Alexia Sahl

alexia.sahl@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Hon är den första småbarnspedagogen i språkbad från ÅA

Visst var det lite ensamt att gå en del kurser utan studiekamrater, tycker 22-åriga Sofie Nylund. Men allt slit var värt det – nu är hon den första som utexamineras som lärare inom småbarnspedagogik med inriktning på språkbad från Åbo Akademi.

Nyhetsbild

Studenterna firade med picknick i parken – blandade känslor för det märkliga avslutet

Det var ett glatt gäng med nyblivna studenter som hade träffats för en picknick i Hovrättsparken. Gymnasietiden är över, nu väntar nya äventyr.

Nyhetsbild

Polisen redo för skolavslutningen – "Vi har förberett oss som att det är lika livligt som vanligt"

Inga större folksamlingar är tillåtna och Vasa stads ungdomsservice kommer inte vara ute på stan. Kommissarie Juha Koistila uppmanar föräldrar att hålla kontakt med de minderåriga under helgen.

Nyhetsbild

Skeppsparken fick en egen glasskiosk

VASA Glass i olika smaker, kaffe, läsk och våfflor finns att köpa i glasskiosken vid Skeppsparken. Ägarna till glasskiosken hoppas på många soliga sommardagar framöver.

Nyhetsbild

Fysisk examensfest ersattes med virtuell variant – Juuso fick sin efterlängtade ingenjörsexamen

VASA Det var historiskt då Vasa yrkeshögskola (VAMK) tackade och sade adjö till 394 yrkeshögskolestudenter under fredagens examensfest på distans. Korsholmsbördige Juuso Perälä var en av dem som fick ta emot sin ingenjörsexamen.

Nyhetsbild

Lättade restriktioner för äldre – inte en dag för tidigt, säger 74-årige Per

Restriktionerna för 70-plussare gjorde Vasabon Per Lindeberg arg. Han hör själv till åldersgruppen och enligt honom skulle man ha kunnat strunta i restriktionerna från första början.

Nyhetsbild

Kyrkornas storlek till fördel då gudstjänster och kyrkliga förrättningar återupptas

I tisdags gav biskoparna grönt ljus för församlingar att återuppta gudstjänster och kyrkliga förrättningar med över 50 personer den första juni. Förutsatt att skyddsanvisningarna följs återgår mycket av kyrkans verksamhet till det normala.

Nyhetsbild

Robinson-Micke: Aldrig tänkt att jag skulle komma så här långt

Nu går det undan i Robinson. Den sista veckan av tv-programmet är i gång och kocken och ålänningen Michael Björklund är fortfarande med och kämpar.

Nyhetsbild

Michael Björklund om finalveckan i tv-programmet: "Man vet aldrig vad som händer i Robinson"

Att vara med i Robinson var en barndomsdröm för ålänningen och kocken Michael Björklund. Trots matbrist och utslagna framtänder under inspelningarna ser han tillbaka på tiden som lärorik. På söndag kväll går programmet in i finalvecka – då återstår det att se om ålänningen hänger kvar.

Nyhetsbild

Folkhälsan arrangerar simskolor trots viruset – plan ska göra det möjligt att följa restriktionerna

I 90 år har Folkhälsan arrangerat simskolor för barn. Sommaren 2020 är inget undantag, trots en osäker vår som präglats av restriktioner och förbud. Nu håller sakkunniga på att arbeta fram en plan hur det i praktiken ska ske.

Nyhetsbild

Prestationshöjande preparat förekommer inte bland studenter i Vasa

Undersökningar visar att när kraven på studenter ökar väljer en del att ta till prestationshöjande preparat för att orka mer och lyckas bättre i studierna. Något sådant verkar ändå inte förekomma i Vasa.

Nyhetsbild

Finlandssvenska bokförlagens uppmaning: "Stöd den lokala bokhandeln i mån av möjlighet"

Inställda bokmässor och fysiska boksläpp förändrade våren för de finlandssvenska bokförlagen och författarna. I stället blev det virtuella boksläpp via Instagram och Zoom.

Nyhetsbild

Påsken blev sommarstugepremiär: "Det här har vi väntat på i flera veckor"

Lediga dagar kring påsk, ett strålande vårväder och ett undantagstillstånd som sätter stopp för andra planer lockar ut folk till sommarstugorna som aldrig förr.

Nyhetsbild

Butikschefen nöjd med nyöppningen av bokhandeln: "Vi tror hårt på att vi har ett fungerande koncept"

Det har gått ungefär en månad sedan Akademiska bokhandeln Gros öppnade dörrarna. Nya målgrupper har hittat dit och bokhandeln ser ljust på framtiden, berättar butikschefen Anna-Lena Palomäki.

Nyhetsbild

EU:s enorma krispaket efterlängtat enligt Urpilainen och Torvalds: "Nu har vi kommit ett litet steg framåt"

Både EU-kommissionär Jutta Urpilainen och Europaparlamentariker Nils Torvalds ser EU:s krispaket som ett steg i rätt riktning. Nu behövs samarbete och förändringar, enligt dem.

Nyhetsbild

LISTA: Påskens gudstjänster via radio, tv och sociala medier

En annorlunda påsk står för dörren då församlingarna valt att flytta ut gudstjänster på nätet. En del webbkyrkor sänder live via bland annat Youtube och Facebook, medan andra sänder förinspelat material. VBL har listat församlingarnas påskevenemang.

Nyhetsbild

Övis musiklinje förutspådde pandemin i sin musikal: "Ingen kunde ana att det skulle bli verklighet några månader senare"

Gymnasiestuderandena skrev sitt manus själva. Det häpnadsväckande i det hela är att handlingen några månader efter premiär inte skiljer sig helt från verkligheten.

Nyhetsbild

Hundarna ska rastas trots undantagstillstånd – men avståndet till andra hålls

VASA Att röra sig utomhus är en av de få sysselsättningarna för tillfället. Vasaborna promenerar, cyklar eller löper längs strandpromenaden. VBL har pratat med några hundägare på promenad.

Nyhetsbild

Applådera och tuta för hjältarna – Facebookgrupper vill visa sitt stöd för vårdpersonal

Facebookgrupper med uppmaningen om att applådera och tuta för samhällets hjältar har fått stor uppslutning. Initiativet verkar inte ha nått Österbotten.

Nyhetsbild

Tutorn Fanny fann kärleken i utbytesstudenten Raphael

För ett år sedan flyttade Fanny Makkee från Vasa till Schweiz. Det hela började med en termin som tutor för utbytesstudenter och slutade i kärlek.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet