Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Jona Nyström: VM skuggas av politik och polemik – men det är inte första gången

FOTBOLLS-VM På torsdag är det dags. VM sparkar i gång med premiärmatch mellan värdnationen Ryssland och Saudiarabien på Luzjniki-stadion i Moskva. Inför turneringen har det politiska klimatet i landet och oro för rasism hört till samtalsämnena, men det vore hyckleri att påstå att detta VM är mer kontroversiellt än föregångarna.

Nyhetsbild

KOMMENTAR: Fixade 220 kilometer med pannlampa, plättar och kämpaglöd

LÄNGDSKIDOR Är det förnuftigt eller galet att åka skidor 220 kilometer? I lyckoruset över att jag har klarat mitt mål känner jag mig pigg, stark och klar i tanken. När jag ser mig själv i spegeln ser jag en svajig, ynklig gestalt.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Början av juni innebär kvalrysare och högklassig friidrott

Den här veckan är det uppehåll i den inhemska toppfotbollen och särskilt för lagen i herrarnas FM-liga blir det skönt med en paus efter en tokintensiv vår. I stället spelar landslagen viktiga matcher, och i Åbo möter i sin tur stora delar av den inhemska friidrottseliten internationellt motstånd.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Finland i intressant EM-grupp

FOTBOLL Finland mot Italien i öppningsmatchen i Vasa. Det kunde inte bli så mycket bättre i U19-EM.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Dags att låta skärmen samla damm

Sommaren kom tidigt i år och satte oss i någon form av värmechock. Det om något är ett tecken på att det är dags att leta sig ut och lyssna på fågelkvittret. Om inte annat för att hinna motionera lite före fotbolls-VM börjar.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Dags för VIFK:s publikmatch

FOTBOLL Vänner av fotboll har en del att se fram emot den här veckan. Champions League-finalen i all ära ... men division 2-derbyt är också kul.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: Måste man springa genom hela Österbotten?

KOMMENTAR I mer än tio år gick West Coast Race mellan Kristinestad och Jakobstad. Sedan dess har det krympt. Går det att ordna en stafett på ett och samma ställe?

Nyhetsbild

NHL-krönikan: Det var på tiden, Washington!

ISHOCKEY För första gången sedan 1994 har Washington slagit ut Pittsburgh i Stanley Cup-slutspelet. Triumfen ger självförtroende och visst känns det som om trofén kan landa i huvudstaden för första gången någonsin.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Champions League behövde den här dramatiken

KRÖNIKA Två Champions League-kvällar i följd levde man i ett laglöst landskap. Det var som att man tryckte i sig hela lördagsgodiset mitt i veckan – och det följs av ett drömscenario i semifinalerna.

Nyhetsbild

Det behövs mer än bara Iivo

LÄNGDSKIDOR I Finland har långlopp på skidor mest varit en angelägenhet för motionärer. Nu finns det två intressanta österbottniska elitprojekt, som kanske kan ta upp kampen med övriga skidnationer.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Vårfrågorna förföljer Guardiola

FOTBOLL Pep Guardiola suckade, frustade och föll. Man Citys fotboll glittrar fortfarande i all sin prakt, men Guardiolas vacklande vårtendenser upprepar sig.

Nyhetsbild

Finland spändes ut i maxläge – åkte på en uppvisning

FOTBOLL Ett test i kvalallvar, en motståndare som gav ett exceptionellt bra svar. Vi undrade hur långt Anna Signeul har kommit med landslaget. Spanien visade att Finland får ta den långa vägen framåt.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Nu börjar ligasäsongen

Väntat på att få se finländsk klubbfotboll igen? Lugn, nu är väntan över.

Nyhetsbild

Tacka Italien för ett vårdrama

Serie A har skickat en passning mitt i veka livet på många den här säsongen. Napoli har charmat en hel vinter – ändå är Juventus nära att klara karaktärstestet en gång till.

Nyhetsbild

Än är det vinter – FM-medaljer står på spel

LÄNGDSKIDOR Skidsporten har en karamell kvar att suga på när påskgodiset tagit slut. FM-helgen den 6–8 april innehåller sprint, stafett och en klassisk femmil respektive tremil.

Nyhetsbild

Damligan – det här är vad det handlar om

ISHOCKEY Sport i ligan. Det betyder två helt olika saker beroende på om man pratar om damernas eller herrarnas ishockeyliga.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Ska vi snacka om realistiska förväntningar?

Vintersportsäsongen lider mot sitt slut. Men snön ligger fortfarande på marken och helt och hållet går det inte att släppa vad som hänt under den långa vintern. Vi tar ett varv till via två av de stora snackisarna – vinter-OS i Pyeongchang och Sports säsong i FM-ligan.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Första klassens navelskåderi

Final i fjol, kvartsfinal i vår. Champions League är de glittrande upprepningarnas turnering. Juventus mot Real Madrid är inget nytt, men ändå en skymningsduell som man inte vill missa.

Nyhetsbild

Efter märkliga laguttagningen: Pressen hårdnar på Kärkkäinen

FOTBOLL Jaros cupdebakel sätter en allt hårdare press på Jarotränaren. Allt annat än en flygande start på serien kan nu få ödesdigra konsekvenser för Tomi Kärkkäinen.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Nättrollen förpestar idrotten (också)

Det spelar ingen roll om det går bra eller dåligt. Men särskilt när det går dåligt dyker de upp – de där förbannade trollen på nätet som bara sprider cynism och dålig stämning. Vilket fjanteri.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Vittring i Atlétis vårblickar

Det såg ut som en avgjord liga och en sårad krigare. Då vred Diego Simeone igång motorerna igen. Nu är Atlético Madrid ute efter att skapa ett upploppsdrama.

Nyhetsbild

Vi har få att tacka för mycket i vinter-OS

OS-KRÖNIKAN Två glada medaljörer landade i Helsingfors. Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen tog fyra av Finlands sex OS-medaljer. De kan snacka om lyckade tävlingar.

Nyhetsbild

PSG lär sig hårda vägen

KRÖNIKA Vi välkomnade in Real Madrid i spelet – och fick ett mästerligt bevis på att allt inte kan köpas för pengar. PSG har mycket, men man Real Madrid-värvar inte in vinnarvana.

Nyhetsbild

Tung säsong för Sport – jumbolag är fattiga lag

1

KRÖNIKA Sport har fem matcher kvar av säsongen. Det är ytterligare en sportslig usel ligasäsong i raden av de övriga. Risken för en ny ekonomisk kris är stor.

Nyhetsbild

Vinter-OS avslutas med de svettigaste och snorigaste uppgörelserna

VINTER-OS Bob, skeleton, curling, freestyle och så vidare. Men för oss finländare är vinter-OS oftast komprimerat i ett lite mindre antal grenar. Under den avslutande OS-helgen avgörs de mest prestigefyllda loppen inom en av våra favoritgrenar – 30 och 50 kilometer på skidor.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: PSG lär sig hårda vägen

FOTBOLLSKRÖNIKAN Vi välkomnade in Real Madrid i spelet – och fick ett mästerligt bevis på att allt inte kan köpas för pengar. PSG har mycket, men man Real Madrid-värvar inte in vinnarvana.

Nyhetsbild

Friidrott mitt i vinter-OS

SPORT Olympiska spelen i Pyeongchang är i full gång. Finländare jagar medaljer på is och snö.

Nyhetsbild

Conte bara en bricka i spelet

Ett tydligt februaritecken? Roman Abramovitj snuddar vid tanken att sparka tränaren. Med åtta namn på samvetet är det svårt att inte peka fingret i ryssens riktning.

Nyhetsbild

Conte bara en bricka i spelet

KRÖNIKA Ett tydligt februaritecken? Roman Abramovitj snuddar vid tanken att sparka tränaren. Med åtta namn på samvetet är det svårt att inte peka fingret i ryssens riktning.

Nyhetsbild

KooKoo gånger två och spännande Super Bowl

Den här veckan blir det KooKoo gånger två på Kopparön. Dubbelmötet är ett påhitt av FM-ligan och tanken är väl att skapa stämning genom lite rivalitet. Återstår att se om effekten är den motsatta.

Nyhetsbild

Zidane har slut på livlinor i Real

Handtag, famntag, klapp, kyss – eller en spark i arslet? Alla hjärtans dag kan bli alla sorgers kväll för Zinedine Zidane. Nu står han vid stupet och ser uppumpade PSG.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Se upp i backen!

"Man borde åka i väg någonstans och köra lite slalom". Det är en tanke som drabbar många av oss när det ligger snö på marken. Men hur ska man bete sig när man väl tagit sig till en tillräckligt lång och brant backe?

Nyhetsbild

Hodgson som gjuten i bottenstrid

Tabelläget medger bara bruk av små bokstäver, men Roy Hodgsons inträde i Crystal Palace skriker i versaler. Det förvånar inte. Han har ju gjort det här förut.

Nyhetsbild

Två veckor kvar att visa OS-form

Den finländska OS-truppen slås definitivt fast onsdagen den 24 januari. Då nomineras de sista idrottarna till spelen i Pyeongchang.

Nyhetsbild

Därför blev JVM en blåvit flopp

KOMMENTAR En av Finlands mest talangfulla årskullar någonsin föll i kvartsfinal i JVM. Hur är det möjligt? SPT ger tre orsaker till Juniorlejonens fiasko.

Nyhetsbild

Rekord-City är höstens lag

Mönster går igen, upprepningshumorn är snudd på skrattretande ibland. De stora blir bara större – men mitt i allt det där plockade Man City fram kulramen och tävlade med sig själv.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Finland jagar upprättelse i JVM

Från guldfest till nedflyttningskval. Så ser Finlands närhistoria i JVM ut. Nu stundar en ny turnering med potential till stor hockeyunderhållning.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Dags att bänka sig för junioridrott

1

Ligaspel och division 1-möten i all ära. Men nu tycker jag vi fokuserar på juniorverksamheten i stället.

Nyhetsbild

Burnleys höst är osannolik

Burnley har blivit mästare på att maximera de små chanserna. Sexton gjorda mål, nio segrar, häng på storlagen. Det är omöjligt, det ska vara omöjligt.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Det behövs mera glädje i ishockeyn

Är det månne så att ishockeyfolk tar sig själva, sin sport och andra inom sporten på alltför stort allvar?

Nyhetsbild

Vem ska rubba jättarna i Champions League?

Den här veckan avslutas gruppspelet i Champions League. Några smärre överraskningar har höstens matcher bjudit på, men i det stora hela har de rika och mäktiga ångat på som vanligt.

Nyhetsbild

Ett helt kompani till attack

Fem ligor, fem serieledare, en jädra spelstil. Det är hösten 2017 och det krävs fler strängar än någonsin för att klara av att hävda sig där ute i Fotbollseuropa.

Nyhetsbild

Framtidens simmare tävlar i Vasa

SIMNING I helgen tävlar landets bästa simjuniorer i Vasa simhall. Arrangörsföreningen visar både bredd och topp i sin strävan mot ett långsiktigt mål.

Nyhetsbild

Liverpool är ett fuskbygge

I somras påstod Jürgen Klopp att han inte hittar bättre backalternativ än de han har. Man hajar ju till efter ännu en höst fylld av defensiva missar i Liverpool.

Nyhetsbild

Skidsäsongen startar på allvar

Den här veckan blir det vinter på riktigt. Åtminstone för världseliten i olika skidgrenar. Nu startar säsongen med full kraft i de olika världscuperna.