Sport

Friidrott

Nyhetsbild

Kipchoge krossade egna världsrekordet på maraton – närmar sig drömgränsen

FRIIDROTT Eliud Kipchoge krossade sitt eget världsrekord när han vann Berlin maraton på 2.01,09. Tigist Assefa vann damklassen på supertiden 2.15,37.

Nyhetsbild

Sverige krossade Finland i Helsingfors – fjärde raka blågula dubbelsegern i landskampen

FRIIDROTT Försprånget som svenskarna skaffade sig under lördagen blev för stort. De finländska friidrottarna kunde inte vända trenden på söndagen – och för fjärde Sverigekampen i rad blev det svensk dubbelseger.

Nyhetsbild

Trots avbruten hotellfrukost och blågul ledning – finländska idrottarna glada då Sverigekampen startade: "Fantastisk stämning"

FRIIDROTT Sverigekampen i friidrott är tillbaka på Olympiastadion i Helsingfors, och de finländska friidrottarna söker revansch efter förlusterna i Stockholm förra året. Bland andra Viivi Lehikoinen och Elina Lampela fixade blåvita grensegrar på lördagskvällen, men Sverige leder efter första dagen.

Nyhetsbild

Vasa Maraton tillbaka efter tre års paus – segrarna gick till Lappo och Nykarleby

FRIIDROTT Vasa Maraton har inte avgjorts sedan 2019, men på lördagen kunde man tävla igen då den 35:e upplagan av loppet avgjordes. Juha Laitinen var snabbast på herrsidan medan Cecilia Renvall vann damernas lopp.

Nyhetsbild

Camilla Richardsson missar Sverigekampen – har inte återhämtat sig från covid-19: "Hälsan är det viktigaste"

FRIIDROTT Det blir ytterligare två förändringar i den blåvita truppen till helgens Sverigekamp på Olympiastadion i Helsingfors. En av de som faller bort är Vasalöparen Camilla Richardsson.

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Drivet finns varken för stav eller sprint – Alina Strömberg har avslutat karriären: "Jag känner mig klar"

FRIIDROTT Alina Strömberg, 23, har avslutat sin friidrottskarriär. En speciell karriär, där hon lyckades både inom stavhopp och sprintlöpning.

Nyhetsbild

Läkaren förbjuder Topi Raitanen från deltagande i Sverigekampen – även Nathalie Blomqvist avstår

FRIIDROTT Hinderlöparen och EM-guldmedaljören Topi Raitanen avstår från Sverigekampen, liksom IK Falkens Nathalie Blomqvist.

Nyhetsbild

Camilla Richardsson löper dubbla distanser i Sverigekampen – trots förra veckans covidinfektion

FRIIDROTT Österbotten är starkt representerat i helgens friidrottslandskamp mot Sverige. Den förra Vasa IS-löparen Camilla Richardsson planerar att löpa dubbla distanser, trots att hon drabbades av covid-19 förra veckan.

Nyhetsbild

Fjärde fjärdeplatsen i FM för Cecilia Österblad – Vasa IS-löparen: "Är egentligen väldigt besviken"

FRIIDROTT Hade Cecilia Österblad löpt i trakterna av sitt personliga rekord så hade FM-bronset på 5000 meter varit möjligt – men i dag fungerade det inte, säger hon.

Nyhetsbild

Orienteraren Otto Gripenberg debuterade på 5000 meter i FM – lättare utan karta i hand: "Det var bara att springa"

FRIIDROTT Otto Gripenberg från Jakobstad är en framgångsrik orienterare, men nu vill han utforska banlöpningen – för att gå framåt ännu mer i sin huvudgren.

Nyhetsbild

Vasa IS-sprintern Ive Ntumba hade ett mål med säsongen – knep FM-brons: "Det är tuffa killar jag tävlar mot"

FRIIDROTT Finaler på 100 meter avslutade den andra FM-dagen. Ive Ntumba, Vasa Idrottsällskap, bjöd på en liten segerdans efter att ha spurtat i mål som trea.

Nyhetsbild

"Det är inte slut här, det kan jag lova" – Albin Lundberg försvarade FM-guldet i stav och vill fortsätta jaga rekord

FRIIDROTT Vasa Idrottssällskaps Albin Lundberg var ytterst nära att klara den personliga rekordhöjden 530. Det blev ändå FM-guld i 22-åringarnas stavtävling.

Nyhetsbild

FM-guld till Åsarnas Charlotta Sandkulla – trots säsongens sämsta resultat: "Det har varit en lång säsong"

FRIIDROTT Charlotta Sandkulla fixade FM-guldet i sista omgången – efter en problematisk tävling med två godkända kast.

Nyhetsbild

Tio veckors tävlingspaus för Drotts Adrian Björkgren inför FM – knep ändå silver i häck: "Kan inte alltid få guld"

FRIIDROTT Den första tävlingsdagen i FM avslutades med 110 meter häck för herrar 19 och 22 – och medaljer till Drott och Åsarna.

Nyhetsbild

Krafts Emma Nyman tog FM-brons – tränaren gav råd via Skype: "Mamma är en van IT-hanterare"

FRIIDROTT De finländska mästerskapen för 19- och 22-åringar körde i gång i strålande solsken och 22 graders värme på Karlsplan.

Nyhetsbild

Världsrekorddamen och EM-femman kastar i Vasa – kring 600 anmälda till helgens FM

FRIIDROTT Senast Silja Kosonen tävlade på Karlsplan blev det världsrekord i slägga för 19-åringar. Hon är en av flera internationellt framgångsrika friidrottare som är anmälda till 19- och 22-åringarnas FM i Vasa i helgen.

Nyhetsbild

Finländskt rekord i längdgropen – men Pulli hoppade längst

FRIIDROTT Kristian Pulli vann längdtävlingen i onsdagens GP-tävlingar i Villmanstrand på 7,87. Men det var ändå en annan kille, 17-åriga Kasperi Vehmaa, som stal föreställningen.

Nyhetsbild

Ännu en EM-medalj till Finland – Etelätalo presterade rekordkast under press

FRIIDROTT Lassi Etelätalo var sist ut av de finländska medaljkandidaterna i EM. Och medalj blev det.

Nyhetsbild

Elin och Albin stortrivdes inte i regnet men hoppade hem SFIM-guldet utan problem

FRIIDROTT SFI-mästerskapen avslutades i regn och det satte sina spår i resultaten. VIS:arna Elin Pajunen och Albin Lundberg knep ändå varsitt mästerskap i Mariehamn.

Nyhetsbild

Eljas Aalto sprintade på 21,19 – flera silvermedaljer till GIF

FRIIDROTT Eljas Aaltos 21,19 på 200 meter var en vacker slutvinjett på lördagskvällens drabbningar i SFIM. Resultatnivån var i regel blygsam i seniorernas tävlingar.

Nyhetsbild

Pangstöt av Benjamin Holmbäck i SFIM – Robin Liljeqvist räddade guldet i sista omgången

FRIIDROTT Åsarnas Benjamin Holmbäck ledde, men höll en rätt låg profil i kultävlingens första fem omgångar för att sedan explodera i den sjätte och sista.

Nyhetsbild

Axel Nisula landsetta på 100 meter – Casper Holm fick sin revansch på 800 meter

FRIIDROTT Kvicka ben och fina förhållanden borgade för en kanontid på 15-åringarnas 100 meter i SFIM. Axel Nisula från Malax IF vann och är nu landsetta på 11,26.

Nyhetsbild

Kristiina Mäkelä skrämde bort finalspöket och tog EM-silver – hoppade nytt finskt rekord: "Känner mig helt tom"

FRIIDROTT Trestegshopparen Kristiina Mäkelä fick till ett perfekt hopp i andra omgången som är nytt nationsrekord och ledde hela vägen till silvermedaljen i EM-finalen på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Finska guldyran i EM fortsätter – Topi Raitanen spurtade hem guldet på 3000 meter hinder: "Jag har jobbat hårt för det här"

FRIIDROTT Topi Raitanens taktiska drag lyckades och han kunde spurta in som ohotad etta i EM-finalen på 3000 meter hinder på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Priscilla spurtade bäst på 200 meter – Mella kvickast på 300 meter

FRIIDROTT Det var hård fajt om segern på 200 meter i 17-årsklassen. Drotts Priscilla Boateng var ändå starkast på upploppet och korades till förbundsmästare.

Nyhetsbild

Salta killar i diskusringen – både Benjamin och Hannez kastade rekord

FRIIDROTT Diskuskillarna Benjamin Holmbäck och Hannez Sarin stod för riktigt vassa resultat i diskusringen i Mariehamn. Båda vann också – men i varsin klass.

Nyhetsbild

Nytt succélopp av Camilla Richardsson i EM – krossade sitt personliga rekord på femman: "Nu är jag nog nöjd"

FRIIDROTT Camilla Richardsson gjorde på torsdagskvällen sitt andra EM-framträdande i München. Efter niondeplatsen på 10 000 meter i måndags ställde hon sig på startlinjen även på 5000 meter – och stod för ett nytt panglopp.

Nyhetsbild

BILDER: Här får Wilma Murto sin medalj

FRIIDROTT På torsdagskvällen fick Wilma Murto sin guldmedalj för vinsten i stavhopp på onsdagskvällen. Lehtikuva var på plats och tog bilder.

Nyhetsbild

Mikael Westö jämför Wilma Murto med svenska stavhoppsfantomen Duplantis: "Att ta EM-guld på det här sättet är helt sanslöst"

FRIIDROTT Wilma Murto är på allas läppar efter sitt sensationella EM-guld i stav på onsdagskvällen. En prestation som lyckades på både det fysiska och mentala planet, enligt stavhoppstränaren Mikael Westö och mentaltränaren Anki Brandtberg.

Nyhetsbild

Vasabon Anni-Linnea Alanen långt från EM-final – kast kring personliga rekordet skulle ha räckt: "Fick inget tryck i spjutet"

FRIIDROTT Det blev ingen spjutfinal i EM för Anni-Linnea Alanen. Kraften i kasten fattades och 19-åringen från Vasa placerade sig sist i resultatlistan.

Nyhetsbild

VIDEO: President Niinistö hyllar Wilma från Salo – se guldhoppet en gång till

FRIIDROTT Gratulationerna regnade över Wilma Murto efter hennes fina prestation i EM i natt.

Nyhetsbild

SFI-mästerskapen avgörs på sprillans ny arena i Mariehamn

FRIIDROTT Baltic friidrottsarena på Åland invigdes så sent som i maj. I helgen står den värd för SFI-mästerskapen för såväl juniorer som seniorer.

Nyhetsbild

EM-guld! Wilma Murto fixade blåvit fest i München – tangerade mästerskapsrekordet

FRIIDROTT Sex års torka är över. Finland har åter tagit medalj i ett friidrotts-EM, och för första gången sedan 2014 är valören guld då Wilma Murto ensam seglade över ribban mot sensationella höjder.

Nazistskandal skakar EM – säkerhetsvakt greps efter nazihälsning framför israeliska idrottare

FRIIDROTT En skandal skakar EM-tävlingarna i München. En tysk säkerhetsvakt har gripits för att ha gjort en Hitlerhälsning framför en grupp israeliska idrottare.

Nyhetsbild

Anna Hjulfors avslutar sprintkarriären – "Det är resan som är det viktigaste"

FRIIDROTT Anna Hjulfors har idrottat hela livet och satsat helhjärtat på friidrotten i många år. Efter den här säsongen fortsätter tränandet i andra former då IFN-löparen väljer att avsluta sin elitsatsning.

Nyhetsbild

Topi Raitanen lätt vidare – kvalfyllt kval i slägga

FRIIDROTT Topi Raitanen löpte med skallen och hade inga problem att ta sig vidare från försöken på 3 000 meter hinder på tisdagen.

Nyhetsbild

Hjälpte skadad EM-löpare – kom sist i mål

FRIIDROTT Nahuel Carabana, från Andorra, stod för en av friidrotts-EM:s finaste gester under försöket på 3000 meter hinder.

Nyhetsbild

Nathalie Blomqvist utslagen i EM: "Jag var ganska utmattad när sista varvet började"

FRIIDROTT Farten var som väntat hög i det andra försöksheatet på 1500 meter i EM.

Nyhetsbild

Camilla Richardssons bästa mästerskapslopp i karriären: "Jag ville ösa på hela tiden"

FRIIDROTT Camilla Richardsson gick in för att göra sitt snabbaste lopp någonsin på 10.000 meter. Det lyckades med besked och det blev en fin placering i EM.

Nyhetsbild

Nathalie Blomqvist räknar med högt tempo i försöken

FRIIDROTT Nathalie Blomqvist har tvingats tävla sparsamt på sistone, men hennes tävlingar har desto tyngre mästerskapsstatus. Nu väntar försök på 1 500 meter i München.

Nyhetsbild

Nina Chydenius bästa finländska – polsk seger på EM-maraton: "Mitt livs tyngsta tävling"

FRIIDROTT Nina Chydenius kunde inte matcha sin rekordtid på EM-maran, men var bäst av de blåvita damernas i värmen i München. Alisa Vainio kom aldrig i mål.

Nyhetsbild

Korsnäskillen Casper Holm dubbel FM-medaljör – löparlöftet förbättrade sitt rekord med sju sekunder: "Visste att det gick fort"

FRIIDROTT Casper Holm fortsätter skörda framgångar på löparbanorna. Silvret på 2000 meter blev IF Fyren-löparens andra medalj i junior-FM detta veckoslut – och han var inte den enda österbottniska medaljören på söndagen.

Nyhetsbild

Ny skada stoppar Oliver Helander från friidrotts-EM – "Inte en chans att jag kan kasta nästa vecka"

FRIIDROTT Spjutkastaren Oliver Helander tvingas stå över friidrotts-EM nästa vecka. Ryggkrampen som Helander drog på sig i FM har släppt, men i stället började sidan bråka.

Nyhetsbild

Flera österbottniska friidrottsmedaljer vid junior-FM – guld till Malax IF:s Alec Isaacs

FRIIDROTT Det blev en rad österbottniska friidrottsmedaljer vid FM för 16-17 åringar i Lembois och för 14–15-åringar i Nurmijärvi.

Nyhetsbild

VM-guldmedaljör i friidrott överfallen på båt – riskerar missa tävlingar

FRIIDROTT Spjutkastaren som tog guld i friidrotts-VM i Eugene, Anderson Peters, blev attackerad på en båt i hemlandet Grenada. Nu riskerar han att missa tävlingar.

Nyhetsbild

Spjutkastaren Robin Liljeqvist från Jeppo levererade i junior-FM – höll för favoritskapet och tog guld

FRIIDROTT Den första österbottniska medaljen i junior-FM detta veckoslut gick till Robin Liljeqvist och IF Nykarlebynejden. Den 14-åriga spjutkastaren har förbättrat sitt rekord med över 18 meter denna sommar.

Nyhetsbild

Nina Chydenius redo att kämpa mot värmen: "Det gäller att vara ödmjuk mot vädret"

FRIIDROTT Karlebys EM-löpare Nina Chydenius har landat i München. Vi tog pulsen på henne inför måndagens maratonlopp.

Nyhetsbild

Anni-Linnea Alanens "hemliga" dröm besannas – tävlar i EM i München: "Det kom några glädjetårar när jag fick beskedet"

FRIIDROTT Spjutkastaren Anni-Linnea Alanen är nöjd med att hon lyckades kvittera ut en EM-biljett till München med tanke på omständigheterna. Vasabon har en sjukdomsfylld vinter bakom sig, och precis innan tävlingssäsongen inleddes bytte hon tränare.

Nyhetsbild

Elin Pajunen kunde inte rubba VM-trion – var illa ute redan på tredje höjden: "Det var på håret"

FRIIDROTT Än en gång blev det en fjärdeplats för Elin Pajunen i FM. Inte heller i damernas längd blev det någon medalj till Vasa under söndagskvällen.

Nyhetsbild

Camilla Richardsson gav formbesked som heter duga i FM – den plågsamma tiden efter VM är nu glömd: "Paniken har lagt sig"

FRIIDROTT Efter VM-misslyckandet har det varit tunga veckor för Camilla Richardsson, men i Joensuu vände det när hon tog sitt första guld på 5000 meter på söndagen.