Rosita Pellas

rosita.pellas@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Kökstrenden går mot svart och naturnära färger

Kan du tänka dig att laga mat i ett svart kök? Hur låter det med en köksö på hjul med induktionsplatta som har down draft-system – eller varför inte ett frukostskåp? Det här är några av årets kökstrender enligt köksförsäljaren Thomas Berglund.

Nyhetsbild

Växande intresse för solpaneler – kräver minimalt med underhåll

Före 2010 sålde solpanelsentreprenören Ari-Jussi Uunila mest off-grid solcellspaket till sommarstugeägare utan el. Men de senaste åren installerar hans företag mestadels on-grid system, nätkopplade system, till olika företag och egnahem.

Nyhetsbild

Läkaren och advokaten ska lära sig odla jordgubbar: "I USA är de smaklösa och mycket besprutade"

Den ena är läkare, den andra advokat och nu har de bestämt sig – de ska göra ett spännande livsstilsbyte. Från stadspulsen i New Jersey till livet som växthusodlare i North Carolina. Därför kom systrarna tillbaka till sina rötter – till Närpes, för att lära sig odla jordgubbar på finländskt vis.

Nyhetsbild

Bussbolag lovar överväga trafiksäkrare lösning för Kallmossen

Passagerare som stiger på och av bussar på riksåttan i Kallmossen är oroliga över trafiksäkerheten. Men det kan finnas en lösning som förbättrar trafiksäkerheten för alla parter – och det är något som bussbolaget lovar överväga.

Nyhetsbild

Över 100 elever i en skolklass i norra Kenya – "Vad gör de efter skolan om de slutar redan klockan 12?"

Det var en full gymnastiksal med kunskapsgiriga lågstadieelever vid Stenbackens skola som lyssnade på när diakonen Kristina Örn gav en inblick i hur det är att gå i skola i norra Kenya. Eleverna hade många frågor efteråt.

Nyhetsbild

Ensamkommande asylsökande om Svenska klubben i Övermark: "De är vår finländska familj"

När samhället bromsar dem – hjälper några bybor i Övermark dem vidare i livet. För två år sedan kunde de säga några fraser på finska och svenska. Nu har de jobb, lägenhet och många snart körkort, mycket tack vare de frivilliga insatserna.

Nyhetsbild

Nils Sigg fyller 100 och bor fortfarande hemma – "Jag har inga krämpor"

Nils Sigg trodde inte att han skulle bli 100 år gammal. Men så blev det – och på söndag firar han det med kalas i Finby stationshus. Två runda saker har spelat en viktig roll i hans liv – tomaten och fotbollen.

Nyhetsbild

Med nya affären hoppas Loukko nå fler kunder – och fortsätta nyanställa

Järnaffären Loukko i Närpes börjar bli varm i kläderna i sin nya affär på Nixback. Men för bara några år sedan funderade ägarna på om de alls skulle fortsätta.

Nyhetsbild

Närpeskocken tog hem pizzabronset – "Konkurrensen var hård"

På torsdag korades årets pizzamästare i Finland. Närpesbon Martin Harmina var en av fyra finalister som jagade pizzaguldet. Det blev inget förstapris men en bronsplats och utmärkelse för bästa ordning i köket.

Nyhetsbild

Kampanjledare: Det bästa är när man lyckas ordna events med bra diskussioner

Kampanjarbetet inför vårens riksdagsval är i full gång. I Närpesfullmäktige sitter två riksdagskandidater – och två kampanjledare.

Nyhetsbild

Sportlovsfirare samlades på Vargberget – Leah fick äntligen testa skidskytte

Närpes Det var många barn och unga som tog chansen att testa olika skidgrenar – däribland skidskytte, skicross och skidorientering – på Vargberget under torsdagen. Pulkabacken var också populär.

Nyhetsbild

YA: En bilmontör kan välja kurser i pälsdjursuppfödning

Både unga och vuxna lyder nu under samma lag i och med den nya yrkesutbildningslagen.
 

Nyhetsbild

Linn studerade i Sydney: Ta chansen till utbytesstudier när ni kan

I somras satte sig 23-åriga Linn Forsander på ett flyg till Sydney. Att våga ta sig utanför sin bekvämlighetszon är inget nytt för henne.

Nyhetsbild

Rockskolans musiklärare: "Hit kommer över 60 ungdomar varje vecka och spelar"

VASA Rockskolan – eller Rokkikoulu – i Vasa firade nyligen sin 15-årsdag. En av eleverna, Iiona Tuomala, har skrivit låtar sedan lågstadieåldern och tränar nu på Rockskolan med sitt band Pholexia.

Nyhetsbild

De går karolinernas rutt över fjällen – 300 år efter dödsmarschen

Det är snart 300 år sedan tusentals soldater frös ihjäl i fjällen mellan Norge och Sverige. Av dessa var största delen från Finland. Nu har Thomas Björklund och Lars Ledung bestämt sig för att gå i karolinernas spår.

Nyhetsbild

Ännu ingen ny hyresgäst i Pentiks gamla lokal – men nya planer för lokalen finns

VASA Nu är det snart ett år sedan Pentik flyttade från Hovrättsesplanaden till Saluhallen. Men affärslokalen där Pentik tidigare fanns gapar fortfarande tom. – Vi har planer på att dela upp utrymmet i två lokaler, säger hyresvärden Markku Rinta-Jouppi.

Nyhetsbild

I Finland tar julen slut två gånger – brott och straff påverkar våra traditioner

Det råder delade meningar om när julen ska städas ut. Slutar den på trettondagen eller på tjugondag Knut? Arkivarie Anne Bergman svarar.

Gallup: Kastar du julgranen på trettondagen eller tjugondag Knut?

Vi frågade folk på stan när de anser att julen är slut. Fler finlandssvenskar än finskspråkiga städar bort julgrejerna vid tjugondag Knut men största delen tycker att man ändå kan ha julbelysning utomhus långt in i januari.

Nyhetsbild

Fazer Café i Vasa stänger – förhandlingar om ny hyresgäst pågår

Efter tre år upphör nu caféverksamheten i glasbyggnaden på torget i Vasa. Förhandlingar med potentiella nya hyresgäster pågår som bäst.

Nyhetsbild

Allt fler väljer att skåla i alkoholfritt – global trend har nått Finland

VASA Skål – utan alkohol. Intresset och utbudet för alkoholfria drycker har ökat de senaste åren. Alkoholfritt är en snabbväxande och trendig nisch på marknaden.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet