Elsa Kemppainen

elsa.kemppainen@vasabladet.fi

Nyhetsbild

Professorn Maria Uden forskar i hur tekniken har byggts för män – "Mannen står för det allmänna behovet"

Mycket av dagens teknik är gjord för män. "Samhället har präglats av en ideologi att mannen är människans mått", säger professorn Maria Uden – men det finns hopp också för den som inte är rik, vit och kraftigt byggd.

Nyhetsbild

Ovanlig babyboom under juli månad på Vasa centralsjukhus – Avdelningsskötare: "Jättebra för oss"

VASA Ovanligt många barn har fötts på Vasa centralsjukhus i juli. Det är goda nyheter för avdelningen som kämpar på i tider av allt färre födslar.

Nyhetsbild

Daniela från Vasa disputerade vid toppuniversitet – "Vi har en kultur av att inte tala om konflikter i det förflutna"

I fem år fick Vasabördiga Daniela Alaattinoglu djupdyka i forskning om tvångssteriliseringar och -kastreringar i Norden. "Det är en chock för många att vi i vissa aspekter delar historien med Nazityskland", säger Alaattinoglu.

Nyhetsbild

"Plötsligt ligger man där med ett öppet sår i huvudet" – så vet du att du dricker för mycket på semestern

Småsmuttandet kan bli ett stort problem när Finland firar semester. Hur länge tar det för levern att återhämta sig? Och är ett glas om dagen nyttigt? Experterna svarar.

Nyhetsbild

Forskare visionerar om stadsodling – "Vasa har låtit torget dö ut"

VASA En stadsodling med ätbara växter – är det torgets blomstrande framtid i Vasa? Åtminstone om forskaren Maria Ehrnström-Fuentes får bestämma.

Nyhetsbild

Gågatan förlängs – "Kul med satsning på levande stadskärna"

VASA Om allt går enligt planerna ska hela Hovrättsesplanaden bli gågata. Den första etappen kan stå klar redan om några år. Här satsas det på en levande stad – men alla företagare hurrar inte.

Nyhetsbild

"Torget är dött" – Men visioner finns för ett tätare torg

Förr var torget stadens stormarknad, numera kämpar försäljarna för att klara sig. Arkitekten Johan Bäckman och försäljarna vill ha ett mer intimt torg.

Nyhetsbild

Många tomma lokaler i Vasa: "Kan utarma centrum" – Citymarket planerar stora förändringar

Ännu en lokal gapar snart tom när Halpa-Halli flyttar, och att locka aktörer till en liten stad är svårt. Samtidigt planerar Kesko att göra Citymarket i centrum till en mer stadstypisk matbutik.

Nyhetsbild

Den här egenskapen är ännu viktigare än flytvästen – har du koll på båtsäkerheten?

Tillbud som midsommarhelgens händelser i Sundom ger orsak att tänka lite extra på säkerheten i båten. "Ifall det händer något oväntat är det näst intill omöjligt att ta på sig en flytväst."

Nyhetsbild

Elsa Kemppainen: Som föderska gäller det att uthärda

Att lida är vackert när det görs i moderskapets namn.

Nyhetsbild

Natalia upplevde Tjernobyl på nära håll – kunde då aldrig ana katastrofens följder: "Vi var hjärntvättade att lita på staten"

Olyckan i Tjernobyl krossade många liv – nu är den aktuell igen tack vare den hyllade serien på HBO. Vasabon Natalia Storm upplevde katastrofen på nära håll. Ännu finns rester av nedfallet kvar i de österbottniska skogarna.

Nyhetsbild

Picknick blev euforisk innefest – "Stämningen är fenomenal"

Det blev ingen picknick – men det blev en fest. Svetten lackar på kulturhuset Fanny, en dagsfest där alla får vara sig själva.

Nyhetsbild

"Kärlek tillhör alla!" – Pride samlade regnbågsfolket i Vasa trots regn

Över 800 personer marscherade för tolerans och kärlek i Vasa på lördagseftermiddagen. Vasa är tolerant, men kan bli ännu bättre – ett vanligt budskap under regnbågsmarschen.

Nyhetsbild

Kvinnor och barn begravdes i källan – men vilka var de? Mysteriet i Storkyro nystas upp

Om vårarna färgas vattnet i källan Levänluhta i Storkyro rött – en symbol mättad av betydelse. De som låg i vattengraven var kvinnor. Kanske schamaner, helare, barnmorskor. Nu vet vi också att flera av dem hade likheter med dagens samer.

Nyhetsbild

Vasas sommarblommor är här – vågor och champagneglas årets nyheter i rabatterna

Över 20 000 blommor planteras för tillfället i Vasa stads rabatter. Nytt för i år är champagneglas, noter och vågor – symboler mitt i blomprakten.

Nyhetsbild

Tvångssterilisering, dödsstraff, förföljelse –"Att tolerera är inte nog, det krävs respekt"

Vi blickar utåt – hur behandlas HBTQI-personer i världen? Amnestys expert pekar inte finger, mycket finns att göra också i Europa.

Nyhetsbild

Sex unga kvinnor i regeringen – "Det här är en klar motreaktion"

Finlands politik har tagit ett kliv mot jämställdhet med en majoritet av unga kvinnor på tunga ministerposter. Vasapolitikern Aino Akinyemi kan sina glastak: "Som ung kvinna måste man kämpa hårdare".

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet