Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Jona Nyström: Många frågetecken i VPS inför nästa säsong

Kontraktsläget i VPS kan beskrivas som helt okej inför säsongen 2019. Men det saknas spelare på viktiga positioner och frågan är vad kassan räcker till för.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Sport spelar en hockey man vill se mer av

Sport avslutade första etappen i grundserien med en rafflande drabbning mot regerande mästarna. Om något gav matchen tilltro med tanke på fortsättningen av säsongen.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Många Sportbekantingar i EHT-turneringen

Novembermörkret har lagt sig och det betyder EHT-turnering i Helsingfors. Landslagshockeyn känns inte tokhet då vi har många unga spelare som sprider stjärnglans i NHL, men visst finns det intressanta namn även i Lejonen.

Nyhetsbild

Jona Nyström: VPS hade silvret inom räckhåll

Säsongens sista hemmamatch var symtomatisk för VPS säsong. Periodvis riktigt bra spel, men oflyt framåt och ett avgörande misstag på egen planhalva.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Va, redan vinter? Jovisst, skidsäsongen startar

Snöbrist lär ha varit ett problem när elitåkarna färdats runt Europa för träningsläger. Men i Vuokatti finns det snö och i helgen startar Finlands cup.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Chelseas förvandling är total

Chelsea sökte hoppfullhet och en ny riktning. Man fick Maurizio Sarris injektionsspruta. Det har gett en gedigen roll som titelutmanare och en Eden Hazard som har fått precis det han behöver.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Ett landslag att förälska sig i

FOTBOLL Om det var olidligt och gastkramande? Knappt, va. Finland satte signaturen på matchen, hösten och gruppen med nittio minuter mot Grekland. Helt plötsligt har vi ett landslag som det är oerhört enkelt att förälska sig i.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Sports damer jagar strecket i FM-ligan

Vi är bortskämda med en väldans massa ligahockey här i Vasatrakten. I helgen spelar till exempel Sports damer viktiga hemmamatcher.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Lämnar ingen oberörd – så här förbannat skönt är det att vinna

Ett vrål som hördes ända till Helsingfors, ett drama som inte lämnar någon oberörd. Så här förbannat skönt är det att ha tre raka segrar i Nations League. Tänk, landslaget står dessutom mitt i den här ekande euforin utan en spelare som hade gjort underverk här.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Finlands framfart följer logisk linje

Åsikterna går isär om Nations League, men faktum kvarstår. En ny väg mot ett slutspel stakas ut och vårt landslag har inlett resan med två segrar.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: Tjejer från Korsholm starkt med på kartan

Världscupstarter och FM-medaljer. Inom ÖID-orienteringen är det just nu tjejer som fixar sådant – tjejer från IF Femman och Solf IK.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Liverpool mot City – möten som vrålar för full hals

Liverpool har omdefinierat sina styrkor och visar en bredare repertoar. Nu är det tillspetsat läge och då håller man gärna sin favorittaktik i handen igen. Krasch, boom, bang.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Ett par höjdpunkter från idrottssommaren

"Juni, juli, augusti" var det något svenskt band som sjöng i tiderna. Nu är det oktober, mörkt om kvällarna och dags att börja längta tillbaka till sommaren. Och då funkar det riktigt bra att blicka tillbaka på några av den gångna sommarens höjdpunkter.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: ÖID har inte råd med paragrafrytteriet

För att skriva klartext: Det var alldeles för få deltagare i ÖID-mästerskapen i terränglöpning. Elva medaljer förblev odelade, om vi tittar på klasserna från nio år till seniorer.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Ronaldo förändrar spelplanen

Juventus har dopat sin inhemska särställning med Cristiano Ronaldo. Man vet var man är och vart man vill. Det här är en snabbsatsning mot en cementerad position i den yttersta Europa-eliten.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Nu är Bale den stora stjärnan

Skicka ut Cristiano Ronaldos 450 mål och grunden skakar. Nu ska andra styra hos Europas fotbollskungar. Det är nytt och ovant, men samtidigt ser det redan välpolerat ut i Madrid.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: Idrottarnas bloggar fyllda av analys och inspiration – här är tre exempel

Du får inte läsa allt, inte riktigt allt, om en idrottare på vbl.fi. Men det finns ställen där idrottarna själva väljer orden. Vi guidar er till tre lokala idrottsbloggar.

Nyhetsbild

Gustaf Westerholm: Äntligen slut på fånerierna i Ferrari

FORMEL 1 Beskedet att Kimi Räikkönen inte fortsätter i Ferrari har hängt i luften. När det kom på tisdagen var många vänner av formel 1 världen över, och inte minst i Finland, besvikna.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Tre spelare att hålla koll på när ligasäsongen börjar

Vilka nya spelare i Sport kan tänkas göra stora avtryck den här säsongen? Det återstår att se, men vi tar och lyfter fram tre gubbar som har potential att vara betydande bitar i örnpusslet.

Nyhetsbild

Får se ut hur som helst – vi har ett landslag med identitet, tro och vilja

FOTBOLL Så låter det när Finland får en drömstart i ett fotbollskval. Så ser det ut när man jagar bort gamla spöken. Ska vi glömma att det såg lite risigt ut på vägen?

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Har du inget snällt att säga – säg inget alls

Det finns många hobbyserier i Vasaregionen. I dessa spelar människor som främst håller på med fotboll för att det är roligt och en bra källa till motion. Ingen kommer till matcherna för att få höra spydiga kommentarer om ens bollkontroll eller snabbhet, men tyvärr förekommer det mycket sådant. Till och med när publiken består av 25 personer.

Nyhetsbild

Hockeypulsen stiger med turnering på Kopparön

Försäsongshockey i dagarna två blir det nu när Sport återupplivar Vasa Cup. Det är rätt mycket program som är inklämt under turneringsdagarna, men det viktigaste är hur Sport presenterar sig på isen.

Nyhetsbild

Svenskt hån mot ren idrott

FRIIDROTTS-EM Det är riktigt pinsamt, Sverige. Meraf Bahta har inget i Europamästerskapen att göra. Och den där medaljen hon vann kommer snart att vara borta.

Nyhetsbild

Då besvikelsen blir för stor – Helander fick tung EM-debut

FRIIDROTTS-EM Friidrotten behöver ingen Harri Olli. Nu är det dags att någon berättar det för Oliver Helander. Så att han inte behöver göra bort sig igen.

Nyhetsbild

Det blev hinderfinal – och nu ska borsten bort

FRIIDROTTS-EM Topi Raitanen i final på hinder. Som han sprang i försöken – och förbättrade sitt rekord med två sekunder. Men han gör nog ingen Jukka.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Det blev ingen protestrepris

FRIIDROTTS-EM Vi väntar på en besviken längdhoppare. Alla förstår att han är besviken. Då kommer ett oväntat besked: Kristian Bäcks sista hopp skulle ha mätts fel. Att det var längre än vad resultatet visade.

Nyhetsbild

FM-medaljer som junior eller senior

FRIIDROTT EM går på tv. Många friidrottsjuniorer varvar tv-tittandet med att ladda upp för finländska mästerskapen i de egna åldersklasserna.

Nyhetsbild

Ingen rak väg från mästerskap till mästerskap

KRÖNIKA När VM i orientering inleds i helgen är Fredric Portin med för femte gången och Kirsi Nurmi för andra gången. Men inte ens för rutinerade landslagsorienterare har vägen till världsmästerskapen alltid gått som planerat.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Spring undan zombier eller dansa fram svetten

Att ta en promenad, springa eller cykla i all ära. Men för att variera träningen lite, eller komma igång med den, finns det flera intressanta appar som definitivt ger ett annorlunda träningspass.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: Jaga eller bli jagad – ett avgörande med extra krydda

Jaktstart är en spännande avslutning på orienteringsveckorna. Så också i Vasaregionens egen tredagarstävling, Kvarkenträffen.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Trettio år med cupen har skapat många minnen

Väldigt många – bättre och sämre – fotbollsspelare har varit med. Nu fyller Wasa Football Cup trettio år.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Vi är alla en del av idrottens utveckling

1

Nej, man behöver inte bry sig om idrott. Men vi är många som gör det och då är frågan om vi bryr oss tillräckligt mycket ytterst relevant. Det är klart att vi till exempel skulle vilja se Finland i ett fotbolls-VM. Men det är verkligen inte bara spelarnas och tränarnas fel att det inte har blivit så.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Tyska spjutess tävlar i Kuortane

Gruppspelet i fotbolls-VM tuggar på för fullt, men vill man ha en paus från bollandet är GP-tävlingen i friidrott i Kuortane på midsommardagen ett bra alternativ.

Nyhetsbild

Vana favoriter i ännu ett tveksamt mästerskap

FOTBOLLS-VM Favoriterna är i stort sett de gamla vanliga. Den politiska diskussionen likaså. Och precis som tidigare lär världen fokusera mer på favoriterna och mindre på den politiska diskussionen ju längre turneringen pågår.

Nyhetsbild

Jona Nyström: VM skuggas av politik och polemik – men det är inte första gången

FOTBOLLS-VM På torsdag är det dags. VM sparkar i gång med premiärmatch mellan värdnationen Ryssland och Saudiarabien på Luzjniki-stadion i Moskva. Inför turneringen har det politiska klimatet i landet och oro för rasism hört till samtalsämnena, men det vore hyckleri att påstå att detta VM är mer kontroversiellt än föregångarna.

Nyhetsbild

KOMMENTAR: Fixade 220 kilometer med pannlampa, plättar och kämpaglöd

LÄNGDSKIDOR Är det förnuftigt eller galet att åka skidor 220 kilometer? I lyckoruset över att jag har klarat mitt mål känner jag mig pigg, stark och klar i tanken. När jag ser mig själv i spegeln ser jag en svajig, ynklig gestalt.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Början av juni innebär kvalrysare och högklassig friidrott

Den här veckan är det uppehåll i den inhemska toppfotbollen och särskilt för lagen i herrarnas FM-liga blir det skönt med en paus efter en tokintensiv vår. I stället spelar landslagen viktiga matcher, och i Åbo möter i sin tur stora delar av den inhemska friidrottseliten internationellt motstånd.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Finland i intressant EM-grupp

FOTBOLL Finland mot Italien i öppningsmatchen i Vasa. Det kunde inte bli så mycket bättre i U19-EM.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Dags att låta skärmen samla damm

Sommaren kom tidigt i år och satte oss i någon form av värmechock. Det om något är ett tecken på att det är dags att leta sig ut och lyssna på fågelkvittret. Om inte annat för att hinna motionera lite före fotbolls-VM börjar.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Dags för VIFK:s publikmatch

FOTBOLL Vänner av fotboll har en del att se fram emot den här veckan. Champions League-finalen i all ära ... men division 2-derbyt är också kul.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: Måste man springa genom hela Österbotten?

KOMMENTAR I mer än tio år gick West Coast Race mellan Kristinestad och Jakobstad. Sedan dess har det krympt. Går det att ordna en stafett på ett och samma ställe?

Nyhetsbild

NHL-krönikan: Det var på tiden, Washington!

ISHOCKEY För första gången sedan 1994 har Washington slagit ut Pittsburgh i Stanley Cup-slutspelet. Triumfen ger självförtroende och visst känns det som om trofén kan landa i huvudstaden för första gången någonsin.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Champions League behövde den här dramatiken

KRÖNIKA Två Champions League-kvällar i följd levde man i ett laglöst landskap. Det var som att man tryckte i sig hela lördagsgodiset mitt i veckan – och det följs av ett drömscenario i semifinalerna.

Nyhetsbild

Det behövs mer än bara Iivo

LÄNGDSKIDOR I Finland har långlopp på skidor mest varit en angelägenhet för motionärer. Nu finns det två intressanta österbottniska elitprojekt, som kanske kan ta upp kampen med övriga skidnationer.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Vårfrågorna förföljer Guardiola

FOTBOLL Pep Guardiola suckade, frustade och föll. Man Citys fotboll glittrar fortfarande i all sin prakt, men Guardiolas vacklande vårtendenser upprepar sig.