Vivian Johansson

vivian.johansson@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Vasarestauranger tömdes på grund av brandalarm

Ett brandalarm orsakade utrymning av restauranger i Vasa på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Plantagen i Vasa hotas av stängning inför vintersäsongen

Plantagen i Finland börjar samarbetsförhandla på måndag. Sju av företagets butiker kan tvingas hålla stängt i vinter, bland dem butiken i Vasa.

Nyhetsbild

Lägenhet brann i Korsnäståget – granne larmade brandkåren

Det började brinna i en lägenhet i ett trevåningshus i Korsnäståget på fredagen. Lägenheten fick omfattande skador.

Nyhetsbild

Vardagen på daghemmen är sig inte lik – "Men det börjar vara det nya normala"

Dagvården i coronatider är utmanande för föräldrar, barn och personal. Men i Vasa och Korsholm tycker man ändå att alla klarar av situationen bra, trots hämtningar och inskolningar utomhus.

LEDARE: Högt pris för billiga kläder

Hur svårt är det för företagen att ta ansvar och hålla koll på hur deras produkter tillverkas? Är det verkligen den enskilda konsumentens uppgift?

Nyhetsbild

Bra sommar för trädgårdsföretagen – nu hoppas man på minst lika bra nästa år

Säsongen startade med oro, osäkerhet eller chockförlust för plantskolorna och trädgårdsföretagen. Det redde upp sig och några har till och med klarat sig bättre än i fjol, mycket tack vare ökat intresse för trädgård och odling.

Nyhetsbild

Nu tar Liselott itu med kulturhistorien – och världsarvsglasögonen på

Kvarkens säregna geologi representerar en viktig bit av jordens historia. Men vad har det inneburit för människorna att leva i ett landskap som ständigt förändras? Det ska man ta reda på i det nya projektet "Människan och landhöjningen".

LEDARE: Tredje sektorn – mer än dans och revy

Den 13 april stängde många föreningar sina dörrar och många är fortfarande stängda. Nu måste staten se till att de överlever ekonomiskt, för allt som främjar folkhälsan behövs.

Nyhetsbild

71 föreningar har fått bidraget "Huset mitt i byn" – nu har fler chans till stöd

I juni fick 71 föreningar i Svenskfinland "Huset mitt i byn"-bidrag. Nu kan de som inte fått bidrag söka. – Det här är en jättefin chans, säger Jonas Rönnqvist på SÖU.

LEDARE: Smittan tar fart i Österbotten

Att tänka själv är centralt när det gäller att stoppa och begränsa spridningen av covid-19. Appen Coronablinkern kan bli ett välkommet verktyg i kampen mot coronan förutsatt att tillräckligt många använder den.

Nyhetsbild

Bra sommar på Hamnboden – "Till och med bättre än i fjol"

Den andra säsongen för Hamnboden i Replot hamn är på sluttampen. "Det har gått bra", säger Olivia Nabb, en av företagarna som driver kiosken.

KOLUMN: Länge leve stenåldern!

Det finns knappt några frysboxar i butikernas lager längre. De står numera i någons garage fyllda med blåbär, svamp och årets överraskning: hallon.

Nyhetsbild

Ännu ingen rusning till altaret inför nästa år – trots många uppskjutna vigslar

I församlingarna i Vasaregionen har coronarestriktionerna gjort att flera skjutit upp sina vigslar med ett år. Flera har hört av sig inför nästa år men någon rusning är det ännu inte.

Nyhetsbild

Många firade första maj ute i naturen – "Jag har aldrig sett torget så tomt på första maj"

Inga människor, inga ballonger och ingen underlig doftblandning av godis och mujkor. Torget i Vasa har nog aldrig känts så tomt på första maj som i år. Men ute i Replot kunde man handla godis.

Nyhetsbild

Vardagen är sig rätt lik för byggarna – "Vi försöker att inte arbeta i samma hörn"

Byggbranschen har fått anvisningar för reparationsprojekt i byggnader för att förhindra spridning av covid-19 men på en del byggfirmor tycker man epidemin knappt märks av. "Vi har klarat oss bra", säger Andreas Bergvik, vd på Aveo Bygg-Rakennus.

Nyhetsbild

Klagomålen på socialvården ökade med 65 procent – störst ökning inom äldreomsorgen

Rekordmånga klagade på socialvården i Västra och Inre Finland i fjol. Klagomålen på äldreomsorgen ökade mest men den största delen av klagomålen gällde ändå barnskyddet.

Nyhetsbild

Värdshuset i Björköby vill växa – coronaepidemin sätter krokben för planerna

Anne Jokela på Merenkurkun Majatalo har allt klart för att köpa Björkö camping. Men just nu stampar affären på stället på grund av coronaepidemin och restriktionerna.

Nyhetsbild

Årets första skarvar har siktats i Österbotten – "Kan vara att de bara mellanlandar här"

"Ett hundratal skarvar seglar över Sommarösund" skrev en uppgiven betraktare på Facebook den 29 mars. Förutom i Södra Vallgrund har skarvar också siktats på väg till Juckasgrynnan i Vasa.

Nyhetsbild

Hus brann i Björköby – en person omkom

Uppdaterad. Det började brinna i ett egnahem i Björköby i Korsholm på lördagsmorgonen. När räddningsverket kom till platsen hittades en person i huset. Han kunde inte räddas.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet