liv det senaste året. Anders Olin, föreståndare för Sion i Vasa, ser vaccinet mot covid-19 som ett bra vapen mot viruset. "Jag hoppas att så många som möjligt i Sionförsamlingen tar vaccinet", säger han.

Lokalt 2.3.2021

Ofog vid Vörå skidcentrum – "Kommunala pengar går åt till att fixa det här"

I fredags har någon eller några gjort ofog vid Vörå skidcentrum. "Det är ju kommunala pengar som går åt till att fixa sådant här och det skulle vara roligare att använda dem till annat än reparera skador", säger Kenneth Engström, vatten- och avloppschef.

Lokalt 31.10.2020

Problem med kabel-tv på Bergö – två olika fel orsaken

Elisas kunder på Bergö har haft trubbel med kabel-tv den här veckan. "Nu borde nätet fungera som det ska", säger regionchefen i Österbotten.

Ekonomi 30.10.2020

Mats Nylund om Oatlys kampanj: "Onödigt racka ner på andra"

Jordbrukarna i Finland har reagerat på Oatlys marknadsföring av havredryck. "Det är alldeles onödigt att ställa dem – mjölken och havredrycken – mot varandra", säger Mats Nylund på SLC.

Ekonomi 30.10.2020

Biträdande professor om Oatlys reklam: "Man kan diskutera om den är omoralisk"

Debatten går het om Oatlys provokativa reklamkampanj. "Om målet är att få igång en diskussion så har de verkligen lyckats", säger Pia Polsa, biträdande professor i marknadsföring.

Lokalt 27.10.2020

Rusning till Brottsofferjouren – "Dataintrånget är en tragedi"

Efter dataintrånget på psykoterapicentret Vastaamo har privatpersoner blivit utsatta för utpressning av hackarna. "Betala inte", säger Sari Somppi på Brottsofferjouren.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet