Dan Ekholm

dan.ekholm@vasabladet.fi

LEDARE: Statsministern och coronaläckaget

Det finns uppenbarligen slitningar inom regeringen angående när och under vilka förutsättningar beredskapslagen kan tas i bruk.

LEDARE: "Vasa behöver fler finskspråkiga"

Ilkka-Pohjalainen oroar sig för att andelen finskspråkiga minskar något i Vasa. VBL anser att Vasa behöver arbetskraft oberoende av språk.

LEDARKOMMENTAR: Håll avstånd till vindturbinerna

LEDARKOMMENTAR: Utegångsförbud inte uteslutet

LEDARE: Vi har inte råd med tuppfäktning

Beskyllningarna duggar tätt mellan regeringen och Helsingfors om vem som gör tillräckligt för att bekämpa covid-19. Sjabblet måste upphöra.

LEDARE: Trump viker sig (inte)

På omvägar medger Donald Trump att han förlorat det amerikanska presidentvalet, men framhärdar att han vunnit. Övergången börjar nu ta form.

LEDARE: Tegnell åsidosätts i Sverige

Mycket tyder på att statsepidemiologen Anders Tegnell inte längre får husera fritt då Sverige försiktigt omprövar sina coronastrategier.

LEDARE: Helsingfors kunde ta modell av Vasa

Det är ingen naturlag att antalet coronafall ökar. Det går att få bukt med smittan. Det vet vi i Vasa. Smittan i Helsingfors berör också oss.

LEDARE: Brobyggarnas tid är nu

Västvärlden får en andningspaus från politiska ytterligheter. Nu behövs brobyggarna för att lösa problemen, brosprängarna bidar sin tid.

LEDARE: Kaskö – liten stad, stora problem

Den akuta förtroendekrisen är för tillfället löst då stadsdirektören fick fortsatt förtroende. Hur hållbart det är på sikt återstår att se.

LEDARE: Lära sig leva med covid-19

Finland har klarat sig undan coronan bättre än andra europeiska länder. Det är resultatet av många olika faktorer. Tur och skicklighet.

LEDARE: Mink som hotar coronavaccin?

Världen kunde dra en suck av lättnad då beskedet om lyckade vaccinförsök kom i måndags. Men ännu finns många utmaningar och hot.

LEDARE: Obligatorisk undervisning i Vörådialekt?

En olycklig språkkonflikt skapar missämja och förtret i Vörå. Hur finskspråkiga behandlas har betydelse också utanför kommunens gränser.

LEDARE: USA:s sår måste läkas

Allt tyder på att Joe Biden vinner över Donald Trump i presidentvalet i USA. Trump måste acceptera sitt nederlag för demokratins skull.

KOMMENTAR: Ingen promenadseger för Biden

Presidentvalet i USA blev jämnare än vad opinionsmätningarna hade gett vid handen. Men ingen stjäl segern av Trump.

LEDARE: Andra vågen Trump?

De närmaste dagarna kan komma att avgöra mycket av USA:s och världens framtid. Ytterligare fyra år med Trump kan bli förödande.

LEDARE: En statligt skriven thriller

Vem behöver deckare då verkligheten ser ut som den gör? Den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen är spännande läsning om vår värld.

LEDARE: Europa stänger för att lindra andra vågen

Den andra coronavågen hotar Europa. Allt fler länder stänger nu ner för att undvika en katastrof. Dödstalen stiger brant igen.

LEDARKOMMENTAR: Terrorhotet i Finland

LEDARE: Följdsjukdomar av covid-19 kan bli dyra

Många människor som tillfrisknar från covid-19 kämpar med kroniska följder. Följdsjukdomarna kan vara långvariga och bli dyra för samhället.

Hittade du inte artikeln du sökte? Du kan också söka efter skribent i vårt arkiv. Till arkivet