Sport

Friidrott

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Dubbelseger för Björkgrens på häcken – Strömberg på silverpallen på 200 meter

FRIIDROTT Bröderna Björkgren från IF Drott var kvickast över häckarna på 60 meter i hall-FM. Storbror Alexander var överlägsen mästare i 19-årsklassen på 8,02 medan Adrian klippte hem silvret.

Nyhetsbild

Alexander Björkgren slaktade rekorden i junior-FM

FRIIDROTT Alexander Björkgren jobbar inte på Snellmans, men slaktartakterna sitter alla gånger i kroppen. På lördagen raderade drottaren ut två ÖID-rekord på 60 meter.

Nyhetsbild

Sofie Westerlund tog guld i stavhopp i junior-FM: "Allting fungerade"

FRIIDROTT Vasa IS-hopparen Sofie Westerlund var bäst av alla i klassen damer 22. Guldet är Westerlunds första i FM-sammanhang.

Nyhetsbild

FM-silver i hallsäsongens enda tävling för Mathilda Kvist – Vasa IS inledde junior-FM med tre medaljer

FRIIDROTT Junior-FM avgörs i Tammerfors i helgen och Vasa Idrottssällskap inledde med tre medaljer. Vaasan Toverit och Närpes Kraft knep varsitt FM-guld.

Nyhetsbild

FM-medaljer till Vaasan Vasama och GIF – Junnila nära EM-gränsen i höjd

FRIIDROTT Den 22-åriga höjdhopparen Ella Junnila har redan varit med om mycket. Stortävlingar, FM-guld, brons i junior-EM och nationsrekord. I Jyväskylä vann hon sitt första FM-guld inomhus och var nära att gå över OS- och EM-kvalgränsen 196.

Nyhetsbild

Sandra Eriksson blev av med sitt hallrekord på 1500 meter – Sara Kuivisto stod för panglopp i Jyväskylä

FRIIDROTT Tidigare under hallsäsongen hade Sara Kuivisto löpt nationsrekord både på 600 och på 800 meter. I FM tog hon hem guldmedaljen på 1 500 meter och slog Sandra Erikssons gamla nationsrekord på köpet.

Nyhetsbild

Också den finska stafettkarnevalen skjuts fram – funderar på lokal satsning i Vasa

FRIIDROTT Kouluviestikarnevaali skulle göra premiär på Olympiastadion i maj. Men nu skjuts den, likt Stafettkarnevalen, fram och arrangörerna funderar på liknande lösningar som den svenska versionen.

Nyhetsbild

Stafettkarnevalen ordnas som lokala stafettfester – en kan ordnas i Vasa: "Det enda rätta"

FRIIDROTT Att i maj arrangera Stafettkarnevalen på Olympiastadion med 10 000 barn och unga går inte för sig. Därför har Skolidrottsförbundets styrelse bestämt att sprida ut karnevalen på flera orter i Svenskfinland.

Nyhetsbild

Sandra Eriksson nuddade EM-gränsen – Nathalie Blomqvist på 2.08,84

FRIIDROTT Sandra Eriksson nosade på EM-gränsen på 1500 meter på lördagen. Hon var en knapp halvsekund från att knäcka den nöten i halltävlingar i Sollentuna.

Nyhetsbild

Vasa vill ordna FM i friidrott 2024 – VIS ansöker men alla föreningar är med

FRIIDROTT FM i friidrott verkar återvända till Vasa vart tionde år. Det ordnades 2004 och 2013. Nu ansöker VIS om arrangemangen 2024.

Nyhetsbild

Nathalie Blomqvist sprang rekord men missade EM-gränsen i debuten

FRIIDROTT Hallpremiären är undanstökad. Nathalie Blomqvist sprang 1 500 meter i Helsingfors i söndags, men det gick inte riktigt så fort som 19-åringen hade hoppats.

Nyhetsbild

Beslut om årets stafettkarneval i mitten av februari

FRIIDROTT På grund av coronasituationen och de rådande rekommendationerna är det fortfarande oklart om Stafettkarnevalen kan arrangeras i vår.

Nyhetsbild

Finlands snabbaste kock fortsätter jaga rekordtider

FRIIDROTT I augusti 2019 kom Christoffer Envall med det oväntade beskedet att han skulle trappa ner sin elitsatsning. Det blev inte riktigt så. I somras löpte han rekord på både 100 och 200 meter. Målet är ännu kvickare ben 2021.

Nyhetsbild

Alina Strömberg och Frantz Kruger årets idrottare i ÖID

FRIIDROTT ÖID friidrott har premierat årets bästa idrottare, ledare och föreningar.

Nyhetsbild

Perfekt höghöjdsläger i coronatider – Blomqvist, Österblad och Grandell tränar i Pajulahti

FRIIDROTT De bor på 2 000 meters höjd i Pajulahti samtidigt som de tränar på normal höjd. Friidrottarna Jonna Grandell, Nathalie Blomqvist och Cecilia Österblad har hittat det perfekta träningsalternativet i coronapandemins skugga.

Nyhetsbild

Höjdhopparen Elin Pajunen byter klubb

FRIDROTT I våras kunde vi berätta att IF Åsarnas Elin Pajunen bytt såväl boningsort som tränare. Nu byter hon också klubb.

Nyhetsbild

Vasa IS mister sina mest framgångsrika seniorer: "Det är en stor förlust"

FRIIDROTT Två av Vasa Idrottssällskaps största idrottare har lämnat föreningen på grund av ekonomiska orsaker. Friidrottssektionens ordförande Mikael Rönnkvist anade att det kunde bli så.

Nyhetsbild

Kristian Bäck lämnar Vasa IS – och samtidigt också SFI

FRIIDROTT Vasa IS tappar två riktigt tunga namn i höst. Kristian Bäck har nämligen också skrivit på för en ny klubb. Förra veckan berättade Camilla Richardsson att hon flyttar till Esbo IF.

Nyhetsbild

Hinderlöparen Camilla Richardsson lämnar Vasa IS

FRIIDROTT Friidrottarna brukar dra upp bopålarna i november. Camilla Richardsson hör till dem som byter adress. Hon lämnar Vasa IS för en annan SFI-förening.

Nyhetsbild

Mästerskapsmedalj åt Sandra Eriksson – sju år senare

FRIIDROTT Sandra Eriksson är numera bronsmedaljör på 3000 meter hinder vid Universiaden i Kazan 2013. Detta efter att resultatlistorna har skrivits om med anledning av ett uppdagat dopningsfall.

Nyhetsbild

Björn Sandler avancerar i alla tiders maratonstatistik

FRIIDROTT Falkens Björn Sandler fortsätter röra om i alla tiders ÖID-statistik på maraton. Hans FM-tid 2.22.01 – som dessutom inbringade en silvermedalj – gjorde att han avancerade till sjätte plats.

Nyhetsbild

Antti Ruuskanen tar en sista dans – drömmer om OS-guld i Tokyo: "Beslutet kom från hjärtat"

FRIIDROTT Spjutstjärnan Antti Ruuskanen, 36, har haft flera skadefyllda säsonger de senaste åren. I somras blev det FM-silver i Åbo med 79,22 – men det var oklart om karriären skulle fortsätta.

Nyhetsbild

Jeanine Nygård byter tränare och flyttar till Stockholm: "Kan vara bra att chocka systemet"

FRIIDROTT Jeanine Nygårds friidrottssäsong lämnade mycket att önska. Nu byter hon Vasa mot Stockholm och Petra Stenman mot Dejan Mircovic – och ser framemot att prova på ett träningsupplägg.

Nyhetsbild

Mikaela Ingberg blev utan drömjobbet – hade varit första kvinnan på posten

FRIIDROTT Ex-spjutkastaren Mikaela Ingberg blev inte vald till träningschef i Finlands friidrottsförbund.

Nyhetsbild

Camilla Richardsson har opererats: "Bra att det hittades nu och inte i februari"

FRIIDROTT Camilla Richardsson genomgick en operation på onsdagen. Orsaken var en hamstringsskada som upptäcktes på magnetröntgen förra veckan.

Nyhetsbild

Utomhusvärldsrekord i stavhopp för Duplantis – trots skakig inledning

FRIIDROTT Han är bäst genom tiderna inomhus. Och nu också utomhus. Armand Duplantis klarade 6,15 meter i Rom och har därmed hoppat högre än någon annan utomhus.

Nyhetsbild

Mikaela Ingberg söker toppjobb inom förbundet: "Tycker om att jobba nära idrottarna"

FRIIDROTT Ex-spjutkastaren från Vasa har ansökt om jobbet som friidrottsförbundets träningschef.

Nyhetsbild

Sandra Eriksson gör comeback efter två år – är nu i karantän i väntan på FM

FRIIDROTT Sandra Erikssons ofrivilliga paus från tävlingar blir 758 dagar. Då finländska terrängmästerskapen avgörs är hon tillbaka.

Nyhetsbild

IF Drott fixade brons på korta häcken i stafett-FM: "Vi kunde inte kräva mer"

FRIIDROTT Det blev en medalj för ÖID-föreningarna i stafett-FM i Kotka på söndagen – i 19-åringarnas 4x100 meter häck.

Nyhetsbild

Silver och SFI-rekord till Vasapojkar vid stafett-FM – VIS-damerna sjabblade: "Fick inte över pinnen"

FRIIDROTT VIS-kvartetten Nico Källberg, Elias Rintanen, Benjamin Olli och Ive Ntumba grejade ett FM-silver och nytt SFI-rekord i 17-årsklassen på 4 x 100 meter på lördagen. För Vasa IS damer gick det sämre – laget kom aldrig i mål efter en missad växling.

Nyhetsbild

Terräng-DM avgörs i Nykarleby om en vecka: "Vi följer de direktiv som finns"

FRIIDROTT IF Nykarlebynejden står värd för distriktsmästerskapen i terräng i höst. Tävlingarna ordnas lördagen den 19 september.

Nyhetsbild

Sverige tog dubbelseger i landskampen – herrarna avgjorde i sista grenen

FRIIDROTT Det blev några trippelsegrar för Finland under dag två i Tammerfors. Men det blåvita damerna var aldrig nära att komma i kapp Sverige och Finlands herrar tvingades ge sig på de längre distanserna.

Nyhetsbild

Valtanen gladde i spjut – Rinne spurtade ner Rogestedt

FRIIDROTT Finsk sisu, kanske? Ja, kalla det vad ni vill, men lille Joonas Rinne var stor bakom långe Johan Rogestedt på avslutande 1500 meter. Saarijärvibon spurtade ner svensken på upploppet.

Nyhetsbild

Strömberg: Jag är väldigt besviken

LANDSKAMPEN Alina Strömberg fick inte det lopp hon önskade på 100 meter i landskampen. Klockan tickade över tolv sekunder för Larsmosprintern.

Nyhetsbild

Väntad trippel i herrarnas slägga då landskampen började

LANDSKAMPEN Aaron Kangas har varit svårslagen i släggringen den här säsongen och i landskampen mot Sverige ledde han den blåvita trion till en väntad trippelseger.

Nyhetsbild

Kristian Bäck deltar inte i Sverigekampen – har skadeproblem

FRIIDROTT Vasa Idrottssällskaps Kristian Bäck har drabbats av skadebekymmer igen och deltar därför inte i helgens landskamp.

Nyhetsbild

Sofie Lövdal utmanare i Sverigekampen: "Realistiskt är att springa säsongsbästa"

FRIIDROTT Efter en paus på sex år var Sofie Lövdal förra året tillbaka i Sverigekampen. Då blev det en sjätteplats. I år talar statistiken för att placeringen blir densamma – men avståndet till motståndarna krymper.

Nyhetsbild

Alina Strömberg debuterar i landskampen – hade förväntat sig en annan sträcka

FRIIDROTT Alina Strömberg gäller som debutant i helgens landskamp mot Sverige. Hon kommer att löpa för de blåvita på både 100 meter och i korta stafetten på lördag.

Nyhetsbild

Christoffer Envall gjorde säsongsdebut på 400 meter

FRIIDROTT I säsongens elfte timme har Christoffer Envall debuterat på sin forna paradsträcka 400 meter. Han gjorde sitt första lopp på fulla banvarvet i Kannus i måndags.

Nyhetsbild

Sofie Lövdal deltar i Sverigekampen – Finland går in som utmanare: "Motståndaren måste respekteras"

FRIIDROTT Friidrottsförbundet har offentliggjort namnen på de friidrottare som ska representera blåvitt i helgens landskamp mot Sverige i Tammerfors.

Nyhetsbild

Stefan Holms son klar för Sverigekampen – blev nyligen svensk mästare

FRIIDROTT Den svenska truppen till friidrottslandskampen mellan Finland och Sverige är presenterad.

Nyhetsbild

Nader Khalili deltog i fyra grenar – tog fyra FM-medaljer

FRIIDROTT På lördag blev det ett guld och ett silver i FM i parafriidrott i Åbo. På söndagen fortsatte han likadant, genom att ta ett guld och ett silver till.

Nyhetsbild

Vasas simstjärna Nader Khalili knep FM-medaljer i friidrott

FRIIDROTT Vasa Simsällskaps parasimmare Nader Khalili deltar i FM i parafriidrott i helgen – i Vasa Idrottssällskaps färger.

Nyhetsbild

Finska stafettkarnevalen i Vasa ställs in – siktar mot Olympiastadion nästa år

FRIIDROTT Den regionala Kouluviestikarnevaali, en finsk variant av Stafettkarnevalen, ställs in i år.

Nyhetsbild

Landskampen i Tammerfors blir dyr för Sverige – idrottarna flygs in dagligen: "Vi är villiga att ta kostnaden"

FRIIDROTT Dagliga resor till och från Finland. Finnkampen blir extra dyrt i år för Svenska friidrottsförbundet eftersom man tvingas chartra flyg till Tammerfors.