Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Har du inget snällt att säga – säg inget alls

Det finns många hobbyserier i Vasaregionen. I dessa spelar människor som främst håller på med fotboll för att det är roligt och en bra källa till motion. Ingen kommer till matcherna för att få höra spydiga kommentarer om ens bollkontroll eller snabbhet, men tyvärr förekommer det mycket sådant. Till och med när publiken består av 25 personer.

Nyhetsbild

Hockeypulsen stiger med turnering på Kopparön

Försäsongshockey i dagarna två blir det nu när Sport återupplivar Vasa Cup. Det är rätt mycket program som är inklämt under turneringsdagarna, men det viktigaste är hur Sport presenterar sig på isen.

Nyhetsbild

Svenskt hån mot ren idrott

FRIIDROTTS-EM Det är riktigt pinsamt, Sverige. Meraf Bahta har inget i Europamästerskapen att göra. Och den där medaljen hon vann kommer snart att vara borta.

Nyhetsbild

Då besvikelsen blir för stor – Helander fick tung EM-debut

FRIIDROTTS-EM Friidrotten behöver ingen Harri Olli. Nu är det dags att någon berättar det för Oliver Helander. Så att han inte behöver göra bort sig igen.

Nyhetsbild

Det blev hinderfinal – och nu ska borsten bort

FRIIDROTTS-EM Topi Raitanen i final på hinder. Som han sprang i försöken – och förbättrade sitt rekord med två sekunder. Men han gör nog ingen Jukka.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Det blev ingen protestrepris

FRIIDROTTS-EM Vi väntar på en besviken längdhoppare. Alla förstår att han är besviken. Då kommer ett oväntat besked: Kristian Bäcks sista hopp skulle ha mätts fel. Att det var längre än vad resultatet visade.

Nyhetsbild

FM-medaljer som junior eller senior

FRIIDROTT EM går på tv. Många friidrottsjuniorer varvar tv-tittandet med att ladda upp för finländska mästerskapen i de egna åldersklasserna.

Nyhetsbild

Ingen rak väg från mästerskap till mästerskap

KRÖNIKA När VM i orientering inleds i helgen är Fredric Portin med för femte gången och Kirsi Nurmi för andra gången. Men inte ens för rutinerade landslagsorienterare har vägen till världsmästerskapen alltid gått som planerat.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Spring undan zombier eller dansa fram svetten

Att ta en promenad, springa eller cykla i all ära. Men för att variera träningen lite, eller komma igång med den, finns det flera intressanta appar som definitivt ger ett annorlunda träningspass.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: Jaga eller bli jagad – ett avgörande med extra krydda

Jaktstart är en spännande avslutning på orienteringsveckorna. Så också i Vasaregionens egen tredagarstävling, Kvarkenträffen.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Trettio år med cupen har skapat många minnen

Väldigt många – bättre och sämre – fotbollsspelare har varit med. Nu fyller Wasa Football Cup trettio år.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Vi är alla en del av idrottens utveckling

1

Nej, man behöver inte bry sig om idrott. Men vi är många som gör det och då är frågan om vi bryr oss tillräckligt mycket ytterst relevant. Det är klart att vi till exempel skulle vilja se Finland i ett fotbolls-VM. Men det är verkligen inte bara spelarnas och tränarnas fel att det inte har blivit så.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Tyska spjutess tävlar i Kuortane

Gruppspelet i fotbolls-VM tuggar på för fullt, men vill man ha en paus från bollandet är GP-tävlingen i friidrott i Kuortane på midsommardagen ett bra alternativ.

Nyhetsbild

Vana favoriter i ännu ett tveksamt mästerskap

FOTBOLLS-VM Favoriterna är i stort sett de gamla vanliga. Den politiska diskussionen likaså. Och precis som tidigare lär världen fokusera mer på favoriterna och mindre på den politiska diskussionen ju längre turneringen pågår.

Nyhetsbild

Jona Nyström: VM skuggas av politik och polemik – men det är inte första gången

FOTBOLLS-VM På torsdag är det dags. VM sparkar i gång med premiärmatch mellan värdnationen Ryssland och Saudiarabien på Luzjniki-stadion i Moskva. Inför turneringen har det politiska klimatet i landet och oro för rasism hört till samtalsämnena, men det vore hyckleri att påstå att detta VM är mer kontroversiellt än föregångarna.

Nyhetsbild

KOMMENTAR: Fixade 220 kilometer med pannlampa, plättar och kämpaglöd

LÄNGDSKIDOR Är det förnuftigt eller galet att åka skidor 220 kilometer? I lyckoruset över att jag har klarat mitt mål känner jag mig pigg, stark och klar i tanken. När jag ser mig själv i spegeln ser jag en svajig, ynklig gestalt.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Början av juni innebär kvalrysare och högklassig friidrott

Den här veckan är det uppehåll i den inhemska toppfotbollen och särskilt för lagen i herrarnas FM-liga blir det skönt med en paus efter en tokintensiv vår. I stället spelar landslagen viktiga matcher, och i Åbo möter i sin tur stora delar av den inhemska friidrottseliten internationellt motstånd.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Finland i intressant EM-grupp

FOTBOLL Finland mot Italien i öppningsmatchen i Vasa. Det kunde inte bli så mycket bättre i U19-EM.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Dags att låta skärmen samla damm

Sommaren kom tidigt i år och satte oss i någon form av värmechock. Det om något är ett tecken på att det är dags att leta sig ut och lyssna på fågelkvittret. Om inte annat för att hinna motionera lite före fotbolls-VM börjar.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Dags för VIFK:s publikmatch

FOTBOLL Vänner av fotboll har en del att se fram emot den här veckan. Champions League-finalen i all ära ... men division 2-derbyt är också kul.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: Måste man springa genom hela Österbotten?

KOMMENTAR I mer än tio år gick West Coast Race mellan Kristinestad och Jakobstad. Sedan dess har det krympt. Går det att ordna en stafett på ett och samma ställe?

Nyhetsbild

NHL-krönikan: Det var på tiden, Washington!

ISHOCKEY För första gången sedan 1994 har Washington slagit ut Pittsburgh i Stanley Cup-slutspelet. Triumfen ger självförtroende och visst känns det som om trofén kan landa i huvudstaden för första gången någonsin.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Champions League behövde den här dramatiken

KRÖNIKA Två Champions League-kvällar i följd levde man i ett laglöst landskap. Det var som att man tryckte i sig hela lördagsgodiset mitt i veckan – och det följs av ett drömscenario i semifinalerna.

Nyhetsbild

Det behövs mer än bara Iivo

LÄNGDSKIDOR I Finland har långlopp på skidor mest varit en angelägenhet för motionärer. Nu finns det två intressanta österbottniska elitprojekt, som kanske kan ta upp kampen med övriga skidnationer.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Vårfrågorna förföljer Guardiola

FOTBOLL Pep Guardiola suckade, frustade och föll. Man Citys fotboll glittrar fortfarande i all sin prakt, men Guardiolas vacklande vårtendenser upprepar sig.

Nyhetsbild

Finland spändes ut i maxläge – åkte på en uppvisning

FOTBOLL Ett test i kvalallvar, en motståndare som gav ett exceptionellt bra svar. Vi undrade hur långt Anna Signeul har kommit med landslaget. Spanien visade att Finland får ta den långa vägen framåt.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Nu börjar ligasäsongen

Väntat på att få se finländsk klubbfotboll igen? Lugn, nu är väntan över.

Nyhetsbild

Tacka Italien för ett vårdrama

Serie A har skickat en passning mitt i veka livet på många den här säsongen. Napoli har charmat en hel vinter – ändå är Juventus nära att klara karaktärstestet en gång till.

Nyhetsbild

Än är det vinter – FM-medaljer står på spel

LÄNGDSKIDOR Skidsporten har en karamell kvar att suga på när påskgodiset tagit slut. FM-helgen den 6–8 april innehåller sprint, stafett och en klassisk femmil respektive tremil.

Nyhetsbild

Damligan – det här är vad det handlar om

ISHOCKEY Sport i ligan. Det betyder två helt olika saker beroende på om man pratar om damernas eller herrarnas ishockeyliga.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Ska vi snacka om realistiska förväntningar?

Vintersportsäsongen lider mot sitt slut. Men snön ligger fortfarande på marken och helt och hållet går det inte att släppa vad som hänt under den långa vintern. Vi tar ett varv till via två av de stora snackisarna – vinter-OS i Pyeongchang och Sports säsong i FM-ligan.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Första klassens navelskåderi

Final i fjol, kvartsfinal i vår. Champions League är de glittrande upprepningarnas turnering. Juventus mot Real Madrid är inget nytt, men ändå en skymningsduell som man inte vill missa.

Nyhetsbild

Efter märkliga laguttagningen: Pressen hårdnar på Kärkkäinen

FOTBOLL Jaros cupdebakel sätter en allt hårdare press på Jarotränaren. Allt annat än en flygande start på serien kan nu få ödesdigra konsekvenser för Tomi Kärkkäinen.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Nättrollen förpestar idrotten (också)

Det spelar ingen roll om det går bra eller dåligt. Men särskilt när det går dåligt dyker de upp – de där förbannade trollen på nätet som bara sprider cynism och dålig stämning. Vilket fjanteri.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Vittring i Atlétis vårblickar

Det såg ut som en avgjord liga och en sårad krigare. Då vred Diego Simeone igång motorerna igen. Nu är Atlético Madrid ute efter att skapa ett upploppsdrama.

Nyhetsbild

Vi har få att tacka för mycket i vinter-OS

OS-KRÖNIKAN Två glada medaljörer landade i Helsingfors. Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen tog fyra av Finlands sex OS-medaljer. De kan snacka om lyckade tävlingar.

Nyhetsbild

PSG lär sig hårda vägen

KRÖNIKA Vi välkomnade in Real Madrid i spelet – och fick ett mästerligt bevis på att allt inte kan köpas för pengar. PSG har mycket, men man Real Madrid-värvar inte in vinnarvana.

Nyhetsbild

Tung säsong för Sport – jumbolag är fattiga lag

1

KRÖNIKA Sport har fem matcher kvar av säsongen. Det är ytterligare en sportslig usel ligasäsong i raden av de övriga. Risken för en ny ekonomisk kris är stor.

Nyhetsbild

Vinter-OS avslutas med de svettigaste och snorigaste uppgörelserna

VINTER-OS Bob, skeleton, curling, freestyle och så vidare. Men för oss finländare är vinter-OS oftast komprimerat i ett lite mindre antal grenar. Under den avslutande OS-helgen avgörs de mest prestigefyllda loppen inom en av våra favoritgrenar – 30 och 50 kilometer på skidor.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: PSG lär sig hårda vägen

FOTBOLLSKRÖNIKAN Vi välkomnade in Real Madrid i spelet – och fick ett mästerligt bevis på att allt inte kan köpas för pengar. PSG har mycket, men man Real Madrid-värvar inte in vinnarvana.

Nyhetsbild

Friidrott mitt i vinter-OS

SPORT Olympiska spelen i Pyeongchang är i full gång. Finländare jagar medaljer på is och snö.

Nyhetsbild

Conte bara en bricka i spelet

Ett tydligt februaritecken? Roman Abramovitj snuddar vid tanken att sparka tränaren. Med åtta namn på samvetet är det svårt att inte peka fingret i ryssens riktning.

Nyhetsbild

Conte bara en bricka i spelet

KRÖNIKA Ett tydligt februaritecken? Roman Abramovitj snuddar vid tanken att sparka tränaren. Med åtta namn på samvetet är det svårt att inte peka fingret i ryssens riktning.

Nyhetsbild

KooKoo gånger två och spännande Super Bowl

Den här veckan blir det KooKoo gånger två på Kopparön. Dubbelmötet är ett påhitt av FM-ligan och tanken är väl att skapa stämning genom lite rivalitet. Återstår att se om effekten är den motsatta.

Nyhetsbild

Zidane har slut på livlinor i Real

Handtag, famntag, klapp, kyss – eller en spark i arslet? Alla hjärtans dag kan bli alla sorgers kväll för Zinedine Zidane. Nu står han vid stupet och ser uppumpade PSG.