Alexia Sahl

alexia.sahl@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Aktivisterna måste ta sitt ansvar, anser filosofen

Det finns risker med aktivism, säger Hannes Nykänen, universitetslektor i filosofi. Samtidigt påpekar han också att aktivismen har en betydande roll i samhället.

Nyhetsbild

Aktivismen är här för att stanna – och förändra, hävdar aktivisterna Melissa och Emma

Vasaborna Emma Geisor och Melissa Rönnqvist är aktivister. Enligt dem är aktivism inte någon trend. I stället handlar det om en motreaktion till befintliga samhällsproblem.

Nyhetsbild

Wasa Teater satsar på tillgänglighet och högklassig underhållning

Ett lapptäcke av olika tidsepoker. Så beskriver teaterchefen Åsa Salvesen Wasa Teaters byggnader. Den stora renoveringen har kommit till sitt slut och nu kan Österbottens regionteater välkomna alla.

Nyhetsbild

Närpesbon blev skådespelare på läroavtal – "Det är alltid roligt att få spela teater på dialekt"

Jonas Bergqvist inledde sin teaterbana på Närpesrevyn. Sju år efter sin första revy hade han ett läroavtal på Wasa Teater som skådespelare, teatern som sedan tolv år hans arbetsplats. Nu är han aktuell i jubileumsföreställningen Spelman på taket.

Nyhetsbild

Tuberkulosen svepte över Sydösterbotten – på Högåsen kämpade man emot

Under 1900-talet låg tuberkulosen som en svart slöja över Österbotten. Av någon orsak var landskapet hårt drabbat, med en högre spädbarns- och tuberkulosdödlighet än i resten av landet. Särskilt i de allra sydligaste kommunerna – Sideby, Lappfjärd och Kristinestad – insjuknade och dog otaligt många genom årens lopp.

Nyhetsbild

Han växte upp vid sanatoriet – såg kistor från köksfönstret

Som ett eget litet samhälle, så beskriver Lars Lövdahl barndomens Högåsen. Han växte upp där och berättar om prydliga trädgårdar men också ett barns upplevelser kring att se allvarligt sjuka människor i sin närhet.

Nyhetsbild

Stig har en tam strandskata – "Vi tycker så rysligt mycket om honom"

På Rågården i Skaftung får man varje sommar besök av en numera kär vän. Den lilla sommargästen brukar ställa sig vid dörren in till fiskhallen och ropa på Stig Granskog.

Nyhetsbild

Kommunalläkarens gravsten har rustats upp – initiativet kom från bybor

I Lappfjärd har stenhuggare Mike Roddis nyligen avslutat ett projekt. Den tidigare kommunalläkaren Thorolf Dreijers familjegravsten har snyggats till. Arbetet utfördes på Lappfjärdfondens begäran som också har uppdaterat sin minnesfond.

Nyhetsbild

Äventyrliga Gurli har bott i flera konfliktdrabbade länder: "Hemma är där jag är"

Närpesbördiga Gurli Johansson har sedan ung ålder haft en äventyrslust som få. Allt började som 18-åring då hon flyttade till New York. Efter det har hon bott i många länder som få personer besöker. Nu är hon 85 år och fortsätter missionera.

Nyhetsbild

Puttrar fram i sin egenbyggda träbåt – "Jag ville bygga för att lära mig"

Vid Norrändan i Skaftung, eller närmare bestämt i Djupviken, puttrar den nybyggda träbåten fram. Det tjärade båtskrovet bildar en fin kontrast mot den glittrande böljan. Bakom rodret sitter båtbyggaren Alex Lindqvist. Det är han som har snickrat fram båten – helt från grunden, med lite hjälp av sin far.

Nyhetsbild

Australiska Lorraine sökte sina rötter i Kristinestad – och provade på både talko och midsommarbastu

Förtjusningen över Kristinestad har lett till ett flertal återvändande resor för australiska Lorraine McBride. I år var en av resans syften att få uppleva staden mera som en lokalinvånare. Och det har hon gjort – bland annat på talko och midsommarfest.

Nyhetsbild

Nu är hjältegravarna i Lappfjärd upprustade – med unik belysning

Projektet med att snygga till hjältegravarna vid Lappfjärds kyrka är nu klart. I drygt fyra veckor pågick arbetet där man bland annat har förbättrat grunden, installerat ny belysning och rätat upp stenarna.

Nyhetsbild

Nu inventeras gnagarna i Lappfjärds å – men bävern är svår att få syn på

Först längs en sandväg och sedan genom en snårig och tät skog går stigen, hela tiden längs med Lappfjärds å. Det är NTM-centralens sommarpraktikanter Veera Hauhia och Essi Kiiskinen som leder vägen. De har under sommaren undersökt förekomsten av europeisk bäver i bland annat Lappfjärds å.

Nyhetsbild

Birger fyller 100 år och gymnastiserar varje dag

Romanen 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann är en av 2010-talets mest uppskattade böcker. I Kristinestad har man nästan en egen version, fast ett lämpligare namn kunde vara 100-åringen som gymmar varje dag. Birger Ingves är pigg och tacksam, och på fredag fyller han år.

Nyhetsbild

Hobbyfotografen Tore återspeglar naturen i Sideby

Tore Appel är flitig hobbyfotograf och allt som oftast är det naturen kring Kilen i Sideby som fastnar i kameralinsen. Nu finns ett litet urval av hans bilder utställda i restaurangen på Kilens hembygdsgård.

Nyhetsbild

Klimatförändringens påverkan på Bottenhavet undersöks – Sydösterbotten med på ett hörn

Vad innebär klimatförändringen för dig och kommande generationens invånare vid Bottenhavet? Hur påverkas sydösterbottningarna – både vi som mest rör oss på torra land men också de varelser som finns under vattenytan? Det försöker man nu ta reda på i projeket Econnect.

Nyhetsbild

Så här går det till när de undersöker havsbotten i Sydösterbotten

Ur en skåpbil lastar Forststyrelsens naturinventerare Jamina Vasama, Joakim Sjöroos och Aleksi Leinikki den utrustning som behövs inför förmiddagens fältundersökning – torrdräkter, en upplåsbar SUP-bräda och dykutrustning radas fram. Undervattenskarteringar står på programmet.

Nyhetsbild

I Göstas trädgård ligger Japan inte långt från Härkmeri

För 83-åriga Gösta Sjöqvist börjar en vanlig dag klockan fyra på morgonen och vid nio på kvällen är han redo att lägga sig till sängs. Han medger att han kanske är lite rastlös och ligger helst inte och latar sig allt för mycket. Och mest energi, det lägger han på trädgården, som han gärna visar upp för besökare.

Nyhetsbild

Allt klaffar när Närpes Teater bjuder in åskådaren på känsloladdad retroresa

RECENSION. När skådespelarna från Närpes Teater ställer sig på scen för nypremiär av teaterpjäsen "Lemmy badade aldrig i Närpes å" gör de det med besked. Alla komponenter strålar samman och slutresultatet är en gripande historia med ett starkt persongalleri.

Nyhetsbild

Valet står mellan renovering och nybygge – Högstadiet är "ett slitet legohus"

Det är en sliten 43-åring som under tio månader av året, fem dagar i veckan, fungerar som skola för elever i årskurs sju till nio i Kristinestad. Nu ska det utredas vad som ska göras med byggnaden, blir det nybygge eller renovering?

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet