Johanna Långbacka

johanna.langbacka@vasabladet.fi

Inblick: Våndan av att vara byggare

BYGG & BO Jag bygger och bor i Tölby i sommar. Eller tja, mest bor jag.

Nyhetsbild

Flera utryckningar natten till söndag – räddningsverket: "Som ett slagfält"

Österbottens räddningsverk fick flera uppdrag under natten mellan lördag och söndag. Villaavslutningen firades med fyrverkerier och bastubad.

Nyhetsbild

Fyra nya coronafall i Södra Österbotten – inga nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

På lördag förmiddag rapporterar Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt om fyra nya fall av coronasmitta. I Vasa sjukvårdsdistrikt är läget lugnt.

Nyhetsbild

Nu är färjan till Gubbgrund klar – "Spännande och enkelt"

VASA 20 meter. Så långt är det mellan fastlandet och Gubbgrund. Nu kan besökare själva dra sig över till ön på en flotte.

Nyhetsbild

Östersjödagen firades med strandyoga och skräptalko – "Kan inte leva utan havet nära"

På torsdagen ordnades Östersjödagen, och Vasa var med och firade både på land och på sjön. Längs stranden hjälpte hunden Ria till med att plocka skräp.

Nyhetsbild

Italienare vann VM i trädkramning i Levi – "Full av positiv energi"

VM i trädkramning ordnades i Levi den 22 augusti. Personer från tio länder deltog, men vinnaren blev slutligen Stefania från Italien.

Nyhetsbild

Powerpark prisas av Tripadvisor – tack vare besökarna

Reseplattformen Tripadvisor ger titeln "Traveler's Choice" åt de sevärdheter som rankas som den bästa 10 procenten på deras sidor. Nu finns också Powerpark med i toppen.

Nyhetsbild

Tiotals utsatta för coronasmitta i Södra Österbotten – elever måste studera på distans

På fredagen kom ett nytt fall i Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. Det var regionens 56:e fall och har lett till att tiotals personer satts i karantän.

Nyhetsbild

JNT väntas ha rekordår – "Alla behöver snabbt internet när de jobbar hemifrån"

Just nu satsar JNT på Vasaregionen, och nyligen investerade företaget i Malax. Målet är att ha 50 procent av österbottningarna som kunder år 2027.

Nyhetsbild

Sundom utsedd till årets bästa hemknut – "Det här ska vi fira"

Under sommaren ordnade Svenska Yle en tävling för att utse Svenskfinlands bästa hemknut. Nu är vinnaren korad – Sundom i Vasa knep förstaplatsen.

Nyhetsbild

Allt fler går och fiskar – 40.000 fler har betalat fiskevårdsavgift jämfört med förra året

För att få fiska som 18–64-åring måste man betala en fiskevårdsavgift, det vill säga köpa ett fiskekort. I år har efterfrågan varit större än tidigare år.

Nyhetsbild

Helgen var "hyfsat lugn" – lite livligare i Jakobstadsregionen

Polisen fick sammanlagt 198 uppdrag i Kustösterbotten under helgen. Läget i Vasatrakten var lugnare än i Jakobstad och Karleby.

Nyhetsbild

50 personer i karantän efter helgens fem nya coronafall – "Läget är under kontroll"

Det kom fem nya coronafall i Vasa under helgen, man tror sig veta källan till endast tre av dem. Nu är 50 personer i karantän. Det handlar mest om personer från Vasa, Korsholm, Jakobstad och Malax. Sjukhuset höjer ändå inte beredskapen än.

Nyhetsbild

12 coronafall på lördagens flyg från Skopje

95 procent av de 115 passagerarna ombord på lördagens flyg från Nordmakedonien testades för coronavirus. 12 personer testade positivt.

Nyhetsbild

Läckande kylskåp orsakade utryckning till Gamla Vasa

Ett kylskåp med frys började läcka kylvätska i en lägenhet i Gamla Vasa. Räddningsverket ryckte ut för att ta hand om det skadliga ämnet.

Nyhetsbild

Raggande ledde till larm – brandkåren ryckte ut till Kvevlax

En person larmade om en brand i Kvevlax efter att ha sett rök och trott att det kom från en byggnad. Det visade sig vara rök och avgas från en bil som slirade.

Nyhetsbild

Sani åker buss varje dag – "Jag kommer att använda munskydd, men hoppas de blir billigare"

Passagerare rekommenderas använda munskydd i lokaltrafiken. – Många kommer nog vara utan, men inte jag, säger Sani Karhunen från Gerby.

Nyhetsbild

Blågröna alger på flera ställen i Österbotten

Precis som vanligt har mängden blågröna alger ökat mot sensommaren. NTM-centralen varnar om alger i Larsmo, Korsholm och utanför Jakobstad.

Nyhetsbild

Larm om farligt ämne i Lillkyro – visade sig vara falskt alarm

En förbipasserande såg stoft i luften utanför ett vattenreningsverk och ringde nödcentralen. Men väl på plats kunde räddningsverket konstatera att det inte var några farliga saker.

Nyhetsbild

Finnair drar ner på Vasaflygen – flygplatschef: "Beklagligt"

På onsdagen meddelade Finnair att de kommer att minska på antalet flygningar till och från Vasa. Flygplatschef Petri Lampi gillar inte läget.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet