Sport

Krönika

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Världscupen i längdåkning en tidig julklapp – men är den för bra för att vara sann?

KRÖNIKA Ruka står först på tur då världscupen i längdåkning inleds i dag. Framför oss har vi i bästa fall fyra månader av skidåkning på elitnivå. Men mörka moln skymmer sikten innan säsongen ens börjat.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Nya ishallen sätter press på Sport – kan nyförvärven rädda säsongen?

KRÖNIKA Sport har halkat ner på sista plats i FM-ligan och riskerar att bli avsågat i ett tidigt skede av säsongen. Nu sätter klubbledningen sitt hopp till två nyförvärv.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Efter ojämna och struliga säsongen – släpp inte i väg lagkaptenen, VPS

KRÖNIKA Besvärlig. Ja, VPS säsong i division 1 kan sammanfattas med det ordet. Nu ska det byggas nytt och siktet är inställt på FM-ligan. Lätt blir det inte.

Nyhetsbild

Christoffer Lindén: Hårt arbete och inget skitsnack – Kimi Räikkönen har fortfarande mycket att ge

KRÖNIKA Kimi Räikkönens framtid i F1 har det spekulerats om sedan årets säsong började i juli. När Alfa Romeo nyligen presenterade nästa års föraruppställning fanns Räikkönen med – vilket innebar jubel bland formel 1-fans världen över.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Ligastart under coronahot – säsongen mer oviss än någonsin

KRÖNIKA Coronapandemin kastar en obehaglig skugga över ligastaren. Det är bara att hoppas att klubbarna – och publiken – tar sitt ansvar så att säsongen kan slutföras.

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Jona Nyström: Jaro spelar för ligaplats i derbyt – VPS spelar för sin trovärdighet

KRÖNIKA Efter utklassningen i Jakobstad har Jaro rusat upp i tätstriden i division 1 medan VPS står med ena foten i ingenmansland. För VPS väntar säsongens definitivt viktigaste match i kväll.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Världen brinner – när ska hockeyfolket öppna käften och agera?

KRÖNIKA Farsoter. Rasism. Förtryck. Nådens år 2020 bjuder på obehagliga nyheter. Samtidigt fortsätter ishockeyn (nästan) som förr. Kanske det är dags att utkräva ansvar?

Nyhetsbild

Sören Bäck: Exit Miika Juntunen – upp till bevis för Niko Kalliokoski

FOTBOLL Antti Ylimäki, Jarmo Korhonen, Jani Uotinen, Miika Juntunen ... tränare kommer och går i KPV, men Niko Kalliokoski består. Nu gäller det att leverera. Förutsättningarna är goda.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Äntligen återupptas NHL-säsongen – njut så länge den varar

ISHOCKEY Årets upplaga av NHL-slutspelet har kantats av frågetecken och oklarheter, men nu är ligan äntligen redo för återstart. Och den är mer än välkommen i en sargad värld som behöver ljus och hopp.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Fem månader av full satsning på maraton – vad ska jag göra nu?

LÖPNING Så länge jag kan minnas har maraton varit en distans jag drömt om men inte vågat ta mig an. För en vecka sedan blev det av.

Nyhetsbild

Jonatan Sparv: Ja, Liverpool vinner Premier League – men det finns mycket annat att spela för

FOTBOLL En del har letat ursäkter och tagit på sig offerkoftan. Andra har jobbat i det tysta för att kunna återvända starkare än tidigare. Nu är det upp till bevis då Premier League drar i gång igen på onsdag.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Många frågetecken för finländsk skidsport – sitter herr Norrgård på svaren?

KRÖNIKA Att Martin Norrgård är ny vallachef i skidlandslaget andas framtidstro och optimism, men utmaningarna är många. Är Norrgård den ledare som kan vända på skutan från vallaboden och utåt?

Nyhetsbild

Jona Nyström: Snart idrottssommar – men hur länge tillåts den pågå?

KRÖNIKA Juni, juli, augusti. Det är nära nu. Med sommaren kommer äntligen idrotten, men frågan är om det är färdigtävlat och -spelat innan hösten knackar på.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: I Vasa är männen värda mer än kvinnorna

KRÖNIKA Hos Vasa stad är manliga lagidrotter värda 63 000 euro medan kvinnornas värderas till 13 000 euro. Längre än så borde jämställdhetsarbetet ha nått hos stadens tjänstemän och beslutsfattare 2020.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Uselt förklarat om idrotten, regeringen

KRÖNIKA Luddigt och osäkert. Idrotten är illa ute om vi tolkar regeringens direktiv efter värsta scenario. Och det är väldigt oklart vad regeringen egentligen menar. Rent ut sagt är det politisk inkompetens.

Mikael Nordman: Trygga val, inga gnistor i skidlandslaget

KRÖNIKA Tränarna är klara i skidlandslaget. Nu väntar vi på att åkarna ska väljas. Inget av valen är riktigt spännande.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Vad finns kvar av VPS när säsongen börjar?

KRÖNIKA Inom många klubbar verkar man vara överens om att permitteringar är den allra sista utvägen. För VPS verkade det vara den första.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Coronanotan blir dyr för stängd idrott

KRÖNIKA Regeringen har stängt ner all organiserad idrottsverksamhet i hela landet. Några löften om att ta ansvar för det som besluten leder till har inte hörts.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Soffpotatis, se hit! Fem sätt att fylla fritiden – utan idrott på tv

IDROTT VBL:s sportreporter Ludvig Andersson delar med sig av tips på hur man kan fördriva tiden under coronakrisen.

Patrik Sundqvist: Coronaviruset släckte lampan i idrottsvärlden – i smått som stort

KRÖNIKA I början av veckan såg helgens jobblista ut att kräva en extraordinär arbetsinsats. Sedan gick larmet på allvar och inom loppet av ett par dagar släckte coronaviruset ner idrottsvärlden.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Karriären en fullträff – tack för allt du gav, Kaisa!

SKIDSKYTTE En stjärna har slocknat. Det kommer ta år och dar innan nästa tänds igen. Kaisa Mäkäräinens besked att lägga av lämnar ett enormt svart hål på den finländska idrottshimlen.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: "Helmarit" kommer tillbaka till Vasa – visst ska vi höja publiksiffran nu?

FOTBOLL Fotbollslandslaget spelar en viktig EM-kvalmatch på Elisastadion i april – då det är påsklov – vilket borde höja publikantalet i jämförelse med förra gången.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Folkkär skidsport i kris

LÄNGDSKIDOR Krista Pärmäkoski var den stora stjärnan i Vörå. Hon är rätt ensam i den rollen i finländsk längdåkning. Det behövs en rejäl uppryckning.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Vilken otrolig FM-avslutning – tack för tårarna, Julia

KRÖNIKA Vilken söndag. Vilken avslutning på de finländska mästerskapen. Vilken glädjefylld och känslosam eftermiddag det blev i Vörå när Julia Häger skrällde och tog silver i sprint.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Siffrorna visar det – Chris DeSousa en av de bästa någonsin i Sport

ISHOCKEY Sports bästa anfallare lämnar klubben för spel i Sverige. Chris DeSousa visade sig vara inget mindre än en kanonvärvning.

Nyhetsbild

Då Mieto åkte "på dynga"

KOMMENTAR Det arbetas med skid-FM och snöbrist i Vörå. För trettiotvå år sedan tvingades arrangörerna i Kristinestad köra snö – samt en och annan strömming.

Nyhetsbild

Jona Nyström: När ska vi börja fundera på nästa säsong, Sport?

ISHOCKEY Efter julen pekar Sports formkurva åter neråt. Tankarna börjar vandra mot en ny säsong i en nyrenoverad ishall och frågan är när nästa säsong blir prioritering nummer ett.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Ibland måste man förlora för att kunna vara bäst

ISHOCKEY Förhoppningen efter medaljmissen i JVM är att alla de finländska spelarna ska gå ur turneringen som bättre och mognare ishockeyspelare.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Mörkö, Pukki-party och ett stulet VM-guld – fem blåvita idrottsfenomen att minnas från 2019

KRÖNIKA Det gångna året var ur finländsk synvinkel i allra högsta grad lagsporternas år. För år 2020 önskas fler individuella idrottsframgångar.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Många fotbollsderbyn men bara en favorit

FOTBOLL Med fyra österbottniska division 1-lag blir det tätt med derbyn den kommande fotbollssäsongen. Men det finns bara en favorit.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Fyra av fyrahundra artiklar som lämnat djupa avtryck

KRÖNIKA Vasabladet har publicerat över 3500 artiklar om sport under 2019. Sportens Lilian Hellström lyfter fram en handfull lokala reportage som hon minns från året som gått.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Dufva gav Sport julfrid – framtiden spännande

ISHOCKEY Sport gav sina supportrar bästa möjliga julklapp redan dan före dopparedan då klubben meddelade att Risto Dufva skrivit på en kontraktsförlängning.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Juniorlejonen försvarar sitt VM-guld i årets fränaste hockeyturnering

ISHOCKEY Finland suktar efter att förnya sitt junior-VM-guld kring årsskiftet, men det är många bra nationer om budet. Endast en gång tidigare i historien har de blåvita tagit medalj i egenskap av regerande mästare.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Med skallen som insats – de regelvidriga tacklingarna i FM-ligan måste bort

ISHOCKEY Det måste bli ett slut på de fula tacklingarna i FM-ligan i ishockey – en gång för alla. Problemet? Att det inte finns någon enkel helhetslösning.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Två åkare presterar

"Men tills vidare står allt segerhopp till två åkare", skriver Mikael Nordman i sin kommentar från världscupen i Ruka.

Nyhetsbild

Jona Nyström: En av våra största idrottsledare någonsin är en lärare som heter Markku

FOTBOLL Många är de som försökt. Både inhemska och utländska förmågor har gått bet i jakten på att lotsa Finlands herrlandslag till ett mästerskap. Men en 55-årig lärare från Helsingfors – han lyckades.

Nyhetsbild

Jona Nyström: EM-kvalet visar vad man kan åstadkomma tillsammans – det är för stort för att slarvas bort

FOTBOLL Våra idrottsledare är bevisligen bra på att bygga ihop lag. Det har betytt framgång, och det är en självklarhet som är lätt att glömma bort.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Hoppas vi kan glömma de hemska kvällarna i regn

FOTBOLL På fredag kväll kan Finland bli klart för EM i fotboll. Det har varit nära ett par gånger tidigare, men i synnerhet en kvalmatch har gått till idrottshistorien.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Revanschsuget Finland jagar poäng i prövning mot Portugal

FOTBOLL Den senaste EM-kvalmatchen mellan Finland och Portugal har etsat sig fast i båda landslagens minnen. Finland vill ha revansch och Portugal vill visa att det inte var en engångsföreteelse.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Cypern bra uppvärmning för Finland – eldprovet väntar på tisdag

FOTBOLL Prognoserna pratar om en temperatur på två grader och förutspår också målkalas när Finland tar sig an Cypern i Helsingfors i kväll.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Christian Sund vill se ett VPS som spelar rolig fotboll – och det vill alla vi andra också

FOTBOLL VPS vilar och laddar om inför spel i division 1. Enligt tränaren ska laget spela underhållande och vägvinnande fotboll nästa säsong. Ja, tack.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Många veteraner i KPV har troligen gjort sitt

FOTBOLL Det blir förmodligen stora förändringar i KPV:s spelartrupp 2020. Men så skulle det sannolikt också ha blivit med ligastatusen intakt.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Statistiken ljuger inte – höstmörkret sväljer Vasa Sport

ISHOCKEY Örnarna har inte alls haft vind under vingarna under det första dryga dussinet matcher i hockeyligan. Statistiken beskriver allt. Enda vägen är nu uppåt.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Vi känner doften av fotbolls-EM – andas, och njut!

FOTBOLL EM-klockorna klämtar för Finland. Om en månad är det dags för Markku Kanervas mannar att hörsamma kallelsen. Då ska Liechtenstein få känna på landslagets framfart.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Vem spelar var i Jakobstadsregionen 2020?

FOTBOLL Årgångar som de 2002-födda växer inte på träd på mindre orter som Jakobstad. Mycket talar för att Jaro får vänta länge på nästa FM-medalj. Snart klarnar det vart spelarna tar vägen.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Hoppet lever ännu för utspelat Finland

FOTBOLL Finland hade aldrig någon chans i Bosnien-Hercegovina. Däremot finns alla chanser kvar att kvalificera sig för ett historiskt EM-slutspel.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Sparv given och Skrabb kan få sin chans

FOTBOLL Lördagen kan vara en unik chans för Simon Skrabb och/eller Petteri Forsell att etablera sig i ett landslag som Tim Sparv ser ut att leda till ett historiskt slutspel.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Rensa kalendern, EM-kval på Elisastadion kallar – i kväll

Finlands bästa fotbollsspelare, fyra österbottningar i truppen, 15 år sedan senaste EM-kval i Vasa ... Finns det någon orsak att inte vara på plats på Elisastadion då Finland möter Albanien i kväll klockan 19?

Nyhetsbild

Mathilda Kull: Dags att prata svenska, Vasa Sport

Det är självklart att svenska språket har en plats i Vasa Sports verksamhet. Man måste bara bli lite upprörd först, skriver Mathilda Kull i sin kommentar.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Ingen lätt match med pengarna

ISHOCKEY Sport har lyckats både bra och dåligt. Men det krävs väldigt mycket arbete ännu innan de stora framgångarna kommer.