Elsa Kemppainen

elsa.kemppainen@vasabladet.fi

Nyhetsbild

"Om hon lyckas kan också jag" – förebilder viktiga för att kvinnor ska våga ta plats

Finlands regering har en ny generation av unga kvinnor i spetsen och Vasa svenska kvinnoklubb fyller 100 år. Sari Somppi och Ramieza Mahdi vill ha ett öppet rum där alla är välkomna.

Nyhetsbild

Ok boomer – skämt eller krig mellan generationer? Det här handlar bråket om

Ok boomer. Att himla med ögonen har fått en motsvarighet i ord. Men vilka är dessa boomers egentligen, och vad är det som skaver mellan generationerna – vi tar reda på.

Nyhetsbild

Burgerhaket Himas till salu – "Fötts ur kärlek, svett och tårar"

VASA Restaurangerna har blivit fler men det har inte invånarna. Hamburgarstället Himas intill torget är till salu och ägaren satsar fullt ut på sitt andra ställe Illyrians: "Tiden räckte inte till".

Nyhetsbild

Annika Åman fick kejsarsnitt efter traumatisk förlossning – "Låt kvinnorna bestämma själva"

I Sverige pågår en debatt om kvinnans rätt att välja kejsarsnitt framför vaginal förlossning. För Vasabon Annika Åman var kejsarsnitt det enda sättet att få ett barn till.

Nyhetsbild

Osannolikt att viruset sprider sig till Finland men beredskap finns – också i Vasa

Coronaviruset sprider sig snabbt men inga kontroller planeras på finländska flygplatser. Behöver den vanliga österbottningen oroa sig för den kinesiska epidemin?

Nyhetsbild

Vasabor vurmar för veganism – se upp för fallgroparna

VASA Att äta veganskt är bra för hälsa, djur och miljö – men att bara lämna bort utan att ersätta är ingen god idé. Näringsterapeuten Lotta Pelkonen tipsar Vasaborna om att äta rätt i samband med Veganutmaningen.

Nyhetsbild

Konst är en hälsobomb, men skolan har nästan inga kurser – "Eleverna behöver konst mer än någonsin"

Konst får oss att må bra – men i skolorna är bildkonst, musik och drama allt oftare något eleverna aktivt måste välja. Öviselever talar om en ond spiral där läsämnena mejar ner bildkonsten.

Nyhetsbild

Vanligt läkemedel kan orsaka oväntade problem – Läkare: "folk ser det som ofarligt för att det är receptfritt"

I Sverige går debatten het om paracetamolets faror – men på Vasa centralsjukhus rapporteras få svåra fall av förgiftning. Hur ska vi förhålla oss till medicinskåpets vardagshjälte?

Nyhetsbild

Hjärtinfarkten ser sällan ut som på film – ovanligt att unga kvinnor drabbas

Sur uppstötning eller molande obehag – hjärtinfarkten kan visa sig på många sätt. Det är mycket ovanligt att unga kvinnor får hjärtinfarkt. Men det händer.

Nyhetsbild

Heidi Mattsson, 34, överlevde massiv hjärtinfarkt och äter nu tio mediciner – "Förr tog jag inte ens Burana"

När kompisarna tar en öl på Karperögrillen sväljer Heidi Mattsson tiotals tabletter med ett stort glas vatten. Bara 34 år gammal har hon överlevt en massiv hjärtinfarkt.

Nyhetsbild

Nödcentralen blir bättre på svenska – "missförstånd kan vara ödesdigra"

Nya, svenskspråkiga nödcentralsoperatörer valde ett yrke som gör skillnad. – I en svår situation måste man få prata sitt modersmål.

Nyhetsbild

Poppis att ge blod i Vasa – Ilari donerar för 46:e gången: "Kanske jag själv behöver hjälp någon gång"

Intresset för blodgivning ökar, men behovet av blod minskar. Ändå får alla donera som vill – och i Vasa är intresset stort trots avsaknaden av egen filial.

Nyhetsbild

Årets nyårsbebis är kändis från dag ett – Fler bebisar igen: "Trenden har kanske vänt"

Årets nyårsbebis är här – med ett födelsedatum som går till historien. Och om trenden håller i sig kanske bebisarna blir fler igen, antyder siffror från Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild

Så vill vi ha vår nyårspizza – "I dag vill man frossa"

VASA Ananasen är en nationell höjdare bland pizzafyllningarna, men i Vasa finns en annan favorit. Nyårsdagen är pizzans dag för festprissar och livsnjutare.

Nyhetsbild

Vasas fantasylöfte skrev hel bok i pyjamas – "Hjärnan hinner inte riktigt med"

– Jag vet ingenting om Svenskfinland, därför skriver jag science fiction, säger Henna Johansdotter. Landets yngsta scifi-författare berättar om uppväxten, framgången och sjukdomen hon inte låter definiera sig.

Nyhetsbild

Så blir 2020-talet: Youtubaren Beata har 200.000 vänner på nätet – generation Z svajpar vidare efter 8 sekunder

Vasabon Beata Rodas har skapat sin egen identitet på nätet – och avgudas av spelfolket. Hon är ett exempel på dagens unga som gör allting lite annorlunda. Möt generation Z som har svaret på nästan allt.

Nyhetsbild

Så blir 2020-talet: Bonden Sofia kämpar på i Oravais – forskaren tror att matens Netflix revolutionerar våra matvanor

Vad äter vi under 2020-talet? Forskaren förutspår matens Netflix, gräshoppsodlaren i Lillkyro hoppas på det stora genombrottet medan bonden klappar sina varma kor i ladugården i Oravais. Vi har tittat på hur vi äter under 2020-talet.

Nyhetsbild

Vasabon Anne promenerar till jobbet med proppar i öronen – "Känslig är inte svag"

Länge undrade Anne Pennström varför hon blev så trött, började gråta av minsta lilla och blev lycksalig av musik och natur. När hon hörde om högkänslighet föll bitarna på plats.

Nyhetsbild

Klimatkämpen Helena, 17: "Besluten inte tillräckliga" – Stor besvikelse efter kongress

Åbobon Helena Sirén Gualinga är hemkommen från COP25, djupt besviken. Hon hör till den thunbergska generationen som sprider medvetenhet på klimatfronten.

Nyhetsbild

Bussbolaget förbannat på vägunderhållet: "Tur att inget värre skett"

"De gör ett jättedåligt jobb", lyder bussbolagets krassa omdöme om vägunderhållet. På torsdagsmorgonen kunde det ha gått illa när en skolbuss åkte ner i diket i Korsholm.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet