Sport

Krönika

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: VAR är en farsot som drar fram

Det fanns ljushuvuden som trodde att videogranskningar skulle stryka ett streck över debatten kring domarens beslut. De hade grovt fel.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Liverpool mot Everton – ett derby som det dånar om

KRÖNIKA Relationen mellan Liverpool och Everton är alltid uppeldad. Nu har Everton chansen att trampa ärkerivalen på tårna och ge oss ett första vårtecken som vi känner igen.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Sarris rykte hänger på skör tråd

Sarri står fortfarande kvar, men isen knakar under honom. Italienaren har målat in sig i ett hörn med en fotboll som han inte har lyckats anpassa till Chelsea.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Vilken nivå, Vasa IFK?

Ofta är det kvalet som avgör om ett fotbollslag tar steget uppåt i seriesystemet. Men i kväll är det valet och kvalet som gäller för Vasa IFK.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Vansinne att slopa landslagspausen, FM-ligan

Att FM-ligan i ishockey inte håller landslagspaus i februari är kort sagt idiotiskt. Men vi kan ju brodera ut resonemanget lite.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Dags att vakna, Liverpool?

Dynamiken har ändrats i titelstriden. Trenden pekar åt helt fel håll för Liverpool, Manchester City har rusat förbi och på ett par veckor har Premier League fått nytt syre.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: Låt alla stå på samma startlinje

Föreställ dig en startlinje. Du tvingas stå två meter bakom linjen – eller att du får kämpa för att ta dig fram till linjen. Så ska det inte få kännas.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: FM är inte detsamma som VM

Säsongens första finländska mästerskap på skidor är över. Vad berättar det om de finländska chanserna i världsmästerskapen? Egentligen ingenting.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Passa popcornen, vi ska snacka passiv skärmtid och ishockey

Spelar man ishockey, för att nämna en idrott, ska man vara stark, snabb, modig, skicklig och så vidare. Men tappar man koncentrationen spelar det ingen roll hur bra man är.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Fotbollsåret börjar med ovisst derby mellan VPS och SJK

Som traditionen bjuder spelar VPS cupmatch i Seinäjoki i vintertider. Fredagens match ger en antydan om vad VPS vill spelmässigt den här säsongen.

Nyhetsbild

Jona Nyström: FM-ligans schema en smäll på käften för VPS

Premiär på en måndag. Bägge hemmaderbyna i april. Ett VPS som brottats med sjunkande publiksiffror får det tufft den här säsongen.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Drar FM-ligan sina disciplinära beslut ur tombolan?

Den senaste tidens disciplinära beslut i FM-ligan väcker, milt uttryckt, förvåning. Och då är det trovärdigheten som lider.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Bollförbundet stod med brallorna nere

Finlands Bollförbund är ofrånkomligen en del av den moderna fotbollsrörelsen. Då måste man klara av att orientera rätt i den moraliska djungeln.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Två som hänger med skideliten

Drygt fyrtio dagar återstår tills världsmästerskapen inleds i Seefeld. Tar vi tävlingstempen på finländarna så ligger den långt under fryspunkten.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Dags för Osalas Kärpät att spela i Vasa – onödigt att snacka om svek

1

När nyheten om att Oskar Osala skrivit på för Kärpät briserade var det en och annan som rynkade pannan i Vasa.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Lite mera reklam skulle inte skada

Det ordnas hela tiden bra och trevliga evenemang i Österbotten – tävlingar och motionslopp. Dessvärre marknadsförs de flesta väldigt dåligt.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Stora matcher kring nyår

Ett titeltörstande Liverpool som segrare i båda nyårskaramellerna? Jösses. För en stolt fotbollsklubb som tappat bort sin vinnaridentitet vore det monumentalt.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: Skidmästerskap väntar runt knuten

KRÖNIKA Mellandagar är viktiga dagar. I alla fall om du är skidjunior i Finland. Nu granskas åkarna inför bland annat junior-VM i Lahtis.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: United måste väcka sitt arv

José Mourinhos livlinor var förbrukade efter Man Uniteds sämsta start under Premier League-eran. Paradoxalt nog är resultaten inte det allra viktigaste när Ole Gunnar Solskjär hoppar in.

Nyhetsbild

Jona Nyström: En fotbollsälskares önskelista

Tomten behöver varken komma med hårda eller mjuka paket. Men jag tycker att jag varit snäll i år och vill gärna se några önskningar gå i uppfyllelse.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: CL-slutspelet har sitt kretslopp

Man behöver inte ens ha sett måndagens lottning för att veta att det blir dueller som man sett förut. Alternativet är att det blir dubbelmöten som det känns som att man sett sju gånger tidigare.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Kungen hade inga äss kvar

Så var det över. Världens bästa manliga längdåkare genom tiderna lägger av. Petter Northug har präglat skidsporten under mer än ett decennium.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: Tre önskningar i juletid

Hur skriver man en sportrelaterad önskelista? Det är inte så svårt. Den innehåller samma saker som jag önskar alla i jul.

Nyhetsbild

Patrik Sundqvist: Komarov en tillgång i lag som lag

Leo Komarovs långa kontrakt med New York Islanders var en snackis i somras. Vissa experter ifrågasatte det vettiga i avtalet, men Komarov har åter en gång bevisat att han är en tillgång i lag som lag.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: Talko är ovärderligt

Betala eller jobba gratis? Det handlar inte bara om pengar. Att jobba tillsammans stärker också gruppkänslan.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: ”Spurs” har hittat verktygen

Har vi redan sett Tottenhams djupaste svacka för säsongen? En hel del talar för det och i så fall kom laget ut på andra sidan med syre i lungorna, slagläge i ligan och ett gynnsamt spelprogram framför sig.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Är ni redo för vintern? Nej!

1

Säsongen har startat. Men det blev inget finländskt jubel på hemmaplan i Ruka. Oroväckande få åkare hänger med då motståndet håller världsklass.

Nyhetsbild

Josefin Torrkulla: Schysst snack i sportvärlden

Den svenska organisationen Locker Room Talks utveckling är som en saga. Det är kanske för att verkligheten visar att den behövs.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Spanska starten väcker hopp

Novembertabellen i Spanien är ett utropstecken – och raka motsatsen till läget i Premier League. I England känns det verkligen som att de ekonomiska gapen ger utslag den här hösten.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Tre tuffa matcher i helgen

Vasas damlag på liganivå är i elden i helgen och i London spelas det derby. Intresserar inte lagsport är det bara att slå över till Ruka.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Verkligheten knackade på hos landslaget

Kartläggningen av landslagsbredden var nödvändig, men bekräftade saker vi vet. Ett något reservbetonat Finland får det ofta väldigt svårt att utmana om poäng mot ett lag som Ungern.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Det var inte vackert – men så här gott har en förlust aldrig smakat

Det var varken vackert eller imponerande, men landslaget har hittat rätt – till kollektivet, till det smutsiga jobbet, till belöningen. Finland har skrivit historia genom att göra det här tillsammans.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Gruppsegern i Nations League hägrar – Finland har förtjänat läget

Ett tjugotal ödmjuka killar har skruvat upp fotbollstemperaturen till max. De har sina begränsningar och brister, men är nittio minuter från säkrad gruppseger och biljett till EM-playoff.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Obefintlig debatt i viktigt val – friidrottsförbundet får ny ordförande på lördag

På lördag väljer friidrottsförbundet en ny ordförande. Det har varit oroväckande lite diskussion kring valet, trots att förbundet är i idrottslig och ekonomisk kris.

Nyhetsbild

Mikael Nordman: Inte snyggt, men ingen kris för Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski kunde ha tänkt en extra gång innan hon stannade. Men hennes agerande i Rovaniemi har också fått alldeles för stora proportioner.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Påminde om vad United kan vara

Segern mot Juventus skrek om var Manchester Uniteds ribba ska ligga. Vart klubben är på väg är en annan fråga. På lång sikt borde målet vara att röra på sig och bli bäst i stan igen.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Många frågetecken i VPS inför nästa säsong

Kontraktsläget i VPS kan beskrivas som helt okej inför säsongen 2019. Men det saknas spelare på viktiga positioner och frågan är vad kassan räcker till för.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Sport spelar en hockey man vill se mer av

Sport avslutade första etappen i grundserien med en rafflande drabbning mot regerande mästarna. Om något gav matchen tilltro med tanke på fortsättningen av säsongen.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Många Sportbekantingar i EHT-turneringen

Novembermörkret har lagt sig och det betyder EHT-turnering i Helsingfors. Landslagshockeyn känns inte tokhet då vi har många unga spelare som sprider stjärnglans i NHL, men visst finns det intressanta namn även i Lejonen.

Nyhetsbild

Jona Nyström: VPS hade silvret inom räckhåll

Säsongens sista hemmamatch var symtomatisk för VPS säsong. Periodvis riktigt bra spel, men oflyt framåt och ett avgörande misstag på egen planhalva.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Va, redan vinter? Jovisst, skidsäsongen startar

Snöbrist lär ha varit ett problem när elitåkarna färdats runt Europa för träningsläger. Men i Vuokatti finns det snö och i helgen startar Finlands cup.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Chelseas förvandling är total

Chelsea sökte hoppfullhet och en ny riktning. Man fick Maurizio Sarris injektionsspruta. Det har gett en gedigen roll som titelutmanare och en Eden Hazard som har fått precis det han behöver.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Ett landslag att förälska sig i

FOTBOLL Om det var olidligt och gastkramande? Knappt, va. Finland satte signaturen på matchen, hösten och gruppen med nittio minuter mot Grekland. Helt plötsligt har vi ett landslag som det är oerhört enkelt att förälska sig i.

Nyhetsbild

Jona Nyström: Sports damer jagar strecket i FM-ligan

Vi är bortskämda med en väldans massa ligahockey här i Vasatrakten. I helgen spelar till exempel Sports damer viktiga hemmamatcher.

Nyhetsbild

Mats Ahlnäs: Lämnar ingen oberörd – så här förbannat skönt är det att vinna

Ett vrål som hördes ända till Helsingfors, ett drama som inte lämnar någon oberörd. Så här förbannat skönt är det att ha tre raka segrar i Nations League. Tänk, landslaget står dessutom mitt i den här ekande euforin utan en spelare som hade gjort underverk här.