Sport

Längdskidor

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Hanna Ray åker gärna alla distanser i junior-VM

LÄNGDSKIDOR I fjol när JVM gick på hemmaplan var hon debutant. Nu då mästerskapen avgörs i Oberwiesenthal kan Hanna Ray räkna med fler starter och mer ansvar än i Lahtis.

Nyhetsbild

Bihålorna sätter stopp – Vasaåkaren Joni Mäki skippar världscupen i Lahtis

LÄNGDSKIDOR 25-åringen från Vasa har sjukdomsproblem och ersätts av rutinerade Kari Varis. Mäki lyckades bra i slutet av 2019, men 2020 har – bortsett från FM i Vörå – varit en sjukdomshistoria.

Nyhetsbild

Klart: Landskapsstafetten körs nästa tisdag

LÄNGDSKIDOR Många är skidtävlingarna som ställts in. Men den traditionella landskapsstafetten ska bli av.

Nyhetsbild

Efter succén i Vörå – Julia Häger tillbaka i världscupen

LÄNGDSKIDOR Julia Häger får sällskap av Andrea Julin, Joni Mäki och Juuso Haarala i världscuptävlingarna i Lahtis i helgen.

Nyhetsbild

Bolsjunov ursinnig efter ryskt vallahaveri

LÄNGDSKIDOR Ett ryskt vallahaveri knäckte Alexander Bolsjunov och gjorde Ski Tours avslutande etapp till en enformig Norgehistoria. Pål Golberg tog hem totalsegern, följd av fem landsmän.

Nyhetsbild

Ångloket Iivo Niskanen tuffade upp till åtta – näst snabbast på tremilen

LÄNGDSKIDOR Finländaren startade som sextonde man, men efter 30 kilometers stentuff åkning gick han i mål på åttonde plats.

Nyhetsbild

Pärmäkoskis panglopp – tredje snabbaste åktiden gav sjunde plats i touren

LÄNGDSKIDOR Therese Johaug tickade på som en klocka från start till mål och vann den svensk-norska Ski Touren överlägset. Krista Pärmäkoski åkte upp sig till sjunde plats efter en lysande insats.

Nyhetsbild

Efter dramatiken i Meråker – Pärmäkoski drattade på ändan i Trondheim: "Åldern kommer emot"

LÄNGDSKIDOR För tillfället händer det och sker när Krista Pärmäkoski tävlar i världscupen.

Nyhetsbild

Lauri Vuorinen blåvit ljusglimt – Iivo Niskanen tjurade: "Vi diskuterade vallan"

LÄNGDSKIDOR Två finländska herrar tog sig vidare från kvalet i den klassiska världscupsprinten i Trondheim. Efter det var det skilda världar för dem.

Nyhetsbild

Pärmäkoski efter kollapsen: "Det här var en rolig tävling"

LÄNGDSKIDOR Först var kramperna så svåra att Krista Pärmäkoski inte förmådde berätta om det tuffa världscuploppet i Norge. Sedan var hon nöjd med tävlingen.

Nyhetsbild

Falken laddade kanonen för FSSM – Häggman tror på tävlingar i mars

LÄNGDSKIDOR Köldknäppen natten till torsdag fick ett varmt välkomnande i Lappfors. Falkarna startade upp snökanonen för att trygga snötillgången under förbundsmästerskapen.

Nyhetsbild

Iivo Niskanen kroknade – förlorade mot islänning

LÄNGDSKIDOR Ungefär halvvägs in i det 34 kilometer långa masstartloppet var tre åkare loss. Snabbast i mål var världscupledande ryssen Alexander Bolsjunov. Iivo Niskanen kroknade.

Nyhetsbild

Mera grönt än vitt kring Tössbacken – nu hoppas IF Åsarna på Lappfors

LÄNGDSKIDOR Stefan Storvall åkte skidor på Tössbacken i november. Det är inte läge för det nu. För lite snö i kombination med för mycket gräs tvingar IF Åsarna att flytta FSSM till Lappfors.

Nyhetsbild

Oro efter Pärmäkoskis kollaps: "Hoppas hon återhämtar sig snabbt"

LÄNGDSKIDOR Finländskan kämpade som bäst om en sjunde plats, men blev till slut bara sjuttonde – och bästa finländska. Hon fick så mycket kramper att hon kollapsade i målområdet och fick hjälpas bort därifrån.

Nyhetsbild

Rådet inför Vasaloppet: Ta av er skidorna i backarna

LÄNGDSKIDOR Mitt i arrangörernas arbete med att rädda Vasaloppsveckan riktar sportchefen Tommy Höglund en uppmaning till motionärerna.

Nyhetsbild

Ingen tur med Onnis runda

LÄNGDSKIDOR Skidtävling efter skidtävling ställs in. Nu drabbas också det traditionella barnevenemanget Onnis runda i Nykarleby.

Nyhetsbild

Inget FSSM i Kronoby – tävlingarna flyttas till Lappfors

LÄNGDSKIDOR Vinterns skidtävlingar fortsätter att stöta på patrull. Näst i tur att drabbas är FSSM som flyttar från Kronoby till Pedersöre, om de alls kan arrangeras.

Nyhetsbild

Ingen fjälletapp i världscupen – historiska sträckan ställs in: "Vill inte krångla med motvind"

LÄNGDSKIDOR Det skulle ha blivit ett historiskt världscuplopp från Sverige till Norge. Men Ski Tours fjälletapp mellan Storlien och Meråker ställs in på grund av vädret.

Nyhetsbild

Johaug krossade allt motstånd i stigningen på 55 meter: "Som ni vet älskar jag backar"

LÄNGDSKIDOR Therese Johaug gynnades av den tuffa stigningen och var den som hade mest krafter kvar i finalen i Ski Tour. Det gick alltså precis som det förutspåtts i den hårt kritiserade sprinten i Åre.

Nyhetsbild

Vallauppror när världscupen landat i Åre: "Behandlar dem som skit"

LÄNGDSKIDOR De mindre skidnationernas vallateam strejkar inför sprinten i Åre. Av hälsoskäl. "Den här miljön är inte hälsosam för oss", säger Tjeckiens servicechef Martin Blaschke till Aftonbladet.

Nyhetsbild

Minkens guldankare – 19-årige Johannes från Ylistaro

LÄNGDSKIDOR Vem är Johannes Vuorela, undrade en läsare? Vi passar frågan vidare till Johannes, guldankaret i Minkens lag i FM-stafetten i söndags.

Nyhetsbild

Skidförbundet får stor donation av privatperson: "Det är exceptionellt"

LÄNGDSKIDOR Finlands Skidförbund har mottagit en stor summa pengar som ska öronmärkas för att stöda unga skidåkares klättring mot världseliten.

Nyhetsbild

Fyra från FSS till juniorernas VM i Tyskland

LÄNGDSKIDOR FSS och då alldeles specifikt ÖID kommer att vara synnerligen välrepresenterat när juniorernas VM-tävlingar avgörs i tyska Oberwiesenthal. Mästerskapen börjar 28 februari.

Nyhetsbild

Regnoro inför Vasaloppet: "Extremt"

LÄNGDSKIDOR Regn och rusk. Förutsättningarna inför Vasaloppsveckan kunde varit bättre.

Nyhetsbild

Ingen klarade av att närma sig Johaug – alla finländare knep världscuppoäng

LÄNGDSKIDOR Samtliga finländskor tog världscuppoäng under jaktstarten i Östersund. Therese Johaug åkte i ensamt majestät hela den klassiska milen och vann med närmare en minut.

Nyhetsbild

Stark insats av Niskanen med tanke på utgångsläget – från 27:e till 9:e i jaktstarten

LÄNGDSKIDOR Iivo Niskanen hade ett jobbigt utgångsläge på den andra etappen av Ski Tour som avgjordes som en jaktstart. Han blev slutligen nionde och hade sju norrmän och en ryss framför sig.

Nyhetsbild

Minken bytte silver mot guld – vann FM-stafetten: "Det gick som vi hade tänkt"

LÄNGDSKIDOR IF Minken körde upp medaljspåret i lördags och fortsatte på den linjen i söndagens stafetter. Nu var det pojktrion i H20 som skidade upp på guldpallen efter en jämn uppgörelse i Kontiolax.

Nyhetsbild

Besviken Iivo Niskanen omkull i Östersund – kritiserade insatsen och serviceteamet: "Klasslöst"

LÄNGDSKIDOR Finländaren var inte alls i slag och blev långt utanför topp tio – efter att ha fallit omkull i en kurva ett par hundra meter före mål. Han kritiserade också skidorna och vallateamets insats.

Nyhetsbild

Minkens Remi Lindholm om FM-guldet på tremilen: "Helt kiva att vinna"

LÄNGDSKIDOR Minken tog två medaljer i den äldsta FM-klassen, H23, i Kontiolax. Remi Lindholm var överlägsen på guldpallen, men sekunderades fint av Kalle Parantainen som täljde brons på tremilen.

Nyhetsbild

Hans Mäenpää berättar om hur idrotten räddade honom ur drogträsket

LÄNGDSKIDOR Världsrekordhållaren Hans Mäenpää var trettio när han började satsa på längdåkning. Träningen blev den räddningsplanka som ersatte drog- och alkoholmissbruket. Nu berättar han om sin resa i programmet Sportliv.

Nyhetsbild

Therese Johaug dominerade totalt i Östersund – ledde Norge till trippelseger

LÄNGDSKIDOR Therese Johaug tickade fram som ett överlägset ånglok i Östersund och lade beslag på segern. Norge tog hand om de tre främsta placeringarna. Krista Pärmäkoski blev sjua.

Nyhetsbild

Sandnäs och Ray femma – stavbrott gisslade Falkendamen

LÄNGDSKIDOR Det fortsatte "kråta" för Hanna Ray när staven knäcktes på långdistans, men för Rebecca Sandnäs gick det som på räls. Båda slutade femma i FM-spåret i Kontiolax på lördagen.

Nyhetsbild

Ståhlberg torde vara klar för junior-VM – vann dagens FM-lopp med 53 sekunder

LÄNGDSKIDOR Efter fallet i sprintfinalen var Norrvalla Ski Teams Alexander Ståhlberg revanschsugen då 20 kilometer i fristil väntade i 18-årsklassen. Och visst blev det guld – och det med marginal. 

Nyhetsbild

Formen stiger för Linnea Henriksson – blev fjärde: "Betydligt bättre än tidigare i vinter"

LÄNGDSKIDOR Femmanåkaren Linnea Henriksson tog den bästa FSS-placeringen på damsidan i dagens distanslopp i junior-FM i Kontiolax.

Nyhetsbild

Ståhlberg etta hela vägen till final – där han blev sjätte efter ett fall: "En åkte på min skida"

LÄNGDSKIDOR Alexander Ståhlberg, Norrvalla Ski Team, hade en medalj på gaffeln i dagens FM-sprint. Men olyckan var framme i finalen och han blev därmed sjätte.

Nyhetsbild

Hanna Rays dramatiska FM-start – föll både i semifinal och final: "Det var händelserikt"

LÄNGDSKIDOR I FM-sprintfinalen i 20-årsklassen deltog sju – ja, sju – åkare. Orsaken? Hanna Ray fick en andra chans efter att en estländsk deltagare knuffat omkull henne i semifinal. Men finalen var inte heller smärtfri.

Nyhetsbild

Noah överraskade Melker i mästerskapsspåret i Nykarleby

LÄNGDSKIDOR Förra helgen var Melker Wikblom klart vassare. I skolmästerskapen i Nykarleby var det ombytta roller. Noah Sjöblom snuvade Melker på segern – till på köpet på dennes hemmaplan.

Nyhetsbild

Mårten Lövdahl nöjd efter FM – "Lyckades med hedern i behåll arrangera en stortävling i Vörå"

LÄNGDSKIDOR Även om det ekonomiska bokslutet väntas först mot sommaren tror tävlingsledaren Mårten Lövdahl att det blir ett plusresultat. I övrigt är han mycket nöjd med skid-FM.

Nyhetsbild

Minken har snö – skolorna tävlar på torsdag

LÄNGDSKIDOR IF Minken vägrar böja sig för vädrets bångstyriga makter. Därför arrangeras Österbottens skolmästerskap på skidor som planerat i Nykarleby på torsdag.

Nyhetsbild

Skidloppen tvingas kapitulera – Botniavasan lever på hoppet

LÄNGDSKIDOR Regnet föll – och nu faller långloppen på skidor bort, eller flyttas fram. Hos arrangörerna av Botniavasan lever hoppet fortfarande.

Nyhetsbild

Pressad Therese Johaug avgjorde på sista varvet – trött Pärmäkoski tionde: "Var inte så fräsch"

LÄNGDSKIDOR Tre damer ryckte tidigt och gjorde upp om pallplaceringarna i Falun. Norskan Therese Jouhag pressades hårt av hemmaåkaren Ebba Andersson, men tog ändå segern. Krista Pärmäkoski var bästa finländska – men avståndet till täten blev nästan en minut.

Nyhetsbild

Eric Storvall lyckades bra i Frankrike

LÄNGDSKIDOR Eric Storvall gjorde ett av karriärens bästa lopp på 15 km fri stil i Annecy i Frankrike.

Nyhetsbild

Alexander Bolsjunov spurtade ner Sjur Röthe – Iivo Niskanen kroknade och blev nia

LÄNGDSKIDOR Ännu på det sista varvet fanns finländaren med i tätgruppen, men på slutet tvingades Niskanen ge efter. Han gick i mål som nia i ett lopp som ryssen Alexander Bolsjunov vann.

Nyhetsbild

Lindvall och Ståhlberg ettor i Nedervetil

LÄNGDSKIDOR Det blev, inte helt oväntat, IF Åsarnas Jennie Lindvall och Norrvalla Ski Teams Alexander Ståhlberg som var vinnare i de allmänna klasserna när årets upplaga av Mini Seljes avgjordes i Nedervetil på lördagen med IF Åsarna som arrangör.

Nyhetsbild

Ristomatti Hakola stred om finalplats i Falun – förargade svensk konkurrent som kraschade

LÄNGDSKIDOR Ristomatti Hakola var ljusglimten under en annars ganska trög finländsk sprintdag. Joni Mäkis tävling tog slut innan den börjat.