Sandra Herrmans

sandra.herrmans@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Går i de sydösterbottniska spelmännens fotspår och ger ut lokal folkmusik

En skiva med nyskriven spelmansmusik och en skiva med vaggvisor. I år lyfts den sydösterbottniska folkmusiktraditionen fram och dokumenteras.

Nyhetsbild

Hon väljer trä framför betong: "Bygger man för framtiden ska man bygga i ett miljövänligt material"

Är trä framtidens byggmaterial? Att betong och stål helt skulle ersättas av trä tror knappast någon men trenden visar på att vi kommer att se flera stora husbyggen i trä i framtiden – troligtvis också i Österbotten.

Nyhetsbild

Ingenjörerna som kan göra mål – "Roligare spela med än mot honom"

Jonas Granfors, 28 år, har gjort 27 mål för Kaskö IK den här säsongen, Kim Böling, 27 år, har nätat 22 gånger för Kraft. Därmed ligger de forna lagkamraterna tvåa och trea i treans skytteliga. Sydin har träffat seriens målfarligaste ingenjörer – och även frågat om planerna inför nästa säsong.

Nyhetsbild

Mängden skadedjur börjar bli övermäktig – "Ett enda springande" för rapsodlaren

TEMA: Inför skörden. Många jordbrukare har börjat ge upp rybs- och rapsodling. Orsaken är de allt mer svårbekämpade skadeinsekterna. Bekämpningsmedlen är undermåliga och inflygningen är för stor.

Nyhetsbild

Tre teman på V, tre på S när folk kontaktar riksdagsledamoten

När väljarna tar kontakt med riksdagsledamot Mikko Ollikainen (SFP) handlar det ofta om tre frågor på V och tre frågor på S – och flera av dessa kommer att lyftas upp på agendan i höst när riksdagen på nytt kallar efter sommaruppehållet.

Nyhetsbild

Far och son Norrback delar oron för populismens frammarsch

Både far och son Norrback, Ole och Anders, är förvånade över Sannfinländarnas växande popularitet. Och oroade över att andra partier verkar närma sig partiets politik. Denna oro var en orsak till att Anders Norrback valde att gå i sin fars fotspår och satsa på politiken. Sydin har träffat två generationer riksdagsledamöter i ett samtal kring politiken förr och nu.

Nyhetsbild

Hit kommer de hemlösa katterna – "Krävs att det kommer in en anmälan"

Saknar du din bortsprungna katt? Då kan den ha hamnat i Bötom. Djurhemmet Pohjanmaan eläinkeskus tar hand om upphittade katter från Sydösterbotten.

Nyhetsbild

Därför kommer man inte att få läsa Ole Norrbacks memoarer

Håkan Nordman har utkommit med en bok om sitt liv. Men den som väntar på att få läsa minister Ole Norrbacks memoarer lär vänta förgäves. Han listar tre skäl. Men kanske det blir en bok ändå?

Nyhetsbild

Dialekter i fokus när vetenskapsakademi besökte Närpes

Dialekter fortsätter fascinera forskarna. Professorer och forskare från Sverige och Finland besökte Österbotten för att bekanta sig med folkkultur. I Närpes fick de lära sig mer om finlandssvenska dialekter.

Nyhetsbild

Begravningsentreprenören: "Jag får vara ett stöd för människor och det känns viktigt"

EN DAG MED: Per Göthelid. I Per Göthelids jobb ingår det många människomöten och att vara en god lyssnare är en av de viktigaste egenskaperna. Han är ortens begravningsentreprenör – ett yrke som kanske inte är för alla.

Nyhetsbild

Nu har Biblioteksvägen fått ny beläggning

Biblioteksvägen i Närpes centrum fick asfaltsbeläggning på måndagen.

Nyhetsbild

Nu har Johnny tröskat första åkern: "Bättre att börja nu än i september"

Skördetiden är här. På tisdagen drog Johnny Granqvist igång tröskan i norra Övermark.

Nyhetsbild

Håkan driver motorbåten med roterande solpaneler – "Jag är verkligt förtjust i solel"

Storö i Pjelax verkar vara ett tillhåll för flera solälskare. Då villagrannarna kopplade upp sig till elnätet installerade Håkan Juthman sina första solpaneler på sommarstugan. Men det som de allra flesta lägger märke till är inte solpanelerna på hustaket, utan dem som han har placerat på sin båt.

Nyhetsbild

Solenergi ligger Bo Juslin varmt om hjärtat: "Jag var såld direkt"

Hur ska vi lösa energifrågan? Svaret är att det inte finns någon enskild lösning, men Bo Juslin är säker på sin sak och han efterlyser mer solenergi, vindkraft och vattenkraft.

Nyhetsbild

Fioler och folkdräkter – spelmansstämman har kickat igång

Den finlandssvenska spelmansstämman drog igång på riktigt under lördagen. Vid Hemslöjdsgården i Kristinestad bjöds det på folkmusikkonsert och folkdräktsparad. En stor skara hade tagit sig dit för att njuta av musiken och de färgglada dräkterna.

Nyhetsbild

Nu är den tidigare matbutikens kiosk en fastighetsförmedling

Sydösterbotten har fått en ny fastighetsförmedling. På torsdagen slog kontoret i Närpes upp sina dörrar.

Nyhetsbild

Kyrkstallar får nya pärttak: "Det ska ske på traditionellt vis"

I sommar får fem kyrkstallar nya tak. Två vana pärtspikare står för takens förnyande.

Nyhetsbild

Sommaren är deckarnas årstid – "Folk vill läsa oavsett väder"

Lars Keplers bok Lazarus och Camilla Läckbergs bok En bur av guld är de mest lästa böckerna i Närpes just nu. Enligt utlåningsstatistiken vid huvudbiblioteket ligger de på delad första plats med tio utlåningar under juni och juli.

Nyhetsbild

Veterinärstudier tog Ida och Sofie till Kroatien: "Det gäller att fokusera på vad man verkligen vill"

Ida Vikars och Sofie Sörhannus är barndomsvännerna som valde att flytta till Kroatien för att studera veterinärmedicin. Nu har de bott i huvudstaden Zagreb i ett år. Men att det skulle bli Kroatien och veterinärmedicin var aldrig någon självklarhet.

Nyhetsbild

Snart fylls Tjöck av spelmän, musik och folkdräkter – "det blir en traditionell stämma"

I veckoslutet samlas spelmän från hela Svenskfinland i Tjöck och Kristinestad. Finlands svenska spelmansförbund ordnar sin årliga spelmansstämma och i år är det Tjöck spelmanslag som står för arrangemangen.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet