Sport

Längdskidor

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Silver i Silvertrissan för Wilma, Olivia och Signe i Norrvalla Ski Team: "Allihop är jättenöjda"

LÄNGDSKIDOR Det blev stafettsilver för Norrvalla Ski Team i 16-årsklassen och brons för IF Minken i 14-årsklassen när Silvertrissan avslutades på söndagen.

Nyhetsbild

Guld till Minken, brons till Kraft i Silvertrissan – Topias Vuorela och Lukas Kuuttinen på pallen

LÄNGDSKIDOR Minkens Topias Vuorela och Krafts Lukas Kuuttinen hörde båda till förhandsfavoriterna i sina åldersklasser. Medalj blev det för dem båda under Silvertrissans andra tävlingsdag.

Nyhetsbild

Niskanen etta igen – Mäki tackade den långsamma takten för sin andraplats: "Det räddade mig"

LÄNGDSKIDOR På damsidan stod det direkt klart vem som skulle ta hem segern i masstarten. På herrsidan avgjordes tävlingen först när mer än halva loppet var avklarat.

Nyhetsbild

Pärmäkoski i ensam majestät i säsongens sista lopp: "Hoppades att tävlingen skulle ställas in"

LÄNGDSKIDOR Krista Pärmäkoski kände sig sliten inför lördagens masstart i Finlands cup, och hoppades till och med på att tävlingen skulle ställas in. Men hon kom ändå att ta en överlägsen seger.

Nyhetsbild

Pärmäkoski med nytt panglopp – Niskanen krossade allt motstånd medan Ståhlberg föll

LÄNGDSKIDOR Krista Pärmäkoski stod för en monsteretapp, men det räckte inte till för att föra Ikaalisten Urheilijat till seger i damstafetten i Finlands Cup i Ruka. I herrstafetten tog Puijon Hiihtoseura en väntad och överlägsen seger.

Nyhetsbild

Silvertrissan inleddes i Vuokatti – Lukas Kuuttinen bäst på sprint bland Finlands 16-åringar

LÄNGDSKIDOR För två år sedan var Krafts Lukas Kuuttinen etta i sprint i Silvertrissan. Det var han också i år. För Filip Fröding, IF Fyren, blev det en fin femteplats.

Nyhetsbild

Vädret utmanade årets deltagare av Final Climb i Vörå – "Vi är glada för alla tävlingar som ordnas"

LÄNGDSKIDOR Utan publik intog skidåkarna spåret och backen vid Vörå skidcentrum. Se bilder och resultat.

Nyhetsbild

Idrottaren som varumärke – Alexander Ståhlberg nappade på trenden: "Handlar om att vara genuin och äkta"

För en elitidrottare är idrotten – träning, tävling och allt däromkring – i fokus. Men vid sidan av det blir det allt vanligare med idrottarbranding. Det är något som Alexander Ståhlberg nappat på.

Nyhetsbild

Fembarnsmamman Maria från Jakobstad stakade större delen av Nordenskiöldsloppet

LÄNGDSKIDOR Maria Björkman har gjort det igen. Fembarnsmamman från Jakobstad åkte världens längsta skidlopp i helgen. Hon stakade dessutom större delen av den 220 kilometer långa tävlingen.

Nyhetsbild

Julia Häger: Det svartnade för ögonen och kroppen skrek stanna, stanna

LÄNGDSKIDOR Minkens Julia Häger åkte in i den beramade väggen på tremilen i FM. Det var helt klart en otrevlig historia när kroppens energilager sinade.

Nyhetsbild

Guld, guld och guld för Iivo Niskanen – var totalt överlägsen på femmilen: "Försökte klå egna rekordet"

LÄNGDSKIDOR Iivo Niskanen hade en perfekt helg – guld på 15 kilometer, guld i stafett och totalt överlägset guld på femmilen. Det var hans tredje seger på raken på 50 kilometer och det fjärde FM-guldet totalt på sträckan.

Nyhetsbild

Gammal är äldst – Roponen vann FM-tremilen i Ristijärvi

LÄNGDSKIDOR Krista Pärmäkoski började bäst, men Riitta-Liisa Roponen orkade längst. 42-åringens FM-guld i Ristijärvi var hennes fjärde mästerskap på 30 kilometer fritt.

Nyhetsbild

Viktor Mäenpää: Rena slitföret i Årefjällsloppet

LÄNGDSKIDOR Team Nordic Athletes Linn Sömskar stakade in som sjunde dam i den 100 kilometer långa utmaningen Årefjällsloppet. Morten Pedersen slutade elva i herrtävlingen där Andreas Nygaard firade segern.

Nyhetsbild

Favoriterna tog guld, Mäki säkrade bronset för Pohti Ski Team – IF Minken in på sjätteplats

LÄNGDSKIDOR Marginalerna mellan lagen kom att bli enorma på grund av det tunga föret. Puijon Hiihtoseura bärgade föreningens första FM-guld i stafett efter att Perttu Hyvärinen och Iivo Niskanen avgjort på sina etapper.

Nyhetsbild

Pärmäkoski åkte in en minut på ankaretappen och säkrade FM-guldet – IF Minken nia i stafetten

LÄNGDSKIDOR Krista Pärmäkoskis fantastiska insats på ankarsträckan gjorde att Ikaalisten Urheilijats trio kunde kvittera ut mästerskapet på 3x5 kilometer i Ristijärvi.

Nyhetsbild

Julia Häger körde fel på FM: "Jag tappade fokus helt"

LÄNGDSKIDOR Julia Häger låg åtta vid mellantiden efter åkta 2,5 kilometer. Halvvägs in i loppet hade hon tappat tolv placeringar och massor av tid. En felnavigering vid varvningen förstörde dagen.

Nyhetsbild

Alexander Ståhlberg besegrade flera VM-åkare: "Jag är sugen på att tävla mer"

LÄNGDSKIDOR Alexander Ståhlberg tog sin bästa placering någonsin i ett FM på seniornivå. Och det hade kunnat sluta ännu bättre.

Nyhetsbild

Niskanen parstakade sig till FM-segern på 15 kilometer – Alexander Ståhlberg suveränt i topp tio

LÄNGDSKIDOR En av toppåkarna körde utan fäste i herrarnas klassiska 15-kilometerslopp. Det var storfavoriten Iivo Niskanen och han vann överlägset. Alexander Ståhlberg stod för en riktigt fin insats.

Nyhetsbild

Pärmäkoski suverän etta i klassiskt – bara en FSS:are bland tjugo främsta

LÄNGDSKIDOR Krista Pärmäkoski har känt sig sliten efter VM och världscupen. Därav syntes ändå föga när vinterns sista FM började i Ristijärvi. Hon var ohotad etta på 10 kilometer klassiskt.

Nyhetsbild

Mink jagar mink i klassiskt – svårt ta medalj i stafett, menar Andrea Julin

LÄNGDSKIDOR Säsongens sista FM på skidor avgörs i Ristijärvi. Minkens damer gör en högintressant start i stafetten och på den klassiska tian jagar Andrea Julin klubbkompisen Julia Hägers rygg.

Nyhetsbild

Vasaloppet firar 100 år – fullt direkt: "Fantastiskt kul"

LÄNGDSKIDOR Det tog en förmiddag. Sedan hade 15 800 personer anmält sig till Vasaloppet. Det 90 kilometer långa klassiska loppet som körs 6 mars 2022 är därmed fulltecknat.

Nyhetsbild

Nära en fullträff för Mäenpää-stallet i Tåssåsens Criterium

LÄNGDSKIDOR Det blev två pallplatser för Mäenpää-stallet Team Nordic Athlete i Tåssåsens Criterium i Visma Ski Classics.

Nyhetsbild

Handen tål inte stakning men Hans Mäenpää tror på världsrekordförsök 2022

LÄNGDSKIDOR Hans Mäenpää har åkt med fäste under laggarna i skidspåret. Det är anmärkningsvärt – och allt annat än frivilligt. Men den skadade handen tillåter fortfarande inte fullfjädrad stakning.

Nyhetsbild

Trött Norrgård nöjd efter debutsäsongen i vallaboden – bäst när det gällde på VM: "Lyckades väldigt väl"

LÄNGDSKIDOR Världscupsäsongen 2020–2021 blev ur blåvitt perspektiv en medioker historia. Men lagom till säsongens höjdpunkt, VM i Oberstdorf, gjorde många finländare sina bästa insatser. "Vi lyckades väldigt väl", säger landslagets servicechef Martin Norrgård.

Nyhetsbild

Mer svensk succé i världscupfinalen – Niskanen långt efter täten

LÄNGDSKIDOR Jens Burman avslutade världscupsäsongen med ett jättelopp i femmilen i schweiziska Engadin. Svensken tog sin första pallplats i karriären då han blev trea.

Nyhetsbild

Ebba Andersson tog efterlängtad svensk pallplacering – Finland i undanskymd roll i finalen

LÄNGDSKIDOR Ebba Andersson blev tvåa bakom norskan Heidi Weng på 30 kilometer fristil i Engadin. Andersson tog därmed en topp tre-placering i världscupen – något ingen svensk dam lyckats med sedan 1988.

Nyhetsbild

Rysk seger när Johaug saknades – inga blåvita damer med tjugo bästa

LÄNGDSKIDOR Det blev rysk seger både på herr- och damsidan i lördagens världscuptävling i schweiziska Engadin. Laura Mononen var bästa finländska.

Nyhetsbild

Bolsjunov ensam på målrakan – Niskanen bästa finländare

LÄNGDSKIDOR Alexander Bolsjunov tog ingen risker i lördagens klassiska lopp i Engadin. Han såg till att vara ensam på målrakan i masstarten på 15 km klassiskt och vann överlägset.

Nyhetsbild

Klart: Norge har lämnat in överklagan mot Kläbos diskning

LÄNGDSKIDOR Norges skidförbund har nu formellt överklagat diskningen av Johannes Hösflot Kläbo i skid-VM:s avslutande femmil. Kläbo var först i mål, men fråntogs guldet efter en lång jurydiskussion.

Nyhetsbild

Linda Forth fick en plats bland eliten i Vasaloppet: "Det kändes väldigt mäktigt"

LÄNGDSKIDOR Vasaloppet, mellan Sälen och Mora, åktes för 97:e gången på söndagen. På startlinjen, bland cirka 80 andra elitdamer, fanns österbottningen Linda Forth som flyttat till Östersund i skidåkningens tecken.

Nyhetsbild

Norge ska överklaga diskning av Kläbo: "Ser ut som en obstruktion från Bolsjunov"

LÄNGDSKIDOR Norge förbereder en överklagan av beslutet att diska Johannes Hösflot Kläbo i VM-femmilen. Ett definitivt avgörande kan dröja till på fredag.

Nyhetsbild

Tv-bilder avslöjade fusk i Vasaloppet

LÄNGDSKIDOR En elitåkare blev diskad i Vasaloppet för att tagit otillåtna skejtskär och ytterligare fem varnades. Åkarna kunde avslöjas tack vare klipp från SVT som tv-tittarna inte fick se.

Nyhetsbild

Kläbo diskad på femmilen efter närkontakt med Bolsjunov – Niskanen knäcktes med några kilometer kvar

LÄNGDSKIDOR Aleksandr Bolsjunov mot Johannes Hösflot Kläbo i slutspurten av femmilen. Duon hamnade i närkontakt, vilket kom att videogranskas av juryn länge efter målgång. Till sist kom beslutet: Kläbo blev diskad.

Nyhetsbild

Norsk seger på herrsidan i Vasaloppet – Ari Luusua femma

LÄNGDSKIDOR För nionde året i följd vinner en norrman Vasaloppet. Tord Asle Gjerdalen knäckte konkurrenterna med åtta kilometer kvar och kunde defilera in i mål i Mora.

Nyhetsbild

Lina Korsgren knäckte Marit Björgen i Vasaloppet

LÄNGDSKIDOR Allt ljus var på Marit Björgen. Då klev Lina Korsgren fram och knäckte den norska legendaren på väg till sin tredje seger i Vasaloppet. På rekordtid.

Nyhetsbild

Norsk och svensk seger i Vasaloppet – läs vår liverapportering

LÄNGDSKIDOR Tord Asle Gjerdalen, Anton Karlsson och Ermil Vokuev knep de tre första platserna på herrsidan i Vasaloppet. Lina Korsgren vann damloppet före Marit Björgen som ”avslutade” sin elitkarriär för tre år sedan.

Nyhetsbild

VM I DAG: Dags att avsluta VM – Niskanen i blickfånget på femmilen

VM I DAG Så var det dags att avsluta årets skid-VM i Oberstdorf och det är herrarnas långa distanslopp som står på programmet.

Nyhetsbild

Pärmäkoski kämpade sig till bästa individuella placeringen i VM – Nissinen hade problem med kramper

LÄNGDSKIDOR Det var aldrig något snack om vem som skulle ta hem damernas tremil. Bakom Therese Johaug lyckades Krista Pärmäkoski inte hänga på medaljtåget trots en krasch.

Nyhetsbild

Kim Mäenpää inför Vasaloppet: Går det riktigt bra har vi två bland de tio bästa

LÄNGDSKIDOR Team Nordic Athlete har ett starkt lag på benen i Vasaloppet på söndag. Teamets direktör Kim Mäenpää tycker det finns all orsak att hoppas på framskjutna placeringar.

Nyhetsbild

VM I DAG: Pärmäkoski utmanar på långdistansen – Herola och Hirvonen jagar fullträff

VM I DAG Allt annat än norsk seger på damernas 30 kilometer känns osannolikt. Desto mer spännande blir det då det är dags för lagsprint i nordisk kombination.

Nyhetsbild

Iivo Niskanen höll bra fart i VM-stafetten – Joni Mäki orkade inte hänga på i striden om bronset

LÄNGDSKIDOR Herrarnas stafett i Oberstdorf avgjordes i eländigt före. Förhandsfavoriten Norge höll för trycket efter en stark start av Ryssland. Finland var till slut långt efter.

Nyhetsbild

VM I DAG: Blir det en till stafettmedalj för Finland?

LÄNGDSKIDOR Efter damernas stafett med Finlands skrällbrons och Sveriges platt fall så känns det svårt spekulera i hur det ska gå i herrstafetten. Men statistiken är glasklar: Norge har vunnit alla VM-guld på 2000-talet.

Nyhetsbild

Pärmäkoski litade inte på sin spurt och avgjorde kampen om VM-bronset tidigare: "En vinnande taktik"

LÄNGDSKIDOR Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Riitta-Liisa Roponen och Krista Pärmäkoski är VM-bronsmedaljörer efter en otroligt dramatisk stafett i Oberstdorf.

Nyhetsbild

VM-brons till Finland! Pärmäkoski knäckte USA och Jessie Diggins på sista sträckan

LÄNGDSKIDOR Det går inte att dela ut medaljerna i förskott. Sverige var klara förhandsfavoriter och Finlands chanser till medalj små. Men Krista Pärmäkoski knäckte Jessie Diggins på sista etappen och det blev ett blåvitt VM-brons!