Rebecca Pettersson

rebecca.pettersson@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Nyetablerade Bodenbox brinner för landsbygden – vill visa på alternativ

Bodenbox är en mataffär på nätet med lager i Jakobstad och rötter i Nykarleby. De vill inte konkurrera med liknande företagsidéer, men nog vara ett alternativ till stora aktörer på marknaden.

Nyhetsbild

Fiskelag vill få igenom naturlig fiskväg – hoppas på samarbete med kraftverksbolag

Fjorton fiskelag längs Esse å hoppas att det snart simmar vandringsfisk längs ån igen. De förespråkar en naturlig fiskväg förbi åns nio kraftverk.

Nyhetsbild

En tidsresa i tyger – Nykarlebys historia återges genom dräkter

NYKARLEBY Brudklänningar, sorgkläder, en dopkolt och uniformer. Museiföreningen berättar forna Nykarlebybors historia genom att lyfta fram sina dräktskatter.

Nyhetsbild

Julia från Pedersöre forskar i födslar – "Prognoserna ser inte så roliga ut"

Finländare önskar sig fler barn än de får, och i Finland hittas flest barnlösa i hela Norden. Julia Hellstrand tror man ska vara försiktig med att spekulera kring uppåtgående trender i nativiteten.

Nyhetsbild

Daghem och skolor i Jakobstad har varit till salu i två år – Ristikari ligger ute till auktion fortfarande

JAKOBSTAD Mäklarbyrån J. Riska fick i uppdrag att försöka sälja de daghem och skolor som blev överlopps i och med byggandet av Alma daghem. Nu auktioneras de fastigheter som inte blivit sålda ut.

Nyhetsbild

Snart står Sikörens underfart klar – "Skulle vara på sin plats med en invigning"

JAKOBSTAD Budgeten och tidtabellen ser ut att hålla för bygget vid Sikören. En oväntad tillståndsansökan blev det mest kritiska i processen.

Nyhetsbild

Familjeföretaget Fagerudds har bakat i 60 år – "Man får en nära relation"

LARSMO Bilarna byter av varandra på parkeringen till Fagerudds bageri. Det är en jämn ström av kunder som söker sig till Larsmo för att handla både bröd och något till kaffet, men då är bageributiken också den försäljningspunkt där Fagerudds säljer allra bäst sommartid.

Nyhetsbild

Igloor vid Fäboda verkar gå hem hos nämndemedlemmar – "En helt fantastisk idé"

JAKOBSTAD Projektet kring igloor av glas vid Fäboda behöver grönt ljus från tekniska nämnden för att processen ska kunna gå vidare. Fler av nämndemedlemmarna är öppet positiva till projektet som man officiellt tar ställning till 15 juli.

Nyhetsbild

Iglor i glas till Fäboda – "Naturen ska komma först"

JAKOBSTAD Naturnära boende som lockar turister ska göra Fäboda tillgängligt för alla. – Vi har en negativ trend i Jakobstad där man klagar på centrum och det som görs. Vi vill vända den trenden, säger Mika Vacker, en av entreprenörerna bakom projektet.

Nyhetsbild

Nykarleby stad fick grönt ljus – stugarrendet blir dubbelt dyrare

NYKARLEBY Långköraren om arrendet för stugtomterna i Nykarleby har avgjorts av förvaltningsdomstolen. Står beslutet fast tvingas arrendatorerna betala dubbelt mer.

Nyhetsbild

Svag start på Saga Furs pälsauktion – bara en bråkdel såldes

Under pälsauktionens första dag såldes en bråkdel av de minkskinn som stod till buds. Risken för att resten av veckan fortsätter i samma stil verkar vara överhängande.

Nyhetsbild

Lagom till sommarlovet öppnar biblioteken – "När man håller stängt märks det att man behövs"

Vissa bibliotek erbjuder skilda öppettider för riskgrupper och andra uppmuntrar kunderna till att använda självbetjäning när biblioteken får hålla öppet som normalt igen.

Nyhetsbild

Jakob skrev fulla poäng i modersmål – Topeliusgymnasiet i toppen för tredje året i rad

NYKARLEBY Redan innan han började förskolan lärde sig Jakob Holm att läsa. I vår bevisade han att han minsann också kan skriva genom att kamma hem fulla poäng i studentexamensprovet i modersmål.

Nyhetsbild

Närundervisningen ger olika utslag – vid Oxhamns kommer fler är vanligt till skolan

Färre är sjuka och fler kommer i tid, så ser situationen ut vid Oxhamns skola. I Ytteresse är så gott som alla elever på plats, men i Chydenius skola ligger den corona-relaterade frånvaron på omkring åtta procent.

Nyhetsbild

Bildningsnämndens budget håller inte – har försökt lindra läget med permitteringar

JAKOBSTAD Eftersom barn i dagisåldern behövt stanna hemma har bildningssektorn i Jakobstad tappat budgeterade inkomster. Corona-situationen ser ut att påverka budgeten också på andra plan.

Nyhetsbild

Alma daghem engagerar och fascinerar – "Det var många som var skeptiska"

JAKOBSTAD Verksamheten vid det omtalade och nybyggda daghemmet i Jakobstad har kommit igång på allvar de senaste veckorna. Trots byggföretagets konkurs och corona-situationen har det mesta gått smidigt när Alma daghem tagits i bruk.

Nyhetsbild

After Eight får mera understöd – "Inga överraskningar"

Nyligen tilldelades After-Eight i Jakobstad 112 500 euro av Regionförvaltningsverket för sin uppsökande ungdomsverksamhet. Nu får de ytterligare stöd från Regionförvaltningsverket för sin ungdomsverkstad.

Nyhetsbild

Endast akut tandvård vid de allmänna tandklinikerna – praxisen varierar på privata sidan

I Karleby får man tandvård endast om det är akut. I Jakobstad ser situationen liknande ut, men samtidigt är det högre tryck på tandläkarjouren än normalt. Dessutom finns det fler saker som talar för längre köer till tandvården när krisen är över.

Nyhetsbild

Digital praktik i social bransch – blivande barnledare jobbar innovativt

NYKARLEBY Vid Seurakuntaopistos campus vid Kredu i Nykarleby bygger både studier och arbete långt på relationer. Nu upplever lärarkåren att distansarbetet både berikat och utvecklat ett från tidigare bra koncept.

Nyhetsbild

Församlingarna prutar inte på påsken – i år skapas gemenskap på avstånd

De fysiska gudstjänster och träffarna må vara inställda, men församlingarna är överens om att påsken ändå ska firas också i år.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet