Lokalt 14.5.2021

Två vill bli kyrkoherde – Anderssén-Löf och Backström söker till Pedersöre

PEDERSÖRE På fredag eftermiddag blev det klart vilka som sökt tjänsten som kyrkoherde i Pedersöre församling. Kandidaterna skiljer sig åt teologiskt sett.

Lokalt 12.5.2021

Labbens verksamhet i Nykarleby och Jakobstad förnyas – anmäl dig i automat

Fimlab tar i bruk automater för självregistrering. Det här innebär att du ska scanna av ett id-kort för att visa att du är på plats nästa gång du åker in för provtagning.

Lokalt 9.5.2021

Robert Back vill veta vem han delar planet med – "Jag kan inte låta bli att vara fascinerad"

NYKARLEBY Bakom träd, buskar och allsköns grönska gömmer sig ett pittoreskt gammalt trähus i centrala Nykarleby. Där bor Robert Back.

Kultur 8.5.2021

På söndag: Se morsdagskonsert på våra sajter – "Man blir kanske lite överraskad"

HSS Medias tidningar bjuder sina prenumeranter på en exklusiv morsdagskonsert. Désirée Saarela & Triskel levererar en kulturyttring full av puls, lokalhistoria och framtidstro.

Lokalt 5.5.2021

Mobbning gav Sören tillitsproblem: "Man börjar utesluta sig själv"

LARSMO Mobbning under skolåren skadade Sören Östmans självbild. Han bearbetar sitt förflutna fortfarande men behöver inte längre brottas med det.

Lokalt 4.5.2021

Jakobstad går i borgen för Ebbas byggen

JAKOBSTAD Stadsfullmäktige i Jakobstad klubbade igenom detaljplaneändringen för kvarter 11. Staden går också i borgen för ombyggnaden av De gamlas hem och Storgatan 10.

Lokalt 1.5.2021

Balatako ställer ut en annan verklighet – "Det är lätt att få ut sina känslor på papper"

JAKOBSTAD Bildkonstlinjen Balatako bjuder in till en lekfull utställning full av allvar. I de äldre elevernas slutprojekt skymtar medveten materialanvändning och kreativ kamp.

Lokalt 28.4.2021

Aggressiv tjäder har ofredat Pirilöborna – "Knäppgöken kallade jag den"

JAKOBSTAD Kristina Granroth har behövt akta sig då hon rört sig på sin egen gård. En arg tjäder har bosatt sig där, och den har attackerat både hunden och grannen.

Utrikes 25.4.2021

Utrikespolitiska institutet: "Situationen på Kuba är väldigt svår"

Ökade sanktioner från USA och Venezuelas oljeaffärer har påverkat Kubas situation. I dag ligger landets ekonomi i botten.

Lokalt 25.4.2021

Julio i Jakobstad har levt i terror – "Jag vill att Finland och Europa ska känna till vad som händer"

JAKOBSTAD Julio har inte kunnat berätta sin historia tidigare. Först på grund av förtryck, sen på grund av rädsla. Nu vill han ge sitt vittnesmål.

Kultur 20.4.2021

Stjärnornas makt får Finlandspremiär i Jakobstad – "Kärleken ses som en naturlag"

JAKOBSTAD Drottning Kristina var en riktig rebell. Hon gifte sig aldrig men såg till att få in nordiska influenser i en italiensk serenad om kärlek.

Lokalt 15.4.2021

Video: Här rör sig vargen i Nykarleby

NYKARLEBY Ninni Nyman var ute och krattade när hon fick syn på vad hon trodde var en trana. Det visade sig vara en varg, och hon filmade den från trappan.

Lokalt 14.4.2021

Nykarlebyvargen har troligen sökt sig vidare – "Så mycket uppståndelse i går"

NYKARLEBY Vargen i Nykarleby tvingades troligen upp från isen och in mot bebyggelsen. Johan Kniivilä har inte hört att den skulle ha observerats igen.

Lokalt 13.4.2021

Avgörande tid för församlingarna – hoppas på sommarens läger

Församlingarna är trötta på det nya normala och hoppas att årets konfirmander får åka ut på läger. Kronoby och Pedersöre har hållit läger under sportlovet.

Lokalt 9.4.2021

Bitte från Kållby vårdar i Åbo – "Jag saknar tiden då man bara kunde gå in i ett rum"

Bitte berättar om en vardag med oväntade utmaningar. I Åbo har covid-19 spridit sig inom äldrevården. Det är svårt för en person med demens att komma ihåg sin karantän.

Lokalt 8.4.2021

Jakobstadsförening vill skapa sommarjobb med app – ungdomar får välja uppdrag

JAKOBSTAD Den ideella föreningen Fristaden saknar fortfarande medel till att hyra sin ungdomsgård. Nu har de fått understöd från staden för att erbjuda sommarjobb istället.

Lokalt 3.4.2021

Marco Lindholm brottas med sin återhämtning: "Vi har bara den här stunden"

Marco Lindholm vet hur det är att drabbas både av lungemboli och existentiell ångest. I dag återhämtar han sig från båda.

Lokalt 1.4.2021

I år får man elda påskbrasa – förutsatt att man följer regelboken

I år råder det inget eldningsförbud i nejden, så de som vill hålla liv i traditionen med påskbrasor har förutsättningarna på sin sida.

Lokalt 1.4.2021

Nykarlebyföräldrar har startat trend – på lördag räddar de påskhäxorna

NYKARLEBY Efter fler annorlunda högtider känns det extra viktigt att hålla fast vid någon tradition. Några Nykarlebyföräldrar har gett sig på att rädda påsken, och de har fått gehör.

Lokalt 31.3.2021

Jakobstad fick stort bidrag – nu ska vandringsleden i Fäboda rustas upp

JAKOBSTAD Att förbättra Fäboda vandringsled är ett efterlängtat projekt för Viljam Knif och Frank Bäcksholm. Nu har de äntligen fått pengar att sätta sprätt på.

Hittade du inte artikeln du sökte?

Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv.

Till arkivet