Lokalt kl 6:00

Inre hamnen ska få mer liv – så här ser visionerna ut

VASA För fyra år sedan bestämde Vasas politiker att Inre hamnen ska piffas upp. Nu har utvecklingen växlat upp: tre nybyggen förbereds och för första gången ser vi bilder på det planerade bassängkomplexet.

Lokalt 25.2.2021

Experten tipsar: Så här skyddar du dig mot nätbluffare

Informationssäkerhetsexperten Matias Mesiä ger sina bäst tips på hur man skyddar sig från nätfiske. Och berättar om cyberbedragarnas senaste fällor.

Lokalt 25.2.2021

Distansstudier än en gång – "Unga betalar dyrt för det här"

Direkt efter sportlovet ska högstadier och andra stadiets utbildningar övergå till distansstudier. Rektorer och Hem och skola är bekymrade för konsekvenserna.

Lokalt 25.2.2021

Antalet nätbluffar ökar – "De är organiserade och lyckas också ibland"

Trots aktivare upplysning ökar nätbedrägerierna och antar allt fler skepnader. Alla har inte ännu lärt sig kritisk ryggradsreaktion, säger kriminalkommissarie.

Lokalt 24.2.2021

Whatsapps nya användarvillkor oroar – "Folk röstar med fötterna"

Alternativ till Whatsapp blir allt populärare. I flera avseenden känner appen dig bättre än du känner dig själv, säger informationssäkerhetschef.

Lokalt 22.2.2021

Ljusglimtar i Vasas ekonomi – frågan är om det är tillräckligt för att slopa permitteringar

VASA Positiva prognoser, men risken för att staden måste öppna plånboken ytterligare på grund av viruskostnader eller dyra reformprocesser dämpar glädjen i fullmäktige.

Lokalt 22.2.2021

LISTA: Fem kvinnor blir servicechefer för välfärdsområdet

Österbottens välfärdsområde är uppdelat i fyra regioner och alla ska de ha egna servicechefer. Nu är det klart vilka fem kvinnor som valts till tjänsterna.

Lokalt 19.2.2021

Nytt förslag: mindre och nättare toalettbyggnad till Inre hamnen

SE BILDER. Efter omfattande kritik läggs ett nytt förslag fram. Servicebyggnaden som nu planeras intill tullpackhuset i Inre hamnen är betydligt mindre.

Lokalt 19.2.2021

Ingen fara på taket – "Jag har inte oroat mig för snön än i år"

Bostadshus är konstruerade för att tåla snöns vikt. I Österbotten är snötäcket fortfarande lättare än i genomsnitt. Om prognosen slår in kan det däremot bli aktuellt för hallägare att röja snö.

Lokalt 16.2.2021

Vart fjärde Gerbybarn får dagvård utanför stadsdelen – nya dagiset räcker inte till

Trots det nyöppnade dagiset råder det brist på platser inom småbarnspedagogiken i Gerby. Men att barn måste skjutsas till Sundom och Korsnäståget stämmer inte.

Lokalt 15.2.2021

Vasastyrelsen: Behovet av permitteringar ska ses över – plan på bassäng går vidare

Vasas ekonomi är på väg åt rätt håll, konstaterade ordförande Maria Tolppanen (SDP) efter måndagens stadsstyrelsemöte. Frågan är om läget till och med är så gynnsamt att planerade permitteringar kunde ställas in.

Lokalt 9.2.2021

Full beredskap på Vasa centralsjukhus – "Mycket allvarlig situation i distriktet"

UPPDATERAD Genom att höja beredskapen på centralsjukhuset kan man med kort varsel öppna separat coronaavdelning. Den övriga verksamheten på sjukhuset påverkas inte av beslutet.

Lokalt 6.2.2021

Samhällsbyggnadsnämnden: "Bygg ingen ny avfart mot Smedsby"

En till avfart från omfartsvägen till Smedsby? Konsekvensbedömningen visar att nyttan är liten. Kostar mer än den smakar, anser samhällsbyggnadsnämnden.

Lokalt 5.2.2021

Förbudet förlängs i Vasa sjukvårdsdistrikt: max 10 personer på offentliga tillställningar

Smittäget är oroväckande i Vasa sjukvårdsdistrikt, enligt Regionförvaltningsverket. Därför förlängs förbudet mot större allmänna tillställningar.

Lokalt 4.2.2021

Helgen blir kall – nästa vecka ännu kallare

Det strömmar in kall luft över Finland från norr. Kylan fortsätter så långt väderprognosen sträcker sig. Solen lär också titta fram med jämna mellanrum.

Lokalt 3.2.2021

Vasa stad: Personer över 80 kan ställa sig i kö till vaccinering

Vasa stad tar i bruk kösystem för vaccinering av 80-plussare. Vi ringer upp i takt med att vi får fler doser, vaccinen kommer att räcka till alla äldre, försäkrar Vasa hälsovårdsservice.

Lokalt 3.2.2021

Ny inventering visar att vargbeståndet är större än väntat – "Nyttig information för samhället"

Ny rovdjursinventering visar att vargbeståndet är större än man anat i österbottniska jaktvårdsdistrikt. Årets siffra på 74 vargar är en tredjedel av fjolårets uppskattning för hela vargbeståndet i Finland.

Lokalt 2.2.2021

Gateway park fem före fullbokat – "Vikby känns som rätt ställe att satsa på"

KORSHOLM Så fort snön smälter ska drar vi igång, säger Johan Westergård. Han är en av många som har byggplaner i Gateway park i Vikby. Tre bolag ska bygga nytt under 2021.

Lokalt 2.2.2021

Grönt ljus för Scanias satsning i Vikby

KORSHOLM Scania kommer att förverkliga sina planer och bygga nya lokaler på industriområdet i Vikby. Det står klart efter att koncernens ledning gett projeketet grönt ljus.

Lokalt 1.2.2021

Läget på måndagen: Coronafall på skolor, daghem, vårdhem i Österbotten

Coronafall tvingar skolor, äldreboenden pch andra institutioner till åtgärder. I Närpes studerar många på distans. I Vasa finns smittan på skola, daghem och flyktingförläggning.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet