Sport

Friidrott

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Video: Österbottniska skolor dominerar i hejarklackstävling – Högstadiet i Petalax vann

STAFETTKARNEVALEN Skolorna från Nyland lyser med sin frånvaro på läktarna i Esbo under andra dagen av Stafettkarnevalen. Men det stoppar inte hejarklackarna från Österbotten som verkar ha satsat större än någonsin tidigare.

Nyhetsbild

"Va, blev vi andra?" – Korsholms högstadietjejer är överraskade medaljörer

STAFETTKARNEVALEN I gatustafetten låg Korsholms högstadieflickor i täten hela loppet, medan pojkarna i masstafetten plockade placeringar under loppets gång.

Nyhetsbild

Bussresor, Sound Cloud Rappers och medaljer: ”Det bästa är när man kommer ut och ska springa”

STAFETTKARNEVALEN Stämningen är i topp när Stafettkarnevalen fortsätter på lördagen. Får många av deltagarna är tävlingen en rolig återkommande händelse som skapar minnen för livet.

Nyhetsbild

Pizzapaus mitt i karnevalen: "Vi behövde mer än korv och bröd"

STAFETTKARNEVALEN Solf skola hade inte beställt någon mat under karnevalen. Vad gjorde de då? Jo, beställde mat till karnevalen.

Nyhetsbild

Ballerinor i topp – Vörå Idrottsgymnasium vann gatustafetten

STAFETTKARNEVALEN I fjol tog Vörå Idrottsgymnasium en dubbelseger i flickornas gatustafett. I år fick skolan nöja sig med en medalj, men den är av den ädlaste valören.

Nyhetsbild

Guld förra året och guld nu – Tegengrenskolan fenomenal på gatustafett

STAFETTKARNEVALEN Tegengrenskolan i Vörå upprepade fjolårets bedrift i gatustafetten för högstadiepojkar. Det blev guld igen, och det med total överlägsenhet.

Nyhetsbild

Korsholm vill sprida kärlek och glädje – BGS satsar på laganda

STAFETTKARNEVALEN Allez, allez, allez! Röda baskrar, randiga tröjor. Det är lätt att lista ut vad Korsholms högstadium har för tema i sin hejarklack i år. Borgaregatans skola satsar i stället på lagandan som behövs i Finlands nationalsport.

Nyhetsbild

Den nya stafetten var en succé: "Både eleverna och lärarna blev rörda"

STAFETTKARNEVALEN Kirjala skola från Pargas gjorde det tillsammans. De vann i Stafettkarnevalen – i en stafett som gav elever med en funktionsnedsättning möjligheten att delta.

Nyhetsbild

Tjejer från Petalax: Med lite socker klarar man en lång dag

STAFETTKARNEVALEN Miira Björklund, Izabelle Uotinen, Jennie Nylund och Elin Viklund har många timmar i buss och en hel karnevalsdag bakom sig. Trots det är humöret på topp.

Nyhetsbild

Sist i mål i skolans sista karneval – Veikars njuter ändå: "Bästa skoldagen"

STAFETTKARNEVALEN Målet var att inte bli sist. Veikars skolas elever blev sist i gatustafetten. Eleverna är ändå positiva under skolans sista resa till Stafettkarnevalen.

Nyhetsbild

Stafettkarnevalen har kört i gång: "Roligt att vara här – vi vill vinna" – se videor

VIDEO OCH BILDSPEL Stafettkarnevalen bjuder på många känslor. Mitt i myllret av färger finns elever som är nervösa och förväntansfulla.

Nyhetsbild

Löparglädje i Esbo – nu har karnevalen öppnat sina portar

STAFETTKARNEVALEN 10 000 barn och unga från olika håll i Svenskfinland samlas i Esbo för att springa och heja när Stafettkarnevalen ordnas för 59:e gången.

Kokkola Ultra Run avgörs i helgen

FRIIDROTT Det är skillnad på långdistans och långdistans. Den som löper riktigt långt får alla gånger sitt lystmäte i Kokkola Ultra Run i helgen.

Nyhetsbild

Stafettkarnevalen återvänder inte till Olympiastadion nästa år – Vasa, Esbo och Åbo exil-alternativ

STAFETTKARNEVALEN Tidtabellen för Olympiastadions renovering är för osäker för en återkomst om ett år. Stafettkarnevalens turné fortsätter och inom kort fattar Skolidrottsförbundet ett beslut om var karnevalen ordnas 2020.

Nyhetsbild

Föreslår utrensning i rysk friidrott

FRIIDROTT Sparka ordföranden och alla landslagstränare i rysk friidrott. Det föreslår Rysslands antidopningschef, i hopp om att ryska friidrottare ska få vara med i OS i Tokyo nästa år.

Nyhetsbild

Duplantis över sex meter – igen

SPORT Stavhopparen Armand Duplantis satte nytt världsårsbästa med ett hopp på sex meter på en tävling i Fayetteville, Arkansas i USA.

Nyhetsbild

Ny ÖID-mästare efter spurtuppgörelse

FRIIDROTT Sex kilometer löpning i terrängen. Och så avgjordes guldstriden på sista 100 metrarna på löpbanan.

Nyhetsbild

Natalia Nylund överlägsen i Kokkola City Run

FRIIDROTT Kokkola City Run lockade närmare 2 000 löpare till start på fredagskvällen. De flesta var motionärer, men det fanns också elitlöpare som Natalia Nylund, som höll högt tempo hela vägen.

Nyhetsbild

Semenyas protest mot nya reglerna

FRIIDROTT I dag införs friidrottens nya könsregler som säger att kvinnliga hyperandrogena medeldistanslöpare måste medicinera för att sänkta testosteronnivåerna.

Nyhetsbild

Richardsson tvåa i terrängen: "Man kan alltid vara nöjd med ett FM-silver"

FRIIDROTT Det blev inte ett tredje FM-guld i följd för Camilla Richardsson. Men att besegras av Kristiina Mäki är inget att skämmas över.

Nyhetsbild

Kuuttinen missade guldet med knapp marginal – nöjd FM-silvermedaljör

FRIIDROTT Heidi Kuuttinen var dryga sekunden ifrån att ta sitt första FM-guld i terränglöpning.

Nyhetsbild

IOK-basen: Massor av sympati för Semenya

FRIIDROTT IOK-ordföranden Thomas Bach känner med löparstjärnan Caster Semenya som måste medicinera för att få ner testosteronvärdena om hon vill fortsätta att springa medeldistans.

Nyhetsbild

Richardsson blev utan ekonomiskt stöd: "Klart att det blev jobbigare"

FRIIDROTT Först kom skadan – och en förstörd säsong i somras. Under vintern kom nästa bakslag: Camilla Richardsson fick inget ekonomiskt stöd.

Nyhetsbild

Nu forsar Richardsson fram på friska fötter – siktar på VM

FRIIDROTT Camilla Richardsson har tränat för fullt de senaste månaderna. På söndag tävlar hon igen – då FM-guldet i terränglöpning står på spel.

Nyhetsbild

Förlorade i Cas – men Semenya vann i Diamond League

FRIIDROTT Caster Semenya förlorade kampen i idrottens skiljedomstol. Men om 800-metersloppet i Diamond League var stjärnans sista lopp på distansen avslutade hon med stil.

Nyhetsbild

Expert: Semenyadomen viktig för kvinnoidrotten

FRIIDROTT Den omstridda domen som stoppar Caster Semenya från att tävla på sin favoritdistans är oerhört viktig för kvinnoidrotten. Det säger en professor som är globalt ansvarig för att bedöma nya fall av hyperandrogyni inom friidrotten.

Nyhetsbild

Semenya deltar i Diamond League-premiären

FRIIDROTT Caster Semenya förlorade kampen i Cas om att få tävla utan att tvingas medicinera för att sänka testosteronhalten. Men innan domen träder i kraft den 8 maj tänker hon visa vem som är bäst i världen på 800 meter.

Nyhetsbild

Sydafrika jämför Semenya-dom med apartheid

FRIIDROTT Sydafrikas friidrottsförbund (Asa) överväger att överklaga Cas beslut om Caster Semenya.

Nyhetsbild

Falkenlöpare bästa finländare i Hamburg

FRIIDROTT En löpare från IK Falken blev bästa finländare i Hamburg maraton.

Nyhetsbild

Målrik premiärmatch för Vasa IFK – fick tre poäng och kramp

FOTBOLL Vasa IFK:s B-flickor kämpade hårt – så hårt att fem spelare drabbades av kramp. Det blev ändå seger mot ONS i FM-seriepremiären där VIFK speciellt dominerade första halvlek.

Nyhetsbild

Landsvägs-DM och Vårtian löps på söndag

FRIIDROTT Friidrottssäsongen knackar på dörren. Den inleds med Landsvägs-DM, som arrangeras i samband med Vårtian i Jakobstad på söndag.

Nyhetsbild

Caster Semenya får stöd av FN

FRIIDROTT Internationella friidrottsförbundet (IAAF) kräver att hyperandrogena kvinnor ska sänka sina testosteronnivåer genom medicinering för att få tävla.

Nyhetsbild

Arresteringsorder för ryssar i dopningshärvan

FRIIDROTT Fransk polis har utfärdat arresteringsorder för ryska friidrottsaktörer.

Nyhetsbild

Ryska friidrottare fortfarande inte välkomna

FRIIDROTT Ryssland får fortfarande inte tävla på den internationella friidrottsscenen.

Nyhetsbild

Friidrotten får kvinnlig vice ordförande

FRIIDROTT Friidrotten ska bli mer jämställd. 2027 ska det finnas lika många kvinnor som män på ledande positioner i Internationella friidrottsförbundet (IAAF).

Nyhetsbild

Hurske fjärde och Neziri sjätte – Lakka blev sist

FRIIDROTT Reetta Hurske tog en fin fjärdeplats i EM-finalen på 60 meter häck och Nooralotta Neziri blev sjätte i samma lopp. Elmo Lakka var långsammast i motsvarande final för herrar.

Siegfrids blev nionde i FM

FRIIDROTT På söndagen avgjordes FM i mångkamp i Helsingfors. Janna Siegfrids från Vasa IS blev nionde i klassen D17.

Nyhetsbild

Neziri, Hurske och Lakka till final – Bogdanoff utslagen

FRIIDROTT Nooralotta Neziri och Reetta Hurske är klara för final i damernas 60 meter häck i inomhus-EM i Glasgow. Elmo Lakka tog sig till final i motsvarande gren på herrsidan.

Nyhetsbild

Kristiina Mäkelä blev sjätte i högklassig final

FRIIDROTT Kristiina Mäkelä blev sjätte när det var dags för trestegsfinalen i inomhus-EM i Glasgow. Mäkeläs längsta hopp mätte 14,29 meter.

Nyhetsbild

Neziri, Hurske och Bogdanoff siktar på final

FRIIDROTT På söndag är det dags för semifinaler och final i damernas 60 meter häck i inomhus-EM i Glasgow. Nooralotta Neziri, Reetta Hurske och Matilda Bogdanoff hoppas på en bra dag.

Fem finländare klara för semifinal i inomhus-EM

FRIIDROTT Under lördagens förmiddagspass tog sig fem finländare vidare från kval till semifinal. För Samuel Purola är det semifinaldags på 60 meter i kväll. Resten får ladda om tills i morgon.

Nyhetsbild

Mäkelä till trestegsfinal trots trötta ben: "Visar på nivåhöjning"

FRIIDROTT Kristiina Mäkelä tog sig vidare från kval till final i fredagens inledning av inomhus-EM i Glasgow.

Nyhetsbild

Blomqvist och Rauhala knep FM-guld på 800 meter

FRIIDROTT Falkens Nathalie Blomqvist tog en överlägsen seger på 800 meter under junior-FM i Joensuu. För Alex Rauhala, Vasa IS, kom segern efter en spurtuppgörelse.

Nyhetsbild

Blomqvist i ensamt majestät – överlägsen på 1500 meter i junior-FM

FRIIDROTT Nathalie Blomqvist upprepade bedriften från i fjol och knep guld på 1500 meter. Jimi Nukala drog till med segerhoppet i sista längdomgången. Malva Nylunds och Filiph Johanssons sluttider på 400 meter räckte till silver.

Nyhetsbild

Nukala och Blomqvist i topp i junior-FM

FRIIDROTT Jimi Nukala, Vasa IS, drog till med segerhoppet i sista omgången och Falkens Nathalie Blomqvist var överlägsen på 1500 meter under den andra dagen av junior-FM i Joensuu.