Rosita Pellas

rosita.pellas@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Professor: Mångsidig kost viktigast vid reumatiska sjukdomar

Det finns få vetenskapliga bevis för kostens betydelse vid reumatiska sjukdomar. De flesta uppfattningar i detta ämne saknar således grund. Men ensidig kost är inte att rekommendera för reumatiker – mångsidighet är nyckelordet, säger Finlands första professor i näringsterapi, Ursula Schwab.

Nyhetsbild

Inbrott, stormar och frusna rör – Så här säkrar du sommarstugan inför vintern

Nu avslutas villasäsongen så småningom för de flesta sommarstugeägare. Men risken att något händer sommarstugan ökar när fastigheten står tom vintertid. Innan man åker i väg och lämnar stugan inför vintern gäller det att säkra den mot bland annat stormar, tjuvar och temperaturväxlingar.

Nyhetsbild

Grundvattenområden får nya gränser och klassificeringar – "Enklare att hålla koll på allting"

Efter en ny lag om skydd av grundvatten kommer grundvattenområden i Finland nu att avgränsas och klassificeras enligt ett nytt system – och nästa i tur står Korsnäs.

Nyhetsbild

Riksbankschefen Stefan Ingves om det kontantlösa samhället: Vi håller på att vänja oss vid tanken att pengar är något abstrakt

Han är Finanssveriges mäktigaste man, bankdirektörernas bankdirektör – Stefan Ingves. VBL och ÖT har träffat honom på hans sommarstuga i Kristinestad för att prata om det kontantlösa samhället, eftersom just Sverige ligger i framkanten av utvecklingen.

Nyhetsbild

På återvinningsstationen är det rusning första timmen – rekordet är hundra bilar

EN DAG PÅ: Återvinningsstationen. Sydin tillbringade en eftermiddag på återvinningsstationen i Närpes – och den allra första timmen efter att portarna öppnades var minst sagt hektisk. Men så är det alltid, enligt Markus Björses som jobbar där.

Nyhetsbild

Pensionärerna jobbar med pensionärer: "Vi kommer om vi behövs"

Tre pensionärer som rycker in vid behov på äldreboendet Alvinahemmet i Övermark är Inga-Lene Gull, Ann-Marie Karp och Berit Enbacka. De säger att det bästa är att man får arbeta på egna villkor.

Nyhetsbild

Här ersätter 56 watt de gamla 250 watts lamporna i vägbelysningsnätet i Närpes

Nu byts 30–50 år gamla lampor ut mot nya energisnåla led-lampor i Närpes. Det är närmare 3 000 lampor och 400 stolpar som ska bytas före slutet av 2020.

Nyhetsbild

Bananbåten tar Paul Lenz runt hela den finländska kusten

I juni blev tysken Paul Lenz pensionär och då fick han äntligen påbörja ett efterlängtat äventyr. Tillsammans med sin tre meter långa ihopfällbara segelbåt ska han segla längs hela Finlands kust. Sydin träffade honom på campingplatsen i Kaskö.

Nyhetsbild

Grundvattnet i Korsnäs har återhämtat sig: "Det har sjunkit sedan juni men ligger inom det normala"

I fjol somras uppmanade man invånarna i Korsnäs att vara sparsamma med vattenförbrukningen. I år är läget mycket bättre, trots små regnmängder.

Nyhetsbild

Hennes mobiltelefon blev uppkopplad till satellitnätet – "Tänk om ett barn sitter och surfar på sin mobil ute till havs"

När Ulla Holmberg reste med Finnlines fartyg till Travemünde, Tyskland, i sommar, blev hennes mobiltelefon plötsligt uppkopplad till satellitnätet. Hon tycker att informationen om båtroaming är bristfällig – speciellt från rederiernas sida.

Nyhetsbild

Tömningsintervallet blev längre – då blev sopkärlen överfulla

Att sopkärl snabbt blir fulla och sopor ställs bredvid är ett återkommande problem vid återvinningsstationen i Närpes centrum. Som bäst är det containrarna med metall som är överfulla.

Nyhetsbild

En efterlängtad syn: Asfaltmaskiner på Östra linjen

Många har klagat på att Östra linjen i Yttermark är i dåligt skick, men för ett par veckor sedan började man lappa delar av den. Och nu får även alla avsnitt längs med vägen där nya vägtrummor monterats ny beläggning.

Nyhetsbild

Billiga hyresbostäder planeras i Närpes – ska ge plats åt fler växthusarbetare

NÄRPES Arbetskraftsinvandrarna i Närpes har jobb, men det är brist på bostäder. Därför planerar man nu bygga billiga hyreslägenheter.

Nyhetsbild

Arbetskraftsinvandrare i Närpes får lära sig språk på arbetstid – bosniska Asima: "Det är smidigt och modernt"

NÄRPES I Närpes får vietnamesiska och bosniska arbetskraftsinvandrare språkundervisning på arbetstid – via QR-koder. Arbetsgivarna står bakom idén, som blev av tack vare K5:s integrationsråd.

Nyhetsbild

Den klassiska frågan på Tomatkarnevalen: "När kom ni och när far ni?"

NÄRPES Nu har tomatkarnevalen börjat i tomatriket Närpes. En karneval som är viktig för både ortsbor och emigranter – många vallfärdar nu till tomaternas Mecka.

Nyhetsbild

Kristinestadsbo om torgplanen: "För min del behövs ingen staty alls"

KRISTINESTAD En rondell planeras i korsningen mot brofästet och en staty utanför stadsbiblioteket. Prislappen på torgplansprojektet är cirka en miljon euro. Så här säger Kristinestadsborna om planerna.

Nyhetsbild

Rekordmånga grönsakssorter på årets tomatkarneval – som blir tre dagar

NÄRPES Förberedelserna inför tomatkarnevalen är i full gång och i år tjuvstartar hela karnevalen redan på torsdag kväll. VBL har pratat med kultursekreterare Victor Strömbäck i Närpes om årets tomatkarneval.

Nyhetsbild

Nypremiär på Närpes teater – nya skådespelare stiger upp på scenen

På urpremiären i fjol var varenda föreställning nästan fullsatt. I år spelas "Lemmy badade aldrig i Närpes å" på vridläktaren igen och på torsdag är det dags för nypremiär. – Det är en stark pjäs, som lämnar få oberörda, säger Matias Norrgrann, en av manusförfattarna.

Nyhetsbild

Nu lappas Östra linjen i Närpes – "Bättre än inget" säger företagaren Jan

Efter Vasabladets artikel om vägen Östra linjen i Yttermark, Närpes dåliga skick har man nu börjat lappa delar av vägen.

Nyhetsbild

Usel väg påverkar Jans verksamhet – "Man blir rädd när kunder säger de inte vill köra på vägen"

Östra linjen i Yttermark, Närpes är i dag i så dåligt skick att vägen blivit ett hinder för företaget Granlidens träs verksamhet. Företagaren Jan Pått säger att många kunder brukar kommentera vägens skick och att den nu är i akut behov av ny beläggning.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet