Johanna Långbacka

johanna.langbacka@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Johanna Långbacka: Jag hittar mod i "den lilla människan"

Den senaste tiden har jag tänkt en hel del på mod, och funderat på var också jag kan hitta lite. Svaret är människorna. De helt vanliga människorna.

Nyhetsbild

Strupsång och saxofon – Johan och Tuukka lär känna Norden genom musiken

Genom projektet Young Nordic Stars har tolv utvalda unga musiker fått chansen att lära känna Norden lite bättre. Två Vasabor finns med bland de utvalda.

Nyhetsbild

Nu är programmet för Konstens natt klart – "Ovanligt många band i år"

VASA På torget har man fokuserat på att lyfta fram lokala förmågor. – Staden behöver landet och landet staden, säger Göran Östberg, ansvarig för programmet på torgscenen.

Nyhetsbild

Spionäventyret vid slagfältet blir skolpaket – "Nu har vi hittat ett fungerande koncept"

ORAVAIS Efter fyra lyckade spionäventyr vid slagfältet har Oravais historiska förening konstaterat att konceptet fungerar. Nu vill de erbjuda skolorna samma sak.

Nyhetsbild

Lindarnas klibb fastnar på skosulor och bilar – just nu är Vasas gator som värst

VASA Se upp med var du går just nu. Klibbet från lindarna tillsammans med fröna som blåst ner kan bli en hal historia under sulorna.

Nyhetsbild

Veronica Maggio lyste på Vasa festival – "Det bästa som hänt Vasa"

Bland hattar, vinglas och picknickfiltar njöt festivalbesökarna av musiken. – Jag har verkligen sett fram emot den här kvällen, säger Maria Louko.

Nyhetsbild

Nu har Vasa festival öppnat portarna — "Vi bara njuter"

I strålande sol samlas festivalbesökarna vid inre hamnen. Det är dags för musik, mat och vin.

Nyhetsbild

Malin framme i Vasa efter seglats på 1 300 kilometer – välkomnades med bubbel och jordgubbar

På torsdagen anlände Malin Mäkinen till Vasa i sin egentillverkade allmogebåt Ahwen. Hon har seglat i över en månad och lagt 1 300 kilometer bakom sig.

Nyhetsbild

Varppi ställer in alla kryssningar till Mickelsörarna

Under onsdagens sista båttur gav motorn på M/S Triton upp. Nu tvingas Varppi ställa in alla turer under resten av säsongen.

Nyhetsbild

Plantor stals från grav i Pörtom – "Förstår inte hur folk täcks"

Några plantor har försvunnit från en grav i Pörtom. Tydliga spadtag och levande blad tyder på att stölden skett nyligen.

Nyhetsbild

Unga österbottningar tacklar vildmarken på läger i Västerbotten

Forsränning, höghöjdsbana och spökhistorier. Röda korsets vildmarksläger är i full gång i de västerbottniska skogarna. I år samlas österbottningar och norrmän runt lägerelden.

Nyhetsbild

Ole Norrback om en höjning av pensionen: "Ett steg åt rätt håll"

Ett regeringsförslag om att höja de lägsta pensionerna behandlas som bäst. – Sen kan man fråga sig om det är tillräckligt, säger Svenska Pensionärsförbundets ordförande Ole Norrback.

Nyhetsbild

Efter regn kommer solsken – och sommarvärme

Juli har varit lite svalare än vanligt, men inte ovanligt svalt. Till helgen utlovas däremot varmare sommarväder, och det verkar hålla i sig.

Nyhetsbild

Vasa centralsjukhus vill satsa på miljön – så här jobbar man för att minska på avfallet

VASA Vasa centralsjukhus producerar stora mängder avfall, men utvecklingen av mer miljövänliga alternativ finns ständigt i tankarna. I fjol producerade en patient i genomsnitt 39 kilo skräp.

Nyhetsbild

Fåglar förstörde pumpaplaner – men 4-åriga Elise i Sundom ger inte upp

Allt såg ut att gå bra: plantorna växte sig stora och placerades ut i trädgårdslandet. Men sen kom fåglarna. Nu pysslar Elise varsamt om de små plantorna som överlevde attacken.

Nyhetsbild

Grävde av kabel och väntade på hjälp i 30 timmar – "Läget är bedrövligt"

En omärkt kabel gick av i samband med ett avloppsprojekt i Kvevlax. Grävaren Simon Burman är irriterad på Elisas kundbetjäning. – Förra gången gick det tre dygn innan hjälpen kom, säger han.

Nyhetsbild

Inga österbottniska husbyggare med på årets bostadsmässa: "För långt bort"

De österbottniska husbyggarna lyser med sin frånvaro under årets bostadsmässa i Kouvola. "Det är för långt borta", säger Göran Heikius på Heikius Hus.

Nyhetsbild

Finskspråkig skylt i Replot förbryllar – "Mänskligt misstag ligger bakom"

KORSHOLM Nu för tiden heter Replot bara Raippaluoto – åtminstone enligt skylten som finns när man kommer in mot byn från fastlandshållet.

Nyhetsbild

Tritonias framtid osäker – "Om inga nya avtal görs splittras biblioteket vid årsskiftet"

VASA Hanken, VAMK, Novia och ÅA har sagt upp sina nuvarande kontrakt. Nu förhandlar man om hur man kan sänka kostnaderna. Ännu är Tritonias framtid öppen.

Nyhetsbild

Stina jobbar med röster på scenen – "Alla förtjänar att höras"

Att jobba med unga studerande är det bästa med att vara lektor i skådespelarkonst. Stina Engström lär sig mycket om normkritik och medföljande utmaningar. "Vi måste bli mer inkluderande", säger hon.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet