Roy Mäki-Fränti

roy.maki-franti@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Vintertecknen i Österbotten hopar sig – stor chans för första snön under helgen

På söndag övergår vi till vintertid men denna vecka lär också sannolikt bjuda Österbotten på både den första snön och vinterhastigheter.

Nyhetsbild

Snart tar Ikea sin elektricitet från Malax

MALAX Ikea gör den största vindkraftsinvesteringen utan statligt stöd någonsin i Norden. Hälften av vindkraftverken ska stationeras i Malax.

Nyhetsbild

YLE: Säkerhetskontrollant fick sparken för att han bar Rosa bandet

En säkerhetskontrollant vid Helsingfors-Vanda flygplats blev uppsagd efter att ha burit Rosa bandet på sina arbetskläder. Arbetsgivaren uppsägningen med att de gemensamma reglerna för pins och smycken på arbetskläderna måste följas.

Nyhetsbild

Halpa-Halli börjar med söndagsöppet

Den principfasta butikskedjan lättar på sina principer. I november öppnar Halpa-Halli för första gången sina dörrar på en söndag.

Nyhetsbild

Simförening tränar i simhallen trots strejken

VASA Vasa simsällskap har kommit överens med Vasa stad och tränar i simhallen trots att en del av simhallspersonalen strejkar. Med tanke på tidpunkten är det viktigt att de får träna som vanligt berättar föreningens simmare och tränare.

Nyhetsbild

Industrifacket utlyser flera strejker – först ut är sågbranschen

Industrifacket utlyser och hotar om kommande strejker. På österbottniskt håll omfattas bland annat Alholmens såg i Jakobstad av den första vågen av strejker.

Nyhetsbild

Högt på höstlovsfirarnas önskelista: 90 meter linbana

VASA Att turistsäsongen är över betyder inte att personalen på Zip Adventure Park på Vasklot plockar ner sina stegar och halar in sin repbanor. Tvärtom, i höst har tre nya banor riggats upp mellan träden i äventyrsparken.

Nyhetsbild

Sly i varierande mängder hindrar sikten på mindre vägar – "Vart tredje år räcker"

KORSHOLM Pendlare som rör sig på Veikarsvägen efterlyser tätare intervaller för röjningen av sly längs vägkanten. Men slyröjningen följer ett rotationssystem som både entreprenören Destia och uppdragsgivaren NTM-centralen anser att fungerar bra.

Nyhetsbild

Mormor och morfar rycker in – för många är höstlovet ett pussel

VASA Höstlov från skolan, men päronen har ingen semester att ta ut. Då rycker mormor och morfar in. Under torsdagen var många av besökarna i Metviksparken i varsin ände av åldersspektret.

Nyhetsbild

EU tar itu med tjuvfisket av lax på Östersjön

EU:s beslöt om åtgärder mot tjuvfiske under måndagen. Klart blev också att nästa års fiskekvot för laxfiske i bland annat Bottniska viken hålls oförändrad. Däremot höjs fiskekvoten för det hotade västra torskbeståndet i Östersjön.

Nyhetsbild

Finländska forskare söker sätt att lappa trasiga hjärtan

Nu ska forskare vid Helsingfors universitet försöka få hjärtan som skadats av infarkter att skapa fungerande muskelceller. På lång sikt är målet att uppfinna ny hjärtmedicin.

Nyhetsbild

Posti fortsätter frakta Olvis produkter

Posti kommer även i fortsättningen att stå för logistiken då Olvis bryggeriprodukter fraktas ut i landet. Som mest fraktas 70 lastbilslass drycker per dag från bryggeriet i Idensalmi.

Nyhetsbild

Polisen hörde överlevande från olyckan i Kalajoki

Minnesbilderna tar slut strax före olyckan säger den unge man som överlevde trafikolyckan i Kalajoki och nu vårdas på sjukhus. Hans tillstånd beskrivs som bra med tanke på omständigheterna.

Nyhetsbild

De ställer upp i riksdagsvalet för Vänstern i Österbotten

Under söndagen offentliggjordes namnen på åtta av de sexton som ställer upp i nästa års riksdagsval för Vänstern i Österbotten.

Nyhetsbild

Vasabo finsk mästare i blackjack

Till vardags är Tom Ahlberg mattelärare på Vasa Gymnasium. Under helgen blev han finländsk mästare i blackjack.

Nyhetsbild

Alla tiders värmerekord för oktober slogs i Kronoby

Söndagen var exceptionellt varm och flera värmerekord slogs i Österbotten. Varmast i hela Finland var det i Kronoby. Där slogs alla tiders värmerekord för oktober. Men snart är det vantar och mössa som gäller igen.

Nyhetsbild

Ny undersökning: Wärtsilä tredje populäraste arbetsgivaren i industrisvängen

I undersökningsföretaget Universums granskning framkom också att 4 av 10 arbetande finländare allvarligt överväger att byta jobb.

Nyhetsbild

Rånförsök på Brändö – Polisen ber om tips

VASA Klockan 1:30 under natten till fredagen inträffade ett rånförsök nära K-butiken vid Abborrvägen på Brändö i Vasa då en ung man försökte råna ung kvinna på öppen gata.

Nyhetsbild

Nya symboler på bensinstationerna – likadana bollar och kvadrater i hela EU

Nu finns nya symboler för bensin, diesel och gasformiga bränslen på bensinstationerna i Finland. Det är fråga om EU:s enhetliga symboler för drivmedel. Symbolerna togs i bruk i de flesta europeiska länder under fredagen.

Nyhetsbild

Strypta bilar i trafiken – så ser regeringens lagförslag ut

Redan nästa år kan vi se hastighetsbegränsade personbilar i trafiken. Detta förutsatt att regeringens lagförslag går igenom.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet