Roy Mäki-Fränti

roy.maki-franti@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Elnäts-vd: "Aila kan vara värsta stormen som någonsin drabbat vårt elnät"

Så här stora skador på elnätet i Österbotten har en storm aldrig tidigare ställt till med, säger Kristian Finell, vd för Herrfors Nät. I Vasa elnäts område saknar fortfarande 100 bofasta el.

Nyhetsbild

Stormen så här långt: räddningsverket har haft över 30 uppdrag

Omkullblåsta träd har sysselsatt Österbottens räddningsverk i höststormen. Räddningsverkets enheter kör skytteltrafik, säger jourhavande chef.

Nyhetsbild

Britta och Monica om öppna gränsen – "Skilsmässan mellan länderna äntligen över"

Som österbottningar på fel sida om gränsen har Britta Nygård och Monica Haga känt sig utanför. De har längtat tillbaka – och till och med saknat myggorna.

Nyhetsbild

En rink för hela året invigdes i Toby – "Vi använder den hela tiden"

KORSHOLM Det var med stor iver den nya allaktivitetsrinken vid Tuovilan koulu invigdes. Behovet har varit stort, elevantalet har mer än fördubblats på 20 år. Nu är rinken så populär att eleverna använder den i skiften.

Nyhetsbild

Gädda slutar som vårddirektör i Korsholm – ersättare anställs så snart som möjligt

Korsholms vårddirektör Mikael Gädda får nya uppgifter inom hälsovårdsförvaltningen i kommunen. Omorganiseringen beror på den arbetsdryga vårdreformen.

Nyhetsbild

Simon tar elskotern till jobb och skola – känns som en moped, körs som en cykel

Färre regler än för en moped, bekvämare än en cykel och säkrare i trafiken än flera andra elfordon, så beskriver Simon Sunabacka sin nya elskoter.

Nyhetsbild

Vasapolis om lätta elfordon: "De blir vanligare, men olyckor är ovanliga"

Ingen given promillegräns och erfarenheter från andra städer visar att trafikfylleri är vanligt. Men i Vasa är olyckor ovanliga och de lätta elfordonen tar inget större utrymme i polisens dagordning.

Nyhetsbild

Ett bekräftat coronafall på ÅA i Åbo – gulnäbbsakademier ställs in

UPPDATERAD En person på Åbo Akademi i Åbo har bekräftats smittad av coronaviruset. Informationen vi har tillgång till just nu är knapphändig, säger prorektor Stefan Willför.

Nyhetsbild

Korsholm säger stopp, Vasa ger grönt ljus – så här ordnas klubbarna i höst

Korsholm och Vasa väljer olika vägar då det kommer till skolornas klubbverksamhet.

Nyhetsbild

Ljusglimtar och orosmoln i Korsholms ekonomi – nya besparingsåtgärder på bordet

KORSHOLM Den kärva ekonomin och växande kostnader för renoveringen av ämbetshuset finns på diskussionsbordet då kommunstyrelsen i Korsholm möts på måndag.

Nyhetsbild

Viruset ställde till med onödigt mycket ensamtid – men nu startar seniorverksamheterna igen

KORSHOLM Efter en paus på ett halvår kan Folkhälsans seniorcaféer äntligen öppna i Korsholm igen. I Smedsby har seniorerna hållit sysslolösheten stången efter bästa förmåga. Men visst är det skönt med fler fasta inslag i kalendern.

Nyhetsbild

Stor leverans till Korsholm på vift – vart har tusen skattebetalda kurskataloger tagit vägen?

Det är inte första gången utdelningen av kurskatalogerna misslyckas. Posti beklagar men vet inte var katalogerna är och för rektorn på Korsholms vuxeninstitutets börjar måttet vara rågat.

Nyhetsbild

Festen ställdes in – destilleri firar milstolpe med mer jobb

För åtta år sedan gav sig gänget bakom Kyrö Distillery i kast med att sätta österbottnisk rågwhisky på världskartan. I måndags passerades en stor milstolpe, och nu finns man på hela Finlandskartan.

Nyhetsbild

Högstadieeleverna i Korsholm mår allt sämre – "Stressen ökar och tröskeln för att berätta sjunker"

Sociala medier och den röriga skolmiljön är två bovar bakom ungas psykiska ohälsa i Korsholm. Tre förtroendevalda ger sin syn på problemen och hur de skulle kunna lösas.

Nyhetsbild

En smittad, personalen i karantän – "Vi stängde så fort vi fick veta"

Många i personalen på S-Market i Gerby har satts i karantän och därför är det oklart när mataffären kan öppna igen. Vasas ansvariga infektionsläkare säger att risken för att kunder smittats är liten.

Nyhetsbild

Krögare och kunder tror inte tidigare stängning är lösningen – "Måste i så fall komma raka besked som gäller alla"

Ansvariga läkare i Vasa önskar att nattöppna barer frivilligt stängde tidigare för att minska smittorisken. Ett sådant beslut borde i rättvisans namn gälla alla – inte bara frivilliga, anser krögare.

Nyhetsbild

Få elever bär munskydd på bussen – "Vi hoppas förstås att alla följer rekommendationerna"

KORSHOLM THL:s och Vasa sjukvårdsdistrikts rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken påverkade inte skolskjutsarna i Korsholm nämnvärt. Nu ställer sig kommunen bakom budskapet.

Nyhetsbild

Vi testar munskydd och andningsskydd – och reder ut skillnaden

Vissa skyddar bara användaren, andra skyddar både den som bär skyddet och alla runtomkring, om det används rätt. Vi reder ut vad som är vad i munskyddsdjugeln och testar tre olika sorter.

Nyhetsbild

Kinnunen: "Man borde ta sig en extra funderare innan man reser"

Varför rekommenderas inte distansarbete i Österbotten? Borde vi hålla oss borta från Nyland? Vi ställer fem frågor till Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt.

Nyhetsbild

Utbildning om blockkedjor bristvara i Finland – Vasa universitet med i nytt samarbete

Snart ska man man kunna studera blockkedjor på Vasa universitet. Teknologin beskrivs som it-världens nästa stora banbrytare.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet