Lokalt 1.3.2021

Byar av is och snö växer fram i regionen – töväder bäddar för snökonst

JAKOBSTAD Bland annat i Jakobstad, Nykarleby och Terjärv skapas det snökonst och gemenskap på coronavänligt vis. Sonja Mäenpää tror det är viktigt med glada minnen från naturen för både vuxna och barn.

Lokalt 27.2.2021

I Larsmo bjuder vintern på många aktiviteter – men man får vara inne också

LARSMO Pulkaåkning kan vara en frisk förströelse för familjens minstingar och en uppiggande adrenalinkick för vintertrötta föräldrar. I Larsmo rekommenderas aktiviteter i snön nu när sportlovet nalkas.

Lokalt 27.2.2021

Plock ur programmet inför sportlovet – från ismete till maskeradskrinning

Ett år då många varit hemma mer än vanligt kan det var knepigt att hitta roliga sysselsättningar inför sportlovet. Flera kommuner har ändå lyckats pyssla ihop coronavänliga lovprogram.

Lokalt 25.2.2021

Mässkär hoppas på blidväder – "Att vi är ute på en ö är ju det stora bekymret"

JAKOBSTAD Trots den kalla vintern tog det länge innan isen ut till Mässkär började bära. En vinter utan verksamhet hotar inte föreningen, men anstränger ekonomin.

Opinion 24.2.2021

Rebecca Pettersson: Om vården inte förklarar söker kvinnor svar i skymundan

I dag kan män och kvinnor studera, leva och arbeta på liknande villkor i Finland. Trots det söker sig också unga utbildade kvinnor mot alternativa förklaringsmodeller för att få svar.

Lokalt 24.2.2021

Isarna svaga trots kall vinter – "Det tjocka snölagret isolerar och värmer"

Inför sportlovet ska man inte ge sig ut på isen om man inte känner till området och har kontrollerat isens tjocklek. Just nu varierar isläget kraftigt också inom små områden.

Lokalt 20.2.2021

Jakobstadspolitiker förtegna – vill ha ekonomisk och erfaren stadsdirektör

JAKOBSTAD SFP ser ut att ha en gemensam linje inför måndagens val men håller tyst om vem som får deras stöd. I SDP råder det spridda åsikter, men Ekstrand nämns som en lämplig kandidat.

Lokalt 17.2.2021

Fredrik Lönnqvist får utmärkelse för sin lyhördhet – "Jag ville ha en utmaning"

NYKARLEBY Den 16 februari 2020, tog Fredrik Lönnqvist över köpmannaskapet för K-Supermarket i Nykarleby. Sedan dess har omsättningen ökat med omkring 25 procent, och flaskautomaten har bytt modersmål från finska till dialekt.

Lokalt 15.2.2021

Ojämna eftisavgifter i Jakobstad – föräldrar efterlyser förändring

JAKOBSTAD Familjer som använder eftis tio timmar per vecka kan tvingas betala mer än de som använder 15 timmar per vecka. Avgifterna motiveras med att personaldimensioneringen utgår från hur långa dagar barnen har.

Ekonomi 13.2.2021

Kållbyslakteri har nischat in sig på lamm – öppnar upp för nödslakt

PEDERSÖRE Slakteriet Tajma i Kållby slaktar främst får. De ser inte sin verksamhet som konkurrerande i närregionen, utan kompletterande.

Lokalt 9.2.2021

Högt tempo i låga temperaturer – provtagarna vid Malmska jobbar mot klockan i kylan

JAKOBSTAD När det är som kallast kör provtagarna vartannat test. Att jobba utomhus varje dag är inget som sjukskötaren Leena Ljung hade väntat sig för ett år sedan. Nu är det vardag.

Lokalt 8.2.2021

Normal vinter för snöröjare – det är de snöfria vintrarna som varit onormala

Snöröjningen har löpt smidigt, men det tar tid att forsla bort allt. Antti Pihlajamäki och Matias Knuts påminner om att snön på den egna tomten är fastighetsägarens ansvar.

Lokalt 6.2.2021

Fem barn från nejden medverkar i ny serie – "Roligt att få visa vad man gör"

I serien Min hobby som sänds av Yle får vi följa med till Bennäs, Jakobstad och Larsmo. Barn från nejden visar vad de gillar att göra, och inviger tittarna i hur man utövar deras favorithobby.

Ekonomi 5.2.2021

Hall för företag och fordon kan se dagens ljus i Kållby – "Ett växande fenomen"

PEDERSÖRE Nykarlebyföretaget SWS Concept expanderar till andra sidan kommungränsen. De ser en växande marknad för hallbyggnader och förvaring.

Lokalt 3.2.2021

För att bli mästare krävs precision – "Mycket handlar om att huvudet håller"

JAKOBSTAD Linda Häggman dekorerar bröd efter strikta anvisningar medan Noah Grankulla jobbar med en marginal på två millimeter. Under tisdag och onsdag tävlade 16 studerande från Optima i yrkesfärdighet.

Lokalt 2.2.2021

Överbelastad telefonlinje till vaccinbokning – "Jag tycker synd om dem som ska svara"

JAKOBSTAD Tidsbokning för vaccinering mot covid-19 inom social- och hälsovårdsverkets område öppnade på tisdag morgon och blev genast överbelastad.

Lokalt 31.1.2021

Herden Hasse håller sin sista predikan – "Vi är alla samma skrot och korn"

PEDERSÖRE Hans Häggblom är en jordnära bondson som velat riva murar framom att administrera. Nu går han i pension efter 34 år i Pedersöre församlings tjänst.

Lokalt 29.1.2021

Centrumdaghemmet följer trenden – smågrupper och utepedagogik

NYKARLEBY I dag är småbarnspedagogiken i centrum av Nykarleby utspridd över sex enheter. Hösten 2022 ska fem av dem samlas under samma tak.

Lokalt 28.1.2021

Killingholmens sista strandtomt kan användas till lyxbostäder

JAKOBSTAD Fyra privatpersoner och två företag står bakom ett exklusivt radhusprojekt i Jakobstad.

Lokalt 28.1.2021

Retro sysselsätter ett hundratal – "Jag hoppas bara någon räddar oss"

JAKOBSTAD De som med olika arrangemang får sin sysselsättning via Retro är oroade. Den osäkra situationen tär på humöret, och en vardag utan sysselsättning hotar igen.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet