Vivian Johansson

vivian.johansson@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Många firade första maj ute i naturen – "Jag har aldrig sett torget så tomt på första maj"

Inga människor, inga ballonger och ingen underlig doftblandning av godis och mujkor. Torget i Vasa har nog aldrig känts så tomt på första maj som i år. Men ute i Replot kunde man handla godis.

Nyhetsbild

Vardagen är sig rätt lik för byggarna – "Vi försöker att inte arbeta i samma hörn"

Byggbranschen har fått anvisningar för reparationsprojekt i byggnader för att förhindra spridning av covid-19 men på en del byggfirmor tycker man epidemin knappt märks av. "Vi har klarat oss bra", säger Andreas Bergvik, vd på Aveo Bygg-Rakennus.

Nyhetsbild

Klagomålen på socialvården ökade med 65 procent – störst ökning inom äldreomsorgen

Rekordmånga klagade på socialvården i Västra och Inre Finland i fjol. Klagomålen på äldreomsorgen ökade mest men den största delen av klagomålen gällde ändå barnskyddet.

Nyhetsbild

Värdshuset i Björköby vill växa – coronaepidemin sätter krokben för planerna

Anne Jokela på Merenkurkun Majatalo har allt klart för att köpa Björkö camping. Men just nu stampar affären på stället på grund av coronaepidemin och restriktionerna.

Nyhetsbild

Årets första skarvar har siktats i Österbotten – "Kan vara att de bara mellanlandar här"

"Ett hundratal skarvar seglar över Sommarösund" skrev en uppgiven betraktare på Facebook den 29 mars. Förutom i Södra Vallgrund har skarvar också siktats på väg till Juckasgrynnan i Vasa.

Nyhetsbild

Hus brann i Björköby – en person omkom

Uppdaterad. Det började brinna i ett egnahem i Björköby i Korsholm på lördagsmorgonen. När räddningsverket kom till platsen hittades en person i huset. Han kunde inte räddas.

Nyhetsbild

Färre får en planerad operation i Vasa – "Vi går inte aktivt in för att flytta fram operationer"

På Vasa centralsjukhus har man skjutit upp en del operationer på grund av coronaepidemin. Det handlar om fall som inte är akuta, som planerade höftleds- och ögonoperationer.

Nyhetsbild

Vasa elnät om elavbrotten: "Vi har fått snölast på vårt område"

Hundratals hushåll i Sundom, Solf, Malax, Molpe och Vasa vaknade på fredag utan elektricitet. Just letar Vasa elnät efter träd som ligger på linjerna.

Nyhetsbild

Nu drar folk till skogs – frisk luft lockar som aldrig förr

Det blåser en frisk nordvästan, 9–10 meter i sekunder, solen skiner och fåglarna kvittrar. Det känns som en vanlig lördagsförmiddag ute vid havsbandet, förutom att alla österbottningar verkar vara ute.

Nyhetsbild

Vasa kyrkliga samfälligheter samarbetsförhandlar – "Vi önskar förstås att vi inte behövde genomföra det här"

Totalt 155 anställda hör till Vasa kyrkliga samfälligheter. Nu väntar omorganisering av arbetsuppgifter och eventuella permitteringar för dem på grund av coronaepidemin.

Nyhetsbild

Kesmo har öppnat en lunchrestaurang – och tillfälligt stängt en annan

Kesmos lunchrestauranger finns på flera platser i Vasa och på torsdagen öppnades den i polishuset igen. "Vi är nog den enda som öppnat en restaurang just nu", säger Mikael Nabb och skrattar.

Nyhetsbild

I Vasa har flera krogar och pubar stängt dörrarna – "Ovissheten är en jobbig jäkel just nu"

VASA I onsdags godkände riksdagens ekonomiutskott regeringens proposition om att tillfälligt stänga restauranger och krogar fram till den 31 maj, med vissa undantag. Många i Vasa har redan stängt.

Nyhetsbild

Nu startar insamlingen Stop Cancer 2020 – "Alla insjuknar inte i cancer men många berörs"

Österbottens Cancerförening kör nu i gång årets stora insamling. "Pengarna vi får in genom insamlingen är väldigt viktiga för oss, men minst lika viktigt är det att vi får ut information om oss och vår service", säger Markku Suoranta, verksamhetsledare.

Nyhetsbild

Allt fler vänder sig till Brottsofferjouren – också i Österbotten

Brottsofferjouren i Finland hade 18 100 klienter i fjol, en ökning med 27 procent jämfört med 2018.  "Här i Österbotten ser statistiken ganska likadan ut", säger Sari Somppi, regionchef på Brottsofferjouren i Västra Finland.

Nyhetsbild

Veteranerna trivs på Ruffes café – "Det har stor betydelse för oss"

VASA Det är fullsatt vid veteranernas kaffebord i Vasa, uppsluppet och glatt när Yrjö Savola firar sina 97 år. Men en vanlig dag är det bara fyra veteraner som regelbundet kommer in på kaffe.

Nyhetsbild

Hoppet inte ute för snö i slalombacken – men det ser långt ifrån lovande ut

Sportlovet närmar sig, men de som sett fram emot ett åk eller två på Öjberget kan få tänka om. Det är osäkert om ens en halv slalombacke kan vara öppen.

Nyhetsbild

Aktia avslutade 2019 starkt – "Vi är mycket nöjda med fjolåret"

Det gick bra för Aktia 2019, som också avslutade med ett starkt resultat det sista kvartalet. Bland annat kapitalförvaltningen lyckades. "Vi är förstås jättestolta över det", säger Stefan Grönholm, regiondirektör i Österbotten.

Nyhetsbild

Våga snacka pengar – "Ingen föds med 'ekonomigenen'"

Vi måste våga prata om pengar. Det var en av slutsatserna som togs på seminariet "Våga snacka pengar med Gen Z – den nya entreprenöriella generationen" på tisdagen.

Nyhetsbild

De vågar vara företagsamma – alla 200 med sina 84 företag

På tisdagen myllrade det av intressanta produkter och tjänster i Rewell Center på årets Våga vara företagsam-semifinal i Vasa. Ungdomarna sålde allt från brickor till bulla och tävlade om en plats i den nationella finalen i Helsingfors i april.

Nyhetsbild

JUST NU: Tvåhundra ungdomar tävlar i företagsamhet i Vasa

VASA Rewell Center är fyllt med ungdomar och deras företag när Finlands största Våga vara företagsam-semifinal i Vasa har startat.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet