Alexia Sahl

alexia.sahl@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Ingen trängsel i Botniahallen så länge rekommendationerna följs – max 10 personer per område

När Vasabladet besöker Botniahallen vid sjusnåret en kväll är avståndet mellan besökarna lätta att hålla. Stort utrymme underlättar – och de stora ytorna att sparka fotboll på är en klar fördel.

Nyhetsbild

Språkkurser i svenska oerhört populära i Närpes – kursplatserna gick åt på nolltid

Närpes vuxeninstitut gick via ett projekt in för att ordna avgiftsfria språkkurser i svenska. När anmälningarna rasslade in visade det sig att intresset var så stort att 70 personer stod i kö för en kursplats.

Nyhetsbild

Stig äger hundratals motorer av olika slag: "Tanken är att jag ska utvidga museet"

Jag har kanske varit lite omöjlig med alla motorer, men jag tycker om det här, säger Stig Granskog. Flera av båtmotorerna på hans museum är i utmärkt skick trots hög ålder.

Nyhetsbild

Fler tillåts delta i gudstjänster och kyrkliga förrättningar

VASA Från och med november öppnar kyrkorna i Vasa upp för fler deltagare vid gudstjänster och kyrkliga förrättningar.

Nyhetsbild

Ingen julmarknad i Botniahallen

KORSHOLM Julmarknaden är en i raden av flera marknader som har inhiberats under året.

Nyhetsbild

Rewell Center firar 30 år – får guldfärgad logotyp och förkortat namn

VASA I 30 år har Rewell Center varit en del av stadsbilden i Vasa. På torsdagen avslöjades logotypens nya utseende med ett förkortat namn, en ny webbplats och ett framtida projekt som riktar sig till barn.

Nyhetsbild

Ganska normal bärsäsong trots tvära kast – Marja Bothnia Berries bygger ut

Trots bakslag då det länge var oklart om thailändska bärplockare får komma till Finland kan Marja Bothnia Berries pusta ut. Skogen har levererat mycket lingon och blåbär, säger exportchefen.

Nyhetsbild

Vindkraften växer så det knakar i Sydösterbotten – Fortum har planer på 105 vindkraftverk öster om riksväg 8

Tre vindkraftsparker med 105 turbiner på 25 kilometer längs riksväg 8 i Sydösterbotten – så ser det ut i framtiden om de största alternativen godkänns.

Nyhetsbild

Några coronafall i Kristinestad med okända smittkedjor – läget är ändå under kontroll

KRISTINESTAD För tillfället är det lugnt, men det kan förändras snabbt från ett dygn till ett annat, säger Kristinestads smittskyddsläkare Tom Lövdahl. Invånarna uppmanas till fortsatt försiktighet – okända smittkedjor finns.

Nyhetsbild

Kaskö inte drabbat av corona: "Det är mer tur än skicklighet"

KASKÖ Vi är en av de få kommuner här i Vasa sjukvårdsdistrikt där läget är lugnt, säger smittsskyddsläkare Peter Riddar om coronasituationen i Kaskö.

Nyhetsbild

Forststyrelsens användning av glyfosat kom som en chock i Norrnäs: "Det känns huvudlöst"

Norrnäs samfällighet säger att Forststyrelsen aldrig informerade om att vresrosen skulle bekämpas med glyfosat. Trots det har 774 kvadratmeter vresrosor besprutats med glyfosat där. I grannbyarna Töjby och Nämpnäs har skifteslagen inte något att anmärka på.

Nyhetsbild

Lärarstuderande får inte praktisera utanför sjukvårdsdistriktet – ÅA föreslår alternativ till praktik

Ingen praktik utanför Vasa sjukvårdsdistrikt, beslutade dekan Fritjof Sahlström på fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier på Åbo Akademi i Vasa. Frustrerande, säger de studerande som påverkas av beslutet.

Nyhetsbild

Petter startade egen uthyrningsfirma: "Att hyra är dagens melodi"

Det är en ung egenföretagare som står bakom idén att hellre hyra än köpa nya trädgårdsmaskiner. En vinn-vinn-situation för både kund och företagare, anser 19-åriga Petter Österåker.

Nyhetsbild

Felicia i Vasa springer och samlar pengar för att få stopp på människohandel

På initiativ av en global organisation springer Vasabon Felicia Lytz 21 kilometer på 21 dagar – allt för att samla pengar till välgörenhet i ett slag mot människohandel. På tolv timmar uppnådde hon sitt ursprungliga mål och valde att höja ribban.

Nyhetsbild

Rena rama vilda västern på Wasalandia när färgkulorna flyger omkring

Lite kusligt, väldigt ödsligt och perfekt för en spännande omgång paintball – Wasalandia har återigen fått liv. Miljön är unik i Finland i alla fall, säger personen bakom det hela.

Nyhetsbild

Studentkårerna sträcker ut en hjälpande hand till studenter i karantän – levererar mat hem till dörren

Uppdaterad. Studentkårerna vid Vasa yrkeshögskola (VAMK) och Vasa universitet (VYY) försöker hitta gemensam modell för att hjälpa studenterna i karantän. Nu kan studenter handla mat via en nätbutik som studentkårerna arbetat fram.

Nyhetsbild

Frisörsalong i Vasa stängd efter exponering av coronasmitta: "Trist, men det är verkligheten just nu"

Det var bara frågan om förr eller senare, säger ägaren Jani Valkeakari. Frisörsalongen Label4 i Vasa håller stängt under tiden som personalen sitter i karantän.

Nyhetsbild

Fyrtiotvå saker att göra i Österbotten i höst – tre tips från varje kommun

Låt dig inspireras av tips från kultur-, idrotts- och fritidspersonal. Lär dig grunderna i kodning, skriv ett brev eller ta en runda frisbeegolf. Den gemensamma uppmaningen lyder: Gå ut och njut av naturen.

Nyhetsbild

Efter en olycka och ett sjukdomsbesked hittade Tore Appel sitt fotointresse – "Som en form av terapi"

En fritidssysselsättning som gör livet gott – hobbyfotografen Tore Appel njuter till fullo av att knäppa bilder av naturen.

Nyhetsbild

Vasabor om att använda munskydd: "Det är bara att acceptera"

VASA Munskyddet på i allmänna utrymmen som mataffären, så råder Vasa sjukvårdsdistrikts rekommendation till invånarna. Helt i sin ordning, säger människor på stan.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet