Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Lite mera reklam skulle inte skada

Det ordnas hela tiden bra och trevliga evenemang i Österbotten – tävlingar och motionslopp. Dessvärre marknadsförs de flesta väldigt dåligt.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Stora matcher kring nyår

Ett titeltörstande Liverpool som segrare i båda nyårskaramellerna? Jösses. För en stolt fotbollsklubb som tappat bort sin vinnaridentitet vore det monumentalt.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: Skidmästerskap väntar runt knuten

KRÖNIKA Mellandagar är viktiga dagar. I alla fall om du är skidjunior i Finland. Nu granskas åkarna inför bland annat junior-VM i Lahtis.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: United måste väcka sitt arv

José Mourinhos livlinor var förbrukade efter Man Uniteds sämsta start under Premier League-eran. Paradoxalt nog är resultaten inte det allra viktigaste när Ole Gunnar Solskjär hoppar in.

Nyhetsbild

Jona Nyström: En fotbollsälskares önskelista

Tomten behöver varken komma med hårda eller mjuka paket. Men jag tycker att jag varit snäll i år och vill gärna se några önskningar gå i uppfyllelse.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: CL-slutspelet har sitt kretslopp

Man behöver inte ens ha sett måndagens lottning för att veta att det blir dueller som man sett förut. Alternativet är att det blir dubbelmöten som det känns som att man sett sju gånger tidigare.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Kungen hade inga äss kvar

Så var det över. Världens bästa manliga längdåkare genom tiderna lägger av. Petter Northug har präglat skidsporten under mer än ett decennium.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: Tre önskningar i juletid

Hur skriver man en sportrelaterad önskelista? Det är inte så svårt. Den innehåller samma saker som jag önskar alla i jul.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Komarov en tillgång i lag som lag

Leo Komarovs långa kontrakt med New York Islanders var en snackis i somras. Vissa experter ifrågasatte det vettiga i avtalet, men Komarov har åter en gång bevisat att han är en tillgång i lag som lag.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: Talko är ovärderligt

Betala eller jobba gratis? Det handlar inte bara om pengar. Att jobba tillsammans stärker också gruppkänslan.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: ”Spurs” har hittat verktygen

Har vi redan sett Tottenhams djupaste svacka för säsongen? En hel del talar för det och i så fall kom laget ut på andra sidan med syre i lungorna, slagläge i ligan och ett gynnsamt spelprogram framför sig.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Är ni redo för vintern? Nej!

1

Säsongen har startat. Men det blev inget finländskt jubel på hemmaplan i Ruka. Oroväckande få åkare hänger med då motståndet håller världsklass.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: Schysst snack i sportvärlden

Den svenska organisationen Locker Room Talks utveckling är som en saga. Det är kanske för att verkligheten visar att den behövs.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Spanska starten väcker hopp

Novembertabellen i Spanien är ett utropstecken – och raka motsatsen till läget i Premier League. I England känns det verkligen som att de ekonomiska gapen ger utslag den här hösten.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Tre tuffa matcher i helgen

Vasas damlag på liganivå är i elden i helgen och i London spelas det derby. Intresserar inte lagsport är det bara att slå över till Ruka.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Verkligheten knackade på hos landslaget

Kartläggningen av landslagsbredden var nödvändig, men bekräftade saker vi vet. Ett något reservbetonat Finland får det ofta väldigt svårt att utmana om poäng mot ett lag som Ungern.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Det var inte vackert – men så här gott har en förlust aldrig smakat

Det var varken vackert eller imponerande, men landslaget har hittat rätt – till kollektivet, till det smutsiga jobbet, till belöningen. Finland har skrivit historia genom att göra det här tillsammans.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Gruppsegern i Nations League hägrar – Finland har förtjänat läget

Ett tjugotal ödmjuka killar har skruvat upp fotbollstemperaturen till max. De har sina begränsningar och brister, men är nittio minuter från säkrad gruppseger och biljett till EM-playoff.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Obefintlig debatt i viktigt val – friidrottsförbundet får ny ordförande på lördag

På lördag väljer friidrottsförbundet en ny ordförande. Det har varit oroväckande lite diskussion kring valet, trots att förbundet är i idrottslig och ekonomisk kris.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Inte snyggt, men ingen kris för Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski kunde ha tänkt en extra gång innan hon stannade. Men hennes agerande i Rovaniemi har också fått alldeles för stora proportioner.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Påminde om vad United kan vara

Segern mot Juventus skrek om var Manchester Uniteds ribba ska ligga. Vart klubben är på väg är en annan fråga. På lång sikt borde målet vara att röra på sig och bli bäst i stan igen.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Många frågetecken i VPS inför nästa säsong

Kontraktsläget i VPS kan beskrivas som helt okej inför säsongen 2019. Men det saknas spelare på viktiga positioner och frågan är vad kassan räcker till för.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Sport spelar en hockey man vill se mer av

Sport avslutade första etappen i grundserien med en rafflande drabbning mot regerande mästarna. Om något gav matchen tilltro med tanke på fortsättningen av säsongen.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Många Sportbekantingar i EHT-turneringen

Novembermörkret har lagt sig och det betyder EHT-turnering i Helsingfors. Landslagshockeyn känns inte tokhet då vi har många unga spelare som sprider stjärnglans i NHL, men visst finns det intressanta namn även i Lejonen.

Nyhetsbild

Jona Nyström: VPS hade silvret inom räckhåll

Säsongens sista hemmamatch var symtomatisk för VPS säsong. Periodvis riktigt bra spel, men oflyt framåt och ett avgörande misstag på egen planhalva.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Va, redan vinter? Jovisst, skidsäsongen startar

Snöbrist lär ha varit ett problem när elitåkarna färdats runt Europa för träningsläger. Men i Vuokatti finns det snö och i helgen startar Finlands cup.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Chelseas förvandling är total

Chelsea sökte hoppfullhet och en ny riktning. Man fick Maurizio Sarris injektionsspruta. Det har gett en gedigen roll som titelutmanare och en Eden Hazard som har fått precis det han behöver.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Ett landslag att förälska sig i

FOTBOLL Om det var olidligt och gastkramande? Knappt, va. Finland satte signaturen på matchen, hösten och gruppen med nittio minuter mot Grekland. Helt plötsligt har vi ett landslag som det är oerhört enkelt att förälska sig i.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Sports damer jagar strecket i FM-ligan

Vi är bortskämda med en väldans massa ligahockey här i Vasatrakten. I helgen spelar till exempel Sports damer viktiga hemmamatcher.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Lämnar ingen oberörd – så här förbannat skönt är det att vinna

Ett vrål som hördes ända till Helsingfors, ett drama som inte lämnar någon oberörd. Så här förbannat skönt är det att ha tre raka segrar i Nations League. Tänk, landslaget står dessutom mitt i den här ekande euforin utan en spelare som hade gjort underverk här.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Finlands framfart följer logisk linje

Åsikterna går isär om Nations League, men faktum kvarstår. En ny väg mot ett slutspel stakas ut och vårt landslag har inlett resan med två segrar.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: Tjejer från Korsholm starkt med på kartan

Världscupstarter och FM-medaljer. Inom ÖID-orienteringen är det just nu tjejer som fixar sådant – tjejer från IF Femman och Solf IK.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Liverpool mot City – möten som vrålar för full hals

Liverpool har omdefinierat sina styrkor och visar en bredare repertoar. Nu är det tillspetsat läge och då håller man gärna sin favorittaktik i handen igen. Krasch, boom, bang.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Ett par höjdpunkter från idrottssommaren

"Juni, juli, augusti" var det något svenskt band som sjöng i tiderna. Nu är det oktober, mörkt om kvällarna och dags att börja längta tillbaka till sommaren. Och då funkar det riktigt bra att blicka tillbaka på några av den gångna sommarens höjdpunkter.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: ÖID har inte råd med paragrafrytteriet

För att skriva klartext: Det var alldeles för få deltagare i ÖID-mästerskapen i terränglöpning. Elva medaljer förblev odelade, om vi tittar på klasserna från nio år till seniorer.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Ronaldo förändrar spelplanen

Juventus har dopat sin inhemska särställning med Cristiano Ronaldo. Man vet var man är och vart man vill. Det här är en snabbsatsning mot en cementerad position i den yttersta Europa-eliten.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Nu är Bale den stora stjärnan

Skicka ut Cristiano Ronaldos 450 mål och grunden skakar. Nu ska andra styra hos Europas fotbollskungar. Det är nytt och ovant, men samtidigt ser det redan välpolerat ut i Madrid.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: Idrottarnas bloggar fyllda av analys och inspiration – här är tre exempel

Du får inte läsa allt, inte riktigt allt, om en idrottare på vbl.fi. Men det finns ställen där idrottarna själva väljer orden. Vi guidar er till tre lokala idrottsbloggar.

Nyhetsbild

Gustaf Westerholm: Äntligen slut på fånerierna i Ferrari

FORMEL 1 Beskedet att Kimi Räikkönen inte fortsätter i Ferrari har hängt i luften. När det kom på tisdagen var många vänner av formel 1 världen över, och inte minst i Finland, besvikna.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Tre spelare att hålla koll på när ligasäsongen börjar

Vilka nya spelare i Sport kan tänkas göra stora avtryck den här säsongen? Det återstår att se, men vi tar och lyfter fram tre gubbar som har potential att vara betydande bitar i örnpusslet.

Nyhetsbild

Får se ut hur som helst – vi har ett landslag med identitet, tro och vilja

FOTBOLL Så låter det när Finland får en drömstart i ett fotbollskval. Så ser det ut när man jagar bort gamla spöken. Ska vi glömma att det såg lite risigt ut på vägen?

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Har du inget snällt att säga – säg inget alls

Det finns många hobbyserier i Vasaregionen. I dessa spelar människor som främst håller på med fotboll för att det är roligt och en bra källa till motion. Ingen kommer till matcherna för att få höra spydiga kommentarer om ens bollkontroll eller snabbhet, men tyvärr förekommer det mycket sådant. Till och med när publiken består av 25 personer.

Nyhetsbild

Hockeypulsen stiger med turnering på Kopparön

Försäsongshockey i dagarna två blir det nu när Sport återupplivar Vasa Cup. Det är rätt mycket program som är inklämt under turneringsdagarna, men det viktigaste är hur Sport presenterar sig på isen.

Nyhetsbild

Svenskt hån mot ren idrott

FRIIDROTTS-EM Det är riktigt pinsamt, Sverige. Meraf Bahta har inget i Europamästerskapen att göra. Och den där medaljen hon vann kommer snart att vara borta.

Nyhetsbild

Då besvikelsen blir för stor – Helander fick tung EM-debut

FRIIDROTTS-EM Friidrotten behöver ingen Harri Olli. Nu är det dags att någon berättar det för Oliver Helander. Så att han inte behöver göra bort sig igen.