Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Fyra av fyrahundra artiklar som lämnat djupa avtryck

KRÖNIKA Vasabladet har publicerat över 3500 artiklar om sport under 2019. Sportens Lilian Hellström lyfter fram en handfull lokala reportage som hon minns från året som gått.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Dufva gav Sport julfrid – framtiden spännande

ISHOCKEY Sport gav sina supportrar bästa möjliga julklapp redan dan före dopparedan då klubben meddelade att Risto Dufva skrivit på en kontraktsförlängning.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Juniorlejonen försvarar sitt VM-guld i årets fränaste hockeyturnering

ISHOCKEY Finland suktar efter att förnya sitt junior-VM-guld kring årsskiftet, men det är många bra nationer om budet. Endast en gång tidigare i historien har de blåvita tagit medalj i egenskap av regerande mästare.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Med skallen som insats – de regelvidriga tacklingarna i FM-ligan måste bort

ISHOCKEY Det måste bli ett slut på de fula tacklingarna i FM-ligan i ishockey – en gång för alla. Problemet? Att det inte finns någon enkel helhetslösning.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Två åkare presterar

"Men tills vidare står allt segerhopp till två åkare", skriver Mikael Nordman i sin kommentar från världscupen i Ruka.

Nyhetsbild

Jona Nyström: En av våra största idrottsledare någonsin är en lärare som heter Markku

FOTBOLL Många är de som försökt. Både inhemska och utländska förmågor har gått bet i jakten på att lotsa Finlands herrlandslag till ett mästerskap. Men en 55-årig lärare från Helsingfors – han lyckades.

Nyhetsbild

Jona Nyström: EM-kvalet visar vad man kan åstadkomma tillsammans – det är för stort för att slarvas bort

FOTBOLL Våra idrottsledare är bevisligen bra på att bygga ihop lag. Det har betytt framgång, och det är en självklarhet som är lätt att glömma bort.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Hoppas vi kan glömma de hemska kvällarna i regn

FOTBOLL På fredag kväll kan Finland bli klart för EM i fotboll. Det har varit nära ett par gånger tidigare, men i synnerhet en kvalmatch har gått till idrottshistorien.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Revanschsuget Finland jagar poäng i prövning mot Portugal

FOTBOLL Den senaste EM-kvalmatchen mellan Finland och Portugal har etsat sig fast i båda landslagens minnen. Finland vill ha revansch och Portugal vill visa att det inte var en engångsföreteelse.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Cypern bra uppvärmning för Finland – eldprovet väntar på tisdag

FOTBOLL Prognoserna pratar om en temperatur på två grader och förutspår också målkalas när Finland tar sig an Cypern i Helsingfors i kväll.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Christian Sund vill se ett VPS som spelar rolig fotboll – och det vill alla vi andra också

FOTBOLL VPS vilar och laddar om inför spel i division 1. Enligt tränaren ska laget spela underhållande och vägvinnande fotboll nästa säsong. Ja, tack.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Många veteraner i KPV har troligen gjort sitt

FOTBOLL Det blir förmodligen stora förändringar i KPV:s spelartrupp 2020. Men så skulle det sannolikt också ha blivit med ligastatusen intakt.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Statistiken ljuger inte – höstmörkret sväljer Vasa Sport

ISHOCKEY Örnarna har inte alls haft vind under vingarna under det första dryga dussinet matcher i hockeyligan. Statistiken beskriver allt. Enda vägen är nu uppåt.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Vi känner doften av fotbolls-EM – andas, och njut!

FOTBOLL EM-klockorna klämtar för Finland. Om en månad är det dags för Markku Kanervas mannar att hörsamma kallelsen. Då ska Liechtenstein få känna på landslagets framfart.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Vem spelar var i Jakobstadsregionen 2020?

FOTBOLL Årgångar som de 2002-födda växer inte på träd på mindre orter som Jakobstad. Mycket talar för att Jaro får vänta länge på nästa FM-medalj. Snart klarnar det vart spelarna tar vägen.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Hoppet lever ännu för utspelat Finland

FOTBOLL Finland hade aldrig någon chans i Bosnien-Hercegovina. Däremot finns alla chanser kvar att kvalificera sig för ett historiskt EM-slutspel.

Nyhetsbild

Sören Bäck: Sparv given och Skrabb kan få sin chans

FOTBOLL Lördagen kan vara en unik chans för Simon Skrabb och/eller Petteri Forsell att etablera sig i ett landslag som Tim Sparv ser ut att leda till ett historiskt slutspel.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Rensa kalendern, EM-kval på Elisastadion kallar – i kväll

Finlands bästa fotbollsspelare, fyra österbottningar i truppen, 15 år sedan senaste EM-kval i Vasa ... Finns det någon orsak att inte vara på plats på Elisastadion då Finland möter Albanien i kväll klockan 19?

Nyhetsbild

Mathilda Kull: Dags att prata svenska, Vasa Sport

Det är självklart att svenska språket har en plats i Vasa Sports verksamhet. Man måste bara bli lite upprörd först, skriver Mathilda Kull i sin kommentar.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Ingen lätt match med pengarna

ISHOCKEY Sport har lyckats både bra och dåligt. Men det krävs väldigt mycket arbete ännu innan de stora framgångarna kommer.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Snart börjar VM i friidrott – ingen medaljkälla i oljelandet

Qatar. Det låter exotiskt. Och dyrt. I synnerhet eftersom den finländska VM-truppen är överraskande stor. Men budgeten är liten.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Försvaret och målvakterna definierar Sports säsong – framåt ska laget räcka till gott och väl

Sport går in i en ny ligasäsong med ett anfallsgarde som har stor potential. Många mål lär vi få se även denna säsong, men hur det blir med en slutspelsplats avgörs i andra ändan av rinken.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Hösten blir ingen picknickpromenad för Finland, men kursen mot EM håller

I en halvlek stretade Finland emot. I sjuttiofem minuter hade Finland en poäng på gaffeln. Sedan satte Italien ner båda stövlarna i EM-slutspelet.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Behövs inget mirakel för en EM-biljett

FOTBOLL Spelarna håller med avsikt korten nära kroppen när man börjar ställa frågorna med stort F. Om EM, om drömläget, om det hyggligt gynnsamma spelprogrammet.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Kan vara landslagsspelarnas viktigaste timmar i karriären

Rammstein spelade sönder gräsmattan i Tammerfors. Nu är det landslagets tur att vrida upp volymen till max och öppna dörren till två magnifika månader.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Utan flickorna och damerna skulle fotbollsläget vara dystert

Det kan konstateras redan nu. Fotbollssäsongen i de högre divisionerna har i de flesta fall inte varit något för Vasaregionen att jubla över. Men VIFK:s damer och B-flickor ser till att nivån höjs markant.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Bitarna huller om buller i ”Spurs”

KRÖNIKA Tottenham har rasat ihop i Premier League efter nyår. Det har blivit nio segrar – och lika många förluster – på tjugoen matcher under 2019.

Nyhetsbild

KRÖNIKA: Årets idrottare? Teemu Pukki

FOTBOLL Fyra Premier League-mål senare pratar en hel fotbollsvärld om en finländsk anfallare. Teemu Pukki har presenterat sig på den största scenen med att vråla rakt ut.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Bland grillkorvar och mockarutor – om idrottens lättsamma allvar

Idrotten är inte bara tävling, allvar, segrar och utmärkelser. Idrott är också gemenskap, drivkraft, vänskap, och så mycket mer. Den österbottniska lokalidrotten är ett ögonöppnande exempel på detta.

Nyhetsbild

Marcus Lillkvist: Ett njutbart hinderlopp med utmaningar i helt rätt dos

HINDERBANELOPP Jag deltog i Toughest i Vörå, och den här gången kom jag ihåg att njuta av hindren. Därför blev utmaningen en kick.

Nyhetsbild

KRÖNIKA: Förvänta er en ny dunderduell

FOTBOLL Kalla mig barnslig, enkelspårig och tokig. Premier League-premiären är en markör. Det är årets bästa dag – varje år.

Nyhetsbild

Krönika: Kvinnokraft lyfter friidrotten

Friidrottssäsongen fick fart på allvar med finländska mästerkapen. Nu väntar ett par intensiva landslagshelger – först ut är Camilla Richardssons rekordjakt i lag-EM.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Ett tag var VPS landets hetaste lag

Till slut hade VPS inget annat alternativ än att göra ändringar i tränarteamet. Petri Vuorinen klev av, men han har fina minnen med sig från sina år vid rodret.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Många bäckar små lyfter damfotbollen till en ny nivå

Chans att ändra attityder och öka jämställdheten. Sommarens VM förutspåddes bli det viktigaste hittills – och med facit i hand har det blivit en succé. Nu gäller det att fortsätta rida på vågen.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Då rättvisan blir orättvis – om problemet med VAR-granskningar

Det nuvarande systemet med VAR dödar den idrottsliga charmen. Det är hög tid att backa bandet och ändra systemet.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Om vi tänker på annat än ishockey och fotboll

Fotboll är världens populäraste sport. I Finland är det ishockey och friidrott som toppar listorna. Men om vi nu i stället skulle titta på de idrotter i Vasatrakten som är små men naggande goda.

Nyhetsbild

Sofia Grankull: Jukola ett praktexempel på orienterarnas kärlek till naturen

Sätt hela Karlebys befolkning på en åker i ett dygn och se hur det ser ut efteråt. Otroligt nog lyckas världens största orienteringsstafett Jukola år efter år vara en snygg tillställning.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Om det fanns ett tak skulle det lyfta

Att glädjas åt ett stort publikstöd är inget som bara barn på Stafettkarnevalen upplever som häftigt och stort. Lokala lag och idrottare behöver också känna trycket från publiken – det kan orsaka blixtar och dunder ute på arenan.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Seger – och nu räknar vi dagarna till hösten

Några rynkor i pannan. Sedan påminde Teemu Pukki oss om att vi inte behöver vara oroliga. Nu räknar vi dagarna fram till hösten. Det här kan bli något stort.

Nyhetsbild

Sören Bäck: KPV hamnade i Myrans sits – Kim Huuhka är ingen lösning

Medan tränarbänken sväller i Myran så har den förkortats i KPV som har 60 dagar på sig att hitta en tränare med Pro-utbildning.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Ge oss rolig fotboll som avslutning

I Vaduz finns marginalen för att släppa loss en aning i anfallsspelet. Det finns inte ett enda argument för att den här vårterminen inte skulle sluta med en seger för landslaget.

Nyhetsbild

Lilian Hellström: Hur "You'll never walk alone" kan betyda så mycket för en Kronobyflicka

"För mig kom pojkvän och Liverpool som ett paketerbjudande. Och när jag accepterade budet öppnade sig en ny värld, en rödvit sådan", skriver sportens Lilian Hellström.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Folk skrek efter Pukki – de fick se Finlands x-faktor

Blixtar och dunder – magiska under. Åskan mullrade, regnet öste ner. Folk skrek efter Teemu Pukki. De fick precis vad de ville ha. Oh well, här har vi ju Finlands x-faktor.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Finlands marginaler är obefintliga

Den här landslagssamlingen bygger en bro mot hösten – och Finlands vandring över bron blir en balansakt på en tunn och slak lina om det blir en smäll i kväll.

Nyhetsbild

Ludvig Andersson: Latmasken som blev idrottsfåne – barndomen tänder eller släcker gnistan

Om vägen till att bli en idrottsfantast, barndomens idrott och vikten av att alla får vara med.