Sport

Längdskidor

Nyhetsbild

Födelsedagshjälten Mäki förbryllad efter Bolsjunovs fula tackling – fick ingen ursäkt av ryssen: "Dålig eftersmak"

LÄNGDSKIDOR Joni Mäki klarade sig undan Aleksandr Bolsjunovs tackling med hälsan någorlunda i behåll. Han tar inte ställning till ett eventuellt tävlingsförbud, men hoppas slippa se sådant beteende i fortsättningen.

Nyhetsbild

MTV: Aleksandr Bolsjunovs angrepp på Joni Mäki polisanmält

LÄNGDSKIDOR Enligt uppgifter till MTV har Aleksandr Bolsjunovs tilltag mot Joni Mäki i herrstafetten i Lahtis polisanmälts.

Nyhetsbild

Enighet råder om att Bolsjunov diskades med rätta – svensk skidexpert: Joni Mäki borde också ha straffats

LÄNGDSKIDOR Internationella skidförbundet har meddelat att det inte blir några ytterligare följder för Aleksandr Bolsjunov. Samtidigt meddelar Skidförbundet att eventuella åtgärder diskuteras.

Nyhetsbild

Joni Mäki knäckte skidkungen Bolsjunov på upploppet, ryssen brände propparna och satte in ful tackling

LÄNGDSKIDOR Finland tog sin första pallplacering i världscupen sedan november 2000. Och vem stod för en helt briljant insats på sista etappen? Jo, Vasas egen skidstjärna Joni Mäki som kom under skinnet på Aleksandr Bolsjunov.

Nyhetsbild

Mäenpää utan chans i Toblach-Cortina

LÄNGDSKIDOR Viktor Mäenpää startade betydligt bättre än Hannes Mäenpää i Toblach-Cortina i Visma Ski Classics, men båda var genast långt efter täten. En åkare från Team Nordic Athlete var dock bara en tiondel från pallen.

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Pärmäkoski klarade inte av Sverige i stafettduellen: "Hon visste var hon skulle lägga in stöten"

LÄNGDSKIDOR Helene Marie Fossesholm avgjorde stafetten i världscupen till Norges fördel – men bakom var kampen om andraplatsen hård ända in på sista etappen. Men där var Ebba Andersson starkare än Krista Pärmäkoski.

Nyhetsbild

Efter debuten – Remi Lindholm ser en plats bland de 30 främsta som realistisk: "Det är inte omöjligt"

LÄNGDSKIDOR Minkens Remi Lindholm var den andra FSS-åkaren som fick sin världscupdebut i Lahtis i helgen. Och han får tävla båda dagarna – i morgon åker han tredje sträckan i Finlands andra stafettlag.

Nyhetsbild

Målet var målet när Ståhlberg debuterade i världscupen på ny distans: "Det var tufft"

LÄNGDSKIDOR 18 år och avklarad världscupdebut. Alexander Ståhlberg fick mäta sig mot världens bästa, och det på en distans han aldrig tävlat på tidigare – skiathlon.

Nyhetsbild

Mäki kraschade och tappade 30 placeringar – Ståhlberg och Lindholm debuterade då Norge tog trippel i Lahtis

LÄNGDSKIDOR Herrarnas skiathlon i världscupen i Lahtis var intressant ur ett österbottniskt perspektiv. Alexander Ståhlberg och Remi Lindholm debuterade och fullföljde sina lopp.

Nyhetsbild

Förödande seriekrock inledde skiathlonloppet – de blåvita åkarna tyckte det var trångt: "Hela tiden krångel"

LÄNGDSKIDOR Efter att ha stått över Tour de Ski och flera deltävlingar i världscupen var de norska åkarna tillbaka på den internationella arenan – och de var tillbaka med besked.

Nyhetsbild

Alexander Ståhlberg gör drömdebut i Lahtis – astmabesvär spökar: "Jag är lite nervös"

LÄNGDSKIDOR Oravais stora skidlöfte gör dubbeldebut i Lahtis i helgen. Dels gör han sin första världscupstart, dels sitt första skiathlon i karriären. Men debuten skuggas av hälsobekymmer.

Nyhetsbild

Oroliga motionärer får skjuta upp Vasaloppet: "Vill bygga trygghet"

LÄNGDSKIDOR Vasaloppsarrangörerna presenterar två nyheter för att ytterligare begränsa smittrisken under årets evenemang.

Otäck bild av stjärnans fötter – köldskador drabbade deltagarna i premiären i Visma Ski Classics

LÄNGDSKIDOR Svenska långloppsstjärnan Britta Johansson Norgren fick uppsöka sjukhus efter att ha förfrusit tårna i premiären i Visma Ski Classics i helgen. Tävlingarna arrangerades i Schweiz. Varning för stark bild.

Nyhetsbild

Norska och svenska stjärnor saknas i Lahtis – men Kalla är tillbaka

LÄNGDSKIDOR Norska stjärnåkaren Johannes Hösflot Kläbo avstod Tour de Ski – och kommer inte till start i världscuptävlingarna i Lahtis i helgen. Det samma gäller flera svenskar.

Nyhetsbild

Remi Lindholm fick tänka om – världscup i Lahtis före Visma

LÄNGDSKIDOR Remi Lindholm skulle egentligen debutera i Visma Ski Classics nu på lördag. Men det blev att tänka om. Nu blir det debut i världscupen i stället. Det är Lahtis som gäller i helgen.

Nyhetsbild

Alexander Ståhlberg debuterar i världscupen – Joni Mäki tillbaka i internationell tävlan

LÄNGDSKIDOR Finland får ha en grupp med U23-åkare med i helgens världscuptävlingar i Lahtis. Alexander Ståhlberg från Oravais är en av åkarna.

Nyhetsbild

Eric Storvall: Som att åka skidor på sandpapper

LÄNGDSKIDOR Eric Storvalls debut i Visma Ski Classics gav en 45:e plats La Diagonela på lördagen. Han kände också av kölden, men tycker att den var värre för glidet än för kroppen.

Nyhetsbild

Viktor Mäenpää om premiären: Mera överlevnad än tävling på slutet

LÄNGDSKIDOR – Jag har inte varit med om någonting liknande. Det säger Viktor Mäenpää efter säsongspremiären i Visma. Det schweiziska långloppet La Diagonela bjöd på temperaturer ner mot 25 minusgrader.

Nyhetsbild

ÖIDM i Vörå blir av: "Vi fick klartecken den här veckan"

LÄNGDSKIDOR Coronapandemin har stoppat många idrottsevenemang. Vörå IF går mot strömmen och ska med hjälp av en restriktiv covidplan genomföra ÖID-mästerskapen om två veckor.

Nyhetsbild

Lavinfara då Mäenpää och Storvall tävlar i Schweiz

LÄNGDSKIDOR Det har snöat mycket nere på kontinenten, vilket gör att lavinfaran har ökat. Det har i sin tur medfört att arrangörerna i Visma Ski Classics tvingats korta sträckan i premiären.

Nyhetsbild

Flygplatsstrul för Storvalls team – coronaintyget dissades vid gaten

LÄNGDSKIDOR Team ES Endurance är en ny fågel på långloppsarenan. Eric Storvall och Heikki Isoranta representerar teamet i säsongspremiären på lördag. Uppladdningen har varit lite strulig.

Nyhetsbild

Viktor Mäenpää ska bädda för Morten Eide Pedersen i Visma

LÄNGDSKIDOR Visma Ski Classic börjar på lördag. Viktor Mäenpää laddar sedan en vecka tillbaka i Livigno i Italien. Uppladdningen på höghöjd passar perfekt med tanke på att premiärloppet La Diagonela rör sig på liknande altituder.

Nyhetsbild

Falldrama i stafetten – Joni Mäki förde Pohti till tvåa efter grym ankaretapp: "Såg hopplöst ut"

LÄNGDSKIDOR 25-årige Mäki visade att formen är grym då han krossade allt motstånd på ankaretappen i Finlands cup i Vanda.

Nyhetsbild

Tufft för Minkens Jennie Lindvall i vintrigt Vanda – Anne Kyllönen förde Kainuu till ohotad seger

LÄNGDSKIDOR IF Minkens trio med Jennie Lindvall, Andrea Julin och Julia Häger blev en god bit från täten i den klassiska stafetten på 3 x 5 kilometer i Finlands cup i Vanda på onsdagskvällen.

Nyhetsbild

Joni Mäki och Ristomatti Hakola bjöd på tuff fajt i snöovädret: "Ganska utmanade"

LÄNGDSKIDOR Joni Mäki hade vunnit alla deltävlingar hittills av Finlands cup. Men i Vanda blev det ändring på den saken när Ristomatti Hakola gick segrande ur den jämna duellen.

Nyhetsbild

Kerttu Niskanen tillbaka från magsjukan med besked – Andrea Julin bäst från FSS i Finlands cup

LÄNGDSKIDOR Efter ett långt tävlingsuppehåll för många skidåkare var det som en nystart av säsongen när 5/10 kilometer klassiskt avgjordes i ett blåsigt och snöigt Vanda.

Nyhetsbild

Coronan stoppade helgens junior-FM i Vuokatti

LÄNGDSKIDOR Coronapandemin fortsätter sätta käppar i hjulet för idrottarna. Det blir inga FM-tävlingar på skidor i Vuokatti i helgen.

Nyhetsbild

Bolsjunov ohotad etta i Tour de Ski – finländarna långt efter i brutala backen

LÄNGDSKIDOR Aleksandr Bolsjunov var nära att stå på näsan mitt i backen, men avslutade Tour de Ski med stil. Efter avslutad tour tackade ryssen för bra arrangemang.

Nyhetsbild

Svenska taktiken bet i backen – Pärmäkoski blev av med tredjeplatsen i Tour de Ski

LÄNGDSKIDOR Krista Pärmäkoski kunde inte svara på Ebba Anderssons urstarka ryck i klättringen som avslutade Tour de Ski.

Nyhetsbild

Krista Pärmäkoski stark i sprinten – slåss om pallplacering i Tour de Ski

LÄNGDSKIDOR Krista Pärmäkoski och Markus Vuorela var de stora blåvita namnen i lördagens klassiska sprint i Val di Fiemme.

Nyhetsbild

Landskapsstafetten eller FSSM? Ingendera, säger Eric Storvall

LÄNGDSKIDOR Den 7 mars blir en supersöndag i skidspåret. Den dagen konkurrerar inte bara FSSM och landskapsstafetten om längdåkarna utan Vasaloppet är också med i leken – något som kommer att försvaga mer än ett svenskösterbottniskt lag i Sievi.

Nyhetsbild

Matintalo sekunder från pallen – säsongsbästa av de blåvita damerna i Tour de Ski

LÄNGDSKIDOR Johanna Matintalo gjorde en strålande deletapp i Tour de Ski och var bästa finländska med en femte plats, ett pinnhål före Krista Pärmäkoski.

Nyhetsbild

Handen duger inte för skidåkning – Hans Mäenpääs karriär i vågskålen

LÄNGDSKIDOR Hans Mäenpääs säsong är över innan den ens hann börja. Den skada han ådrog sig i höstas har rubbat blodcirkulationen illa i höger hand. I värsta fall kan karriären som långloppsåkare vara över.

Nyhetsbild

Briljant insats av Vuorela i Tour de Ski – lysande skidor bäddade för karriärens bästa lopp

LÄNGDSKIDOR Markus Vuorela gjorde sitt livs insats i världscupen – på perfekta skidor. Han jobbade modigt uppe i täten och kom i mål på 16:e plats.

Nyhetsbild

Glädjebeskeden: Linn Svahns PCR-test negativt – även finländarna coronafria

LÄNGDSKIDOR Linn Svahn kan andas ut. Skidstjärnans snabbtest som visade på covid-19 var felaktigt och PCR-testet visar att hon är frisk, meddelade svenska skidlandslaget sent på torsdagskvällen. Även de finländska testerna visade sig vara negativa.

Nyhetsbild

Tävlingskrock då FSSM och MÖ:s landskapsstafett går på samma datum

LÄNGDSKIDOR Då junior-FM flyttades måste FSSM maka på sig i tävlingskalendern. Det orsakar en ny kollision som är allt annat än obetydlig. Nu krockar nämligen förbundsmästerskapen och landskapsstafetten den 7 mars.

Nyhetsbild

Sveriges Linn Svahn smittad av corona – oklart vilka i Finlands landslag som smittats

LÄNGDSKIDOR Svenska stjärnan Linn Svahn har testat positivt för covid-19 mitt under Tour de Ski. Hon har därför isolerats i väntan på att få svar på ett andra test. Vem som smittats i Finlands landslag är ännu inte offentligt.

Nyhetsbild

Coronasmitta i Finlands och Sveriges skidlandslag

LÄNGDSKIDOR Två personer i det finländska landslaget och en i det svenska har testats positivt för covid-19.

Nyhetsbild

Tredje raka segern för överlägsen Bolsjunov – Vuorela knep nya världscuppoäng

LÄNGDSKIDOR Inget ser ut att kunna stoppa Aleksander Bolsjunov från att försvara titeln i Tour de Ski. I onsdagens jaktstart tog ryssen sin tredje raka etappseger och leder nu touren med över två minuters marginal.

Nyhetsbild

Dramatik i damernas jaktstart – ledaren Jessica Diggins föll, Stupak segrade: "Tänker på min son"

LÄNGDSKIDOR Krista Pärmäkoski åkte i väg som femma – och kom i mål på samma placering. Detta i en klassiskt jaktstart som bjöd på falldrama i tätstriden. Johanna Matintalo var dagens snabbaste finländska.

Nyhetsbild

Stor rysk dominans i Tour de Ski – Verneri Suhonen nöjd i Toblach: "Mitt livs bästa distanslopp"

LÄNGDSKIDOR Alexander Bolsjunov vann på nytt och följdes av fyra landsmän. Den ryska dominansen var mer eller mindre total på herrarnas femton kilometer fristil i Italien.

Nyhetsbild

Svenska stjärnan skadade sig på hotellet – kan dra sig ur Tour de Ski

LÄNGDSKIDOR Frida Karlsson skadade sig olyckligt på rummet inför den fjärde etappen av Tour de Ski och körde på smärtstillande. Nu är frågan om hon kan slutföra Tour de Ski.

Nyhetsbild

Urstarkt lopp av Krista Pärmäkoski i Tour de Ski – säsongsbästa i Toblach: "Jag är helt nöjd"

LÄNGDSKIDOR Efter en svår säsongsinledning har Krista Pärmäkoski vaknat till under Tour de Ski. På tisdagseftermiddagen tog hon säsongens bästa placering hittills.

Nyhetsbild

Idrott och utmaningar blev en livsstil – Stefan Storvall fyller 60 år

LÄNGDSKIDOR Stefan Storvall är inte den som blivit vid sin läst. Han har vågat sadla om och anta nya utmaningar – både inom idrotten och i sina yrkesval. I dag fyller guldvallaren, skidprofilen och företagaren i Kronoby 60 år.

Nyhetsbild

Coronafall i Tour de Ski – svenska stjärnan orolig

LÄNGDSKIDOR Tour de Ski har fått sitt första coronafall då den franska tränaren Alexandre Rousselet testat positivt och satts i karantän.

Nyhetsbild

Ursinnig slutspurt gav Diggins segern i jaktstarten – Pärmäkoski in som tionde i Tour de Ski

LÄNGDSKIDOR Svenska Linn Svahn hade inget att säga till om när hon blev uppåkt i jaktstarten på tio kilometer i Tour de Ski. Krista Pärmäkoski tog sig in bland de tio bästa igen.

Nyhetsbild

Bolsjunov ångar på och tar seger efter seger – Vuorela in bland de trettio bästa igen

LÄNGDSKIDOR Alexander Bolsjunov startade som överlägsen etta och var överlägsen i mål när 15 kilometer jaktstart avgjordes i Tour de Ski. En finländare tog sig in bland de trettio främsta – Markus Vuorela.

Nyhetsbild

Vuorela tog sig in bland de 30 främsta för första gången – rysk dramatik i masstarten i Tour de Ski

LÄNGDSKIDOR Två finländare lyckades ta sig in bland de 30 främsta på den andra etappen av Tour de Ski. I täten såg det ut som att Ryssland skulle kunna ta en trippelseger – men strax innan upploppet blev det dramatik.

Nyhetsbild

Svahn skrällde och vann masstarten i Tour de Ski – Pärmäkoski visade prov på stigande form

LÄNGDSKIDOR Svenska Frida Karlsson låg i täten nästan hela loppet, men i mål var det landsmaninnan Linn Svahn som var först. Krista Pärmäkoski tog sig in bland topp tio på den andra etappen av Tour de Ski.

Nyhetsbild

Tour de Ski inleddes med sprint – inga blåvita åkare till semifinal men desto fler blågula på damsidan

LÄNGDSKIDOR Tre finländska damer och en herråkare tog sig vidare till kvartsfinal i första etappen av Tour de Ski i schweiziska Val Müstair. Men längre än så tog sig inte de blåvita åkarna.