Roy Mäki-Fränti

roy.maki-franti@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Aamulehti: FPA ersätter all utebliven inkomst för finländare som sätts i karantän

Försäkringsbolag och Folkpensionsanstalten informerar om vad händer om man läggs i karantän under jobbresan eller semestern.

Nyhetsbild

Här finns Österbottens risigaste vägar – se topplista

Var finns Österbottens sämsta väg? Det ska vi försöka ta reda på i februari. Ta en titt på topplistan över bidragen vi fått in. Kanske din lokala tvättbräda platsar in.

Nyhetsbild

Polisen i Österbotten varnar för bluffsamtal

Under den senaste veckan har många finländare blivit uppringda av lurendrejare som påstår sig jobba för Microsoft, det meddelar Polisen i Österbotten och Traficom.

Nyhetsbild

Vasa kastar in handduken – Öjbergsbacken öppnar inte i vinter

Vasa stad avbryter försöken att öppna skidbacken på Öjberget. Det blir ingen säsong i vinter. Men helt förgäves har man inte jobbat, snön som tillverkats ska användas på annat håll.

Nyhetsbild

Nya vindar drar in över Finland – "Två dagar med riktigt ostadigt väder"

Två nya lågtryck drar in under fredagen och lördagen. Antalet stormdagar i Finland är redan nu högre än under hela fjolåret.

Nyhetsbild

Korsholms högstadium har kämpat med dålig luft inne i flera år – "Fel att ha 600 elever i ett sjukt hus "

Inomhusluften på Korsholms högstadium vållar oro och huvudvärk bland elever och personal. Både utredningar – som visar på problem med luften, och åtgärder har gjorts under flera års tid utan att eleverna informerats.

Nyhetsbild

Upprop: Var finns Österbottens sämsta väg? - Skicka in era förslag

Österbottens sämsta väg ska utnämnas och vi behöver er hjälp. Du kan delta genom att räkna hål i din lokala tvättbräda. Se video.

Nyhetsbild

Vägmyndigheter om kritiserad responsapp – "Vi vet att den kan uppfattas missvisande"

Genom en digital responskanal ska vägmyndigheterna få nys om underhållsproblem längs vägarna. Men brister i systemet vållar missnöje, medger kundbetjäningschef på NTM-centralen.

Nyhetsbild

Motioner för ny asfalt och idrottshall i Korsholm – inget bifall för finskspråkig bildningsnämnd

KORSHOLM Under torsdagens fullmäktige möte i Korsholm behandlades flera ärenden som länge cirkulerat mellan tjänstemännens skrivbord och olika nämnder. Men ett par nya motioner såg också dagsljus.

Nyhetsbild

Så gick det till då pensionerade lumpänglar fick rinnande vatten

ORAVAIS Tallåsen grundades delvis för att arbetarna på Oravais textilfabriker – bosatta i kalla fabriksbostäder utan rinnande vatten – skulle ha någonstans att bo. Nu firar föreningen bakom Tallåsen, Oravais pensionärer, 50-årsjubileum med en historik.

Nyhetsbild

På Jeppo Gelato i Australien kan man äta tallglass – men då Jeppo får en egen smak blir det något helt annat

Då Justersen Jepsen grundade Jeppo Gelato på den australiska östkusten för 10 år sedan hade han ingen aning om att Jeppo också finns i Österbotten. Nu ska orten Jeppo få en egen glassort.

Nyhetsbild

"Riskabelt söka vård vid fel tidpunkt" – forskare granskade dödsfall i vården

Forskare inom vårdvetenskap på Åbo Akademi i Vasa har tittat på vad som händer med patientsäkerheten då sjukskötares dagliga arbetsbörda ökar. Resultatet visar att risken för dödsfall ökar avsevärt under vissa omständigheter.

Nyhetsbild

Ines och Wilma taggade i FM-publiken: "En målsättning att själv skida där"

LÄNGDSKIDOR Helgens skidtävlingar i Vörå är en chans för framtidslöftena Ines Tuohimaa och Wilma Hjerpe att se hur saker och ting fungerar på ett större mästerskap.

Nyhetsbild

Borde regeringen vara med då lönerna diskuteras – åsikterna går isär

Trepartsförhandlingar bringar stabilitet säger Kim Berg, riksdagsledamot för SDP. Flexiblare då förbunden förhandlar branschvist, säger Anders Norrback, riksdagsledamot för SFP.

Nyhetsbild

Scouter övernattade vid tävlingsbanan – men någon sömn blev det knappt

LÄNGDSKIDOR Då Finlandseliten skidar i kapp i Vörå behövs talkoarbetare i alla former och för alla ändamål. Fråga bara de tre scouterna som övernattade mellan skidspåren.

Nyhetsbild

Så ser tävlingsdagarna ut för en skidvallare – följ med in FSS rullande servicecenter

LÄNGDSKIDOR Till vardags har de andra jobb. Men då tävlingarna drar igång jobbar vallarna från morgon till kväll för att ge åkarna chansen.

Nyhetsbild

Tack för snön, men nu räcker det – Nu hoppas spårfolket på uppehåll i Vörå

Till slut kom snön och täckte in skidcentret i Vörå. Frågan nu är om det inte vore bäst för tävlingarna om det slutade snöa.

Nyhetsbild

Psykisk ohälsa vanligare bland unga med utkomststöd

Missbruk och psykisk ohälsa är vanligare bland unga vuxna som lyfter utkomststöd, det visar en färsk forskningsrapport från THL.

Nyhetsbild

Två österbottningar vill leda lärarfack – valet sker i vår

Inger Damlin och Jens Mattfolk är båda fackrävar, österbottningar och vill bli Finlands Svenska lärarförbunds (FSL) nya ordförande.

Nyhetsbild

Utredning: varannan vårdare har upplevt hot eller våld på jobbet

Hälso- och sjukvårdspersonal upplever i allt större utsträckning att den utdragna vårdreformen påverkar dem negativ. Hot och våld på arbetet har också blivit vanligare, visar undersökning.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet